easy_rider
28th October 2008, 04:34
Bun sa ma prezint...sunt unu din norocosii care au o terasa la bloc si o bucatarie in care prietena baga de comun de acord cu mine multe plante....da sunt norocos si cu prietena..
-vreau sa imi fac singur compostul...nu imi place sa cumpar pamant de la ... unde a escoperit pretena ca e cel mai ieftin...am pus pamant si resturi de banane, morcovi... intr un mare butoi si din cand in cand mai dau cu batu in el...ce sa mai pun...
-ce substante sa mai pun la pamant la plante...nu suport chestiile alea xyz din comert deci sfaturi eco si diy daca se poate
-deja avem plante aromatice pe care le mancam la toate mancarurile direct luate din ghiveci oregano, cimbrisor si restu si as dori sa avem si rosii/etc ceva sfaturi
-alta intrebare exista plante comestibile care sa creasca la intuneric total si poate doar cu lumin artificiala...vreaus a fac un experiment cu ce sa incerc?
- ce sa cumpar ca sa plantez ciuperci...nu de alta dar am ditamai pivnita si prietenei mele ii plac ciupercile si as vrea sa ii fac o surpriza dar nici sa o otravesc....creste cineva asa ceva?
Multumindu-va anticipat,
Sorin
gomez99
28th October 2008, 09:51
pe linga resturile vegetale obisnuite, poti pune si pliculetele de ceai. si zatul de cafea, dar asta adauga ceva aciditate - nu multa, dar adauga. trebuie sa tii cont pentru unele plante si de aciditatea solului. daca aciditatea poate fi crescuta usor, invers e ceva mai greu. poti adauga si cojile de oua sfarimate, da iarasi nu prea multe. ar fi bine sa faci rost de niste turba sau frunze, fin, compostul din resturi organice e cam "greu" tebuie putin aerisit, afinat.
daaa.. butoiul ala de compost nu miroase? vara nu face gize, chestii?
poti pune rosii in ghiveci. rosiile "ciresele". cele chinezesti sint foarte prolifice dar sint si mici, chiar cit o cireasa. cele italienesti sint mai mari, dar mai putin prolifice. poti pune si capsuni, pt ca nu au nevoie de ghiveci adinc. dar au nevoie de soare. poti incropi ceva dintr-o teava de plastic, pusa verical pe un suport cu rotile si umpluta cu pamint. faci gauri laterale si 10-in 10 cm si pui capsuni. o rotesi zilnic in jurul axului vertical. in asa fel incit sa beneficieze de soare pe toate partile.
la intuneric poti incerca anghinare. lumina articificala se poate obtie cu becuri economice. se pare ca au un spectru mai buyn decit cele de neon. da e de experimentat. e si o probleme de costuri.
ciupercile nu se mai pun in compost. acum se cumpara "caramizi" de compost gata inspamintate. sint 100% sigure. le pui intr-un sac de plasa si le atirni de tavan. atentie la mucegaiuri si furnici, sint atacate extrem de rapid. chiar daca e curata camera, mucegaiul il poti aduce pe talpi de fara , furnicile se descurca singure. exista ciuperci cares e cresc pe deseuri de hirtie sau paie.
ciupercile de lemn se vind sub forma unor "dopuri" de lemn insmintate. se face o gaura in lemn (tejar, fag) si se infige dopul acolo. aici nu ma prea pricep, da sint destui guru pe net pt asta. daca chiar vrei sa te apuci, gasim noi ceva.
pe terasa poti cultiva plante in cutii de lemn. am eu un link pe unceva, il caut si poate faci schimb de impresii cu nenea ala. dar atentie, ca daca se infiltreaza apa pe terasa, e mare fericire.
gomez99
28th October 2008, 18:14
si andivele merg la intuneric
easy_rider
2nd November 2008, 14:55
compostu sta pe un balcon unde nu prea mergem, deci nu nu prea intereseaza mirosul
iar ciuperci nu gasesc d eunde sa cumpar si nici macar nu stiu soiurile, etc, daca ai putea sa imi dai ceva linkuri...
pe terasa care e inchisa cu geam, deja am pus rosii normale, ardei gras si alte chestii..
a, si sa nu uit, ceapa si usturoi la greu.....mama ce bun e
haplea82
2nd November 2008, 15:27
daca doresti sa cultivi ciuperci,ai nevoie de conditii deosebite,in special de umiditate si anume umiditate atmosferica ,in plus temperatura!!!nu cred ca locuinta personala se poate preta la asa ceva,poate subsolul blocului!multi producatori de ciperci se aprovizioneaza cu material biologic din ungaria!
easy_rider
2nd November 2008, 22:37
ma rog nu era vorba sa ma apuc sa fac ceva industrial ci cat sa pun acolo 2-3 ghivece sa fie o aventura frumoasa...
easy_rider
11th November 2008, 02:47
de unde pot cumpara seminte de rosii din alea mici chinezesti...ca am cautat de mi avenit rau, iar ciuperci de unde dumnezeu ca am sunat pe unde mia venit in minte, am cautat pe google si canci nimic...?
gomez99
12th November 2008, 09:26
seminte gasesti la orice magazin de seminte si la raioanele de la supermarket. da acum e prea devreme. incearca prin februarie.
Valentina30
12th November 2008, 14:08
gomez, au inceput deja sa apara pliculetele cu seminte de care spui. Ieri la Bricostore era plin de astfel de pliculete cu seminte de legume si flori. Iar la Metro am vazut ca au adus de cca o luna.
gomez99
12th November 2008, 14:16
merci de info! pai e cazul de cumparat seminte de rosii ciresele!!!
easy_rider
13th November 2008, 04:02
la brico de langa ikea si la metro voluntari am fost si nu am vazut , poate sunt eu chior
Valentina30
13th November 2008, 13:41
QUOTE (easy_rider @ Nov 13 2008, 04:02)

la brico de langa ikea si la metro voluntari am fost si nu am vazut , poate sunt eu chior
Ei, chiar dupa seminte de rosii ciresele nu m-am uitat, dar am vazut destule plicuri cu seminte din variate soiuri de legume si flori. Scuze ca n-am precizat, ma refeream la Brico si Metro Militari. Sunt in zona mea si eu de regula la acea xzona ma refer cand spun Brico, Metro, Carrefour etc...
easy_rider
14th November 2008, 03:36
partea cu capsunile cred ca am sa o fac doar intr-o metoda traditionala
apropo, exista pe undeva un calendar cu plante comestibile ce va de genu: plantezi azi x, o ingrijesti asa, si in 2 luni iesi asa? si tot asa cu cat mai multe plante comestibile
sper ca m-am facut inteles....
a si inca o intrebare_ plante comestibile puternic bazice nu de alta dar am o aciditate la stomac si as vreas a stiu ce sa plantez...parca varza era..?
daca vedeti rosii mici, anuntati ma si pe mine pls.
emundin
9th February 2009, 12:28
QUOTE (easy_rider @ Oct 28 2008, 04:34)

Bun sa ma prezint...sunt unu din norocosii care au o terasa la bloc si o bucatarie in care prietena baga de comun de acord cu mine multe plante....da sunt norocos si cu prietena..
-vreau sa imi fac singur compostul...nu imi place sa cumpar pamant de la ... unde a escoperit pretena ca e cel mai ieftin...am pus pamant si resturi de banane, morcovi... intr un mare butoi si din cand in cand mai dau cu batu in el...ce sa mai pun...
-ce substante sa mai pun la pamant la plante...nu suport chestiile alea xyz din comert deci sfaturi eco si diy daca se poate
-deja avem plante aromatice pe care le mancam la toate mancarurile direct luate din ghiveci oregano, cimbrisor si restu si as dori sa avem si rosii/etc ceva sfaturi
-alta intrebare exista plante comestibile care sa creasca la intuneric total si poate doar cu lumin artificiala...vreaus a fac un experiment cu ce sa incerc?
- ce sa cumpar ca sa plantez ciuperci...nu de alta dar am ditamai pivnita si prietenei mele ii plac ciupercile si as vrea sa ii fac o surpriza dar nici sa o otravesc....creste cineva asa ceva?
Multumindu-va anticipat,
Sorin
Buna Sorin,
Principiul "Compost" se realizeaza in felul urmator :
1 ai nevoie de o cutie specializata care sa perimta un curent de aer sa ventileze si sa accelereze descompunerea legumelor frunzelor etc. se gaseste la Hornbarch este undeva la 60 ron este de culoare neagra si este perfect pentru balcon sau gradina. Ceea ce ai pus in butoi o sa poti sa mesteci inca jumatate de an ca sa se descompuna.
Principiul ar fi ca sa intre la compost, legume, resturi taiate mici sau chiar rase ca sa se descompuna mai repede, frunze uscate, iarba si ceva substanta bruna, pamant sau rumegus de la copaci. Se audauga din 4 in 4 zile si ceva apa dar nu foarte multa.
Cand este gata compostul si este afanat cu un miros de turba se adauga un capac de ingrasamant natural ce se gaseste peste tot in magazine, amestecta cu 3 dl de apa. Mai lasi inca 5-6 zile sa se absoarba bine si asta este totul.
Eu cresc ciuperci dar este o nebunie sa cresti ciiuperci la bloc , ele au nevoie de umiditate constanta de umbra si de o baza de rumegus cu un tratament de inradacinare. este mai complicat.
as adauga si o poza cu compostul meu am 10 pana acum adica 10 m cubi
Bafta !
Dan Gabriel Nicolaescu
gomez99
9th February 2009, 13:45
poti descrie cutia de compost de la hornbach?
nu se poate bricola duiintr-un tomberon de gunoi?
pentru ca ce am vazut eu in vest pe post de facator de compost era o chestie relativ complicata cu niste sertarase, amestecul se punea intr-o anumita ordine si era musai sa ai rime (vii, evident
.
jokergirl
18th June 2009, 13:11
sincer e pt prima data cand aud de compost in butoi ... te sfatuiesc sa dai un search la cum arata o compostiera , ii trebuie aer , si cel mai bine sa fie fara fund , adica daca nu ai posibilitatea sa iti cumperi , ii tai fundul , si faci gauri la domnul butoi sa ai aer, dar asta inseamna sa nu il mai poti tine in balcon
ca o sa iti pice si parul din nas cand treci pe langa 
ca si combinatie pui absolut tot ce tine de BIO , resturi vegetale , frunze uscate , iarba si ceva verde , trebuie sa fie o proportie intotdeauna se pune si hartie , cartoane , dar inainte de a pune cartoanele si hartia trebuie mototolite , se stinge in final cu apa si se pune undeva unde este soare sa se descompuna rapid , sa ai rezultate in 3, 4 luni ... pt accelerarea procesului se pune un praf special ...
in final cand ai rezultate la baza composterei , sau butoiului, sau ma rog
iei pamantul si il cerni cu o sita RARA ca sa arate ca cel cumparat
restul compostului care nu este descompus inca il pui inapoi in compostera ..
IDC
20th June 2009, 20:40
Eu fac compost in 2 feluri (am curte maricica ce-i drept):
1. o "cutie" facuta din 4 boxpaleti legati la colturi, pusa direct pe pamant si in care bag toata iarba tocata de masina de tuns, resturi vegetale de prin bucatarie, resturi ce raman de la tunsul pomilor primavara, putin pamant in straturi, udat rar si doar daca nu ploua, frunzele cazute toamna...il las de pe un an pe altul, il cern primavara, ce ramane pun in cutie la loc si incep iar.
2. o groapa in pamant, undeva in spatele curtii, cam de 2m/2m/40cm in care bag cam ce nu-mi mai incape in cutia de mai sus, plus alte chestii mai grosiere, crengi taiate in cursul anului, buruieni intregi de prin curte, vita de vie si gard viu dupa ce-l tund, etc. Ei chestia asta o las asa cam 2 ani pana sa umblu la el si iese perfect.
Il folosesc ca ingrasamant pt o mica gradina de verdeturi si in rest pentru gazon si pt pomi.
La cerere pun si poze.
el_jefe
28th July 2009, 11:43
Salut
Am avut un petic de gradina nelucrat in primavara de pe care acum am strans o recolta frumoasa de buruiana (nu stiu de care, sunt in zona de deal-munte).
Pot sa il compostez? vegetatia trebuie tocata sau poate sa se descompuna si asa?
ipman
7th August 2009, 12:41
Orice fel de planta se va composta natural 
Daca le toci, accelerezi descompunerea. Daca nu, o sa se descompuna mai greu, dar tot o sa se descompuna.
LycoSs
8th August 2009, 12:50
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.