klaxx
29th August 2008, 21:33
Haideti sa incercam sa facem o comparatie intre cele doua republici din punct de vedere al dezvoltarii economice ,al industriei,al ivelului de trai...etc:)(As ruga in special oamenii experimentati si cei care stiu ce vb sa posteze).
criztu
29th August 2008, 21:36
QUOTE (klaxx @ Aug 29 2008, 22:33)

(As ruga in special oamenii experimentati si cei care stiu ce vb sa posteze).
pai pe Softpedia cauti tu oameni experimentati si care stiu ce vb ?
klaxx
29th August 2008, 21:53
QUOTE (criztu @ Aug 29 2008, 12:36)

pai pe Softpedia cauti tu oameni experimentati si care stiu ce vb ?

Este cel mai bun loc virtual unde poti afla ceva care te intereseaza.Deci eu spun ca pe Softpedia sunt si oameni culti:).
monokeros
29th August 2008, 22:27
In 1981 aveam 14 ani cand am avut ocazia sa trec prin RGD. Singurul lucru cat de cat bun fata de mizeria din Romania era ca aveau ceva-ceva curatenie si ceva-ceva alimente prin magazine. Regimul politienesc era insa mai strans, cand am trecut din Berlinul de Est in cel de Vest a fost cosmar. Ne-au tinut cam o ora, desi aveam toate alea in regula, intorcandu-ne pe toate fetele. Am vazut faimosul zid, acum daramat. Era o atmosfera apasatoare, de lagar. Pe langa gardul electrificat, erau mine si niste puscoace incarcate cu alice care ar fi facut ciur pe oricine incerca sa treaca. Plus sniperi, plus alte alea. Atmosfera era gri si amenintatoare.
Ce am retinut "de departe": nivelul de poluare era incredibil. Germania era "lagarul chimic" al blocului sovietic, o aglomerare crunta de fabrici poluante si unele orase (calate pe industria azotatilor) aveau cosuri unul langa altul emanand oxid de azot - cunoscutele "cozi de vulpe"; aerul mirosea acru, erau ploi acide si in jurul acestor fabrici nu existau copaci verzi, frunzele erau fie cazute complet fie decolorate galben acolo unde cazuse condensul acid. Exista o mult mai mare omogenitate sociala, taranii erau un fel de oraseni mai agricultori, dar nivelul de trai in general era destul de scazut. Am vazut cozi la produse cartelate, mai civilizate decat la noi, dar la fel de lungi. Fosta "vitrina" a lagarului era de fapt in decadere. Oamenii aveau fete muncite. Am intrebat niste nemti din Est de o adresa si vazand ca suntem turisti straini au avut o reactie vizibila de frica. Chiar si militienii dadeau indicatii sumare, in dialect, de nu intelegeai o boaba. Cand am ajuns in zona Vest am rasuflat ca dupa o povara.
Germania de Est mi s-a parut o corcitura nereusita intre dorinta bosilor lagarului de a demonstra ca esticii nu trebuie sa aiba regrete dupa "paradisul capitalist" (am auzit ulterior ca indoctrinarea contra germanilor din vest era pe toata gama, de la subtil la mizerabil pe fata) si nevoia de a tine sub control strict si amanuntit singura tara care chiar avea o "bucata de Occident" (Berlinul de Vest) in inima ei si la un gard distanta. Pe scurt, nu mi-as fi dorit in ruptul capului sa traiesc acolo, chiar daca, repet, fata de Romania lui Ceasca erau unele avantaje.
xdaniel
29th August 2008, 22:58
QUOTE (monokeros @ Aug 29 2008, 23:27)

In 1981 aveam 14 ani cand am avut ocazia sa trec prin RGD.
[...] Cand am ajuns in zona Vest am rasuflat ca dupa o povara.
[...] Pe scurt, nu mi-as fi dorit in ruptul capului sa traiesc acolo, chiar daca, repet, fata de Romania lui Ceasca erau unele avantaje.
Deci esti pui de securist.
monokeros
29th August 2008, 23:08
Deci esti un bou, sa ma ierte boii. Aveam rude in Germania si pen'ca Ceasca fusese la o conferinta post-Helsinki, dupa tergiversari interminabile, am obtinut un pasaport, lasand rude "zalog" in tara, cu amenintarile de rigoare. Daca dupa tine oricine obtinea un pasaport e securist, esti mai putin inteligent decat un capac de closet. Si acu' fa si tu un bine putinilor neuroni pe care-i ai, daca n-ai ceva de spus despre topicul asta nu-ti mai etala resentimentele de legionar ratat.
stalnet1
29th August 2008, 23:13
QUOTE (monokeros @ Aug 29 2008, 23:08)

Deci esti un bou,
Nu-i mai zi pe numele mic ! E trecut de asta
xdaniel
30th August 2008, 00:48
QUOTE (monokeros @ Aug 30 2008, 00:08)

Daca dupa tine oricine obtinea un pasaport e securist, esti mai putin inteligent decat un capac de closet.
Da, erai dizident!
Ptiu!... 

Haideti sa incercam sa facem o comparatie intre cele doua republici din punct de vedere al dezvoltarii economice ,al industriei,al ivelului de trai...etc:)(As ruga in special oamenii experimentati si cei care stiu ce vb sa posteze).
Eu am auzit de la tata (care probabil ascultase la Europa Libera sau Vocea Americii) ca cica o rusoaica venita sa viziteze RDG a fost socata intr-un magazin si a lesinat cand a vazut ce aveau aia prin vitrine. Dupa care ar fi declarat ca fusese din cauza ca in Rusia, care castigase razboiul cu nemtii (observatia ei), nu se gasea nimic din alea.
QUOTE (monokeros @ Aug 30 2008, 00:08)

nu-ti mai etala resentimentele de legionar ratat.
Imi pare rau, eu sunt un (fel de) legionar implinit ("un fel" pentru ca sunt ateu 100%, nu crestin... desi apreciez valorile religioase si consider religia (ortodoxa) un aliat, nu un dusman). Am contribuit din plin la bagarea dupa gratii a unor tigani infractori si, daca toti romanii (adulti barbati) ar fi facut ce am facut eu impotriva tiganilor (sau unui tigan, mai precis), Romania ar fi fost acum o tara cu o populatie foarte alba si omogena. De fapt, nu numai Romania ci si Bulgaria, Ungaria si Serbia.
monokeros
30th August 2008, 06:08
Da, excelent. Acu' du-te, freac-o din nou la oglinda privind romanul implinit care esti si mai respira putin. Daca gasesti vreo evidenta a colaborarilor cuiva din familia mea cu unchiu' Secu', sa-mi zici si mie. Pana o gasesti, handjob scrie pe tine. Si n-am inteles, daca esti ateu, pentru ce mare bine te agiti. Ai sa crapi ca toata lumea si pe oasele tale n-o sa scrie "a contribuit la bunastarea RRromaniei".
alalaltu
30th August 2008, 06:10
Nu se poate compara. Sa nu uitam ca vorbim despre o zona desprinsa dintr-un stat puternic industrializat. Chit ca rusii au demolat fabrici intregi si le-au carat acasa, totusi au fost mult mai dezvoltati decat Romania.
Zuy
30th August 2008, 07:40
Prin 1988 am avut ocazia sa vizitez DDR-ul. Am vazut atunci lucrurile ca un copil de 11 ani. Ce ma frapat era curatenia (intr-un orasel langa Dresda) casele cu gazon frumos aranjate, lumea prietenoasa. Tin minte cand am ajuns, ca nu gaseam adresa si printr-o germana de ne durea mana la un moment dat am reusit sa explicam unui cetatean unde dorim sa ajungem. Acesta fara sa stea pe ganduri si-a luat motocicleta din curte si ne-a spus sa il urmam. In 20 min ne-a dus la adresa pe care o cautam. Nu am acceptat nimic de la noi inafara de un sincer multumesc. Tot atunci am vazut si o ferma de vaci care nici nu se compara cu CAP-urile noastre. Daca nu ni sar fi spus ca e o ferma acolo nici nu ne-am fi dat seama asa curat si ingrijit era. In magazine aveau marfa destula si politica lor era una stralucita zic eu: tutunul si alcoolul erau scumpe in schimb mancarea ieftina. De exemplu 1 pachet tigari medii ca si calitate era echivalentul ca si pret cu 5 hot dog-uri care se vindeau in tonete pe strada. la noi mai greu. Soselele erau impecabile.
Eu am ramas impresionat de acele locuri. Nu neg faptul ca in alte zone din DDR poate era mai rau, dar pentru mine zona unde am fost arata ca si un colt de rai fata de Romania noastra.
Cu respecte,
Zuy
cartman_sp99
30th August 2008, 13:06

Eu zic sa te opresti din a mai face comparatii intre papadii si orhidei !
djl
30th August 2008, 21:16
Să nu uităm de trenulețele R.D.G.-iste (care au ajuns cam nașpa când s-au și ei pus pe "faceți economie, tovarăși!")
Sau de minunalete lor radiouri pe lămpi.
În schimb "Dacia" din anii '70 era mai bună decât Trabi. În anii '80... nu știu ce să zic
Apropos de politichie: în unele părți din R.D.G. se prindea televiziunea din R.F.G. (cu decodor P.A.L. montat se vedea și în culori), și R.D.G.-ul avea norma vest la banda F.M (U.K.W.) (U.U.S.)., așa că dacă erai norocos mai ascultai pe U.K.W. emisiunile din vest.
xdaniel
30th August 2008, 22:25
QUOTE (monokeros @ Aug 30 2008, 07:08)

Si n-am inteles, daca esti ateu, pentru ce mare bine te agiti. Ai sa crapi ca toata lumea si pe oasele tale n-o sa scrie "a contribuit la bunastarea RRromaniei".
Nu e chiar asa. Eu sper ca n-am sa crap ca toata lumea. Cu ultimele aplicatii rezultate din studiul celulelor stem eu sper sa traiesc vreo trei sute de ani cel putin.
Sunt inca foarte tanar si am sperante ca voi beneficia de tratamente revolutionare accesibile unui numar restrans de persoane.
monokeros
30th August 2008, 22:33
Se zice ca aia cu mintea ratacita traiesc intr-adevar mai mult. Aferim !
xdaniel
30th August 2008, 23:07
QUOTE (monokeros @ Aug 30 2008, 23:33)

Se zice ca aia cu mintea ratacita traiesc intr-adevar mai mult. Aferim !
Am citit ca steroizii nu-ti fac bine chiar daca-i iei in cantitati moderate! Cica au niste efecte perverse foarte urate pe termen lung.
terratec
30th August 2008, 23:57
Frumoase vremuri.
Cand prindeai cate o excursie in DDR parca mergeai in alta lume.
Supermarket, inghetata, trenulete electrice, Practika, pistoale de lipit (care au rezistat 15-20 ani), cascaval, "Esquisit", bar rotativ in turnul TV, pudding, bauturi racoritoare, haine, electrocasnice de super-calitate, etc.
DDR-ul era ceva miraculos pentru noi, chiar daca ei erau nemultumiti.
Puteai sa treci la suedezi, erau variante. Mai rau era cu familia ramasa acasa pe post de garantie.
Concluzia mea: DDR - super misto pentru vremurile acelea.
ciureanuc
31st August 2008, 02:02
QUOTE (terratec @ Aug 30 2008, 23:57)

Concluzia mea: DDR - super misto pentru vremurile acelea.
Asta e cam ciudat spus. Poate DDR suiper misto pentru fostul bloc estic. Totusi, Cehia cum era? (nu stiu, intreb)
Ce stiu eu de DDR e de la unchiul meu (ma, m-am mai laudat cu e pe forum??).
Unchiul meu de 73 de ani e un super-unchi, fost profesor universitar la Poli si cu vreo 50 de tari vazute -> datorita conferintelor internationale.
L-am intrebat intr-o zi daca STASI era mai bland decat Securitatea Romana.
NU. Asta a fost raspunsul. "Same shit", ca sa spun folosind engleza.
Cum spunea monki mai sus, era GRAV rau sa vrei sa treci in Vest.
Super-mega control la pasapoarte, celebrul checkpoint Charlie... daca nu ai trait macar o zi in comunism nu poate fi decat o vizita turistica acum... dar mie, vizita la muzeul de la Checkpoint Charie mi-au starnit cateva amintiri (si am doar 30 de ani).
Pe unchiul meu, la o trecere din asta (era o conferinta la Paris) au vrut sa-l forteze sa schimbe marci RFG pe marci RDG (clar mai ieftine), cu raport 1:1. Si multe alte rahaturi similare comunistilor.
Cacatii astia de comunisti au fost la fel de prosti peste tot... repet, tare mi-as dori sa povesteasca cineva despre Cehoslovacia, am impresia ca la ei era o diferenta...
Pentru alte experiente, va recomand filmul Night Cross. Merita!
criztu
31st August 2008, 09:43
QUOTE (ciureanuc @ Aug 31 2008, 03:02)

Cacatii astia de comunisti au fost la fel de prosti peste tot...
nu domnule, URSS a pus prosti la conducerea tarilor sub controlul sau - Romania, Cehia, RDG, etc. e o tehnica veche de cand lumea, cand vrei sa exploatezi/conduci o alta tzara, ii anihilezi elitele (oamenii destepti); cum au facut rusii in Romania si Europa de Est, asa au facut americanii in Cuba si America de Sud si Orient si Africa, asa au facut si statele din Europa de Vest cu fostele lor colonii din Africa si Extremul Orient.
la cerere iti pot face o lista cu tzarile cu prosti pusi de catre US, UK, Franta, si alte kkaturi de state occidentale sa le "guverneze". gandeste-te numai ca Sadam a fost pus de US...
monokeros
31st August 2008, 09:54
Conditiile persecutiei disidentilor erau ceva mai blande - am fost socat ca Havel avusese voie sa aiba masina de scris in puscarie, pe cand in Romania pana si un militian sau un securist aveau nevoie de un teanc de aprobari pentru asa ceva, ca sa nu mai zic ca era o supraveghere dementa pana si pe un biet xerox (ca sa copiez niste cursuri de la facultate, pentru care nu existau manuale suficiente, am dat un whiskey spaga unui nene de la MI, recomandat prin lantul slabiciunilor si care, desi era o prostie anodina, s-a purtat mai conspirativ decat daca am fi complotat sa-l asasinam pe Ceasca). Brutalitatea politiei insa exista peste tot. Pe undeva e posibil ca stabii bolsevici sa fi relaxat situatia in Ungaria si Cehia tocmai pentru ca fusesera tari invadate, aveau armata sovietica cantonata la ei si riscul unei manifestari de masa era mai mic. Idem pentru RGD, care practic era un fief militar sovietic de la inceput. Au avut si norocul ca liderii lor n-au avut nivelul de paranoia al lui Ceausescu. Insa exact ce se spunea - erau numai niste colivii mai bine mobilate si cu mai putin bulan de politai pe spinare. Altfel - tot lagar. Cu cateva zile inainte de demisie, Honnecker declara ca RGD va ramane separata de RFG "inca o mie de ani" sau ceva pe acolo.
Au mai existat unele circumstante privind selectia clasei politice. In aceste tari exista o patura intelectuala traditional stangista, din care rusii au putut selecta colaboratori considerati cat de cat de incredere. La noi au fost nevoiti, antipatia populara fiind de altfel masiva si Romania un fost regat cu politica mai degraba de dreapta, sa apeleze numai la drojdia societatii.
Polonia (datorita Solidaritatii si papei) a fost singura tara unde sistemul politic a fost contrat mai pe fata. Dar si acolo dupa lovitura de stat a lui Jaruzelski au existat represiuni salbatice (asasinarea preotului Popielusko fiind atat de odioasa incat s-au dezis de ea chiar comanditarii). Pe scurt, aceste tari purtau lese mai lungi si cu ghimpii intorsi spre inafara. Dar asta nu insemna ca nu puteau fi scurtate brusc, si cu ghimpii spre inauntru...
Ioan76
31st August 2008, 10:16
alalaltu
31st August 2008, 10:17
QUOTE (djl @ Aug 30 2008, 21:16)

În schimb "Dacia" din anii '70 era mai bună decât Trabi. În anii '80... nu știu ce să zic

Dacia in mod sigur a fost o masina superioara Trabantului (doar era un Renault), insa cel din urma a fost mult mai ieftin. Daca le-ar fi importat in numar mai mare, mult mai multi si-ar fi permis o masina.
nettoyeur
31st August 2008, 10:21
Night Crossing?
l-am pus in lista, chiar sunt curios sa il vad.
misto postul monkerosului mi-a adus aminte de teroarea masinilor de scris.
din tot blocul de est - cred ca am fost cei mai asupriti.
fara sa fie nevoie de interventia trupelor rusesti.
monokeros
31st August 2008, 10:25
Polonia era traditional anti-rusa (via lunga perioada de divizare intre rusi si austrieci) dar acolo a existat puternica tenta politica din spatele catolicismului, iar papa polonez, pe langa ca a fost o mare personalitate, a fost pentru tara proprie unul din cele mai bune exemple ca religia aplicata cu devotament chiar poate fi utila in teritoriul politic, poate apara o cauza dreapta si poate face bine propriei natii. Sigur ca Ioan Paul al 2-lea n-a fost un personaj perfect politic vorbind (cine este oare?) dar a fost la inaltimea situatiei. Noi n-am avut norocul unei personalitati religioase de asemenea dimensiune, iar cei care au rezistat in Biserica au avut si ghinionul sa aiba mult mai putin ecou international pentru faptele lor.
Apropos de pusul nenorocitilor la conducere, unul din cei doi strabunici materni (tatal bunicii), fost veteran de razboi, a fost deposedat de pamantul cu care fusese improprietarit in aceasta calitate (l-am redobandit numai in parte si abia acum un an), o biata parcela de vreo 8 ha; a fost scos din casa cu ce avea pe el, iar in casa a fost mutat "cu pompa" betzivanul satului, facut de comunisti primar. Nu-mi pare bine pentru ce a patit, dar se zice ca uneori D-zeu nu intarzie. La cativa ani, s-a imbatat in asa hal incat a cazut in santul cu apa (pana la genunchi) de langa casa si s-a inecat. Casa s-a pustiit si nu am mai recuperat decat terenul de sub ea.
Bunica materna lucra la Tipografiile Socek (detinute, culmea, de evrei). La nationalizare, au pus (ironie maxima !) niste lepadaturi la conducere care erau notoriu antisemiti dar si oameni de nimic. Ironie si mai crunta, s-au inconjurat de evrei deveniti bolsevici, pe care propriii lor conationali ii priveau ca pe niste scursuri, in "buna" traditie ca oamenii josnici n-au culoare politica reala ci numai oportunisme de duzina. Mi-aduc aminte ca-mi povestea o scena hazoasa la maxim, in care protagonist era un evreu renegat, ateu "convins" si pus sa faca invatamant politic. Colegul de birou evreu (si tip cumsecade) al bunicii, nu-l scotea din "porcul" pentru ca manca demonstrativ mancare care nu era kosher si ii "spurcase" un cutit taind sunca. Intr-o buna zi, cu convocator, toata lumea era adunata la sedinta de indoctrinare. Personajul tocmai spunea ca daca exista D-zeu, ce are sa-i faca lui, ca tocmai il sfideaza. La o zi dupa asta i-a ars casa. Era la servici, si cand l-au anuntat, a scapat una pe gura care a ramas de pomina: "Dumnezeule!". 
Bunicul matern era grefier la Tribunalul Suprem. A avut parte (pana l-au dat afara ca era taranist) de judecatori care... nu stiau sa scrie. Nu mai e ce comenta... Comunistii in Romania au mers pe a intoarce total cu susul in jos scara de valori si pe a tine cetatenii in sah unii fata de altii prin exploatarea tuturor racilor si sensibilitatilor. Erai fost membru in partide de dreapta, iti puneau pe coada niste sionisti bolsevizati. Erai de stanga - iti atarnau un legionar "convertit". Nu s-a mers decat pe schemele maximei josnicii. Exceptiile au fost rarissime.
alalaltu
31st August 2008, 10:35
QUOTE (Ioan76 @ Aug 31 2008, 10:16)

Oricum - in Yugoslavia cred ca era cel mai misto din tot blocul estic.

Yugo nu facea parte din blocul estic. Tito a fost unul dintre liderii organizatiei tarilor nealiniate. Plus ca la sarbi a fost un fel de semicapitalism. Pana si firmele statului functionau dupa principii capitaliste.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.