Candea_Mihai
18th December 2008, 13:51
As vrea sa construiesc acest preamplificator.
Intrebarea mea este daca conectez la output un difuzor se va auzi la el ce vorbesc la microfon?
Se potriveste un microfon de calculator?
DarkAngelBv
18th December 2008, 14:25
Cu un difuzor de impedanta mare este posibil sa se auda, cu unul normal, de 4 sau 8 ohmi slabe sanse
Prien
18th December 2008, 17:12
Rolul unui preamplificator e sa (pre) amplifice semnale mici de ordinul a 1 pana la maxim 10mV date de un microfon si sa le ridice la nivelul cerut de un amplificator de putere, adica sute de mV maxim 1V..
Impedanta de intrare a unui amplificator este de ordinul zecilor de KOmi. Asa ca impedanta de iesire a unui preamplif are acelaiasi valoare, ca sa realizeze adaptarea si transferul maxim al semnalului intre pre si amplif.
Morala. Daca pui un difuzor de 4 la 8 Ohmi la iesirea unui preamplif, practic ii scutcircuitezi iesirea.
Solutia, exact cum a spus si darkangelbv, e un difuzor/ sau casti de mare impedanta, de ordinul a minim 4KOhmi..
Asemenea casti se foloseau la vechiile statii militare, asa ca azi practic e cam greu sa le gasesti.
SuperDuper
18th December 2008, 18:32
QUOTE (Candea_Mihai @ Dec 18 2008, 06:51)

As vrea sa construiesc acest preamplificator.
Intrebarea mea este daca conectez la output un difuzor se va auzi la el ce vorbesc la microfon?
Se potriveste un microfon de calculator?
Da, merge cu un microfon de calculator. Unele microfoane ina au nevoie de alimentare dar au numai 2 pini. Schema se modifica ca mai jos.
Nu, nu poti sa legi difuzorele direct la iesire.
R22
18th December 2008, 19:01
QUOTE (Prien @ Dec 18 2008, 17:12)

Impedanta de intrare a unui amplificator este de ordinul zecilor de KOmi. Asa ca impedanta de iesire a unui preamplif are acelaiasi valoare, ca sa realizeze adaptarea si transferul maxim al semnalului intre pre si amplif.
Gresit. Impedanta de iesire a unui preamplificator trebuie sa fie cat mai mica cu putinta.
SuperDuper
18th December 2008, 19:14
Nu. Impedanta mica la iesire au amplificatoarele de casti. Preurile, ca cel de mai sus, au cativa kilohmi.
Adaptarea nu cred ca este o problema insa. Daca la asta te-ai referit, atuci, da, un pre trebuie sa aiba o impedanta mai mica sau egala cu cea a finalului de dupa el.
R22
18th December 2008, 19:33
Ca preul de mai sus este unul simplist nu inseamna ca preurile bune nu trebuie sa aiba impedanta de iesire cat mai mica posibil.Daca au peste 100 ohm deja e o impedanta mare, la cele bune se atinge chiar si 1 ohm.
SuperDuper
18th December 2008, 19:36
Arata-mi tu o schema de pre serios cu 1 ohm la iesire ca o mananc. Impedante sub 100 ohmi in clasa A sunt deja amplificatoare de putere sau de casti. Iar in orice alta clasa nu vad rostul sa faci un pre.
Candea_Mihai
20th December 2008, 16:59
Am realizat acest circuit ca in imagine.
E bine daca il leg direct la boxele de calculator?
Mr_Devil83
20th December 2008, 18:16
si io zic ca amplificatorul asta cu repetor pe emiter are o impedanta de 1kohm maxim pe iesire. Stiti...practic doar primul tranzistor amplifica in tensiune semnalul, al 2-lea nu amplifica in tensiune deloc, doar in curent. Si nici amplificare mare nu are pentru ca este mica si impedanta de intrare.
Totusi...s-ar putea sa nu aiba zgomot de fond prea mare dupa cum arata schema.
miron1947
20th December 2008, 18:21
QUOTE (Candea_Mihai @ Dec 20 2008, 16:59)

E bine daca il leg direct la boxele de calculator?
Este bine,deoarece difuzoarele de PC,au amplificator(sunt active).
mister_rf
20th December 2008, 19:29
QUOTE (Mr_Devil83 @ Dec 20 2008, 18:16)

si io zic ca amplificatorul asta cu repetor pe emiter are o impedanta de 1kohm maxim pe iesire.
QUOTE (SuperDuper @ Dec 18 2008, 19:14)

Preurile, ca cel de mai sus, au cativa kilohmi.
Precizari teoretice: probabil ca discutiile trebuie sa tina cont de modul cum se masoara impedanta de iesire a unui etaj cu tranzistori bipolari in montajul de tip colector comun-
Un astfel de etaj se foloseste tocmai pentru a micsora impedanta de iesire. La un factor de amplificare mare (BC-uri din seria C) se ajunge si la impedante de zeci de ohmi la iesire...
Cateva detalii teoretice de exemplu :
http://www.ingce.unibo.it/corsi_studio/200...Transistori.pdf
http://www.colorado.edu/physics/phys3330/PDF/Experiment7.pdf
http://technology.niagarac.on.ca/courses/e...iles/Unit_4.pdf
http://www-meg.phys.cmu.edu/physics_33228/labs/lab6.pdf
http://www.cord.edu/faculty/luther/physics...ansistors03.pdf
http://surf.hep.upenn.edu/~kroll/p364_fall...er_follower.pdf
Cat despre conectare, cred ca trebuie considerata si alimentarea microfonului electret, la majoritatea modelelor se foloseste un microfon cu doar doua terminale, terminalul de iesire este utilizat si pentru alimentarea in curent continuu, deci schema este usor modificata:
Click pentru a vizualiza atașamentul
dorin69
21st February 2009, 17:09
Salut!
Am un preamplificator stereo de la Adelaida care introduce distorsiuni mari pe canalul 2.
Canalul 1 merge relativ bine.
Cum scap de ele?Care e 'buba'?
E_manuel1
21st February 2009, 17:14
Schimba intrarea de semnal unu cu doi,asa vom fi siguri daca este din preamplificator daca pe aceelasi canal doi sunt distorsiuni.
dorin69
21st February 2009, 17:26
Am schimbat intrarea 1 cu 2 si acum introduce distorsiunile mari pe canalul 1.
Apoi am conectat preamplif. la un mp3 si nu mai introduce distorsiuni sesizabile.
Sa fie pc-ul de vina?
Dexter Dude
21st February 2009, 17:39
TDA2320 este utilizat pt altceva decat audio (IR ) .Schimba operationalu ala cu unul gen TL072 sau mai bine NE5532 si o sacpi de probleme .
dorin69
21st February 2009, 19:29
Schema prezentata este una de principiu.
Preamplificatorul este construit cu NE5532 iar problema se rezuma la pc-ul meu,din cate am "anchetat".
Sa fie de vina placa de sunet? Daca da,ce ar putea sa fie?
E_manuel1
21st February 2009, 19:51
Teoretic problema este si nu este din preamplificator.
Ai putea incerca cateva setari efectuate in placa de sunet pc,cum ar fi:
-balans
-ai ridicat exagerat sunetele joase ( bass ) respectiv inaltele.
-cablu de semnal calculator preamplificator are rezistenta mai mare/mica pe un fir.
Ar putea remedia aceasta problema prin adaugarea unui potentiometru de volum la intrarea semnalului in preamplificator,astfel mai scazi putin din injectia de semnal.
Th3_uN1Qu3
23rd February 2009, 14:59
Cablul ala este ecranat? Daca nu, cel mai probabil aia e buba. Din moment ce ai un pre, banuiesc ca il folosesti pe intrarea de linie a placii de sunet nu? Incearca sa conectezi altceva pe intrarea de linie, cu acelasi cablu, si vezi daca mai are distorsiuni.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.