motoare pas cu pas
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

unGuru

Dar ai grija. Colegii de forum au zis ca debitez numai prostii, asa ca eu cred ca e important sa-i consulti mai intai pe ei. Cu siguranta au si ei dreptatea lor.
Doar ca ultima slutie ramane ajutorul meu.

Nu stiu ce debitezi tu, dar patetic esti, cu siguranta.. si modest ("ultima solutie ramine ajutorul meu") death.gif

Omul si-a exprimat clar vointa, iar tu ii faci capul patrat cu "teoria" demultiplexarii la ceasuri!! Man, you're strange.. ca sa explici cuiva ce inseamna/face un demux, nu tre sa dai exemplu cu ceasul! Asta e valabil doar daca ai invatat electronica cu copiii, in scara blocului..

In alta ordine de idei, tu nu stii cum se trimite o "poza" pe infernet? Cred ca esti singurul caruia i-a trecut prin cap s-o faca .bmp de 1,7Mb si s-o posteze.. abuzezi de bunavointa softpedia. Si tot legat de regulament.. puteai sa-ti editezi mesajul, nu trebuie sa postezi de 10 ori consecutiv.

Revenind la subiect:

In general, portul serial are 3 semnale care ar putea fi comandate software ca si "iesiri" (DTR, RTS si TX). Demultiplexate(!) pot fi transformate in 8 semnale. Primele 4 pot fi folosite pentru "activarea" respectivului motor, iar celelalte 4 pentru comanda motorului. Daca nu vrei sa folosesti "refresh" pentru semnale, va trebui sa folosesti niste bistabili care sa memoreze selectiile facute.

Ar mai fi varianta de a face o transmisie seriala a datelor; astfel, pe o linie vei trimite semnalul de "clock" iar pe cealalta datele sub forma seriala, care vor fi incarcate intr-un registru care va face conversia serial > paralel. Astfel vei putea comanda mult mai facil cele 4 motoare (le poti comanda chiar simultan).
yo5oqa
Dupa cum zicea si unGuru, se poate rezolva cu registri seriali ; in schema de mai jos sint 2 registri a cite 8 biti, deci poti comanda 4 motoare, iar din portul serial se folosesc cele 3 iesiri DTR, RTS si TX. Am facut si o aplicatie (in Delphi) in care comandam relee si leduri, asa ca daca vrei o pot modifica pentru motorase ...

Click pentru a vizualiza atașamentul

yo5oqa
QUOTE(Gurban_Dan @ Sep 26 2005, 11:42)
De ex: daca comanzi 2 simultan, va exista in realitate  o intarziere de fractiuni de milisecunda. Daca vrei ca intarzirea sa fie de nanosecunde e putin mai complicat.
Dar o rezolvam. In astfel de cazuri, rebiue calculata si distanta traseelor, ca impulsul electric sa ajunga in acelasi timp.
*

... asta-i cea mai tare ... o s-o pun deoparte ...
bogdanan
QUOTE(unGuru @ Sep 26 2005, 16:05)
In alta ordine de idei, tu nu stii cum se trimite o "poza" pe infernet? Cred ca esti singurul caruia i-a trecut prin cap s-o faca .bmp de 1,7Mb si s-o posteze.. abuzezi de bunavointa softpedia. Si tot legat de regulament.. puteai sa-ti editezi mesajul, nu trebuie sa postezi de 10 ori consecutiv.

*

poate nu stie....salveaza poza ca *.jpg (e una dintre cele mai bune, raportate la calitate/spatiu)...
yo5oqa
... si asta ar fi o interfata de comanda ...
Da un semn daca e ceea ce-ti trebuie, sau daca vrei altceva ...
Tudorica
Mersi fain de implicare "yo5oqa". Din cate am vazut eu pana acum schema ce mi-ai trimis-o s-ar potrivi perfect si e si foarte simpla (in comparatie cu ce studiasem eu pana acum). Dar am si o intrebare(poate deplasata dar ... indraznesc... smile.gif ) : Pot sa comand deodata cele 4 steppere? In sensul ca poate fiecare stepper sa execute o miscare diferita unul fata de celalalt concomitent? (Eu din cate am vazut eu din interfata de comanda cred ca DA).
Daca raspunsul la intrebarea mea este "DA" atunci este ceea ce caut... si... daca nu cer prea mult sa stii ca mi-ar fi de folos si comanda software. Oricum eu acum studiez putin CD4049 (macar daca il folosesc sa stiu "ce poate" chiar daca nu-s prea "as" in electronica digitala dar banuiesc ca asa se invata... smile.gif ). Salutare si mersi fain... m-ai scos dintr-o mare incurcatura (eu tare mult ma complicasem).
Numai bine.
yo5oqa
Sigur ca fiecare poate fi comandat separat, asta era ideea de baza cind am facut schema; fiecare va avea setarile proprii, adica turatie, sens, start/stop si factorul ala (ms1,ms2); ... ce ar mai trebui sa stiu ar fi numarul minim/maxim de impulsuri pe secunda de la intrarile 'step' ... si daca vrei cumva ca interfata sa arate altfel sau e bine si asa ...

Gurban_Dan
http://www.geocities.com/wohnwagen666/RS23...232circuit2.gif
Gurban_Dan
yo5oqa,
... asta-i cea mai tare ... o s-o pun deoparte ...
Mda, eu fac montaje din plictiseala, si mereu le complic inutil.

Pe tine te-am "batut la cap" cu ideia mea privind largimea de banda?
Imi poti explica matematic largirea benzii la trimitere unei informatii mai mare ?
smile.gif
Tudorica

Interfata arata foarte bine asa (atata timp cat face ce trebuie...), cat despre numarul maxim si minim la intrarea step cred ca la asta te referi ...

daca nu spune-mi.
Numai bine.
yo5oqa
QUOTE(Tudorica @ Sep 27 2005, 13:03)
cat despre numarul maxim si minim la intrarea step cred ca la asta te referi ...

...aproape...
Ar fi doua variante:
1. Apesi pe start si motorul se invirte pina cind apesi pe stop (pe intrarea step vor ajunge atitea impulsuri pe secunda cite ai selectat in caseta aia cu sageti up/down);
2. Motorul primeste cite un impuls pe intrarea step la fiecare click pe butonul start;

In primul caz trebuie sa stiu daca vrei ca motoarele sa aiba turatii diferite intre ele si cam cit de mari sa fie.
Tudorica
Pai prima varianta ar fi cea care mi se potriveste mie. Cat despre turatie ar cam trebui sa fie variabila (nu in limite foarte mari dar variabila). Cred ca treaba asta se face in functie de "step".
Tudorica
"yo5oqa" sa inteleg ca o lasam balta sau esti ocupat... da un semn... Salutare.
yo5oqa
Am fost putin ocupat, dar e aproape gata; cred ca diseara sau miine dimineata il pun softul aici, daca nu-i prea tirziu...
Tudorica
Nu! Nu e tarziu... Marsi fain...
Numa bine
yo5oqa

OK, am terminat pina la urma (am avut ceva probleme cu un computer).
In arhiva sint niste instructiuni, n-am avut timp sa scriu mai multe, dar daca nu e clar mai revin ...
Spor la treaba ...
Tudorica
Ok! treaba acre ai facut-o tu e excelenta. Singura treaba care nu-mi prea place este ca nu pot sa comand separat turatiile motoarelor. Ar fi posibil acest lucru?
Oricum mersi fain ca te-ai straduit! Numai bine.
deciBel
M-am gandit sa deschid un nou topic deoarece la topicul meu precedent (descpre roboscan) nu am aflat prea multe despre ce ma interesa pe mine, probabil ca nu era destul de interesant.....Acum va rog sa-mi spuneti si mie , daca sunteti interesati,cum pot eu sa comand un motoras pas cu pas, cu ce avr, ii scot eu fisa tehnica dupa ce aflu despre ce e vb, si cam cum ar trebui sa arate programul. Asa descriptiv, motorasele ar trebui sa faca o miscare destul de lenta in ambele sensuri intr-un unghi probabil sub 100 de grade......daca stie cineva ceva despre asta va rog impartasiti-mi si mie cunos worthy.gif tintele....
m-marian
QUOTE(deciBel @ Nov 14 2005, 19:37) *
M-am gandit sa deschid un nou topic deoarece la topicul meu precedent (descpre roboscan) nu am aflat prea multe despre ce ma interesa pe mine, probabil ca nu era destul de interesant.....Acum va rog sa-mi spuneti si mie , daca sunteti interesati,cum pot eu sa comand un motoras pas cu pas, cu ce avr, ii scot eu fisa tehnica dupa ce aflu despre ce e vb, si cam cum ar trebui sa arate programul. Asa descriptiv, motorasele ar trebui sa faca o miscare destul de lenta in ambele sensuri intr-un unghi probabil sub 100 de grade......daca stie cineva ceva despre asta va rog impartasiti-mi si mie cunos worthy.gif tintele....

Parerea mea este ca, inainte de a te apuca de utilizarea in aplicatii dedicate a MPP, sa studiezi mai intai protocolurile potrurilor de comunicatii LPT si COM, tipurile de MPP, modul de comanda in pas, semipas si in micropas, sa faci cateva experimente cu o interfata hard simpla comandata pe portul paralel (chiar si - sau mai ales - cu arhaicul QBasic din MS-DOS), eventual simularea cu LED-uri a fazelor de lucru ale acstui tip de motoare, iar dupa ce esti pe deplin edificat, sa treci la o interfata potrivit aplicatiei concrete.
Daca dispui de suficient timp (si cunosti cat de cat engleza si franceza), cauta cu Google stepper motot sau pas a pas.
In caz contrar, arunca-ti o privire pe link-urile de mai jos (prezentate intr-o oridne strict aleatoare):
C:\WINDOWS\Desktop\Electronica\Cnc-MPP\CStep Zaterdag 8 Oktober 2005 - 122646.htm;
http://www.4qdtec.com/stpen.html;
http://www.doc.ic.ac.uk/~ih/doc/stepper/;
http://www.madhacker.org/rs232.htm;
http://electronics-diy.com/electronics/stepper_motors.php;
http://electronics-diy.com/electronics/downloads.php;
http://ourworld.compuserve.com/homepages/B...owden/page6.htm;
http://search.atomz.com/search/?sp-q=stepp...0f88-sp00000000;
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=9944 - trimiterile;
http://col2000.free.fr/pasapas/pap_menu.htm si trimiterile din paginileite-ului;
http://perso.wanadoo.fr/college.claudel.ch...pas/pasapas.htm;
http://www.stepperworld.com (Cu predilectie la submeniurile de la sectiunea Motors si in special pagina Tutorials);
http://www.cs.uiowa.edu/~jones/step/

Dupa ce te-ai edificat pe deplin, poti trece la implementarea unor sisteme de comanda pe baza de microcontoler.

Pentru discutii private privind MPP, rog PM pentru IP-ul Yahoo.
Arcer
QUOTE(deciBel @ Nov 14 2005, 19:37) *
Acum va rog sa-mi spuneti si mie , daca sunteti interesati,cum pot eu sa comand un motoras pas cu pas, cu ce avr, ii scot eu fisa tehnica dupa ce aflu despre ce e vb, si cam cum ar trebui sa arate programul.

Cele mai comune motoare pas cu pas au 5 fire, adica unul comun si 4 pentru cele 4 bobine ale lor. Tu trebuie sa identifici care sunt acestea ( cu un ohmetru ) si sa-i dai pe cele 4 bobine cite un semnal succesiv ( asa ca la o lumina dinamica cu un singur bec aprins odata - daca intelegi ce vreau sa spun ). Schema este foarte simpla, si contine 4 tranzistori ( de ex 4 BD-uri ), si nu uita de cite o dioda antiparalel cu fiecare bobina, si un condi de > 100u pe alimentare.

Programul din avr sau orice alt microcontroller trebuie sa dea semnale celor 4 tranzistori succesiv, frecventa cu care sunt datre aceste semnale va fi de fapt frecventa de rotatie a motorului. Motorul poate face si cite un pas, oricit de incet, dar nu poate depasi o turatie maxima anume. Asa ca tu poti sa-i zici din microcontroller ceva de genul: fa 101 pasi spre stinga! Deci ai control complet!
m-marian
QUOTE(Arcer @ Nov 15 2005, 09:16) *

Sa nu le uitam nici pe celelalte, la fel de comune, cu 2 x 3 fire (tot unipolare) sau cu 4 fire (bipolare) care se gasesc din belsug prin imprimante, scanere si copiatoare ("sursa" cea mai bogata in MPP!).
In ce privesc tranzistorii, eu nu as garanta fiabilitatea BD-urilor. La tensiunile la care functioneaza MPP-urile recuperate (in jur de 32 V), puterea pe care o disipa se apropie de limita superioara a datelor de catalog. Mai degraba as sugera tranzistorii bipolari seria TIP (120, 121, 122, 123, 125, 126) sau - pentru MPP bipolare - complementarii TIP, de ex. TIP122/TIP127, ori tranzistorii MOS (BUZ71A).
townkat
salut,

stie cineva vreo schema simpla pentru comanda prin portul USB a unui motor pas cu pas ?

ar fi de preferat ca piesele din schema shi motorul sa se gaseasca la noi shi sa nu fie f scumpe.

ms
Paul_l
QUOTE(townkat @ Nov 22 2005, 21:22) *
salut,

stie cineva vreo schema simpla pentru comanda prin portul USB a unui motor pas cu pas ?

ar fi de preferat ca piesele din schema shi motorul sa se gaseasca la noi shi sa nu fie f scumpe.

ms

Cea mai simpla chestie care imi vine in minte ar fi un convertor usb serial , un microcontroler cu port serial si un driver de motor pas cu pas. Oricum nu e simplu si nici foarte ieftin.
townkat
merci de ajutor

ok, sar peste USB, raman doar la portul serial,

sheme (shi pretzuri aprox. pe piesele principale ca sami fac o idee) pentru
" un microcontroler cu port serial si un driver de motor pas cu pas." ?

ash preferea schemele care miar permite sa trec la comanda mai multor motoare ulterior( prin modificarea ushoara a schemei binenteles)
Paul_l
QUOTE(townkat @ Nov 22 2005, 21:57) *
merci de ajutor

ok, sar peste USB, raman doar la portul serial,

sheme (shi pretzuri aprox. pe piesele principale ca sami fac o idee) pentru
" un microcontroler cu port serial si un driver de motor pas cu pas." ?

ash preferea schemele care miar permite sa trec la comanda mai multor motoare ulterior( prin modificarea ushoara a schemei binenteles)

Pentru microcontroler o sugestie ar fi AT89C2051. Atasat este un pdf cu o descriere. Pentru driver de motor pas cu pas e mai complicat ca schema trebuie aleasa in functie de motor. si nu e un singur integrat.

Intreaba-l si tu pe gogul de "stepper motor " + driver ca sa-ti faci o idee ce inseamna asta.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.