Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

Addnann

Nu a intervenit in acest forum pentru a intra in tot felul de polemici neconstructive. Argumente de felul celor ridicate mai sus (case de pe vremea bunicilor si constructii acceptate in zone inundabile - atentie! ele sunt bine construite doar ca locul e prost ales si asta tine de autorizare unei constructii pe acel loc ceea ce in foarte mare masura tine de autoritatile locale) nu au adus nici un plus discutiei (e aceeasi situatie cind un tigan a cumparat o casa - tot de pe vremea bunicilor nostri - dar la care se creease o adevarata deplasare a planseului fata de pereti. Nu am reusit sa obtin acordul lui pentru o expertiza tehnica decit atunci cind i-am zis ca macar la copii lui ar trebui sa se gindeasca daca nu la el. O casa de pe vremea bunicilor cu gol intre planseu si unul din pereti de 15cm!!).
Haideti sa intelegem. Betonul B250 nu se face de "meseriasi" in curte cu lopata sau betoniera cu balast, ciment si apa, armatura nu se pune dupa ureche "ca asa am mai vazut si la casa de vis-a-vis care tot atit de mare e" si chiar daca arhitectul ni se pare o "inutilitate" in fata unor vizionari ca noi ar trebui sa intelegem ca este casa noastra dar nu noi stim sa o si facem. Am ceva experienta in domeniu si am vazut si auzit multi / multe. Grinzi care se intersecteaza oriunde numai nu deasupra stilpilor, pereti de zidarie 25 care stau pe plansee fara sa aiba un corespondent un nivel mai jos, beciuri pline cu apa, stilpi "fainosi"...o groaza. Pentru ca noi suntem innascuti. Cu siguranta ca daca eu joc fotbal stiu sa lovesc mingea samd dar nu stiu fotbal. E vorba de acea finete pe carenu ai sa o prinzi decit in 5 ani facultate si in anii de dupa prin lucru.
Nu vorbesc evident de proiectantii care nu au legatura cu meseria aceasta. Stiu ca sunt foarte multi. Ca mai peste tot. E ca la doctor. Cei buni au clienti. Ceilalti ... au putina spaga. Nu a fost pic de aroganta in ceea ce am spus si daca in continuare crezi in ceea ce ai afirmat mai sus nu am sa incerc sa te conving de altele. Vom vorbi peste 10 - 15 ani sa imi povestesti de casa ta si de diverse alte probleme care vor apare. Personal nu cred in teoria tarifelor mari, dar cred in teoria celor care asteapta informatii si solutii "din cer".
George C
QUOTE(Addnann @ Oct 21 2005, 00:38) *
Nu a intervenit in acest forum pentru a intra in tot felul de polemici neconstructive. Argumente de felul celor ridicate mai sus (case de pe vremea bunicilor si constructii acceptate in zone inundabile - atentie! ele sunt bine construite doar ca locul e prost ales si asta tine de autorizare unei constructii pe acel loc ceea ce in foarte mare masura tine de autoritatile locale) nu au adus nici un plus discutiei (e aceeasi situatie cind un tigan a cumparat o casa - tot de pe vremea bunicilor nostri - dar la care se creease o adevarata deplasare a planseului fata de pereti. Nu am reusit sa obtin acordul lui pentru o expertiza tehnica decit atunci cind i-am zis ca macar la copii lui ar trebui sa se gindeasca daca nu la el. O casa de pe vremea bunicilor cu gol intre planseu si unul din pereti de 15cm!!).
Haideti sa intelegem. Betonul B250 nu se face de "meseriasi" in curte cu lopata sau betoniera cu balast, ciment si apa, armatura nu se pune dupa ureche "ca asa am mai vazut si la casa de vis-a-vis care tot atit de mare e" si chiar daca arhitectul ni se pare o "inutilitate" in fata unor vizionari ca noi ar trebui sa intelegem ca este casa noastra dar nu noi stim sa o si facem. Am ceva experienta in domeniu si am vazut si auzit multi / multe. Grinzi care se intersecteaza oriunde numai nu deasupra stilpilor, pereti de zidarie 25 care stau pe plansee fara sa aiba un corespondent un nivel mai jos, beciuri pline cu apa, stilpi "fainosi"...o groaza. Pentru ca noi suntem innascuti. Cu siguranta ca daca eu joc fotbal stiu sa lovesc mingea samd dar nu stiu fotbal. E vorba de acea finete pe carenu ai sa o prinzi decit in 5 ani facultate si in anii de dupa prin lucru.
Nu vorbesc evident de proiectantii care nu au legatura cu meseria aceasta. Stiu ca sunt foarte multi. Ca mai peste tot. E ca la doctor. Cei buni au clienti. Ceilalti ... au putina spaga. Nu a fost pic de aroganta in ceea ce am spus si daca in continuare crezi in ceea ce ai afirmat mai sus nu am sa incerc sa te conving de altele. Vom vorbi peste 10 - 15 ani sa imi povestesti de casa ta si de diverse alte probleme care vor apare. Personal nu cred in teoria tarifelor mari, dar cred in teoria celor care asteapta informatii si solutii "din cer".

Referitor la suprafetele inundabile, cred ca locul de amplasare al constructiei il decide tot arhitectul sau echiapa sa, pt ca din cate stiu eu face o amplasare a casei pe acel teren si odata amplasata acea casa intr-un loc fata de vecinatati nu se muta asa cum vrea beneficiarul cand se apuca sa toarne fundatia, autoritatile nu fac decat sa accepte sau nu ce propune arhitectul prin proiect.

Fiecare are dreptul la o opinie, din cate am citit pe site am vazut si cazuri, multe chiar si cate or mai fi si de care nu se stiu, cand proiectele au fost facute de arhitecti sau echipele acestora care ori "uitase" un stalp sau altceva care tb prevazut dar era omis, fie calculase toata rezistenta cu un alt coeficient fata de cel care tb etc. Acum sa imi spuneti voi mie cum dau de un arhitect care stie meserie si isi respecta meseria cat si pe client si "nu uita" stalpi de rezistenta sau altceva si nici nu incarca factura pe considerente diverse? (pe care, si voi si eu, stim ca sunt acolo trecute pt asa ceva si nu se fac in veci)
Spre ex un coleg din bransa voastra, arhitect imi spuneacum 2 zile ca ma costa obtinerea certificatului de urbanism pt constructie 100EU. Stiti cu cat l-am obtinut cu 150mii lei intr-o saptamana, legal cu mers la primarie, completat cerere si tot tacamul.Diferenta este cam mare nu? Pacat ca oamenii cu caracter sunt prea putini, eu asa ceva caut, cand o sa gasesc asa ceva poate o sa dau 2500 pe un proiect pana atunci insa nu.

ialus
Salutari tuturor,
indiferent de opinii,sex,studii,religie,etc. :-)
Am vazut pe aici un domn Zen care se pricepe la constructii(mai sunt si altii bineinteles).As vrea sa stiu de la dansul,daca este dispus, cat m-ar costa sa ridic o pensiune(clasica,ca si o casa cu mai multe camere).Ma refer la un pret(la "rosu" si la "cheie") per mp(porotherm 38,aprox 100mp/nivel,P+1+M,etc).
Precizez ca pt mine conteaza si pretul si calitatea,nu concep calitate indoielnica la pret bun,ci calitate buna la pret bun.Zona este Predeal.Multumesc anticipat,adresa de email este iulian_victor@yahoo.com .
COSTIN_mentor
QUOTE(Addnann @ Oct 20 2005, 14:52) *
Ceea ce am citit mai sus imi aduce aminte de podul de peste buzau. Multi nu inteleg ca propria lor CASA e locul unde vor locui cel putin 50 - 100 ani si ca vor avea (daca nu au) si copii, iar cind (Doamne fereste!) tavanul va cadea vor regreta amarnic acei citiva eur pe care ii dau proiectantilor (atentie ... nu am zis arhitectilor). Aviz si pentru cei cu "regie proprie" si "meseriasi" angajati.
Problema mea nu e ca nu e dispus cineva sa dea "atitia bani" pentru ce ... pentru nici 4 luni munca! Problema e ca nu se vede rostul (s-a vazut la Maracineni si in alte vesele parti, inclusiv in zonele inundabile in care s-au facut locuinte) unui proiect.
Activitatea de proiectare este o activitate complexa si daca nu o tratezi cu nepasare (se poate recomanda o casa si din revistele de profil) si chiar calculezi fiece casuta si ii proiectezi instalatiile s.a.m.d. reusesti sa iti scoti cei 2500 eur lejer. Dar pt. PAC nu vei ajunge la mai mult de 6 - 800 eur. la un proiectant "de mina a doua". Adica tipul acela:
-Da spuneti ce sa va fac;
- Pai ... asa , asa, sarpanta, clasic;
- Sigur, nici o problema;

Ca arata cum arata, ca nu are nici o legatura cu zona, ca e sau nu in zona inundabila, ca are probleme legate de amplasament (conditii de vint/zapada/inghet) etc. nu mai conteaza. Beneficiarul va regreta imens ulterior. Chestiunea cu medicii, etc. care fac mult mai mult bine (!!? adica te salveaza cind casa pica peste tine!?) si nu sunt platiti ma face sa rid. 1000 eur / luna? Glumiti d-lor. Se cistiga mult mai bine. Probabil ca nu a-ti mai fost demult la medic. Macar la proiectanti nu dati spaga ci sunteti informati corect asupra unor costuri perfect justificate de gindire si proiectare a propriei dvs. case. Intr-adevar nu dam cu glet / nu punem rigips / etc. (asta o fac angajatii nostri) ci facem niste "hirtii" cu niste "liniute" de obicei si acelea proaste.
Prefer sa inchei subiectul aici si sa sper ca atitudinea noastra se va schimba pentru ca doar asa vom progresa: proiectantul va proiecta, executantul va executa, beneficiarul va plati, etc.

Intamplator unul din mesterii care a lucrat la mine a fost diriginte cand s-a construit podul de la maracineni si se lauda cu urmatorul lucru : ce spaga facea in fiecare si cate case s-au construit cu betonul care era destinat pentru pod. concluzia : degeaba este proiectul "beton" daca nu este aplicat cum trebuie .
renderman
QUOTE(George C @ Oct 21 2005, 01:07) *
Spre ex un coleg din bransa voastra, arhitect imi spuneacum 2 zile ca ma costa obtinerea certificatului de urbanism pt constructie 100EU.

Si nu puteai sa intrebi aici? Planuri la 500 si la 2000 de la cadastru cu cladirea desenata pe ele, certificat de proprietate, cerere tip ... nu e mare filozofie.
George C
QUOTE(renderman @ Oct 21 2005, 19:26) *
Si nu puteai sa intrebi aici? Planuri la 500 si la 2000 de la cadastru cu cladirea desenata pe ele, certificat de proprietate, cerere tip ... nu e mare filozofie.

Exact asta am zis si eu ca nu e mare filozofie si m-am ocupat singur de aceasta pb in concluzie m-a costat 150 mii plus benzina max in total 350 mii lei plus 2 ore pierdute dar de aici si pana la 100 EU e cale lunga.
zen
QUOTE(ialus @ Oct 21 2005, 09:46) *
Salutari tuturor,
indiferent de opinii,sex,studii,religie,etc. :-)
Am vazut pe aici un domn Zen care se pricepe la constructii(mai sunt si altii bineinteles).As vrea sa stiu de la dansul,daca este dispus, cat m-ar costa sa ridic o pensiune(clasica,ca si o casa cu mai multe camere).Ma refer la un pret(la "rosu" si la "cheie") per mp(porotherm 38,aprox 100mp/nivel,P+1+M,etc).
Precizez ca pt mine conteaza si pretul si calitatea,nu concep calitate indoielnica la pret bun,ci calitate buna la pret bun.Zona este Predeal.Multumesc anticipat,adresa de email este iulian_victor@yahoo.com .

multumesc de aprecieri, parerea mea e ca se pricep multi la constructii, dintre cei care posteaza, doar ca nu vorbesc asa mult ca mine biggrin.gif
am mai scris asta de cateva ori, la rosu pretul va fi cam 150-170 euro/mp, iar la cheie depinde de finisari, cam 350-400 euro/mp

am sa va acord insa un pic de consultanta gratuita, daca tot vreti sa faceti o pensiune.
in mom asta fac pm la vreo 3, cu finantare sapard, unde actele trebuie sa fie foarte bine facute.
pe langa constructie, va trebui sa pui in bugetare racordurile la utilitati, care sunt mari sanse sa coste multisor. la o pensiune de 300 mp(in care nu veti putea avea mai mult de 6 camere, daca e facuta cu resturant jos), estimez cam 10 kw de necesar, depinzand de sculele de bucatarie,cu restul fiind mai usor.
de asemenea, un capitol foarte des neglijat si extrem de scump este amenajarea curtii si, mai ales, gardul. la o casa de munte, cu diferente de pannta, poate sa coste destul de mult.

la urma, cand se va termina constructia, vor incepe cheltuielile pentru amenajare si dotare, care vor mai fi intre 5000-15000, functie de cat de luxoasa va fi.

deci, la o suprafata de 300 mp, ca sa incepi sa functionezi, trebuie sa bugetezi un minim de 175000 euro.

la astea, mai adaug o necunoscuta. daca nu exista statie de betoane in predeal, va fi cu costuri ceva mai mari constructia, pe langa faptul ca transportul materialer e mai scump decat intr-un oras.

la toate preturile de mai sus se adauga tva, apropo

George C
Arhitectii vor putea practica onorarii mai mici decat cele de pana acum, intrucat prevederile prin care nivelul minim al onorariilor practicate de aceasta breasla era stabilit de catre Ordinul Arhitectilor din Romania au fost anulate, fiind considerate anticoncurentiale, informeaza Consiliul Concurentei. In prezent, onorariile pot fi negociate, iar nivelurile de referinta impuse de Ordinul Arhitectilor sunt nule.
Articol aparut in Gardianul

QUOTE(George C @ Oct 21 2005, 22:50) *
Arhitectii vor putea practica onorarii mai mici decat cele de pana acum, intrucat prevederile prin care nivelul minim al onorariilor practicate de aceasta breasla era stabilit de catre Ordinul Arhitectilor din Romania au fost anulate, fiind considerate anticoncurentiale, informeaza Consiliul Concurentei. In prezent, onorariile pot fi negociate, iar nivelurile de referinta impuse de Ordinul Arhitectilor sunt nule.
Articol aparut in Gardianul

completare

COMUNICAT DE PRESĂ - CONSILIUL CONCURENTEI

Consiliul Concurentei a analizat dispozitiile legale care reglementeaza profesiile liberale, ajungand la concluzia ca unele dintre acestea incalca principiile liberei concurente. In urma interventiei autoritatii romane de concurenta, in cursul anului trecut au fost modificate mai multe legi de organizare si exercitare a unor profesii liberale. Astfel, din Legea nr.184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, modificata si completata prin Legea nr.43/2004, au fost eliminate prevederile potrivit carora nivelul minim al onorariului se stabileste de catre organizatia profesionala din domeniu (Ordinul Arhitectilor din Romania) fiind interzisa practicarea unor onorarii sub nivelul minim stabilit. In prezent, in relatiile contractuale cu clientul, arhitectul beneficiaza de un onorariu negociat in mod liber, organizatia profesionala stabilind insa onorarii de referinta. Desi legea nu mai prevede obligatia respectarii acestor onorarii, in cazul unor onorarii de referinta exista riscul coordonariiin stabilirea nivelului acestora. Orice raportare la un nivel de referinta, orice recomandare facuta de un organism profesional presupune consultari anterioare intre membrii sai, aflati in competitie, care pot avea ca efect coordonarea comportamentului pe piata al concurentilor.

Precizam ca in 2004 Comisia Europeana a amendat Asociatia Arhitectilor Belgieni pentru stabilirea unei grile de tarife recomandate considerand ca o astfel de practica reduce concurenta putand facilita coordonarea tarifelor, beneficiarul putand fi indus in eroare cu privire la pretul rezonabil pentru serviciul pe care il primeste.

Biroul de presa
02 februarie 2005

... asta pt acei care mai aduc in discutie acele tarife sugerate de Ordinul Arhitectilor
zen
Salutare !

Am o mica intrebare - nu va retin mult - peste cablurile care se vad in cele 3 poze (de ieri) ce se pune ? Se toarna mai intii șapă si dupa aceea parchet / gresie, etc. Daca apar probleme cu cablurile, ce se intimpla ?

Multumesc pentru timpul acordat,
Adrian
[b]

pentru intrebari de interes general, folositi forumul, asa vad toti raspunsurile, ca sa poata compara cu alte opinii.

peste cablurile din podea se toarna neaparat sapa. in cazul pozei, se va turna sapa de minim 5 cm, probabil de 6, ca sa am macar 3 cm de sapa exact peste cabluri. e cam putin, ar fi mai bine 4 cm, dar nu imi permit alte cote sa ma inalt atat.
peste sapa va veni osb de 0,6, peste care parchet de 1, 85 cm.

repet raspunsul de mai sus: tuburile de instalatii apa/incalzire sunt dintr-o bucata, inainte de a turna se verifica instalatia tinand-o la presiune de 6 bari timp de 72 h, dupa care se toarna . dupa ce s-a turnat, atentie sa nu se mai fixeze nimic cu dibluri mai mari decat grosimea sapei, de aia e buna o poaza digitala a podelei, sa nu se faca greseli.
odata turnata sapa, nu mai are ce sa se sctice.
in cazul cablurilor electrice, se trag prin tubulatura rigida sau gofrata, dupa caz, din doza in doza, in caz ca se ard.
Addnann

QUOTE(COSTIN_mentor @ Oct 21 2005, 19:07) *
Intamplator unul din mesterii care a lucrat la mine a fost diriginte cand s-a construit podul de la maracineni si se lauda cu urmatorul lucru : ce spaga facea in fiecare si cate case s-au construit cu betonul care era destinat pentru pod. concluzia : degeaba este proiectul "beton" daca nu este aplicat cum trebuie .

Exact. Tipic pentru noi. Sa vezi cum se respecta cele din banalele case. Ehh .. fy 18 sau 16. Merge cu 12 si ...cum!? atitea bare? Tine si cu mai putine (Apropos pe vremea caselor bunicilor se puneau armaturi din sine de tren - am vazut nu o casa cu asa ceva!). Cam asta e atitudinea. Chestiunea e similara si la proiecte de blocuri. Numai ca din fericire proiectantii au o (mica) pavaza : STAS-ul. Cu asta mai inchizi din gurile "profesioniste" ale chibitilor. Pusi in fata STAS-ului se mai codesc dar nu au ce face.
Am fost destul de clar. Tin la deontologia profesionala si nu tin la cei care "uita un stilp" sau mai stiu eu ce... Prefer sa cred ca sunt cazuri izolate (incerc sa fiu optimist smile.gif ).
caesar_sw
QUOTE(zen @ Oct 21 2005, 23:11) *
Salutare !

Am o mica intrebare - nu va retin mult - peste cablurile care se vad in cele 3 poze (de ieri) ce se pune ? Se toarna mai intii șapă si dupa aceea parchet / gresie, etc. Daca apar probleme cu cablurile, ce se intimpla ?

Multumesc pentru timpul acordat,
Adrian
[b]

pentru intrebari de interes general, folositi forumul, asa vad toti raspunsurile, ca sa poata compara cu alte opinii.

peste cablurile din podea se toarna neaparat sapa. in cazul pozei, se va turna sapa de minim 5 cm, probabil de 6, ca sa am macar 3 cm de sapa exact peste cabluri. e cam putin, ar fi mai bine 4 cm, dar nu imi permit alte cote sa ma inalt atat.
peste sapa va veni osb de 0,6, peste care parchet de 1, 85 cm.

repet raspunsul de mai sus: tuburile de instalatii apa/incalzire sunt dintr-o bucata, inainte de a turna se verifica instalatia tinand-o la presiune de 6 bari timp de 72 h, dupa care se toarna . dupa ce s-a turnat, atentie sa nu se mai fixeze nimic cu dibluri mai mari decat grosimea sapei, de aia e buna o poaza digitala a podelei, sa nu se faca greseli.
odata turnata sapa, nu mai are ce sa se sctice.
in cazul cablurilor electrice, se trag prin tubulatura rigida sau gofrata, dupa caz, din doza in doza, in caz ca se ard.

Merci pentru raspuns:).
In legatura cu peretii de rigips sunt dublii si au izolatie cu vata, iar la baie rigipsul e verde..deci zici ca sa nu-mi fac probleme.
In ceea ce priveste tevile de incalzire decizia e deja luata... NU vor fi trace pe sub sapa (apropo..chestia asta s-a inventat de curand, sau cel putin eu nu stiam )cu riscul de a fi inestetic si am sa-ti spun de ce:
tevile nu pot fi trase de la un capat la altul al casei fara a fi innadite pentru simplu motiv ca nu exista asemenea dimesiuni... in plus, nu poti sa te bazezi pe faptul ca daca acum nu ai prb..n-o sa ai mai tarziu... daca cedeaza in timp si eu imi pun parchet obisnuit..decat sa risc sa-mi distrug pardoseala mai bine inestetic cu tevile trase frumos pe langa perete. smile.gif
zen
QUOTE(caesar_sw @ Oct 23 2005, 18:57) *
In legatura cu peretii de rigips sunt dublii si au izolatie cu vata, iar la baie rigipsul e verde..deci zici ca sa nu-mi fac probleme.
In ceea ce priveste tevile de incalzire decizia e deja luata... NU vor fi trace pe sub sapa (apropo..chestia asta s-a inventat de curand, sau cel putin eu nu stiam )cu riscul de a fi inestetic si am sa-ti spun de ce:
tevile nu pot fi trase de la un capat la altul al casei fara a fi innadite pentru simplu motiv ca nu exista asemenea dimesiuni... in plus, nu poti sa te bazezi pe faptul ca daca acum nu ai prb..n-o sa ai mai tarziu... daca cedeaza in timp si eu imi pun parchet obisnuit..decat sa risc sa-mi distrug pardoseala mai bine inestetic cu tevile trase frumos pe langa perete. smile.gif

raspunsul tau ma face sa cred ca nu folosesti distribuitoare.
oricum, eu spun cum vreau sa lucrez, fiecare adopta solutia lui.
Addnann
QUOTE(caesar_sw @ Oct 23 2005, 18:57) *

zen are dreptate ...
Exista tuburi la ce dimensiuni vrei tu (si pentru case cu laturi de km intregi smile.gif ) asa ca nu iti fa probleme. Riscul cel mare il reprezinta imbinarile care, asa cum ti-am spus mai sus, nu exista, si mai apare un risc (mic) de a crapa teava (acum depinde de tine ce calitate iei tuburile). In plus sa ai grij la gaurirea pardoselii (daca nu ai un hobby sa te joci cu bormasina prin pardoseala si acest risc e 0).

A folosit cineva rigips albastru?
ialus
QUOTE(zen @ Oct 21 2005, 20:06) *
multumesc de aprecieri, parerea mea e ca se pricep multi la constructii, dintre cei care posteaza, doar ca nu vorbesc asa mult ca mine biggrin.gif
am mai scris asta de cateva ori, la rosu pretul va fi cam 150-170 euro/mp, iar la cheie depinde de finisari, cam 350-400 euro/mp

am sa va acord insa un pic de consultanta gratuita, daca tot vreti sa faceti o pensiune.
in mom asta fac pm la vreo 3, cu finantare sapard, unde actele trebuie sa fie foarte bine facute.
pe langa constructie, va trebui sa pui in bugetare racordurile la utilitati, care sunt mari sanse sa coste multisor. la o pensiune de 300 mp(in care nu veti putea avea mai mult de 6 camere, daca e facuta cu resturant jos), estimez cam 10 kw de necesar, depinzand de sculele de bucatarie,cu restul fiind mai usor.
de asemenea, un capitol foarte des neglijat si extrem de scump este amenajarea curtii si, mai ales, gardul. la o casa de munte, cu diferente de pannta, poate sa coste destul de mult.

la urma, cand se va termina constructia, vor incepe cheltuielile pentru amenajare si dotare, care vor mai fi intre 5000-15000, functie de cat de luxoasa va fi.

deci, la o suprafata de 300 mp, ca sa incepi sa functionezi, trebuie sa bugetezi un minim de 175000 euro.

la astea, mai adaug o necunoscuta. daca nu exista statie de betoane in predeal, va fi cu costuri ceva mai mari constructia, pe langa faptul ca transportul materialer e mai scump decat intr-un oras.

la toate preturile de mai sus se adauga tva, apropo

Multumesc Zen,
sunt niste costuri cam mari intr-adevar.Desigur,sper sa reusesc cu Sapardul,asta depinde de mai multi factori,in mod normal nu ar trebui sa fie piedici,dar in Romania totul e posibil,mai ales ce e rau e f posibil.
In principiu,ma gandesc la lucrul in "regie proprie"(sau ii angajez pe firma ca sa fie totul ok),cum am vazut ca se zice.Chiar daca exista riscuri,consider ca riscuri sunt si cu firmele de c-tii.Important e sa ai oameni buni si seriosi(anti-alcool),si cred ca asta se poate rezolva(mai cunosc prin domeniu diferiti oameni).
La un etaj se fac aprox.6 cam iar la etajul mansardat sa zicem ca vreo 4,deci cred ca 10 cam le obtin lejer pe o supraf de 300m.Oricum,asta e probl arhitectului si a mea sa stabilim o impartire cat mai corecta si eficienta.
Am un proiect al cuiva care vroia sa ridice asa ceva,si facuse si demisol.Am uitat de acest lucru si tb sa il fac pt ca e o idee buna pt acest teren.
Oricum,o sa postez toate lucrurile tehnice in momentul inceperii(nu stiu cand va fi dar sper...speranta moare ultima) :-) . Mai vb.Numai bine.
zen
QUOTE(ialus @ Oct 24 2005, 18:23) *
Multumesc Zen,
sunt niste costuri cam mari intr-adevar.Desigur,sper sa reusesc cu Sapardul,asta depinde de mai multi factori,in mod normal nu ar trebui sa fie piedici,dar in Romania totul e posibil,mai ales ce e rau e f posibil.
In principiu,ma gandesc la lucrul in "regie proprie"(sau ii angajez pe firma ca sa fie totul ok),cum am vazut ca se zice.Chiar daca exista riscuri,consider ca riscuri sunt si cu firmele de c-tii.Important e sa ai oameni buni si seriosi(anti-alcool),si cred ca asta se poate rezolva(mai cunosc prin domeniu diferiti oameni).
La un etaj se fac aprox.6 cam iar la etajul mansardat sa zicem ca vreo 4,deci cred ca 10 cam le obtin lejer pe o supraf de 300m.Oricum,asta e probl arhitectului si a mea sa stabilim o impartire cat mai corecta si eficienta.
Am un proiect al cuiva care vroia sa ridice asa ceva,si facuse si demisol.Am uitat de acest lucru si tb sa il fac pt ca e o idee buna pt acest teren.
Oricum,o sa postez toate lucrurile tehnice in momentul inceperii(nu stiu cand va fi dar sper...speranta moare ultima) :-) . Mai vb.Numai bine.

daca reusesti sa scoti 10 camere in 300 mp, cu tot cu spatii tehnice, sa imi spui si mie.
iti zic de pe acum ca e ff greu.
Addnann
He heh ... sa vezi cum e sa scoti in 850 mp 10 apartamente cu 1 - 2- 3 camere smile.gif
George C
Addnann cum ramane cu provocarea lansata de mine ii vei da curs sau nu
Addnann
QUOTE(George C @ Oct 27 2005, 20:02) *
Addnann cum ramane cu provocarea lansata de mine ii vei da curs sau nu

Nu sunt tipul de om care sa raspund la provocari. Nu cred ca ceea ce ai facut tu e o provocare. E o tema care poate deveni interesanta. Ai ales o solutie clasica (nu cea mai buna si evident nu cea mai rea). Pot sa gindesc cu siguranta o solutie pentru datele existente desi mi-ar trebui ceva date suplimentare (inclusiv ceva fotografii). Sper insa ca nu vei intelege de aici ca incerc sa iti demonstrez "ce bun sunt". Pot doar sa ofer o sugestie pe acest forum. Cred ca asta e si ideea. Pentru ceva mai mul exista PM dar preferabil este sa incercam sa raminem in spiritul forumului si anume nevoia de informare si de impartasire a unor cunostinte.
Proiectele, executiile in constructii, etc. trec intr-o alta sfera.

Din pacate am insa experienta unei societati cu ceva nume in zona, respectiv crescento, care pe baza unei discutii asemanatoare in care i-am furnizat date tehnice si solutia vizuala (pe care "le iau citeva zile acasa sa le studiez") a realizat proiectul de sediu de firma cu 200 eur mai ieftin decit pretul solicitat de mine la un alt birou de proiectare (e o mirsavie si din partea celor care au acceptat sa faca asta). Tine un pic si de deontologie profesionala.

In fine.
George C
QUOTE(Addnann @ Oct 28 2005, 23:10) *
Nu sunt tipul de om care sa raspund la provocari. Nu cred ca ceea ce ai facut tu e o provocare. E o tema care poate deveni interesanta. Ai ales o solutie clasica (nu cea mai buna si evident nu cea mai rea). Pot sa gindesc cu siguranta o solutie pentru datele existente desi mi-ar trebui ceva date suplimentare (inclusiv ceva fotografii). Sper insa ca nu vei intelege de aici ca incerc sa iti demonstrez "ce bun sunt". Pot doar sa ofer o sugestie pe acest forum. Cred ca asta e si ideea. Pentru ceva mai mul exista PM dar preferabil este sa incercam sa raminem in spiritul forumului si anume nevoia de informare si de impartasire a unor cunostinte.
Proiectele, executiile in constructii, etc. trec intr-o alta sfera.

Din pacate am insa experienta unei societati cu ceva nume in zona, respectiv crescento, care pe baza unei discutii asemanatoare in care i-am furnizat date tehnice si solutia vizuala (pe care "le iau citeva zile acasa sa le studiez") a realizat proiectul de sediu de firma cu 200 eur mai ieftin decit pretul solicitat de mine la un alt birou de proiectare (e o mirsavie si din partea celor care au acceptat sa faca asta). Tine un pic si de deontologie profesionala.

In fine.

... provocarea consta intr-o foto cam de acelasi tip cu ce am postat eu nimic mai mult.Iti dai seama ca si mie mi-a fos un pic teama sa nu fure careva ideea, dar am suficienta imaginatie sa mai modific ceva si suficient cap incat sa nu postez varianta finala. Dar te inteleg si pe tine.Eu nu am lucrat cu un program specific arhitectilor dar mi-a luat ceva timp sa fac cecea ce se vede, probabil ca voua nu va ia chiar asa de mult timp dar daca nu il aveti ....
George C
Salutare,
Intrebare pt cei care au trecut prin asta.
Conform noilor legi si regulamente de aplicare, scoaterea din circuitul agricol pt terenurile situate in intravilan se face in mod gratuit. Stie cineva ce tip (mai exact pt ce motiv) trebuie solicitat certificatul de urbanism (CU) care tb pus la dosar?
Din cate stiu eu tb un CU pt scoaterea din circuitul agricol insa anumite persoane mi-au spus ca ar tb un CU pt constructie. Pt ca e pe gratis eu vreau sa scot intreaga suprafata a terenului nu de alta dar la cum flucuteaza politicienii si la cum se schimba legile nu vreau sa am surpize in viitor. Cineva de pe Kiseleff avansa chiar ideea ca ar tb sa merg la un arhitect sa-mi faca un proiect "la misto" care sa acopere tot terenul (cred ca era oarecum pe dinafara lucru care nu prea m-ar mira f tare din moment ce le-am spus eu ca exista un regulament de aplicare al legii despre care ei habar naveau ca exista, functionarii romani, deh ce sa le faci)
Merci
andy9
hello,

fac o casa si inca nu am anuntat ISC teritorial si nu am platit taxa impusa de lege... nici nu stiu daca este o taxa, sau doua.
Ce risc? De ce aproape nimeni pe care stiu nu declara la ISC? Am inteles ca la receptia casei se poate evita, ideea este daca e grav ca nu platesc. Asa face toata lumea... este impus? sunt cumva mai acoperit daca platesc aceasta taxa?
multumesc
gugutata
trebuie sa chemi inspectia in constructii...asa e legea...si se plateste si taxa...la sfirsit (nu's sigur))...cind se face receptia...si cartea imobilului...act necesar pentru a face intabularea...si nu numai...inclusiv actul de proprietate asupra imobilului...in timpul executiei actul de proprietate este autorizatia de construire...dar dupa finalizare, autorizatia isi inceteaza...sa zicem smile.gif ...efectul (autoritatea juridica)... cit despre inspectia in constructii...prea multe detalii nu stiu...dar stiu ca acestia trebuie sa vina periodic (faze determinante)...inclusiv la trasare...iar documentele emise de ei sunt baza la dosarul pentru intabulare...sfatul meu e sa nu'i eviti...succes oricum "Arh. Cristea Cristian"...
rall
QUOTE(andy9 @ Oct 31 2005, 18:57) *
hello,

fac o casa si inca nu am anuntat ISC teritorial si nu am platit taxa impusa de lege... nici nu stiu daca este o taxa, sau doua.
Ce risc? De ce aproape nimeni pe care stiu nu declara la ISC? Am inteles ca la receptia casei se poate evita, ideea este daca e grav ca nu platesc. Asa face toata lumea... este impus? sunt cumva mai acoperit daca platesc aceasta taxa?
multumesc

Pot sa-ti spun ceva din experienta mea.
Am anuntat inceperea lucrarii la ISC (vezi ca e obligatoriu, ca daca se prind astia alte amenzi...)dar nu i-am chemat la fazele determinante si spre sfarsitul lucrarii ne-am trezit cu ei la poarta si ne-au amenintat cu niste amenzi de ni s-a facut rau cand am auzit.

Referitor la taxe se plateste 0.1% din valoarea casei la primarie si 0.7% la ISC (noi nu am stiut de ultima si iar ne-a venit rau).

Vezi ca trebuie conform ISC sa ai diriginte de santier, sa ai pe cineva care supravegheaza lucrarea, betonul (daca il faci tu in curte) trebuie sa-i faci analize (o gramada de batai de cap).
gugutata
QUOTE(George C @ Oct 29 2005, 00:26) *
Salutare,
Intrebare pt cei care au trecut prin asta.
Conform noilor legi si regulamente de aplicare, scoaterea din circuitul agricol pt terenurile situate in intravilan se face in mod gratuit. Stie cineva ce tip (mai exact pt ce motiv) trebuie solicitat certificatul de urbanism (CU) care tb pus la dosar?
Din cate stiu eu tb un CU pt scoaterea din circuitul agricol insa anumite persoane mi-au spus ca ar tb un CU pt constructie. Pt ca e pe gratis eu vreau sa scot intreaga suprafata a terenului nu de alta dar la cum flucuteaza politicienii si la cum se schimba legile nu vreau sa am surpize in viitor. Cineva de pe Kiseleff avansa chiar ideea ca ar tb sa merg la un arhitect sa-mi faca un proiect "la misto" care sa acopere tot terenul (cred ca era oarecum pe dinafara lucru care nu prea m-ar mira f tare din moment ce le-am spus eu ca exista un regulament de aplicare al legii despre care ei habar naveau ca exista, functionarii romani, deh ce sa le faci)
Merci

Din cite stiu eu...scoaterea din circuitul agricol costa...atit pt. terenurile in intravilan cit si pt. celelalte...s'a discutat mult pe aceasta tema...si s'au razgindit...ce d'aia's politicieni...oricum...eu am un beneficiar...proprietar al unui teren in drumul taberei...pe la blocurile anl...terenul este in intravilan...dar nu e scos din circuitul agricol...si a platit totusi (in septembrie) ...daca terenul nu se afla in zona de reglementare a PUG'ului (Planu Urbanistic General) al Bucurestiului...trebuie sa faci un PUD (Plan Urbanistic de Delatiu)...nu's 100% sigur...adica un arhitect autorizat...sau mai pe romaneste...un proiectant cu stampila patrata cum am mai auzit pe la piata...are imputernicirea juridica sa intocmeasca acest PUD...el reprezinta un studiu dpdv urbanistic al zonei imediat invecinate parcelei peste care esti prorietar...si pe baza lui se elibereaza un C.U. pt. teren...cu acest C.U. poti scoate terenul din circuitul agricol...eu personal nu fac PUD'uri...ca nu'mi plac...deci sincer n'am nici un interes "comerical" in a bate cimpii smile.gif .... dar am doar un exemplu clar in acest sens (cazul din D.T.)....cit despre documentatia pentru C.U.....sa zicem ca n'ar fi nevoie de PUD...nu e vorba de un proiect la misto...e vorba doar de un memoriu tehnic si un plan de situatie pe care se afla desenat edificabilul (conturul maxim) pe care se va construi viitoarea casa...deci de proiect nici nu e vorba smile.gif ...dar acest memoriu si planul de situatie anexat sunt si trebuie stampilate de catre "un proiectant cu stampila patrata" adica arhitect autorizat membru OAR....si mai sunt necesare si ridicarile topo de la cadastru...stampilate...normal smile.gif .... unde intorci capu' .... mai trebuie o stampila...fie ea patrata...fie rotunda smile.gif .... si pe mine ma omoara birocratia ... e mult mai usor sa faci o documentatie de santier cu 100 de planse desenate si altele scrise (arh, rezistenta, instalatii sanitare, termice, electrice) si asistenta...in comparatie cu o documentatie de obtinere a A.C....dar ce sa'i faci...asta e smile.gif ...
George C
QUOTE(punktarkitecht @ Nov 1 2005, 11:16) *
Din cite stiu eu...scoaterea din circuitul agricol costa...atit pt. terenurile in intravilan cit si pt. celelalte...s'a discutat mult pe aceasta tema...si s'au razgindit...ce d'aia's politicieni...oricum...

Eu vorbeam de cineva care stie ceva sigur si nu dupa ureche ca deastea am auzit o gramada, pt terenurile agricole situate in intravilan (deci exista un PUG) nu se plateste.Scrie clar in lege cat si in regulamentul de aplicare pe care le vedeti postate mai jos.Eu am intrebat ce scop trebuie trecut la cererea de emitere a certificatului de urbanism necesar in dosarul pentru scoaterea din circuitul agricol si anume un certificat de urbanism pentru scoaterea din circuitul agricol sau altceva...
Merci,

PS:legea si regulamentul
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.