Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

drumaru

Am pus eu. Am primit si eu diverse sfaturi de la binevoitori, sa nu pun ca-s bani aruncati, dar avind in vedere ca era in proiect, m-a costat doar vreo 300 de euro si am auzit si de la altii ca ar juca un rol izolant destul de important, am zis s-o fac.
gugutata
QUOTE(drumaru @ Oct 20 2006, 14:59) *
Am pus eu. Am primit si eu diverse sfaturi de la binevoitori, sa nu pun ca-s bani aruncati, dar avind in vedere ca era in proiect, m-a costat doar vreo 300 de euro si am auzit si de la altii ca ar juca un rol izolant destul de important, am zis s-o fac.

pai bine ai facut smile.gif. Daca in casa ai 21-22 C si solul de sub placa este de vre'o 10, chiar mai putin in zilele geroase, clar lucru ca polistirenul respectiv joaca un rol termoizolator important. Polistirenul extrudat se foloseste doar la zonele expuse umezelii. Se mai foloseste la placarea "soclului", deoarece picaturile de ploaie, ating suprafata betonata de linga casa si "ricoseaza" in soclul casei.
Sub placa de beton de la parter, mai are un rol, cel de cofrag. Asigura planeitatea placii pe intrados.
Problema e ca, polistirenul extrudat e cam scump.

none
QUOTE(drumaru @ Oct 20 2006, 12:18) *
Da, de exemplu un vecin de-al meu, care are stilpii casei lui P+1 din 4 bare de fier de 14 (cit am eu la garaj).

4 bare pc de 14 ajung la un stalpisor(25x25). sa nu uitam ca este vorba despre o structura pe zidarie portanta!
QUOTE(punkt @ Oct 20 2006, 12:44) *
oamenii "stie ce face", proiectantii astia "e" niste "pampalai" laugh.gif

cand am spus "oamenii" m-am referit la inginerii care lucreaza in executie.

QUOTE(MAP @ Oct 20 2006, 14:31) *
A mai pus cineva extrudat sub placa de la cota 0?

Din ce am mai vazut pe net, si pe la altii din alte tari, sub placa de la cota zero ar veni, enumerand de sus in jos, extrudat 5cm, nisip tasat 10cm, pietris compactat 30cm, pamant. Dar multi spun ca ar fi bani aruncati, ca trebuie pus numai pamant (moloz) compactat.

Dintre cei care ati facut termoizolatii sanatoase (cdan, ziceai ca ai pus 14 pe fatade), cum ati izolat casa la partea inferioara? Sau... stie cineva cum se face ca sa ai o termoizolatie ok? Casa e fara subsol.
Multumiri anticipate!

se compacteaza pamantul si apoi se adauga vreo 10 cm de balast. peste balast se pune folia de polietilena si apoi placa. polistirenul extrudat poti sa-l pui si sub sapa de egalizare.
flaur67
Desi vad ca nimeni nu mai zice nimic despre casele in sistem cofrag pierdut, revin si eu cu rugamintea de a-si mai da si altii cu parerea despre acest sistem. Din punct de vedere al rezistentei, credeti ca sunt OK? Ma refer la situatia in care proiectarea si executia este facuta teoretic ca lumea, cu respecarea normativelor in vigoare. Sau este mai sigur sistemul clasic cu cadre de beton armat? Multumesc anticipat.
MAP
se compacteaza pamantul si apoi se adauga vreo 10 cm de balast. peste balast se pune folia de polietilena si apoi placa. polistirenul extrudat poti sa-l pui si sub sapa de egalizare.
[/quote]

Deci se pune si o folie de polietilena!? Eu vreau sa fac instalatie de incalzire prin pardoseala. Din cauza asta as pune extrudatul sub placa, pt ca oricum peste placa va veni acel cofraj cu bulbuci (cam ca alea pentru oua biggrin.gif ) din expandat pe care se aseaza tevile de incalzire.

1. Soclul cum se izoleaza cu extrudat? Trebuie sa imbrace soclul chiar de la talpa fundatiei sau e suficient de la nivelul solului in sus?

2. Si cand se pune acest extrudat? La turnare, in cofrajul de lemn sau dupa ce a fost turnat betonul si s-a decofrat?

3. Se poate pune sub placa expanadat cu densitate suficienta in loc de extrudat (ma gandesc ca poate o fi mai ieftin)? Solul este argilos si impermeabil.

Multumesc celor care mi-au raspuns deja si multumesc anticipat celor care vor binevoi sa-mi (ne) impartaseasca din cunostintele lor!
drumaru
QUOTE(none @ Oct 20 2006, 15:56) *
4 bare pc de 14 ajung la un stalpisor(25x25). sa nu uitam ca este vorba despre o structura pe zidarie portanta!

De unde stii ca e portanta? Eu nu prea cred ca e, avind in vedere ca omul n-are nici proiect!
alex80
QUOTE(punkt @ Oct 20 2006, 14:23) *
un proiectant rookie pune gramada de fier, ca asa zice calculul , normele de calcul sunt litera de lege. Se numesc normative si se respecta intocmai.

pondere decenta intre calcul la rece si situatia de pe teren, de asta se ocupa un geotehnist. Exista o facultate special pt. analiza solului si geotehnistul IMPUNE inginerului solutia de fundare.

introducerea de armaturi in casele familiale este o practica relativ noua, aici nu'ti dau dreptate....folosirea betonului armat la locuinte se foloseste din perioada interbelica.

Pai stai putin, normativele se respecta teoretic si de unii si de altii, dar problema e ca ca unii baga mult mai mult ca sa fie siguri. Daca normativele sunt bine stabilite, atunci cum se explica faptul ca dintre mai multi vecini, avand acelasi date in studiul geo, unii proiectanti au pus 3 bare in fundatie, altii 4 bare, iar altii 16 bare!!! Nu sunt acelasi normative pentru toti? casele sunt toate din caramida si au aceasi structura P+M si aprox acceasi dimensiune. Geotehnistul a impus doar adancimea si latimea fundatiei.

cat despre utilizarea armaturilor, ma refeream la faptul ca nu se folosesc recent pe scara larga...eu nu cred ca vreuna din casele bunicilor au armaturi de fier in fundatie..

blimpyway
Salut,

Am si eu o nelamurire: Care-i semnificatia termenilor (si diferenta dintre ei): "suprafata utila", "suprafata construita", "amprenta la sol"
Si pe care din ele e corect a fi calculat pretul?

Mersi.
MAP
QUOTE(blimpyway @ Oct 20 2006, 17:01) *
Salut,

Am si eu o nelamurire: Care-i semnificatia termenilor (si diferenta dintre ei): "suprafata utila", "suprafata construita", "amprenta la sol"

Mersi.

singurul mod corect de a calcula pretul este pe proiect!

Sau, macar pe suprafata construita, nicidecum pe s. utila sau amprenta.
gugutata

QUOTE(blimpyway @ Oct 20 2006, 17:01) *
Salut,

Mersi.

Suprafata utila sau indicativul SU, reprezinta suprafata totala a camerelor. Aria perimetrelor tuturor incaperilor sau chiar, aria plafonului intregii case.

Suprafata construita sau SC reprezinta aria perimetrului casei la nivelul parterului.

Suprafata construita desfasurata sau SD, reprezinta suma ariilor tuturor nivelurilor casei, cu obiectia ca mansarda se calculeaza la jumatate (mai ales la pret).

Pt. pret se foloseste SD, atit la proiectare cit si la executie.
Termenii astia ii gasesti f. des in brosurile cu oferte imobiliare.
cdan
@map: apa rezultata din statia de epurare care are nu stiu ce normativ NP...indeplinit este deversata in sol printr-un burlan de 7 m lungime cu gauri si pus pe pietris refuz de ciur...
cat priveste extrudat sub cota 0 am pus si la fel cu folie, etc si pun si pe socul iar ca sa arunc apa de langa fundatie se face trotuar pe folie, de 80 cm latime.
gugutata
QUOTE(flaur67 @ Oct 20 2006, 16:09) *
Desi vad ca nimeni nu mai zice nimic despre casele in sistem cofrag pierdut, revin si eu cu rugamintea de a-si mai da si altii cu parerea despre acest sistem. Din punct de vedere al rezistentei, credeti ca sunt OK? Ma refer la situatia in care proiectarea si executia este facuta teoretic ca lumea, cu respecarea normativelor in vigoare. Sau este mai sigur sistemul clasic cu cadre de beton armat? Multumesc anticipat.

rezistenta nici nu intra in calcul, sunt veritabile cazemate smile.gif. Personal le consider destul de rigide din punct de vedere arhitectural. Rigiditatea asta vine din imposibilitatea de a modela volumul dupa nevoi. Sunt niste case anoste si f. simple. Cofragul respectiv, are limitarile lui.
Ma rog, sunt o solutie, dar nu cred ca pretul difera fata de un sistem conventional, chiar daca acum citeva zeci de pagini in urma, un user a folosit sistemul asta cu succes cred. De ceva vreme nu ne'a mai spus nimic.
Io personal nu's deacord cu betonul armat in general. Cred ca el trebuie folosit rational cantitativ, nu in exces din motive ecologice.
Nu cred ca o sa prinda "ideea". Au mai existat niste incercari de a se implementa case din lemn, fara succes. Suntem mult prea traditionalisti, construim scump si bine smile.gif.
Sunt tot felu: case din profile metalice din otel, din tabla zincata, din lemn din "n" tipuri de panouri sandwich si alte nechezoale. Argila arsa (caramida) ramine sfinta. peacefingers.gif

QUOTE(cdan @ Oct 20 2006, 21:26) *
iar ca sa arunc apa de langa fundatie se face trotuar pe folie, de 80 cm latime.

si nu numai. intre trotuarul de beton si fundatie, se toarna bitum. tot din acelasi motiv.
cdan
adica si bitum si folie?? ca daca da ii pun pe ai mei sa faca asa...dar merge bitum pus in Noiembrie?
taranul
@all

Am cumparat terenul si as vrea sa demarez procedurile. In principiu as construi eu si cu inca o echipa de max 3. Problema e ca nu stiu daca sistemul ce vreau sa il folosesc e acreditat in Romania. As vrea sa folosesc sistemul METSEC. Este acelasi sistem care il folosesc si unde lucrez acum si este f rapid si m-ar ajunge mai ieftin pentru ca eu voi fi ala care lucreaza. As avea nevoie doar de o firma care sa toarne placile de beton si grinzile.

Plus ca dupa ce am placile de beton si acoperisul, mi-ar lua max 3 saptamani sa ridic toti peretii exteriori cu tot cu termoizolatie. Dupa care interiorul pot sa il fac in rigips.

Intrebare. Unde pot sa ma interesez in Bacau daca ce vreau eu sa folosesc este acreditat in RO?

Multumesc la toti
Evergreen
daca zici ca lucrezi cu el ...nu poti afla daca e acreditat ????
taranul
Am un nr de contact de la reprezentanta Voestalpine din Ro insa astazi nu a raspuns nimeni.
Evergreen
ar trebui sa ai in firma certificate de conformitate pentru materialele folosite....
in BC cred ca nu ai unde ca astea se cam dau de pe aci ...nu sint sigur daca e INCERC cel care da avizul...
taranul
Am sa mai incerc luni la Voestalpine Romania.

In BC cred ca Inspectoratul de Stat in Constructii (sau cum se mai cheama acum) trebuie sa aiba raspuns la problema mea. Cel putin asa sper.
MAP
QUOTE(cdan @ Oct 20 2006, 21:26) *
@map: apa rezultata din statia de epurare care are nu stiu ce normativ NP...indeplinit este deversata in sol printr-un burlan de 7 m lungime cu gauri si pus pe pietris refuz de ciur...
cat priveste extrudat sub cota 0 am pus si la fel cu folie, etc si pun si pe socul iar ca sa arunc apa de langa fundatie se face trotuar pe folie, de 80 cm latime.

multumesc cdan
te rog, spune-mi ce fel de sol ai acolo de este suficient burlanul de 7 m numai. E un sol asa bun absorbant? Te intreb pt ca la mine este numai argila. Si pe mine m-ar tenta statia de epu dar am inteles ca e vreo 3-4 mii de euro cu montaj, plus burlanele gaurite de zeci de metri (in loc de 7 ca la tine) cu manopera aferenta de sapat santurile, plus pietrisul... Daca ai timp, posteaza si tu niste amanunte despre subiectul asta statie de epurare (ce marca, ce pret, ce face, ce costuri de intretinere, ca s-a mai discutat parca un piculet, dar mi se pare ca esti primul care spune ca a si montat. Multumesc!
blimpyway
QUOTE(punkt @ Oct 20 2006, 21:18) *
Suprafata utila sau indicativul SU, reprezinta suprafata totala a camerelor. Aria perimetrelor tuturor incaperilor sau chiar, aria plafonului intregii case.

Suprafata construita sau SC reprezinta aria perimetrului casei la nivelul parterului.

Suprafata construita desfasurata sau SD, reprezinta suma ariilor tuturor nivelurilor casei, cu obiectia ca mansarda se calculeaza la jumatate (mai ales la pret).

Pt. pret se foloseste SD, atit la proiectare cit si la executie.
Termenii astia ii gasesti f. des in brosurile cu oferte imobiliare.

Punkt, mersi.
Da, dau de ei in toate brosurile dar n-am observat vreuna sa-i si explice.

Mai am niste nelamuriri:
- Deci SU nu contine suprafata peretilor interiori sau exteriori?
- La suprafata utila a mansardei (deci nu SD) se ia in calcul intreaga suprafata a podelei?
- la calculul SD al mansardei - e in cazul in care panta acoperisului pleaca de la nivelul solului sau... mai sus (cat de sus)?
- O terasa generoasa la nivelul solului, sau un "garaj" fara pereti dar cu copertina si dusumea intra in calculul suprafetelor astea sau se evalueaza separat?
Sakura77
QUOTE(drumaru @ Oct 20 2006, 12:18) *
Da, de exemplu un vecin de-al meu, care are stilpii casei lui P+1 din 4 bare de fier de 14 (cit am eu la garaj).

mai fratioare, pai daca tu la garaj ai pus fier de 14 ,,, la casa de cit ai mai pus ?

cine ti-a facut rezistenta
chiar sunt curios
pune si tu proiectul pe site sa vedem despre cee vorba

eu am lacasa toti stilpi din PC de 12 , cu exceptia a 3 facuti tip pahar cu PC de16

-oricum, la o constructie, cantitatea de fier trebuie sa fie in conformitate cu proiectul de rezistenta
-degeaba bagi fier cu vagonul daca stilpii ii lasi de 25 si nu tii cont si de alte chestii

PS : la o constructie tii cont de 2 chestii , la rezistenta :
-ori o faci pe cadre
-ori pe zidarie si stilpi
-
moridichiu
Whew .. am ajuns la final coolspeak.gif ... dar mult a mai fost .
flaur67
[quote name='punkt' date='Oct 20 2006, 20:30' post='2013590']
rezistenta nici nu intra in calcul, sunt veritabile cazemate smile.gif. Personal le consider destul de rigide din punct de vedere arhitectural. Rigiditatea asta vine din imposibilitatea de a modela volumul dupa nevoi. Sunt niste case anoste si f. simple. Cofragul respectiv, are limitarile lui.
Ma rog, sunt o solutie, dar nu cred ca pretul difera fata de un sistem conventional, chiar daca acum citeva zeci de pagini in urma, un user a folosit sistemul asta cu succes cred. De ceva vreme nu ne'a mai spus nimic.
Io personal nu's deacord cu betonul armat in general. Cred ca el trebuie folosit rational cantitativ, nu in exces din motive ecologice.
Nu cred ca o sa prinda "ideea". Au mai existat niste incercari de a se implementa case din lemn, fara succes. Suntem mult prea traditionalisti, construim scump si bine smile.gif.
Sunt tot felu: case din profile metalice din otel, din tabla zincata, din lemn din "n" tipuri de panouri sandwich si alte nechezoale. Argila arsa (caramida) ramine sfinta. peacefingers.gif

Multumesc pt. raspuns punkt!
Inteleg ca alt motiv pentru care nu recomanzi acest sistem in afara de cel al restrictiilor arhitecturale nu ai avea. Dupa mine nu cred ca se poate compara cu o casa de lemn in care, dupa cum spunea cineva pe aici, poti intra si cu un cutter.
In ceea ce priveste reticenta multora la sisteme noi eu nu o prea inteleg. Din punctul meu de vedere daca obtin o casa la acelasi pret si rezistenta cu o casa clasica si in loc de 18 luni o fac in 6 luni, consider ca este OK.
Oricum terenul pe care vreau sa fac aceasta casa nu permite cine stie ce desfasurare care sa poata implica o arhitectura mai deosebita. Pentru a nu fi foarte monotone fatadele, mai pun un balcon, o terasa si un acoperis mai "jucat" si nu arata chiar ca un cub.
drumaru
QUOTE(Sakura77 @ Oct 22 2006, 12:02) *
mai fratioare, pai daca tu la garaj ai pus fier de 14 ,,, la casa de cit ai mai pus ?

cine ti-a facut rezistenta
chiar sunt curios
pune si tu proiectul pe site sa vedem despre cee vorba

eu am lacasa toti stilpi din PC de 12 , cu exceptia a 3 facuti tip pahar cu PC de16
-oricum, la o constructie, cantitatea de fier trebuie sa fie in conformitate cu proiectul de rezistenta
-degeaba bagi fier cu vagonul daca stilpii ii lasi de 25 si nu tii cont si de alte chestii

PS : la o constructie tii cont de 2 chestii , la rezistenta :
-ori o faci pe cadre
-ori pe zidarie si stilpi
-

In ce zona e casa?
Kirin
rogu-va frumos!

am o parcela de teren mai lasata asa.. Am dus cateva basculate de pamant, ar mai trebui cateva si apoi nivelat. Stie cineva unde gasesc utilaje/firma pentru nivelare?

parcela este linga centura- Otopeni

off-topic, recunosc.

multam
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.