Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

kikina

Vad ca se pricepe multa lume pe aici! sa va spun si eu ce ma doare, poate ma luminatzi!Deci anul asta vreau sa renovez o casa veche si pt.ca aici stau o fac pe bucatzi.Am facut pana acum studiul geo si certificat urbanism.Anul acesta vreau sa fac struct.independenta(mansarda) pe unul din coltzuri mai exact 2 camere si o baie mica!Problema e ca pe acest coltz e turnata o placa nu f.groasa deci treb.sa o sparg ca e turnata cu cadere si in casa am trepte deci e joasa.Oare vor mai fi buni de ceva peretzii sau treb.sa-i intaresc?Suprafatza e de 47 MP jos am garaj,baia,si bucataria!Vreau sa refac inclusiv canalizarea si instalatzia de apa!Cat credetzi ca va ajunge?Eventual sa fac la gata partea de jos si sus o compartimentez cand oi avea bani!!! confusedsmiley.png
A... si daca stitzi firme de soi si mesteri buni in zona Constantzei poate imi datzi ceva numere!Pana acum numai de.....am avut parte!va multzumesc anticipat!
jonelip
QUOTE(kikina @ Jan 25 2006, 14:35) *
Cam cat ajunge un proiect ma refer cati euroi pe MP!

gugutata
QUOTE(kikina @ Jan 25 2006, 14:35) *
Cam cat ajunge un proiect ma refer cati euroi pe MP!

DDE, adica tot = 12 e/mp chiar si mai mult...doar PAC cam 5 e/mp,,,in cazul biroului unde lucrez...la altzii?...nu shtiu..tot p'aici...
Isleman
Un amic de al meu s-a hotarat sa isi faca o casa .
S-a dus intins la un proiectant cu o schita in mana si a inteles ca pentru proiectare se ia in jur de 2,5 -3 euro mp , constructia lui va avea in jur de 140 mp amprenta la sol , asa ca a zis OK.
Nu mica i-a fost surpriza cand proiectantul i-a spus ca o sa-l coste toata manevra cam 70 de milioane confusedsmiley.png .Chipurile cica include totul .
Eu mi-am facut proiectul la casa acum 4 ani si am platit cam 500$ , stiu ca vremurile sau schimbat si banii la fel . Dar totusi 70 mil ?
Voi ce credeti ? E justificat sau tipul e un sarlatan ?
Ce trebuie sa contina un proiect pentru a se considera complet , si care are fi pretul maxim care poate fi platit avand lucrul asta in vedere ?
vimp
@isleman : mi s-a parut destul de bine alcatuit www.constructii.ro. Vezi acolo detalii legate de proiectare, autorizare si altele.
gugutata
QUOTE(Isleman @ Jan 25 2006, 23:05) *
S-a dus intins la un proiectant cu o schita in mana si a inteles ca pentru proiectare se ia in jur de 2,5 -3 euro mp , constructia lui va avea in jur de 140 mp amprenta la sol , asa ca a zis OK.
Nu mica i-a fost surpriza cand proiectantul i-a spus ca o sa-l coste toata manevra cam 70 de milioane confusedsmiley.png .Chipurile cica include totul .
Eu mi-am facut proiectul la casa acum 4 ani si am platit cam 500$ , stiu ca vremurile sau schimbat si banii la fel . Dar totusi 70 mil ?
Ce trebuie sa contina un proiect pentru a se considera complet , si care are fi pretul maxim care poate fi platit avand lucrul asta in vedere ?

pai...sa analizam putzin situatzia...facem abstractzie ca exista o cota minima de tarifare in proiectare care se invirte in jurul sumei de 5% din valoarea constructzie....shi asta e lege...deci ignoram litera legii....ca daca'r fi sa respectam regulamentul...si stim ca 1 mp de constructzie incepe de la 350 E/mp....unde 5 % din 350 = 17.5 E/mp...sa vedem.....parerea mea e ca un proiect complet...costa 12 E/mp....sa vedem ce se intimpla cu suma obtzinuta....
Avem o casa de 250 mp....P=100, E= 100 si ceva demisol=50...la 250 mp proiectatzi => un pretz al proiectului de 3000 E...asta inseamna:
-Arhitectura 6 E/mp = 1500 E
-Rezistenta 3 E/mp = 750 E
-Electrice 1 E/mp = 250 E
-Sanitare 1 E/mp = 250 E
-Termice 1 E/mp = 250 E
!!! Astea se intimpla la biroul unde lucrez.....
Ce face arhitectul cu 1500 de E?...sa vedem...au loc 3-4 discutzii despre casa...modificari de planuri...randari pe calculator...asta inseamna cam 10 zile de munca...pt. 4 discutzii...punem ziua de lucru cam la 600.000 lei vechi => 6 mil lei=170 E doar discutziile....
Se ajunge la un rezultat. Incepe proiectarea propriuzisa....Pt. PAC avem tot 10 zile de lucru = 170 E. Urmeaza avizarea. In medie sunt vreo 5 dosare pt. avize + 2 dosare pt. Autorizatzie=7 dosare.
Are loc verificarea pe arhitectura....cam 100 de E tot PAC'ul...pina acum =>440 E cheltuiti pina acum + realizarea dosarelor (printare) => 500 E
In timpul avizarii si a obtinerii autorizatiei se lucreaza la proiectul de executzie....tot cam 10 zile....altzi 170 E =>670 E. Rotunjim suma la 700 deoarece mai au loc discutzii la telefon, plimbari cu masina si mici alte cheltuieli.
Din 1500 trebuie platit impozit...la partea asta nu ma pricep prea bine...dar sa zicem ca e de 20 % = 300 E
Deci avem 1000 de E cheltuitzi. doar pe parte de arhitectura. Din cei 500 ramasi, o parte din bani se duc pe cheltuielile biroului. Intretzinere, curent electric si mici alte detalii. Sa zicem ca n'ar fi mult....Ramii cu un profit de 450 de E pe care'i pui deoparte in cont. Ai facut o afacere. La toate astea de mai sus, mai sunt discutzii cu specialitatzile, cu ceilaltzi ingineri, adica coordonare de proiect.
Dupa obtinere autorizatzie si dupa iniminarea documentatziei de santier catre constructor si beneficiar, urmeaza o urmarire de santier periodica. Adica din cei 450 E ramasi profit, incepi sa cheltui pe drumuri si telefoane, eventual mici modificari la proiect prin directive de santier.
Inginerii au cam aceleashi proceduri, numai ca nu au contact cu beneficiarul.
Cam asha se chetuie banii intr'un proiect. O avere. Te imbogatzeshti, nu gluma smile.gif...iar dupa toatea astea...devii sarlatan worthy.gif .
Adica o angajata la o banca, care freaca 3 tabele in excel, si da telefoane pe la firme sa verifice credibilitatea persoanei ce a facut un credit, cistiga cam 500 E pe luna, fara prea multe responsabilitati. Iar 5 oameni, care prin natura profesiei, influentzeaza modul de viatza al unei familii pe timp indelungat (30 de ani)...e numit sarlatan.
Parerea mea e ca arhitectul care a facut un proiect cu 500 E e un mare sarlatan. Te poate nenoroci toata viatza cu o casa facuta prost, in graba si superficial. Orientare, materiale, plan si multe altele. Ma rog. Uneori suntem prea saraci sa shi gindim, sa nu mai vorbim ca suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine....
Si toate cele de mai sus, ma refer la onorarii, sunt chiar mai mici decit cota minima de proiectare. Ridicol.
Dreptul la semnatura (blestemata de stampila, pe care toti incearca s'o ocoleasca) ne costa la ordinul arhitectilor 300 E pe an.
Nu mai vorbim de softuri. Un banal AutoCAD costa mult peste 4000 de E. Folosim softuri piratate. Ca daca am plati si licentze...am deveni si mai sarlatani decit suntem. Intr'un final....fiecare cit il duce capu'....ca mai mult nu se poate.
xcalinp
QUOTE(Isleman @ Jan 25 2006, 23:05) *

Daca are si mansarda se calculeaza si suprafata ei. Practic, proiectantul iti calculeaza toata suprafata construita (nu numai amprenta la sol) - se adauga inclusiv terasele, garajul. In cazul meu, cu subsol (65mp), parter si mansarda (2*147mp), terasa (25mp), garaj dublu (50mp) am platit proiectantului 52 mil (la 150.000 mp).

mai ai de platit Insp. In Constructii: aprox 17 mil, autorizatia de constructie: 12 mil, avize terti (gaze, romtelecom, drumuri, etc) : cam 1 mil - pentru toate astea a umblat proiectantul, bineinteles tot cu banii mei.

Isleman
QUOTE(punktarkitecht @ Jan 26 2006, 07:49) *
Adica o angajata la o banca, care freaca 3 tabele in excel, si da telefoane pe la firme sa verifice credibilitatea persoanei ce a facut un credit, cistiga cam 500 E pe luna, fara prea multe responsabilitati. Iar 5 oameni, care prin natura profesiei, influentzeaza modul de viatza al unei familii pe timp indelungat (30 de ani)...e numit sarlatan.
Parerea mea e ca arhitectul care a facut un proiect cu 500 E e un mare sarlatan. Te poate nenoroci toata viatza cu o casa facuta prost, in graba si superficial. Orientare, materiale, plan si multe altele. Ma rog. Uneori suntem prea saraci sa shi gindim, sa nu mai vorbim ca suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine....
Si toate cele de mai sus, ma refer la onorarii, sunt chiar mai mici decit cota minima de proiectare. Ridicol.
Dreptul la semnatura (blestemata de stampila, pe care toti incearca s'o ocoleasca) ne costa la ordinul arhitectilor 300 E pe an.
Nu mai vorbim de softuri. Un banal AutoCAD costa mult peste 4000 de E. Folosim softuri piratate. Ca daca am plati si licentze...am deveni si mai sarlatani decit suntem. Intr'un final....fiecare cit il duce capu'....ca mai mult nu se poate.

Punktarkitecht multumesc pt explicatii. Au facut lumina smile.gif
Vezi tu problema este alta . In clipa in care ii spui omului de 2.5-3 euro pe mp fiecare isi face un calcul in mintea lui si spune 250 mp desfasurat * 3 Euro mp = 750 mp hai sa zicem 1000 euro mp cu cheltuieli neprevazute .
Eu zic ca multe lucruri inca se fac dupa ureche se arunca preturi mici ca sa prinzi clientii si dupa aia ii arati preturile oficiale care se practica . Daca tine foarte bine , daca nu incepe negocierea .
Si proiectantul zice :adica vezi matale e 17 Euro mp la proiectare dar eu iti fac numai cu 8 euro dar trecem in acte numai 5 euro ca sa platesc mai putin impozit ca nu imi permit sa cumpar Autocad cu licenta.
Sunt de acord ca proiectantul meu a cam dat rasol pe partea de proiect . Dar eu te intreb ce faci cand in loc de 500 de euro platesti 3000 Euro si patesti la fel ?
Proiectantul i-a zis amicului ca la banii astia nu include rezistenta si ca nu e problema ca inginerul de constructii o sa se priceapa el si n-are nevoie de rezistenta tongue.gif
Dupa cum vezi nimic nu e clar . Si apoi sa zicem ca sunt de acord cu preturile astea pe la Bucuresti dar cand iti faci casa intr-o comuna in apropiere de Slobozia crezi ca e normal sa dai 70 mil doar pt proiect ?
Poti sa cumperi o casa intreaga ( anii '70 ) cu 1000 mp la 15-20000 de euro.
In rest tot respectul meu pentru arhitectii care sunt cinstiti si seriosi .
Marmota
@punktarkitecht: strict doar pentru partea de proiectare, sumele enumerate de tine anterior mi se par EXAGERATE. De ce ?! Pentru ca in majoritatea cazurilor se viitorul proprietar doreste o casa/vila cu un aspect, hai sa-i zicem, "clasic". Repet , asta in majoritatea cazurilor.

Daca s-ar dori o constructie cu o geometrie/aspect nonconformist atunci ... poate. Iar in legatura cu discutiile respective , pot sa-ti spun ca am asistat si eu la astfel de "discutii" in care baietii/inginerii incercau sa traga de pret; in sus. Insa, nu voi nega faptul ca exista si oameni ...
Dana_H

@ Marmota: am discutat cu 4 randuri de arhitecti deja si cam astea-s preturile. PAC-ul e intre 5 si 10 EUR / mp, iar DDE (complet) ajunge si la 20 EUR / mp.devil.gif

Dar evident, se poate face si fara, nu ?! naughty.gif

Edit: eu recunosc ca-s din aia care NU ma pricep sa le fac pe toate. Cine nu s-ar bucura sa economiseasca niste bani, dar decat sa dracui si la casa camerele mizerabile si amplasamentul aiurea existente la bloc, mai bine respect porunca a 11-a : "nu stii, nu te baga" :-)
none
preturile se invart cam pe la 10-12 euro/mp asa ca restul sunt povesti.
Marmota
@dana: ce e asa de greu sa pui mana si sa citesti, sa te documentezi. Evident ca nu vei putea cuprinde absolut tot ce se invata intr-o facultate de profil dar cel putin ... M-am documentat si eu din carti (cea publicata de Impact, Castor: cum sa-ti faci singur o casa; acuma Ghidul de bricolaj de la editura Rao (vezi Brico Store); reviste; si resurse Internet). Invat si eu pt ca nu este o investitie pt. o zi sau un an. Este poate pentru o viata de om. Cu atat mai mult ... zic eu.
Dana_H
Subscriu la partea cu documentatul, asta cred ca o face oricine, te ajuta sa nu iei "tzepe" majore sau eventual sa-ti dai seama daca un arhitect e ageamiu sau nu. Dar asta NU inlocuieste experienta practica, din pacate huh.gif Chiar daca citesc tratate de chirurgie, nu cred ca ma pot apuca sa operez singura... wink.gif

In rest, merci pentru titluri smile.gif o sa fie bune si pentru mine.
gugutata
io am justificat cum se cheltuiesc banii pe un proiect...tu (Marmota) potzi sa crezi ce vrei!!!...daca tu consideri ca's exagerate...se pot gasi si mai ieftine....super ieftine...te duci la Dorohoi, la un arhitect...shi pe un carton de oua si ceva copanele de la billa...face baiatu' o vila de toata frumusetzea...dar sa fim serioshi!!! daca si cu justificarea de mai sus...tot nu ieshti deacord...n'am cum sa te conving....dar o sa'tzi pun o intrebare....la un proiect de electrice...se lucreaza in medie cam 1 saptamina....=> cam 10 planse desenate + partea scrisa (cantitati, kw si altele)...cam cit crezi tu ca ar trebui sa coste acest proiect?....100 de E?....adica cel inginer...daca ar avea 4 proiecte de case pe luna ar trebui sa cishtige 400 de E....cum ramine cu tabelista de la banca?....parerea mea e ca un inginer...care practica o proiectare modesta (doar case)....uman ar fi sa bage in buzunar cam 600 E pe luna....adica 2 proiecte....shi sunt venituri "exagerate" ?....nu shtiu ce'i asha "exagerat"...dar, ca tot ieshti asa sarac si amarit incit nu'ti permiti un proiect "firesc si normal" facut...dar ai o casa pe pamint...data viitoare (la urmatoarea ta casa) itzi promit ca'mi ofer serviciile gratis....pe cuvint de onoare....pina atunci....sa ai nutretzuri pt. vacutza din curte...sa aiba o digestie buna...shi sa'tzi cladeshti o maretzie de conac...la slobozia bineintzeles (dar sa ai grija la cofratul scarilor)

QUOTE(Marmota @ Jan 26 2006, 13:18) *
@dana: ce e asa de greu sa pui mana si sa citesti, sa te documentezi. Evident ca nu vei putea cuprinde absolut tot ce se invata intr-o facultate de profil dar cel putin ... M-am documentat si eu din carti (cea publicata de Impact, Castor: cum sa-ti faci singur o casa; acuma Ghidul de bricolaj de la editura Rao (vezi Brico Store); reviste; si resurse Internet). Invat si eu pt ca nu este o investitie pt. o zi sau un an. Este poate pentru o viata de om. Cu atat mai mult ... zic eu.

io zic sa incerci shi putzina stomatologie...cine shtie cind te'or durea maselele...de vulcanizare nu mai zic...potzi avea o pana de cauciuc oricind....shi putzina horticultura la casa omului nu strica...incearca shi ceva speologie, poate te rataceshti prin peshtera cunoashterii...shi nu mai gaseshti drumul catre ieshire...dar nu in ultimul rind, cind itzi duci nevasta la restaurant...sa iei o carte de bucate (doar de documentatzie), sa'i gateshti o marmota in suc propriu...poate scapi de onorariul bucatarului shi ieshi mai ieftin worthy.gif dar shi putzina inginerie navala, cind tzi'oi face o barca, sa pescuieshti linishtit in balta de la slobozia, dar ai grija, cit despre case...itzi urez mult succes, iar peste 6 ani si vre'o 2 de stagiatura o sa'tzi ascult punctul de vedere....ca'ntre colegi coolspeak.gif
kikina
Boon,m-atzi bagat in ceatza totala cursing.gif,referitor la pretzul pe MP.de proiect!Mie mi-a cerut un arhitect 4 Eur/MP(cred ca-i sarlatan)!Vroiam sa fac o comparatze cu ce-mi spunetzi voi!!Acum poate citeste cineva si postul 651 sa ma introduca definitiv in haos!Multzam!
Marmota
Hai ca te-ai suparat si dai cu bâta in baltă.

QUOTE(punktarkitecht @ Jan 26 2006, 16:23) *
io am justificat cum se cheltuiesc banii pe un proiect...tu (Marmota) potzi sa crezi ce vrei!!!...daca tu consideri ca's exagerate...se pot gasi si mai ieftine....super ieftine...te duci la Dorohoi, la un arhitect...shi pe un carton de oua si ceva copanele de la billa...face baiatu' o vila de toata frumusetzea...dar sa fim serioshi!!! daca si cu justificarea de mai sus...tot nu ieshti deacord...n'am cum sa te conving....dar o sa'tzi pun o intrebare....la un proiect de electrice...se lucreaza in medie cam 1 saptamina....=> cam 10 planse desenate + partea scrisa (cantitati, kw si altele)...cam cit crezi tu ca ar trebui sa coste acest proiect?....100 de E? ...

Poate ar fi mai bine sa avem un punct de reper. In acest caz punctul de reper ar fi o casa cu o amprenta la sol de 70 mp si cu o suprafata desfasurata de 140 mp. Vrei sa-mi spui ca un inginer trebuie sa lucreze 1 (UNA BUCATĂ) săptămână pentru instalația electrică ?! Hai ca e haios ! Da' ce face o saptamana ?! Face si simulari de functionare a instalatiei electrice in ORCAD ?!

QUOTE(punktarkitecht @ Jan 26 2006, 16:23) *
...dar, ca tot ieshti asa sarac si amarit incit nu'ti permiti un proiect "firesc si normal" facut...dar ai o casa pe pamint...data viitoare (la urmatoarea ta casa) itzi promit ca'mi ofer serviciile gratis....pe cuvint de onoare....pina atunci....sa ai nutretzuri pt. vacutza din curte...sa aiba o digestie buna...shi sa'tzi cladeshti o maretzie de conac...la slobozia bineintzeles (dar sa ai grija la cofratul scarilor)
io zic sa incerci shi putzina stomatologie...cine shtie cind te'or durea maselele...de vulcanizare nu mai zic...potzi avea o pana de cauciuc oricind....shi putzina horticultura la casa omului nu strica...incearca shi ceva speologie, poate te rataceshti prin peshtera cunoashterii...shi nu mai gaseshti drumul catre ieshire...dar nu in ultimul rind, cind itzi duci nevasta la restaurant...sa iei o carte de bucate (doar de documentatzie), sa'i gateshti o marmota in suc propriu...poate scapi de onorariul bucatarului shi ieshi mai ieftin worthy.gif dar shi putzina inginerie navala, cind tzi'oi face o barca, sa pescuieshti linishtit in balta de la slobozia, dar ai grija, cit despre case...itzi urez mult succes, iar peste 6 ani si vre'o 2 de stagiatura o sa'tzi ascult punctul de vedere....ca'ntre colegi coolspeak.gif

Hai că ai luat-o pe arătură. Vezi să nu-ți crape o venă ... ceva console.gif
Eu sunt adeptul variantei "prin forțe proprii". Dacă te deranjează e problema ta.
Taică-miu a fost inginer la viața lui și a proiectat numai mașini-unelte și utilaje. Știu cât citea și acasa, câte machete pentru teste, simulări făcea pentru ca totul să iasă bine. Totul pe planșetă. Fără CAD-uri.
Am tentința să compar munca lui cu activitatea asta de proiectare a unor case (cu suprafețe construite de 70/100 mp) și crede-mă că e de 1000 mai dificilă.
D acest pdv crede-mă ca tarifele sunt exagerate.
Tuliman
Ca si metoda de constructie, de ce nu se folosesc structurile/grinzile metalice in loc de beton armat? Nu cele tip Condem, subtiri, ma refer la grinzile metalice folosite in general pt construirea cladirilor inalte sau halelor industriale.
Urdub@n
salut! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o schita de proiect pentru o casa ??

mentionez ca vreau sa aiba 12 metri lungime si 8 latime (stiu ca e mica latimea dar daca o fac mai mare numai are loc de trecere masina ) o latura de 12 m a casei este "oarba" adica nu pot face nimic pe aceea latura pentru ca este amplasata paralael cu un gard , am inteles ca pot face decat geamuri la baie dar sa fie o dist. pana la gard de 0.9 m

la Parter vreau sa fie un living ,bucatarie ,un dormitor si baie (toate acesetea impartite cat mai ergonomic si in functie de rezistenta constructiei)

etajul vreau sa-l fac mansardat :adica din inaltimea camerelor de sus sa fie "taiat" (in locul unde "cade"acoperisul) un pic tavanul si vreau sa fie 3 dormitoare si o baie

Ma poate ajuta cineva cu o schita sau un model de proiect pentru ce as vrea sa fac???Eventual niste poze cu o casa asemanatoare???
Isleman
QUOTE(punktarkitecht @ Jan 26 2006, 13:23) *
cum ramine cu tabelista de la banca?....parerea mea e ca un inginer...care practica o proiectare modesta (doar case)....uman ar fi sa bage in buzunar cam 600 E pe luna....adica 2 proiecte....shi sunt venituri "exagerate" ?....nu shtiu ce'i asha "exagerat"...dar, ca tot ieshti asa sarac si amarit incit nu'ti permiti un proiect "firesc si normal" facut...dar ai o casa pe pamint...data viitoare (la urmatoarea ta casa) itzi promit ca'mi ofer serviciile gratis....pe cuvint de onoare....pina atunci....sa ai nutretzuri pt. vacutza din curte...sa aiba o digestie buna...shi sa'tzi cladeshti o maretzie de conac...la slobozia bineintzeles (dar sa ai grija la cofratul scarilor)

In primul rand nu stiu ce te tot deranjeaza tabelista de la banca .
Din cate am inteles zici ca esti arhitect , deci "stick to the point ". Nu discutam de cat sau ce castiga o functionara sau cu cat se vand gainile azi in piata .
Discutam de preturile exagerate care se cer pentru un proiect. Eu te-am intrebat in postul meu daca ti se pare normal sa dai 70 mil pe un proiect la o casa fara sa aibe structura de rezistenta . Si a doua intrebare era ce faci cand dai 3000 de euro si primesti un proiect care e incomplet si poti sa te stergi la fund cu el.
Dar cum zicea si Marmota ai luat-o pe aratura.
Cum e posibil sa ajungi sa dai cateva sute de milioane si nici macar nu te-ai apucat de sapaturi ?
Tie t-i se pare normal ?
Cat despre aluzia cu "nutretzuri la vacutza din curte " mi se pare de prost gust . Ai vrut sa faci o gluma sau un misto , nereusit ce-i drept dar imi spune mult despre despre modul in care rezolvi problemele si abordezi lucrurile .
Vreau sa iti spun ca trei sferturi din proiectele care le-am vazut sunt proiecte aproape stas la care arhitectul face modificari pe ici pe colo. In conditiile aste preturile care se cer cred ca sunt aberante sunt perfect de acord cu "marmota " ca nu e normal sa dai zeci si sute de milioane pe un proiect tras la xerox .
In UK si SUA sunt proiecte tip la care se pot face mici modifcari si nu te duc la mai mult de £1000 - £1500 in conditiile in care contin totul adica rezistenta , sanitare , cablari electrice , etc.
Preturile pt RO sunt exagerate comparativ cu orice tara din vest.
Tuliman
QUOTE(Urdub@n @ Jan 26 2006, 17:13) *
salut! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o schita de proiect pentru o casa ??

mentionez ca vreau sa aiba 12 metri lungime si 8 latime (stiu ca e mica latimea dar daca o fac mai mare numai are loc de trecere masina ) o latura de 12 m a casei este "oarba" adica nu pot face nimic pe aceea latura pentru ca este amplasata paralael cu un gard , am inteles ca pot face decat geamuri la baie dar sa fie o dist. pana la gard de 0.9 m

la Parter vreau sa fie un living ,bucatarie ,un dormitor si baie (toate acesetea impartite cat mai ergonomic si in functie de rezistenta constructiei)

etajul vreau sa-l fac mansardat :adica din inaltimea camerelor de sus sa fie "taiat" (in locul unde "cade"acoperisul) un pic tavanul si vreau sa fie 3 dormitoare si o baie
Ma poate ajuta cineva cu o schita sau un model de proiect pentru ce as vrea sa fac???Eventual niste poze cu o casa asemanatoare???

E un link intr-un post mai sus, f util:
http://www.dreamhomesource.com
Inca unul:
http://www.planuri-case.ro/

TARRRAAA:
http://www.planuri-case.ro/projects.php?tip=1&id=5
gugutata
da...e absurd...ai dreptate...i'mi cer mii de scuze pt. ce am scris mai sus...unde mi'o fi fost mintea death.gif ?...chiar absurd...sa dai atitzia bani...fara groapa chiar...proiecte tip sunt milioane in tzara asta...doar stam la bloc si stim cum e....o gramada de bani....o avere...pt. ce?...o casa...mare brinza....la tzara sau facut sute de mii de case....si nici habar n'aveu de proiecte....le desenau cu baztu pe nisip...arhitectzii ashtia...te fura pe fatza mincatziash....sarlatani...proiecte tip, terenuri tip, beneficiari tip...ce n'a visat ceausescu sa fie asa...totzi egali si fericitzi...totul tip...lucrez in breasla asta de 5 ani...o sa ma'nchin 3 zile in biserica pt. beneficiarul care'shi face o casa dupa un proiect tip...fara modificari...ce e mai grav...e ca "unii nu shtie despre ce vorbeshte"...nimeni nu se poate lupta cu asta....e imposibil sa educi ce nu este de educat...chiar imposibil, poate chiar absurd, pt. mine, subiectu' e inchis.... cheers.gif hai sa bem o bere tip, intr'un restaurant tip pe un scaun tip...da' nu prea multa, ca trebuie sa plecam acasa cu masinile noastre tip....
Dana_H
@ kikina:

am citit postul tau si inteleg ca tu vrei sa modifici ceva deja existent. Toate preturile discutate aici s-au referit la ridicarea unei case de la zero. Oricum, la 4 EUR ceea ce vei obtine este cel mai probabil un PAC (proiect de autorizatie de constructie), care este suficient pentru hartogaraie, dar nu si pentru constructia propriu-zisa (nu are parte de rezistenta si instalatii).

Sper ca asta temai scoate un pic din ceata smile.gif
Isleman
QUOTE(punktarkitecht @ Jan 26 2006, 18:57) *
da...e absurd...ai dreptate...i'mi cer mii de scuze pt. ce am scris mai sus...unde mi'o fi fost hai sa bem o bere tip, intr'un restaurant tip pe un scaun tip...da' nu prea multa, ca trebuie sa plecam acasa cu masinile noastre tip....

Esti pe alaturi . Eu te-am intrebat ceva punctual si raspunzi la ce vrei. Discutia asta e o pierdere de timp .
Dupa cum scrii cred ca ai 5 zile in arhitectura si nu 5 ani , dar in fine poate esti vre-un Gaudi ascuns si nu cunoastem noi.
Nu stiu cum se face dar marea majoritate a proiectantilor baga pe gat clientului proiectul care il stiu el cel mai bine iar despre partea cu aprobarile stim toti ca de regula se duc cu mai multe dosare odata asa ca mai scuteste-ma cu benzina si cu telefoanele date .
Succes in continuare si daca tot asa raspunzi si clientilor cred ca o sa ai parte de foarte multi.
Marmota
QUOTE(Isleman @ Jan 26 2006, 22:40) *
... Nu stiu cum se face dar marea majoritate a proiectantilor baga pe gat clientului proiectul care il stiu el cel mai bine ...

Ai pus punctul pe i.
Mda, asta e realitatea de la noi.
gugutata
o sa fac abstractzie de lipsa mea de angajament de mai sus...o sa ramin totusi la parerea mea...nu mai discut aspectul pretzului...atita timp cit onorariile noastre, ale stomatologilor, ale notarilor ale agentiilor de imobiliare, ale constructorilor, sunt subiecte tabu pt. unii....dar nu pot accepta ca un proiect un UK sau USA costa cit costa in conditziile in care un salariu de chelner acolo e de 1000 USD...sau mai mult...sunt absurditatzi astea....intradevar...exista siteuri...unde plateshti cu cardu'...o suma mica shi obtzii un proiect desenat(de ce nu le folositzi...va dau cuv de onoare ca's hirtie igienica shi nu avetzi ce face cu ele)...eu personal in viatza mea, n'am fost sa obtzin vreun aviz...pt. asta angajam caraushi, care cu dosarele in geanta se duc shi le depun acolo unde'i cazu'....cu sigurantza nu intru'un sigur loc!...am descris mai sus...foarte clar, cum se duc banii pe un proiect...nici macar n'atzi avut rabdarea sa cititzi...io personal...nu duc lipsa de clientzi, dimpotriva, sunt selectiv, shi iau doar lucrari cu beneficiari serioshi, care cheltuie un ban atit pe experientza mea cit shi pe bunele mele intentzii strict profesionale...cit percep pe munca mea...e doar problema mea...atita timp cit traim intr'o economie de piatza libera...i'mi permit sa cer cit poftesc...va spun sincer, ca pretzurile de mai sus sunt cele practicate pe scara larga in bucureshti....80 % din birourile de proiectare practica acele onorarii....sunt shi extreme...sunt profesori de la fac de arh....foarte scumpi...problema lor...shi bravo lor....sunt altzii, care's extrem de ieftini...iarashi ...bravo lor...suntem liberi sa practicam ce onorarii vrem....dar...in limita legii...va recomand...necunoscatorilor...shi mai ales celor mai putzin informati, sa accesatzi acest site: http://www.oar-bucuresti.ro/despre.html...avetzi rabdare...shi cititzi ce'i de interes...iar dupa ce cititzi cam tot ce'i semnificativ pe site...va rog sa folositzi texte de acolo ca sa'mi aducetzi contra argumente....dar sa nu uitatzi ca traim intr'o democratzie, guvernatzi economic de'o piatza libera....shi piatza stabileshte pretzurile...nu voi, nu noi...nimeni...cu totzii
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.