Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

IoanaB

De asta v-am si intrebat - pare foarte complicat si daca nu este absolut necesar nu as vrea sa o facem.
Intentionam sa facem contractele cu 1 septembrie - dar ne tot gandim.
Multumesc.
zen
QUOTE(IoanaB @ Aug 28 2005, 21:11)
De asta v-am si intrebat - pare foarte complicat si daca nu este absolut necesar nu as vrea sa o facem.
Intentionam sa facem contractele cu 1 septembrie - dar ne tot gandim.
Multumesc.
*

http://www.capital.ro/index.php?a=21301&shift=1
poate ai nevoie si de informatia asta, apropo de intabulare

blanc
Salutare. Si eu sunt aproape gata cu actele si oscilez intre a ridica casa cu o firma sau in regie proprie.
Dpdv al relatiilor cu banca am inteles ca e mai usor daca faci cu o firma, totusi as inlcina spre regie dar nu stiu care sunt conditiile. Ma puteti ajuta ?
Multumesc mult ?
caesar_sw
QUOTE(zen @ Aug 28 2005, 21:02)
e ok, lasa constructorul sa lucreze  biggrin.gif
palul ala special e osb, are dreptate cel care a mai zis asta. nu inteleg insa de ce nu pune astereala de lemn?
*

Zen,
Mulumesc de raspuns.Asa credeam si eu ca e OSB, dar dupa aceea am vazut ca e PAL obisnuit.. mad.gif .
Pe interior , intre capriori a zis ca o sa puna vata minerala imbracata in folie (folie la fel cu cea de pe acoperis) ,ca o perna, prinderea urmand sa se faca cu o plasa de sarma ... E ok pana aici?

N-a pus astereala din scandura pentru ca am impresia ca se scoate mai ieftin asa...Si eu as fi vrut sa puna tot din scandura si m-a pacalit cu "pal special".

Cred ca o sa mai revin cu intrebari , ca vaz ca te pricepi, poate deschizi vreun cont pt donatii ca deja ai oferit consultanta la o gramada biggrin.gif
Multumesc inca odata.
zen
QUOTE(caesar_sw @ Aug 29 2005, 12:18)
Zen,
Mulumesc de raspuns.Asa credeam si eu ca e OSB, dar dupa aceea am vazut ca e PAL obisnuit.. mad.gif .
Pe interior , intre capriori a zis ca o sa puna vata minerala imbracata in folie (folie la fel cu cea de pe acoperis) ,ca o perna, prinderea urmand sa se faca cu o plasa de sarma ... E ok pana aici?

N-a pus astereala din scandura pentru ca am impresia ca se scoate mai ieftin asa...Si eu as fi vrut sa puna tot din scandura si m-a pacalit cu "pal special".

Cred ca o sa mai revin cu intrebari , ca vaz ca te pricepi, poate deschizi vreun cont pt donatii ca deja ai oferit consultanta la o gramada biggrin.gif
Multumesc inca odata.
*

-daca e pal obisnuit e nasol, se poate umfla in contact cu apa. iti da ceva garantie?
-vata minerala are din start o fata cu folie, iar prinderea se face cu sarma trecuta printre cuie, ca in poza de sarpanta care am pus-o eu mai sus. cred ca merge si cu plasa de sarma, pana la urma.
- asta era si ideea, sa fac munca probono. las' ca ma platesc altii la greu cand deschid gura, aici e alta lume
aAs
Salut,
Am tot citit ce sa scris pe aici si am si eu o mica-mare problema.
Casa pe care am achizitionat-o e p+1.La etaj intre etaj si pod nu exista placa turnata.Cu cine am vb m-a sfatuit sa fac pod din scandura de 2,5 sub care sa pun polistiren expandat+vata minerala+folie anticondens+scandura de 2,5 si apoi structura ptr rigips. Intrebarea mea:Structura tavanului de rigips se va prinde de lemn, iar lemnul lucreaza in timp, asta nu inseamna ca o sa apara crapaturi in tavan?
Daca stie cineva raspunsul sau alte metode de a inchide etajul i-as fi recunoscator.
Cu multumiri.
zen
QUOTE(aAs @ Aug 29 2005, 21:08)
Salut,
Am tot citit ce sa scris pe aici si am si eu o mica-mare problema.
Casa pe care am achizitionat-o e p+1.La etaj intre etaj si pod nu exista placa turnata.Cu cine am vb m-a sfatuit sa fac pod din scandura de 2,5 sub care sa pun polistiren expandat+vata minerala+folie anticondens+scandura de 2,5 si apoi structura ptr rigips. Intrebarea mea:Structura tavanului de rigips se va prinde de lemn, iar lemnul lucreaza in timp, asta nu inseamna ca o sa apara crapaturi in tavan?
Daca stie cineva raspunsul sau alte metode de a inchide etajul i-as fi recunoscator.
Cu multumiri.
*

cam asa arata de sus planseul tau de barne.
sub este lemn de 2,5, pe care se prinde tavanul de rigips.
daca sunt meseriasi vor silicona la imbinarile cu peretele, asa ca nu va crapa.
sau poti folosi profile bovelacci , de polistiren, care sa acopere imbinarea tavan-perete.

zen
iar asta e pt mihaelac, cea care intreba cum se face calcanul lipit de zidul vecinului.
aAs
Merci Zen de raspuns..sa inteleg ca polistirenul peste vata minerala nu mai are rost?Specific ca podul nu o sa fie izolat si nu o sa fie utilizat decat ptr depozitare. Acoperisul e din astereala+folie+tigla metalica. Practic meseriasul a zis urmatoarele straturi privite dinspre pod spre interior:scandura+polistiren 5+vata minerala+scandura+structura rigips.
Din poza: ce distanta e intre barne si de ce doar unele sunt acoperite cu folie, iar caroiajul tip fagure? e mai bine asa decat sa pui fasii lungi de la un cap la celalat de vata? Merci mult de amabilitate
alinsteaua

Vad ca nu raspunde nimeni la intrebarea " Cu firma sau in regie proprie ??" si eu vreau sa-mi construiesc o casa si incep sa ma interesez,daca poate cineva sa ma ajute si sa-mi spuna de unde se pot lua materiale de constructie ieftine !!!!! de ex caramida,Ciment .....etc daca stiti nu tineti numai pt voi mad.gif
andy9
QUOTE(alinsteaua @ Aug 30 2005, 14:14)
Vad ca nu raspunde nimeni la intrebarea " Cu firma sau in regie proprie ??" si eu vreau sa-mi construiesc o casa si incep sa ma interesez,daca poate cineva sa ma ajute si sa-mi spuna de unde se pot lua materiale de constructie ieftine !!!!! de ex caramida,Ciment .....etc daca stiti nu tineti numai pt voi mad.gif
*

Eu am ales firma:
Pentru ca:
a) nu am timp sa ma suna la fiecare 3 ore ca le trebuie ciment, cuie, folie, balast, lemn etc.. am servici de 10 ore pe zi cel putin.
cool.gif am luat credit si fara firma ar fi fost mai greu;
c) regia inseamna economie TVA la manopera, presupunand ca lucrezi la negru. In rest materialele tot cu TVA le iei! Daca ai surse de material fara factura atunci mai economisesti, in rest este o iluzie. La ce gafe faci pe parcurs la aprovizionare tot acolo iesi. Si pana la urma faptul ca constructorul are relatii si ia cu 5% mai ieftin, aduagand beneficiul sa zicem de 5-7% tot acolo iesi.
d) cel mai important: sa ai o firma serioasa!

Eu am avut bafta deocamdata. Am deviz, platesc pe lucrare si nu pe zi/ora etc. Calitatea o verific cat se poate personal. Betonul vine in mare parte cu cifa, se vibreaza, fierul ma uit pe proiect sa vad daca este respectat: nr. etrieri, latime, legare corecta etc... zidurile le iau cu bolobocul.. in rest nu am ce face...
In regie eu cred ca se merita daca:
a) ai timp berechet
cool.gif ai cunostinte aprofundate in materie de constructii civile
c) ai simt la echipe ...
Am vazut multe case si in regie si cu firme, cam prevaleaza situatia in care beneficiarul era cu nervii la pamant, era la a 3-a echipa de muncitori, era disperat, era stresat...
Exista plase si cu firme, dar totul e sa alegi firma care trebuie!
Bafta
andy9
[quote=andy9,Aug 30 2005, 16:02]

Si inca ceva:

1) Caramida se ia din zona in care construiesti. Adica daca stai la Calarasi nu o sa iei caramida din ardeal, iar daca esti din Iasi nu vei lua sigur din Sibiu... exceptia o face situatia in care iei porotherm. La produse indigene (de aceea si calitate) conteaza mai mult transportul;

2) Ciment: Pretul este de 145.000 ROL pe sac, mai ieftin eu nu stiu. Poti lua la vrac, de la fabrici de ciment, cu pana la 2.300.000 ROL/to, dar banuiesc ca nu ai Cement-Truck si nici siloz.

Ciao
siven01
Zen , din poze reiese ca esti intr-o faza avansata cu constructia .Am rugamintea ,daca ai timp ,sa-mi dai si mie ceva detalii ref .la faza turnarii placii peste umplutura si tasarea acesteia( umpluturii) .
Asta era mesajul initial , si acum revin cu amanuntele , direct pe forum
Sensul intrebarii mele este urmatorul :
Am turnat fundatia si apoi elevatia , arata apr ca la tine ,in pozele din post . Din elevatie ,imi ies armaturile de la samburi ( vreo 10 buc) de care eu eram convins ca v-a trebuii sa armez( sa ma leg de fierul beton) plasa de buzau. Ce am vazut la tine ,m-a dat peste cap ,total .
Problema la mine ,este ca nu am tasat pamantul din umplutura si imi este frica ca . daca torn placa acum , fara o tasare puternica , aceasta se v-a crapa ,in timp.(asta in contextul .in care fac dupa tehnologia mea )
Daca adopt tehnologia ta ( conf. detaliu foto) reiese ca as putea merge mai departe ,si sa las ptr un moment ulterior , turnarea placii , motivul fiind faptul ca nu are nici o legatura cu elevatia ( soclul) sau armatura din samburi sau stilpi si deci pot lasa sa se taseze natural chiar .
Ceea ce ma cam incurca este faptul ca am un mic beci ,pe care voi fi nevoit sa-l acopar cu o placa acum , rezultatul fiind faptul ca ,zidaria va fi inaltata cu 10cm pe perimetrul respectiv .
Zi-mi te rog ( daca ai inteles care sunt problemele mele ) ce ai face in locul meu .
Mersi mult.
PS .Am pus 3 poze , ptr a putea vedea cum credeam eu ca se face .
zen
QUOTE(alinsteaua @ Aug 30 2005, 14:14)
*

eu nu as sfatui pe nimeni in regie proprie.
am avut niste clienti cu tentative din astea si, la sfarsit, cand au tras linia, nu se meritau nervii la cati bani au economisit, adica 0.
mai ales acum, cand se lucreaza cu credite la banca, ai tot interesul sa lucrezi cu firma.
mai greu e , insa, sa gasesti pe cineva serios.
zen
QUOTE(siven01 @ Aug 30 2005, 17:10)
Am turnat fundatia si apoi elevatia , arata apr ca la tine ,in pozele din post . Din elevatie ,imi ies armaturile de la samburi ( vreo 10 buc) de care eu eram convins ca v-a trebuii sa armez( sa ma leg de fierul beton) plasa de buzau. Ce am vazut la tine ,m-a dat peste cap ,total .
Problema la mine ,este ca nu am tasat pamantul din umplutura si imi este frica ca . daca torn placa acum , fara o tasare puternica , aceasta se v-a crapa ,in timp.(asta in contextul .in care fac dupa tehnologia mea )
Daca adopt tehnologia ta ( conf. detaliu foto) reiese ca as putea merge mai departe ,si sa las ptr un moment ulterior , turnarea placii , motivul fiind faptul ca nu are nici o legatura cu elevatia ( soclul) sau armatura din samburi sau stilpi si deci pot lasa sa se taseze natural chiar .
Ceea ce ma cam incurca este faptul ca am un mic beci ,pe care voi fi nevoit sa-l acopar cu o placa acum , rezultatul fiind faptul ca ,zidaria va fi inaltata cu 10cm pe perimetrul respectiv .
Zi-mi te rog ( daca ai inteles care sunt problemele mele ) ce ai face in locul meu .
Mersi mult.
PS .Am pus 3 poze , ptr a putea vedea cum credeam eu ca se face .
*

intre cota 0 si o placa e o mare diferenta.
cota 0 este un beton slab armat, care nu rezista ca si o placa armata calumea.de aia se are grija ca pamantul de sub ea sa fie bine tasat si udat, ca sa nu se lase si sa creeze un gol sub ea.
placa, in schimb, este armata serios si nu conteaza daca e gol dedesubt.
ca atare, daca nu ai tasat, se va lasa foarte probabil si va crapa cota 0.chiar si al ea, insa, acea plasa de buzau se prinde in zidurile laterale, ca sa fie ancorata cumva.

ca si solutie, nu prea stiu ce sa spun, dar tasarea asta o face si muncitorul cel mai parlit care lucreaza in regie proprie. ideea e ca pamantul ala tb vazut de geotehnician, la cladirea luata de exemplu era pamant contractil, care a tb amestecat cu nisip . tasarea se face cel mai bine cu "cangur", de regula romanasii nostri vajnici folosesc un mai de lemn, care nu stiu cat de bun e.

am atasat 2 poze, sa vezi diferenta de armare.
zen
QUOTE(RALLYMAN @ Aug 23 2005, 22:25)
Dorinta mea este ca gardul sa iasa din turnare cat mai neted ca sa nu mai fie nevoie de tencuiala (la 108 m liniari si 2 m inaltime este o cheltuiala babana) si vreau ca betonul cand il torn sa fie si colorat in masa ca sa nu mai fie nevoie de vopsit (asa cum sant pavelele) ...
Stie cineva cu ce pot colora betonul in masa ? Un colorant durabil in timp si ieftin ... ca trebuie mult ( sa colorez vreo 18-20 m cubi de beton)
Stie cineva cum pot turna betonul in cofrag fara sa faca "bule" si fara sa folosesc vibrator care e scump si de imprumutat nu stiu de unde ?
Ma gandeam sa-l torn foarte moale (aproape lichid) si cineva sa "vibreze" cofragul cu un ciocan ...    biggrin.gif  ... oare e bine ?

Astept raspuns de la meseriasi si de la cei cu experienta ...
*

1.ca sa iasa neted, cauta cofraje metalice. daca nu, tb facut cofragul cu scandura buna si mai groasa, sa nu se curbeze
2.se toarna mai moale betonul si se da la greu cu ciocanul
3.habar nu am cu colorantul
zen
QUOTE(aAs @ Aug 29 2005, 22:06)
Merci Zen de raspuns..sa inteleg ca polistirenul peste vata minerala nu mai are rost?Specific ca podul nu o sa fie izolat si nu o sa fie utilizat decat ptr depozitare. Acoperisul e din astereala+folie+tigla metalica. Practic meseriasul a zis urmatoarele straturi privite dinspre pod spre interior:scandura+polistiren 5+vata minerala+scandura+structura rigips.
Din poza: ce distanta e intre barne si de ce doar unele sunt acoperite cu folie, iar caroiajul tip fagure? e mai bine asa decat sa pui fasii lungi de la un cap la celalat de vata? Merci mult de amabilitate
*

1.caroiajul e din motive de rezistanta, asta e un plafon din barne de lemn al unei pensiuni, ca atare era incarcare mai mare
2.e pura intamplare ca folie nu e peste tot
3.polistiren+vata minerala inseamna doar mai multe straturi izolante, nu face rau sa le ai
blanc
Am inteles, din raspunsurile primite, ca daca casa o faci cu credit de la banca e mai bine sa lucrezi cu o firma.
Cum habar nu am ce trebuie sa contina un contract incheiat cu o firma astfel incat sa nu iesi ars din afacere, ii rog pe cei care au un model de contract sa-l posteze sau macar sa enunte punctele importante.
Multumesc
andy9
QUOTE(blanc @ Aug 31 2005, 08:59)
Am inteles, din raspunsurile primite, ca daca casa o faci cu credit de la banca e mai bine sa lucrezi cu o firma.
Cum habar nu am ce trebuie sa contina un contract incheiat cu o firma astfel incat sa nu iesi ars din afacere, ii rog pe cei care au un model de contract sa-l posteze sau macar sa enunte punctele importante.
Multumesc
*

Nu prea am timp acuma dar incerc:

1) contractul sa fie bazat pe legea 10/1995 adica 10 ani garantie (vicii ascunse)
2) sa fie trecut in contract obligativitatea incheierii de catre un constructor a unei polite C+M constructii - montaj. Nu este scumpa si te scuteste de belele in caz de ! Si mai ales pe el. Constructorul roman nu este obisnuit dar daca face o prostie in fundatie, daca taie un cablu de utilitati cu o baculanta, daca da cu un lemn si spare geamul de la vecini.... asigurarea acopera!
3) penalitati la intarzieri! Ca si termene sa anexeze un grafic de executie. Nu o sa il respecte 100% dar o sa ai ceva cu care sa ameninti!
4) Deviz pe lucrare si nu pe preturi unitare! Devizul sa fie facut pe antemasuratori. El poate devia 7-8% dar mai mult sa treci in contract ca nu suporti. Sa nu te trezesti in deviz cu 30 mc sapatura la 300.000/ROL si apoi sa ai in factura 82 mc a la 300.000/ROL
4) Obligativitatea realizarii cartii constructiei
5) Obligativitatea de recoltare probe! ex. beton (din fiecare element important cu buletin de analiza), grad de compactare etc...
6) Obligativitatea prezentarii certificatelor de conformitate la produsele cumparate; daca iti pune fier in opera sa nu fie doar fier ci sa fie insotit de certificat (este un lucru uzula); sa nu te trezesti cu fier "de moldova" cum de curand era vandut in Romania la pret de dumping (gen 10.000/kg)
7) Factura sa fie INTOTDEAUNA insotita de situatie de lucrari semnta de beneficiar (adica de tine)! In afara de avans, nu accepta facturi fara situatie de lucrari!
Etc... sper sa te ajute... Chiar daca nu vei reusi sa incluzi totul in contract, trebuie sa ii arati ca stii despre ce este vorba, ca nu te poate face asa usor... este important in negocieri, este important sa nu fi luat de ageamiu!
zen
la ce a scris foarte bine andy mai sus, as adauga:
-garantia de 10 ani e la structura
-garantie minim un an la finisaje si instalatii, materialele vin cu garantia producatorului
-10% din fiecare factura este considerata garantie pe perioada lucrarii. la procesul verbal de predare primire final, se elibereaza 5%, iar restul de 5% se tin pe un an de zile, garantie de buna executie. se poate inlocui cu o polita, platita de constructor, pe aceeasi valoare, ca sa acopere riscul ca el nu se prezinta la reparatii. asta e f utila la sume mai mari.
-rolul dirigintelui de santier este sa completeze in cartea tehnica toate certificatele de calitate ale betoanelor, fierului, etc, precum si sa certifice ca au fost executate conf proiect. dupa mine, este un element cheie in ecuatie, fiindca e de partea clientului, nu al constructorului.
blanc
Multumesc mult pentru raspunsuri, dar ...

1. Cum functioneaza treaba cu oprirea unei garantii din fiecare factura daca banca vireaza banii in contul constructorului (casa o fac cu credit de la banca si ei mi-au spus ca eu nu o sa vad nici un ban, acestia urmand a fi virati direct constructorului) ?

2. Sa inteleg ca pe langa contractul cu antreprenorul tb sa am si unul cu un diriginte de santier ? Daca am un cunoscut inginer constructor, poate fi el acest diriginte sau tb sa fie atestat de Inspectia de Stat in Constructii ?

3. Recoltarea de probe inseamna si analizarea lor in cadrul unui laborator independent, deci implicit si costuri suplimentare. Aveti idee de ce ordin de marime vorbim ?

Multumes mult.
andy9
QUOTE(blanc @ Sep 1 2005, 07:58)
Multumesc mult pentru raspunsuri, dar ...

1. Cum functioneaza treaba cu oprirea unei garantii din fiecare factura daca banca vireaza banii in contul constructorului (casa o fac cu credit de la banca si ei mi-au spus ca eu nu o sa vad nici un ban, acestia urmand a fi virati direct constructorului) ?

2. Sa inteleg ca pe langa contractul cu antreprenorul tb sa am si unul cu un diriginte de santier ? Daca am un cunoscut inginer constructor, poate fi el acest diriginte sau tb sa fie atestat de Inspectia de Stat in Constructii ?

3. Recoltarea de probe inseamna si analizarea lor in cadrul unui laborator independent, deci implicit si costuri suplimentare. Aveti idee de ce ordin de marime vorbim ?

Multumes mult.
*

1. Constructorul isi deschide un cont de garantii. Banca vireaza 95% in contul curent si 5% in contul de garantii. Aici ii merge dobanda pe sume dar nu poate sa scoata banii. Odata cu procesul verbal de receptie banca ii da voie contructorului sa ia banii. Bancile stiu exact cum se face.

2. Repsonsabil inseama un RTE Responsabil Technic cu Executia. Este atestat MLPTL. Ii dai ceva EUR pe luna si se rezolva. Un inginer si atat nu are dreptul sa te reprezinte la ISC sau acolo unde este cerut acest responsabil.

3. Nu costa chiar atat de mult. La un cub de beton nu poate sa iti ia mai mult de 10 EUR. Pentru 40-50 de euro aranjezi sa iti faca un laborator gen CCCF, SCT sau mai stiu eu care vreo 7-8 probe diverse...
adrian_stan00
Sunt si eu la faza decofrarii peretilor la demisolul unei case S+P+M, si as avea nevoie de niste sfaturi:
1. Cum se poate termoizola cel mai eficient acest demisol?
2. Cum se realizeaza in mod corect drenajul in jurul fundatiei?
3. Pentru ZEN, ce rol are folia de culoare galbena care se observa in pozele postate cu placa peste parter?

Va multumesc mult.
mikamiss
salutare!

am si eu o intrebare referitoare la placile rigips: cand sunt de bune?
am auzit pareri ca nu-s grozave, dimpotriva sunt persoane care si-au pus rigips si se chinuie sa le dea jos pentru ca au mucegait intre pereti!

ma tot intreb daca sa le folosesc sau nu! as dori opinia unui utilizator....

multumesc
zen
QUOTE(adrian_stan00 @ Sep 8 2005, 15:55)
Sunt si eu la faza decofrarii peretilor la demisolul unei case S+P+M, si as avea nevoie de niste sfaturi:
1. Cum se poate termoizola cel mai eficient acest demisol?
2. Cum se realizeaza in mod corect  drenajul in jurul fundatiei?
3. Pentru ZEN, ce rol are folia de culoare galbena care se observa in pozele postate cu placa peste parter?

Va multumesc mult.
*

1.polistiren
2.sapi in jurul fundatiei, pui un tub de 160 de canalizare gaurit in santul creat, bineinteles pe un pat de balast si nisip, tuburi care vin captate in canalizare. atentie mare, pluvialele NU au legatura cu drenajul.peste tubul de drenaj pui balast pana sus, dupa care pavaj.
3.nu e folie, ci sunt placile de cofraj de sub armatura. cofrajul a fost realizat cu placi, nu facut din astereala de lemn.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.