Senzor lumina+temperatura

SweetMusic

salut
am nevoie de un senzor de temperatura care sa functioneze pe principiul hysteresis
de exemplu:
temperatura < 20 C sa imi scoata o tensiune, temp> 23C sa imi scoata alta tensiune
Si as mai avea nevoie de un senzor simplu de lumina care la intuneric(noapte) sa imi scoata o tensiune(sau tensiunea sa fie 0) iar cand lumina depaseste o anumita intensitate, sa scoata o tensiune diferita....sau sa scoata valori ale tensiunii direct proportionale cu intensitatea luinoasa...Nu prea am idee ce sa folosesc..am experienta 0.
Poate ma puteti ajuta.
Multumesc.
cosminprund
Uite niste idei de la un alt "0" experienta:

Pentru temperatura poti folosi un termostat de centrala termica, din cele mecanice, nu electronice (desi probabil si alea electronice ar merge). Un termostat mecanic imi amintesc ca am montat eu, si e foarte usor sa te prinzi unde-s contactele deschis/inchis.

Pentru lumina vezi ca exista senzori de zi/noapte prin magazine. Daca esti de prin ardeal stiu sigur ca am vazut in Ambient. Sau, in functie de aplicatie, ceea ce colegii de pe forum vor numi o "fotorezistenta". La ce ai nevoie?

SweetMusic
e doar teoretic deocamdata

ma gandeam la un fototranzistor ca senzor de lumina care sa imi transforme impulsul in curent(imi puteti sugera si altceva), iar pentru temperatura nu vreau senzori mecanici, doar electrici care sa functioneze cum am spus mai sus, vor comanda un microcontroler...doar ca imi trebuie numele lor exact sa ma pot uita la specificatii etc
tatarduka
de ce nu folosesti un termistor si un fotorezistor conectati direct la microcontroler pe o intrare analogica?
SweetMusic
QUOTE (tatarduka @ Oct 30 2008, 20:11) *
de ce nu folosesti un termistor si un fotorezistor conectati direct la microcontroler pe o intrare analogica?

mda...pai nush daca le pot conecta direct probabil tensiunile trebuiesc amplificate..in uC va intra in jur de 5V, oricum nu-i asta problema, ci ce termistor si fotorezistor sa folosesc exact(modelul)....ca nu prea cunosc...sa le stiu parametrii si sa pot face adaptarile(montajul se va alimenta de la ~220.
Ah..si daca ma puteti ajuta si cu u model de display cu cel putin 3*1/2 digiti...
multam.
mister_rf
Pentru un astfel de proiect ai nevoie de o documentare mai serioasa.
Din foile de aplicatii ale diverselor microcontrolere vei gasi o multime de idei si solutii la problemele de acest gen.
Oricum a recomanda un anumit tip de componenta, cand de fapt se va pune problema achizitiei, este cam fara sens.
De exemplu pentru elemente de afisaj exista o multime de variante, cu diferite dimensiuni si culori, cu anod comun sau catod comun, difera doar tensiunea/curentul de alimentare si uneori sunt standard si la modul de conectare segmente/pini.
Practic se pot cumpara separat elemente de tip ''7 segmente'' si se formeaza un afisaj 3 si 1/2 digiti.
Cateva exemple la intamplare
VQE 23 D
FYS-2811CD
MAN6960
LTC-4624JS
LTC-4724JS
http://www.bond-led.com/specification/led-...t%20numeric.pdf
http://www.bond-led.com/specification/led-...t%20numeric.pdf
cosminprund
QUOTE (SweetMusic @ Oct 31 2008, 00:25) *
mda...pai nush daca le pot conecta direct probabil tensiunile trebuiesc amplificate..in uC va intra in jur de 5V, oricum nu-i asta problema, ci ce termistor si fotorezistor sa folosesc exact(modelul)....ca nu prea cunosc...sa le stiu parametrii si sa pot face adaptarile(montajul se va alimenta de la ~220.
Ah..si daca ma puteti ajuta si cu u model de display cu cel putin 3*1/2 digiti...
multam.

Eu personal nu te pot ajuta, dar iti pot face o sugestie privind abordarea problemei: Da o cautare in google dupa (exemplu) "PIC thermistor". Vei gasi o serie de documentatii, din care iti vei alege una pe care o consideri abordabila. Pe urma intri pe topicul asta: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=11503 (Important : Informatii si link-uri utile) si cauti magazine on-line care comercializeaza componente. Te uiti pe-acolo si incerci sa gasesti piesele. Pe urma poti reveni aici, mult mai bine documentat, si sa pui o intrebare la care se poate raspunde: "Am gasit schema asta cu PICNNFNNN si thermistor ABCD, dar nu gasesc thermistorul / nu stiu daca-i buna / am nevoie de o sugestie" - adica o intrebare mai precisa si mai la obiect.

A doua sugestie: Poate ma insel, dar mi se pare ca esti foarte la inceput (desi esti mai avansat decit mine): Nu incerca sa le faci pe toate de-odata. Incepe sa zicem cu o schema simpla cu PIC, cu thermistor si cu 2 leduri in loc de LCD! Primul led se aprinde daca temperatura e sub pragul X, al doilea led se aprinde daca temperatura este peste pragul X!

P.S: Eu sunt de meserie programator si PIC-urile mi-au trezit interesul, pentru ca sunt PROGRAMABILE! In consecinta sunt si eu acum invatacel la capitolul asta, si azi am primit confirmarea de la magazinul de electronice la care am facut comanda ca un "PICKit 1" este pe drum spre mine! Probabil azi va ajunge.

picpro52
Senzor de temperatura digital DS18B20.
Se "pupa" cu orice tip de microcontroller.
Data sheet-ul este pe site-ul firmei Dallas-Maxim.
Pret de Romania: 5-7 lei/buc.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.