Detector de camp electric

landscape10

Salut,

Doresc sa imi construiesc un detector de camp electrostatic si pentru asta am urmatoarea abordare simpla si la obiect. Acest aparat ar putea detecta campuri de aprox un volt. Ii pot atasa un condensator variabil, dar asta e simplu..

Click pentru a vizualiza atașamentul

Nu gasesc niciunde un tranzistor de tip MPF-102. M-am gandit sa-l inlocuiesc cu un BF245, dar nici de acesta nu gasesc. Imi poate spune cineva de unde pot lua unul, eventual de la ce aparat?

PS: Sunt electronist amator, nu dati cu parul..
654321
Merge si cu BF 256.
Avea la ConexElectonic si costa 0,9 lei

landscape10
QUOTE (654321 @ Sep 27 2008, 20:29) *
Merge si cu BF 256.
Avea la ConexElectonic si costa 0,9 lei

Multumesc! Am gasit acolo si un BF 245
iulianvalentin
QUOTE (landscape10 @ Sep 27 2008, 20:49) *
Multumesc! Am gasit acolo si un BF 245

Nu stiu daca o sa iti mearga . dupa schema, tranzistoarele cu efect de camp sunt foarte pretentioase si trebuie sa ai grija mai ales la scule adica la sarcini electrostatice parazite eu cu impamantare la letcon am ars 2 din 10 BF245 ma rog nu era cinestie ce impamantare, dar in orice caz daca incerci dupa schema aia pune-i macar o rezistenta pe poarta ca sa il protejezi de sarcinile prea mari. pe principiul asta functionau niste detectori de fum cu camera de ionizare daca vrei o sa caut o schema si aia e garantata sigur
Mr_Devil83
Sau poti sa iei o lita si sa o infasori pe terminalele tranzistorului, astfel incat sa faca contact cu toate cele 3 picioruse pana o lipesti. Apoi poti sa folosesti si aparatul de sudura ca nu se mai strica. Sau poti sa faci ca mine, le lipesti cu pistolul de lipit. Mie nu mi s-a ars nici unul in ciuda "zvonurilor" ca se ard usor.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.