renderman
16th November 2005, 16:51
QUOTE(punktarkitecht @ Nov 15 2005, 14:10)

.casa de mai sus nu'mi apartzine ca shi design...am facut'o acum 2-3 ani...lucram la un birou de proiectare.....io doar am desenat'o...am dat'o doar ca shi exemplu...a fost semnata de un alt arhitect
..normal, nici mie nu-mi convine sa postez propriile proiecte pe forumuri, nu de alta dar nu vreau ca din munca mea sa-si faca altu' casa gratis
gugutata
16th November 2005, 17:22
QUOTE(vicu @ Nov 16 2005, 16:10)

salut, sunt nou pe aici.
iata ce vreau sa fac.
am 50.000 euro, si vreau sa fac o casa P+2 cu 160 mp pe nivel, 480 mp total. Am teren (cam 600 mp) in bucuresti. Oferte pt geam termopan am de la 7000 la 12000. ce sanse am? mersi anticipat.
c'am tragi mitza de coada
.... o casa pe zidarie nici nu incape vorba .... la 480 mp cit vrei tu 50.000 euro e mult prea putzin ... din experientza itzi spun ca o casa pe zidarie portanta ajunge undeva pe la 300 E mp ... shi asta doar daca ieshti foarte atent cu investitzia ta ... ramine sa te convingi shi singur de asta ... poate acceptzi shi un alt sistem constructiv....sai ai in vederea shi lemnul .... nu de mult (max 2 ani) am facut un cartier de case la vilcea...pe sistem de lemn...pentru ANL....e vb de 240 E mp...shi asta la lemn...daca facem un calcul simplu la cei 480 mp pe care'i doreshti tu ... trece bine peste 100.000....deci daca are cineva alte solutzii....poate vecinul nostru din constanta care shi'a facut casa cu 100.000 de cca 500 mp....asta doar daca a lucrato cu sclavi...sau deja e urmarit penal pt furt de materiale....sunt nishte cifre putzin absurde.....eu sunt de parere ca aceasta suma itzi foloseshte la un P+1E cu o amprenta la sol de 80 mp...cam 160 cu tot....asta zic io...poate altzii sunt de alta parere....
H725
16th November 2005, 17:23
QUOTE(mcm @ Nov 14 2005, 00:10)

Maestre Zen, sunt din Timisoara si am o intrebare simpla.
Se dau 40000 euro. Pana la ce stadiu crezi ca pot sa fac o casa pe un teren de vreo 500 mp (pe care nu-l am) , ceva de genul P+M (ca am inteles ca demisol e scump si in zona nu merita) supr. desfasurata pana in 200mp ? Crezi ca-mi ajung banii astia s-o fac in rosu + geamuri ? Poate-mi dai un pont de teren cu ocazia asta...

in sensul ca unde ar fi mai indicat sa insist sa-l iau undeva pana in 30/mp.
Eu am cumparat (de fapt am dat doar acontul) pt un teren de casa la Sag, linga drumul care merge spre minastire. Cumparat prin imoserv (str. brediceanu). aprox. 12,500 euro inclusiv comisionul firmei. 675mp. 18euro/mp. Zona este nou parcelata, nu exista decit strazile trasate. Anul viitor se va introduce curentul, gazul (au zis ca aprox 1,000 euro). Exista si parcele mai ieftine, mai departe de drumul spre minastire (al meu e la prima strada paralela cu "soseaua"). Terenurile de la sosea au cam 900 mp si costa putin mai scump.
Din 17 noiembrie, la centrul expozitional, vis a vis de sala olimpia, este un tirg si cu firme de constructii. Au facut intr-o saptamina o casa de lemn tencuita pe afara, sint curios ce o sa zica in legatura cu pretul.
gugutata
16th November 2005, 17:31
vicu
16th November 2005, 17:46
bai baieti,
am citit si eu ce am scris si m-a pufnit risul. ma refeream la constructia la rosu. poate am emotii, nici eu nu stiu, poate numai experienta imi lipseste. in fine. deci la rosu si numai la rosu o termin cu 50000? cam asta.
renderman
16th November 2005, 18:52
QUOTE(punktarkitecht @ Nov 16 2005, 17:31)

ceea ce am "publicat" acolo e doar o schitza .... era doar un exemplu de casa fluture....shi e singurul pe care'l am....daca e dupa mine....le postez pe toate din calculator....sa'shi faca totzi case dupa "schitze d'alea"....shi majoritatea lucrarilor facute de mine sau doar desenate....sunt deja prin reviste....shi nici prin cap nu mi'a trecut ca ar putea cineva sa'shi faca casa gratis....ar fi magie curata, nu?

.... cu 3 schitze sa'tzi faci casa gratis....abracadabra...bau...cucu bau....shi ai casa...ash fi foarte popular...

Da' vad ca iti plac punctele
In ce reviste zici ca iti apar casele? 
QUOTE(COSTIN_mentor @ Nov 15 2005, 16:42)

Concluzia : 200 euro/mp
Personal am reusit urmatoarele: vila p+2e ,
subsol partial 18mp,
suprafata la sol 177 mp
suprafata desfasurata 500mp
regie proprie
fara gard
sunt aproape gata cu finisarile , m-a ajuns la un cost aprox. de 100000 euro .
Concluzia : 200 euro/mp ......

Nu pot decat sa-ti urez sa te bucuri de ea. Mie mi se pare extrem de putin, sper sa fi facut economie la lucruri neesentiale, sa nu ajungi sa-ti dai singur pumni in cap peste cativa ani... totusi 100.000E nu e tocmai putin...
Rodeo
16th November 2005, 19:47
Pe aici se invart deja 1-2 arhitecti, poate mai multi. Si deja cativa clienti pentru lucari de arhitectura. Hai sa presupunem ca cineva vrea un proiect pentru o constructie. In functie de conditiile specifice, are anumite cerinte iar in functie de educatie, anumite asteptari vis-s vis de produsul finit. In conditiile astea eu cred ca cel mai fezabil ar fi un fel de concurs de arhitectura, in care se expune tema si cel care prezinta solutia cea mai apropiata de cerintele clientului ar castiga lucrarea. Pretul s-ar negocia ulterior, intre castigator si beneficiar. Cum s-ar putea organiza asa ceva? Exista din partea arhitectilor teama ca dupa ce ei prezinta niste schite preliminare (fatade, perspectiva, compartimentare) beneficiarul se va duce cu ele la un structurist sa ii faca proiectul iar arhitectului nu-i va mai plati lucrarea? Sincer, si pe mine m-ar interesa un proiect (nu mare) si cred ca e mai sigur sa alegi dintre cateva studii pe cazul tau decat dupa un portofoliu de lucrari anterioare.
renderman
16th November 2005, 19:52
QUOTE(Rodeo @ Nov 16 2005, 19:47)

...Exista din partea arhitectilor teama ca dupa ce ei prezinta niste schite preliminare (fatade, perspectiva, compartimentare) beneficiarul se va duce cu ele la un structurist sa ii faca proiectul iar arhitectului nu-i va mai plati lucrarea?
Patit asta asa ca not intrested... nu neaparat se duc la un structurist ci la un arhitect care face mai ieftin (normal, nu el a gandit proiectul...). Iti dai seama ca nu te poti implica cu adevarat intr-un proiect decat daca stii ca o sa iasa ceva sigur, altfel, ce sa zic, case la duzina... 2 lei dai , de 2 lei arata ...
Rodeo
16th November 2005, 20:51
Banuiam eu ca asa se intampla... totusi e furt si nu stiu cat economisesti asa. In definitiv, daca iti place ideea de proiect, de ce sa o dai sa o dezvolte un carpaci care lucreaza la dumping si se preteaza la furt, cand ai putea beneficia de alte idei bune din aceeasi sursa? Am inceput o colaborare cu un grafician care ma cunoaste chiar mai putin decat ai putea tu (cautand pe forum) si totusi imi da schitele fara vreo plata sau contract. As putea sa le folosesc ca atare, dar ce castig? Daca ma satisface, de ce sa nu platesc munca omului si sa pot folosi respectiva sursa si pentru alte proiecte?
Oricum, in cazurile astea de furt intelectual ar trebui sa te poti adresa justitiei...dar asta e deja o gluma proasta. Si bininteles ca in Romania nici asociatiile profesionale nu te apara, sunt prea ocupati cu taxe, reglementari si in general sa slujeasca drept curea de transmisie obedienta a dorintelor guvernantilor.
gugutata
17th November 2005, 10:14
in biroul unde lucrez...consultantza e gratuita...sa zicem ca un beneficiar vine cu o tema...eu ma pun pe treaba shi incerc sa rezolv tema respectiva....atit cum pot, asha cum pot....au loc discutzii cu beneficiarul...2-3 discutzii....mai tragem de un perete, mai skimbam o suprafata, mai mutam casa etc....intr-un final beneficiarul i'mi spune....domle...ce sa zic...este exact tema care tzi'am ceruto...dar nu shtiu dece....nu'mi place....atunci i'mi asum raspunderea pt. nereushita mea...asta'i viatza....beneficiarul apeleaza la serviciile altei firme....poate acolo va reushi....nu shtiu....ideea e ca io nu's platit pt. timpul pierdut....a fost eshecul meu...shi'mi asum raspunderea....
....daca intr'un final .... dupa mai multe discutzii....beneficiarul accepta ideea....shi e multzumit de ea (cazul cel mai frecvent)....se semneaza un contract....se pot shi negocia anumite aspecte ale lui....se plateshte un avans....shi proiectul intra in productzie....
....despre plata....asta a fost mereu un subiect sensibil....onorariile noastre au un plafon minim in functzie de lucrare...asha spune legea....daca ar fi sa respectam acest plafon....ar emigra mult mai multzi romani....pretzul, in cazul meu (biroul unde lucrez)...variaza undeva intre 8 shi 12 E/mp desfashurat....daca e vb de o casa la munte...atunci e mai ieftin....shi efortul meu e mai mic....(autorizatzia, acordurile shi avizele ramin in seama beneficiarului)....daca lucrarea e in bucureshti....sa zicem, o zona istorica....atunci proiectul poate ajunge shi la 14-15 E/mp....depinde....ma refer doar la documentatzia completa...arh, rezistentza, instal (electrice, sanitare, termice) shi toata avizaraia....dureaza in medie 3-4 luni....io's realist...altzii promit 1-2 luni...ca au ei relatzii pe nu shtiu unde....poate's ei mai buni....io atita pot....deci daca sunt oameni interesatzi de o anumita tema....eu sunt deschis sa ofer solutzii....personal nu ma deranjeaza....dat fiind ca acest forum are shi un caracter mai "pueril"....ramine sa ofer aceste solutzii in timp nedeterminat....am shi io dreptul sa fiu pueril
....
....cit despre faptul ca ash putea publica o solutzie....shi cineva interesat shi'ar insushio....s'a duce la un ing de rez....shi gata...a rezolvat
.... e inconshtient .... daca e cineva interesat....fac 2-3 cd'uri cu proiectele mele.....shi i le dau moca....n'am nici un fel de emotzii
..... din cite shtiu io....chiar la finalul executziei unei case....este nevoie de un document semnat shi shtamiplat de "proiectantu' cu shtampila patrata"
"o zicala din obor" .... care recomanda receptzia lucrarilor .... cu fisele rezultate in urma receptziei....potzi face intabularea shi se emite actul de proprietate asupra imobilului.....deci....suntem "solicitatzi" pina la final....da' daca e sa gindim "balcanic"...atunci n'ar mai ieshi nimic....
pt. totzi cei interesatzi...da'tzi'mi adresa de e'mail, sau venitzi la birou ca dau moca toate proiectele mele....pe format digital.....
sirpet2001
17th November 2005, 10:17
[quote name='zen'
pentru intrebari de interes general, folositi forumul, asa vad toti raspunsurile, ca sa poata compara cu alte opinii.
peste cablurile din podea se toarna neaparat sapa. in cazul pozei, se va turna sapa de minim 5 cm, probabil de 6, ca sa am macar 3 cm de sapa exact peste cabluri. e cam putin, ar fi mai bine 4 cm, dar nu imi permit alte cote sa ma inalt atat.
peste sapa va veni osb de 0,6, peste care parchet de 1, 85 cm.
repet raspunsul de mai sus: tuburile de instalatii apa/incalzire sunt dintr-o bucata, inainte de a turna se verifica instalatia tinand-o la presiune de 6 bari timp de 72 h, dupa care se toarna . dupa ce s-a turnat, atentie sa nu se mai fixeze nimic cu dibluri mai mari decat grosimea sapei, de aia e buna o poaza digitala a podelei, sa nu se faca greseli.
odata turnata sapa, nu mai are ce sa se sctice.
in cazul cablurilor electrice, se trag prin tubulatura rigida sau gofrata, dupa caz, din doza in doza, in caz ca se ard.
[/quote]
Salut.
In legatura cu sapa.... vreau sa pun si eu osb hidrofugat de 0.6 peste sapa. Folia 'alba' care se pune sub parchet trebuie pusa acum sub osb (peste sapa) sau peste osb (sub parchet)?
Si tot in legatura cu sapa ... Baietii care lucreaza o pregatesc astfel: nisip+ciment si stropit la amestecare cu apa (ei o numesc sapa semiuda ... ) Rezulta astfel un produs mai usor, aproape uscat. intrebarea este daca e ok asa si daca mai trebuie udata in cand in cand (ei au spus ca nu este nevoie deoarece este frig).
M-ar ajuta enorm raspunsurile la aceste intrebari.
Multumesc anticipat.
Claudiu888
17th November 2005, 16:30
Salut!
Am studiat cu interes discutiile de pe acest forum; am avut ce invata de la multi dintre voi.
As dori sa va solicit sfatul: am un teren la munte pe care planuiesc sa fac o pensiune implicand si fonduri SAPARD. Pana una-alta, ma straduiesc sa fac rost de banii necesari.
Ma gandeam ca pana atunci sa fac o expertiza geologica a terenului, pentru a stabili un amplasament bun si pe baza acestuia sa ma gandesc la un proiect.
Mentionez ca pe o raza de cca 100m in jurul terenului nu sunt construite alte cladiri si prin urmare presupun ca nu exista studiu geologic de care sa ma pot folosi
1) este gresit sa fac expertiza inainte de a discuta cu SAPARD?
2) in ce consta o astfel de expertiza? (forari/carote? cat de multe? pana la ce adancime?) si cat costa?
3) cunoasteti firme din zona Brasov care presteaza astfel de servicii?
4) credeti ca in acest an este posibil sa mai fac expertiza, sau sa o aman din motive de inghet?
Cu multumiri anticipate
gugutata
17th November 2005, 16:41
QUOTE(Claudiu888 @ Nov 17 2005, 16:30)

Salut!
Am studiat cu interes discutiile de pe acest forum; am avut ce invata de la multi dintre voi.
As dori sa va solicit sfatul: am un teren la munte pe care planuiesc sa fac o pensiune implicand si fonduri SAPARD. Pana una-alta, ma straduiesc sa fac rost de banii necesari.
Ma gandeam ca pana atunci sa fac o expertiza geologica a terenului, pentru a stabili un amplasament bun si pe baza acestuia sa ma gandesc la un proiect.
Mentionez ca pe o raza de cca 100m in jurul terenului nu sunt construite alte cladiri si prin urmare presupun ca nu exista studiu geologic de care sa ma pot folosi
1) este gresit sa fac expertiza inainte de a discuta cu SAPARD?
2) in ce consta o astfel de expertiza? (forari/carote? cat de multe? pana la ce adancime?) si cat costa?
3) cunoasteti firme din zona Brasov care presteaza astfel de servicii?
4) credeti ca in acest an este posibil sa mai fac expertiza, sau sa o aman din motive de inghet?
Cu multumiri anticipate

Ca sa obtii banutzii de la SAPARD ai nevoie de un proiect complet...cu cantitativ de lucrari pentru toate specialitatzile....cu acest cantitativ shi cu proiectul complet....rulezi un deviz de principiu...astfel obtzii valoarea aproximativa a investitziei....
Cit despre stiudiu geo....e necesar sa'l faci inainte sa dai tema de proiectare...inginerul structurist ishi dimensioneaza fundatziile avind nishte valori orientative din acel studiu geo....e primul pas pe care trebuie sa'l faci....inca un detaliu....sa faci acel studiu geo in cel putzin 2 puncte (2 forari)...
deci: 1) studiu geo si ridicare topo (teren in panta => probleme la proiectare)
2) proiect complet (arh, rez, instalatzii)
3) deviz
4) discutzii cu SAPARD
5) obtzii banutzii + te apuci de shantier
6) vei fi bogat shi fericit
sau la final ajungi la nebuni
...oricum...mult succes
COSTIN_mentor
17th November 2005, 18:57
QUOTE(renderman @ Nov 16 2005, 18:52)

Da' vad ca iti plac punctele
In ce reviste zici ca iti apar casele?

Nu pot decat sa-ti urez sa te bucuri de ea. Mie mi se pare extrem de putin, sper sa fi facut economie la lucruri neesentiale, sa nu ajungi sa-ti dai singur pumni in cap peste cativa ani... totusi 100.000E nu e tocmai putin...
casa la parter are blocuri ceramice 360*180*X , la etaj BCA de 35 , stalpii si placile b250 turnati cu pompa,
tot timpul l-am avut alaturi pe ing. structurii de rezistenta si i-am respectat sfatul. more commets ?
George C
17th November 2005, 19:54
QUOTE(punktarkitecht @ Nov 17 2005, 11:14)

pt. totzi cei interesatzi...da'tzi'mi adresa de e'mail, sau venitzi la birou ca dau moca toate proiectele mele....pe format digital.....
Vreau si eu asa ceva ca sa imi fac o idee.Ma intereseaza proiectele parter+etaj mansardat.
zen
17th November 2005, 23:17
@punkt fii bun si specifica ca asta e parerea ta, nu de alta, dar nu mereu ai dreptate
@claudiu88
primul pas este sa verifici daca pamantul este in extravilan
al doilea este sa te duci la o societate de consultanta, care sa aiba experienta in accesarea fondurilor sapard. ei au in mod sigur colaboratori arhitecti, care sa iti ofere proiectul complet pt sapard, care trebuie sa fie foarte detaliat, compatibil cu toate normativele si, mai ales f bine ofertat. verifica societatea, sa nu fie superficiala in intocmirea documentatiei, care e f lunga si laborioasa si e plina de chichite. din august, la sapard, s-a schimbat total modul de verificare al proiectelor, e macel acum
o chestie f importanta e sa verifici daca exista PUZ in zona, fara sta nu vei obtine fondurile.
restul , sa sa stie sa iti spuna ei ce trebuie.
ps:am uitat sa mentionez, in mod normal nu cred ca ai tu de discutat direct cu sapardul , e treaba soc de consultanta sa o faca
gugutata
18th November 2005, 10:09
sunt aici ca sa mai aflu shi io lucruri noi...sunt mai mult ca sigur ca n'am mereu dreptate
... da'ia sunt interesat in ce au shi altzii de spus....nu's expert in programe sapard....dar cel putzin ceea ce am spus mai sus e corect....c'ar mai fi multe de completat...
Claudiu888
18th November 2005, 16:10
al doilea este sa te duci la o societate de consultanta, care sa aiba experienta in accesarea fondurilor sapard. ei au in mod sigur colaboratori arhitecti, care sa iti ofere proiectul complet pt sapard, care trebuie sa fie foarte detaliat, compatibil cu toate normativele si, mai ales f bine ofertat. ..
o chestie f importanta e sa verifici daca exista PUZ in zona, fara sta nu vei obtine fondurile.
(zen, punktarkitect) Multumesc pentru raspuns uri!
Da, am verificat daca se poate construi (extravilan agricol, PUZ) chiar la primarie/urbanism inainte de a cumpara; cel de la care am cumparat obtinuse certificat de urbanism, insa a fost nevoit sa vanda din motive familiale (divort)...
Am un prieten care face consultanta pe astfel de probleme (Sapard), si cred ca acesta ar rezolva si pasul doi
As dori sa fac insa un proiect nou (nu sa il copiez pe al altuia); deocamdata nu am banii, dar ma gandeam sa nu stau degeaba pana atunci... de aceea revin cu intrebarile (pentru oricine are raspunsuri):
-in ce consta o expertiza geo?
-cunoasteti firme de expetiza in zona Brasov-Bran?
- e rezonabil sa ma gandesc la o astfel de expertiza in acest an? (inghetul nu dauneaza?)
Inca o data multumesc!
COSTIN_mentor
18th November 2005, 19:22
QUOTE(Claudiu888 @ Nov 18 2005, 16:10)

al doilea este sa te duci la o societate de consultanta, care sa aiba experienta in accesarea fondurilor sapard. ei au in mod sigur colaboratori arhitecti, care sa iti ofere proiectul complet pt sapard, care trebuie sa fie foarte detaliat, compatibil cu toate normativele si, mai ales f bine ofertat. ..
(zen, punktarkitect) Multumesc pentru raspuns uri!
Da, am verificat daca se poate construi (extravilan agricol, PUZ) chiar la primarie/urbanism inainte de a cumpara; cel de la care am cumparat obtinuse certificat de urbanism, insa a fost nevoit sa vanda din motive familiale (divort)...
Am un prieten care face consultanta pe astfel de probleme (Sapard), si cred ca acesta ar rezolva si pasul doi
As dori sa fac insa un proiect nou (nu sa il copiez pe al altuia); deocamdata nu am banii, dar ma gandeam sa nu stau degeaba pana atunci... de aceea revin cu intrebarile (pentru oricine are raspunsuri):
-in ce consta o expertiza geo?
-cunoasteti firme de expetiza in zona Brasov-Bran?
- e rezonabil sa ma gandesc la o astfel de expertiza in acest an? (inghetul nu dauneaza?)
Inca o data multumesc!
O expertiza geo consta in faptul ca vine cineva si foreaza de obicei in 2 locuri pentru
a putea constata din ce este compus "pamantul" pe care se va construi casa , la ce adancime este apa( daca
este la suprafata sau ,doar) ,pana la ce adancime se poate sapa si implicit ce inaltime poate sa aiba noua constructie ( cu cat e mai inalta cu atat e nevoie de mai multa fundatie ) , cam asta ar fi in mare din experienta mea .concluzia e ca nu dauneaza inghetul si poti sa o faci cand vrei .
zen
18th November 2005, 21:05
studiul geo se face in 3 locuri
consta intr-un foraj, cu diam de 5 cm, aprox, la o adancime de 2 m sau mai mult. rostul sondajului este sa verifice din ce straturi de pamant este compus terenul tau si, mai ales, de la ce adancime incepe pamantul bun de fundatie. aia inseamna ca e un pamant care sa reziste la presiunea datorata greutatii casei tale, ca atare tb sa aiba anumiti coeficienti.
cand o sa sapi fundatia, in mom in care se ajunge la adancimea data de geotehnician, el vine si mai verifica odata daca pe toata lungimea fundatiei ai acelasi tip de pamant, daca nu , se mai merge in jos cu 15-20 cm, sau mai mult, dupa necesitati.
costa putin, se poate face si cand e frig, tb facut oricum si nu e nici o filozofie.
@punkt ce ai spus e relativ corect, dar detaliile te mananca de viu. imi face impresia ca ai cam 26-27 de ani, cu entuziasm si bunavointa din greu, insa e bine sa iti cantaresti cuvintele, nu e nici o rusine sa mai zici pur si simplu: nu stiu, daca nu ai TOATE datele pentru a informa. una este sa isi dea cu parerea relativ bine un amator care si-a facut o casa, alta e sa o faca un profesionist, cum esti tu(sau incepi sa fii
)
@claudiu88 faza cu prietenul care are societate de consultanta o vad destul de des ca se sfarseste rau. munca consultantului e foarte importanta la sapard, el si cu cel care iti va face proiectul de arhitectura vor duce tot greul , ca sa poti lua aia 100.000 euro la care visezi.
pentru o virgula, ii poti pierde. pierzi si prietenul cu ei?
verifica daca a mai accesat cu SUCCES fonduri sapard, asta e sfatul meu. am clienti care vin cu spume la gura, injurand consultantul, ca nu au facut bine documentatia si nu au inceput sa construiasca, nici dupa un an jumate.
Quantum
20th November 2005, 08:17
Casele din lemn sunt ok, in special cele din barne - dar care pot fi destul de scumpe. Ca izolatie cred ca sunt cele mai bune de departe. Americanii fac 28 de tratamente la lemn...
Cele cu structura metalica sunt la fel de bune, dar au problema structurii zincului aplicat si apoi indoit/ambustisat/tras, nu referitor la foc ci la rugina. Numai in SUA si in Anglia se fac profile care atunci cand sunt produse nu fac " solzi" pe raza de indoire (in asa fel incat sa nu rugineasca). Printre acei solzi produsi la crearea profilului respectiv patrunde rugina (daca nu ai luat profilul din SUA sau Anglia..., dar daca iei, iti creste pretul comparativ cu solutia beton/caramida, si atunci...).
Sunt si case produse cu structura metalica masiva, ca la hale, dar pretul lor in Romania e mai mare ca la beton.
Ambele solutii cu structura metalica sunt mai bune la cutremur si vant si permit cele mai mari deschideri de departe (la beton armat doar 6 metri, mai mult putin numai cu grinzi intoarse sau precomprimate etc, care oricum creeaza dimensiuni masive ale grinzilor si stalpilor, neestetice si nedorite in cazul unei case de locuit).
Cele din lemn sau cu structura de otel se pot face in 3-6 luni. La betoane trebuie sa stai minim 21 de zile pentru uscare dupa fiecare turnare. E bine sa folosesti beton cumparat de la betoniera, altfel calitatea...
La cele din beton/caramida ai sigur furturi de 10-20% (incarcarea la pret a constructorului e suplimentara...).
DerVish
20th November 2005, 18:51
salutari!
am si eu o intrebare aici:
exista case in romania pe structura de dom geodezic?
care ar fi pasii pt producerea unei asemenea case?
structura ei ar putea fi din lemn? sau doar din metal?
unde as putea gasi un arhitect cu experienta in kestii din astea nonconformiste?
in speranta ca nu am fost foarte offtopic, va multumesc pt atentie si pt eventualele raspunsuri!
Claudiu888
22nd November 2005, 12:54
Multumesc pentru raspunsuri (Zen, Costin_mentor)
Amicul meu consultant a mai facut proiecte cu Sapard; oricum, am sa ma straduiesc sa verific si eu daca ce se face corespunde cu cerintele. Am vazut si pe sapard.ro ca sunt destule chichite, dar pana fac rost de bani, e posibil sa se mai schimbe... Deocamdata ma joc doar cu vise, in incercarea de a estima un buget (sper sa nu fie nevoie sa cer o suma asa de mare ca 100000
)
Atunci sa trec la primul pas - sa caut o firma pentru expertiza geologica...
Adrian78
26th November 2005, 21:55
Salutare !
La anul încep construcția unei pensiuni. Singura problemă o reprezintă canalizarea (apă, electricitate există, urmează să vina gazele la anul). Sunt aproximativ 200 m până unde ma pot "lega". Ma interesează să știu cât m-ar costa sa o fac singur, mai precis preturile materialelor, ce diametru optim sa aibe, etc... Utilajele + muncitorii ii am "sponsorizati" de la primarie. Am pus aceeasi intrebare la primarie si n-au putut raspunde.
Multumesc anticipat,
Adrian
Dana_H
27th November 2005, 22:35
Buna la toata lumea,
Intrebari :
1) Pentru o fundatie pe pilotzi, in afara de Tungal Metrou SA (banuiesc ca este prohibitiva dpdv financiar) si firma Bauer din Brasov, mai cunoasteti si alte firme specializate pe fundatii "speciale" (mai precis, pentru terenuri slabe calitativ) ?
2) Pentru o casa cu circa 100 mp la sol, este realista o estimare aproximativa de 21.000 EUR pentru pilotzi (70 EUR / ml * 10 ml * 30 pilotzi )?
Detalii:
- teren de 600 mp in zona Fundeni din Bucuresti (vis-a-vis Institutul Oncologic), fost fund al baltilor Colentinei + ceva moloz de la cutremurul din '77. Pana acum, studiul geo a ajuns la 7.5 m adancime si de abia acum incep sa apara semne de nisip si argila, au fost (de sus in jos) : 2 m de teren, moloz, mal amestecat cu plastic, alt strat de moloz, mal cu resturi vegetale si...o placa de beton
Se intentioneaza continuarea forajelor pana unde se va da de teren ferm.
- casa ar urma sa fie cu garaj si pivnita la subsol (neaparat), jos living, birou, bucatarie, punct sanitar, sus 2 dormitoare+bai aferente + dressinguri, fara pod. Clasica, respectiv caramida cu structura de beton armat...nu-s adepta economiilor daca e viata mea la mijloc
Din ce am inteles, mai exista o alta solutie constructiva, de "armare" a malului (solutii speciale, pat de nisip, balast, etc), dar eu una m-as simti mai impacata sufleteste cu pilotzi, chiar daca e mai scump. Tinand cont ca sunt 2 straturi de mal si ca unul e amestecat cu plastic (!!!), cred ca in caz de Doamne-fereste, orice casa o va lua la plimbare rau de tot...
Multumesc mult,
Dana
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.