>ficus
3rd December 2008, 23:23
Operatorii de telefonie, obligați să transmită autorităților informații privind apelurile
BUCUREȘTI / 15:17, 27.11.2008
Firmele de comunicații electronice sunt obligate să stocheze, pentru șase luni, anumite date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau email-uri, generate sau prelucrate prin serviciile furnizate, informații care pot fi accesate de MIRA, Parchet, SRI și SIE, la solicitarea acestora.
Informațiile vor fi puse la dispoziția Ministerului Internelor și Reformei Administrative (MIRA), a Ministerului Public, a Serviciului Român de Informații (SRI) și a Serviciului de Informații Externe (SIE), în scopul utilizării în cadrul activităților de cercetare, de descoperire și de urmarire a infracțiunilor grave, se arată în Legea 298/2008 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului sau de rețele publice de comunicații, publicată vineri, 21 noiembrie, în Monitorul Oficial.
Datele vor fi stocate în format electronic prin intermediul unei baze de date, care va fi creată și administrată din fonduri proprii de către operatorii de telecomunicații fixe și mobile, precum și de furnizorii de servicii de internet.
Cheltuielile aferente înființării și administrării bazei de date vor fi deductibile fiscal.
Categoriile de date care vor fi stocate vizează urmărirea și identificarea sursei unei comunicări și a destinației acesteia, a suportului de comunicare și a echipamentului de comunicație al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament, precum și locația echipamentului de comunicații mobile.
În plus, operatorul va stoca datele necesare pentru a determina data, ora și durata comunicării.
Legea stabilește că vor fi păstrate datele de trafic și de localizare a persoanelor fizice și juridice, precum și datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului înregistrat.
Actul normativ nu se va aplica în ceea ce privește conținutul comunicării sau informațiile consultate în timpul utilizării unei rețele de comunicații electronice.
Solicitarea transmiterii datelor se va putea realiza numai după ce a fost începută urmărirea penală, la autorizarea instanței și la cererea procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală.
Autoritatea competentă să monitorizeze aplicarea prevederilor Legii 298/2008 este Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Potrivit actului normativ, orice accesare intenționată sau transfer al datelor păstrate fără autorizare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
De asemenea, împiedicarea cu intenție a punerii la dispoziție către autoritățile competente a datelor reținute constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la un an.
Legea transpune Directiva 2006/24/CE privind reținerea datelor generate și prelucrate de către furnizori de rețele și servicii de comunicații electronice destinate publicului și de modificare a Directivei 2002/58/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în aprlie 2006.
Lista furnizorilor de servicii sau rețele de comunicații electronice autorizați numără 2.189 societăți, date valabile la 17 noiembrie, conform datelor Autorității Naționale pentru Comunicații.
http://www.mediafax.ro/social/operatorii-d...ml?1688;3564938
radumiki
3rd December 2008, 23:43
nu au decat sa-mi asculte si inregistreze convorbirile, ca nu am nimic de ascuns.
cred ca stirea e de cacat.
in contabil si inginerul de sistem esti nevoit sa ai incredere...
data
3rd December 2008, 23:54
QUOTE (CapitanuPICARD @ Dec 3 2008, 23:44)

...
da' daca vrei, poti emigra in congo. acolo sigur nu te intercepteaza nimeni.
...
cine a zis asta?
X2theZ
3rd December 2008, 23:54
asa si pt ce se face asta ? avem si noi teroristi bin ladeni in Romania cumva si nu stiam eu ? Ca la americani a trebuit sa inventeze un bin laden ca sa rapeasca din libertatile cetatenilor, la noi nici macar nu se straduie sa ofere un motiv de fatada ?
Morticia
3rd December 2008, 23:56
QUOTE (X2theZ @ Dec 3 2008, 23:54)

asa si pt ce se face asta ? avem si noi teroristi bin ladeni in Romania cumva si nu stiam eu ? Ca la americani a trebuit sa inventeze un bin laden ca sa rapeasca din libertatile cetatenilor, la noi nici macar nu se straduie sa ofere un motiv de fatada ?
Nu compara ce e la americani cu ce e la noi. Plus ca scrie destul de clar ca datele se pot comunica doar in conditiile inceperii urmaririi penale. Deci, ce e nou?
X2theZ
4th December 2008, 00:00
QUOTE (Morticia @ Dec 3 2008, 23:56)

Nu compara ce e la americani cu ce e la noi. Plus ca scrie destul de clar ca datele se pot comunica doar in conditiile inceperii urmaririi penale. Deci, ce e nou?
de ce sa nu compar ce e la americani cu ce e la noi ?SUA, Anglia etc sunt state politienesti mai rau decat era la noi pe vremea militiei. Ce garantie ai tu ca datele se pot "comunica" doar in conditiile inceperii penale, daca nu se intampla asta cui dracu i te plangi si cine o sa-ti dea dreptate ?
Ma repet, pt ce se intampla asta ? ce s-a intamplat in Romania "lately" incat sa avem nevoie sa fim spionati "legal". ?
data
4th December 2008, 00:07

la fel de clar spune ca exista "exceptii", care nu trebuie justificate in nicun fel; fara inceperea urmaririi penale; fara aprobare din partea judecatorilor
edy_wheazel
4th December 2008, 00:12

Daca nu ma insel, inainte se incepea inregistrarea doar pe baza unui mandat. Din cate am inteles in postul lui ficus acum sunt stocate si pe baza unui mandat ai acces la ele. Oricum mie mi se drapeleaza, daca SRI-ul este interesat de intervalele orare la care imi dau intalnire la crasma sau biliard, de asemenea daca vor sa auda lista de cumparaturi dictata de nevasta, be my guess...
Morticia
4th December 2008, 00:13
QUOTE (X2theZ @ Dec 4 2008, 00:00)

de ce sa nu compar ce e la americani cu ce e la noi ?SUA, Anglia etc sunt state politienesti mai rau decat era la noi pe vremea militiei. Ce garantie ai tu ca datele se pot "comunica" doar in conditiile inceperii penale, daca nu se intampla asta cui dracu i te plangi si cine o sa-ti dea dreptate ?
Ma repet, pt ce se intampla asta ? ce s-a intamplat in Romania "lately" incat sa avem nevoie sa fim spionati "legal". ?
Tocmai de aia sa nu compari. La noi e lejer....
@data
Despre ce exceptii vorbesti?
X2theZ
4th December 2008, 00:19
QUOTE (Morticia @ Dec 4 2008, 00:13)

@data

si esti atat de naiva sa crezi ca la noi nu se va ajunge tot acolo ?
Morticia
4th December 2008, 00:21
QUOTE (X2theZ @ Dec 4 2008, 00:19)

si esti atat de naiva sa crezi ca la noi nu se va ajunge tot acolo ?

Cred ca va mai dura destul... La noi nu prea ar fi justificat. Plus ca avem alte probleme acum.
X2theZ
4th December 2008, 00:29
QUOTE (Morticia @ Dec 4 2008, 00:21)

Cred ca va mai dura destul... La noi nu prea ar fi justificat. Plus ca avem alte probleme acum.
n-ai nici un motiv sa crezi asta ba din contra, cred ca mai degraba speri
ce probleme avem acum ?
C.F.S.
4th December 2008, 00:37
E o idee super buna! Buna pentru parazitii care ne conduc, desigur...
data
4th December 2008, 00:46
QUOTE (Morticia @ Dec 4 2008, 00:13)

@data

erau cateva exceptii in legatura cu cine are dreptul sa ceara aceste informatii; serviciile secrete aveau dreptul sa ceara informatiile fara aprobarea judecatorului;
acum vad ca in lege scrie doar ce se pastreaza ... nu si ce de face cu datele http://www.modeldecontract.ro/formular/art...omunicatii.html
daca are cineva mai multe informatii despre cum pot fi folosite aceste date ... asteptam 
ca se pastreaza OK; dar cum si de cine sunt folosite?
Morticia
4th December 2008, 00:50
QUOTE (data @ Dec 4 2008, 00:46)

erau cateva exceptii in legatura cu cine are dreptul sa ceara aceste informatii; serviciile secrete aveau dreptul sa ceara informatiile fara aprobarea judecatorului;
acum vad ca in lege scrie doar ce se pastreaza ... nu si ce de face cu datele
http://www.modeldecontract.ro/formular/art...omunicatii.htmldaca are cineva mai multe informatii despre cum pot fi folosite aceste date ... asteptam

ca se pastreaza OK; dar cum si de cine sunt folosite?
Ma cam indoiesc... Chiar daca ar fi astfel de exceptii ar trebui enumerate etc etc....
Dihorul Razboinic
4th December 2008, 01:15
Glumiti voi, dar ce se intimpla daca intr-o zi il pun astia pe administratorul de bloc sa va spioneze?
Morticia
4th December 2008, 01:16
QUOTE (Dihorul Razboinic @ Dec 4 2008, 01:15)

Glumiti voi, dar ce se intimpla daca intr-o zi il pun astia pe administratorul de bloc sa va spioneze?
O sa moara de inima, hahaha.
Mosotti
4th December 2008, 01:22
fix pix. parca si vad infractorii vorbind de pe abonament cu alti infractori, ca sa economiseasca centzi
CapitanuPICARD
4th December 2008, 11:03
QUOTE (Dihorul Razboinic @ Dec 4 2008, 01:15)

pai eu sunt administrator de bloc!
>ficus
4th December 2008, 11:38
QUOTE (CapitanuPICARD @ Dec 4 2008, 12:03)

pai n-ar strica si un amendament la legea privind asociatiile de locatari in legatura cu arhivarea obligatorie a unor rapoarte ale sefilor de scara, structurate pe: achizitii dubioase neperene, achizitii obscure perene, atitudini si activitati nesanatoase, poezii patriotice fara perdea, saluturi necolocviale, sex in grup dupa 12 noaptea, consumurile pe intervale orare, puterea ciocului si trantitul usii nejustificat samd pentru cartierul respectiv 
QUOTE (>ficus @ Dec 4 2008, 00:23)

în scopul utilizării în cadrul activităților de cercetare, de descoperire și de urmarire a infracțiunilor grave
philo
4th December 2008, 12:09
De înregistrat TOT se înregistra și până acum, dar cu mijloace mult mai costisitoare. Vorbesc aici de echipamentul de interceptare a comunicațiilor al NATO pe care l-am primit odată cu întrarea sub umbrela de ascultare, pardon.. de securitate. De acolo, datele puteau fi accesate de către "servicii" dar numai la cerere și contra cost. Iar costurile se situau (din informațiile mele) pe undeva pe la 10 dollari/minutul decodat.
O noutate există, totuși. În cadrul urmăririi penale, procesele-verbale de interceptare și suportul material al înregistrărilor nu puteau constitui mijloace de probă decât dacă interceptarea succeda hotărârii judecătorești. Altfel spus, nu se puteau utiliza în probațiune interceptări mai vechi decât mandatul de interceptare. Acum, se pare că nu mai e așa. Primii au fost americanii, cu celebrul "Patriot Act" - declarat neconstituțional. Europenii i-au criticat copios, dar văd că acum îi depășesc în tembelism. Bine-am venit în pușcăria UE..!
Morticia
4th December 2008, 12:21
QUOTE (philo @ Dec 4 2008, 12:09)

De înregistrat TOT se înregistra și până acum, dar cu mijloace mult mai costisitoare. Vorbesc aici de echipamentul de interceptare a comunicațiilor al NATO pe care l-am primit odată cu întrarea sub umbrela de ascultare, pardon.. de securitate. De acolo, datele puteau fi accesate de către "servicii" dar numai la cerere și contra cost. Iar costurile se situau (din informațiile mele) pe undeva pe la 10 dollari/minutul decodat.
O noutate există, totuși. În cadrul urmăririi penale, procesele-verbale de interceptare și suportul material al înregistrărilor nu puteau constitui mijloace de probă decât dacă interceptarea succeda hotărârii judecătorești. Altfel spus, nu se puteau utiliza în probațiune interceptări mai vechi decât mandatul de interceptare. Acum, se pare că nu mai e așa. Primii au fost americanii, cu celebrul "Patriot Act" - declarat neconstituțional. Europenii i-au criticat copios, dar văd că acum îi depășesc în tembelism. Bine-am venit în pușcăria UE..!
Sta putin, in legea asta de vorbim noi acu` despre ea nu e vorba de interceptatrea comunicatiilor. E vorba doar de date gen: cine pe cine a sunat, de pe ce telefon si de unde. Cam ca un desfasurator. So, unde e noutatea?
philo
4th December 2008, 12:30
Am sentimentul că nu e vorba numai de cine, cu cine, unde și când a vorbit, pentru că asta era oricum înregistrat de toți operatorii de telefonie și făceau obiectul "desfășurătorului" de trafic. Tot așa, și până acum, la solicitarea instanței de judecată, operatorii aveau obligația (sub sancțiunea penală a nerespectării hotărârilor judecătorești) să furnizeze aceste date. Prin urmare, legea ar fi superfluuă dacă, atunci când se referă la "date" nu cuprinde și alte elemente ce trebuie stocate și puse (condiționat) la dispoziția autorităților. Asta mă îngrijorează.
fanariotul
4th December 2008, 12:34
QUOTE (CapitanuPICARD @ Dec 4 2008, 11:03)

N-ai serviciu ori what ?
QUOTE (Morticia @ Dec 4 2008, 12:21)

Sta putin, in legea asta de vorbim noi acu` despre ea nu e vorba de interceptatrea comunicatiilor. E vorba doar de date gen: cine pe cine a sunat, de pe ce telefon si de unde. Cam ca un desfasurator. So, unde e noutatea?
Si ce crezi tu, ca se intercepteaza dupa lege ?
De regula, in Romania interceptarea s-a desfasurat cam asa: Legal si pe fata SRI. Pe ascuns, in sensul de fortarea a legii si alte chestii din astea, precum si in functie de cine e mai tare la un moment dat, inregistreaza toti, si politia si DNA-ul, si whatever...se inregistreaza dupa cuvinte cheie, se inregistreaza persoanele cu care vorbesc cei urmariti - SI NU EXISTA o modalitate cuantificabila de distrugere a acestora-, se inregistreaza din dubite, etc.
BIG BROTHER continua, chiar si pentru aia care cica au condamnat comunismul si securitatea.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.