Reglaj emitator/receptor

danutzaharescu

Salutare. Ar putea cineva sa-mi explice si mie in cateva cuvinte cum as putea sa reglez filtrele din receptor pe frecventele audio ale generatorului de semnal din emitator, avand in vedere ca nu am frecventmetru? Atasez si schemele, au fost postate si anterior. Merci.
mister_rf
Ai toate indicatiile acolo in articolul atasat. cool.gif
Se procedeaza la reglara filtrelor cu tranzistoarele de comanda aferente releelor scoase din circuit...

Click pentru a vizualiza atașamentul

danutzaharescu

Pai cum nimeresc frecventele audio din emitator indicate in articol, ca nu am nici generator de semnal gradat? Le pun la intamplare si apoi acordez filtrele din receptor?
Inca ceva, cam cat "bate" sistemul asta, credeti ca merita osteneala? Eu vreau sa-l folosesc pe un automodel, care va fi costruit tot acasa.
Merci pt. raspunsuri.
mister_rf
Cunoscand frecventele oscilatoarelor se pot calcula teoretic valorile componentele necesare si apoi se folosesc condensatoarele specificate de tip ''styroflex'' (cu toleranta si stabilitatea necesara) iar rezistentele (rezistenta si potentiometrul de pe fiecare ramura) se regleaza prin masurare simultana cu ohmetrul pana la valoarea obtinuta teoretic.
Modelul de calcul de exemplu aici
LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555.html

In felul acesta eroarea va fi mica si nu este asa de important de respectat frecventa exacta, de exemplu pentru 300Hz poate fi de exemplu 270-350Hz . biggrin.gif
danutzaharescu

Merci, Sper sa iasa. rolleyes.gif
mister_rf
Cateva calcule simplificate
deoarece R17=1K si C=47nF
obtinem
f=300Hz R16+P5 = 51K
f=450Hz R15 + P6= 33K

si pentru al doilea oscilator, valorile sunt
R11=1k si C=22nF
obtinem

f=720Hz R9 +P3= 45K
f=1000Hz R10+ P4= 32K
danutzaharescu
Mai vin cu inca o intrebare. Diodele de tipul EFD108 care sunt montate la iesirea filtrelor din receptor, le pot inlocui cu 1N4148? wink.gif

mister_rf
Da.
danutzaharescu
QUOTE (mister_rf @ Oct 4 2008, 20:06) *
Da.

Merci inca odata
Mr_Devil83

Merg inlocuite dar vei avea o scadere de sensibilitate.

Cauta orice alte diode cu germaniu, de obici prin aparatele de radio autohtone gasesti cate o dioda de aia de detectie sau daca avea si fm o sa gasesti in total 3 diode.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.