Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

Bocutz

Salut am citit aproape toata lista asta de discutii si inca nu m-am lamurit.
Problema mea e urmatoarea sunt alpinist uitlitar si vreu sa plachez
fatada blocului cu polistiren...plasa de armare, etc dupa care sa tencuiesc peste plasa de armare si sa fac
vopsitorie cu vopsea in dispersie.
Ok problema este ... dati-mi niste sfaturi:
1. trebuie sa curat tencuiala veche de pe calcanul blocului?
2. placile de polistiren - cea mai buna solutie care e? Lipirea, prinderea cu dibluri sau amandoua?
3. Dupa ce tencuiesc peste plasa pot sa vopsesc direct sau ar fi bine sa dau o amorsa?

stiu ca forumul asta e despre cum sa construiesti case dar nu am gasit pe nimeni care sa imi dea inca
un sfat competent.

Multumesc anticipat. worthy.gif
gugutata
QUOTE(Bocutz @ Mar 21 2006, 00:33) *
Salut am citit aproape toata lista asta de discutii si inca nu m-am lamurit.
Problema mea e urmatoarea sunt alpinist uitlitar si vreu sa plachez
fatada blocului cu polistiren...plasa de armare, etc dupa care sa tencuiesc peste plasa de armare si sa fac
vopsitorie cu vopsea in dispersie.
Ok problema este ... dati-mi niste sfaturi:
1. trebuie sa curat tencuiala veche de pe calcanul blocului?
2. placile de polistiren - cea mai buna solutie care e? Lipirea, prinderea cu dibluri sau amandoua?
3. Dupa ce tencuiesc peste plasa pot sa vopsesc direct sau ar fi bine sa dau o amorsa?
stiu ca forumul asta e despre cum sa construiesti case dar nu am gasit pe nimeni care sa imi dea inca
un sfat competent.

Multumesc anticipat. worthy.gif

1) se curata fatada sau calcanul (perete orb) blocului...cu ceva rugos, aspru....de impuritati si alte bucati de tencuiala rodate de timp.
2) de jos in sus....cred smile.gif...incepi placarea cu polistiren....pe placa de polistiren se pune adeziv pt. spaclu (adica e viscos)....pe conturul placii si in cimp (in mijloc)....si se apasa ferm placa de polistiren pe perete...si tot asa....citeva rinduri de placi atit pe orizontala cit si pe verticala....ideea e sa se tzeasa(imbine) dupa modelul modului de a zidi cu caramida....
3) cind ai terminar citeva rinduri.....la intersectzia dintre placi....in 4 puncte....la coltzuri....se baga dibluri....sau fluturasi....sunt din plastic....
4) peste cimpul de polistiren....se da cu adeziv pt. spaclu in care se "scufunda"....se asheaza plasa de armare.....care e un fel de "perdea de pus in dreptul ferestrei" cu ochiuri mari sau un fel de tifon de uz medicinal....dar din fibra de sticla....
5) suprafata obtinuta se grunduieste....
6) suprafata grunduita se tencuieste

!!! ultimele doua straturi sunt f subtziri.....o sa te lamureasca si producatorii.....
!!! tencuiala poate fi decorativa cu pigment in masa ei.....sau poti zugravi peste tencuiala cu diverse culori....dar incearca sa evitzi inspiratele culori ale carturarului Vanghelie din sectorul 5.
!!! Oricum, nu'tzi recomand alpinism pe fatada blocului...pt. ca ai nevoie de ceva confort....poate o solutie pe o platforma ce gliseaza pe fatada ce se ancoreaza de aticul cladirii.....ai nevoie de precizie.....si cam atit....

Bocutz
Merci pt informatii. Oricum despre confort conteaza calitatea hamului in care stai si problema mai mare e confortul termic pe care il voi avea poate la iarna daca adopt solutia asta. daca mai are cineva o idee despre alta metoda de termoizolatie... e binevenit. Cat despre blocurile din sect 5 stiu ca au fost doar vopsite nu s-au facut cine stie ce reparatii, deci afara-i vopsit gardul si inauntru leopardul. Si despre culori....ai dreptate sunt foarte inspirate. nono.gif
tavy_gl
Cum este bine sa montez tabla zincata pe acoperis, cu un strat izolator de carton bituminat intre tabla si asteriala sau fara. Un meserias mi-a spus ca stratul izolator din carton bituminat produce condens si tabla va rugini mult mai repede...asa este?
Va multumesc.
gugutata
QUOTE(tavy_gl @ Mar 22 2006, 09:25) *
Cum este bine sa montez tabla zincata pe acoperis, cu un strat izolator de carton bituminat intre tabla si asteriala sau fara. Un meserias mi-a spus ca stratul izolator din carton bituminat produce condens si tabla va rugini mult mai repede...asa este?
Va multumesc.

nu's foarte sigur....dar cred ca meseriasul care te'a sfatuit...are dreptate....in mod normal....intre hidroizolatie (carton bituminat, folie bituminoasa armata) si materialul invelitorii (tigla, tabla tip solzi de tigla sau tabla zincata) se lasa un strat de aer....din doua motive.... 1)se ventileaza si se usuca si 2) exista posibilitatea ca in caz de furtuna si ploaie...sa intre apa....pt. ca invelitoarea nu este etansa....si mai exista posibilitatea ca vaporii de apa din casa de la dus,cada,gatit si altele....se ridica catre zonele mai reci...cel mai probabil catre invelitoare....ei migreaza discret....si e un proces lent....si ajung in podul casei....de unde rezulta ca apa+lemnul = nu o combinatie foarte buna.....

cum faci acel strat de ventilatie?....pai e simplu.....peste hidroizolatia ce sprijina pe astereala.....se bat sipci longitudinale.....adica dinspre coama catre pazie....se bat destul de des....cam la un pas de 50-60 de cm....peste aceste sipci, in cazul tau....se monteaza tabla zincata.....astfel incit, intre tabla si folia bituminoasa ramine un strat de aer de 3-5 cm.....care se ventileaza pe la pazie....nu se captuseste in dreptul paziei....si astfel aerul circula discret...se creeaza un mini tiraj....si ventileaza eventualele depuneri de condens....deci un risc mai mic de a se degrada ce'a tabla.....detaliul constructiv este asemanator ca in cazul tiglei sau al solzilor din tabla....
io'tzi recomand sa vizitezi www.bicau.ro.....acolo gasesti numeroase detalii tip "pdf" si recomandari pt. materiale "agrementate"....si cam atit smile.gif
as xxl
daca e vorba de foi de tabla (cea care se monteaza prin faltuire) atunci, sub nici o forma carton bitumat.
in caz ca vorbesti de tabla cutata, se poate pune, fara prea mari beneficii insa. singurul castig real la care m-as gandi ar fi o izolare fonica un pic mai buna, evident, cu conditia unei montari corecte.
dawson
Am si eu o rugaminte. Imi fac niste calcule si m-ar ajuta niste info despre cat este manopera la mp de tencuiala (ma refer la tencuiala de interior) si cam care ar fi pretul materialului tot pe mp. mentionez ca ma intereseaza tencuiala clasica. Daca are cineva timp poate ma indruma si pe mine cu ordinea operatiilor de finisare a unei case la rosu si anume dupa instalatiile electrice urmeaza tevile de la calorifere, apa, gaz si apoi tencuiala, glet, vopsit, parchet/gresie si la final usi sau cum? Geamurile sunt recomandate sa fie instalate dupa ce se tencuieste sau inainte?
Va multumesc anticipat.

as xxl
un meserias are sa iti ia undeva intre 80 - 120 mii/mp. cum am spus in foarte multe posturi ale mele, ma feresc sa fac aprecieril legate de manopera, deoarece difera foarte mult atat de la oras la oras, cat si de la sezon la sezon.
pentru tencuiala clasica trebuie sa faci un calcul astfel:
volum tencuiala=suprafata x grosime medie (undeva la 3-4-5 cm, functie de calitatea zidariei) =>rezulta un volum de mortar.
reteta mc mortar (nu e luata din manuale, ci se bazaza pe realitatile de pe santier):
1 mc mortar contine:
-1 mc nisip 0-3
150-200 kg ciment
70-100 kg var sau filler de calcar

ordinea operatiilor (presupuem instalatia de incalzire ingropata)
- pozare instalatie electrica, inclusiv conductor fara legaturi in doze
- instalatii sanitare, exclusiv obiecte (lavoare, spalatoare, corpuri radiante)
-tencuiala (pontare, stalpi)
-glet
-tocuri usi (pe cat se poate fara usa in sine)
-gresie (un camerele unde e gresie, NU parchet) inclusiv chituit.
-vopsitorii (var, lavabil, vopsea)
-montare parchet (daca este)
-montare obiecte electrice si sanitare.

ca nota, e posibil ca unelele operatii sa nu fie executate in aceasta ordine, in cazul materialelor speciale (ma refer aici la usi metalice, tencuieli pe baza de ipsos sau altceva). totusi, in mare si suficient de general, asta e ordinea.
dawson
Multumesc.. intradevar nu poti da un pret exact dar ceva orientativ ma interesa ca si la constructia la rosu am avut diferente la oferte de pana la 10-12 mii de euro la o casa de 180mp ( ma refer la firme ca asta am cautat, probabil ca in regim propriu ieseam mai bine dar nu am avut timpul necesar sa alerg dupa materiale si sa fac mancare la echipa:) ). Cel putin am un pret de orientare in cazul asta, chiar daca e vorba de o casa in Pitesti, deci pot sa difere tarifele. La finisari o sa merg mai mult pe ideea de regie proprie, deci sper sa ma incadrez in marja data. Bafta si inca o data multumesc.
tavy_gl

QUOTE(as xxl @ Mar 22 2006, 21:56) *
daca e vorba de foi de tabla (cea care se monteaza prin faltuire) atunci, sub nici o forma carton bitumat.
in caz ca vorbesti de tabla cutata, se poate pune, fara prea mari beneficii insa. singurul castig real la care m-as gandi ar fi o izolare fonica un pic mai buna, evident, cu conditia unei montari corecte.

Este vorba de tabla montata prin faltuire. Pe casa este pus deja carton bituminat (de anul trecut) si acum vreau sa o acopar cu tabla. Avand in vedere ca tabla faltuita nu este chiar asa de etansa, cum asigur etanseitatea daca scot cartonul ?
Care este grosimea minima a tablei zincate pentru acoperisuri de case?
Multumesc la toti cei care au avut amabilitatea sa-mi raspunda si astept in continuare sfaturi de la voi.
as xxl
tabla, motata corect, este etansa. legat de grosime, cu cat mai groasa cu atat mai bine (in anumite limite, evident)
te duci la un depozit, spui ce vrei, si o sa ti se ofere diferite grosimi.

ps. nu cumva sa o vopsesti dupa ce o pui. asta se face dupa 1-2 ani.
tavy_gl
QUOTE(as xxl @ Mar 23 2006, 11:10) *
tabla, motata corect, este etansa. legat de grosime, cu cat mai groasa cu atat mai bine (in anumite limite, evident)
te duci la un depozit, spui ce vrei, si o sa ti se ofere diferite grosimi.

ps. nu cumva sa o vopsesti dupa ce o pui. asta se face dupa 1-2 ani.

Deci ar trebui sa scot cartonul (bani cheltuiti fara cap... death.gif ) si sa pun tabla direct pe asteriala.
Tabla de 0.35-0.4 este buna?
Multumesc pentru sfaturi.
as xxl
da, este buna.
cartonul a avut un rost. a protejat astereala in timpul iernii.
nobodyno
nu stiu unde sa postez asta:"are cumva cineva de vandut o betoniera in constanta"?
10x
blanc
Salut tuturor !
Stie cineva daca atunci cand anunti inceperea lucrarilor la ISC trebuie sa prezinti un grafic al fazelor determinante sau ti-l fac ei ?
Multumesc
gugutata
QUOTE(blanc @ Mar 27 2006, 07:50) *
Salut tuturor !
Stie cineva daca atunci cand anunti inceperea lucrarilor la ISC trebuie sa prezinti un grafic al fazelor determinante sau ti-l fac ei ?
Multumesc

in proiectul de executzie...la disciplina de rezistenta...trebuie sa existe acest grafic...autorul lui este inginerul proiectant pe partea de rezistenta...e obligatoriu...el trebuie sa stie asta...ma refer la inginer...deci...este responsabilitatea proiectantului...nu a inspectoratului si nici a ta...
blanc
QUOTE(punktarkitecht @ Mar 27 2006, 18:34) *
in proiectul de executzie...la disciplina de rezistenta...trebuie sa existe acest grafic...autorul lui este inginerul proiectant pe partea de rezistenta...e obligatoriu...el trebuie sa stie asta...ma refer la inginer...deci...este responsabilitatea proiectantului...nu a inspectoratului si nici a ta...

Multumesc mult pentru raspuns, chiar azi o sa-l sun si sa-i atrag atentia ca nu mi l-a dat.
biliboc
Buna tuturor,

Sunt inca in faza de inceput a constructiei (sapaturi pentru fundatie).
Ash vrea sa shtiu daca un zid din caramida (29cm) dublat in exterior cu zid de BCA 10cm este suficient din punct de vedere al izolatiei termice.
Cu alte cuvinte: imi ofera BCA-ul ca dublura ceea ce ar oferi polistirenul expandat?

Imi poate cineva da comparat coeficientii conductivitate termica pentru BCA shi polistiren expandat?

Multumesc anticipat.
gugutata
QUOTE(biliboc @ Mar 28 2006, 16:04) *
Buna tuturor,

Sunt inca in faza de inceput a constructiei (sapaturi pentru fundatie).
Ash vrea sa shtiu daca un zid din caramida (29cm) dublat in exterior cu zid de BCA 10cm este suficient din punct de vedere al izolatiei termice.
Cu alte cuvinte: imi ofera BCA-ul ca dublura ceea ce ar oferi polistirenul expandat?

Imi poate cineva da comparat coeficientii conductivitate termica pentru BCA shi polistiren expandat?

Multumesc anticipat.

nu cred ca incape comparatie!....adica nu ca nu cred...sunt sigur...polistirenul expandat de 5 cm este aproximativ egal ca si coef. termic cu un zid de BCA de 35 cm....daca are cineva alta opinie...io's deschis....sincer...nu mai stiu de unde stiu asta...dar cred ca un inginer pe probleme de acustica mi'a spus cu ceva vreme in urma....si tipii astia cunosc bine materialele si toti coeficientii caracteristici....
biliboc
QUOTE(punktarkitecht @ Mar 28 2006, 16:08) *
nu cred ca incape comparatie!....adica nu ca nu cred...sunt sigur...polistirenul expandat de 5 cm este aproximativ egal ca si coef. termic cu un zid de BCA de 35 cm....daca are cineva alta opinie...io's deschis....sincer...nu mai stiu de unde stiu asta...dar cred ca un inginer pe probleme de acustica mi'a spus cu ceva vreme in urma....si tipii astia cunosc bine materialele si toti coeficientii caracteristici....

Merci de raspuns.

Am vazut insa multe zidarii dublate cu BCA. Urmau ele oare sa fie izolate cu un al treilea strat de polistiren?!
Or, se vor limita la doar a tencui peste BCA?
mecemeu
salutare

Cum orice casa se incepe cu un put si un wc, tocmai am facut un put cu tubulatura din beton. Din batrani stiu ca se punea o mana de var si sare la inceput. Acum am inteles ca ar exista niste pastile care au ca scop dezinfectarea acestuia. Stie cineva unde se gasesc aceste pastile sau care e procedura "standard" de urmat dupa ce se face un put?
cmd
In legatura cu dublarea peretilor cu BCA: faptul ca multa lume face asa, nu este un argument suficient pentru a accepta un lucru ca si bun. Asa, ca idee, conductivitatea termica a BCA este de 0.30W/mpK iar a polistirenului extrudat este de 0.036 W/mpK.
Si ca exemplu practic, pentru a avea o rezistenta termica de 3 mpK/W cat prevad normele europene, ai avea nevoie de un perete de BCA gros de 60cm, sau unul de 30cm BCA dublat la exterior de 6cm de polistiren. Trebuie mentionat ca un perete de caramida are o rezstenta termica mult inferioara BCA si polistiren. Un perete de caramida de 30cm dublat de BCA de 10 iti da o rezistenta de 1.3mpK/W. Acest perete ar trebui dublat cu un strat de polistiren de 10cm pentru a avea un confort termic conform normelor bla, bla, bla, bla.....
succes
Dana_H
QUOTE(mecemeu @ Mar 28 2006, 23:10) *
salutare

Cum orice casa se incepe cu un put si un wc, tocmai am facut un put cu tubulatura din beton. Din batrani stiu ca se punea o mana de var si sare la inceput. Acum am inteles ca ar exista niste pastile care au ca scop dezinfectarea acestuia. Stie cineva unde se gasesc aceste pastile sau care e procedura "standard" de urmat dupa ce se face un put?

1) Cat de adanc e putul?
2) Inetntionezi sa faci analiza apei?

O sa-l intreb pe om (eu fac acuma un put), dar nu stiu daca la adancimi medii catre mari (>50m) mai e nevoie de dezinfectant.
mecemeu
QUOTE(Dana_H @ Mar 29 2006, 09:32) *
1) Cat de adanc e putul?
2) Inetntionezi sa faci analiza apei?

1) putul are 25 metri
2) intentionez, insa nu stiu ce se intampla daca dupa analiza, apa e considerata nepotabila? ma obliga sa astup putul? nu il mai pot folosi nici macar ca apa nepotabila?
cdan
ma intereseaza si pe mine, caut putar

Caut putar sa execute un put la 60-70 m adancime sa scoata apa buna de baut...in Mogosoaia, ma intereseaza un pret pe mp cu tot cu tubulatura, la cheie...ieftin daca se poate...cel mai ieftin. dar la 70 x 1700 pt un put ...nu dau...mai bine dau 700 x25 + instalatie filtrare...
credeam ca gasesc la 700 x 70 m
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.