Cum legi un dinam la o baterie ?

q-s3r

As avea o intrebare ?! Cum fac sau de ce piese in plus e nevoie ca sa leg un dinam la o baterie de 6V incat aceasta sa se incarce stim bine ca curentul debitat de dinam este alternativ si cel din baterie continu...cum fac sa se incarce bataria...?!Trebuie prima data sa transform curentul electric pe care-l debiteaza dinamu in curent continu ?!Si cum fac asta ?! Ajutor !!! worthy.gif
bit 61
Ori ai tu un dinam foarte special w00t.gif ori ceea ce ai nu este dinam.
Dinamul prin excelenta genereaza curent continuu.

neoliviu
ba chair este alternativ
bit 61
Cred ca il confunzi cu alternatorul.
Sau cu magnetoul.
Astea intradevar genereaza o t.e.m. mai cu "valuri".

Cand spui dinam cred ca te referi la aceea masina electrica ,inventata de Misu Faraday,capabila sa
transforme lucrul mecanic in curent continuu.
nichishoru
QUOTE (bit 61 @ Sep 5 2008, 11:11) *
Cred ca il confunzi cu alternatorul.
Sau cu magnetoul.

Cand spui dinam cred ca te referi la aceea masina electrica ,inventata de Misu Faraday,capabila sa
transforme lucrul mecanic in curent continuu.

Asa este dar in lumea biciclistilor alternatorul se cheama......dinam!

Revenind la chestiunea initiala, deoarece dinamul de bicicleta genereaza curent alternativ aceasta se poate redresa cu o punte de diode si aplicata apoi la bornele acumulatorului. Limitarea curentului de incarcare o va face chiar rezistenta interna a "dinamului".
Ar mai trebui masurat la inceput acest curent pentru a vedea daca la viteza normala a biclei (10-15km/h) intradevar incarca ceva in acumulator.
Parerea mea este ca e mai comod sa incarci acumulatorul in repaos cu un incarcator clasic.
Succes.
bit 61
Smecheri astia din "lumea biciclistilor".
Nici nu vreu sa ma gandesc la cei din "lumea triciclistior" sau ,Doamne pazeste,a celor din "lumea trotinetelor". w00t.gif

Nu trebuie redresare dubla alternanta.
Se poate folosi o singura dioda pentru redresare.
q-s3r
Click pentru a vizualiza atașamentulquote name='bit 61' post='5169519' date='Sep 5 2008, 03:11']Cred ca il confunzi cu alternatorul.
Sau cu magnetoul.

transforme lucrul mecanic in curent continuu.[/quote]
Mi sa mai spus ca dinamu (adica cel de bicicleta )despre acesta este vorba , ca debiteaza curent continu , parerea mea e ca curentul e alternativ ...care ditre astea 2 ? Deci este continu ..dar este in valuri ..insmean ca ar putea incarca un acumulator de 6 V 4.2A ? Daca e curent continu de ce daca eg un motoras la dinam nu se inavrte ..si eu dau la pedala !! doar tacaie ?! Si nu e nevoie de ceva (diode,tranzistor) sau alteceva ?! pt a lega dinamul la bateri !

EiNsTeIn0s0SoUl
QUOTE (q-s3r @ Sep 5 2008, 10:48) *
stim bine ca curentul debitat de dinam este alternativ si cel din baterie continu..

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Nu stim bine, ba chiar deloc! Dinamul da curent continuu! Alternatorul da curent alternativ........
Daca ai sti de unde provine cuvantul "dinam", ai fi sigur de asta!(in plus, ai invatat la fizica intr-a opta! biggrin.gif )
dry.gif dry.gif

Probabil ala e un alternator "de pe vremuri".........desfa-l si vezi daca are colector! De cate ori e nevoie sa iti zic!? Doar desfaci carcasa si devine vizibil.....eu asa as face in locul tau!
bit 61
QUOTE (q-s3r @ Sep 13 2008, 21:18) *
Mi sa mai spus ca dinamu (adica cel de bicicleta )despre acesta este vorba , ca debiteaza curent continu ?

Ti s-a spus gresit.
Acel obiect (ca nu pot sa-i spun dinam) genereaza curent alternativ.
Din acest motiv nu se roteste motorul de curent continuu cand il cuplezi.

EiNsTeIn0s0SoUl

I s-a spus ce curent debiteaza asa-zisul "dinam" (el a spus ca e dinam...)......
Insa probabil el nu stie sigur daca ala e un dinam sau nu............................
Din nou: Dinamul "adevarat" da curent continuu!
eek.gif
Mr_Devil83
este impropriu denumit "dinam" alternatorul de la bicicleta.
lucian2retec
Termenul de "dinam" este folosit pentru a numi generatorul de curent al bicicletelor, desi practic sunt niste alternatoare deoarece debiteaza curent alternativ. La masini se foloseste termenul de "alternator", fiind vorba de un alternator trifazat dar care foloseste o punte de diode trifazata si debiteaza curent continuu.
Pentru interesati: http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_lighting_systems
Daca vrei sa incarci o baterie cu un dinam de bicicleta ai nevoie de o punte redresoare si de un sistem electronic care sa-ti pastreze constant curentul de incarcare, altfel distrugi acumulatorul. La alternatorul masinii e destul de simplu, se foloseste un "releu de incarcare" ce mentine tensiunea debitata la o valoare constanta (compensata cu temperatura) prin controlul curentului de excitatie. La dinam avem magneti permanenti si nu putem face asta si cum viteza de rotatie nu este constanta, rezulta si o tensiune de iesire variabila, deci trebuie un dispozitiv gen DC/DC convertor.
Cred ca mai simplu este sa folosesti o punte redresoare, un condensator electrolitic de valoare mare si sa schimbi becurile cu LED-uri. Condensatorul va asigura functionarea lor o perioada de timp, cand esti oprit. Sa folosesti rezistente de limitare a curentului pentru LED-uri si o schema cu diode Zenner pentru limitarea tensiunii.

Apropo de terminologie, pentru alternatorul de la bicicleta, toata lumea il numeste "dinam" inclusiv in alte tari (vezi link-ul).

Dynamo systems are probably the most widely-used worldwide, although they are uncommon in North America and Australia (having been almost entirely replaced there by battery-powered lights). They make users self-sufficient, as there are no batteries to recharge or replace, and are permanently fitted to the bike. Bicycle dynamos produce alternating current, so are more correctly called "alternators" or "generators", but the word "dynamo" has stuck in universal usage.
EiNsTeIn0s0SoUl
Ai dreptate! Toata lumea foloseste denumirea asta "d-a-m-proasta"....................
Eu unul ,la bicicleta mea am dinam dinam! Da curent continuu, si am si acumulatori la bicicleta care au curent de la el! rolleyes.gif
lucian2retec
QUOTE (EiNsTeIn0s0SoUl @ Sep 13 2008, 22:49) *
Ai dreptate! Toata lumea foloseste denumirea asta "d-a-m-proasta"....................
Eu unul ,la bicicleta mea am dinam dinam! Da curent continuu, si am si acumulatori la bicicleta care au curent de la el! rolleyes.gif

E dinam mecanic (adica asa ceva: http://en.wikipedia.org/wiki/Commutator_(electric) ) sau e alternator cu ceva electronica built-in?
EiNsTeIn0s0SoUl
E dinam mecanic cu colector.
Mr_Devil83
Daca-mi amintesc bine dacia 1100 avea dinam...
SuperDuper
Se numeste "dynam" din motive istorice si nu numai. Sa o facem pe desteptii aici este aiurea, nu este prima oara cand denumirea "tehnologica" sau "comericiala" nu corespunde cu cea "stiintifica"... Ce este aia "aragaz electric"? Sau "frigider Zanussi"? Sau "xerox Samsung"?...
Acum, tensiunea debitata de acel alternator este foarte constanta dupa ce se depaseste o turatie anume - un limitator cu un bec inseriat dupa dioda redresoare poate proteja foarte bine acumulatorul la incarcare. De ce dioda si nu punte? Pentru ca unul din polii acelui "dinam" este carcasa si legata la cardul bicicletei. Tot la cadru este legat unul din terminalele becului si ar fi greu de izolat acele 2 contacte mecanice. Mai usor este inserierea unei diode si a unui eventual bec pt limitarea curentului (becul are o rezistenta neliniara, valoarea lui - tensiune/putere poate fi gasita din tatonari pt a da un curent normal pt incarcarea acumulatorului respectiv = 0.1xcapacitatea in Ah).
EiNsTeIn0s0SoUl

Nu toate au o legatura la cadru tongue.gif !
Da, din motive istorice, si din alte cateva care au toate legatura cu efectele pe care le avea curentul produs de el in diferite dispozitive(cuve electrolitice..etc..)(2 tipuri de curent faceau diferite efecte, asa ca pe generatorul care face anumite efecte, l-au numit asa....)
foton01
Cam cati V pot produce cu un dinam de bicicleta?
Multumesc.
mister_rf
Tensiunea obtinuta depinde de viteza cu care se invarte axul dinamului si de sarcina conectata. In gol la un dinam de 6V poti obtine o tensiune de cateva ori mai mare. Este situatia motoretelor cu dinam, acolo unde pentru a nu creste prea mult tensiunea in gol/(fara sarcina maxima) se utilizeaza un stabilizator de tip paralel, care pune la masa o rezistenta de putere la depasirea unui anumit prag de tensiune.
foton01

Multumesc.
yo8sbg
QUOTE (EiNsTeIn0s0SoUl @ 13th September 2008, 23:24) *
E dinam mecanic cu colector.

Este posibil sa fie ceva deosebit; eu stiu ca un dinam da curent alternativ "redresat" de colectorul sau care este format din doua semi colectoare; deci da c.c.
mister_rf
Problema este deja lamurita:
QUOTE (Mr_Devil83 @ 13th September 2008, 22:28) *
este impropriu denumit "dinam" alternatorul de la bicicleta.

Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.