cdan
17th October 2006, 20:06
@reli: nu am mai auzit asa ceva...eu vroiam sindrila bituminoasa inainte insa m-am convins de avantajele Lindabului....desigur ca m-a si costat 3000 de EUro fata de 1000 cat ar fi costst sindrila bituminoasa...insa am vazut cum e prinsa si nu cred ca se poate rupe...fata de tigla mai are avantajul ca e cu mult mai usoara si asta a si contat in cazul meu...
daca e proiectata casa de la inceput cu tigla, mergi pe tigla, cred ca nu are moarte...dar daca nu ai proiectat casa sa tina greutatea tiglei, atentie...
aAs
18th October 2006, 00:15
Preturi reale materiale de constructii:
Un site care poate fi un ajutor de luat in seama in construirea unei case:
http://www.phieg.ro
Acest mesaj nu se doreste a fi reclama, ci doresc sa fie un real ajutor celor care intra in miezul rezolvarii unei probleme cu foarte multe necunoscute. Asa ca rog adminul sa nu mai stearga acest post.
gugutata
18th October 2006, 08:05
QUOTE(reli @ Oct 17 2006, 20:24)

Discutand cu cineva de la serviciu despre casa, m-a sfatuit sa nu folosesc Lindab la acoperis pentru ca nu ar fi foarte rezistent iar cand se sparge, se sparge de sus pana jos. Voi ce stiti de chestia asta? Sa ma gandesc mai serios la tigla?
Lindab este tabla...e rezistent si nici nu se sparge...tabla nu se sparge
.... ce nu'mi place mie la lindab, sunt urmatoarele: nu are "carne", acelasi aspect ca la tigla, lindabul e doar tabla stantata in forma de tigla, si are o acustica mai evidenta in caz de ploaie....la poduri nu prea conteaza, dar la mansarde, da. Oricum, este un material f. bun. Din gama lui, cred ca cel mai bun.
reli
18th October 2006, 10:19
Aha, deci daca vreau sa imi fac mansarda si nu etaj, ar cam trebui sa uit de Lindab si sa ma orientez catre tigla clasica (ceramica parca era, nu?) - am inteles eu bine?
Cam care ar fi diferenta de pret? Stiu ca nu e vorba numai de materiale - si structura casei difera in cazul utilizarii tiglei in loc de Lindab, nu?
cdan
18th October 2006, 13:20
@reli: punkt are dreptate cu zgomotul insa eu, ca se elimin acest aspect si desigur si pe motive de izolare (apropo am pus polistiren de 14 pe fatada...) am pus vata de 15 cm ca si captuseala...astfel incat cand ploua NU auzeam aproape nimic, se disipa zgomotul in izolatia asta fara probleme...
reli
18th October 2006, 14:10
Suuuuper, inseamna ca exista si solutii! Saru'mana!
Inca o intrebare: vata minerala se fixeaza intre acoperis si stinghiile alea de lemn care il sustin? Trebuie prinsa cu ceva (cuie, adeziv, etc.)?
cdan
18th October 2006, 14:19
vata se fixeaza sub suportul de lemn de sub folia pe care sta Lindabul....adica pe tavan...la mine au pus niste cuie in capriori pe care au prins o sarma astfel incat pe vata parea un zigzag de sarma...
taranul
18th October 2006, 19:54
@cdan
In pretul ala de 306/mp, intra munca efectuata numai de muncitori. Sau ai lucrat si tu alaturi de ei?
Intreb pentru ca in principiu, casa am sa o ridic eu in afara de betoane si acoperis, unde am sa chem o firma, si vreau sa imi fac o idee despre costuri.
Regards.
cdan
18th October 2006, 20:05
In pretul ala a intrat si alb si negru...adica la electrica, gaze, statie epurare caca, etc...am platit cu TVA...la multe altele am lucrat in regim de regie proprie, daca intelegi, cu o firma...asa incat din 300 aia mica parte au TVA in ei...mare nu...dar pe mine ma interesa cat costa ca persoana fizica si deci problema cu TVAul a fost secundara...l=am platit doar unde am putut sa il deduc pe firma...si nu, nu am muncit eu deloc, si este inclusa si manoipera si materiale, exact tot ce vedeti in poze...imi e greu sa defalc pe manopera si materialed ca eu m-am inteles la LUCRARE...
drumaru
19th October 2006, 12:29
Casa P+2, 330 mp suprafata construita. Bagat fier ca in proiect (adica f. mult), beton adus cu cifa si turnat cu pompa, cofrat cu lemnul meu, platit luna de luna sef de santier, diriginte de santier, paznic plus manopera la o echipa "la negru".
Stadiul actual: turnat placa a doua, mai am de platit pina la final manopera 2.800 euro, mai am de cumparat capriori si grinzi pentru acoperis (lemnul pentru astereala il am deja, de la cofraje), mai am de cumparat fier pentru grinzi (circa 1.000 de euro), mai am de luat caramida pentru interior etajul de sus (circa 500 de euro), mai am de turnat betonul pentru stilpi si grinzi (circa 1.500 de euro), am deja fierul pentru stilpii de la ultimul nivel si caramida pentru exterior la etajul de sus.
Pina acum am cheltuit 48.500 de euro, estimez ca voi ajunge la 56.000 fara invelitoare (adica exact ce insemna "casa la rosu"), adica 170 de euro metrul patrat. Unii reusesc sa iasa la mai putin, insa nu baga fier cit trebuie (vazut de mine in n cazuri), fac betonul la fata locului, mai subtiaza din grinzi, stilpi si placi (la volumul de beton ma refer), astfel incit evident ca reusesc sa reduca cu 10-20% costurile. Insa nu mi-ar placea sa ma prinda cutremurul intr-o astfel de casa!
gugutata
19th October 2006, 12:35
daca ai planurile de arhitectura scanate, sau fotografiate, as aprecia mult...sa'mi fac si io (si nu numai
) o idee clara despre ce'i vb.
cdan
19th October 2006, 14:16
daca adaugi si costurile cu utilitatile, invelitori, termopane, anvelopa de expandat, impamantare cu paratraznet, ignifugare, fosa ecologica, instalatii sanitare si electrice la rosu, sape, etc...tot pe la 300 vei ajunge. ...
parerea mea este ca o casa cu ceva pretentii fara 400-450 EURO/mp la finit NU IESE!
none
19th October 2006, 17:52
QUOTE(drumaru @ Oct 19 2006, 13:29)

Casa P+2, 330 mp suprafata construita. Bagat fier ca in proiect (adica f. mult), beton adus cu cifa si turnat cu pompa, cofrat cu lemnul meu, platit luna de luna sef de santier, diriginte de santier, paznic plus manopera la o echipa "la negru".
Stadiul actual: turnat placa a doua, mai am de platit pina la final manopera 2.800 euro, mai am de cumparat capriori si grinzi pentru acoperis (lemnul pentru astereala il am deja, de la cofraje), mai am de cumparat fier pentru grinzi (circa 1.000 de euro), mai am de luat caramida pentru interior etajul de sus (circa 500 de euro), mai am de turnat betonul pentru stilpi si grinzi (circa 1.500 de euro), am deja fierul pentru stilpii de la ultimul nivel si caramida pentru exterior la etajul de sus.
Pina acum am cheltuit 48.500 de euro, estimez ca voi ajunge la 56.000 fara invelitoare (adica exact ce insemna "casa la rosu"), adica 170 de euro metrul patrat. Unii reusesc sa iasa la mai putin, insa nu baga fier cit trebuie (vazut de mine in n cazuri), fac betonul la fata locului, mai subtiaza din grinzi, stilpi si placi (la volumul de beton ma refer), astfel incit evident ca reusesc sa reduca cu 10-20% costurile. Insa nu mi-ar placea sa ma prinda cutremurul intr-o astfel de casa!
vad ca tot mai multi oameni vorbesc despre cutremure asa ca o sa bag si eu o chestie ca poate o sa le intre in cap. in tara noastra, cutremurele de mare intensitate au loc cam la 30 de ani numai ca nu-ti voi putea spune ora exacta. ce te faci daca un astfel de cutremur nu te prinde in casa ta cea trainica?
o casa la rosu ar trebui sa te ajunga pe la 150-170 de euro/mp iar despre reducerile la care faci referire pot sa-ti spun doar ca oamenii isi permit sa umble acolo unde proiectantul depaseste cu mult procentul de armare.
reli
19th October 2006, 18:11
Bine, bine, sa zicem ca te prinde cutremurul in alta parte si scapi. Totusi nu cred ca i-ar placea nimanui ca la intoarcerea acasa sa gaseasca... ruine.
turbo trabannt
19th October 2006, 18:12
QUOTE(none @ Oct 20 2006, 04:52)

vad ca tot mai multi oameni vorbesc despre cutremure asa ca o sa bag si eu o chestie ca poate o sa le intre in cap. in tara noastra, cutremurele de mare intensitate au loc cam la 30 de ani numai ca nu-ti voi putea spune ora exacta. ce te faci daca un astfel de cutremur nu te prinde in casa ta cea trainica?
o casa la rosu ar trebui sa te ajunga pe la 150-170 de euro/mp iar despre reducerile la care faci referire pot sa-ti spun doar ca oamenii isi permit sa umble acolo unde proiectantul depaseste cu mult procentul de armare.
pt cei care nu stau la casa inca : am prins cutremurul din 2004 parca, intr-o casa si nu la bloc.
pot sa spun ca senzatia pe pamant este mult mai naspa decat sus in varful blocului. nu e o placere sa vezi parchetul cum face valuri-valuri in casa. prima data cand am vazut unda seismica cum se plimba in sufragerie. o placere , puteam sa fac surf pe ea. in plus se aud miscarea pamantului care este fix zgomotul unui marfar prin casa. f placut
desi e mai ciudat efectul negativ e mai putin distructiv ca nu ai atata masa pusa in miscare ca la un bloc.
iar la casa chiar si din chirpici avantajul clar este: deschizi usa si iesi in curte .
Sakura77
19th October 2006, 19:06
QUOTE(drumaru @ Oct 19 2006, 13:29)

poti sa imi trimiti pplanurile ( arhitectura si rezistenta ) ?
asa pot sa ii fac si eu o idee ( personal construiesc si eu o casa ) si sunt curios daca ma incadrez in pretul final estimat
by !
Dana_H
19th October 2006, 23:09
Ihi...sau se poate cum au patit ai mei la cutremurul din '77. Pe vremea aia stateam la casa, s-a procedat intocmai (iesit in curte) si era cat p-aci sa fim omorati de calcanul unei cladiri de 4 etaje care a picat partial la noi in curte
Asa ca mai conteaza si unde e casa...
turbo trabannt
20th October 2006, 07:57
QUOTE(Dana_H @ Oct 20 2006, 10:09)

Asa ca mai conteaza si unde e casa...
super corect! de aceea nu e bine sa faci casa intre blocuri ca nu stii care o ia la vale....
flaur67
20th October 2006, 09:30
Nu mai spune nimeni pe aici despre casele construite in sistemul de cofraje pierdute (polistiren EPS)?
MAP
20th October 2006, 10:47
QUOTE(cdan @ Oct 17 2006, 14:32)

daca rosu inseamna cu Lindab, fara vata sub acoperis, fara sapa, cu geamuri termopan mahon antiefractie, ruloruri si plasa insecte, cu expandat tencuit si colorat, cu gaze, cu lumina, cu put, cu instalatiile electrice si apa/caldura trase la rosu, cu alarma, cu statie de epurare apa menajera, cu saceac si pazie batute, cu ignifugare, cu alarma, cu impamantare (sper sa nu fi uitat ceva) - m-a dus la 300 EURO/mp. (mai precis 306...)
Ce faci cu apa rezultata din statie? Ai vreo apa in care poti sa o deversezi? O disipi in sol?
drumaru
20th October 2006, 11:18
QUOTE(none @ Oct 19 2006, 18:52)

Da, de exemplu un vecin de-al meu, care are stilpii casei lui P+1 din 4 bare de fier de 14 (cit am eu la garaj).
gugutata
20th October 2006, 11:44
cred ca's putin exagerate discutiile despre cutremure in contextul de fata
, sunt case construite din caramida clasica plina, cu plansee din lemn, pe 2-3 nivele, care au deja 100 de ani, trecute prin numeroase seisme, usor degradate structural (fatadele sunt jalnice insa).
Insertiile din beton armat gen : simburi, centuri, plansee si regimul de inaltime moderat (P+2 max), deschideri rezonabile (max 5 m) fac ca o casa obisnuita sa nu puna probleme la un eventual seism. Chiar si cu furturile de materiale, chiar si cu superficialitatea executiei, cu nerespectarea marcii betoanelor si a grosimii fierului.
Exista o usoara "paranoia" in sensu' asta.
Cei mai "speriati" in sensu' asta, sunt inginerii
. mai ales proiectantii. Astia vad numai negru' in fata ochilor. Si io ma iau la "trinta" cu ei cind "gindim" o casa. Nu stiu cum se face, dar "adevaru' e mereu pe la mijloc.
QUOTE(none @ Oct 19 2006, 18:52)

oamenii "stie ce face", proiectantii astia "e" niste "pampalai"
alex80
20th October 2006, 13:08
QUOTE(punkt @ Oct 20 2006, 12:44)

Cei mai "speriati" in sensu' asta, sunt inginerii

. mai ales proiectantii. Astia vad numai negru' in fata ochilor. Si io ma iau la "trinta" cu ei cind "gindim" o casa. Nu stiu cum se face, dar "adevaru' e mereu pe la mijloc.
oamenii "stie ce face", proiectantii astia "e" niste "pampalai"

un proiectant rookie pune gramada de fier, ca asa zice calculul (vezi tonele de zapada dintr-un post anterior) sau pt ca sufla si in iaurt, dar un proiectant cu experientza si care ceve mai mult decat niste calcule rigide, poate face o pondere decenta intre calcul la rece si situatia de pe teren.
In orice caz, din ce am auzit, introducerea de armaturi in casele familiale este o practica relativ noua..si vorba aia, casele nu s-au prabusit la primul cutremur..
gugutata
20th October 2006, 13:23
QUOTE(alex80 @ Oct 20 2006, 14:08)

un proiectant rookie pune gramada de fier, ca asa zice calculul (vezi tonele de zapada dintr-un post anterior) sau pt ca sufla si in iaurt, dar un proiectant cu experientza si care ceve mai mult decat niste calcule rigide, poate face o pondere decenta intre calcul la rece si situatia de pe teren.
In orice caz, din ce am auzit, introducerea de armaturi in casele familiale este o practica relativ noua..si vorba aia, casele nu s-au prabusit la primul cutremur..
trebuie sa intelegi ca NORMELE de CALCUL sunt standarde impuse prin LEGE. Armarea structurii se face in functie de aceste norme. Este obligatoriu. Nu conteaza experienta inginerului proiectant. Problemele adevarate, apar atunci cind inginerul nu tine cont de aceste norme, supradimensioneaza ca sa se asigure ca la o verificare ulterioara, proiectul lui se incadreaza valoric, sau chiar depaseste minimul impus.
Exista si cazuri de proiectare ce duce "la risipa", dar sunt putine.
Oricum, orice ar fi, cind construiesti o casa si armezi "ca asa ai vazut la vecinu' ca se face"...nu vreau sa exagerez, dar cred ca se face si puscarie pt. asta.
Este acelasi cliseu ca si "fenomenul dacia"...toata lumea stia sa o repare cu o bucata se sirma. In constructii este la fel. Nu generalizez, dar exista tendinta asta...."toti stie, putini cunoaste"
un proiectant rookie pune gramada de fier, ca asa zice calculul , normele de calcul sunt litera de lege. Se numesc normative si se respecta intocmai.
pondere decenta intre calcul la rece si situatia de pe teren, de asta se ocupa un geotehnist. Exista o facultate special pt. analiza solului si geotehnistul IMPUNE inginerului solutia de fundare.
introducerea de armaturi in casele familiale este o practica relativ noua, aici nu'ti dau dreptate....folosirea betonului armat la locuinte se foloseste din perioada interbelica.
MAP
20th October 2006, 13:31
A mai pus cineva extrudat sub placa de la cota 0?
Din ce am mai vazut pe net, si pe la altii din alte tari, sub placa de la cota zero ar veni, enumerand de sus in jos, extrudat 5cm, nisip tasat 10cm, pietris compactat 30cm, pamant. Dar multi spun ca ar fi bani aruncati, ca trebuie pus numai pamant (moloz) compactat.
Dintre cei care ati facut termoizolatii sanatoase (cdan, ziceai ca ai pus 14 pe fatade), cum ati izolat casa la partea inferioara? Sau... stie cineva cum se face ca sa ai o termoizolatie ok? Casa e fara subsol.
Multumiri anticipate!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.