none
9th December 2005, 17:55
poate ca nu arata ele prea bine din punct de vedere arhitectural dar eu nu cred o sa cada la primu cutremur. macar un maistru constructor tot a fost prin zona. au facut oamenii aia sute de blocuri si voi credeti ca nu aveau nici o idee despre unde sa puna armatura, sa toarne o placa, o fundatie, un stalp, o grinda sau mai stiu eu ce.
RALLYMAN
9th December 2005, 21:31
"Cateva" poze de la constructia unui gard ... fara apa curenta ... fara curent electric ... cu o mare doza de nebunie (observati si o casa a vecinului construita in aceleasi conditii) ... "dar iubirea de moshie e un zid" ... cost 12.500 RON + garaj 1500 RON ... ashtept comentarii cat mai multe ...
as xxl
9th December 2005, 22:25
ralyman: de curiozitate, nu era mai ieftin si mai rapid, sa asamblezi un gard din prefabricate din beton.
none: din pacate addnann are dreptate.
cei care urmaresc acest subiect de la nasterea lui poate stiu cu ce ma ocup.
tuturor celorlalti le transmit salutari si imi permit sa ma prezint:
inginer constructor, 5 ani vechime in romania, 6 luni in italia (ce-i drept, nu exact pe functie identica).
pot sa va spun cu mana pe inima ca, in provincie cel putin, sunt construite sute de vile care nu au nici o sansa la un seism mai serios. mai ales in acesti ultimi ani.
si am sa va explic si de ce. odata cu acest boom al preturilor la apartamente - in opinia mea datorat atat creditelor ipotecare, cat si al banilor veniti pe munca romanilor din afara - din ce in ce mai multi oameni (si da, in sfarsit chiar si de clasa mijlocie) au inceput sa intelega ca cu banii de pe doua apartamente bune, iti poti construi o vilisoara.
desi majoritatea au proiecte autorizate, realizate de cele mai multe ori cu simt de raspundere, prefera sa economiseasca exact acolo unde nu ar trebui. evident la executie.
cand spun asta ma refer atat la calitatea fortei de munca, cat si nerespectarea - sau respectarea de cele mai multe ori dupa ureche sau "sfatul" prietenilorl a calitatii si mai ales cantitatii materialelor care intra in structura casei.
si nu vorbesc din auzite.
unul din clientii firmei noastre a reziliat contractul in momentul la care se ajunsese la stadiul turnarii ansamblului centuri - grinzi - placa. si-a facut omul ceva socoteli si a considerat ca iese mai ieftin cu echipa tocmita la negru. in paranteza fiind spus, in acea "echipa" nici macar un zidar bun nu era, ca sa nu mai vorbim de maistru.
practic imbecilul ce a facut (scuzati limbajul dur, dar nu ma pot abtine). a aruncat planul de armare al placii si a pus el cu de la sine putere armatura. adica a intins plasa STM d6/10 peste cofraj. evident doar la partea inferioara.
cine e in meserie intelege ce spun. pentru cine nu, am sa explic succint: absenta armaturii superioare (calaretii) in zonele de trecere peste ziduri portanti echivaleaza cu lipsa ei totala. intindere a betonului nepreluata de nimic.
rezultatul o semi-catastrofa. la decofrare, fisuri vizibile (tineti cont, doar din incarcarea proprie) plus vibratii peste accesibil sesizabile chiar si de un total profan.
si cate or mai fi ca asta ...
promit sa revin cu descrieri ale modului de proiectare si executie al locuintelor, aici, in italia.
va spun eu ca merita!
RALLYMAN
9th December 2005, 22:34
Pentru un gard din prefabricate trebuia sa platesc 180 RON/ml ... si asta numai placile si stalpii ... punand la socoteala si fundatzia, manopera, materialele ptr fundatzie, etc ... era mult prea mult ... si una din conditzii era ca sa nu se poata fura bucatzi din constructzie ... in zona aia se fura si "zaharul din ceai" ... eu am iesit cam 110 RON/ml fara tencuiala ... cred ca ajung la 150 RON/ml la finish ... sper ...
Addnann
10th December 2005, 00:46
Sa vedeti ce tari sunt stilpii decofrati si care au numai piatra pe locuri - colturi. Daca te chinui un pic poti desprinde piatra cu piatra. Nu mai vorbesc de armaturile ruginite (ce 3 cm min acoperire cu beton ... povesti) lasate eventual si de pe o iarna pe alta asa (no' pina re omu' bani sa finiseze). Ehhh... Nu sunt atit de destept si invatat dar exista un minimum de reguli cruciale de care un "meseriash" nu are habar. Cit despre maistri si blocuri ... povestim la urmatorul seism serios. Sunt multi dintre voi la bloc care stau pe 7cm de beton (ati auzit bine grosime de placa) si restul nisip. Meseriasi ...
CA in orice domeniu mai trebuie ceva ... oare ce?
shobi
10th December 2005, 01:04
[off-topic] vad ca se vorbeste despre seisme ... cum se comporta o casa de lemn la seisme ? ma gandesc ca ar trebui sa se comporte destul de bine, e mult mai flexibila decat una de caramida & other stuff [/off-topic]
Addnann
11th December 2005, 02:50
Ai dreptate shobi. Cu doua conditii: proiect facut si lemn uscat!
Urdub@n
12th December 2005, 13:53
salut la toata lumea!!
sunt nou in acest topic si as vrea sa-mi dati si mie un raspuns la o problema...
doresc sa construiesc o casa :in prima faza am achizitionat o parte din materiale.... si urmeaza sa facem actele necesare..
am vb cu un constructor (nu firma) vreau in regie propie si mi-a zis ca-mi ia pt zidarie 40 de ron si pt beton 50 ron pe metru cub.. nu inteleg cum se calculeaza un pret pr intreaga suprafata
L=12m l=8m H=2.5m parter si H=2m Mansarda cam care este pretul total pentru constructie??
la firme am vazut ca se calculeaza in metrii patrati si asa imi iese un pret foarte mare pentru constructie...in petul de la o firma cre ia pe metru 150 euro intra si materiale ???
pentru masurile pe care le-am mentionat cam ce pret ar trebui sa iasa in final?? la ROSU!!
as xxl
12th December 2005, 20:21
in primul rand sa lamurim o treaba: nu exista firme la care tu sa te duci cu proiectul tau, iar acestia folosind un calculator de mana, printr-o banala inmultire sa iti spuna pretul final.
o firma iti va face un deviz de executie, defalcat pe categorii de lucrari si/sau stadii de executie.
in acest calcul intervin (in mare evident), cantitatile de lucrari, tarif orar, sporuri si cote. la urma taxele, impozitele si profitul.
rezulta un total general.
principial, se poate negocia tariful orar sau procentul profit.
--
pe baza "proiectului" tau ma prind la pariu cu tine ca nimeni de aici sau aiurea nu are cum sa iti spuna un total. sau poate cu o marja de +- 40-50 %.
gugutata
12th December 2005, 22:08
QUOTE(as xxl @ Dec 12 2005, 20:21)

in primul rand sa lamurim o treaba: nu exista firme la care tu sa te duci cu proiectul tau, iar acestia folosind un calculator de mana, printr-o banala inmultire sa iti spuna pretul final.
o firma iti va face un deviz de executie, defalcat pe categorii de lucrari si/sau stadii de executie.
in acest calcul intervin (in mare evident), cantitatile de lucrari, tarif orar, sporuri si cote. la urma taxele, impozitele si profitul.
rezulta un total general.
principial, se poate negocia tariful orar sau procentul profit.
--
pe baza "proiectului" tau ma prind la pariu cu tine ca nimeni de aici sau aiurea nu are cum sa iti spuna un total. sau poate cu o marja de +- 40-50 %.
de acord cu tine intr'u totul....ce constructor e ala care da un pretz la "ochi"....o oferta de pretz cuprinde vreo' 5 pag de fax....fundatzii(groapa, cofrag, fier, beton, balast, cifa, elefant shi altele inclsiv transport pe km)...etc...zidarie, structura shi asha mai departe pina la plinta, gresie, dibluri shi altele....
Urdub@n
12th December 2005, 23:30
ce inseamna metru cub (cel care construieste a zis ca-mi ia 40 ron pt zidarie si 50 ron pentru beton la metru CUB) la masurile pe care le am dat eu??proiectantul a zis ca se face volumul la intreaga casa si se imparte la 4??!! se poate ati mai auzit??
ce parere aveti de 1800-2000 euro ridicata la rosu +acoperita de o echipa de 4 muncitori?? nu este cam mic pretul?? sau am gresit calculul??
Addnann
13th December 2005, 00:14
QUOTE(Urdub@n @ Dec 12 2005, 23:30)

ce inseamna metru cub (cel care construieste a zis ca-mi ia 40 ron pt zidarie si 50 ron pentru beton la metru CUB) la masurile pe care le am dat eu??proiectantul a zis ca se face volumul la intreaga casa si se imparte la 4??!! se poate ati mai auzit??
ce parere aveti de 1800-2000 euro ridicata la rosu +acoperita de o echipa de 4 muncitori?? nu este cam mic pretul?? sau am gresit calculul??
Pai dupa ce ajungi sa faci 12x8x2.5x2x50 ar fi 240 mil manopera. Oare e doar pt betoane? Daca da ... e ... in mod normal iesi cam cu 22 000 - 26000 eur la rosu. Ar fi cam 20 % manopera dar tot e cam mic. Vezi un pic...tipii sunt cam ciudat de ieftini. E prima lor casa?
Urdub@n
13th December 2005, 13:32
adica 20 de mii de euro ti se pare putin manopera cu materialele mele??
casa ridicata la rosu si facut in regie propie??
adica manopera etse aproape jumatate din pretul casei ridicate la rosu???
m-am ma-i documentat azi si am inteles ca ,calculul la metru cub se face in functie de materiale...adica daca am 40 de metri cubi BCA => 40m cubi x 40 lei pe metru=1600 ron plsu pretul la kg de fier plus la ciment.....
lobby
13th December 2005, 14:15
Salutare la toata lumea,
Iaca ma pregatesc si eu de construit o casa. Ca orice nepriceputeanu, incerc sa aflu cat mai multe despre ce va urma. Asa ca as vrea sa va intreb daca aveti idee:
1.ce conditii trebuie sa indeplineasca o camera pentru a putea fi folosita pentru centrala termica? Doar geam si usa metalica? Fara nici o dimensiune la geam? Daca geamul este in tavan, este ok?
2.Termoizolatie. Producatorii spun ca daca folosesti porotherm de 38 nu mai este necesara termoizolatie exterioara cu polistiren. cei care se pricep si fac un calcul termic spun ca este necesar oricum. Mai vin altii si spun ca termoizolatia cu polistiren nu lasa zidurile sa respire-nu ca ar avea nevoie de asa ceva, dar daca pui si tamplarie si polistiren, casa nu mai are nici un fel de ventilatie. Voi ce ziceti?
3.Acoperisul. Tigla clasica sau tabla lindab sau similar? Si aici sunt pro si contra...este mai frumos, comod si rezistent cu tabla dar mai zgomotos si izoleaza mai slab.
4.A facut cineva socoteala daca merita investitia intr-o instalatie solara pentru apa si caldura? La prima vedere se pare ca da, dar nu am facut s'un calcul de eficienta. Se pare ca si investitia in celule fotovoltaice este o optiune, exista varianta de a debita reteaua cu energia produsa de aceste celule. Exista o hotarare de guvern care ofera cadrul legal, dar cei cu distributia nu prea dau navala sa te incurajeze..trebuie sa-ti monteze contor care sa masoare si ce debitezi tu, sa platesti doar diferenta etc...
cam atat, ca si asa sunt multe,
Urale
bbrz
13th December 2005, 15:31
Asta (poze) este o casa cu structura din lemn.
Am inceput lucrarile la fundatie in iulie, iar din septembrie a venit firma cu panourile prefabricate.
Cele mai mari probleme le-am avut la fundatie din cauza "meseriasilor" care numai meseriasi nu au fost.
Casa in stadiul de fata (ultimele poze) m-a costat fara fundatie 17.500 EURO + 9.800 RON acoperisul.
Fundatia a costat in jur de 5.000 EURO.
mihaicozac
13th December 2005, 17:35
instalatiile solare de apa calda menajera se amortizeaza de regula dupa
2-5 ani functie de consum si conditiile meteo.La latitudinea noastra se pot obtine dintr-un mp de panou pina la 1200kwh de energie termica anual, adica echivalentul caloric a cca 150mc gaz metan, deci merita instalate.Eu sunt convins ca in max. 5ani astfel de dispozitive vor fi daca nu obligatorii la constructiile noi, cel putin subventionate partial.In fond de ce sa le dam bani la rusi pe gaz cind putem plati firme romanesti sa produca panouri solare, si in urmatorii 20 de ani te doare in cot de "politica energetica globala" si "necesitatea majorarii pretului la gaz-metan pentru acoperirea pierderilor si alinierea la preturile UE"
COSTIN_mentor
13th December 2005, 19:44
QUOTE(lobby @ Dec 13 2005, 14:15)

1.ce conditii trebuie sa indeplineasca o camera pentru a putea fi folosita pentru centrala termica? Doar geam si usa metalica? Fara nici o dimensiune la geam? Daca geamul este in tavan, este ok?
2.Termoizolatie. Producatorii spun ca daca folosesti porotherm de 38 nu mai este necesara termoizolatie exterioara cu polistiren. cei care se pricep si fac un calcul termic spun ca este necesar oricum. Mai vin altii si spun ca termoizolatia cu polistiren nu lasa zidurile sa respire-nu ca ar avea nevoie de asa ceva, dar daca pui si tamplarie si polistiren, casa nu mai are nici un fel de ventilatie. Voi ce ziceti?
3.Acoperisul. Tigla clasica sau tabla lindab sau similar? Si aici sunt pro si contra...este mai frumos, comod si rezistent cu tabla dar mai zgomotos si izoleaza mai slab.
Urale

2. sunt trei tipuri de polistiren:
extrudat , care nu lasa peretii sa respire
expandat de exterior , care lasa peretii sa respire mai dur decat cel de interior
expandat de interior , care lasa peretii sa respire.
Pt. mai multe informatii poti sa mergi pe siturile unor producatori (austrotherm, swisspor) si cred ca o sa te lamuresti.
Personal cred ca este mai bine sa faci termoizolatie.
3.Personal merg pe tigla clasica , este mai traditionala si stim cum se comporta .
QUOTE(mihaicozac @ Dec 13 2005, 17:35)

instalatiile solare de apa calda menajera se amortizeaza de regula dupa
2-5 ani functie de consum si conditiile meteo.La latitudinea noastra se pot obtine dintr-un mp de panou pina la 1200kwh de energie termica anual, adica echivalentul caloric a cca 150mc gaz metan, deci merita instalate.Eu sunt convins ca in max. 5ani astfel de dispozitive vor fi daca nu obligatorii la constructiile noi, cel putin subventionate partial.In fond de ce sa le dam bani la rusi pe gaz cind putem plati firme romanesti sa produca panouri solare, si in urmatorii 20 de ani te doare in cot de "politica energetica globala" si "necesitatea majorarii pretului la gaz-metan pentru acoperirea pierderilor si alinierea la preturile UE"
personal nu sunt de acord cu ce ai spus mai sus legat de amortizare .poti sa-mi dai eventual pe pm mai multe documentatii si preturi din romania.
lbordea
14th December 2005, 16:03
cam greu dupa ce iti faci casa sa te mai si cuplezi la toate utilitatile:
http://www.editiaspeciala.com/news/2005-12...lioane-1725.asp
bine, ca normal ai si alte posibilitati: in loc de canalizare, iti poti face canalizare proprie (fosa septica sau altele), cu apa - la fel - daca ai unde sapa.......
dar totusi nu vi se pare axagerat de mult sa te conectezi la utilitati si apoi nici macar sa nu fie ale tale?!?!!
mihaicozac
14th December 2005, 16:39
amortizarea se calculeaza la costurile panourilor si instalatiilor suplimentare raportat la economia realizata, nu la toata instalatia termica.
Preturile de la noi sunt inca relativ ridicate din cauza volumului redus de vinzari si costurilor ridicate de promovare, de asemenea unii comercianti s-au obisnuit ci adaosuri comerciale de 30-40%, de parca ar vinde
maruntisuri. Nici statul nu incureajeaza importul sau producerea de instalatii solare, care ar scadea preturile substantial, exemplul de aici dovedind ca in Germania exista o piata serioasa si matura in domeniu.Probabil ca si la noi in 2-3 ani piata va evolua daca cererea creste, iar dupa cum cresc preturile la utilitati este de asteptat o crestere care va duce la scaderi de preturi la instalatii
none
14th December 2005, 16:48
sunt ale tale o perioada finita dupa care intra in proprietatea regiilor. faza e ca astea sunt pe cale de privatizare si nu se stie cum vor arata noile contracte ca sa te intepi la conductele sau cablurile lor. cel mai bine tot cu furatu merge.
cat__
15th December 2005, 14:26
Am si eu o intrebare foarte simpla(pentru cunoscatori) ... La ce anume trebuie sa fii atent la cumpararea unui teren intravilan?acte,autorizatii, sa fii atent sa nu treaca vreo conducta pe acolo...pentru a vedea clar daca este intravilan se verifica doar la primarie?
Multumesc anticipat...
mihaicozac
15th December 2005, 19:10
daca are deja certificat de urbanism e mai simplu.Daca nu trebuie verificat la primarie daca se poate construi in zona
none
15th December 2005, 21:18
mi se pare ca daca e de vanzare, nu prea are ce conducta sa treaca pe sub el. daca trece vreo conducta, anunta-ma si pun si eu juma din suma pentru ca si mie imi place petrolu.
vezi sa aiba utilitatile destul de aproape si ma refer la apa, curent, gaz...asta daca nu vrei sa platesti dupa asta o caruta de bani ca sa ti le aduci la poarta.
restu se rezolva la primarie ca doar nu vrei sa-ti faci casa langa centrala de la cernavoda.
Dana_H
16th December 2005, 09:23
Ar fi bine sa ceri de la proprietar si un certificat fiscal din care sa reiasa ca nu are datorii sau nu e ipotecat la vreo banca pentru vreun imprumut....
Cand am luat eu terenul, proprietarii aveau tot, inclusiv scoaterea din intravilan si un certificat de urbanism, asa ca aveam deja o idee despre regim de inaltime, etc. Dar ma rog, asta depinde de la caz la caz (depinde unde e situat terenul pe care-l cumperi).
Aa, si idealul (care, ca orice ideal, e greu de atins:-)) ar fi sa aibe si un studiu geo, ca sa-ti faci o idee despre costurile casei.
mihaicozac
16th December 2005, 16:19
Cand am luat eu terenul, proprietarii aveau tot, inclusiv scoaterea din intravilan
cum adica scoaterea din intravilan?
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.