nesiguranta la volan.sfaturi utile
Pagini: 1, 2

Doctorul_46

buna seara !in primul rand aceasta este primul meu post ..etc .ma numesc Badea Andrei si m-am decis sa scriu aici datorita complexitatii raspunsurilor,iata intrebarea mea .. : eu am o problema pe suflet de cand am obtinut categoria B (02.09.2008)..cred mereu ca o sa gresesc ... cand este tatal meu in dreapta conduc bine cu mici probleme ...dar cand sunt singur ma simt strain in trafic ...incep si conduc agresiv ...am impresia ca altii nu ma vad ..mai ales noaptea ..am emotii ..uneori cand ii vad pe altii ca conduc sportiv ma gandesc ca eu nu pot sa fac asa ceva .... iar cand merg cu viteza simt ca trebuie sa se intample ceva(rau) ma rog ..odata s-a si intamplat ....ce pot face sa nu mai am problemele astea ?sunt normale la un incepator ?este defect din nastere ? va rog sa ma ajutati.multumesc anticipat!
spare-me
nu conduce. daca e asa grav nu stiu cum ai trecut examenul si psihologicul...
dar decat sa-i omori si pe altii nevinovati ca te sperii tu dintr-o prostie, mai bine lipsa

Ravy
In aproape orice domeniu experienta isi are avantajul ei... Pentru siguranta ta si a celor din jur incearca sa conduci in perioade orare cand nu este asa aglomerat si pana te inveti cu "una alta" ia-ti si un "copilot"... Pana la urma toti am avut cat timp am facut scoala un copilot de incredere, dar dupa aceasta tind sa cred ca majoritatea s-au descurcat smile.gif

Bafta! & take care!
d4m4g3
QUOTE (Doctorul_46 @ Dec 6 2008, 23:03) *

Relaxeaza-te, stapaneste-te, nu strange de covrigul ala cu frica, ci misca-ti mainile, capul, asigura-te, condu cu grija, fara sa stai incordat.
Esti incepator, e posibil sa te simti mai nesigur, dar nu ramane cu gandul asta in cap ca mai rau iti faci, o sa-ti revii!

Poti sa mai conduci si cu tatal tau ca sa mai inveti una alta, dar nu te obisnui nici cu asta, ca pe urma poate iti va fi prea greu sa renunti la copilot, si tot cu frica sa ramai. smile.gif

QUOTE (spare-me @ Dec 6 2008, 23:06) *

L-ai intrebat daca l-a dat macar? biggrin.gif
Si eu am luat permisul in vara asta, si in afara de instructor nu am vazut alta persoana. Adica nu am dat nici examen psihologic, nici medical, nimic. smile.gif Si multi fac cam la fel...
spare-me
QUOTE (Doctorul_46 @ Dec 6 2008, 23:03) *
buna seara !in primul rand aceasta este primul meu post ..etc .ma numesc Badea Andrei si m-am decis sa scriu aici datorita complexitatii raspunsurilor,iata intrebarea mea .. : eu am o problema pe suflet de cand am obtinut categoria B (02.09.2008)..cred mereu ca o sa gresesc ... cand este tatal meu in dreapta conduc bine cu mici probleme ...dar cand sunt singur ma simt strain in trafic ...incep si conduc agresiv ...am impresia ca altii nu ma vad ..mai ales noaptea ..am emotii ..uneori cand ii vad pe altii ca conduc sportiv ma gandesc ca eu nu pot sa fac asa ceva .... iar cand merg cu viteza simt ca trebuie sa se intample ceva(rau) ma rog ..odata s-a si intamplat ....ce pot face sa nu mai am problemele astea ?sunt normale la un incepator ?este defect din nastere ? va rog sa ma ajutati.multumesc anticipat!

sfatul lui Ravy e ok si corect, dar aceste 'detalii' ma pun pe ganduri...
M@nuel
E absolut normal ca la inceput sa fii nesigur! Mai periculosi mi se par cei care se cred atoatestiutori dupa ce se vad cu plasticul in mana. Trebuie sa ai incredere in tine, toti am fost incepatori! Vei vedea ca pe parcurs ce acumulezi experienta, vei deveni din ce in ce mai stapan pe tine si toate temerile se vor evapora. smile.gif Incearca sa conduci in toate conditiile de trafic si meteo, experienta se capata doar exersand.
Bafta!
Ravy
Majoritatea persoanelor de sex masculin si tineri incearca sa se impuna in trafic... ceea ce pateste el este o experienta de viata si de aceea recomandarea cu copilot-ul il poate face sa se "calmeze"/"relaxeze"...

E si normal sa ne ingrijoreze unele lucruri care le zic cei din jur, dar "sfaturile" le dam la "rece". Banuiesc ca pentru toti definitia de "viteza" a suferit ceva modificari de-a lunugul timpului (intr-un sens sau in altul) smile.gif Aici vine vorba cum am mai zis de experienta... Eu sunt de parere ca "orice sut in fund este un pas inainte" daca sti sa valorifici acele "suturi"... smile.gif

Bafta!

Doctorul_46
vad ca deja se incepe a abera din rautate sau necunoastere ...permisul il AM ...obtinut din prima ..problema mea este ATUNCI si aproape NUMAI atunci cand incerc sa fortez ....nu am accidentat penimeni nicodata si doar am dat cu spatele in canal in schimb am evitat multe accident.de conduc nu ma pot lasa pentru ca este o pasiune pt. mine este in sange ,si ca sa fiu mai concret ... cand vreau sa merg mai repede ... ma uit in oglinzi prea mult pt. ca nu sunt sigur pe mine si observ ca uneori puteam sa gresesc daca efectuam manevra repede,etc iar cand merg cu viteza mi se face frica si simt ca se poate intampla ceva ...ceva in genul ..apare cva in fatza ... iese unu si nu se uita ..etc si inca ceva sunt calm cand conduc linistit nu tin volanul strans si nu sunt rigid
Ganditorul
Asa cum au zis majoritatea, toti am fost incepatori. Sfaturi: fii prudent, asigura-te la schimbarea directiei de mers si semnalizeaza, pastreaza distanta fata de cel din fata, nu frana brusc (risti sa fii lovit din spate), pune centura de siguranta, redu viteza la trecerile pentru pietoni mai ales in locurile cu vizibilitate redusa. Nu uita de semnul pentru incepatori. Succes si curaj
Doctorul_46

chestia cu viteza vi s-a intamplat si voua ? sincer...
paul_kelso
Depinde ce intelegi tu prin viteza, si mai ales unde?

Daca vorbesti de 70-80 km/h pe niste stradute de cartier stramte, da, mai am morcov ca imi iese vreun cretin din lateral.
sebulbus
Teama si crisparea la incepatori vin din nesiguranta. Sfatul meu e sa gasesti vreo carte de tehnica a condusului si s-o citesti si s-o recitesti pana ai in cap pe dinafara sfaturile cele mai importante.
Dupa aia poti iesi in trafic si sa recunosti situatii in care poti aplica ce ai invatat de acolo. Cand vezi ca ai o situatie in care te simti pierdut, fuga inapoi si documentare. Si tot asa pana iti rezolvi temerile.
Doctorul_46
QUOTE (paul_kelso @ Dec 6 2008, 23:34) *
Depinde ce intelegi tu prin viteza, si mai ales unde?

Daca vorbesti de 70-80 km/h pe niste stradute de cartier stramte, da, mai am morcov ca imi iese vreun cretin din lateral.

de asta nu prea mi-e frica ... vb de afara ...unde conduc eu de obicei vine o vale iar la inceputul dealului este o strada laterala ... eu aveam cam 140 si imi era frica sa nu iasa cva tot acolo am si cazut cu masina dupa o incercare de intoarcere mai in viteza

ah ..si pana la urma am probleme sau este datorita faptului ca vreau sa fiu as "din prima"?
Campers
joaca-te mai mult NFS cu volanu'
poate iti intri in mana un pic :-/

acuma serios , in mare parte ar fi cat de cat ok problemele ..
ca sa iti faci o idee , io in primele 2 saptamani a trebuit sa schimb portiera din dreapta la mine ca am facut-o praf !
tot din cauza ca ma ambalasem aiurea ca un prost , si m-am pierdut smile.gif
daca nu ai masina capabila de viteza , nu mai merge repede...
eu o vreme am mers cu maxim 70-80 in afara localitatii pana cand m-am obisnuit ca dacia mea (am facut scoala pe un cielo , care era net superior unei dacii din 88)
toata combinatia e sa nu te panichezi , si sa gandesti limpede mereu !
apropo , cred ca poti dezlipi si "semnul prostului" din geam , ca multi idioti cand te vad in trafic cu el te claxoneaza chiar daca mergi/procedezi corect. (mie mi l-a dezlipit tata cand a trebuit sa-mi ia masina odata sa ajunga pana la cineva , si l-au claxonat toti pana la destinatie ..el fiind sofer profesionist de 20+ ani , in care a facut cateva sute de mii de km si nu le am mai lipit inapoi)

PS : ca sa te "imbarbatez" un pic chiar daca ai copilot , tot TU raspunzi de ABSOLUT tot ce se intampla cu masina , deci ..e fix acelasi lucru.
paul_kelso
Sincer, nu inteleg nimic din ce spui.

Vine o vale si la inceputul dealului? Ai cazut unde?

Daca ti-e frica pe portiunea aia las-o mai moale acolo si ii dai 140 unde esti tu sigur pe tine.
Campers
aoloo ..140 ? pe dn ? ca incepator ? si mergi si cu frica ?
buna combinatie !
Doctorul_46
orice vale are un deal si invers ... unde se termina valea ... la dreapta se face un drum care duce spre un sat ..am intrat pe acel drum si am intors pe nationala ... si venea un autoturism din deal care se apropia cu viteza si am dat cu spatele ca nu aveam loc sa intorc ,,,si erau buruieni la nivel cu pietrisul ..a alunecat si gata masina :| am mai gresit odata unde vi din mamaia si te duci pe varianta ..era o banda pe care trebuia sa o urmez ca sa ocolesc sensul giratoriu si eu am intrat pe banda altui autoturism .. bine a claxonat si probabil a si franat si m-am bagat pe banda mea .nu am vazut indicatorul.chestiile de genul asta le urasc
filipxxx
Doctore, din cece mi se pare mie tu vrei s-o faci pe shumaherul desi abia ai luat permisul. In primul rand un incepator n-are ce cauta cu 140 in afara autostrazii. Las-o mai moale pana o sa ajungi sa simti masina, franzeaza destul inaintea curbei ca nu esti in masura sa iei curbe ca cei care ii vezi tu ca "merg agresiv", incetineste prin intersectii chiar daca ai prioritate ca daca se intanpla ceva lipsa experientei te va face sa o comiti si mai tare.
In general condusul agresiv n-are ce cauta la unul care si-a luat permisul de 2 luni si a mers mai mult cu taica-su in dreapta.
Doctorul_46
am inceput sa ma mai calmez ... dar tot nu pot sa inteleg cu pot altii sa mearga asa de repede si relativ corect .asta visez noaptea..poate nu sunt eu bun
Campers
nu mi-o lua in nume de rau , da' tie ti-ar fi trebuit o dacie de-o seama cu a mea mai intai , sa vezi de fapt ce inseamna viteza smile.gif
care la 110-120 simti ca zboara si sare motoru' din ea ..

gandeste te doar la lucrul ca la 80 km/h daca tii mainile incordate in volan si intri intr-un pom , ti se rup oasele din maini smile.gif

las-o moale !
sebulbus
Experienta ii zice. Daca tii minte, in primele ore de condus nici nu vedeai ca-s semne pe stalpi, dar sa mai si apuci sa observi de care erau. Skillurile se construiesc in timp, toata treaba e sa nu sari pasi.
Doctorul_46
da tin minte smile.gif)pe vremea cand faceam scoala ma preocupau parcarile laterale cu spatele smile.gif) multumesc pentru raspunsuri ..foarte rapide si destul de concrete si mature.multumesc inca o data.
silviu_n
Faptul ca esti pasionat de condus e un lucru bun. Asta presupune, sper, si dorinta de a invata, voluntar sau involuntar, din tot ce vezi (o stire la TV sau o situatie reala in trafic), auzi (pe la prieteni) sau citesti (in presa sau pe forum). N-as vrea sa sune precum "Invataturile lui Neagoe Basarab..." dar asa a fost cazul meu, eram fan al "Reflectiilor rutiere" ale lui Virgil Vochina iar cand mergeam in dreapta furam tot ce puteam de la sofer, daca mi se parea ca merge bine - cum schimba vitezele, cum abordeaza curbele, cand incepi accelerarea in curbe, samd. Sunt lucruri pe care instructorul nu ti le spune (unii poate nici nu le stiu).
Apoi, trebuie sa fi constient ca tu ai controlul masinii. Poti frana, accelera sau roti volanul oricand ti se pare ca e cazul. Gandeste-te la asta cand te urci la volan si fi pregatit sa o faci.
Si nu mai merge cu 140 daca nu te simti in stare! Mergi cu o viteza care sa-ti dea siguranta ca in orice moment poti controla masina in orice situatie s-ar ivi.

PS. Poate nu as fi fost asa intelept daca nu era sa sar de pe sosea, la primul meu drum singur, din cauza unor gropi intr-o curba.
motanex
Incearca sa te relaxezi si sa te calmezi cat mai mult. Eu in prima luna de condus ma dadeam jos de la volan cu dureri de spate si gat deoarece eram incordat si nici nu-mi dadeam seama la volan. Eventual mergi si tu mai incet daca vrei sa fii calm si fara griji.
>ficus
fiind incepator, esential e sa te obisnuiesti cu masina condusa, sa stii de ce e in stare, pana iti formezi reflexele pe care tu crezi ca le-ai dobandit in scoala de soferi

un drum mai lung, de 4-5 ore, e cel mai bun lucru smile.gif
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.