am sa iti dau niste reguli valabile pt cei care castiga banul muncind, nu il mostenesc de la tata sau abia au vandut firma de IT

:
-geamurile, pe cat posibil , sa aiba parapet. asta iti va permite sa pui calorifere sub geam, ca atare casa va primi caldura acolo unde sunt pierderile termice cele mai mari.
-daca ai geamuri de terasa, catre spate, pana jos(adica fara parapet), incearca sa faci o sarpanta peste terasa. asta te va ajuta in 2 feluri, nu iti va intra apa pe sub geamuri cand ploua si vei avea umbra pe terasa.
-daca poti sa nu faci gol deasupra livingului, e foarte bine . e greu de incalzit o camera cu inaltime mare, caldura se va duce unde nu trebuie, iar sus, vei avea nevoie de o balustrada, ca sa nu cazi in gol. ca sa nu mai vorbesc de spatiul pierdut, de regula cel putin 20 mp.
-renunta total la ideea cu geamurile inalte de pe parter pana la etaj, eu tot le inchid pe la clientii mei, mai ales daca le arat si cat costa numai tamplaria respectiva. de curiozitate, ai idee cum se spala geamurile de la etaj? sau poate vei aduce o firma de curatenie, cine stie..
-pe cat posibil, nu fa diferenta de nivel intre living si zona de masa sau bucatarie. pe planurile arhitectilor da foarte bine, dar in momentul finisarilor si , mai ales, in viata de zi cu zi, nu e deloc incantator. iar cireasa pe tort ar fi sa faci scarile respective pe curb, sunt un cosmar de inchis, in special cand ai sus gresie si jos parchet.
- fa cat mai putine balcoane, preferabil deloc. nu le vei folosi NICIODATA, decat eventual pentru aerisit plapuma.in schimb, vei avea constant infiltratii de apa si probleme, ca sa nu mai zic de costul unui balcon, adica gresie, adeziv flexibil, balustrada, usa de terasa. balcoanele sunt preferatele arhitectilor, dar pot fi inlocuite, din considerente de estetica a fatadei, cu mici sarpante.
-nu iti fa acoperis tip terasa, adica cu hidroizolatie, ci o sarpanta clasica , cu tigla. asta te va ajuta sa indepartezi apa de casa, nu sa o colectezi in acoperisul tau si sa o scurgi cu niste pluviale care trec prin casa. o hidroizolatie e garantata 10 ani, sarpanta minim 20. ce ai alege in cazul asta?
-evita sa iti faci demisol, chiar daca ti se va spune ca iese din adancimea fundatie. asta e o tampenie care o tot vand proiectantii. o sa dai intre 15-40.000 euro, functie de cat de mare e demisolul si cat de sus e apa freatica, ca sa tii o masina de spalat rufe si o centrala termica. personal, consider ca mai bine bag banii astia in gradina sau mobilier.
-pozitioneaza casa in COLTUL terenului, nu in mijloc. in felul asta te vei bucura de gradina in totalitate, nu doar de jumatate de ea.
-nu fa garaj, in special garaj dublu. un carport e de ajuns.
cam atat. fac precizarea ca aici vorbesc de case de locuit, nu de birouri de firma sau spatii comerciale, asta ca sa evit polemici inutile.
o casa nu produce, ci doar consuma, asadar e bine sa consume cat mai putin.
ar fi bine sa cugetati la ceea ce am scris, nu de alta, dar altii platesc bani grei sa le auda spuse din gura mea.