Impamantare, masa, ground..

adrian19

Salutare!

Am vrut sa ma documentez pe net in legatura cu notiunile de impamantare si masa. Din cate am citit (si-n engleza si romana) am reusit sa creez un talmes-balmes in mintea mea. Imi poate explica cineva ce inseamna fiecare? Daca nu, indicati-mi un site de pe care ma pot lamuri (mai pt incepatori biggrin.gif )

Multumesc anticipat mellow.gif
naeTV
Impamantare-legatura care trebuie facuta tuturor masinilor electrice (industriale sau casnice ,care au carcasa metalica sau in timpul utilizarii se pot atinge subansamble metalice)legatura ce trebuie facuta la o priza de pamint.Este o masura de protectie,pentru ca atunci cind exista o defectiune si un cablu electric intern sau bobinajul au o strapungere a izolatiei si face contact cu partile metalice ale masinii electrice,electrocasnice ,existind pericolul de electrocutare a utilizatorului.Masa este in general partea comuna a unui montaj electric-electronic .

mafalda
In general masa=ground la un montaj electric/electronic este linia comuna de alimentare 0 V si semnal 0 V si este legata la sasiu-carcasa-cutia metalica.. Are recomandarea de a fi la zero volti fata de pamant, si deci se leaga la Pamant=impamantare (nu la un ghiveci biggrin.gif ) daca este posibil.. Altfel se poate incarca electric/ electrostatic la anumite tensiuni chiar fara o defectiune de izolatie de alimentare. Calculatorul stationar se impamanteaza prin stekerul shuko la o priza cu impamantare, iar monitorul implicit prin cablul video (tresa, masa) care face legatura video, altfel carcasa pisca la atingere. Cand se leaga si un televizor la placa video, legatura video dintre cele doua aparate se face (recomandat) si se desface numai cu ambele aparate scoase din priza..Eventual se poate impamanta suplimentar corect si bine si masa televizorulului si a calculatorului, caz in care precautia de mai sus nu mai este necesara.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.