Pot exista bruiaje la undele radio din cauza vremii ?

flytv

Stau de mult si ma intreb daca exista aceasta ipoteZA la radiouri , am incercat de a nenumarate cand este o furtuna sa butonez putin
radioul si surprize toate programele mergeau AM FM
Zvartoshu
ploaia nu bruiaza indoor , ci numai EXTERN , ploaia este ca o rezistenta ce face scurt intre elementele ei , daca antena este la baza protejata , secventa propagarii o vei auzi perfect cand e ploaie fiindca nu mai fac scurt de la apa , bruiaje apar , daca esti langa un emitator , ploaia provoaca uneori diferite scurturi intre catarg si tevile antenelor , momentui ala se numeste moment de gorilare , sparcaiala , toata banda baseste de nebun postu ala . insa daca ploaia e abundenta , semnalul = 0 dx ma refer sau din alta directie ! toretic e adevarat , practic e fals , cu ploaie de nu mai vedeai la 250m in fatza eu prindeam turci pe 88.2 cu directiva la scatere cat si romania act iasi 101.1 in bucuresti in centru cu un radio cu sensibilitate mare

rvic77
daca e cu fulgere in apropiere le auzi foarte tare pe AM si chiar si pe FM pe statile prinse mai slab. In general ploaia lungeste electric antena si se iau mai bine posturile din frecventele mai joase, de exemplu, mie imi creste 87.6 pe ploaie si scade 107.9, antena pe cer senin se acorda cel mai bine undeva pe la 99 Mhz, dar treaba variaza in functie de conditiile meteo. Totusi diferentele sunt extrem de mici, aproape insesizabile, cred ca mai multa diferenta face propagarea !
Zvartoshu
DEci CE ZICE dom goe victorii din romania are perfecta dreptate , la unele antene care sunt industrial calculate cu cablu , ai pe ploaie bucata de banda redata tare si bucata de banda redata la mijto.
in romania exista 2 clase de antene , antene normale si antene cu protectie ,
antenele normale itzi prind bruiaje
antene cu protectie nu mai prind , deoarece au circuite de atenuare , inlaturare pe un numar de decibeli
eu am acasa si asta normala si asta anormala cu atenuare , acolo la ea , cand ploua viseaza bucata de la 92.4 spre 105.5 bine restu se da cu parapanta , daca fulgera nu se da in spectacol
insa are asa
centru de la dipol vine la shuco sau la impamatare facuta cu teava la 1.5m in pamant adancime si restul un fir la un sir de bobine si condensatori ce sunt pusi jos la un cap , oricum vin 2 condesatori pe masa semnal unu pe prima bobina si al doilea pe bobina a doua si unde vine la priza de spira 4 masa , e o metoda veche dar beneficiezi de auditie corecta pe fulgere !
rvic77
am vazut ca dipolul deschis e mai afectat de fulgere decat cel inchis, cel deschis aduce in general mai mult zgomot de banda si da overload in aparat, dar daca e sa ne uitam la receptie parca sta cel mai bine la semnal, stiu de la radioamatori ca adevaratele DX-uri tot cu dipolul deschis se fac, dar banda aia e mult mai linistita decat la radiodifuzine, daca ar emite 2-3 radioamatori cu > 100 W si-ar pune toti dipoli inchisi naughty.gif
Zvartoshu
bruiaj de mare putere cu muzica turceasca pe fond 88.3
-88.2
l0calh0st
QUOTE (Zvartoshu @ Feb 15 2009, 00:58) *
bruiaj de mare putere cu muzica turceasca pe fond 88.3
-88.2

Intr-adevar pe fulgere simteam cel mai bine in AM pe 603 KHz, firar, cand era o furtuna de aia, baraia aparatu' la fiecare fulger credeam ca sare in aer biggrin.gif

creeps
apropos cu radio stiu cum vine furtuna , de ex daca apar bulgari pe 89,2 atunci e pe sud vest , daca iau turci pe 88,2 e undeva pe sud est , daca trinitasu de 93 se ia ocal 2 sec e undeva in nord si asa mai departe
chatnoir401
QUOTE (l0calh0st @ May 3 2009, 14:45) *
Intr-adevar pe fulgere simteam cel mai bine in AM pe 603 KHz, firar, cand era o furtuna de aia, baraia aparatu' la fiecare fulger credeam ca sare in aer biggrin.gif

N-are cum sa se simta numai pe o singura frecventa in AM, e pe toata banda.
Totusi mai pronuntat e pe unde lungi.
Neaceasca85

Repet, pe lungi se simt toate fulgerele din Europa (exagerez, oricum, de pe o arie de mai multe tari). Pe MW se simt doar cele de aproape, pana in 50-100 km, estimativ. Da, e pe toata banda, orice post e inascultabil in timpul vreunei furtuni.
Zvartoshu
deci ce a zis creeps ca germania si austria siua lins botu de la fulgee sa adeverit
a scris mare pe un site de zilele trecute
unde de la roiala de filgere nu se mai putea realiza comunicatie si dx
deci emiteau la pereti si la usi
chatnoir401
QUOTE (Neaceasca85 @ May 5 2009, 01:02) *
Repet, pe lungi se simt toate fulgerele din Europa (exagerez, oricum, de pe o arie de mai multe tari). Pe MW se simt doar cele de aproape, pana in 50-100 km, estimativ. Da, e pe toata banda, orice post e inascultabil in timpul vreunei furtuni.

Daca semnalul e mai puternic se poate asculta cat de cat decent si in astfel de conditii (cel putin in unde medii).
Neaceasca85
Am vazut pe YouTube la Anca12- numai Radio Iasi se auzea aproape fara fulgere peste, restul, zob. Deci, numai daca esti foarte aproape de emitator. La Spineni, Olt, unde am crescut, precum si aici, RRA Tancabesti 855 si chiar si Oltenia Craiova au fost mereu zob la fulgere.
chatnoir401
Exact acelasi lucru il spuneam si mai inainte - am remarcat in Iasi tot cu 1053 kHz.
Zvartoshu
banda est ceste cea mai fracuta franjuri de fulgere , se simte la 66.8 si dupa aia la 68.8 .. cand fulgera te tzii zici ca e AM
chatnoir401
Numai pe aceste frecvente?
Tin minte ca in urma cu cativa ani prindeam pe mai multe frecvente paraielile de la fulgere.
Neaceasca85
Oare FM EST e mai afectata de fulgere decat SW-urile? Data viitoare cand fulgera in Bucuresti sa puna Zvartoshu o inregistrare sa vad cum suna fata de FM VEST.
Zvartoshu
am deja ma . laugh.gif si inca cum suna .. o sa vezi
chatnoir401
Dupa cate am observat banda SW e mai afectata de fulgere decat FM est.
Zvartoshu
http://www.zshare.net/audio/59908930c5dceae2/
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.