Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

gugutata

QUOTE(George C @ Nov 1 2005, 15:04) *
Eu vorbeam de cineva care stie ceva sigur si nu dupa ureche ca deastea am auzit o gramada, pt terenurile agricole situate in intravilan (deci exista un PUG) nu se plateste.Scrie clar in lege cat si in regulamentul de aplicare pe care le vedeti postate mai jos.Eu am intrebat ce scop trebuie trecut la cererea de emitere a certificatului de urbanism necesar in dosarul pentru scoaterea din circuitul agricol si anume un certificat de urbanism pentru scoaterea din circuitul agricol sau altceva...
Merci,

PS:legea si regulamentul

nu trebuie sa te superi chiar asa...si eu am un caz...un proiect...si un beneficiar ...care are un teren in intravilan in bucuresti...sector 6 in drumul taberei, str. valea doftanei....si a platit ca sa scoata terenul pe care se va contrui casa din circuitul agricol....iar in bucureshti exista doar un singur PUG...mare shi frumos...cit intreaga noastra capitala....si tot de la el stiu...ca lucreaza la camera deputatilor consilier juridic...ca a fost vorba sa se scoata...sau emis si regulamente in sensu asta...dar s'a revenit la plata unei taxe foarte mari (e o formula leagata de capacitatea terenului de a produce )...pe care si el de altfel a platito...iar ca sa scoti un teren din circuitul agricol...hmmm...de obicei se cere asta prin C.U....adica depui pentru certificat de urbanism documentatia necesara semnata de un proiectant cu stampila patrata....si in C.U. eliberat de primarie se specifica obligativitatea proprietarului de a scoate terenul din circuitul agricol....deci certificatul de urbanism cere acest lucru....iar ca si scop...simplu....curti constructii...adica ceri sa construiesti ceva pe el....atita tot....ca altceva n'ai ce face cu un teren...decit sa faci agricultura sau sa construiesti ceva pe el...orice...

dar....daca terenul tau intravilan...nu este reglementat urbanistic...atunci cind depui de C.U. la primarie...primaria te obliga sa faci un PUD....PUD'ul se sustine de catre arhitect....si se elibereaza alt C.U. conform reglementarilor din PUD'ul sustinut.....iar cel de'al doilea C.U. obtinut pe baza P.U.D.ului se foloseshte pt. scoaterea dn circuit...asta stiu eu din experienta...asa au facut numerosi beneficiari carora chiar le'am intocmit documentatiile necesare....cit despre ce spune legea....nu ma bag....eu am spus doar ce'am facut concret ca si pasi necesari....si a functionat....peste 5 case construite pe baza acestei proceduri...din care ultima...chiar acum 1 luna...destul de recent...asta daca s'o fi schimbat legea intre timp....cam atit...si lucrurile astea nu le stiu "dupa ureche" le shtiu din experienta si lucruri concrete
George C
QUOTE(punktarkitecht @ Nov 1 2005, 16:29) *
dar....daca terenul tau intravilan...nu este reglementat urbanistic...atunci cind depui de C.U. la primarie...primaria te obliga sa faci un PUD....PUD'ul se sustine de catre arhitect....si se elibereaza alt C.U. conform reglementarilor din PUD'ul sustinut.....iar cel de'al doilea C.U. obtinut pe baza P.U.D.ului se foloseshte pt. scoaterea dn circuit...asta stiu eu din experienta...asa au facut numerosi beneficiari carora chiar le'am intocmit documentatiile necesare....cit despre ce spune legea....nu ma bag....eu am spus doar ce'am facut concret ca si pasi necesari....si a functionat....peste 5 case construite pe baza acestei proceduri...din care ultima...chiar acum 1 luna...destul de recent...asta daca s'o fi schimbat legea intre timp....cam atit...si lucrurile astea nu le stiu "dupa ureche" le shtiu din experienta si lucruri concrete

Nu m-am suparat dar sunt satul de pareri (poate nu e cazul aici), banuiesc ca daca terenul este in intravilan dupa mintea mea are si un Plan de urbanism nu (deci e reglementat urbanistic)?
Banuiesc ca nu te-ai apucat sa citesti ce scrie in lege altfel nu ai mai fi spus ce scrie mai sus.Eu am scos un CU pt informare pt acest teren si acolo zice ca este intravilan abrobat prin PUG .... si ca pt constructie necesita scoaterea din circ agricol.Ce nu stiu eu acum si nici in lege nu scrie: est pt ce motiv tb sa solicit CU?

Iata ce zice legea (daca cei care sunt pusi sa o aplice nu o aplica eu unu o sa le dau cu ea in cap pana le intra):
Art. 92 Legea 18/1991
(3) Scoaterea definitivă din circuitul agricol a terenurilor agricole din extravilan, de clasa I și a II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, precum și a celor plantate cu vii și livezi, prin extinderea intravilanului localităților, se face la propunerea consiliilor locale, prin hotărâre a Guvernului și cu avizul Ministerului Agriculturii și Alimentației.
(4) Scoaterea definitivă din circuitul agricol și silvic a terenurilor situate în extravilanul localităților se face cu plata, de către persoanele fizice sau juridice solicitante, a taxelor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege. Din aceste taxe se constituie Fondul de ameliorare a fondului funciar, aflat la dispoziția Ministerului Agriculturii și Alimentației și, respectiv, a Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului.
(5) Dispozițiile alin. (4) se aplică și în cazul terenurilor agricole care au fost trecute, potrivit legii, în intravilanul localității, în vederea realizării construcțiilor de orice fel.
Legea 247/2005 TITLUL IV Modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Art.1
12. La articolul 92, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor agricole din extravilan, de clasa I si clasa a
II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrari de îmbunatatiri funciare, precum si a celor plantate cu vii si
livezi, prin extinderea intravilanului localitatilor, se face la propunerea consiliilor locale, prin ordin al
directorului Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala, cu avizul Ministerului Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale."
13. La articolul 92, alineatul (5) se abroga.
Ordin nr. 897/798 19 sept 2005
Art. 1. - Se aprobă Regulamentul privind conținutul documentațiilor referitoare la scoaterea terenurilor din circuitul agricol, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 3. - (1) Documentația pentru obținerea aprobării de scoatere din circuitul agricol a terenurilor situate în intravilan, aprobată prin PUG și PUZ, cuprinde:
a) cererea pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, din partea beneficiarului sau a proprietarului, după caz;
cool.gif extrasul de carte funciară pentru informare și copia actului de proprietate sau alt act de deținere valabil încheiat (de exemplu: contract de concesiune, arendă, închiriere), însoțit de acordul proprietarului;
c) documentația cadastrală;
d) certificatul de urbanism, însoțit de planul de încadrare în zonă și de planul de situație în care se evidențiază suprafețele solicitate pentru scoaterea din circuitul agricol;
e) avizul Administrației Naționale a Îmbunătățirilor Funciare.
(2) Avizul Administrației Naționale a Îmbunătățirilor Funciare se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea documentației complete.
(3) Documentația necesară pentru obținerea aprobării de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, situate în extravilan și intravilan, de la direcția pentru agricultură și dezvoltare rurală se întocmește în 3 exemplare.

rall
Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu o informatie?

Cum pot sa fac termoizolatia intre placa armata de beton si sapa.

Multumiri anticipate
gugutata
QUOTE(rall @ Nov 3 2005, 12:11) *
Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu o informatie?

Cum pot sa fac termoizolatia intre placa armata de beton si sapa.

Multumiri anticipate

??!!....ciudat...asta in cazul in care placa a fost turnata...shi la parter...termoizolatia (polistiren sa zicem de 5 cm) se face SUB PLACA din beton armat....se prinde pe baza de adeziv...si cu niste ancore din platic...fluturashi se numesc....
Termoizolatia se monteaza mereu (asa e bine) la exterior...de unde vine frigu'....mai rar intre placa shi shapa de egalizare....o potzi monta shi pe placa...dupa care sa torni shapa....dar CRED ca e bine sa armezi shapa cu plasa de buzau...d'aia cu patrate de 10 pe 10...sau plasa rabitz...ca daca n'o armezi...shapa cu pricina...poate crapa....daca shtie cineva alta solutzi !!! shi pe mine ma intereseaza....
Descrie shi tu mai clar situatzia...sa intzeleg
amara
Buna seara,
Am tot citit ce s-a scris pe aici si din nefericire nu mi-am regasit problemele si nici posibilele rezolvari in aceste discutii.S-ar putea sa fi fost prea superficiala pt. a putea gasi informatiile de care am nevoie de aceea am rugamintea sa imi lamuriti niste aspecte.
Am un teren de 150 mp (d9m/14.5) pe care in acest moment exista o casa care cf. schitei cadastrale are p+e+m.(6/11m ampr. la sol),cu latura lunga chiar pe hotarul proprietatii nefiind insa calcan.Casa este intr-o stare avansata de degradare ,fiindu-mi recomandata demolarea .Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Daca suprafata terenului este mai mica de 200 mp,mai am voie sa reconstruiesc pe el?
2. Daca "da" pot schimba amplasamentul casei(acum este gen vagon si as vrea in forma de L)?
3. Daca trebuie sa pastrez vechiul amplasament mai pot reconstrui zidul aflat pe hotar fara acordul vecinului?
4. Daca as alege totusi varianta renovarii si s-ar dovedi pe parcurs ca trebuie demolate anumite parti din casa (ex. mansarda),pot continua renovarea fara sa intru in alta categorie(consolidare ,etc. pt care trebuie avize)?
Va multumesc mult si va rog dati-mi orice sugestie ,la momentul acesta o simpla parere imi poate fi de folos. worthy.gif

Mara
abacus
QUOTE(amara @ Nov 6 2005, 23:26) *
Am un teren de 150 mp (d9m/14.5) pe care in acest moment exista o casa care cf. schitei cadastrale are p+e+m.(6/11m ampr. la sol),cu latura lunga chiar pe hotarul proprietatii nefiind insa calcan.Casa este intr-o stare avansata de degradare ,fiindu-mi recomandata demolarea .Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Daca suprafata terenului este mai mica de 200 mp,mai am voie sa reconstruiesc pe el?
2. Daca "da" pot schimba amplasamentul casei(acum este gen vagon si as vrea in forma de L)?
3. Daca trebuie sa pastrez vechiul amplasament mai pot reconstrui zidul aflat pe hotar fara acordul vecinului?
4. Daca as alege totusi varianta renovarii si s-ar dovedi pe parcurs ca trebuie demolate anumite parti din casa (ex. mansarda),pot continua renovarea fara sa intru in alta categorie(consolidare ,etc. pt care trebuie avize)?

Mara

Iti spun din experienta mea de cautat un teren pt. cumparare (nu sunt arhitect sau constructor), in Bucuresti.

Mai intai nu concorda dimensiunile terenului: 9 x 14.5 = 130.5 mp, fata de 150mp cat spui tu. In mod normal, un lot sub 150 mp nu e construibil. Daca exista deja o constructie acolo, ai noroc. Nu ti-as recomanda sa obtii autorizatie de demolare pt. ca risti ca, odata terenul gol, sa se aplice normele de urbanism si sa nu mai poti construi. Incearca sa obtii acte pt. consolidare/modernizare, chiar daca in realitate dai totul jos si reconstruiesti (nu ai nevoie nici de acordul vecinului in acest caz, dar trebuie sa te imprietenesti cu el, sa nu te trezesti cu o reclamatie).

Cel mai bine e sa mergi la urbanismul de sector, eventual impreuna cu un arhitect, si sa vezi ce-ti spun. Regulamentul de Urbanism e si pe www.pmb.ro, daca esti din Bucuresti. Poti vedea acolo toate restrictiile (retrageri, aliniamente, pot, etc.), dar din cauza dimensiunilor mici ale terenului cred ca e greu de schimbat (legal) forma casei...
abacus
Rog sa ma ajutati si pe mine:

1. la o casa fara subsol/demisol, cat de gros trebuie sa fie stratul de polistiren de sub cota 0, si de care tip sa fie?

2. folia anti-condens, tot sub cota 0, e o folie speciala sau polietilena pur si simplu?

3. la ziduri exterioare cu grosime totala de 25cm, neportante, daca ar fi sa evit placarea exterioara cu polistiren, ce variante de termoizolare ar mai fi? (ziduri mai groase nu e posibil). Se poate pune la interior rigips cu vata minerala? Sau caramida de 10/12+vata minerala+caramida de 10/12?

Multe multumiri.

amara
Multumesc mult "abacus"pt. raspuns si "da"ai dreptate in privinta suprafetei ale carei dimensiuni nu le-am memorat , dar le-am rotunjit la 150 (crezand ca plafonul este la 200m nu la 150)desi suprafata pe care o am este de 144,5mp,deci sunt chiar si sub cei 150mp.Da,terenul este in Bucuresti la Domenii si desi nu-mi place sa spun ma voi orienta spre varianta(se pare ca singura)oferita de tine.Ma ciondanesc cu al meu sot care o tine una si buna cu niste vecini care au facut de curand o casa cu un nivel de ocupatie al terenului de 80% ,demoland o cladire si construind-o pe cea noua netinand seama de nici o regula si cu avize obtinute atunci cand totul era aproape la cheie.Nu am cum sa il conving ca aceste libertati le pot avea doar unii dintre semenii nostri,iar pt. restul raman doar inspectori si amenzi.S-ar putea si sa aiba putina dreptate pt. ca in urma cu 2 ani am vorbit cu 2 arhitecti care vedeau noul amplasament al casei in forma de L fara a-si face probleme cu privire la tot ce ar putea ingradi o astfel de initiativa.Si atunci nu mai inteleg nimic:ori arhitectii gasiti de mine erau"pe dinafara"ori sunt intr-adevar solutii care te pot face sa sari peste legi.
Daca am inteles bine tu chiar esti in miezul unei constructii.Spune-mi te rog daca o construiesti in "regie proprie", sau cu firma.
Multumesc mult
Mara
aikido
Buna ziua!

Poate e putin off topic, sau spre final de topic dar...am nevoie de un sfat.
Am finalizat casa in regie proprie, nu spun cu ce sacrificii si cata munca...(dar si am economisit cam 40% din cost). Acum, cand a trebuit sa fac receptia finala cu inspectorii de la primarie....PROBLEME. Am adus modificari la proiectul initial (am inchis o usa din proiect, am facut 2 ferestre la pod ca sa am lumina) si omul zice ca nu imi poate face receptia pana nu aduc niste modificari la proiectul initial prin dispozitii de santier facute de acelasi proiectant, reaprobate de primarie etc .
A fost cineva in aceasta situatie (receptie casa regie proprie) si care sa ma poata ajuta cu un sfat in aceasta privinta?
Omul a refuzat din start orice "cooperare"(cred ca ii e teama) dar imi sugera sa tai din acoperis pt ca e cu 20 de cm mai lat (ca sa nu ploua aiurea pe pereti, ma gandisem eu) decat in proiect; eu sunt dispus sa cam tai gatul oricui ar dauna casei mele in vreun fel. death.gif ....Asa ca trebuie sa modific ACTELE conform casei, nu invers (proiectul era destul de idiot conceput, doar ca sa iau autorizatie iar modificarile sunt mici - 2 usi, 2 ferestre si acoperis mai lat cu 20 cm in consola).

Multumesc!

QUOTE(amara @ Nov 6 2005, 23:26) *
Buna seara,

Mara

Buna ziua!

Situatia mea initiala seamana cu a dv. Am obtinut autorizatie de extindere+supraetajare a unei case vechi (deci nu demolare), am daramat totusi o parte din peretii subrezi (recomand sa ii demolezi pe toti) si apoi am facut fundatie+stalpi beton armat, zidarie caramida etc.
Intr-adevar, am recurs la aceasta solutie ca sa dovedesc ca voi merge pe structura veche a casei (peretele era pe hotar). Daca ceream demolare, poate nu imi mai dadea voie sa construiesc pe hotar (trebuie sa ai minim 2,5 - 3 m pana la limita de vecinatate (gard etc) in fct de zona.
Atentie, renovare nu prea seamana cu demolari, ei prin asta inteleg ca zugravesti sau pui o scafa-doua de rigips, chestii minore. Inspectorii de la primarie vin sa te caute (ca in cazul meu) la amabila sesizare a unor vecini, poate. De aceea recomand proiect+avize+autorizatie si stai fara griji.
Oricum vei avea alte griji mai importante.
amara

Omul a refuzat din start orice "cooperare"(cred ca ii e teama) dar imi sugera sa tai din acoperis pt ca e cu 20 de cm mai lat (ca sa nu ploua aiurea pe pereti, ma gandisem eu) decat in proiect; eu sunt dispus sa cam tai gatul oricui ar dauna casei mele in vreun fel. death.gif ....Asa ca trebuie sa modific ACTELE conform casei, nu invers (proiectul era destul de idiot conceput, doar ca sa iau autorizatie iar modificarile sunt mici - 2 usi, 2 ferestre si acoperis mai lat cu 20 cm in consola).

Multumesc mult pt. raspuns,am inceput sa fiu mai optimista.S-ar putea sa te ajute ce iti voi spune acum desi nu cunosc exact procedura dar poti sa incerci vorbind cu un avocat.La vremea cand am cumparat casa vanzatorul a trebuit sa apeleze la judecatorie pt a se evalua valoarea casei in vederea platirii unei sulte rezultate dintr-o mostenire al carei obiect era aceasta proprietate.Ce vreau sa-ti spun este ca initial casa avea un sg. nivel(asa figura in actul de mostenire)dar pe parcurs aceasteia i-au fost adaugate etaj si mansarda fara sa existe o autorizatie,aceste fapte petrecandu-se cu 3-4 ani in urma.Drept urmare cand a venit persoana autorizata de judecatorie sa evalueze a facut evaluarea pt. cladirea modificata nu pt. cea care exista in acte.Cand am cumparat-o am aflat cat de mult ne ajuta acea evaluare judecatoreasca care tinea loc de autorizatia de etajare inexistenta.Cand am facut cadastrul si am intabulat-o ne-a spus si cel de la cadastru ca e mult mai simplu sa rezolvi o astfel de problema cerand o evaluare prin judecatorie( motivul nu e greu sa il gasesti)evaluare care sa fie facuta pe structura actuala a casei cu modificarile facute chiar daca nu sunt prevazute in acte.Nu stiu cum (nu sunt de meserie)primaria nu se mai poate baga peste o expertiza judecatoreasca.Asa poti modifica actele dupa casa. notangel.gif
Mara[quote]
Addnann
QUOTE(amara @ Nov 8 2005, 00:26) *
.Ma ciondanesc cu al meu sot care o tine una si buna cu niste vecini care au facut de curand o casa cu un nivel de ocupatie al terenului de 80% ,demoland o cladire si construind-o pe cea noua netinand seama de nici o regula si cu avize obtinute atunci cand totul era aproape la cheie.Nu am cum sa il conving ca aceste libertati le pot avea doar unii dintre semenii nostri,iar pt. restul raman doar inspectori si amenzi.S-ar putea si sa aiba putina dreptate pt. ca in urma cu 2 ani am vorbit cu 2 arhitecti care vedeau noul amplasament al casei in forma de L fara a-si face probleme cu privire la tot ce ar putea ingradi o astfel de initiativa.Si atunci nu mai inteleg nimic:ori arhitectii gasiti de mine erau"pe dinafara"ori sunt intr-adevar solutii care te pot face sa sari peste legi.
Daca am inteles bine tu chiar esti in miezul unei constructii.Spune-mi te rog daca o construiesti in "regie proprie", sau cu firma.
Multumesc mult
Mara

Daca imi pot da si eu o parere fara a fi "bagacios" pot sa te sfatui din toata inima sa obtii o autorizatie privind modificarea / reconsolidarea cladirii existente. Evident ca vei demola corpul si vei face unul nou dar in autorizatie sa nu fie mentionata demolarea.
In legatura cu unii semeni, ai dreptate. Arhitectii nu au avut treaba cu chestiunea si altfel nu ai cum sa sari peste lege.
Avind societate de constructii te sfatui sa lucrezi cu o persoana juridica pentru a primi o garantie ferma, pentru consilierea unui personal de specialitate si pentru a nu te impiedica de mincaruri, betii, lipsa unei perspective financiare si probleme legate de transport, furnizori, preturi, etc. Cel putin asta ar trebui sa se inteleaga a fi diferenta intre "firma" si "regie proprie".
amara
Pt. aikido

Imi pare rau dar am aflat ca expertiza de care vorbeam a fost facuta inainte de '90.Nu stiu daca acum mai este valabila o astfel de solutie.Scuze
abacus
Ma ciondanesc cu al meu sot care o tine una si buna cu niste vecini care au facut de curand o casa cu un nivel de ocupatie al terenului de 80% ,demoland o cladire si construind-o pe cea noua netinand seama de nici o regula si cu avize obtinute atunci cand totul era aproape la cheie.Nu am cum sa il conving ca aceste libertati le pot avea doar unii dintre semenii nostri,iar pt. restul raman doar inspectori si amenzi.S-ar putea si sa aiba putina dreptate pt. ca in urma cu 2 ani am vorbit cu 2 arhitecti care vedeau noul amplasament al casei in forma de L fara a-si face probleme cu privire la tot ce ar putea ingradi o astfel de initiativa.Si atunci nu mai inteleg nimic:ori arhitectii gasiti de mine erau"pe dinafara"ori sunt intr-adevar solutii care te pot face sa sari peste legi.

In mod normal, intr-o zona de case (L1) pot-ul trebuie sa fie de max 45%. Teoretic se mai pot da derogari, se poate face un pud, dar trebuie vazut la Urbanism. Ma uit la zona Floreasca, in spatele pietei, care era zona de case, iar acum e plina de bloculete de 3-4 etaje, inghesuite unele in altele, cu pot-uri de peste 80%.

As vrea eu sa fiu in "miezul" constructiei. Saptamana trecuta au demolat ce era de dat jos, iar acum se sapa la fundatii.

Eu a trebuit sa ajung la un compromis intre lipsa de timp pt. a o face in regie proprie si costuri cat mai scazute. Asa ca am ales o firma cu care m-am inteles ca cea mai mare parte a manoperei, chiar o parte din materiale si cota de aprovizionare sa o platesc informal, sa zicem...

Oricum am destul de treaba si asa. Jumatate de zi in week-end am verificat partea de fundatii cu antemasuratoarea si am gasit variatii intre -50% si +100% fata de calculele arhitectului; independent de mine, si calculele constructorului au dat cam la fel, cu cantitati ceva mai mari. Ieri constructorul nu avea niste cote pt trasarea fundatiilor, asa ca am stat vreo 2 ore pe telefoane cu arhitectul pana a ajuns la constructor o plansa pe fax. Azi, la 8 dimineata m-a sunat vecinul ca o sa-i "ia casa mea soarele, si soarele e viata lui, si fara soare va avea probleme, si daca el are probleme voi avea si eu"... Maine m-as putea astepta la un control daca vecinul mi-a facut o reclamatie. Si tot asa... Nu stiu cum ar fi daca pe langa 10-12 ore la birou ar trebui sa mai alerg si dupa utilaj pt incarcat moloz, camion pt transport, sa cumpar fier, scandura, cuie, sarma, cife cu beton si ce-o mai trebui, sa angajez mesteri.
zen
QUOTE(abacus @ Nov 7 2005, 20:46) *
Rog sa ma ajutati si pe mine:

1. la o casa fara subsol/demisol, cat de gros trebuie sa fie stratul de polistiren de sub cota 0, si de care tip sa fie?

2. folia anti-condens, tot sub cota 0, e o folie speciala sau polietilena pur si simplu?

3. la ziduri exterioare cu grosime totala de 25cm, neportante, daca ar fi sa evit placarea exterioara cu polistiren, ce variante de termoizolare ar mai fi? (ziduri mai groase nu e posibil). Se poate pune la interior rigips cu vata minerala? Sau caramida de 10/12+vata minerala+caramida de 10/12?

Multe multumiri.

http://forum.softpedia.com/index.php?s=&sh...ndpost&p=759910

iti sugerez sa mai parcurgi odata topicul, s-au dat multe raspunsuri pe aici
aikido
[Nu stiu cum ar fi daca pe langa 10-12 ore la birou ar trebui sa mai alerg si dupa utilaj pt incarcat moloz, camion pt transport, sa cumpar fier, scandura, cuie, sarma, cife cu beton si ce-o mai trebui, sa angajez mesteri.
[/quote]

Mda, e o problema! Eu ca sa pot face in regie proprie mi-am dat demisia de unde lucram (dupa ce am analizat pierderi salariu/castig constructie), am stat zi de zi la casa, am facut betoane, am carat caramida si ciment, am facut stalpi, am batut placile pe acoperis si toata munca pe care nu credeam sa o invat vreodata....adica iata un dir.financiar care acum a invatat (80 %) cum si ce presupune sa faci o casa cu mainile tale. Am avut noroc cu socrul meu care este mester adevarat si cu el amfacut totul pana la rosu...apoi, la interioare am adus alti meseriasi (apropo, interioarele - gresie, faianta, tencuieli+zugraveli, instalatii etc costa mai mult decat constructia la rosu).
Nu pot spune daca e bine sau nu, merita sau nu....stresul si oboseala sunt maxime, dar daca nu supravegheam PERSONAL fiecare galeata de ciment/cui batut etc....poate ca nu iesea bine.
Si asa, a fost suficient sa lipsesc cateva zile ca sa imi dispara scule (flexuri etc), sa iasa o scara stramba si sa o refacem etc.
Daca nu sunteti dispusi la sacrificii personale si efort fizic superintens, nu va inhamati la asa ceva. Cautati un om de incredere care sa supravegheze constructorii si voi...produceti banii cum stiti mai bine! naughty.gif

QUOTE(amara @ Nov 8 2005, 17:59) *
Pt. aikido
Imi pare rau dar am aflat ca expertiza de care vorbeam a fost facuta inainte de '90.Nu stiu daca acum mai este valabila o astfel de solutie.Scuze

Multumesc!
Eu aveam o expertiza a casei vechi (pe care am demolat-o) dar voi incerca si varianta propusa de tine....maine ma duc oricum la proiectant / arhitect ca sa imi modifice proiectul in locurile pe care le-am modificat (ferestre si usi) apoi iar primarie etc.

In fond, casa e terminata, e frumoasa, locuiesc in ea, am act de proprietate+autorizatii etc. am platit la taxe si avize de mi-au venit spumele....altii nu sunt in regula si nu isi fac probleme.
In RO daca esti prea corect, esti cam....fraier! Si chiar m-am saturat de acest hot numit stat...
Aamara
Pt Aikido

Uff! mii de scuze.Mi-a fost povestit gresit ce ti-am spus ca fiind o potentiala solutie.Daca nu sunt de meserie ...Au existat la baza si aprobarile constructiei.
advoicu
Buna,
am cumparat o casa anul trecut si constat acum ca este afectata de umezeala. Casa este in zona de deal iar in spatele ei am un zid de sustinere a dealului inalt de 5 m. La interior peretii sunt placati cu rigips dar atunci cand intru in casa se simte un miros de umezeala (mucegai). Ce ar fi de facut?Ma poate ajuta cineva cu vreun sfat?[quote]
CapitanuPICARD
salut,
as vrea sa stiu cum as putea sa construiesc o casa incepand cu acoperisul smile.gif
pen' ca eu in enterprise nu stiu prea bine ce inseamna sus si jos.
parerea mea!
hac! scuzati, engage! smile.gif
gugutata
QUOTE(CapitanuPICARD @ Nov 10 2005, 14:12) *
salut,
as vrea sa stiu cum as putea sa construiesc o casa incepand cu acoperisul smile.gif
pen' ca eu in enterprise nu stiu prea bine ce inseamna sus si jos.
parerea mea!
hac! scuzati, engage! smile.gif

pai simplu....faci o casa in piramida....cu velucshi la greu....shi ai o casa acoperish....shi cam atit
gugutata
cel putzin eu intzeleg din descrierea ta...ca una din fatzadele casei se afla in pamint....e un caz destul de des intilnit la terenurile in panta...si ai mai spus ca exista un miros de umezeala....pai sfatu' meu ar fi sa "dezgropi" peretele casei ce se afla in pamint, cam 1m....o lashi asha pina se usuca...sa zicem citeva zile...cureti bine peretele de impuritatzi shi alte nebunii ce gaseshti pe acolo...shi torni o diafragama din beton armat de cca 15 cm...armarea o faci cu plasa de "buzau"....una simpla...cit sa nu crape betonu....e bine totushi ca acea diafragma sa aiba shi o fundatzie cit de mica...dupa care hidroizolezi cu o folie bituminoasa sau alte folii hidroizolante shi intr-un final zideshti dealungul peretelui cu caramida clasica (pui caramida pe cant...adica pe latura ce'a mai mica) cu rol de a proteja acea hidroizolatie.....iar ultimul pas...arunci pamintul scos la locul lui....
E bine sa decopertezi la interior shi acel gips carton de care spui.....tot pt. o mai buna uscare....dupa care ori tencuieshti ori pui alte placi de gips...cum crezi....daca are cineva ale solutzii...ma intereseaza shi pe mine....
advoicu
inclin sa cred ca umezeala din casa se datoreaza totusi zidului de sustinere aflat la distanta mica(1m) si am spre acesta 2 ferestre. Ma gandesc ca peretii casei nu sunt afectati de igrasie (casa este construita din caramida 'arsa')
monikar
sal tuturor
ma intereseaza subiectul abordat, am citit toate paginile de pana acum si am aflat raspunsul la multe probleme pe care mi le puneam.
multumiri si felicitari tuturor specialistilor care acorda consultanta probono si au rabdarea/bunavointa de a-i sfatui pe toti cei care le solocita parerea.
tot respectul domnilor! clapping.gif
advoicu
cel putzin eu intzeleg din descrierea ta...ca una din fatzadele casei se afla in pamint...

nu...peretele casei nu se afla in pamant...zidul de sustinere (a dealului) este in contact direct cu pamantul...dar intre zid si perete este doar 1m loc in care soarele nu prea ajunge
monikar
Am o problema si fac apel la AS XXL, ZEN si la toti cei de bine, cu riscul de a parea naiva smile.gif , mi-as dori sa aflu de la dvs. o parere.
In primavara urmatoare vreau sa incep construirea unei case p+m pe 80 mp, cu 3 sau 4 dormitoare (din care unul la parter). Suma de care dispun e 40.000 EUR, precizez ca detin terenul.
Multumiri anticipate
gugutata
[quote name='advoicu' date='Nov 10 2005, 15:07' post='1031342']
nu...peretele casei nu se afla in pamant...zidul de sustinere (a dealului) este in contact direct cu pamantul...dar intre zid si perete este doar 1m loc in care soarele nu prea ajunge
[/quote

oki doki...acum e ceva mai clar...tu spui ce e vb de un miros de umezeala...mirosul de igrasie e neplacut...deoarece provine de la tot felu de bacterii shi ciuperci ce cresc in masa zidariei avind ca shi "combustibil" umezeala...daca vrei sa afli daca e vb de igrasie....nu'tzi ramine decit sa decopertezi totushi acel gips carton de la interior...sa vezi ce e sub el....nici umezeala nu e buna...pt. ca "macina" in timp caramida....daca e vb de igrasie....un prim pas ar fi sa foloseshti nishte substantze chimice ce au ca shi rol distrugerea micilor vietatzi smile.gif .... iar pasul urmator ar fi sa indepartezi sursa de umezeala....daca acel spatziu dintre casa shi zidul de sustzinere al malului de pamint nu este ingrijit (tot felu de buruieni)...daca mai e shi la nord sau poate doar nu bate soarele acolo...atunci vaporii de apa ce se depun peste noapte (roua, ceatza, ploaie) nu se evapora in timpul zilei...deci o prima solutzie ar fi aerisirea acelui spatziu....

o a doua cauza e shi mai simpla....e vb de condens....adica peretele casei nu e termoizolat...shi vaporii se depun pe el atit la exterior ci shi la interior...dar poate acel gips mascheaza "adevaru"...tot trebuie sa'l dai jos pina la urma....parerea mea e ca ar trebui sa termoizolezi acel perete...sau poate totzi 4....se face cu polistiren sa zicem de 5 cm...unu' pt. fatzade...se monteaza placi pe baza de adeziv + nishte ancore suplimentare din plastic prinse de caramida....se tencuieshte in doua moduri....unul clasic (mai de la tzara)...cu o plasa de rabitz (la cotetzul gainilor, la cushtile iepurashilor)....cu ochiuri romboide...sa fie subtzire din sirma....acea plasa se prinde de ancorele din plastic...dupa care se tencuieshte peste ea....mortarul se fixeaza foarte bine pe aceasta plasa shi pe polistiren (se impaca de minune)...dupa care...ce crezi tu ca shi finisaj...cum vrea meshteru....shi ce'a de'a doua solutzie e ceva mai eleganta shi actuala....vezi documentatziile Baumit pe www.bicau.ro....in spatele casei...unde e mai multa umezeala....eu itzi recomand...polistiren extrudat....e special gindit pt. zone expuse la umezeala.....e ceva mai scump....shi cred ca ai rezolvat problema....condens cu sigurantza n'o sa mai existe....shi nici umezeala nu mai intra din exterior catre interior datorita acelui polistiren extrudat....totushi...ai grija ca apa ce curge de pe deal...catre casa ta...sa fie corespunzator deviata prin santzuri mici....shi apa sa ocoleasca casa....cred ca ea curge...se opreshte in acel zid de sustzinere.....se absoarbe in pamint...shi discret prin capilaritatea solului...ajunge shi la fundatziile casei tale....iar atunci problema e mai grava....acele fundatzii trebuiesc hidroizolate corespunzator....pt. lucrari de genu asta....vorbeshte cu un inginer....ca's lucruri mai complexe ce tzin shi de sigurantza casei tale...adica lucrarile trebuiesc facute "cu cap".....shi cam atit smile.gif ....

shi nu in ultimul caz...verifica podu....de multe ori plansheul din lemn al casei..e termoiozolat cu pamint....el se asheaza intre grinzile plansheului...ca la bunica la tzara....se poate ca invelitoarea casei sa permita trecerea apei...shi atunci picatura cu picatura...se imbiba acel pamint cu apa...shi sta acolo bine mersi...vezi daca e vb shi de asta....
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.