Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

Dana_H

Vina meaaaaa blush.gif asta inseamna sa postezi pe fuga...voiam sa zic scoaterea din circuitul agricol biggrin.gif

Imi fac sepukku imediat ce termin curatenia de Craciun biggrin.gif
robert.s
Buna !
Am si eu niste intrebari poate ma ajutati voi sa gasesc raspunsul la ele.
Am o casa cu un singur nivel (1 P) (cam 70 mp ) , si vreau sa fac un etaj .
Problema mea este ca nu are planseu de beton , ci o structura de barne de lemn si glet care formeaza tavanul .
1.Pentru ca banuiesc ca e musai sa torn planseu , se poate turna peste structura existenta sau aceasta trebuie indepartata ?
2. Peretii casei trebuie intariti sau suporta inca in nivel asa cum sunt ( doua randuri de caramida - cam 25 cm )
Aveti idee cam cat costa (cu mare aproximatie) un etaj in conditiile date ?

Multumesc pentru raspuns !

zen
QUOTE(robert.s @ Dec 22 2005, 16:25) *
Buna !
Am si eu niste intrebari poate ma ajutati voi sa gasesc raspunsul la ele.
Am o casa cu un singur nivel (1 P) (cam 70 mp ) , si vreau sa fac un etaj .
Problema mea este ca nu are planseu de beton , ci o structura de barne de lemn si glet care formeaza tavanul .
1.Pentru ca banuiesc ca e musai sa torn planseu , se poate turna peste structura existenta sau aceasta trebuie indepartata ?
2. Peretii casei trebuie intariti sau suporta inca in nivel asa cum sunt ( doua randuri de caramida - cam 25 cm )
Aveti idee cam cat costa (cu mare aproximatie) un etaj in conditiile date ?
Multumesc pentru raspuns !

1.verificat fundatia daca mai sustine un etaj. daca da, punctul 3, daca nu, subzidiri, adica zidesti sub fundatie, sa o consolidezi.
2.verificati peretii.daca tin, punctul 3, daca nu , tb consolidati.asta se face cu plasa de otel,(NU rabit!!) aplicata pe ziduri de jur imprejur, interior si exterior, peste care se aplica tencuiala.
3.dat la o parte acoperis vechi
4.turnat centura pe ziduri existente
5.montat barne care vor fi structura planseului.
6batut scandura(astereala)pe o parte si vata minerala cu rigips dedesubn, ca si tavan.
7.ridicat atic pentru a sprijini acoperisul.
8.montat sarpanta, acoperit cu tigla
9.izolatie cu vata minerala, dupa care compartimentare mansarda(cat mai poti, ca la 70 mp...)
as xxl
robert.s
nu am inteles daca acel etaj pe care vrei sa il faci va fi mansardat sa nu.

daca nu vrei solutie tip mansarda, intre punctul 6 si 7 baga si 6.5, zidarie.

... sau inlocuieste la 7 cuvantul "atic" cu zidarie.

ca sa te lamuresc, daca vei merge pe solutia mansardarii, cu acoperis simplu in 2 sau 4 ape, trebuie sa te gandesti ca, pentru a nu pierde din spatiul util - si mai pretios in cazul tau - trebuie sa te ridici cu aticul ceva mai mult.

asa ca iti recomand - astfel rezolvand si problema iluminarii naturale si aerisirii, un zid de 1,5 - 2 m care sa inglobeze si ferestre. din intrebarile tale am dedus ca dispui de un buget ceva mai mititel. asa ca iesi mai ieftin cu ferestre clasice (in ziduri) decat cele de mansarda.

trebuie sa te gandesti si la ce tip de invelitoare vrei sa pui. iti recomand soltia ondulin-vata minerala-rigips. ieftin, rapid, eficient.
robert.s
Zen si As xxl va multumesc pentru raspunsuri !
As , nu voiam sa merg pe solutia mansardarii pentru ca asa cum ai spus am spatiu putin , cea mai buna mi se pare cu zid de 1,5 - 2 m care sa inglobeze si ferestre cum spui tu ...
Fundatia din cate stiu eu a fost facuta pentru o casa cu etaj daci ar trebui sa reziste , dar o sa verific daca trebuie intarita , asa cum zice Zen ...
Tentanta solutia ondulin-vata minerala-rigips ...
Problema este , ma incadrez in lucrarea asta intr-un buget de pana in 10000 E ? Eu nu prea cunosc preturi si de aia va intreb ...

Multumesc !
as xxl
legat de buget ... hmm, nu sunt foarte sigur.

pentru lucrarea in sine as spune un "s-ar putea", daca te limitezi la finisajele interioare de stricta necesitate, eventual si/sau daca nu ai nevoie de baie (care ridica costurile - canalizare, apa curenta calda/rece, etc, fainta, gresie).

in cazul in care in banii astia incluzi si autorizatii si proiect, sincer nu cred.

in fine ...

iti stau la dispozitie si pe mail flo.rhin@gmail.com , chiar si pentru o eventuala colaborare in vederea executiei.
robert.s
QUOTE(as xxl @ Dec 23 2005, 18:59) *
legat de buget ... hmm, nu sunt foarte sigur.

pentru lucrarea in sine as spune un "s-ar putea", daca te limitezi la finisajele interioare de stricta necesitate, eventual si/sau daca nu ai nevoie de baie (care ridica costurile - canalizare, apa curenta calda/rece, etc, fainta, gresie).

in cazul in care in banii astia incluzi si autorizatii si proiect, sincer nu cred.

in fine ...

iti stau la dispozitie si pe mail flo.rhin@gmail.com , chiar si pentru o eventuala colaborare in vederea executiei.

Multumesc pt. informare . Din ce spui se pare ca trebuie sa ma gandesc mai serios la partea financiara .
Am retinut adresa ta de mail .

mf
Foarte interesant topicul, m-a facut sa-l citesc de la un cap la altul. Tot respectul pentru "greii" topicului si pentru spiritul pe care l-au impus !!!

Am 2 subiecte asupra carora as dori sa aflu parerile voastre:

1/ Riscurile unei case in terase
Proiectul meu este pentru P+2 cu etajul 2 partial, in sensul ca acopera doar partial etajul 1. Casa nu va avea un acoperis clasic in "V" (nu am retinut denumirea folosita de arhitect), ci se va termina cu un planseu. Ce riscuri vedeti aici? Ma refer la orice fel de risc: etansari, materiale etc.
Casa ar urma sa fie in zona capitalei.

2/ Model de contract / clauze contractuale
Am vazut ca cineva a abordat anterior subiectul, dar nu au fost raspunsuri. Chiar nimeni nu poate face macar recomandari despre clauzele utile beneficiarului indiferent ca lucreaza cu o firma sau in regie proprie? Ma refer aici la acele clauze de natura sa protejeze beneficiarul in situatiile in care lucrurile tind sa iasa din conditiile initial agreate. Am retinut doar o sugestie cum ca o intarziere de 7-8% ar fi la limita acceptabilului. Dar banuiesc ca sunt multe altele de spus aici ...
shobi
cam asta e casuta de lemn (design by my mum)

Click pentru a vizualiza atașamentul

o intrebare intrebatoare : urmeaza si scara interioara, care va fi tot de lemn ... va fi lipita de perete, dar e o problema ... peretii, pe interior vor fi acoperiti cu vata minerala, rigips si ce mai trebuie ... rigipsul fiind ultimul ... dar cum sa procedeze la scara ? sa puna intai rigipsul apoi sa faca scara sau sa lase loc de rigips & stuff si sa puna intai scara ?
din ce esenta e recomandata scara ? (destul de durabil si destul de accesibil ca pret, restul casei e facuta din brad)
as xxl

QUOTE(shobi @ Dec 27 2005, 00:58) *

o intrebare intrebatoare : urmeaza si scara interioara, care va fi tot de lemn ... va fi lipita de perete, dar e o problema ... peretii, pe interior vor fi acoperiti cu vata minerala, rigips si ce mai trebuie ... rigipsul fiind ultimul ... dar cum sa procedeze la scara ? sa puna intai rigipsul apoi sa faca scara sau sa lase loc de rigips & stuff si sa puna intai scara ?
din ce esenta e recomandata scara ? (destul de durabil si destul de accesibil ca pret, restul casei e facuta din brad)

nu stiu cum e situatia exacta in cazul tau, dar ma gandesc ca cel mai logic ar fi sa termini intai peretii si apoi sa montezi scara.

esenta ... fag probabil.
zen
QUOTE(shobi @ Dec 26 2005, 23:58) *

1.cel mai accesibil la pret e fagul, pentru scara
2.dac e autoportanta, poti finaliza intai peretii. daca nu, tb fixata lateral, dupa care se vor finisa peretii. nu sunt insa compusi din osb(ext)+vata minerala+osb+rigips lipit? eu asa stiu ca se fac casele de lemn..
Addnann
QUOTE(mf @ Dec 26 2005, 23:41) *
Foarte interesant topicul, m-a facut sa-l citesc de la un cap la altul. Tot respectul pentru "greii" topicului si pentru spiritul pe care l-au impus !!!

Am 2 subiecte asupra carora as dori sa aflu parerile voastre:

1/ Riscurile unei case in terase
Proiectul meu este pentru P+2 cu etajul 2 partial, in sensul ca acopera doar partial etajul 1. Casa nu va avea un acoperis clasic in "V" (nu am retinut denumirea folosita de arhitect), ci se va termina cu un planseu. Ce riscuri vedeti aici? Ma refer la orice fel de risc: etansari, materiale etc.
Casa ar urma sa fie in zona capitalei.

2/ Model de contract / clauze contractuale
Am vazut ca cineva a abordat anterior subiectul, dar nu au fost raspunsuri. Chiar nimeni nu poate face macar recomandari despre clauzele utile beneficiarului indiferent ca lucreaza cu o firma sau in regie proprie? Ma refer aici la acele clauze de natura sa protejeze beneficiarul in situatiile in care lucrurile tind sa iasa din conditiile initial agreate. Am retinut doar o sugestie cum ca o intarziere de 7-8% ar fi la limita acceptabilului. Dar banuiesc ca sunt multe altele de spus aici ...

La pct 1 pot sa iti spun ca nu exista nici un risc. Risc e si la sarpanta daca e executata prost. Nu se numeste deci risc executia proasta. Vei suporta ceva costuri in plus la executie pentru ca ... in mod evident greutatea zapezii va fi considerata mai mare la realizarea proiectului ceea ce va duce la o armare suplimentara (nu e nimic de speriat) si costuri de izolare (care vor trebui executate cu mai multa atentie). Ai grija la tipul de terasa ales, respectiv circulabil sau necirculabil. Alege circulabil chiar daca nu ai sa umbli pe acolo ... smile.gif

Pct 2 e destul de dificil. De obicei se inchieie un contract cu clauze clare legate de timp si costuri pentru o serie de lucrari. Tot de obicei insa apar chestiuni suplimentare datorate ideilor aparute post-proiect (fapt normal) pentru care de obicei se uita a se incheia anexe care sa stipuleze partile financiare dar mai ales temporale de executie. De aici ... o groaza de probleme ...
mf
@Addnann: iti multumesc, chestiunea cu terasa este deja pentru mine "un risc asumat" in sensul ca m-am hotarat sa merg pe aceasta varianta, dar vroiam sa aflu si de la altii ce ma asteapta mai exact. Incep sa cred ca nu este vorba de vreun risc, ci doar de mai multa migala in executie.
Intr-adevar, nu ma gandisem sa fac terasa circulabila, apreciez recomandarea.
Rodeo
Patronul firmei de constructii unde am lucrat o vreme isi facea o vila, unde desi curtea avea 4300mp (am vazut plansele) isi facea pe tot acoperisul terasa inierbata. Adica cu pamant si iarba si floricele. Cu exceptia acoperisului de la piscina....
RALLYMAN
QUOTE(Rodeo @ Dec 29 2005, 00:21) *
Patronul firmei de constructii unde am lucrat o vreme isi facea o vila, unde desi curtea avea 4300mp (am vazut plansele) isi facea pe tot acoperisul terasa inierbata. Adica cu pamant si iarba si floricele. Cu exceptia acoperisului de la piscina....

Bravo lui ! Si care e problema ? Trebuie o izolatie super buna si .... un spirit ecol
ogist ... pamantul este un foarte bun izolator termic, fonic, etc ... si castiga si ceva oxigen ... ca doar isi permite ... nu ?
andy9
Hello,

Revin cu o intrebare pentu cei cunoscatori. Am facut cu o firma o casuta care a iesit foarte bine calitativ dupa parerea mea. Am o singura neliniste legat de o grinda centrale intr-o sufragerie de 40 mp. In centru trece o grinda de 25x45 cm. Este armata cat cuprinde cu bari de fier de 20mm. Fiind insa foarte mult fier si putin loc in momentul in care sa turnat placa cu aceasta grinda in partea inferioara (chiar si daca a fost vibrata) s-a segregat pe vreo 200 cm2. Nu este o segregare in profunzime. Poate maxim 1cm. Doar in 2 locuri s-a vazut putin fierul. A fost de indata "cimentuite" locurile. Cat de grav este?
Am intzeles ca se mai intampla. In cazul de fata chiar toti stalpii si toate grinzile au iesti excelent, mai putin asta...mentionez ca erau pe sectiunie 7 bari a cate 20mm grosime fiecare...adica 3 cu 4 si de aceea nu prea intra vibratorul ca in alt locuri...
In general constructia a fost supraarmata dupa, deci nu duc lipsa de fier. Care este rolul grinzii? Ia cand actioneaza? La seism doar? Sau tot timpul. Casa este P+m. Peste grinda vine perede de rigips.
Un sfat competent m-ar linisti!
Multumesc
Bafta
as xxl
nu este absolut nici o problema.
nu pot sa intru in prea multe detalii, dar iti spun doar ca la partea inferioara sunt forte de intindere preluate numai de otel. asa ca daca aceasta segragare a fost doar in portini mici, singurul pericol era corodarea armaturii.
dar cum spui ca au fost efectuate reparatiile, nu e nici o problema.
Addnann
QUOTE(andy9 @ Jan 1 2006, 13:16) *
Hello,

Revin cu o intrebare pentu cei cunoscatori. Am facut cu o firma o casuta care a iesit foarte bine calitativ dupa parerea mea. Am o singura neliniste legat de o grinda centrale intr-o sufragerie de 40 mp. In centru trece o grinda de 25x45 cm. Este armata cat cuprinde cu bari de fier de 20mm. Fiind insa foarte mult fier si putin loc in momentul in care sa turnat placa cu aceasta grinda in partea inferioara (chiar si daca a fost vibrata) s-a segregat pe vreo 200 cm2. Nu este o segregare in profunzime. Poate maxim 1cm. Doar in 2 locuri s-a vazut putin fierul. A fost de indata "cimentuite" locurile. Cat de grav este?
Am intzeles ca se mai intampla. In cazul de fata chiar toti stalpii si toate grinzile au iesti excelent, mai putin asta...mentionez ca erau pe sectiunie 7 bari a cate 20mm grosime fiecare...adica 3 cu 4 si de aceea nu prea intra vibratorul ca in alt locuri...
In general constructia a fost supraarmata dupa, deci nu duc lipsa de fier. Care este rolul grinzii? Ia cand actioneaza? La seism doar? Sau tot timpul. Casa este P+m. Peste grinda vine perede de rigips.
Un sfat competent m-ar linisti!
Multumesc
Bafta

Prima mea intrebare este daca ai avut proiect sau inginerul constructor executant (nu stiu daca ai facut casa in regie proprie) a facut armarile?

Segregarea aduce dupa sine o scadere a rezistentelor pentru acea grinda astfel ca vom gasi o dispersie invers proportionala (deci mai mica) a agregatului in partea superioara a grinzii. Teoretic.
Practic ... acoperirea cu beton a armaturii trebuie sa fie min 3 cm din conditii constructive. Daca ai mai putin e posibil ca la umezeala (nu stiu zona in care se afla casa) si pe fondul unor crapaturi inerente sa corodeze armatura grinzii. Betonul armat este un material ce difera ca si caracteristici de ceea ce ne ofera betonul si armatura ca materiale, luate separat. Respectiv ... armatura nu iti tine casa ci ii asigura stabilitate impreuna cu betonul. Preia acele eforturi de intindere pe care betonul nu e capabil sa le preia. Supraarmarea nu este un lucru pozitiv tot timpul si este bine de facut doar intre anumite limite procentuale ... bla bla ... nu te mai innebunesc dar voiam sa iti spun ca distributia eforturilor in elementele de rezistenta e o chestiune ceva mai ... hmmm ... complexa, iar implicatiile aparute e posibil sa nu fie atit de mici. Totusi ... pentru linistea ta ... nu s-a distrus nici o casa din pricina unei grinzi rupte (cazul extrem ce se poate intimpla - exista totusi putine sanse pentru acest fapt, nu?). Grinzile sunt facute sa se rupa in cazuri extreme. Sa nu apara astfel de probleme la stilpi ... acolo e cu siguranta mai grav... ei sunt ginditi sa preia toate eforturile.

Dormi linistit pina la 8 Richter smile.gif
andy9
as xxl si addnann va multumesc.

Mentionez ca am avut proiect de executie. Am avut chiar si verificare proiect de catre de un agrementat MLPTL (pe bune - nu doar stampila). Si constructorul este f. serios. La toata lucrarea nu prea am avut nimic de obiectat. Numai aici la grinda s-a intamplat si repet, probabil din cauza ca a fost grinda intzesata sus cu atatea fiare de nu prea aveai loc ca lumea cu vibratorul. Si eu sper sa nu fie nici o problema dar uite ca mi-am facut griji.
In prvintza supraarmarii asta intr-adevar este greu de spus mai ales de un necunoscator ca mine. Dar din discutiile avute cu multi atat din domeniu cat si din afara, senzatia generala este ca ca STAS-ul actual in vigoare nu numai ca a fost pe deplin respectat de constrcutor dar si proiectul a avut o marja mare de risc in ceea ce priveste armarea. Am inteles ca pana prin '9x a fost in vigoare un STAS mai putin pretentios si ca cel actual ar fi un pic exagerat chiar si pentru o tzara cu risc seismic ca si Romania. In Germania tot ceea ce am vazut era armat mai degraba cu plasa de buzau da cat cu bari de fier, iar zidaria portanta este portanta si atat... o lasa mai moale cu stalpii etc... e adevarat ca nu exitsa risc seismic acolo asa mare...
Multumesc inca odata
Ciao
ionut.canavea
tocmai imi pare rau .. ca mi-am luat de curand un apartament .. costurile au fost imense pentru renovat + marea problema cu seriozitatea muncitorilor ..

totusi nu am renuntat la ideea cu casa si am o idee: ce ar fi sa facem o minicomunitate in care sa ne sfatuim de muncitori, meseriasi .. firme de termopane ... etc.

acum .. dupa atatea cautari as putea chiar indica aproape orice tine .. de o casa .. as avea cel putin 2 variante serioase pentru instalatii sanitare, una pentru termopane .. etc.

as fi dispus chiar sa construiesc un site .. despre asa ceva ..

intereseaza pe cineva ?

multumesc.
Ionut
Dana_H
Mai intrebi ?! Multumim anticipat si asteptam linkul... worthy.gif
vimp
Salut. Am avut rabdare sa citesc tot ce e aici.
Am 500m2 de pamant pe care vreau sa imi fac si eu casuta de vis. Avand in vedere ca nici bani prea multi nu am (de fapt nu am nimic dar sunt optimist de felul meu) ma gandeam la varianta cu mansarda. Intrebarile care ma macina sunt :
1. Cu mansarda sau cu etaj complet?
2. Cu garaj inclus (o camera- doua - gen utilitare deasupra) sau garaj anexat?
Ce inseamna una si alta ca bani, dar si ca rezistenta, confort.... etc.
Multam fain pentru orice raspuns.
Addnann
Off topic: Invredibile fotografii. De unde le ai?
vimp
QUOTE(Addnann @ Jan 7 2006, 16:39) *
Off topic: Invredibile fotografii. De unde le ai?

???
El_Cid
QUOTE(vimp @ Jan 10 2006, 09:45) *
???

Cred ca nu se referea la tine ci la poza atasata de Shobi.
Multumiri celor care raspund la intrebari.
Ar fi foarte util daca ar exista o sectiune speciala in tot forumul asta softpedia. Ca sunt multe lucruri utile amestecate in toate aceste 20 de pagini. O idee pentru admini daca citesc si ei.
Reclama
Opel Astra 5 usi 1.4 (90CP) de la 10.500 EURO cu TVA inclus

Dotarile:
- Aer conditionat
- Radio CD cu 6 difuzoare
- 4 airbag-uri
- ABS
- Servodirectie
- Oglinzi exterioare reglabile electric cu incalzire
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.