Romania vazuta din... avion!
Pagini: 1, 2

trancecoder

A facut cineva fotografii in timp ce se afla in avion deasupra tarii? Eu detin cateva astfel de imagini pe care le-am realizat in timp ce zburam cu un Airbus deasupra Carpatilor Meridionali. Cine a zburat intr-o zi senina stie ca privelistea este absolut spectaculoasa si ca deja de pe la 4-5000 metri incepe sa se vada tot cuprinsul Romaniei, de te si miri ca tara este asa de mica!!!

Va invit sa postati aici fotografiile pe care le aveti; pentru inceput voi contribui cu doua imagini: in prima se vad (de la dreapta la stanga) Muntii Bucegi, Piatra-Craiului si Iezer-Papusa, iar in a doua puteti admira o vedere panoramica asupra arcului carpatic cu Muntii Fagaras si Lacul Vidraru in prim-plan.

Comentarii prima poza: Muntii Poiana-Craiului se remarca prin creasta ingusta-izolata aflata chiar in centrul imaginii, "sub" aripa avionului. In spate se poate distinge culmea Codlei. In cel mai indepartat plan se zaresc Muntii Maramuresului (daca nu credeti, luati o harta si comparati!). In plan mai apropiat se observa taietura culoarului Rucar-Bran.

Comentarii a doua poza: Carpatii sunt munti de acretie, formati adica prin "incretirea" scoartei terestre sub actiunea deplasarii placilor tectonice in ere geologice. In poza acest lucru este destul de evident: creasta muntoasa apare incredibil de regulata, muntii parand "taiati" cu totii la aceeasi inaltime, ca un val gigantic de stanci ingramadite in fata intinderii transilvane (voi reveni cu o poza in care acest aspect de val este inca si mai pregnant ).

Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul
Iedu
Crezi ca era nevoie sa fie asa mari imaginile? Poti incerca sa elimini aripile avionului (la a 2-a poza, la prima cred ca se poate dar cu multa migala.). Poti incerca sa scoti zgomotul. Poti incerca sa dai niste culori mai naturale?

In rest frumos.

byteworks
Dl. Stefan Petrescu are 2 albume cu acest subiect - e drept de la inaltimi mai mici - dar fotografii absolut superbe. Stie cineva de unde se pot cumpara aceste albume?

"Romania – O perspective inedita", 2002, The Romanian Cultural Foundation Publishing House
"Romania – A Bird’s Eye View", 2004, Noi Media Print
colinut
am incercat si eu cateva poze din avion, dar in fiecare avion in care am fost sant geamurile mai jegoase decat la trenul de muncitori din Copsa Mica...asa ca iasa nasol...sau poate n-am avut eu noroc de avion curat...totusi am fost in multe (de fiecare data cand vin acasa trebuie sa zbor).

o sa incerc acuma cand merg iarashi, dar de data asta cu camera noua si o sa le curatz cat pot in PS.
.ral:cr
inceaarca sa cureti avionul biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Byt
O poza cu autostrada Buc-Pitesti iar mai departe orasul Topoloveni ,Arges ( Boeing 737-300 inapoi de la Bruxelles ) .Rezolutie mica deoarece nu mai aveam spatiu pe MS . Cu peisaje nu am prea multe in schimb sunt maniac cu avioanele , aeroporturi &stuff biggrin.gif

Click pentru a vizualiza atașamentul
rex
o sa pun si eu cateva facute deasupra norilor. sincer la astea ai impresia ca esti in Paradis.
Kunzite
Am incercat, dar nu m-au lasat sa deschid geamul laugh.gif
Sa inteleg ca n-ati avut nici un soi de probleme? La mine a venit un macaronar (zburam cu Alitalia) care mi-a spus ceva gen "e interzis sa fotografiati". As fi cerut explicatii (mai ales ca fotografiam in acel moment nori, care afaik nu-s obiectiv militar), dar la modul in care vorbea engleza m-am lasat pagubas...
Inca o chestie: e util in astfel de situatii un aparat mecanic; in unele cazuri n-o sa va lase cu un digital.
coddy

Imi permit sa fiu putin off topic si sa pun o poza facuta deasupra Austriei.

Din pacate am avut aceeasi problema cu geamul avionului mad.gif
Din fericire restrictia de a fotografia a fost doar pe durata decolarii si aterizarii.
rex
uite si pozele biggrin.gif
rex
mie personal imi plac pozele 3, 5 si 7.
in avion mi-a cerut sa opresc aparatul doar la decolare si aterizare, ptr ca acolo e cel mai mare risc de accidente sau de a bruia comunicatia.
trancecoder
Eu am avut sansa sa prind o zi foarte senina, cu toate ca decolarea de la Bucuresti avusese loc pe o vreme destul de cetoasa si nu ma asteptam la ceea ce o sa urmeze. Mi-am pregatit insa camera asa, pentru orice eventualitate smile.gif

Prima surpriza s-a chemat orasul Targoviste care, survolat de la 5000m, parea minuscul si nici nu mi-a venit sa cred ca trecem chiar pe acolo; combinatul siderurgic reprezenta insa un reper foarte proeminent.

In urmatoarele fotografii puteti vedea in ordine:

-peisaj cu M-tii Iezer in stanga si Leaota-Bucegi in dreapta; in centru se vede culmea rasucita a Muntilor Piatra Craiului si varful Codlei in spate; localitatea vizibila in partea dreapta-jos este orasul Campulung;

-2 fotografii care surprind creasta zimtata a Fagarasului si lacul Vidraru;

-in urmatoarele 2 poze apare valea serpuitoare a Oltului care "fractureaza" efectiv lantul montan; intr-una dintre ele se vede si lacul de acumulare din apropierea Pasului Cozia;

-in penultima poza: vedere generala asupra Carpatilor Meridionali in portiunea lor cea mai spectaculoasa- intre valea Oltului (in plan apropiat) si a Dambovitei (in plan departat) zisi si "Alpii Romaniei" datorita in special abruptului de pe partea transilvaneana; se remarca aspectul de val de care pomeneam in primul post. Dupa cum vedeti Oltul colecteaza apa tuturor raurilor care se scurg pe vaile din partea nordica;

-la final o ilustrata cu primaria orasului Cugir vazuta de la 10000m inaltime biggrin.gif

Pozele le-am facut pe 9 sep 2003 cu o camera Mustek cu senzor CCD de 2,1 Mp; pozele sunt facute la rezolutie maxima neinterpolata, insa, datorita geamurilor avionului care se pare ca au fost curate doar cand le-a montat fabrica, detaliile fine s-au pierdut pe drum.
Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul[attachment=2319
:attachment]Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul
boggy20031983
spre milano......
krossfire
Trancecoder...imi plac cele cu muntii, au o incadrare super ok avand in vedere postura ta in momentul respectiv. Faina si cea a lui boggy, duce spre impresionsim tongue.gif - totusi, mai micsorati-le putin baieti.
rvic77
si iata cum arata avionul din M-tii Iezer de pe creasta cam la 2300 m, senin- zoom 12x
aalecs
Si de la mine:

Tudor_DX
Sunt subexpuse si lipsite de contrast.
adipelcz
Una si de la mine, facuta in noiembrie 2006.

Click pentru a vizualiza atașamentul
criss.stef
tot din avion, dar nu mai stiu pe unde eram...biggrin.gif
Bobby_ro
Superbe poze mister_rf thumbsup.gif
crokodilu
QUOTE (mister_rf @ Jan 5 2009, 01:49) *
Si cateva fotografii recente. Calitatea este uneori limitata de hubloul avionului... biggrin.gif

Bucegi cumva?
alecsus27
QUOTE (mister_rf @ Jan 5 2009, 01:49) *
Si cateva fotografii recente. Calitatea este uneori limitata de hubloul avionului... biggrin.gif

majoritatea misto, mai ales aia cu varfurile albe care strapung norii - dar atentie la dimensiunea pozelor.
mister_rf
La genul acesta de fotografie o compresie ridicata si o dimensiune prea mica duce la pierderea multor detalii... rolleyes.gif
Oricum majoritatea sunt reduse la o dimensiune de 50% fata de materialul original.

Fotografiile sunt realizate pe o cursa Bucuresti-Praga si retur, traseul initial se face la plecare cu muntii Bucegi pe dreapta, rasarind printre nori, de aceea se vede si releul de la Costila, urmat de o trecere peste Carpati pe deasupra defileului Jiului. La intoarcere avionul se pregateste de aterizare cu mult inainte de Bucuresti si scade altitudinea. In ultima fotografie am surprins muntii Bucegi si turnul de emisie de la Costila dar punctul de observatie este sub 2000 de metri.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.