Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

andy9

Hello Zen, revin cu o intrebare.

Ce poti sa imi spui de un balcon iesit in consola 2,5 m? Este frecvent? Este obisnuit? Din punct de vedere rezistenta sper sa fie bine calculata. Cel putin din pdv al fierului sunt calareti de 16 mm/7 per metru, in plus exista o centura exterioara a balconului care se sprijina pe 2 pile iesite cca 85 de cm, practic consola fiind lateral numai de cca. 1,70 m... balconul este superb, dar optic mie frica de rezistenta.
Rezistentist cineva?

Ciao
zen
QUOTE(andy9 @ Oct 9 2005, 09:55)
Hello Zen, revin cu o intrebare.

Ce poti sa imi spui de un balcon iesit in consola 2,5 m? Este frecvent? Este obisnuit? Din punct de vedere rezistenta sper sa fie bine calculata. Cel putin din pdv al fierului sunt calareti de 16 mm/7 per metru, in plus exista o centura exterioara a balconului care se sprijina pe 2 pile iesite cca 85 de cm, practic consola fiind lateral numai de cca. 1,70 m... balconul este superb, dar optic mie frica de rezistenta.
Rezistentist cineva?

Ciao
*

sorry, dar nu ma bag la chestii de rezistenta fara planuri.
poate sa iasa si 3 m, daca e armat bine, asta ca idee.

COSTIN_mentor
QUOTE(zen @ Oct 8 2005, 20:19)
trebuie sa puna banda la imbinari, sa chituie, sa slefuiasca, sa gletuie, sa dea grund, dupa care lavabil.
pe tavan, adica.
*

"sa gletuie" ? Standard , ca pe orice perete normal sau doar ceva glet de finisaj ?
George C
Salutare,

Am citit cu interes toate mesajele de pe forum (mi-a luat cam o noapte si jumatate dar zic eu ca a meritat coolspeak.gif ).
Sunt si eu in pozitia de a-mi construi o casa undeva langa Bucuresti la primavara in 2006 sper, si deja au aparut primele probleme in sensul ca ma costa proiectul mai mult decat imi imaginam, ceva in jur de 2500EU (eu credeam ca va fi cel mult 1000). Casa are aprox 100 mp la sol si este parter + mansarda, modelul vreau sa spun.Dupca ce am citit pe forum la demisol mai mult ca sigur voi renunta.
Imi puteti recomanda va rog un arhitect care sa stie meserie si care sa nu imi incarce asa mult factura?

Va multumesc,
Dragos
Click pentru a vizualiza atașamentul
Addnann
QUOTE(alda @ Sep 24 2005, 21:14) *
Costin Mentor a scris:
Re.f la 1. nu e nici o problema , gandeste ca acelasi lucru se intampla tot timpul cand ploua si pamantul din exterior e imbibat cu apa

Mai am (cred) o problema. Am fost astazi la casa si am vazut ca in jurul fundatiei este o balta (practic nu m-am putut apropia de fundatia, apa avea vreo 30 cm). Intre peretii fundatiei exista deasemenea apa (balteste). Terenul pe care se construieste casa (vreo 500 mp) este mai jos decat cele ale terenurilor din jur. De asta presupun ca in timp ce la ceilalti nu se vedea urma de balta, in jurul fundatiei mele se adunase de-o balta. Revin cu intrebarea si il rog si pe Zen sa-mi raspunda. Cum afecteaza asta viitoarea constructie?

Te-ar ajuta sa construiesti vestitul si hulitul trotuar de 1 m in jurul casei (a soclului ma refer). Cresti cu cel putin 30% rezistenta in timp).
Un sant colector iar ti-ar fi de folos. Nu cunosc detalii dar unde duce canalizarea ta?

QUOTE(tenache @ Sep 25 2005, 03:42) *
Salutare,
am citit cu mare interes toate mesajele. Tot cautind pe net solutii pentru construirea unei case am dat peste un sistem care foloseste schelet metalic imbracat cu diverse materiale pentru izolatie. Se numeste PROTEKTOR si detalii se pot gasi la http://www.saniterm.ro/content/detalii_tehnologice.htm. Este ceva de incredere ? A vazut cineva o casa astfel construita ?

Eu am vazut sistemul. Nu e nimic de speriat. E clasic pe profile similare celor folosite la rigips. Personal nu am o garantie asupra conditiilor de rezistenta dar presupun ca la el au lucrat ingineri. Are un mare avantaj: rezistenta la seism

QUOTE(cybersamuray @ Sep 28 2005, 08:24) *
ce parere aveti de o "fundatie izolata cu cuzineti" ??? e buna de ceva sau se darima casa la primul vint mai puternic ???

Nu are legatura vintul cu fundatia cu cuzineti smile.gif

QUOTE(caesar_sw @ Oct 4 2005, 22:26) *
Cand se toarna shapa se baga si tevile pt calorifere pe sub ea?Mi se pare cam riscant..din ce material sa fie ca sa poti fi sigur ca n-o sa ai probleme in decursul anilor.Si daca ..ai probleme ce faci distrugi podeaua ca sa repari..practic iti bagi joc de pardoseala si de tot. Nu e mai safe metoda clasica cu ele pe langa perete???

Cu peretii despartitori din rigips la baie nu sunt prb ??? Am vazut ca asa se lucreaza cam peste tot.

CE izoatie fonica are un perete despartitor din rigips captusit cu vata?
(parerea mea ca aproape de 0)

Tevile de la baie , se trag prin acesti pereti ...la tine de estetica , dar solutia asta nu e un pic nesigura...in sensul ca daca ai prb ce faci??
P.S am vazut ca tevile folosite sunt pvc ..pexal nu-mi dau seama f. exact oricum...nu mi-au inspirat incredere.

Multam de raspunsuri. peacefingers.gif

Sigur ca metoda prezinta avantaje / dezavantaje. Avntajele sunt legate de estetica si economie de materiale. Tocmai am terminat asa ceva. Dezavantajele tin mai mult de executie (sa nu fie sparte pina la turnarea sapei si sa fie izolate cu un strat de burete) si intr-adevar de eventualele defectiuni. Eu am folosit tuburi HENKO care sunt garantate 10 ani iar producatorul te va despagubi daca i se constata vina.

QUOTE(George C @ Oct 16 2005, 14:14) *
Salutare,

Am citit cu interes toate mesajele de pe forum (mi-a luat cam o noapte si jumatate dar zic eu ca a meritat coolspeak.gif ).
Sunt si eu in pozitia de a-mi construi o casa undeva langa Bucuresti la primavara in 2006 sper, si deja au aparut primele probleme in sensul ca ma costa proiectul mai mult decat imi imaginam, ceva in jur de 2500EU (eu credeam ca va fi cel mult 1000). Casa are aprox 100 mp la sol si este parter + mansarda, modelul vreau sa spun.Dupca ce am citit pe forum la demisol mai mult ca sigur voi renunta.
Imi puteti recomanda va rog un arhitect care sa stie meserie si care sa nu imi incarce asa mult factura?

Va multumesc,
Dragos
Click pentru a vizualiza atașamentul

Nu trebuie sa te sperii. Societatea noastra realizeaza proiecte. Nu e deontologic sa "comentez" preturi si nu am sa o fac. Tot ce iti pot spune e ca daca faci doar PAC atunci costurile sunt sub 1000 eur iar daca executia va fi facuta cu aceeasi firma atunci doar acest PAC (Proiect de Autorizare a Constructiei) este necesar. Pentru detalii ai adresa mea de mail.

Cu stima,
Addnann
zen
QUOTE(caesar_sw @ Oct 4 2005, 21:26) *
Cu peretii despartitori din rigips la baie nu sunt prb ??? Am vazut ca asa se lucreaza cam peste tot.

CE izoatie fonica are un perete despartitor din rigips captusit cu vata?
(parerea mea ca aproape de 0)

Tevile de la baie , se trag prin acesti pereti ...la tine de estetica , dar solutia asta nu e un pic nesigura...in sensul ca daca ai prb ce faci??
P.S am vazut ca tevile folosite sunt pvc ..pexal nu-mi dau seama f. exact oricum...nu mi-au inspirat incredere.

Multam de raspunsuri. peacefingers.gif

acum am vazut in detaliu postul asta al tau. o sa iti raspund acum si maine o sa pun si niste poze.

peretele de rigips dublu placat are un coeficient de izolare fonica de vreo 55-60 db, se foloseste la compartimentarile de camere din hoteluri. ideea e, insa , sa fie DUBLU PLACAT si sa aiba vata minerala de 10 la interior.

la baie, e deajuns sa folosesti rigips verde, care te protejeaza de probleme. tevile prin peretii de rigips din baie sunt bune fiindca le poti accesa si repara relativ repede, chiar daca tb sa tai peretele.
personal, urasc tevile de incalzire sau orice fel la vedere, cu scuza service-ului mai rapid. daca lucrezi cu carpaci, asta e o scuza buna, daca lucrezi cu o firma priceputa, nu e nici o problema.

pexalul e de mai multe calitati, foloseste cel mai bun si e ok. cu cat dai mai putin acum, cu atat te risti mai mult.
oricum, nu inteleg de ce nu lucrati pe cupru, costul total e cam acelasi.
George C
QUOTE(Addnann @ Oct 17 2005, 01:02) *
Nu trebuie sa te sperii. Societatea noastra realizeaza proiecte. Nu e deontologic sa "comentez" preturi si nu am sa o fac. Tot ce iti pot spune e ca daca faci doar PAC atunci costurile sunt sub 1000 eur iar daca executia va fi facuta cu aceeasi firma atunci doar acest PAC (Proiect de Autorizare a Constructiei) este necesar. Pentru detalii ai adresa mea de mail.

Cu stima,
Addnann

Nu m-am speriat f tare, inca mai trag speranta sa gasesc ceva mai ieftin pt ca asa cum se exprima un arhitect din Timisoara "Am inteles ca doriti o locuinta relativ clasica, lucru care elimina din start solutii constructive deosebite. In concluzie va putem sugera sa contactati direct un proiectant cu experienta si de incredere care va poate ajuta sa luati cele mai bune decizii fara a creste inutil costul proiectarii prin diverse studii si variante. Din punctul nostru de vedere costurile suplimentare de proiectare nu se justifica in raport cu investitia totala" nu se justifica suma ceruta de anumite persoane care se numesc arhitecti.
In ceea ce priveste realizarea proiectului doar la nivel de PAC nu mi se pre in regula pt ca voi fi constrans sa finalizez lucrarea cu aceasi firma chiar daca lucreaza incet sau imi incarca factura sa presupunem. Forumistii mai vechi si cu experienta (ZEN) ce parere au despre aceasta solutie propusa de ADDNANN?

Cu multumiri,
Dragos

renderman
QUOTE(George C @ Oct 18 2005, 21:06) *
Nu m-am speriat f tare, inca mai trag speranta sa gasesc ceva mai ieftin pt ca asa cum se exprima un arhitect din Timisoara "Am inteles ca doriti o locuinta relativ clasica, lucru care elimina din start solutii constructive deosebite. In concluzie va putem sugera sa contactati direct un proiectant cu experienta si de incredere care va poate ajuta sa luati cele mai bune decizii fara a creste inutil costul proiectarii prin diverse studii si variante. Din punctul nostru de vedere costurile suplimentare de proiectare nu se justifica in raport cu investitia totala" nu se justifica suma ceruta de anumite persoane care se numesc arhitecti.

Cu multumiri,
Dragos

Ar trebui sa stii ca arhitectii au anumite onorarii minime fixate de ordinul arhitectilor. Daca ar respecta acele tarife, proiectul COMPLET pentru casa ta de 200 mp ar costa 4225E. Repet, pretul pentru un proiect complex, asta include toate fazele proiectarii (S.F, PAC, PT, DDE, Urmarire de santier) la toate specialitatile (arhitectura, rezistenta, electrice, sanitare, incalzire etc). Defalcat pe faze ar veni asa

ANTEPROIECT (STUDIU DE FEZABILITATE) 636.77
PROIECT TEHNIC (INCLUSIV ANTEMASURATORI SI CAIETE DE SARCINI) 1,698.05
PAC SI DOCUMENTATIILE PENTRU OBTINEREA AVIZELOR) 424.51
DETALII DE EXECUTIE 1,273.54
URMARIRE DE SANTIER SI RECEPTIA LUCRARILOR 212.26

Daca ai avea 201 mp ai intra in alta grila de tarifare si proiectul ar costa 5701E.
Tarifele si modul de calcul il gasesti aici http://www.oar-bucuresti.ro/documente/ONOR...rinta_final.doc

Informativ pot sa-ti spun ca eu am facut pac-uri pt case cam de 170 -180 mp (deci doar pac-uri) cam cu 1400E la firma la care am lucrat.
George C
QUOTE(renderman @ Oct 18 2005, 21:28) *
Ar trebui sa stii ca arhitectii au anumite onorarii minime fixate de ordinul arhitectilor. Daca ar respecta acele tarife, proiectul COMPLET pentru casa ta de 200 mp ar costa 4225E. Repet, pretul pentru un proiect complex, asta include toate fazele proiectarii (S.F, PAC, PT, DDE, Urmarire de santier) la toate specialitatile (arhitectura, rezistenta, electrice, sanitare, incalzire etc). Defalcat pe faze ar veni asa

Daca ai avea 201 mp ai intra in alta grila de tarifare si proiectul ar costa 5701E.
Tarifele si modul de calcul il gasesti aici http://www.oar-bucuresti.ro/documente/ONOR...rinta_final.doc

Informativ pot sa-ti spun ca eu am facut pac-uri pt case cam de 170 -180 mp (deci doar pac-uri) cam cu 1400E la firma la care am lucrat.

Am citit documentul la care faci referire cel emis de Ordinul Arhitectilor dar acel document incepe cu urmatoarea fraza care spune multe
"ONORARIUL (TARIFUL DE PROIECTARE) constituie, conform Legii 184/2001, republicată, un drept al arhitectului, negociat în mod liber cu beneficiarul (clientul) și reprezintă costurile pentru îndeplinirea tuturor misiunilor de proiectare la care s-a angajat acesta."
Deci de aici se pare ca ceea ce spune Ordinul Arhitectilor este cu titlu informativ si il aplica cine vrea. Apoi mai este un punct important si anume 1.1 Refolosirea proiectelor . Unde reducerea aplicata inca o data subliniez la tarifele recomandate de Ordinul Arhitectilor poate ajunge pana la 50%. Si mai am o intrebare daca se tot cer astfel de onorarii de care unii arhitecti tin seama si le iau ca lege Cum anume pot unii arhitecti care fac parte din Ordinul Arhitectilor sa furnizeze proiecte gratis adevarat pt anumite categorii de persoane acest lucru facandu-l public pe site-ul firmei la care lucreaza.
Si m-ar interesa sa stiu dar sincer cam cat ii ia unui arhitect (ca timp in zile de lucru) pana la finalizarea unui proiect cu toate detaliile de executie posibile si imposibile. Banuiesc ca nu ii ia 4 luni iar in acele 4 luni sa aiba un salariu de 1000 EU in Romania mi se pare cel putin exagerat cu tot respectul pe care il am pentru arhitecti sau pt o parte a acestora.

Dragos
George C

QUOTE(renderman @ Oct 18 2005, 21:28) *

... inca ceva chiar daca as aplica ca litera de lege ce scrie in acel document mi-ar iesi un onoraiu de 2500 EU (TABELUL 2 VALORI MEDII ESTIMATE DE INVESTIȚIE C+I EXPRIMATE ÎN EURO/M² clasa II - clădiri de locuit - gospodarie rurala pt ca este in local Ciofliceni=240 EU mp la o suprafata de aproximativ 165 mp la care se aduga recomandarea din tabelul 3 rezulta 2500 EU)
renderman
QUOTE(George C @ Oct 18 2005, 23:01) *
... inca ceva chiar daca as aplica ca litera de lege ce scrie in acel document mi-ar iesi un onoraiu de 2500 EU (TABELUL 2 VALORI MEDII ESTIMATE DE INVESTIȚIE C+I EXPRIMATE ÎN EURO/M² clasa II - clădiri de locuit - gospodarie rurala pt ca este in local Ciofliceni=240 EU mp la o suprafata de aproximativ 165 mp la care se aduga recomandarea din tabelul 3 rezulta 2500 EU)

Hai sa lamurim prima chestie:

Extras din Regulamentul Ordinului Arhitectilor

Art. 6 –Obligațiile membrilor Ordinului
Membrii Ordinului au următoarele obligații:
a) să respecte legea privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect; Regulamentul Ordinului, Codul deontologic, onorariile de referință și hotărârile forurilor de conducere ale Ordinului și filialelor, emise conform competențelor, în baza angajamentului asumat la primirea în Ordin;

Acum ca am lamurit ce este cu onorariile de referinta sa trecem la partea a doua. Daca acceptam ca casa ta intra in grupa gospodarie rurala, ceea ce bineinteles ca nu este (gospodarii rurale sint casele care se construiesc acum pt sinistrati, cu 2 camere si un hol, probabil wc-ul in curte, fara apa la robinet etc), proiectul ar costa exact 2475 E.

Chestia e ca nimeni nu respecta tarifele astea. Am inteles ca este o ancheta a consiliului concurentei asupra modului in care au fost stabilite aceste tarife.
Oricum, sa stii ca cu cat mai ieftin o sa gasesti pe cineva sa-ti faca proiectul, cu atat mai urata va fi casa... Nimeni nu se complica sa-si screama creierii sa faca o casa frumoasa pentru 2 lei 50. Zici tu ca iesi mai ieftin, dar structuristul nu o sa mai stea sa-ti calculeze grinzile, stalpii, pur si simplu o sa le supradimensioneze la greu de o sa bagi la fier si beton cat pentru 2 case...
renderman
QUOTE(George C @ Oct 18 2005, 22:35) *
Si m-ar interesa sa stiu dar sincer cam cat ii ia unui arhitect (ca timp in zile de lucru) pana la finalizarea unui proiect cu toate detaliile de executie posibile si imposibile.

Dragos

Ia fa dumneata 6 (sase) ani de facultate si dupa aia sa comentezi, ok? mad.gif Asta e, unele activitati sint mai bine decat altele, daca nu-ti convine lasa-te de meserie.
Vad ca esti pe dinafara in ceea ce priveste proiectarea. Afla tu ca la un proiect nu munceste o singura persoana, arhitectul, lucreaza o echipa intraaga de oameni : arhitect, inginer structurist, inginer de instalatii sanitare, inginer de electrice, daca e cazul de climatizare, incalzire, verificatori de proiect, etc etc. Munca fiecaruia trebuie platita. Deci banii aia din onorariile minime ale ordinului se impart la toata lumea, nu raman la arhitect. Nu zic ca tarifele alea sint mici. Oricum nimeni nu le respecta. Poate doar la proiectele de anvergura.

Consideri ca un proiect intreg face cat 4-5 termopane? Atunci chiar iti doresc sa ai parte de o asemenea casa mad.gif .
zen
o sa va zic si pdv al meu.
un meserias bun, fie el arhitect , proiectant sau zidar, isi merita mereu banii, chiar daca pare ca e scump la inceput. arhitectii buni, subliniez buni, nu fac fata la lucrari si nimeni nu se plange de ei. si mi se pare corect sa ceara si 20.000 euro, fiindca sunt oameni vizionari si care reusesc sa adune cunostinte din mai multe domenii.
ce zice renderman , cu faptul ca banii aia se impart, e perfect real. un proiect e o munca de echipa destul de complexa, unde cel care le da temele de gandire este arhitectul, iar restul specialitatilor o traduc in realitate. proiectantul ii ai minim 1500 euro, proiectul de instalatii 700 euro, electricele 500, verificatorul 2-300. calculeaza cu cat ramane el din 3000 euro, sa zicem, mai ales daca plateste si avizele la primarie.

cu ce nu sunt de acord sunt tarifele minime. mi se pare abject sa fortezi mana omului, mai ales ca este OBLIGAT sa aiba stamplia de arhitect pe proiect. adica un fel de romanism de stat, daca tot vii neaparat la mine, ia sa te barbieresc fara rusine. daca arhitectul are valoare, isi poate face tarifele care le crede ca sunt echivalente la munca si renumele lui si nimeni nu va comenta, fiindca se stie ca vor primi un proiect cu adevarat unic.

specific la discutia cu proiectul ,mi se pare mai logic sa fci un proiect cu un arhitect (nu cu un proiectant) care sa te multumeasca, fiindca va dura ceva vreme, dupa care sa il dai la ofertare la mai multe firme, sa angajezi un diriginte de santier care sa verifice constructia pe parcurs si sa faci treaba asezat, asa cum se cuvine.

ideea e ca nu construiesti un cotet, ci o casa pe viata , asa ca tb facuta bine si corect.
George C
QUOTE(renderman @ Oct 19 2005, 21:10) *
Ia fa dumneata 6 (sase) ani de facultate si dupa aia sa comentezi, ok? mad.gif Asta e, unele activitati sint mai bine decat altele, daca nu-ti convine lasa-te de meserie.
Vad ca esti pe dinafara in ceea ce priveste proiectarea. Afla tu ca la un proiect nu munceste o singura persoana, arhitectul, lucreaza o echipa intraaga de oameni : arhitect, inginer structurist, inginer de instalatii sanitare, inginer de electrice, daca e cazul de climatizare, incalzire, verificatori de proiect, etc etc. Munca fiecaruia trebuie platita. Deci banii aia din onorariile minime ale ordinului se impart la toata lumea, nu raman la arhitect. Nu zic ca tarifele alea sint mici. Oricum nimeni nu le respecta. Poate doar la proiectele de anvergura.

Consideri ca un proiect intreg face cat 4-5 termopane? Atunci chiar iti doresc sa ai parte de o asemenea casa mad.gif .

Cred ca am dreptul sa comentez mai ales ca am facut si eu o facultate de 5 ani ce-i drept si nu de 6 ani, plus un master de 2 ani si un doctorat in lucru.Nu mai va plangeti voi arhitectii ca ati facut 6 ani scoala ca mai fac si alti atatia ani, vezi doctorii si nu sunt platiti ca voi desi poate fac mai mult bine.Referitor la echipa care lucreaza cu un arhitect fi serios ca odata facut un proiect pot sa bag mana in foc ca se foloseste aceasi strucura pantru inca 50 daca nu mai multe, mai faceti o modificare mica si gata alt proiect spuneti voi pt care munceste o echipa intreaga eventual vreo 2 luni ca sa va acoperiti onorariul de 4000EU cerut cu atata nonsalanta. Iar daca tu imi spui mie ca toti oamenii aia care fac parte din echipa lucreaza o luna la un singur proiect inseamna ca toata echipa e un dezastru death.gif si nu meritati nici banii pe un singur termopan fara suparare. Intamplator sunt inginer si cam stiu cum stau lucrurile puke.gif Si inca ceva cam de jumatate de ani "ma plimb" in intres de serviciu prin tari din EU vezi Italia, Germania, Franta chiar Portugalia si aici poti gasi arhitecti care fac acelasi lucru ca si voi poate chiar mai bine cam la acelasi pret poate chiar mai scazut, dar nivelul salariilor e altul aici. Deci nu o sa platesc un arhitect din tara cu o asemenea suma, mai ales un aritect care nu respecta nici macar recomandarile ORDINULUI ARHITECTILOR cu privire la onorarii exobitante (deh ce sa-i faci intamplator am facut o scoala si stiu sa citesc si ti-ai pus singur cenusa in cap prin trimiterea la OAR de a carei recomandare in ceea ce priveste onorariile marturisesc ca nu stiam).Pana va faceti un nume, recunoscut macar in tara va recomand calduros sa schimbati tactica asta a preturilor exorbitante.
Nu am vazut insa nici un comentariu din partea ta legata de modalitatea de calcul % prin care se ajunge la un onorariu de 2500EU cu aplicarea intocmai a asa numitei recomandari emisa de Ordinul Arhitectilor.
George C
QUOTE(zen @ Oct 19 2005, 21:33) *
o sa va zic si pdv al meu.
un meserias bun, fie el arhitect , proiectant sau zidar, isi merita mereu banii, chiar daca pare ca e scump la inceput. arhitectii buni, subliniez buni, nu fac fata la lucrari si nimeni nu se plange de ei. si mi se pare corect sa ceara si 20.000 euro, fiindca sunt oameni vizionari si care reusesc sa adune cunostinte din mai multe domenii.
ce zice renderman , cu faptul ca banii aia se impart, e perfect real. un proiect e o munca de echipa destul de complexa, unde cel care le da temele de gandire este arhitectul, iar restul specialitatilor o traduc in realitate. proiectantul ii ai minim 1500 euro, proiectul de instalatii 700 euro, electricele 500, verificatorul 2-300. calculeaza cu cat ramane el din 3000 euro, sa zicem, mai ales daca plateste si avizele la primarie.

Zen sunt perfect de acord cu tine, dar se aplica ce spui tu atunci cand intr-adevar este vb de un proiect unic din toate punctele de vedere, cand se aleg solutii constructive vizionare, forme complexe, materiale care nu se folosesc in mod uzual etc. Eu am postat mai sus o poza cu modelul 3D realizat chiar de catre mine si nu cred ca am ales ceva complex sau care necesita un efort asa de mare din parte unui arhitect sau echipei acestuia ci as putea spune ca am ales chiar ceva banal dar care cu putina atentie poate arata f bine si nu ca un cotet. Am ales aceasta varianta dupa ce am rasfoit cateva reviste nemtesti si mi-am facut o idee: simplu, frumos, practic si de ce nu ieftin in ceea ce priveste realizarea. NU am vazut sa fi pomenit cineva ceva de plata avizelor la primarie si nici nu am avut pretentia asta. Cam atat pt moment.

QUOTE(renderman @ Oct 19 2005, 20:35) *
Hai sa lamurim prima chestie:

Extras din Regulamentul Ordinului Arhitectilor

Art. 6 –Obligațiile membrilor Ordinului
Membrii Ordinului au următoarele obligații:
a) să respecte legea privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect; Regulamentul Ordinului, Codul deontologic, onorariile de referință și hotărârile forurilor de conducere ale Ordinului și filialelor, emise conform competențelor, în baza angajamentului asumat la primirea în Ordin;

Acum am vazut si referirea la onorariul calculat dar poate imi dai si mie detaliat cum ajungi tu la suma aceea.
Renderman cine face LEGEA in Romania Ordinul Arhitectilor? pt ca ce spune legea se bate cap in cap cu ce spune Ordinul Arhitectilor.
zen
QUOTE(George C @ Oct 19 2005, 21:10) *
Zen sunt perfect de acord cu tine, dar se aplica ce spui tu atunci cand intr-adevar este vb de un proiect unic din toate punctele de vedere, cand se aleg solutii constructive vizionare, forme complexe, materiale care nu se folosesc in mod uzual etc. Eu am postat mai sus o poza cu modelul 3D realizat chiar de catre mine si nu cred ca am ales ceva complex sau care necesita un efort asa de mare din parte unui arhitect sau echipei acestuia ci as putea spune ca am ales chiar ceva banal dar care cu putina atentie poate arata f bine si nu ca un cotet. Am ales aceasta varianta dupa ce am rasfoit cateva reviste nemtesti si mi-am facut o idee: simplu, frumos, practic si de ce nu ieftin in ceea ce priveste realizarea. NU am vazut sa fi pomenit cineva ceva de plata avizelor la primarie si nici nu am avut pretentia asta. Cam atat pt moment.

dupa parerea mea, un proiect normal, cu 200 mp construiti, nu ar tb sa depaseasca 2500 euro, toate cheltuielile incluse. daca iese mai putin, cu atat mai bine.

cred insa ca multe lume se concentreaza pe proiect, cand e foarte important sa nu uiti de cum se va traduce in realitate. aici schioapata rau arhitectii, iau multe lucrari si nu prea mai au timp de urmarire pe santier, ceea ce duce la probleme mari in timpul lucrarii.

la o casa ca a ta, probabil ca se va ajunge la proiectant+stampilade arhitect platita , dupa care se merge pe cont propriu cu avize, autorizatii, etc.

si bafta in continuare biggrin.gif
corvin
salut!

m-ar interesa si pe mine daca stie cineva care e procedura daca torni betonul pentru fundatie in regie proprie ( cu betoniera). am inteles ca trebuie dusa o mostra la laborator pentru analiza.

mutumesc anticipat!
zen
revin, asa cum am promis, cu pozele cu pereti si cu instalatii prin rigips
cybersamuray
QUOTE(zen @ Oct 19 2005, 23:43) *
revin, asa cum am promis, cu pozele cu pereti si cu instalatii prin rigips

fain...dar daca se sparge o teava de aia in pardoseala, ce te faci ????
Addnann
Ceea ce am citit mai sus imi aduce aminte de podul de peste buzau. Multi nu inteleg ca propria lor CASA e locul unde vor locui cel putin 50 - 100 ani si ca vor avea (daca nu au) si copii, iar cind (Doamne fereste!) tavanul va cadea vor regreta amarnic acei citiva eur pe care ii dau proiectantilor (atentie ... nu am zis arhitectilor). Aviz si pentru cei cu "regie proprie" si "meseriasi" angajati.
Problema mea nu e ca nu e dispus cineva sa dea "atitia bani" pentru ce ... pentru nici 4 luni munca! Problema e ca nu se vede rostul (s-a vazut la Maracineni si in alte vesele parti, inclusiv in zonele inundabile in care s-au facut locuinte) unui proiect.
Activitatea de proiectare este o activitate complexa si daca nu o tratezi cu nepasare (se poate recomanda o casa si din revistele de profil) si chiar calculezi fiece casuta si ii proiectezi instalatiile s.a.m.d. reusesti sa iti scoti cei 2500 eur lejer. Dar pt. PAC nu vei ajunge la mai mult de 6 - 800 eur. la un proiectant "de mina a doua". Adica tipul acela:
-Da spuneti ce sa va fac;
- Pai ... asa , asa, sarpanta, clasic;
- Sigur, nici o problema;

Ca arata cum arata, ca nu are nici o legatura cu zona, ca e sau nu in zona inundabila, ca are probleme legate de amplasament (conditii de vint/zapada/inghet) etc. nu mai conteaza. Beneficiarul va regreta imens ulterior. Chestiunea cu medicii, etc. care fac mult mai mult bine (!!? adica te salveaza cind casa pica peste tine!?) si nu sunt platiti ma face sa rid. 1000 eur / luna? Glumiti d-lor. Se cistiga mult mai bine. Probabil ca nu a-ti mai fost demult la medic. Macar la proiectanti nu dati spaga ci sunteti informati corect asupra unor costuri perfect justificate de gindire si proiectare a propriei dvs. case. Intr-adevar nu dam cu glet / nu punem rigips / etc. (asta o fac angajatii nostri) ci facem niste "hirtii" cu niste "liniute" de obicei si acelea proaste.
Prefer sa inchei subiectul aici si sa sper ca atitudinea noastra se va schimba pentru ca doar asa vom progresa: proiectantul va proiecta, executantul va executa, beneficiarul va plati, etc.
zen
QUOTE(cybersamuray @ Oct 20 2005, 07:27) *
fain...dar daca se sparge o teava de aia in pardoseala, ce te faci ????

propun atunci sa facem un apartament cu toate tevile la vedere biggrin.gif
pai orice meserias iti va spune ca tevile nu se sparg, ci cedeaza lipiturile , eventual, asta in cazul in care nu dai gauri cu bormasina ca berbecul prin pardoseala.
daca te uiti , tevile care trec pe sub sapa sunt dintr-o bucata, asa ca or sa stea cam pana cand cade casa pe tine biggrin.gif
a, sa nu uit, plec de la ideea e ca folosesti materiale bune, nu rahaturi turcesti sau chinezesti. death.gif
George C
QUOTE(Addnann @ Oct 20 2005, 14:52) *
Ceea ce am citit mai sus imi aduce aminte de podul de peste buzau. Multi nu inteleg ca propria lor CASA e locul unde vor locui cel putin 50 - 100 ani si ca vor avea (daca nu au) si copii, iar cind (Doamne fereste!) tavanul va cadea vor regreta amarnic acei citiva eur pe care ii dau proiectantilor (atentie ... nu am zis arhitectilor). Aviz si pentru cei cu "regie proprie" si "meseriasi" angajati.
Problema mea nu e ca nu e dispus cineva sa dea "atitia bani" pentru ce ... pentru nici 4 luni munca! Problema e ca nu se vede rostul (s-a vazut la Maracineni si in alte vesele parti, inclusiv in zonele inundabile in care s-au facut locuinte) unui proiect.
Activitatea de proiectare este o activitate complexa si daca nu o tratezi cu nepasare (se poate recomanda o casa si din revistele de profil) si chiar calculezi fiece casuta si ii proiectezi instalatiile s.a.m.d. reusesti sa iti scoti cei 2500 eur lejer. Dar pt. PAC nu vei ajunge la mai mult de 6 - 800 eur. la un proiectant "de mina a doua". Adica tipul acela:
-Da spuneti ce sa va fac;
- Pai ... asa , asa, sarpanta, clasic;
- Sigur, nici o problema;

Ca arata cum arata, ca nu are nici o legatura cu zona, ca e sau nu in zona inundabila, ca are probleme legate de amplasament (conditii de vint/zapada/inghet) etc. nu mai conteaza. Beneficiarul va regreta imens ulterior. Chestiunea cu medicii, etc. care fac mult mai mult bine (!!? adica te salveaza cind casa pica peste tine!?) si nu sunt platiti ma face sa rid. 1000 eur / luna? Glumiti d-lor. Se cistiga mult mai bine. Probabil ca nu a-ti mai fost demult la medic. Macar la proiectanti nu dati spaga ci sunteti informati corect asupra unor costuri perfect justificate de gindire si proiectare a propriei dvs. case. Intr-adevar nu dam cu glet / nu punem rigips / etc. (asta o fac angajatii nostri) ci facem niste "hirtii" cu niste "liniute" de obicei si acelea proaste.
Prefer sa inchei subiectul aici si sa sper ca atitudinea noastra se va schimba pentru ca doar asa vom progresa: proiectantul va proiecta, executantul va executa, beneficiarul va plati, etc.

Fara suparare dar casa lui bunicamiu e facuta de 70 de ani asa cum a stiut el sa o faca atunci, nu a fost proiectata de arhitect, a trecut prin toate cutremurele care au fost in acesti 70 de ani si nu a cazut in toata perioada asta, asa ca nu mai va umflati atat in pene. Asta nu inseamna ca sustin constructia caselor "dupa ureche" daca pot sa spun asa fara un plan facut de arhitect, studii etc ci doar ca ar tb sa reveniti cu picioarele pe pamant si sa revizuiti tarifele alea si eventual sa mai lasati din aroganta.
Referitor la proiectant de unde sti ca nu gasesc unul bun care lucreaza chiar pt un arhitect care cere 4000EU de ex?
Ai dat exemplul cu casele inundate, oare pe alea din Pipera cine le-a proiectat?w00t.gif w00t.gif si mai ales cat o fi costat proiectul (cred ca o caruta de bani) si s-a vazut cat de bine a gandit cine a proiectat asa ceva.Poate ii scoate Ordinul Arhitectilor la lumina pe cei care au proiectat acele case sa stie tot poporul cine sunt si sa fie ocoliti.
Ti-ai aruncat ochii pe modelul 3D postat de mine pe site? cred ca arata mult mai bine decat multe enormitati spre ex din Pipera desenate si proiectate asa "cum tb" ca la carte de colegii tai de breazla probabil.
renderman
QUOTE(George C @ Oct 19 2005, 21:56) *
Cred ca am dreptul sa comentez mai ales ca am facut si eu o facultate de 5 ani ce-i drept si nu de 6 ani, plus un master de 2 ani si un doctorat in lucru.Nu mai va plangeti voi arhitectii ca ati facut 6 ani scoala ca mai fac si alti atatia ani, vezi doctorii si nu sunt platiti ca voi desi poate fac mai mult bine.Referitor la echipa care lucreaza cu un arhitect fi serios ca odata facut un proiect pot sa bag mana in foc ca se foloseste aceasi strucura pantru inca 50 daca nu mai multe, mai faceti o modificare mica si gata alt proiect spuneti voi pt care munceste o echipa intreaga eventual vreo 2 luni ca sa va acoperiti onorariul de 4000EU cerut cu atata nonsalanta. Iar daca tu imi spui mie ca toti oamenii aia care fac parte din echipa lucreaza o luna la un singur proiect inseamna ca toata echipa e un dezastru death.gif si nu meritati nici banii pe un singur termopan fara suparare. Intamplator sunt inginer si cam stiu cum stau lucrurile puke.gif Si inca ceva cam de jumatate de ani "ma plimb" in intres de serviciu prin tari din EU vezi Italia, Germania, Franta chiar Portugalia si aici poti gasi arhitecti care fac acelasi lucru ca si voi poate chiar mai bine cam la acelasi pret poate chiar mai scazut, dar nivelul salariilor e altul aici. Deci nu o sa platesc un arhitect din tara cu o asemenea suma, mai ales un aritect care nu respecta nici macar recomandarile ORDINULUI ARHITECTILOR cu privire la onorarii exobitante (deh ce sa-i faci intamplator am facut o scoala si stiu sa citesc si ti-ai pus singur cenusa in cap prin trimiterea la OAR de a carei recomandare in ceea ce priveste onorariile marturisesc ca nu stiam).Pana va faceti un nume, recunoscut macar in tara va recomand calduros sa schimbati tactica asta a preturilor exorbitante.
Nu am vazut insa nici un comentariu din partea ta legata de modalitatea de calcul % prin care se ajunge la un onorariu de 2500EU cu aplicarea intocmai a asa numitei recomandari emisa de Ordinul Arhitectilor.

Nu te mai ambala atat. Nimeni nu aplica tarifele alea. Dar sa nu cadem in derizoriu si sa vrem sa platim un arhitect cu echivalentul a doua geamuri termopane. Daca tu nu intelegi rolul arhitectului atunci n-are rost sa mai continuam discutia.
renderman
QUOTE(George C @ Oct 20 2005, 21:27) *
... cred ca arata mult mai bine decat multe enormitati spre ex din Pipera desenate si proiectate asa "cum tb" ca la carte de colegii tai de breazla probabil.

De unde esti tu asa sigur? Vrei sa-ti spun cum sint facute? Vine un beneficiar "destept" care le stie pe toate, iti pune o poza in fata si nu accepta nici o sugestie din partea ta. De asta vezi peste tot mizerii de case - la pipera, corbeanca, voluntari etc. Nu le pasa cand le spui ca au livingul spre nord, ca au un stalp de 50x50 exact in fata semineului etc. Mi-e sila de asemenea beneficiari. Casele frumoase, tine minte, ies atunci cand dai mana libera arhitectului, il lasi sa-si foloseasca fantezia, imaginatia. Pentru ca spre deosebire de inginer, care gandeste DOAR practic, arhitectul se gandeste si la frumos, la estetic. Daca banii sint putini si timpul este scurt atunci casa o sa arate in consecinta.
George C
QUOTE(renderman @ Oct 20 2005, 22:49) *
De unde esti tu asa sigur? Vrei sa-ti spun cum sint facute? Vine un beneficiar "destept" care le stie pe toate, iti pune o poza in fata si nu accepta nici o sugestie din partea ta. De asta vezi peste tot mizerii de case - la pipera, corbeanca, voluntari etc. Nu le pasa cand le spui ca au livingul spre nord, ca au un stalp de 50x50 exact in fata semineului etc. Mi-e sila de asemenea beneficiari. Casele frumoase, tine minte, ies atunci cand dai mana libera arhitectului, il lasi sa-si foloseasca fantezia, imaginatia. Pentru ca spre deosebire de inginer, care gandeste DOAR practic, arhitectul se gandeste si la frumos, la estetic. Daca banii sint putini si timpul este scurt atunci casa o sa arate in consecinta.

Atunci de ce nu ii refuzati pe acei beneficiari sau nu incercati sa va impuneti punctul de vedere referitor la forma, solutii alese etc? Asta nu scuza insa cu nimic faptul ca le intra apa in casa, totusi cel care a facut proiectul (proiectantul banuiesc dar supervizat totusi de arhitect) putea macar sa faca chestia asta daca in ceea ce priveste fantezia nu s-a putut manifesta.
Uite sunt curios de cum ai rezolva tu ca arhitect pb urmatoare?Ce vrea beneficiarul:
-casa intr-o localit. pe langa Snagov P+M din caramida suprafata teren aprox 600m (15x42, laturile mici ale dreptunghiului sunt situate catre N respectiv S, iar una din laturile de 42 este de-a lungul drumului (un drum pietruit ce face legatura cu soseaua ce leaga DN1 de Snagov), cam la 300 m fata de latura mica orienta spre S este padure)
-la parter living, bucatarie, WC serviciu si un mic birou,
-la mansarda 3 camere, una cu baie propie si 2 deservite de o baie la comun,
-vrea sa arate rustic, cu grinzi la vedere in bucatarie, la mansarda etc
-placare cu piatra de rau pe unde considera arhitectul ca ar da mai bine,
-uraste inoxul, prefera lemnul pt balcoane, cat si pt trepte, scara etc.
-referitor la bani este inginer si nu isi permite o casa mai scumpa de 50-60mii EU pt ca nu ii da banca, probabil o sa o faca in regie proprie pt ca lucreaza la o companie internationala care ii poate facilita preturi avantajoase pt materiale de constructii, si ia in calcul si eventualitatea de a nu finaliza in totalitate finisajele de la nivelul mansardei tocmai pt ca tine sa faca un lucru cat se poate de bun.
Eu ca inginer am ales solutia postata acum cateva zile pe site. Daca tu ai ceva care sa se preteze la ce am scris mai sus referitor la dorinta beneficiarului as fi tare curios sa vad rezolvarea ta. Banuiesc ca te-ai intalnit cu astfel de cazuri ca arhitect. Astept sa vad daca acepti provocarea worthy.gif
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.