Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

Dana_H

blanc: Sa iei betonul de la betoniera, nu sa il fabrici cu mesteru Manole.. huh.gif

Si chiar si asa, exista firme care iti fac analiza suplimentara a betonului (in afara de ce-ti da de la statie). Din motive obiective biggrin.gif nu iti pot da un nume de firma acum, cam intr-o saptamana o sa pot (daca esti din Bucuresti).
zen
QUOTE(alegros @ Sep 29 2006, 15:42) *
Multumesc Zen smile.gif ...daca mi-o spunea altcineva poate mai stateam pe ganduri...asa ca o sa caut ceva mai pt. Romania chiar daca nu ma incanta deloc ideea.. confusedsmiley.png

am sa iti dau niste reguli valabile pt cei care castiga banul muncind, nu il mostenesc de la tata sau abia au vandut firma de IT biggrin.gif :
-geamurile, pe cat posibil , sa aiba parapet. asta iti va permite sa pui calorifere sub geam, ca atare casa va primi caldura acolo unde sunt pierderile termice cele mai mari.
-daca ai geamuri de terasa, catre spate, pana jos(adica fara parapet), incearca sa faci o sarpanta peste terasa. asta te va ajuta in 2 feluri, nu iti va intra apa pe sub geamuri cand ploua si vei avea umbra pe terasa.
-daca poti sa nu faci gol deasupra livingului, e foarte bine . e greu de incalzit o camera cu inaltime mare, caldura se va duce unde nu trebuie, iar sus, vei avea nevoie de o balustrada, ca sa nu cazi in gol. ca sa nu mai vorbesc de spatiul pierdut, de regula cel putin 20 mp.
-renunta total la ideea cu geamurile inalte de pe parter pana la etaj, eu tot le inchid pe la clientii mei, mai ales daca le arat si cat costa numai tamplaria respectiva. de curiozitate, ai idee cum se spala geamurile de la etaj? sau poate vei aduce o firma de curatenie, cine stie..
-pe cat posibil, nu fa diferenta de nivel intre living si zona de masa sau bucatarie. pe planurile arhitectilor da foarte bine, dar in momentul finisarilor si , mai ales, in viata de zi cu zi, nu e deloc incantator. iar cireasa pe tort ar fi sa faci scarile respective pe curb, sunt un cosmar de inchis, in special cand ai sus gresie si jos parchet.
- fa cat mai putine balcoane, preferabil deloc. nu le vei folosi NICIODATA, decat eventual pentru aerisit plapuma.in schimb, vei avea constant infiltratii de apa si probleme, ca sa nu mai zic de costul unui balcon, adica gresie, adeziv flexibil, balustrada, usa de terasa. balcoanele sunt preferatele arhitectilor, dar pot fi inlocuite, din considerente de estetica a fatadei, cu mici sarpante.
-nu iti fa acoperis tip terasa, adica cu hidroizolatie, ci o sarpanta clasica , cu tigla. asta te va ajuta sa indepartezi apa de casa, nu sa o colectezi in acoperisul tau si sa o scurgi cu niste pluviale care trec prin casa. o hidroizolatie e garantata 10 ani, sarpanta minim 20. ce ai alege in cazul asta?
-evita sa iti faci demisol, chiar daca ti se va spune ca iese din adancimea fundatie. asta e o tampenie care o tot vand proiectantii. o sa dai intre 15-40.000 euro, functie de cat de mare e demisolul si cat de sus e apa freatica, ca sa tii o masina de spalat rufe si o centrala termica. personal, consider ca mai bine bag banii astia in gradina sau mobilier.
-pozitioneaza casa in COLTUL terenului, nu in mijloc. in felul asta te vei bucura de gradina in totalitate, nu doar de jumatate de ea.
-nu fa garaj, in special garaj dublu. un carport e de ajuns.

cam atat. fac precizarea ca aici vorbesc de case de locuit, nu de birouri de firma sau spatii comerciale, asta ca sa evit polemici inutile.
o casa nu produce, ci doar consuma, asadar e bine sa consume cat mai putin.
ar fi bine sa cugetati la ceea ce am scris, nu de alta, dar altii platesc bani grei sa le auda spuse din gura mea. tongue.gif

reli
zen, esti un adevarat maestru worthy.gif

Sunt multe chestii de bun simt in ce ai spus tu, insa din lipsa de experienta toti suntem tentati sa ne construim casele in cel mai grandios stil posibil, facand din aceasta cauza cea mai mare tampenie posibila...

E greu insa, recunosc, sa iti infranezi dorinta de a avea un spatiu CAT MAI MARE, satul fiind de stat intre 4 pereti ai unui apartament ceausist... adica cutie de chibrituri. Zilele trecute m-am surprins gandindu-ma ca "poate sufragerie de 30 mp e prea putin" sau "un dormitor de 12 mp sigur o sa mi se para mic" sau "poate ar fi bine sa fac balcon la fiecare dormitor, unde sa am loc sa pun si o masuta si 2 scaune" cursing.gif

Asa ca... multumim celor care ne mai aduc din cand in cand cu picioarele pe pamant worthy.gif
Dana_H
Reli, eu nu contest ca ce a zis Zen e de bun simt. Ia-o insa si altfel: cate case iti vei face in viata asta? Banuiesc ca asta va fi prima si ultima (in cazul meu pot sa zic ca asa e). Tocmai de aia incerc sa nu reeditez blocul ...pe orizontala. Chiar daca o sa imi ia mai mult timp constructia casei, vreau sa ma simt bine in ea.

Parerea mea, desigur... smile.gif
reli
Sunt de acord cu tine, dar e bine totusi sa nici nu exageram... nu cred ca trebuie sa iti faci dormitoarele de 20 mp si living-ul de 60 mp ca sa te simti confortabil...Eu de exemplu aici la bloc am dormitorul de 11,8 mp si nu cred ca as fi vrut sa fie mai mare (hai bine, doar un pic, recunosc biggrin.gif ) insa in dormitor nu stai decat noaptea si atunci nu prea ai nevoie de mult spatiu... Un living de 30-35 mp e decent, cred eu... Plus ca nu imi permit sa imi fac casa de 200 mp - sau daca imi permit, atunci e clar ca o sa fie gata in cativa ani, si pana atunci eu stau cu chirie confusedsmiley.png

De curiozitate, Dana, cat de mare o sa fie casa ta? smile.gif
zen
QUOTE(Dana_H @ Sep 29 2006, 21:54) *
Reli, eu nu contest ca ce a zis Zen e de bun simt. Ia-o insa si altfel: cate case iti vei face in viata asta? Banuiesc ca asta va fi prima si ultima (in cazul meu pot sa zic ca asa e). Tocmai de aia incerc sa nu reeditez blocul ...pe orizontala. Chiar daca o sa imi ia mai mult timp constructia casei, vreau sa ma simt bine in ea.

Parerea mea, desigur... smile.gif

nu am zis de suprafete , ci de mici ajustari in proiect.
daca ai bani de casa de 400 mp, da-i bataie.
dar sa nu uiti si o harta, la intrare, poate nu gasesti baia de sus tongue.gif
Dana_H
Cand o sa am nevoie de o consiliere din partea ta, o sa te anunt biggrin.gif

Intre timp, nu uita ca noi venim de la bloc si de la conditiile de locuit arhi-cunoscute. Nu spune nimeni sa faci o casa de 400 mp, asta e aberatie, dar daca din motive economice iti copiezi locuinta de la bloc, mai bine nu te mai muti. dry.gif

Cat despre suprafete, eu ma refeream la ce scrisese Reli. Nu toata lumea simte nevoie sa ti se adreseze direct..recunosc ca suntem si pacatosi p-aci laugh.gif

@ Reli: pai cam cum zici tu - livingul a iesit cam la 35 si dormitoarele la 20. Si eu am un dormitor de 12 mp si dorm si iarna cu geamul deschis, nu am aer... huh.gif

zen
QUOTE(Dana_H @ Sep 29 2006, 23:07) *
Cand o sa am nevoie de o consiliere din partea ta, o sa te anunt biggrin.gif

Intre timp, nu uita ca noi venim de la bloc si de la conditiile de locuit arhi-cunoscute. Nu spune nimeni sa faci o casa de 400 mp, asta e aberatie, dar daca din motive economice iti copiezi locuinta de la bloc, mai bine nu te mai muti. dry.gif

Cat despre suprafete, eu ma refeream la ce scrisese Reli. Nu toata lumea simte nevoie sa ti se adreseze direct..recunosc ca suntem si pacatosi p-aci laugh.gif

ai dreptate cu replicatul blocului.
dar de aia dati bani la arhitecti, nu? sa nu se intample asta.
Dana_H
Corect peacefingers.gif

S-ar mai pune problema cati stim exact ce vrem si ce sa cerem arhitectilor, dar asta e dintr-alt film... huh.gif
alegros

QUOTE(zen @ Sep 29 2006, 20:15) *
am sa iti dau niste reguli valabile pt cei care castiga banul muncind, nu il mostenesc de la tata sau abia au vandut firma de IT biggrin.gif :
-geamurile, pe cat posibil , sa aiba parapet. asta iti va permite sa pui calorifere sub geam, ca atare casa va primi caldura acolo unde sunt pierderile termice cele mai mari.
-daca ai geamuri de terasa, catre spate, pana jos(adica fara parapet), incearca sa faci o sarpanta peste terasa. asta te va ajuta in 2 feluri, nu iti va intra apa pe sub geamuri cand ploua si vei avea umbra pe terasa.
-daca poti sa nu faci gol deasupra livingului, e foarte bine . e greu de incalzit o camera cu inaltime mare, caldura se va duce unde nu trebuie, iar sus, vei avea nevoie de o balustrada, ca sa nu cazi in gol. ca sa nu mai vorbesc de spatiul pierdut, de regula cel putin 20 mp.
-renunta total la ideea cu geamurile inalte de pe parter pana la etaj, eu tot le inchid pe la clientii mei, mai ales daca le arat si cat costa numai tamplaria respectiva. de curiozitate, ai idee cum se spala geamurile de la etaj? sau poate vei aduce o firma de curatenie, cine stie..
-pe cat posibil, nu fa diferenta de nivel intre living si zona de masa sau bucatarie. pe planurile arhitectilor da foarte bine, dar in momentul finisarilor si , mai ales, in viata de zi cu zi, nu e deloc incantator. iar cireasa pe tort ar fi sa faci scarile respective pe curb, sunt un cosmar de inchis, in special cand ai sus gresie si jos parchet.
- fa cat mai putine balcoane, preferabil deloc. nu le vei folosi NICIODATA, decat eventual pentru aerisit plapuma.in schimb, vei avea constant infiltratii de apa si probleme, ca sa nu mai zic de costul unui balcon, adica gresie, adeziv flexibil, balustrada, usa de terasa. balcoanele sunt preferatele arhitectilor, dar pot fi inlocuite, din considerente de estetica a fatadei, cu mici sarpante.
-nu iti fa acoperis tip terasa, adica cu hidroizolatie, ci o sarpanta clasica , cu tigla. asta te va ajuta sa indepartezi apa de casa, nu sa o colectezi in acoperisul tau si sa o scurgi cu niste pluviale care trec prin casa. o hidroizolatie e garantata 10 ani, sarpanta minim 20. ce ai alege in cazul asta?
-evita sa iti faci demisol, chiar daca ti se va spune ca iese din adancimea fundatie. asta e o tampenie care o tot vand proiectantii. o sa dai intre 15-40.000 euro, functie de cat de mare e demisolul si cat de sus e apa freatica, ca sa tii o masina de spalat rufe si o centrala termica. personal, consider ca mai bine bag banii astia in gradina sau mobilier.
-pozitioneaza casa in COLTUL terenului, nu in mijloc. in felul asta te vei bucura de gradina in totalitate, nu doar de jumatate de ea.
-nu fa garaj, in special garaj dublu. un carport e de ajuns.
cam atat. fac precizarea ca aici vorbesc de case de locuit, nu de birouri de firma sau spatii comerciale, asta ca sa evit polemici inutile.
o casa nu produce, ci doar consuma, asadar e bine sa consume cat mai putin.
ar fi bine sa cugetati la ceea ce am scris, nu de alta, dar altii platesc bani grei sa le auda spuse din gura mea. tongue.gif

Multumesc inca odata Zen, dar ca sa evit golul de deasupra livingului si geamurile inalte parter etaj inseamna sa renunt la proiectul respectiv console.gif (tocmai asta era frumusetea casei desi am inteles ca nu este deloc practica aceasta solutie) ceea ce probabil ca voi face si ma voi reorienta la ceva mai clasic dar mai practic...nu fara o strangere de inima insa... huh.gif
Ma interesa totusi care ar fi diferentele la nota de plata (la incalzire iarna si la racire vara cat si costurile de constructie cu geam termopan)...bineinteles estimativ...
reli
Eu ma mut la curte nu din considerente de spatiu ci... de curte naughty.gif Am caine, imi place sa stau vara afara la aer, am caine naughty.gif Nimic nu se compara cu bucatica ta de gradina smile.gif

Dana, e suficient 35 mp pt living sau inca nu e turnata fundatia ca sa iti dai seama? Am si eu o problema, recunosc smile.gif. Eu tot pe acolo vreau sa imi fac livingul si de aia te intreb worthy.gif
zen
QUOTE(reli @ Sep 30 2006, 09:06) *
Eu ma mut la curte nu din considerente de spatiu ci... de curte naughty.gif Am caine, imi place sa stau vara afara la aer, am caine naughty.gif Nimic nu se compara cu bucatica ta de gradina smile.gif

Dana, e suficient 35 mp pt living sau inca nu e turnata fundatia ca sa iti dai seama? Am si eu o problema, recunosc smile.gif. Eu tot pe acolo vreau sa imi fac livingul si de aia te intreb worthy.gif

daca ai caine, atunci nu o sa mai ai gradina.
sper ca stii asta.

livingul de 35mp e ok, depinde insa cate chestii vrei sa pui in el.
si, mai ales, cate usi ai pe pereti.
cu cat mai multe, cu atat mai mic ti se va parea.

@alegros poti sa iti faci ce proiect vrei, dar e bine sa il faci in cunostinta de cauza.
banuiesc ca nu ai intrebat arhitectul ce perdele vei pune pe peretele asta de sticla.
nu de alta, dar nu ar avea raspuns.
caci, chiar daca nu stii asta inca, o sa te saturi , la un moment dat, sa te bata soarele in cap si in fata si o sa vrei si tu un pic de umbra.
ca sa nu mai pun la socoteala ca nu cred ca ai 5000 mp de teren, deci oricine se va uita prin geamul ala, va vedea f bine cum tragi o babardeala pe canapea, cand te simti si tu bine. sau poate o vei face in dressing, asta in cazul in care nu ti-a pus si acolo geam. tongue.gif
mihaicozac
@alegros: ferestrele mari ajuta in mod paradoxal la climatizarea casei, dar numai daca sunt proiectate judicios.Adica daca de ex. partea de sus o faci mobila, si o deschizi vara, atunci aerul cald iese pe acolo si este inlocuit de alt aer care daca de ex. iti intra printr-o fanta plasata undeva in umbra casei este mult mai rece, asigurind o climatizare ieftlna.De asemenea sarpanta se proiecteaza cu o 'iesitura' mai mare in zona ferestrelor panoramice, astfel vara cind soarele este la apogeu zona de ferestre este umbrita si caldura receptionata mai mica. Iarna in schimb cind soarele este mai jos pe cer, ferestrele nu mai sunt umbrite si ai caldura de la soare (in zilele insorite de iarna) si astfel economisesti incalzire. O a treia masura obligatorie este montarea de jaluzele exterioare eventual motorizate, care se lasa cind este prea cald vara sau cind iarna pe timpul noptii.Stratul de aer dintre jaluzelele inchise si geamuri creeaza o izolatie termica suplimentara care asigura un coeficient k apropiat de cel al peretelui.Iti recomand insa un perete de acest fel numai daca suprafata lui nu depaseste cca. 15% din suprafata totala a peretelui dinspre sud al casei, altfel masurile luate nu mai au aceeasi eficienta.Uite un ex. de proiect asemanator:
mihaicozac
sau alt exemplu cu jaluzele incorporate:
Dana_H
Reli, e suficient, am rude care stau in apartament vechi cu camere mari si am putut sa-mi fac o idee. smile.gif Eu voiam cam 30 mp, dar a iesit asa (structura casei e simpla, fara culoare suplimentare).

Si eu vreau curte...si caini, nu caine. Am crescut la curte si cu caine in ea (gradina am avut, gaini n-am mai avut - cainele era de vanatoare laugh.gif ) Poate reusesc sa pun niste flori care sa ii inspire aversiune. biggrin.gif
reli
Dana, eu acum am caine, dar si eu o sa am caini dupa ce ma mut coolspeak.gif

Eu nici nu indraznesc sa ma gandesc la flori in gradina confusedsmiley.png , nici gazonul nu sunt sigura ca o sa reziste, iar setea de plante o sa mi-o potolesc cu tufisuri si alte plante verzi care sa nu prea ii inspire...

Revenind la oile noastre, garajul - se merita sau nu? Minusul ar fi ca ocupa spatiu (si costa bani), plusul ar fi ca e un spatiu util de depozitare, poti sa pui si masina de spalat acolo, eventual si centrala (cred) iar al meu prieten ar vrea si o sala de forta (pentru care NU am de gand sa fac o camera separata). Ce parere aveti? Din ce se poate face garajul ca sa iasa mai ieftin? Din panoruri de lemn (MDM parca se numesc) ar fi ok? Imi trebuie neaparat fundatie pentru el? Terenul va avea o deschidere de 18 m, deci cred ca as avea loc sa fac si un garaj pentru o masina (sau chiar 2) w00t.gif
reli
si inca o intrebare-intrebatoare: pentru veranda trebuie sa faci fundatie?
Evergreen
un garaj ieftin si elegant, zic eu, il poti face din metal si policarbonat, cu conditia sa nu pui in el ce ai mai zis....
vrei centrala masina de spalat si depozit fa-ti subsol tongue.gif

pacat ca nu esti la capitala ca gaseai garaj bun, din beton, cu 2 mil...in afara de trailer si macara smile.gif

si la terasa/veranda iti trebuie fundatie

in principiu orice constructie are nevoie de fundatie

LE: sa nu mai vb de faptul ca centrala va fi pusa intr-un loc pe care NU TU il alegi....asa ca mai reflecteaza la posibilitatea de a avea o camera tehnica.
reli
camera tehnica cam cat ar trebui sa aiba (suprafata)?
Evergreen
daca ai sa dai niste pagini in spate ai sa vezi ca s-a mai discutat smile.gif

nu se poate spune acum ca trebuie sa ai x metri patrati, deoarece, in functie de centrala (daca e de perete, de pardoseala, boiler etc.) o sa ai nevoie intii de spatiu sa te misti acolo si apoi iti va trebui si o anumita suprafata vitrata, volumul incaperii, care ti le poate spune un ing instalator

eu unul as face camera tehnica sa zicem cam cit un dormitor de bloc, eventual cu un perete despartitor sa separ centrala de restul camerei:

centrala + boiler, masina de spalat, dulapuri diverse pentru scule, un mic banc de lucru, etc.
divizia4
QUOTE(Evergreen @ Oct 1 2006, 14:45) *
un garaj ieftin si elegant, zic eu, il poti face din metal si policarbonat, cu conditia sa nu pui in el ce ai mai zis....
vrei centrala masina de spalat si depozit fa-ti subsol tongue.gif

pacat ca nu esti la capitala ca gaseai garaj bun, din beton, cu 2 mil...in afara de trailer si macara smile.gif

si la terasa/veranda iti trebuie fundatie

in principiu orice constructie are nevoie de fundatie

LE: sa nu mai vb de faptul ca centrala va fi pusa intr-un loc pe care NU TU il alegi....asa ca mai reflecteaza la posibilitatea de a avea o camera tehnica.

Ce fel de garaj la 2 mil ? Si din beton?
Evergreen
sint garaje tip,prefabricate, cu usile din tabla, facute la progresul
au fost puse pe domeniul public si proprietarii au fost somati sa si le ia, altfel li se imputa depozitare, transport etc
si multi le vind la pret de nimic sa scape de amenzi
cdan
Am o intrebare ce necesita un raspuns rapid: sint in faza de izolare a acoperisului de la mansarda si doresc sa ma "blindez" in sensul ca vreau o izolare ultra (de ex am anvelopat casa cu polistiren de 14 cm).
Am identificat solutia cu 15 cm de vata bazaltica sau sa pun 5 polistiren si 10 vata? Cum izoleaza termic vata nminerala fata de polistiren? Oare e periculos dpdv al protectiei la foc sa utilizez si polistirenul? Ce ma sfatuiti?
reli
cdan, nu ne mai impartasesti si noua din experienta ta, nu mai pui si tu niste poze?
cdan
ba da, maine o sa pun pozele.
Pe scurt, in Mogosoaia am inceput in Mai o casuta. Am dat peste un constructor ok pana acum, am turnat fundatie, ridicat peretii din BCU de 20 cm, initial era fara mansarda locuibila dar am mai facut o scara si jumate din cei 70 mp de pod au devenit locuibili, sigur ca nu pe toata suprafata pot sta in picioare, insa a iesit o uscatorie/loc de calcat fufe extra si inca o zona in care voi amenaja pt fetita loc de joaca/cazare pe perioade scurte rude.
Am pus Lindab pe casa pana la urma, desi m-a costat cu peste 2000 de euro tegola *care m-art fi costat 1000 euro, dar nu tegola ci tip tegola. Am inceput sa izolez peretii exteriori cu polistiren de la baumit. In curand voi ajunge la izolarea acoperisului, de aceea am nevoie de suport. Am tras instalatiile de curent si apa/incalzire (polipropilena) prin sapa. Vinerea viitoare vin termopanele si va urma turnatul sapei.
Reclama
In loc sa-i bati pe altii la cap cu probleme tehnice, mai bine pregateste-te sa bati un record aici.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.