motoare pas cu pas
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

sarpe_rom

Salut, la toata lumea. Am nevoi de ajutorul vostru. Eu sunt pasionat de astronomie si am acasa un telescop pe care vreau sa il motorizez. Dupa cum am citit si studiat pe net am vazut ca cea mai buna metoda este folosirea motoarelor pas cu pas unipolare cu 5 sau 6 fire si un circuit pentru cu care sa le controlez viteza (turatia) si sensul de roatie. Acum care este problema mea, ca nu stiu nici o boaba de electronica. Care este rugamintea mea: daca puteti si stiti sa construiti un astfel de circuit sunt dispus sa platesc toate cheltuielile. Pe mine ma intereseaza ca circuitul sa il pot alimenta de la o baterie de masina adica 12V. Partea mecanica o am: motoarele si reductiile lor. De ce reductii? fiindca vreau o viteza foarte mica si un cuplu mare. Asa ca ma intereseaza sa am ceva de genul 1 rotaie/20-60 sec a axului motor. Pentru asta stiu ca motorul trebuie sa aiba pasi multi sa fie mai usor asa ca am facut rost de motoare de 1.8 deg/step adica 200 pasi (nu am gasit cu mai multi). Acum daca cineva ma poate ajuta cu un astfel de circuit va rog sa ma contactati pe mail: catalin.paduraru@gmail pentru mai multe informatii.
m-marian
QUOTE(sarpe_rom @ Jan 8 2006, 21:09) *
Salut, la toata lumea. Am nevoi de ajutorul vostru. Eu sunt pasionat de astronomie si am acasa un telescop pe care vreau sa il motorizez. Dupa cum am citit si studiat pe net am vazut ca cea mai buna metoda este folosirea motoarelor pas cu pas unipolare cu 5 sau 6 fire si un circuit pentru cu care sa le controlez viteza (turatia) si sensul de roatie. Acum care este problema mea, ca nu stiu nici o boaba de electronica. Care este rugamintea mea: daca puteti si stiti sa construiti un astfel de circuit sunt dispus sa platesc toate cheltuielile. Pe mine ma intereseaza ca circuitul sa il pot alimenta de la o baterie de masina adica 12V. Partea mecanica o am: motoarele si reductiile lor. De ce reductii? fiindca vreau o viteza foarte mica si un cuplu mare. Asa ca ma intereseaza sa am ceva de genul 1 rotaie/20-60 sec a axului motor. Pentru asta stiu ca motorul trebuie sa aiba pasi multi sa fie mai usor asa ca am facut rost de motoare de 1.8 deg/step adica 200 pasi (nu am gasit cu mai multi). Acum daca cineva ma poate ajuta cu un astfel de circuit va rog sa ma contactati pe mail: catalin.paduraru@gmail pentru mai multe informatii.

Cred ca mai intai ar trebui sa consulti link-urile de mai jos:

- http://www.bbastrodesigns.com/cot/cot.html;
- http://www.mindspring.com/~davebevel/altaz/altaz.html;
- http://ben.davies.net/scopemanual.htm;
- http://www.webastro.net/forum/lofiversion/index.php/f54.html'
- http://ftissera.free.fr/Webmel/altaz.html.

Din ele poti sa-ti alegi atat varianta de comanda care se potriveste cel mai bine telescopului de care dispui cat si un soft adecvat. Dupa ce te lamuresti, poti lansa comanda. In felul asta nu-l pui pe executant sa-ti faca un proiect care merge perfect la comanda motoarelor dar care-ti cauta galaxia M157 in emisfera sudica!

Ultimul link, (in franceza) te lamureste inclusiv asupra demultiplicatorului si iti da niste amanunte pana la nivel de calcul legate de controlul campului vizual, al focalizarii sau a urmaririi automate.

sarpe_rom
Multumesc pentru linkuri si informatii dar eu am circuitul Lui Mel Bartel's facut si care functioneaza bine. Ideea este ca acest circuit functioneaza numai cu un PC prin port paralel. Pe mine ma intereseaza ca circuitul sa fie dependent doar de curent (care va fi de la o baterie) si nu ma intereseaza sa aibe baza de date cu obiectele celestre fiindca astea nu sunt o problema pt mine. Deci pe mine ma intreseaza doar sa reglez viteza in asa fel incat sa fie egala cu cea a Pamantului. Din cate am intelesc nu ar fi greu de facut dar eu unul nu am nici cunostintele si nici resursele necesare pentru un asa proiect si de asta am zis ca sunt dispus sa platesc. Sper sa ma poata ajuta cineva.
slack7219
adica tu vrei sa nu pierzi din vizor o anumita stea de ex?
m-marian
QUOTE(sarpe_rom @ Jan 9 2006, 15:36) *
... pe mine ma intreseaza doar sa reglez viteza in asa fel incat sa fie egala cu cea a Pamantului...

Daca te pasioneaza astronomia, ar fi trebuit sa auzi de erorile de paralaxa si ar trebui sa stii ca miscarea pamantului in jurul axei nu este chiar batuta in cuie, ca pozitia axei de rotatie nu coincide cu cea a polilor magnetici, ca orbita in jurul soarelui nu este aceeasi, ca variaza inclusiv pozitia sistemului nostru solar in galaxie si a galaxiei in raport cu vecinele ei.

Sunt o sumedenie de factori care nu permit urmarirea exacta a unui obiect cosmic fara ajutorul calculatorului si a unei baze de date cat de cat pusa la punct.

Pe termen scurt (ore, maxim zile) se poate imagina un sistem de comanda care sa-ti permita urmarirea automata a unui anumit obiect, dar este improbabil ca interesul tau sa se rezume strict la el.

Teoretic, pentru proiectantul sistemului de comanda a urmaririi este necesara cunoasterea vitezei unghiulare in raport cu obiectul in discutie, astfel incat pe baza ei sa calculeze frecventa impulsurilor care se aplica MPP-urilor in plan polar si azimutal.

O solutie extrem de simpla care raspunde acestei cerinte o gasaesti la http://asso.nordnet.fr/carl/moteurpas2.htm pentru calculul reductorului, respectiv la http://col2000.free.fr/pasapas/pap_indx.htm pentru electronica de comanda (dublata, intrucat actionezi doua motoare independent). De aici incolo - in versiunea simplificata pe care o doresti - nu sunt decat "cosmetizari": inlocuirea logicii existente cu una pe baza de microcontroler, atasarea unui generator de adrese si a unei memorii PROM in care sa introduci informatii pentru corectiile despre care vorbeam s.a.m.d.
sarpe_rom
Asa este cum ai spus tu referitor la erori dar pe mine unul ma intereseaza sa pot seta o viteza cat ma exacta cu a pamantului si pe urma corectiile de riguare se vor face de catre mine (manual). Eu am de gand sa folosesc circuitul in astrofotografie asa ca si cu cel mai performant sistem de ghidare e unui telescop tot faci corectii manual. Eu daca pot sa setez o viteza a telescopului si sa imi tina o stea in mijlocul campului timp de 1 ora cu corestii din 5 in 5 min pai sunt super multumit. Eu nu am de gand sa folosesc sistemul de urmarire continuu mai mult de 1 ora si asta in cazurile cele mai bune.
Eu cum ma gandeam: ca viteza sa se poata seta dintr-un potentiometru sau asa ceva si dupa aia cu 4 butoane sau din acelas potentiometru sa aplic corectiile. Avand in vedere ca eu am o montura ecuatorial mie nu imi trebuie sa imi mearga continuu decat 1 motor cel al ascensiei drepte celalalt este doar pt corectii. Dar daca s-ar putea face un circuit in care as putea ce motor sa se invarta mereu si celalalt nu sau amandoua mereu si sa pot seta diferite viteze la fiecare ar fi perfect.
Din pacate eu nu am cunostinte asa de bogate in franceza deci nu prea inteleg ce este scris in paginile respective de internet.

QUOTE(slack7219 @ Jan 10 2006, 15:38) *
adica tu vrei sa nu pierzi din vizor o anumita stea de ex?

Exact, mai precis pentru 30-60 min maxim si asta cu corectii din 5-10 min in cel mai fericit caz. Nu sunt pretentios sa faca circuitul corectii singur sau sa aibe o baza de date cu galaxii, planete, etc. Asta se pot afla si gasi in cataloage s.am.d. eu doar vreau sa nu invart manual la 2 suruburi din care se misca un telescop. Vreau sa le pot seta o viteza separata pentru fiecare, sau unul cu si altul fara miscare, si din cand in cand sa le fac corectiile de riguare.
bigmak
Va rog mult daca este posibil sa ma ajutati pentru proiect.Vreau sa realizez comanda unui motor pas cu pas, cu un microcontroler din gama PIC16Fxxx:

Datele de intrare :

1.Sensul rotatiei(dreapta sau stanga);
2.Numarul de pasi(ex:1 to 300);
3.Numarul de pasi/secunda - viteza(ex:1 to 20 );
4.Timpul de asteptare dupa efectuarea numarului de pasi(ex:1 to 10 sec) ;
5.Se intoarce la pozitia initiala cu un numar de pasi/secunda-viteza(ex:1 to 20).

Am nevoie numai de programul pentru PIC, pe google am gasit destule exemple, dar nimic asemanator cu ce mi se cere mie .

Deci, componentele de baza : un PIC16Fxxx, un display 1x16(sau 2x16) alfanumeric si swich-urile pentru setari.
Sa pot avea posibilitatea sa setez SENSUL(dreapra sau stanga), NUMARUL DE PASI, CU CE VITEZA(pasi/secunda), TIMPUL DE ASTEPTARE(dupa efectuarea nr. de pasi, sa astepte un timp) dupa care se intoarce la pozitia initiala cu UN NUMAR DE PASI PE SEC.)

Dj Shock
Chiar nimeni nu ma poate ajuta si pe mine cu softul respectiv !?

Mai, omul mai afla cate ceva pe forum, dar tu deja atingi limita smile.gif No offense, dar unii castiga painica din programare, si e painica grea.
Te-as ajuta eu dar nu m-am ocupat de limbajul masina. Totusi, intra aciulea http://www.mikroelektronika.co.yu/romanian...book/0_Uvod.htm sa iti faci idee cum merg micile creierashe si mai sunt situri si informatii cu lopata, si invatza si tu un pic de programare.
DeeJay
pai.. ar fi simplu, daca facem un exercitiu de gandire:

comanda pp inseamna un numarator binar 4 digiti - exemple pe google o gramada

inversarea sensului = inversarea fazelor / count up/down

temporizari = delay-uri.

viteza .... smile.gif viteza de numarare.

butoane = citire porturi

lcd-ul... hmm.. rutine de afisare pe lcd gasesti o gramada pe google.
Black_Soul

Click pentru a vizualiza atașamentulCum functioneaza...

Click pentru a vizualiza atașamentulSchema

Si SOFTUL

;********************************************************
;
; Motor controller
;
;

list p=pic16f84a
include p16f84a.inc
__config _hs_osc & _wdt_off & _pwrte_on & _cp_off
errorlevel -302 ;Eliminate bank warning

;**************** Label Definition ********************
cblock h'0c'
mode ;Operation mode
;0=stop 1=right 2=left
count1 ;Wait counter
count2 ;Wait counter(for 1msec)
endc

rb0 equ 0 ;RB0 of PORTB
rb1 equ 1 ;RB1 of PORTB
rb2 equ 2 ;RB2 of PORTB
rb5 equ 5 ;RB5 of PORTB
rb7 equ 7 ;RB7 of PORTB

;**************** Program Start ***********************
org 0 ;Reset Vector
goto init
org 4 ;Interrupt Vector
clrf intcon ;Clear Interruption reg

;**************** Initial Process *********************
init
bsf status,rp0 ;Change to Bank1
clrf trisa ;Set PORTA all OUT
movlw b'00100111' ;RB0,1,2.5=IN RB7=OUT
movwf trisb ;Set PORTB
movlw b'10000000' ;RBPU=1 Pull up not use
movwf option_reg ;Set OPTION_REG
bcf status,rp0 ;Change to Bank0
clrf mode ;Set mode = stop
clrf count1 ;Clear counter
clrf count2 ;Clear counter
movlw b'00000101' ;Set PORTA initial value
movwf porta ;Write PORTA
bsf portb,rb7 ;Set RB7 = 1
btfsc portb,rb5 ;RB5 = 0 ?
goto $-1 ;No. Wait

start
;************* Check switch condition *****************
btfsc portb,rb1 ;RB1(stop key) = ON ?
goto check1 ;No. Next
clrf mode ;Yes. Set stop mode
goto drive ;No. Jump to motor drive
check1
btfsc portb,rb2 ;RB2(right key) = ON ?
goto check2 ;No. Next
movlw d'1' ;Yes. Set right mode
movwf mode ;Save mode
check2
btfsc portb,rb0 ;RB0(left key) = ON ?
movlw d'2' ;Yes. Set left mode
movwf mode ;Save mode

;******************** Motor drive *********************
drive
movf mode,w ;Read mode
bz start ;mode = stop
bsf portb,rb7 ;Set RB7 = 1
btfsc portb,rb5 ;RB5 = 0 ?
goto $-1 ;No. Wait
movlw d'5' ;Set loop count(5msec)
movwf count1 ;Save loop count
loop call timer ;Wait 1msec
decfsz count1,f ;count - 1 = 0 ?
goto loop ;No. Continue
bcf portb,rb7 ;Set RB7 = 0
btfss portb,rb5 ;RB5 = 1 ?
goto $-1 ;No. Wait
movf porta,w ;Read PORTA
sublw b'000000101' ;Check motor position
bnz drive2 ;Unmatch
movf mode,w ;Read mode
sublw d'1' ;Right ?
bz drive1 ;Yes. Right
movlw b'00001001' ;No. Set Left data
goto drive_end ;Jump to PORTA write
drive1
movlw b'00000110' ;Set Right data
;-------
drive2
movf porta,w ;Read PORTA
sublw b'000000110' ;Check motor position
bnz drive4 ;Unmatch
movf mode,w ;Read mode
sublw d'1' ;Right ?
bz drive3 ;Yes. Right
movlw b'00000101' ;No. Set Left data
drive3
movlw b'00001010' ;Set Right data
;-------
drive4
movf porta,w ;Read PORTA
sublw b'000001010' ;Check motor position
bnz drive6 ;Unmatch
movf mode,w ;Read mode
sublw d'1' ;Right ?
bz drive5 ;Yes. Right
movlw b'00000110' ;No. Set Left data
drive5
movlw b'00001001' ;Set Right data
;-------
drive6
movf porta,w ;Read PORTA
sublw b'000001001' ;Check motor position
bnz drive8 ;Unmatch
movf mode,w ;Read mode
sublw d'1' ;Right ?
bz drive7 ;Yes. Right
movlw b'00001010' ;No. Set Left data
drive7
movlw b'00000101' ;Set Right data
;-------
drive8
movlw b'00000101' ;Compulsion setting

drive_end
movwf porta ;Write PORTA
goto start ;Jump to start

;************* 1msec Timer Subroutine *****************
timer
movlw d'200' ;Set loop count
movwf count2 ;Save loop count
tmlp nop ;Time adjust
nop ;Time adjust
decfsz count2,f ;count - 1 = 0 ?
goto tmlp ;No. Continue
return ;Yes. Count end

; END of Stepper Motor controller

end

Sper sa-ti fie de ajutor , contacteaza-ma pentru alte scheme.
sarpe_rom
Multumesc pentru ajutor dar am dat de o schema pe care am si atasat-o, dar ideea este ca nu stiu sa leg componentele intre ele. Daca cineva ma poate ajuta cu o schema cum se leaga cumponentele as fi tare rescunoscator. Acest tip de circuit functioneaza fara programare smile.gif si are tensiune variabila a motoarelor. Daca as avea o schema l-as face singur dar nu prea stiu. Astia nu au dat diagrama complecta tocmai ca sa nu fie copiata.
Numai bine!

end
Sper sa-ti fie de ajutor , contacteaza-ma pentru alte scheme.
[/quote]
Acta non verba
Schema este completa, nu sunt figurate legaturile la motor deoarece acesta se conecteaza in functie de cate fire sunt: 5 sau 6.
Uite un exemplu pentru motorul care are firul de alimentare comun.
gicutabacaru
Vreau sa controlez niste motoare dc la 12 v si cam un amper, insa nu am gasit o solutie optima
Imi puteti recomanda vreun kit de controller sau macar o schema ? Am inteles ca se folosesc puntile h
insa ce as putea gasi la magazinele din romaina?
bit 61
Incearca cu BA 6219.
Sir_Vaska
puntea H e pentru inversare.
Ca si control eu iti recomand schemele din bormasinile cu acumulator. Eventual cumperi un intrerupator de la acestea , ca are incorporata electronica in afara de mosfet . Tranzistoru de regula se afla pe un radiator in afara montajului
m-marian
QUOTE(gicutabacaru @ Mar 25 2006, 12:54) *
Vreau sa controlez niste motoare dc la 12 v si cam un amper, insa nu am gasit o solutie optima Imi puteti recomanda vreun kit de controller sau macar o schema ? Am inteles ca se folosesc puntile h insa ce as putea gasi la magazinele din romaina?
Enunţul mi se pare incomplet:
  • puntea H este un driver de putere prin intermediul căreia alimentezi motorul şi care iţi permite inversarea sensului de rotaţie;
  • driverul de comandă îţi aplică la intrarea punţii H semnalele de definire a sensului de rotaţie al axului motorului.
De aici încolo, lucrurile se complică pe măsură ce doreşti mai multe opţiuni, cum ar fi alimentarea unui motor AC sau CC, BLM sau MPP (nu ai precizat tipul), controlul puterii prin înfăşurările motorului, controlul turaţiei, controluil poziţional ş.a.m.d.
În raport de ce doreşti (şi, bine înţeles, dacă ai cunoştinţele necesare înţelegerii) sper să îţi putem oferi resursele de informare.

Poate n-ar strica să ne spui care este aplicaţia în care odreşti să foloseşti motorul despre care vorbeşti.
Sir_Vaska
Enuntul mi se pare incomplet

Se pare ca a specificat totusi ca e vorba de motoare de curent continuu la 12V / 1A
motoare dc la 12 v si cam un amper
. Aplicatia nu mai are importanta ...

Solutia propusa de mine merge perfect. Schema e simpla , o sa incerc s-o desenez maine si o postez
m-marian
QUOTE(Sir_Vaska @ Mar 26 2006, 00:17) *
Se pare ca a specificat totusi ca e vorba de motoare de curent continuu la 12V / 1A...
Îmi cer scuze, nu observasem dc.

Aplicatia nu mai are importanta...
Dacă le folosește pentru antrenarea mecanismelor de transport ale unei mașini CNC, are chiar foarte mare importanță! Dacă nu, un montaj „Casa Pionierilor“

sau unul „să mă aflu-n treabă“!

(deși nici unul nu are diplomă de „controler“ biggrin.gif )
tbancu
Uite aici o schema facuta de mine, care merge perfect. Motorul era de 24V, dar nu e nici-o problema sa adaptezi totul la 12V. Eu am folosit atunci relee ptr puntea H (nu aveam ce face cu ele). Potzi sa controlezi absolut totul, ii dai ce turatzie vrei sa ai, si el ajunge printr-un algoritm PID la aceea valoare. Pe display vezi ce turatzie setezi, si dupa care vezi cum ajunge acolo.
Acum mi-e lene sa scriu explicatzii, cine vrea sa ma intrebe. Programul uC-ului este disponibil, dar doar pe PM.
Sir_Vaska
Asta e schema de care ai nevoie. Numa e bine sa pui un pic de stabilizare la circuitu integrat ca nu se stie niciodata ...

Cu un singur circuit poti face 3 variatoare independente. Marimea placutei originale dupa care am extras schema , cu tot cu potentiometru cu cursa liniara pe ea , era cam cat o unghie de la degetu mare. Deci si minuscul ...
gicutabacaru
intr-adevar schema de bormasina pare eficienta , insa eu am nevoie sa controlez 4 motoare ale unui robot,
fiecare independent, si controlerul fiecarui motor sa primeasca semnalele de la un microcontroler.am incercat cu TA7291p , insa se incalzesc puternic, le-am pus direct pe motoare.trebuie sa folosesc un tranzistor de putere?motoarele functoneaza la 12 V , dc, cam 2 amperi.
Acta non verba
QUOTE(gicutabacaru @ Apr 1 2006, 01:41) *
.am incercat cu TA7291p , insa se incalzesc puternic..

Pai normal ca se incalzesc, ai pus circuite de 1A, care suporta varfuri de 2A...
Sau gasesti alt circuit cu un curent mai mare sau iti realizezi propriul circuit de comanda pe componente discrete... cool.gif
De exemplu: LMD 18200
http://www.acroname.com/robotics/parts/R27-18200.pdf
sau L6203
http://www.powerdesigners.com/InfoWeb/desi...rchive/1703.pdf

http://www.robotstorehk.com/motordrivers/motordrivers.html
http://www.acroname.com/robotics/parts/R27-18200.html
http://www.marktechopto.com/Products/leds-...cfm?DeptID=3400
Sir_Vaska
De cde nu ai zis de la bun inceput ced vrei ? Deci nu controler iti trebuie ci 4 punti comandate cu microcontroleru ala. Ceva de genu :
Sergiu_Q
http://www.roboteq.com/ax1500-folder.html
ceva de genul asta e bun ?
gicutabacaru
La adresele acelea intr-adevar am gasit mai mult decat am avea nevoie,probabil vom face o comanda si de acolo , totusi, pentru moment, colegul meu a cumparat
niste L298N, care s-ar putea sa fie suficiente . merci

schema cu tranzistoare mi se pare de-a dreptul interesanta, se gasesc la magazine? din cate stiu eu mosfeturi-le duc si ele multi amperi
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.