noi plecam din 13 august - 14 nopti la Cancun, zbor din Munchen - m-ar interesa detalii despre un astfel de zbor de durata, daca ati mai "patit" - confort, probleme etc.
Cazare avem la Grand Oasis, in zona de hoteluri, cam 15 km de oras. Ca tinte, vrem Chichen- Itza, Xel-ha, Cozumel/Isla Mujeres, si Belize, dar numai daca ramanem peste noapte acolo - alte idei?
Am fost in Mexic la sfarsitul lui mai - inceputul lui iunie anul asta. Foarte fain a fost! Rar mi-a fost dat sa vad o tara cu un asemenea potential turistic: sit-urile arheologice cu vestigii ale civilizatiei Maya (Chichen Itza - piramida lui Kukulkan, declarata una din cele 7 noi minuni ale lumii in 2007, Coba), rezervatii naturale (noi am fost la Punta Laguna), jungla, fauna, flora, absolut tot ce-si poate dori un turist.
Clima e grozava, suportabil de cald si nu prea umed (depinde de sezon); Marea Caraibelor e de un albastru nefiresc iar plajele sunt minunate! Turistii sunt tinuti "ca-n palma", serviciile sunt foate bune. Hotelul in care am stat (Hotel La Tortuga - googaliti-l ca are un site frumos! - in Playa del Carmen - la 60 de km de Cancun) ne-a multumit pe deplin, personal amabil, mancare buna, cocktailuri delicioase....
Asa cum vad c-a scris si Imperator, se poate inota cu delfinii, cu testoasele si vacile de mare, se pot face scufundari (reciful de corali mexican e al doilea ca marime din lume) si snorkeling. Am fost si c-un submarin (experienta minunata!!), Atlantis, pe care l-am "luat" din Cozumel (am ajuns acolo cu ferryboatul din Playa del Carmen).
Oamenii sunt prietenosi insa, ca-n toate zonele turistice, preturile sunt mai mari decat in mod normal. Insa affordable. Bacsisul e la mare putere acolo pentru ca cei care lucreaza in turism sunt f. prost platiti. Pe cei care vor sa mearga in Mexic ii sfatuiesc sa ia la ei cam 100 de dolari in bancnote de 1 dolar; asa ii puteti lasa un "tip" cameristei, tipului de la bar, chelnerului din restaurant, etc. Multe restaurante au bacsisul inclus in nota de plata ("propina" se numeste si de obicei se si incercuieste suma cu pixul ca sa observi - cam 10-15% din valoarea consumatiei).
Mancarea este delicioasa insa va sfatuiesc sa le spuneti dinainte "poquito picante", altfel sunt in stare sa va "otraveasca" cu ardeii lor iuti!

Mi-a placut foarte multe bucataria traditionala mayasa (o veti regasi in meniul multor restaurante) + o gustare pe care o fac si-acum, acasa: pico de galio (rosii, ceapa alba, coriandru si ardei iute, totul tocat marunt) cu nachos.
Taxiurile sunt ieftine si exista tarife fixe (daca respectivul e autorizat). Merita vizitat si X-Caret, la 10 km de Playa del Carmen si vreo 25 de Xel-Ha (parc de distractii). Acolo am vazut un spectacol nocturn impresionant, vestit in tot Mexicul (toata istoria tarii redata prin muzica si dans).
Daca ramaneti in zonele turistice nu trebuie sa va faceti probleme cu bolile (eu m-am vaccinat totusi ca sa nu am surprize) insa in sud, la granita cu Guatemala si la cea cu Belize se inregistreaza cazuri de malarie si febra dengue.
Daca vreti si alte detalii va mai dau, acum cat sunt proaspete in minte.

Noi ne-am simtit foarte bine acolo si nu m-as da in laturi de la un "bis"!