Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

baciu

QUOTE(sonic_adi @ Jan 22 2005, 11:47) *
e o intreaga filozofie in domeniu asta dar hai sa-ti zic din experienta :

ai 2 variante mari si tari de la inceput : casa din caramida sau din profile metalice ( condem )

1. la casa de caramida un an o cladesti si o acoperi iar celalalt an finisajele.
2. Casa din profile metalice e gata intr-un an adica ... sa ai bani.

Sa o izolezi exterior ( baumit ) sunt meseriasi tipii
Daca ai meseriasi buni ... interiorul placheaza-l cu rigips. In cazul rigipsului tavanele ies 100% drepte, si iti permite sa maschizi tevi de incalzire, fire electrice bla bla.

hai sa-ti dau un sfat ... un lucru pe care eu l-am uitat si regret; in spatele rigipsului pe lnga fide de tel , de cablu si electrice nu uita sa-ti pui si prize UTP si RCA ca nu se stie cand ai nevoie ... pe mine m-a intrabat electricianul dece nu am montat utp si rca dupa ce a terminat lucrerea ... idiotu ... eu nu m-am gandit !

hai ca revin si cu altele pe masura ce-mi aduc aminte de sfaturi ... sau puneti intrebari

Salut, ma poate ajuta si pe mine cineva in legatura cu firma de constructii durisol? vreau sa aflu daca este vreo filiala prin Romania, daca da astept un rspuns
gugutata
casa din fotografiile atasate are o suprafata construita desfasurata (subsol+parter+etaj) de 1500 mp...este o locuinta pt. doua familii inrudite. pretul la rosu negociat si platit la tot ce se vede in imagini + 2 puturi forate la 45 m este de 230.000 E. De retinut ca podul casei are o suprafata locuibila de aprox. 300 m.
Subsolul este alcatuit dintr'un garaj pt. 5 auto + alte fuctii (centrala termica, spalatorie, sala sport, depozitari diverse)
Parter ( 2 camere de zi aprox. 70 mp fiecare, 2 bucatarii, 2 camari, birou, dormitor, grupuri sanitare si 2 scari)
Etaj (7 dormitoare, vreo 3 bai si depozitari diverse tip dressing)

Alte cheltuieli:
proiectarea a fost de 15.000 E...asta a inclus arhitectura, rezistenta, instalatii termice, sanitare si electrice
imprejmuirea a fost negociata separat...aprox. 700 mil ROL
un drum de acces de cca 300 ml cu doua sensuri (5 m latime)...aprox. 1.2 mlrd lei...asta din urma se mai negociaza....

investitzia totala este estimata la aprox. 800.000 E...la cheie inclusiv o amenjare interioara mai deosebita...

randarile pe calculator atasate, reflecta intr'o oarecare masura....o imagine finala....

nimic nu a fost negociat la metru patrat sau la metru liniar...totul a fost negociat pe baza cantitatilor de lucrari rezultate din proiect....

casa e in lucru'....o sa mai public diverse noutati referitoare la evolutzia santierului....

de mentzionat ca solutzia arhitecturala ( modul de organizare al planului, fatadele ) sunt creditul beneficiarului si al arhitectului, iar discutziile pe baza gasirii unei solutzii au durat cam 6 luni....autorizarea a durat aprox. 2 luni...

cata_buty
Salutare tuturor! Am inceput sa construiesc o casa si am nevoie de cateva pareri...
Construiesc o casa P+1, fara beci. Am sapat fundatia mecanizat, dar in loc de 55cm constructorul a facut-o de 70cm (cupa mai mare la excavator... biggrin.gif ) ... Structuristul firmei a sustinut ca beton B75 ar fi indicat ...au intrat 45 m3. Dimnesiunile casei sunt 12,5 x 10,8. Intrebarea mea este urmatoarea... Este normal ca talpa fundatiei (cea din poza) sa nu fie perfect orizontala? Diferenta de inaltime dintre 2 colturi (pe diagonala) este de 20 cm... Constructorul spune ca va rezolva problema in momentul turnarii elevatiei...Apoi, elevatia se toarna direct peste talpa, fara fier? (fierul se pune numai in centura)? Este posibil ca, datorita pantei talpii fundatiei, elevatia (impreuna cu casa)sa "o ia" la vale?
gugutata
nu pare in regula!...in prinul rind el a turnat betonul crud intr'o groapa (shantz)...asta nu e bine....e pt. prima oara cind vad asta....intradevar....talpa fundatziei se egalizeaza cu un beton de panta....dupa care se toarna fundatzia de aprox 50 cm latzime si 80 cm 1 m inaltime...nu e musai sa fie armata....dar...nivelata da...adica nu este corect ca nu fie egala...acealshi plan....

pina acum observ doua nereguli....1) beton turnat in groapa cruda....fata cofraj....
2) partea superioara a fundatiei...ceea ce se vede in poze...nu e la acelasi nivel....parerea mea....
cata_buty
yup...
exact asta e problema.... nu e la acelasi nivel... ce ar trebui sa fac?
sa accept ideea cu elevatia?
as xxl
ba este perfect in regula.
blocul de fundatie se toarna fara cofrare. peste blocul de fundare se va cofra si turna cuzinetul de fundare (numit si soclu sau elevatie). cota finala va fi obtinuta prin trasarea pe cofraj a liniei de nivel, prin baterea de cuie.

deci te asigur ca totul este in regula pana acum. cu rezerva ca totusi, era bine sa se fi asigurat constructorul cu puncte de reper de cota, pentru a reduce din diferenta.
20 e un picut cam mult, dar nu e nici o problema majora.

eu mi-as pune alta intrebare ... doar 55 cm adancime de fundare ???
fundatia trebuie sa depaseasca cu 1/4 din inaltimea ei cota de inghet, care la noi in tara nu este nicaieri mai mica de 65 cm.

edit: ca am mai citit odata postul tau.

acum peste blocul de fundare nu poate fi turnat altceva decat CUZINETUL. in nici un caz, placa sau ce ai inteles tu.
pasul urmator este acesta:
- peste betonul existent se cofra, se va monta armatura si se va turna betonul soclului.

ar fi fost de preferat ca armatura stalpilor sa fi fost deja montata in blocul de fundare.
2xg
@cata buty
Iti recomand sa nu mai ceri sfaturi legate de executie de la arhitecti, designeri sau alti ciumpalaci pseudosavanti care stiu de toate si mai nimic.

Betonul de egalizare se pune doar daca avem de-a face cu beton armat, sa nu intre armatura in contact cu altceva decat betonul pe care-l vei turna.

Chiar daca in detaliile de executie se specifica o anumita adancime de fundare, ea e orientativa si se poate mari pana vei da de terenul potrivit peste care poate sprijini fundatia casei tale, sau micsora, dar nu mai putin de adancimea de inghet, care depinde de zona geografica, talpa fundatiei trebuind sa fie cu 20-30 cm mai jos decat adancimea de inghet. Daca sapatura prezinta risc de surpare, folosesti sprijiniri, care nu vor mai putea fi recuperate dupa ce torni.

Un pont: ar trebui sa-i imputi lui nenea constructorul cativa mc de beton care ti i-a turnat pe gat in plus, adica 45(1-55/70)= 10 mc, caci e vina lui exclusiva.

Orice stalp trebuie sa se sprijine direct peste ce ai turnat tu in poza, iar betonul trebuie sa sara de B100 in elevatie. Centura ar trebui sa fie in plan orizontal, dar nici macar asta nu conteaza prea mult.

gugutata
nu e nevoie sa jicnesti pe nimeni...e suficient sa aduci argumente...fundatia postata mai sus n'a fost turnata de'un arhitect sau preudosavant....crede'ma...mi'am dat cu parerea...si din vre'o 6 case fara subsol din cite am facut...fundatia din beton simplu a fost mereu cofrata pe fetzele laterale...dupa turnarea si intarirea betonului se ridicau cofrajele din sol...cit despre constructorul cu care lucrez...mereu, absolut mereu cind sapa "shantzurile" pt. fundatzii, toarna un beton de panta in "groapa" pt. a regla geometria fundatziei...aprox. 10 cm...ceea ce am spus nu a fost gresit...iar ceea ce fac si ce spun, stiu de la ing. structurist cu care lucrez...nu inventez...ma rog...fiecare face cum poate si spune ce stie...
2xg
QUOTE(punktarkitecht @ May 2 2006, 22:33) *
fundatia din beton simplu a fost mereu cofrata pe fetzele laterale...dupa turnarea si intarirea betonului se ridicau cofrajele din sol...cit despre constructorul cu care lucrez...mereu, absolut mereu cind sapa "shantzurile" pt. fundatzii, toarna un beton de panta in "groapa" pt. a regla geometria fundatziei...aprox. 10 cm...

pai voi faceti constructii ca sa merite toti banii?
de asta va indragesc, caci mai cunosc spete din astea.
of of, mai mai
as xxl

QUOTE(2xg @ May 2 2006, 20:23) *
@cata buty
Iti recomand sa nu mai ceri sfaturi legate de executie de la arhitecti, designeri sau alti ciumpalaci pseudosavanti care stiu de toate si mai nimic.

asta este in mod evident jignire iar noi avem prostul obicei sa purtam discutiile la un nivel civilizat aici. consider ca ar trebui sa iti ceri scuze. pe acest subiect s-a mai discutat in contradictoriu, dar s-a reusit pastrarea unui ton civilizat.
cred ca nu e o cerinta chiar asa greu de respectat.

acum, desi consider ca ai dreptate legat de cele scrise referitor la problemele tehnice am sa imi permit sa:

Betonul de egalizare se pune doar daca avem de-a face cu beton armat, sa nu intre armatura in contact cu altceva decat betonul pe care-l vei turna.

beton de egalizare nu se toarna doar daca e vorba de armatura. gandeste-te la betonul turnat pe terase pentru realizarea pantelor in cazul teraselor turnate plane.
la ce spui tu, se foloseste termenul "pat de beton".

Chiar daca in detaliile de executie se specifica o anumita adancime de fundare, ea e orientativa si se poate mari pana vei da de terenul potrivit peste care poate sprijini fundatia casei tale, sau micsora, dar nu mai putin de adancimea de inghet, care depinde de zona geografica, talpa fundatiei trebuind sa fie cu 20-30 cm mai jos decat adancimea de inghet. Daca sapatura prezinta risc de surpare, folosesti sprijiniri, care nu vor mai putea fi recuperate dupa ce torni.

nu stiu unde lucrezi si cum se lucreaza acolo, dar eu ca executant, daca am un proiect cu o anumita cota de fundare, o voi face EXACT asa cum e in proiect. pentru ca acel proiect se bazeaza si pe un studiu geo. sau nu?

apoi te contrazici ... spui ca talpa fundatie sa treaca cu 20-30 cm de adancimea de inghet, dar pe alta parte spui ca ar trebui sa impute betonul in plus (ce e peste 55).
daca imi arati si mie un normativ, un tabel in care sa imi spuna in ce zona a tarii noastre avem o cota de inghet de 20-25 cm, eu ma las naibii de constructii. si mananc si toate normativele pe care le am.
Un pont: ar trebui sa-i imputi lui nenea constructorul cativa mc de beton care ti i-a turnat pe gat in plus, adica 45(1-55/70)= 10 mc, caci e vina lui exclusiva.

Orice stalp trebuie sa se sprijine direct peste ce ai turnat tu in poza, iar betonul trebuie sa sara de B100 in elevatie. Centura ar trebui sa fie in plan orizontal, dar nici macar asta nu conteaza prea mult.

orice stalp ar trebui sa fie incastrat ori in bloc de fundare (pahar) ori, in acest caz in soclu.

numai bine!
gugutata
scuze pt. vocabular... tongue.gif ...io ma exprim mai bine'n randari pe calculator smile.gif ....doar m'ai laudat pt. grafica lor peacefingers.gif
costi72
QUOTE(costi72 @ May 2 2006, 00:28) *
Azi am vorbit cu constructorul si urmeaza sa-i dau planurile sa-mi faca un pret la rosu.
Am inteles ca face cam la 125 EUR/mp dar nu stiu inca daca cu TVA sau fara.
Ce am vazut interesant la o casa vecina este ca dupa fundatie, inainte de a turna placa, golurile unde vor urma camerele erau umplute cu nisip peste care se pusese 2 straturi de poliester extrudat de 5 (deci 10cm) de izolatie dupa care venise cu fierul peste ele. Este asa eficient poliesterul pus acolo? Nu ar trebui sa faca priza placa cu pietrisul de sub ea?
Am si eu o intrebare la voi despre gard? Un pret de 220 RON/ml cu boltari si tencuiala pe o fata cum vi se pare?

Voi ce parere aveti?
2xg
@as xxl
tu unde traiesti frate? de proiecte copiate la xerox si studiul geo facut pe undeva prin zona adiacenta ai auzit?
in plus, am impresia ca confunzi latimea sapaturii cu adancimea ei smile.gif
cota de inghet de 20-25 cm? tu stii ce e aia talpa a fundatiei? ca doar esti inginer constructor...
pace pace
gugutata
e corect?

http://forum.softpedia.com/index.php?s=&sh...dpost&p=1381114
as xxl
corect, era vorba de latime. nu am fost atent, gresala mea!
gugutata
sunte'tzi deacord? tongue.gif
as xxl
la prima vedere, as arunca si o armatura pe placa aia, tinand cont ca sta pe ceva elastic (polistiren) si are si grosime relativ mica.

in al doilea rand, ai uitat sa faci si trotuar. de aici rezulta infiltratii, tasari inegale, etc ... ce mai, o gramada de probleme
2xg
6fi14 w00t.gif ????????
unde e trotuarul si racordarile cu acesta?
arata frumos w00t.gif insa lipseste detaliul cel mai important, legat de hidroizolatie death.gif
gugutata
kaka maka...nu e detaliu meu death.gif ma rog...am altele mai edificatoare la birou...o sa caut ceva mai corect...e doar un detaliu dintr'un PAC...atit am acasa...vroiam doar sa lamurim disputa despre fundatzie, cuzinet si altele...oricum...io cred ca ne'am pus intr'u totul deacord....mai vedem...daca nu!...organizam o cafteala in padure la baneasa smile.gif...pina atunci..ma duc sa fac nani...ca'i tirziu
2xg
intre centura si pardoseala e rost.
as xxl
intr-adevar ... 6 Ű 14 .... cam multicel (ca sa nu zic de-a dreptul exagerat)
2xg
asa fac arhitectii, cand sunt datori cu o bere, dispar in ceata cheers.gif
verifica functionalul patului tongue.gif
cata_buty
QUOTE(as xxl @ May 2 2006, 19:05) *
ba este perfect in regula.
blocul de fundatie se toarna fara cofrare. peste blocul de fundare se va cofra si turna cuzinetul de fundare (numit si soclu sau elevatie). cota finala va fi obtinuta prin trasarea pe cofraj a liniei de nivel, prin baterea de cuie.

deci te asigur ca totul este in regula pana acum. cu rezerva ca totusi, era bine sa se fi asigurat constructorul cu puncte de reper de cota, pentru a reduce din diferenta.
20 e un picut cam mult, dar nu e nici o problema majora.

eu mi-as pune alta intrebare ... doar 55 cm adancime de fundare ???
fundatia trebuie sa depaseasca cu 1/4 din inaltimea ei cota de inghet, care la noi in tara nu este nicaieri mai mica de 65 cm.
edit: ca am mai citit odata postul tau.

acum peste blocul de fundare nu poate fi turnat altceva decat CUZINETUL. in nici un caz, placa sau ce ai inteles tu.
pasul urmator este acesta:
- peste betonul existent se cofra, se va monta armatura si se va turna betonul soclului.

ar fi fost de preferat ca armatura stalpilor sa fi fost deja montata in blocul de fundare.

multumesc tuturor de incurajari si sfaturi...

Adancimea de fundare a fost de 1,6m si latimea santzului a fost de 70 cm(in proiect era de 55 dar nu a avut cupa potrivita...) Acum constructorul va turna "elevatia" care va avea 60cm in coltul cel mai de sus(stanga sus in poza) si 80cm in coltul cel mai de joc(dreapta jos) - a pus "balizele de nivel" - si latime de 30cm la zidurile exterioare si 25 cm la cele interioare.
Fier va pune numai in centuri, grinzi si stalpi - adica in partea de sus a elevatiei? Va folosi beton B 200.

Care este parerea voastra?
gugutata
ramin dator cu o bere cheers.gif si cu'n detaliu...sper sa fie corect de data asta death.gif cu mentiunea ca nu'mi apartine...e detaliu clasic pe care'l face ing. structurist cu care lucrez la o casa fara subsol...ceea ce am observat...e ca el armeaza mereu partea inferioara a fundatiei
vimp
Planific si eu (mai demult smile.gif) sa/mi fac o casă, viața la bloc nu e de noi. Intre timp incerc să îmi fac un necesar de spațiu și ușor să ajung la o schiță, să știu cu ce voi merge la arhitect-structurist-etc.
Camere pe care le consider necesare:
- 1xliving s=26-28m2 (în general aici ne vom petrece toata ziua)
- 1xbucătărie s=12m2
- 3xdormitor s=12m2
- 1xboxa s=6-8m2
- 1xdressing s=7-8m2
- 1xbaie mica parter s=2.5-3m2
- 1xcentrala termica S=??? (nu cunosc normativele)
- 1xbaie mare mansardă s=6-8m2
- 1xterasa parter s=10-12m2
- 1xbalcon etaj s=3-5m2
- 1xgaraj (și cu rol depozit ptr una alta) s=3,5mx6m
- lațime maximă casă l=10-11m
Deocamdată suntem 3 membri în familie dar sperăm la mai mult. Astfel am ajuns la schema atașată (parter+semimansardă). Ca soluție constructiva mă gândesc la porotherm (eventual mansarda din lemn) cu acoperiș ceva tablă(Lindab). Dimensiunile sunt oarecum orientative. Pentru edificare am marcat și poziția nordului pe schițe.
Acum întrebări :
1. Livingul va avea 6,5x4m. Va fi necesară o grindă pe mijloc pentru structura de rezistență?
2. Care vor fi pereții de "sustinere" și ce grosime vor avea?
3. Este suficient garajul de dimensiuni de 3,5x6m?
4. Este suficient spaț'iul pentru scări, având în vedere ca jumătatea de sus a scărilor este mai scurtă cu aprox 1,2m? Sau este mai avantajos ca partea de jos să fie mai scurtă pentru a avea loc de intrare în camera centrala termică, respectiv baia de sus?
5. Este în regulă dacă boxa o fac sub garaj, cu intare de sub scări ?
6. Este suficient spațiul pentru centrala termica? care ar fi dimensiunile minime?
7. Terasa de jos aș vrea să aibă o elevație de aprox 20 cm (poate chiar mai puțin) față de sol, la același nivel aș dori să fie și intrarea în casă (SAS). În SAS voi avea 1-2 trepte și altă ușă care dau efectiv în spațiul util. Se poate face treaba asta, nu sunt probleme legate de "întreruperea" fundației? Aș recurge la soluția asta întrucât ușa de la intrare în SAS va fi masivă si deasupra aș putea lasa șloc pentru un luminoar, astfel să am lumină naturală și pe hol.
8. Tot legat de pct 7. mi-ar place ca și livingul, jumătatea dinspre intrare să fi cam la același nivel cu terasa. E vre-o problemă?
9. Acoperișul va fi în două ape, cu pantele orientate N-S. Este OK?
10. Pentru iluminatul natural al Dormitor2 în afara de fereastră în acoperiș (Velux) mai e vre-o soluție (de exemplu ridicarea peretelui dinspre sud, în dreptul acestui dormitor)?

Multam fain de răspunsuri, sfaturi, critici etc.
Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul
Reclama
Cum vrei sa-ti apara numele in Cartea Recordurilor daca nu intri aici?!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.