DIODE LASER

q-s3r

Am o dioda laser acasa este foarte mica am scoso dintrun DVD , are 4 iesiri cum lleg dioda la sursa de curent??? Exista vreo schita ?! sau ..... va rog explicati !!!Si la ce sursa trebe legata pt a functiona si a nu se arde V si Ah. mellow.gif huh.gif
EK90
Uite aici un site si o diagrama cu pinii unei diode laser. Ai grija cum te joci cu laserul, am avut si eu dintru-un dvd-rw si in 5 minute s-a dus de la supra curent. De obicei functioneaza la 2,5V si max. 130mA. Bafta!

http://www.quequero.org/How_to_Light_a_Match_with_a_Laser

SuperDuper
QUOTE (q-s3r @ Oct 30 2008, 08:31) *
Am o dioda laser acasa este foarte mica am scoso dintrun DVD , are 4 iesiri cum lleg dioda la sursa de curent??? Exista vreo schita ?! sau ..... va rog explicati !!!Si la ce sursa trebe legata pt a functiona si a nu se arde V si Ah. mellow.gif huh.gif

Ai doua diode acolo. Una pentru citirea DVD, alta pt CD. Mai multe detalii: http://repairfaq.ece.drexel.edu/sam/laserdio.htm
q-s3r
[quote name='EK90' date='Oct 30 2008, 12:10' post='5445535']
Uite aici un site si o diagrama cu pinii unei diode laser. Ai grija cum te joci cu laserul, am avut si eu dintru-un dvd-rw si in 5 minute s-a dus de la supra curent. De obicei functioneaza la 2,5V si max. 130mA. Bafta!

Am reusit sa aprind dioda la o tensiune de 5 V , am auzit ca arde daca pui degetu am pus degetul chiar in fata iei si nu am simtit nimic chiar de unde iese lumina , si nu provine de la unu DVD-RW , ce de la un DVD (de ala care vezi filme la televizor ) si cititorul de CD/DVD era altu... Nu are nici o letila in fata ... deci daca fac cu laseru dioda pe o suprafa cu cat o itapartez cu atat se face mai mare bulina pana nu mai se vede!!!! Am azuit ca paote parinde un chibirt?! Cum abrind chibritu cu ea! din moment ce nu arde ...? trebuie sa pun ceva lupa in fata ei ..

huh.gif
mister_rf
fara rezistenta? rolleyes.gif macar una de 22-47 ohmi...
donpetru
Dioda cu luminiscență (fotoemisivă) cu laser este un semiconductor care emite o radiație coerentă cu o lungime de undă care depinde de materialul semiconductorului. Diodele laser fabricate sunt realizate cu GaAs și (GaAl)As și emit în infraroșu cu lungimea de undă de 800nm și 900nm.
Spre exemplu, in stațiile de încercări de mare putere, dioda cu laser este folosită la comanda, de la potențialul pământului, a eclatoarelor cu trigger, aflate la potențial foarte înalt față de pământ.

Dioda laser se alimenteaza ca si o dioda LED obisnuita. Necesita un rezistor in serie care are o valoare proportionala cu puterea maxima disipata de dioda laser (5mW, 50mW, 200mW, 1W...) si tensiunea de alimentare a circuitului "rezistenta - dioda laser".

Numai bine.
mister_rf
DVD uses 650nm wavelength laser diode light as opposed to 780 nm for CD or 405 nm for HD-DVD or Blu-ray

q-s3r
QUOTE (donpetru @ Oct 30 2008, 12:53) *
Dioda cu luminiscență (fotoemisivă) cu laser este un semiconductor care emite o radiație coerentă cu o lungime de undă care depinde de materialul semiconductorului. Diodele laser fabricate sunt realizate cu GaAs și (GaAl)As și emit în infraroșu cu lungimea de undă de 800nm și 900nm.
Spre exemplu, in stațiile de încercări de mare putere, dioda cu laser este folosită la comanda, de la potențialul pământului, a eclatoarelor cu trigger, aflate la potențial foarte înalt față de pământ.

Dioda laser se alimenteaza ca si o dioda LED obisnuita. Necesita un rezistor in serie care are o valoare proportionala cu puterea maxima disipata de dioda laser (5mW, 50mW, 200mW, 1W...) si tensiunea de alimentare a circuitului "rezistenta - dioda laser".

Numai bine.

Nu mai ajutat cu nimic cu taote astea!!! Man pot arde un chibrit cu ea? sau nu pot? io am luato de la un DVD`i dala plat si subtire cu care vezi filme la TV. Daca i dau tensiunea mare si intensitatea sar putea sa topesc de ex plastic cu ea sau ceva.. de genu ?! sau se arde?! ... e destul de mica ..am resuti sa o aprind ....produce o lumina de culoare rosie ... huh.gif
donpetru
PRECIZARE: Mai sus am exemplificat doua lungimi de unda, deci nu am facut nici o referire la cele utilizate in sistemele optice ale CD-urilor sau DVD-uri. Acestea sunt intr-adevar: 780 nm pt. CD, 405 nm pt. HD-DVD si/sau Blu-Ray si 650nm pt. DVD.

rolleyes.gif
q-s3r, gandeste: Dioda laser se alimenteaza ca si o dioda LED obisnuita. Necesita un rezistor in serie care are o valoare proportionala cu puterea maxima disipata de dioda laser (5mW, 50mW, 200mW, 1W...) si tensiunea de alimentare a circuitului "rezistenta - dioda laser".
Serv_Electronics

NU poti sparge baloane si aprinde bete de chibrit cu laserul de la un DVD-player. cel putin la mine nu a mers. Cu laserul unui DVD-rw, merge! alimentat la un curent constant de ~280mA topeste folie de plastic negru si suprafete inchise la culoare. (trebuie focalizat)
Eu mi-am facut unul alimentat de la un acumulator Li-ion (4.2V) printr-o rezistenta de 2.8 ohmi.

Te sfatuiesc sa ai grija cu el si niciodata sa nu-l pui in ochi ("sa vezi cat de tare e")! sunt lasere clasa 3B (dvd-rw) si asta inseamna ca nu trebuie sa te expui razelor acestora; chiar si reflexiile pe suprafete lucioase sunt la fel de periculoase. Nu sunt de joaca.
bafta
mister_rf
@donpetru
daca tot faci o teorie, fa-o pana la capat si sa fie corecta.
Altfel se poate pune un link la un site care sa prezinta toate detaliile necesare. cool.gif
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.