Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

Sakura77

QUOTE(razvan79 @ Sep 11 2006, 15:43) *
ma gandeam si eu sa ma apuc la anu' sa imi ridic o casa langa Bucuresti. Intre timp m-am tot interesat pe la cunostinte si evident pe net despre costurile diferitelor faze ale const., si un prieten mi-a venit cu o oferta "senzationala":
- lemn de brad- cherestea - 4 mil lei mc
- fier- 18 mii+ TVA
Ce parere aveti?
Este chiar o superoferta?

cam asta este pretul oficial, oricum socoteala din tirg nu se potriveste cu cea de acasa , sfatul meu e sa iti iei o marja de minim + 10% din costul total anticipat, in pagina anterioara am descris cum am turnat fundatia si elevatia , eu ma gindisem ca ma costa cam 180 mil ( fier, cherestea , beton, sirme de legat , sapatul fundatiei > nu stiu cine s-ar incumeta sa sape singur 38 mc de pamint < fara manopera pe realizarea cofragului si a fierulu armat ) si in final am ajuns la 200 mil
Dana_H
Sui cu observatia ca preturile vor mai creste pana la anul - daca ai putea sa le cumperi de pe acum si sa le depozitezi, ar fi super.

Lemnul - acum variaza intre 450 si 480 RON

Fierul beton - 1.7 +TVA sau 2.3+TVA (ultima, de la fabrica... naughty.gif)

radu c
Am vorbit cu un structurist si mi-a dat urmatoarele detalii despre armarea corecta

-pt fundatii 80 kg fier/mc beton
-pt stalpi 150-170 kg fier/mc beton
-pt grinzi 120-140 kg fie/mc beton

ce parere aveti?
gugutata
QUOTE(radu c @ Sep 11 2006, 22:23) *
Am vorbit cu un structurist si mi-a dat urmatoarele detalii despre armarea corecta

ce parere aveti?

pai ti'am spus doar....ca la anumite elemente structurale din beton exista un raport intre greutatea fierului si volumul de beton....nu stiam exact care's valorile....acum poti sa verifici si tu pe proiectul tau daca se respecta rapoartele...adica daca's cit de cit egale....
drumaru
QUOTE(Sakura77 @ Sep 10 2006, 10:57) *
eu , ma rog sunt la faza de inceput , deabia ieri am turnat elevatia ( cu mentiunea ca armarea fierului si cofragul sunt facute de mine coolspeak.gif -- cred ca m-am descurcat )
- am de gand sa umplu elevatia cu pamant , apoi pietris , las sa se taseze natural , iar la primavara sa torn placa peste ea
- in proiect nu am trecut polistiren extrudat sub placa elevatiei dar eu totusi as pune , am citit mai multe articole cum ca ar fi foarte avantajos din punct de vedere al izolatiei termice - ce-i drept am si vizitat o casa iarna trecuta cu o astfel de solutie adoptata ( chiar se vedea diferenta - gresia avea alta temperatura cu toate ca nu era incalzire in pardoseala ), mai ales ca intentionez sa fac incalzirea la parter in pardoseala.

In ce zona e casa? Din cite bare o sa fie stilpii, din patru?
Sakura77
QUOTE(drumaru @ Sep 12 2006, 16:02) *
In ce zona e casa? Din cite bare o sa fie stilpii, din patru?

Stefanesti , jud Arges
12 stilpi sunt din 4 bare de pc de 12 , etrieri ob de 8
2 stilpi sunt din 6 bare de pc de 12 , etrieri ob de 8
3 stilpi sunt din 4 bare de pc de 18 ( la baza tip lpahar ) , etrieri ob de 10
as xxl
QUOTE(radu c @ Sep 11 2006, 20:23) *

ce parere aveti?

structuristul acela ori e tampit, ori ti-a spus asa sa scape de tine.
am mai spus de nenumarate ori, calculul armaturii in beton este un calcul foarte complex care tine cont de foarte multe variabile:
I. incarcari permanente
cum ar fi: incarcarea din greutate proprie, sarcinile din greutatile proprii ale altor elemente care descarca pe respectivul element (grinzi, plansee, ziduri, acoperis)
II. incarcari din utilizare
cum ar fi: incarcari normate de exploatare, incarcari din vant, zapada
III. incarcari exceptionale
cum ar fi: seism (sau pentru diferite structuri sau elemente speciale, explozii)

numai pentru a calcula corect aceste incarcari se folosesc forumle care se intind pe pagini intregi, basca coeficienti introdusi de diversele zone seismice sau climaterice.

odata stabilita incarcarea pe un element de constructii se fac diagrame de incarcari, reprezentari grafice ale fortelor axiale, taietoare si incovoietoare si abia de aici se introduc in formulele de calcul ale armaturii in beton.

(nu mai vorbesc de calcule de rigiditati de noduri si altele)

daca voi vedeti ca nu stiu cine pune 4 bare, 6 sau 8, sau ca armeaza toti stalpii la fel aceasta se intampla de cele mai multe ori datotita motivului ca proiectantii aleg sa simplifice proiectul de executie armand toate elementele cu mai multa armatura, eliminand posibilitatea unei greseli de executie datorata numeroaselor diferente de armare intre elemente aparent identice.

asta se intampla acum, cand otelul este relativ ieftin.

punckt, poate ai ocazia sa dai peste un proiect de rezistenta din anii 50 -60, sau chiar mai vechi
ai sa vezi acolo, datorita economiei la otel, tot felul de ciudatenii, bare de otel care urmaresc intocmai forta de moment, etc.

ca si concluzie:
vrei sa dormi linistit?
ai doua variante: ori te duci la un inginer structurist, il platesti sa iti faca proiectul de rezistenta
ori bagi in toate elementele otel cu nemiluita. gasesti un proiect asemanator cu al tau si pui peste tot dublul la armatura.
simplu.

gugutata
QUOTE(as xxl @ Sep 12 2006, 16:38) *
punckt, poate ai ocazia sa dai peste un proiect de rezistenta din anii 50 -60, sau chiar mai vechi
ai sa vezi acolo, datorita economiei la otel, tot felul de ciudatenii, bare de otel care urmaresc intocmai forta de moment, etc.

pe undeva ai dreptate...adica ai dreptate...ma lovesc si io mereu cu telefoane de la dif. constructori care se pling de supradimensionare (in mare speta fier in excess) din simplul motiv ca inginerii proiectanti folosesc detalii din alte proiecte....este o ignoranta...nu am cum sa'i verific...nu ma pricep...si daca le spui...se supara...de multe ori iau documentatia asa cum mi'o dau iei mie...cred totusi ca problema postului de mai sus este la o casa cu zidarie portanta...acolo stii si tu ca se neglijeaza multe...din simplu' motiv Ca Caramida smile.gif face uneori toata "treaba"...si atunci armarile au devenit un fel de "sablon"

supradimensionarea fundatiilor vine din lipsa de studii geo...atunci se face "clasica" talpa de 60, se armeaza in partea inferioara cu ceva plasa sudata....ca sa fii sigur ca nu's probleme....unde nu's studii geo...bagi de la tine smile.gif...ca doar cernelala nu costa!

apatia...bato vina....

oricum....bun venit peacefingers.gif

acum ceva vreme, a venit la birou un "guru" al structurilor...un coleg de'al sefei de pe timpuri...un metalist....mie m'i s'a parut ca's putin exagerate armarile la o lucrare in desfasurare....si l'am intrebat, i'am cerut o parere....

a scos calculatoru de buzunar si a facut niste rapoarte intre tonajul de fier din grinzi si metri cubi de beton...raspunsul a fost unrmatorul...."nu stiu cum a armat, dar proportia de fier din beton este ok...nu am timp acum sa verific detaliile"

si mai e un aspect....cel al executiei...s'a construit multa vreme prost, ince se mai face...si atunci i'ti iei o marja de eroare...n'ai de unde sa stii ca betonul e turnat cu galeata si vibrat cu ciocanu in cofrag....

cred ca cel mai bine se observa cum lucreaza fortele...la podul lui anghel saligny de la cernavoda...
as xxl
da, podul de la Cernavoda este exact ceea ce spuneam. daca il privesti invers, vei obtine exact o diagrama a fortei de moment incovoietor.

punkt, tu chiar nu te potolesti ?
www.punkt.ro
roll2.gif
gugutata

QUOTE(as xxl @ Sep 12 2006, 17:34) *
da, podul de la Cernavoda este exact ceea ce spuneam. daca il privesti invers, vei obtine exact o diagrama a fortei de moment incovoietor.

www.punkt.ro
roll2.gif

lasa mah podul ala de pe site...stiu si io cum se face o diagrama de moment incovoietor...adica prin anu 2 de fac. am facut rolleyes.gif .... mai sunt niste grafice care seamana cu podul de la cernavoda...le am pe buda,pe masina de spalat...o sa ma documentez mai bine...daca's harnic...fac un scan...si pun pe topic

ai grija cu publicarile de situri...ca uni's mai sensibili p'aci
radu c
QUOTE(punkt @ Sep 12 2006, 16:51) *
pe undeva ai dreptate...adica ai dreptate...ma lovesc si io mereu cu telefoane de la dif. constructori care se pling de supradimensionare (in mare speta fier in excess) din simplul motiv ca inginerii proiectanti folosesc detalii din alte proiecte....este o ignoranta...nu am cum sa'i verific...nu ma pricep...si daca le spui...se supara...de multe ori iau documentatia asa cum mi'o dau iei mie...cred totusi ca problema postului de mai sus este la o casa cu zidarie portanta...acolo stii si tu ca se neglijeaza multe...din simplu' motiv Ca Caramida smile.gif face uneori toata "treaba"...si atunci armarile au devenit un fel de "sablon"

supradimensionarea fundatiilor vine din lipsa de studii geo...atunci se face "clasica" talpa de 60, se armeaza in partea inferioara cu ceva plasa sudata....ca sa fii sigur ca nu's probleme....unde nu's studii geo...bagi de la tine smile.gif...ca doar cernelala nu costa!

apatia...bato vina....

oricum....bun venit peacefingers.gif

acum ceva vreme, a venit la birou un "guru" al structurilor...un coleg de'al sefei de pe timpuri...un metalist....mie m'i s'a parut ca's putin exagerate armarile la o lucrare in desfasurare....si l'am intrebat, i'am cerut o parere....

a scos calculatoru de buzunar si a facut niste rapoarte intre tonajul de fier din grinzi si metri cubi de beton...raspunsul a fost unrmatorul...."nu stiu cum a armat, dar proportia de fier din beton este ok...nu am timp acum sa verific detaliile"

si mai e un aspect....cel al executiei...s'a construit multa vreme prost, ince se mai face...si atunci i'ti iei o marja de eroare...n'ai de unde sa stii ca betonul e turnat cu galeata si vibrat cu ciocanu in cofrag....

cred ca cel mai bine se observa cum lucreaza fortele...la podul lui anghel saligny de la cernavoda...

Este vorba de o structura pe cadre si am facut si studiu geo de unde a reiesit ca solul este bun "argila vartoasa"(geologul mi-a spus ca pot funda la 90 cm min pt inghet)
gugutata
QUOTE(as xxl @ Sep 12 2006, 17:34) *

www.punkt.ro
roll2.gif

nu am nimic de'aface cu siteul ala eek.gif crybaby.gif , super coincidenta...cred ca ma executa astia iar...smile.gif...sau cer drepturi de autor pt. nume smile.gif
tatomirn
Salut
Am si eu o mare problema. Vreau sa folosesc caramida Porotherm 38s pentru zidurile exterioare; problema cea mare este ca zidarii pe care ii am nu au mai lucrat cu asa ceva si nu idee cum/unde se pune mortarul.
are cineva vreo poza ? imi poate explica cineva? (pe aici nu prea se lucreaza cu aceasta caramida)
multumesc mult.
gugutata
QUOTE(tatomirn @ Sep 13 2006, 17:23) *
Salut
Am si eu o mare problema. Vreau sa folosesc caramida Porotherm 38s pentru zidurile exterioare; problema cea mare este ca zidarii pe care ii am nu au mai lucrat cu asa ceva si nu idee cum/unde se pune mortarul.
are cineva vreo poza ? imi poate explica cineva? (pe aici nu prea se lucreaza cu aceasta caramida)
multumesc mult.

best regards from mr' ZEN...mi'am permis io sa'i folosesc materialul didactic, cred ca'i in concediu smile.gif....tatomin...vezi ASTA
kamikz
Hi all

cam sufla vintu' pe topic :-)
Nu am mai vazut nici o poza cu evolutiile constructiilor prezentate acu citeva luni... Ati plecat in concediu? biggrin.gif

Despre intrebarea mea cu caramizile de vaiuga, nimeni?

Totodata caut echipa serioasa in zona Timisoara-Arad-Lipova care isi asuma responsabilitatea proiectarii + avizarii + asistarii executiei corecte a unei case de vacanta din materiale traditionale (piatra, lemn, cit mai putin beton).
zen
QUOTE(kamikz @ Sep 14 2006, 09:43) *
Hi all

cam sufla vintu' pe topic :-)
Nu am mai vazut nici o poza cu evolutiile constructiilor prezentate acu citeva luni... Ati plecat in concediu? biggrin.gif

Despre intrebarea mea cu caramizile de vaiuga, nimeni?

mai pune-o odata.
intrebarea biggrin.gif
kamikz
QUOTE(zen @ Sep 15 2006, 10:18) *
mai pune-o odata.
intrebarea biggrin.gif

Zen :-) zicea cineva pe topic ca esti in concediu biggrin.gif

Deci:
1. se recomanda sau nu folosirea caramizilor de vaiuga ca si umplutura (pentru perete) intr-o structura de beton? Ar exista o varianta sa recuperez citeva zeci de metri cubi dintr-o constructie veche care trebuie oricum daramata.
2. astept propuneri de echipa serioasa in zona Timisoara-Arad-Lipova care isi asuma responsabilitatea proiectarii + avizarii + asistarii executiei corecte a unei case de vacanta din materiale traditionale (piatra, lemn, cit mai putin beton)

cam atit acum :-)
zen
QUOTE(kamikz @ Sep 15 2006, 12:10) *
Zen :-) zicea cineva pe topic ca esti in concediu biggrin.gif

Deci:
1. se recomanda sau nu folosirea caramizilor de vaiuga ca si umplutura (pentru perete) intr-o structura de beton? Ar exista o varianta sa recuperez citeva zeci de metri cubi dintr-o constructie veche care trebuie oricum daramata.
2. astept propuneri de echipa serioasa in zona Timisoara-Arad-Lipova care isi asuma responsabilitatea proiectarii + avizarii + asistarii executiei corecte a unei case de vacanta din materiale traditionale (piatra, lemn, cit mai putin beton)

cam atit acum :-)

am fost.
daca structura e pe cadre, poti sa o umpli si cu cartoane de oua, nu are rol structural.
daca e pe ziduri portante, ai cam sfeclit-o.
o sa iti trimit pm cu adresa unuia, dar e din resita. nu stiu daca vine pana unde vrei tu, dar merita incercat. la treaba cu seriozitatea nu ma bag, dar lucreaza in piatra. si lemn.
zen
QUOTE(kamikz @ Sep 8 2006, 12:30) *
da cam acolo bateam cu intrebarea: care ar fi varianta mai ieftina: piatra naturala fasonata sau placile mari prelucrate cu diverse modele (un fel de faianta?)

preturi?
exemplul postat de Punkt mi se pare munca foarte migaloasa. probabil de aici rezulta si pretul. Din cei 70 de Eur cit e manopera si cit e materialul?

piatra naturala fasonata e mereu mai ieftina, depinde insa si cat de aproape esti de cariera.
din experienta, iti spun ca ar fi mai bine sa faci zidurile din piatra, complet. placarea e o chestie migaloasa, care si arata a placare, nu a ceea ce e un zid masiv. meseriasii au cam disparut, aia care faceau ziduri de piatra seaca, adica fara ciment in rosturi.
placile mari cu modele, dupa mine , sunt un kitsch, care mai si costa o caruta de bani. nu recomand.

QUOTE(kamikz @ Sep 8 2006, 11:44) *
Zen: zici tu casa din piatra. Intreb eu:
- ce fel de piatra (de riu, de cariera, alta?)
- cum se fac imbinarile: ciment, lut?
- structura de rezistenta: stalpi de beton sau barne de lemn?

-piatra de rau se foloseste la pavaje, daca e din aia mica. aia mare e rotunda si alunecoasa, nu o poti baga in fundatie, contrar a ceea ce fac multi destepti care "au experienta".daca te uiti la casele din zona mediteranei, sunt din blocuri mari de piatra , taiate dreptunghiular, care se aseaza una peste alta. casa de genul asta, daca ai familie numeroasa, ramane in picioare cam 1000 de ani.
-imbinarile, azi, se fac cu ciment. pe vremuri, nu erau alte materiale decat piatra sau, cel mult , foloseau un mortar
-la structura de rezistenta e de discutat. blocurile din 1900, construite in centrul timisoarei, nu au nici un planseu de beton, sunt facute din ziduri de caramida, peste care vin plansee din grinzi de lemn, intre ele zgura, iar la geamuri buiandrugul e facut din bolta de caramida. de fapt, fundatia e compusa din bolti de caramida. e un exemplu splendid de cum se poate proiecta tinand cont doar de ce iti ofera natura, cu o mica adaugire care e mortarul.
mai gasesc inca scari interioare de 4 etaje, de stejar, de 100 de ani, care stau foarte bine in picioare, usi imense, inalte de 4 m si late de 1 jumate, care sunt functionale.
incearca tu sa faci o usa de termopan, inalta de 4 m, sa vei cum se panicheaza furnizorii death.gif
am avut o lucrare unde un idiot de arhitect a schimbat usa de stejar de 100 de ani cu una de temopan alb, de te iau fiorii.
gugutata
QUOTE(zen @ Sep 16 2006, 09:46) *
iar la geamuri buiandrugul e facut din bolta de caramida. de fapt, fundatia e compusa din bolti de caramida. e un exemplu splendid de cum se poate proiecta tinand cont doar de ce iti ofera natura, cu o mica adaugire care e mortarul.

buiandrugul din caramizi asezate radial este un arc smile.gif, bolta, este un planseu realizat pe aceeasi tehnica...a fost inventata de romani...

se face un cofraj rotund din scinduri, se aseaza cu grija caramizile radial pe acest cofraj, cu mortar. Cofragul este sustinut de niste popi asezati pe saci de nisip...cind se intareste mortarul, se desfac sacii de nisip la gura si cofragul slabeste si se inlatura...aceeasi tehnica este folosita la bolti sau la cupole....de exemplu, cupola de la Panteonul lui Hadrian a fost facute de vre'o 3 ori si abia a 4'a oara, la inlaturarea cofragului a ramas in "picioare"...forta care apasa pe virful arcului, radiaza catre capete, deci pe ziduri...e o solutie trainica...dar necesita timp si atentie...betonul e la indemina smile.gif...cind deschiderile sunt exagerat de mari...atunci se suplimenteaza cu "contraforti"...de exemplu catedralele gotice sau chiar sf. sofia....

era doar o completare "istorica" rolleyes.gif

QUOTE(zen @ Sep 16 2006, 09:46) *
mai gasesc inca scari interioare de 4 etaje, de stejar, de 100 de ani, care stau foarte bine in picioare, usi imense, inalte de 4 m si late de 1 jumate, care sunt functionale.
incearca tu sa faci o usa de termopan, inalta de 4 m, sa vei cum se panicheaza furnizorii death.gif
am avut o lucrare unde un idiot de arhitect a schimbat usa de stejar de 100 de ani cu una de temopan alb, de te iau fiorii.

PVC'ul e facut pt. deschideri mici, e o prostie sa'l folosesti la goluri mari....el flambeaza, este elastic...in mod normal, atunci se foloseste Al...ma rog...solutiile pe Al in ziua de azi sunt destul de elegante...se vopsesc cu diferite tehnici, au si culoarea si textura de lemn...e un nechezol...dar cind nu se mai gasesc mesteri care sa lucreze ca pe vremuri...atunci apelezi la "surogate"...PVC'ul alb e un kitch...

PS...'termopan" e marca inregistrata...stiintific se spune "termoeficient" smile.gif....am aflat si io asta acum vre'un an!
reli
M-am hotarat sa imi iau inima in dinti si sa imi fac casa!

Primul pas, imi vand apartamentul, apoi cumpar teren, caut arhitect, dupa ce am proiectul depun actele pentru autorizatia de constructie si caut firma de constructii.

Imi poate recomanda cineva un arhitect si o firma serioasa de constructii din Bucuresti?

Mentionez ca ma intereseaza pretul, insa nu vreau sub nici o forma sa fac rabat de la calitate asa ca prefer sa imi fac o casuta mai modesta pentru a ma putea incadra in buget, dar sa stiu ca e trainica si bine executata.
gabip
QUOTE(reli @ Sep 17 2006, 18:56) *

Primul pas, imi vand apartamentul, apoi cumpar teren, caut arhitect, dupa ce am proiectul depun actele pentru autorizatia de constructie si caut firma de constructii.

Imi poate recomanda cineva un arhitect si o firma serioasa de constructii din Bucuresti?

Mentionez ca ma intereseaza pretul, insa nu vreau sub nici o forma sa fac rabat de la calitate asa ca prefer sa imi fac o casuta mai modesta pentru a ma putea incadra in buget, dar sa stiu ca e trainica si bine executata.

Mai gandeste-te la pasi. Oricum, nu anul asta. Daca poti, macar terenul sa ti-l iei pana sa vinzi apartamentul. Daca ai noroc, sa zicem 2 saptamani pana il gasesti, apoi maxim o luna sa faci actele (daca trebuie sa astepti dupa cadastru si intabulare), apoi inca vreo luna dupa proiect si inca una dupa autorizatii. In cel mai fericit caz vreo 3 luni, timp suficient ca preturile sa se modifice si sa constati ca ti-ai vandut apartamentul cu cateva mii de euro mai ieftin fata de momentul cand te vei putea apuca efectiv de constructie.
In general te duce cam la 10 euro/mp un proiect complet. Daca iti faci casa in Bucuresti, poate te ajuta @Dana_H, daca e insa vorba de ceva pe langa Bucuresti, mai bine cauti loco. E mafie mare si cu granite bine conturate.
Cat despre firma de constructii, deocamata nu stiu nimic. Si eu sunt in cautare de meseriasi.
Najurb
QUOTE(reli @ Sep 17 2006, 18:56) *

Atentie la teren!
Pentru achizitionarea unui teren pe care urmeaza a fi ridicata o constructie, este util ca in momentul achizitonarii lui sa cunoasteti exact care sunt restrictiile impuse de documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zona respectiva. Acestea pot fi aflate din certificatul de urbanism si va permit sa stiti care este regimul constructiei pe care o puteti realiza (inaltime, suprafata, aliniament).
Dana_H
@ Reli: urmeaza-i sfaturile lui GabiP (caruia tin sa-i multumesc pe aceasta cale ca m-a uns "binefacatoarea oficiala" a Softpediei devil.gif, da' nu vreau sa le rapesc aurele de sfinti majori lui Punkt / Zen laugh.gif )

Arhitect...nu cred ca mai e 10 EUR nici macar in Bucuresti, astea erau tarifele acum un an.

Firma de constructii...bun venit in clubul naivilor. smile.gif Asa pornisem si eu, pana ce realitatea dura m-a adus cu picioarele pe pamant...

exemplu aici

si

aici

Un sfat: chiar daca ti se pare enorm, incearca sa parcurgi cele 65 de pagini dinainte. Multa informatie nu mai e deja de actualitate, dar si mai multe sunt utile si o sa te ajute sa-ti faci o idee la ce te inhami de fapt smile.gif
ruginel
O intrebare pentru cunoscatori.
Am tot primit sfaturi sa las casa sa se aseze peste iarna.
Despre ce e vorba ?
E o regula in constructia casei sau doar o idee a unora care "se pricep".
Reclama
Opel Astra 5 usi 1.4 (90CP) de la 10.500 EURO cu TVA inclus

Dotarile:
- Aer conditionat
- Radio CD cu 6 difuzoare
- 4 airbag-uri
- ABS
- Servodirectie
- Oglinzi exterioare reglabile electric cu incalzire
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.