Instalatie pom de iarna
Pagini: 1, 2

GeoMar

Am o instalatie de pom de iarna la care sau dus beculetele (chinezarie) si vreau sa folosesc "cutiuta"cu cip-ul ,care comanda ghirlandele de becuri,la o instalatie tip furtun. Vreau sa adaptez aceasta schema la niste tiristori mai puternici,cei de placa originale CRED ca nu rezista,pentru realiza o instalatie noua,dar nu ma pricep la modificare.
Atasez schema copiata de mine dupa cablajul instalatiei defecta (ea este functionala,becurile sunt arse). Daca cineva ma poate ajuta cu ceva idei,scheme,sfaturi.
Mentionez ca as vrea sa folosesc niste tiristori (care-i am prin casa)de tipul: SIEMENS SKJ 16/02C 5493P. Asta este notatia tiristorilor de care dispun (sunt de putere),eventual am trei bucati T3F4.
Multumesc si astept ceve lamuriri.
mister_rf
Circuitul respectiv are curent mic la iesire si la schimbarea tiristoarelor sau se foloseste un etaj suplimentar cu tranzistoare pentru comanda tiristoarelor (de aici necesitatea unei surse de alimentare suplimentare) sau se folosesc tiristoare ce necesita curent mic de poarta. Exemplu TIC106 800V/5A la 0.2mA curent pe grila de comanda.

GeoMar

As fi recunoscator daca m-ai putea ajuta mister_rf.
Chiar daca necesita sursa de alimentare,nu-i o problema,am sa montez toata schema intr-o cutie. Acolo pun si traf,punte redresoare ,adica tot ce trebuie,am spatiu suficient
Dar nu am SCHEMA ca sa pot modifica instalatia.
Imi place la aceasta instalatie chinezeasca efectele care le produce cip-ul respectiv. De aceea vreau sa o "refolosesc".
Mersi mult si astept eventual o schema ptr modificare.
GeoMar
QUOTE (GeoMar @ Dec 8 2008, 10:45) *
Am o instalatie de pom de iarna la care sau dus beculetele (chinezarie) si vreau sa folosesc "cutiuta"cu cip-ul ,care comanda ghirlandele de becuri,la o instalatie tip furtun. Vreau sa adaptez aceasta schema la niste tiristori mai puternici,cei de placa originale CRED ca nu rezista.

Chiar nu se pricepe nimeni la o asa modificare ??? worthy.gif
mister_rf
Nu stiu daca intelegi cum functioneaza un forum. Aici nu e chat on line.
Majoritatea userilor au o alta preocupare zilnica=job. Se poate sa-ti raspunda cineva imediat, se poate sa primesti un raspuns dupa 6 luni...
Se poate si viceversa, dai un raspuns corect si cel care a pus intrebarea, mai ales userii mai noi, uita si unde au postat-o si uita si sa mai verifice raspunsul. laugh.gif

Click pentru a vizualiza atașamentul

si varianta finala completa. Se schimba si dioda cu una de curent mai mare.

GeoMar
QUOTE (mister_rf @ Dec 8 2008, 19:42) *
Nu stiu daca intelegi cum functioneaza un forum. Aici nu e chat on line.
Majoritatea userilor au o alta preocupare zilnica=job. Se poate sa-ti raspunda cineva imediat, se poate sa primesti un raspuns dupa 6 luni...
Se poate si viceversa, dai un raspuns corect si cel care a pus intrebarea, mai ales userii mai noi, uita si unde au postat-o si uita si sa mai verifice raspunsul.

SCUZE mister_rf

Dar acum cu sarbatorile ....trebuie facuta sa mearga.
Am si eu azi si maine ceva timp liber de la servici si m-am gandit sa repar instalatia.
De aceea graba asta
Inca odata SCUZE si MULTUMESC pentru schema si ajutor,cu tot cu mustrari.
Am sa ma apuc de ea sa vad ce iese.
em2006
Citeste si astea:
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...358234&st=0
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...58234&st=18

GeoMar
M-am apucat de schema propusa de mister_rf si am urmatoarele componente pentru montaj:
- Tiristori 2N1772 (eventual ptr putere mai mare T16N4)
- 2 diode D10N2 (pentru a inlocui dioda incercuita in schema de mister_rf).
Vreau sa stiu daca daca aceste componente se preteaza pentru aceasta schema (chiar daca sunt "supradimensionate")pentru o functionare "lejera" a schemei.
Conteaza daca nu conectez instalatia la priza corect,adica faza la faza si nul la nul?
Teoretic trebuie sa functioneze pentru ca asa functiona si schema originala,doar trebuie inlocuita dioda cu una mai de putere (eu vreau sa pun cele 2 diode mentionate mai sus) pentru a evita problemele in timpul functionarii continue (10-12 ore noaptea).
Multumesc pantru eventuale raspunsuri.
mister_rf
2N1772 are tensiunea de lucru mica- in catalog 100V
T16N4 necesita un curent de poarta cam mare.
Diodele D10N2 rezista la 400V/10A ? Sau notatia veche avea clase: 05 -50V, 1-100V, 2-200V, 4-400V, 8-800V? si atunci pentru 2 este data la 200V, deci sunt sanse mari sa nu reziste.
Oricum este suficienta doar o dioda...Si diodele si tiristoarele au curentul suficient fata de consumul instalatiilor de pom.

GeoMar

QUOTE (mister_rf @ Dec 11 2008, 19:35) *
2N1772 are tensiunea de lucru mica- in catalog 100V
T16N4 necesita un curent de poarta cam mare.
Diodele D10N2 rezista la 400V/10A ? Sau notatia veche avea clase: 05 -50V, 1-100V, 2-200V, 4-400V, 8-800V? si atunci pentru 2 este data la 200V, deci sunt sanse mari sa nu reziste.
Oricum este suficienta doar o dioda...Si diodele si tiristoarele au curentul suficient fata de consumul instalatiilor de pom.

Daca pun T16N4 trebuie ceva modificari la schema ? Daca necesita un curent de poarta "cam" mare am sa alimentez montajul cu 12Vcc si un amperaj mai mare (1-2A este suficient?) si eventual modificari ale rezistentei de pe poarta tiristorului.
Vreau sa folosesc o sursa de alimentare cu ci L7812C.(asta am la indemana momentan)
Daca cele 2 diode au tensiunea mica (200v) as putea sa le pun inseriate (ar ajunge la 400V?) si un curent suficient?
Multumesc inca odata.
em2006
QUOTE (GeoMar @ Dec 11 2008, 17:58) *
...Conteaza daca nu conectez instalatia la priza corect,adica faza la faza si nul la nul?....

Nu conteaza.

QUOTE (GeoMar @ Dec 11 2008, 19:45) *
...Daca pun T16N4 trebuie ceva modificari la schema ? ...si eventual modificari ale rezistentei de pe poarta tiristorului.....

Schema care ai primit-o e cu triace, dar in continuare se discuta de tiristoare. Schema initiala insa era cu tiristoare asa ca nu va fi asta problema.
Nu stiu ce amplitudine au impulsurile de la iesirile cipului, dar nu vor fi probleme daca aceasta e mai mare decat VBE tranzistor plus VG tiristor, trebuie vazut.
Cu modificarile rezistentei din poarta tiristorului la care te referi (in schema e pusa intre poarta si catod), n-o sa rezolvi mare lucru, de fapt la tiristoarele mai mari cum e T16N4 nu prea trebuie (dar nici nu strica, daca nu e prea mica), din ce-mi amintesc el are intern asa numitul "shunt de emitor".
Asa cum e schema, tiristorul ia-n barba aproape toata tensiunea de alimentare (9-15Vcc) care se aplica intre poarta si catod daca tranzistorul respectiv se deschide complet. Daca ai avea rezistenta in colector, cu ea ai putea limita curentul de poarta al tiristorului la valoarea necesara.

Daca folosesti D10N2, pune 2 in serie.
mister_rf
Pentru a simplifica explicatiile si a trece direct la subiect, trebuie sa spunem ca exista o rezistenta lipsa in circuit. Mea culpa. cool.gif
La momentul ''compilarii'' schemei din cateva bucati, aveam intentia ca montajul sa fie asa:

Rezistentele se adapteaza in functie de curentul minim cerut de tiristor/triac si de tensiunea de alimentare a tranzistorului

GeoMar
In sfarsit am avut timp si am realizat cablajul pentru modificarea instalatie de pom de iarna.
Atasez o poza a cablajului pentru o impresie.
Nu este realizat la "standarde"pentru ca momentan am instalat Windows-ul si nu am avut un program special pentru cablaje instalat.
Cablajul l-am realizat prin desenare manuala cu penita si cerneala serigrafica (parca asa se numeste,este albastra si se dilueaza cu spirt,procurata cu ani in urma dintr-o tipografie).
Urmeaza ca acum sa "plantez" componentele si sa testam schema propusa aici de mister_rf.
Sper sa mearga "din prima".
Am sa revin cu eventuale sfaturi dupa realizare (si ceva poze cu placa echipata cu piese).
Oricum le multumesc celor care m-au ajutat de la deschiderea acestui topic.

thumbup.gif thumbsup.gif peacefingers.gif
Nu este o poza stralucita,dar suficienta pentru a va crea o impresie.
mister_rf
Cred ca modificarea anterioara nu este inclusa in cablaj... biggrin.gif
Lipseste rezistenta intre emitorul tranzistorului de comanda si poarta tiristorului respectiv.
em2006
Nu lipseste, o spanzura de poarta tiristorului, in locul conexiunii, dupa gauri se pare ca va folosi tiristoare cu filet la anod, alea sunt cam la fel de inalte ca rezistentele.
mister_rf
Lipseste, dar poate sa fie adaugata in circuit dupa metoda respectiva. cool.gif
GeoMar
QUOTE (mister_rf @ Dec 16 2008, 20:01) *
Cred ca modificarea anterioara nu este inclusa in cablaj... biggrin.gif
Lipseste rezistenta intre emitorul tranzistorului de comanda si poarta tiristorului respectiv.

Intradevar nu este pe cablaj montata.
Este intre poarta tiristorului si se lipeste pe capatul (piciorusul)rezistentei emito-masa.
Asta pentru ca deja desenasem cablajul pana sa postezi modificarea.
Pot da o gaura langa emitorul tranzistoarelor pe cablaj si de acolo sa plece rezistenta spre poarta.
Oricum asa cum am mentionat nu era postata modificarea cand am realizat cablajul "la foc automat" daca as putea spune asa.
De aceea nu este nici asa "prezentabil" pentru ca nu mai am avut rabdarea sa instalez un program special pentru cablaje,sa printez la servici si sa "calc" cu fierul de calcat pentru a realiza un cablaj "aratos".
Pana la urma este suficient de bun si acesta. thumbsup.gif

QUOTE (em2006 @ Dec 16 2008, 20:13) *
Nu lipseste, o spanzura de poarta tiristorului, in locul conexiunii, dupa gauri se pare ca va folosi tiristoare cu filet la anod, alea sunt cam la fel de inalte ca rezistentele.

Foarte corecta observatia em2006. biggrin.gif
Este asa cum spui tu "spanzurata". peacefingers.gif
Intradevar folosesc tiristoare cu filet (T16N4) photo.gif
em2006
QUOTE (GeoMar @ Dec 16 2008, 20:20) *
...Intradevar folosesc tiristoare cu filet (T16N4) photo.gif

Atunci, mai bine exfoliaza pastilele pe care vin anozii tiristoarelor. Pune sub fiecare tiristor cate o cosa, de la cose vor pleca firele spre becuri. Sub piulitele de strangere ale capsulelor, baga niste saibe groase de sticlotextolit sau alt izolator. Nu te zgarci cu spatiile cand lucrezi cu tensiunea retelei. Intre fiecare din cele 4 pastile si traseul cel mai apropiat (-) e o tensiune de varf de peste 300V (cand tiristoarele sunt blocate), iar distantele intre pistele respective de pe cablajul tau sunt prea mici.
GeoMar
QUOTE (em2006 @ Dec 16 2008, 23:00) *
Atunci, mai bine exfoliaza pastilele pe care vin anozii tiristoarelor. Nu te zgarci cu spatiile cand lucrezi cu tensiunea retelei ..... iar distantele intre pistele respective de pe cablajul tau sunt prea mici.

Asa am sa fac. Intradevar sunt distante mici pentru ca nu mai aveam cablaj la indemana ca sa-l fac mai mare. Poate le montez pe alta placuta.
As mai vrea la aceasta schema sa mai adaug si niste L.E.D.-uri ca "martori"pe panoul cutiei in care montez instalatia.
Sa le conectez tot din emitorul tranzistorilor la masa cu rezistente adecvatae ?????
Atasez si niste poze realizate cu cablajul "in lucru" aproape completat cu piesele necesare.
Mersi oricum pentru sfaturi.

thumbsup.gif

Cutia in care vreau sa o montez (are si 16 L.E.D.-uri pe panoul frontal) arata cam asa:
biggrin.gif
em2006
Faina cutia...
Eu zic sa vezi mai intai daca misti tiristoarele alea, cer destul de mult in grile, de mers o sa mearga, dar vezi cat se-ncalzeste cipul si daca n-o ia pe aratura dupa un timp. Vei vedea apoi ce faci si cu LEDurile.
GeoMar
QUOTE (em2006 @ Dec 16 2008, 23:38) *
Faina cutia...

Pai am "muncit"ceva la ea,montasem in ea tot un joc de lumini cu memorie EEPROM,dar care si-a dat duhul pana la urma din cauza sursei de alimentare de 5Vcc prea slaba.
Dar pana la urma TOATE lucrurile se fac cu depunerea unui efort.

QUOTE (em2006 @ Dec 16 2008, 23:38) *
Eu zic sa vezi mai intai daca misti tiristoarele alea, cer destul de mult in grile, de mers o sa mearga, dar vezi cat se-ncalzeste cipul si daca n-o ia pe aratura dupa un timp. Vei vedea apoi ce faci si cu LEDurile.

Eu zic sa le "misc". Fac alimentarea dintr-o sursa cu CI L7812C si cu un BD912 in pararel pe sursa pentru a debita un curent mai mare de 1A la 12Vcc.
Tiristorii(3buc)sunt T16N4 si unul este BTW38 6000R(unul din cei 4 T16N4 era dus).
Tranzistorii pentru comanda sunt BC 171.
Cu Ledurile,ai dreptate.sa functioneze si la urma vom vedea.
Mersi inca odata pentru sprijin si sfaturi.
mister_rf
Daca folosesti BC-uri la ce ai avea nevoie de 1A din sursa de 12V?

Oricum eu cred ca 50mA ajung pentru a deschide un tiristor de acest tip.

GeoMar
QUOTE (mister_rf @ Dec 17 2008, 00:02) *
Daca folosesti BC-uri la ce ai avea nevoie de 1A din sursa de 12V?

Pai pentru o siguranta maxima.
Din cauza sursei SUBdimensionada s-a dus si celalat joc cu memorie EEPROM. S-a busit sursa si a bagat tensiune prea mare si s-au ars Circuitele si Memoria (se vedea"afumata","impuscata")in fereastra tansparenta a ei.
Si daca,dupa ce functioneaza, vreau sa pun si cele 16 Leduri,sa am curent suficient pentru o functionare sigura si indelungata fara "batai de cap" si alt motiv este ca pentru moment de aceste componente dispun si nu mai am timp(si bani) de cumparat alte piese pentru ca vin Sarbatorile.
mister_rf
Personal nu sunt de acord cu folosirea cutiilor metalice la echipamentele care lucreaza cu 220Vac pe trasee de cablaj in interior.
Pe vremuri stiu ca faceam orga de lumini sau variatoare de tensiune dar in cutii de plastic, este singura metoda de a evita izolarea suplimentara la mufele sau bornele de acces.
em2006
Intr-adevar, la o constructie de amator, pentru montaje care n-au separare galvanica de retea, o cutie din material izolant e de preferat. Asa cum e facuta deja, e obligatoriu ca jucaria sa se alimenteze dintr-o priza shuco, carcasa legata la borna de impamantare din stecker. Firele care duc la becuri trebuie trecute prin tile de panou izolante (tile trecere din plastic, bucse ori presetupe).
PCBul nu respecta in mai multe zone distantele de izolatie si n-ar strica chiar niste decupaje in zonele critice, daca nu se reface.
Parte din ele se vad in poza atasata:

Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.