donpetru
30th October 2008, 19:53
Dioda cu luminiscență (fotoemisivă) cu laser este un semiconductor care emite o radiație coerentă cu o lungime de undă care depinde de materialul semiconductorului. Diodele laser fabricate sunt realizate cu GaAs și (GaAl)As și emit în infraroșu cu lungimea de undă de 800nm și 900nm.
Spre exemplu, in stațiile de încercări de mare putere, dioda cu laser este folosită la comanda, de la potențialul pământului, a eclatoarelor cu trigger, aflate la potențial foarte înalt față de pământ.
Dioda laser se alimenteaza ca si o dioda LED obisnuita. Necesita un rezistor in serie care are o valoare proportionala cu puterea maxima disipata de dioda laser (5mW, 50mW, 200mW, 1W...) si tensiunea de alimentare a circuitului "rezistenta - dioda laser".
Numai bine.
Serv_Electronics
30th October 2008, 23:07
NU poti sparge baloane si aprinde bete de chibrit cu laserul de la un DVD-player. cel putin la mine nu a mers. Cu laserul unui DVD-rw, merge! alimentat la un curent constant de ~280mA topeste folie de plastic negru si suprafete inchise la culoare. (trebuie focalizat)
Eu mi-am facut unul alimentat de la un acumulator Li-ion (4.2V) printr-o rezistenta de 2.8 ohmi.
Te sfatuiesc sa ai grija cu el si niciodata sa nu-l pui in ochi ("sa vezi cat de tare e")! sunt lasere clasa 3B (dvd-rw) si asta inseamna ca nu trebuie sa te expui razelor acestora; chiar si reflexiile pe suprafete lucioase sunt la fel de periculoase. Nu sunt de joaca.
bafta