Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

kikina

QUOTE(Evergreen @ Sep 4 2006, 21:59) *
@kikina - incearca sa faci rost de documentatia de la hala/garajul vecinului, deoarece eu ma cam indoiesc ca a facut el subzidiri la casa care ai cumparat-o - constructiile de acest tip (cam cum imi inchipui eu ca este ) nu prea au fundatii laborioase, ca sa zic asa, asta daca nu e o hala de dimensiuni impresionante
LE: subzidire se face cind sapi peretele incintei ( gropii) coincide cu cel al casei vecinului, si tu cobori sub cota fundatiei acestuia; daca el nu are subsol, are o fundatie la un metru adincime sa zicem; tu daca vrei sa iti faci la casa pivnita trebuie sa faci subzidire cu inca 1,5 - 2 m
acelasi lucru se face daca respectivul are fundatii izolate

Sincer,e mare comparativ cu garajul meu,intra cam 3 dubite dar nu cred ca a facut subzidire!E un ciudat,nu stiu daca o sa-mi dea documentatia,ca idee bransamentul lui trece pe la mine si i-am spus sa-l mutam sa punem bani 1/2 ,cu toate ca e un abuz e pe propreitatea mea si ce crezi ca mia spus, FLIT!

Eu ma ridic cu mansarda pe structura independenta,jos ramane garaj,fara subsol!
Evergreen
exact cum am banuit:) precis are structura din metal...invelita cu tabla si geamuri...si ca fundatii are niste cuburi de beton....

Cu bransamentul este nasol...incearca sa depui la Electrica un dosar(sa il mute ei sau vecinul) cind o sa ai toate actele pentru extindere...(dar daca are un acord de la fostul proprietar, balanta cred ca inclina spre vecinul tau)
daca nu sapa pin' la cablu si cheama-l sa te vada cind esti cu toporul in drum spre cablu devil.gif

kikina
QUOTE(Evergreen @ Sep 4 2006, 22:33) *
exact cum am banuit:) precis are structura din metal...invelita cu tabla si geamuri...si ca fundatii are niste cuburi de beton....

Cu bransamentul este nasol...incearca sa depui la Electrica un dosar(sa il mute ei sau vecinul) cind o sa ai toate actele pentru extindere...(dar daca are un acord de la fostul proprietar, balanta cred ca inclina spre vecinul tau)
daca nu sapa pin' la cablu si cheama-l sa te vada cind esti cu toporul in drum spre cablu devil.gif

Nu,e aerian bransamentul si eu ma inalt!Electrica mi-a dat avizul deci pot sa-l tai dac.ajung la el si ma incurca!Hala e din zidarie are Bramac invelitoarea!Dospit nenea si ii place doar sa primeasca!
ciuc
punktarkitecht, merci.

problema 1:
respecta recomandarile tip pt. acest gen de fatada...atasez documentatia

problema 2:
cred ca este vb. de "CURTE DE LUMINA"....se intimpla destul

Legat de problema 2..ar trebui sa fiu mai explicit: casa mea (parter + etaj) este pe hotar, si are peretele plan si fara deschideri. Exceptie: la parter exista baia, care are un gemuletz 40 x 30. Pentru ca baia e la parter si da in casa scarii, practic, ventilatia suferea, casa scarii fiind un fel de horn mare, asa ca de fapt ventilatia reala si gresita era catre interior, pe casa scarii (viciu de proiectare, nu?).
Acuma, vecinul din spate vrea sa-si faca casa (doar parter + acoperis) lipita de spatele casei mele, pe hotar. Problema e ca mi-ar obtura aerisirea de la baie. A spus ca unde e gemuletzul, practic va face din zidaria lui un fel de U , adica horn, pana mai sus, unde i se termina lui acoperisul (iar la mine ajunge undeva la mijlocul etajului 1. Ma gandesc ca in continuare, tirajul va fi insuficient, asa ca sensul de aerisire al baii va fi tot catre interior, pe casa scarii, care e mai inalta inca. Asa ca m-am gandit ca de la acoperisul vecinului, adica jumatatea etajului 1 la mine, sa continui eu acel "horn", probabil cu un fel de teava ancorata de zid, si cu care sa urc pana sus dincolo de calcanul acoperisului meu, pentru a depasi astfel in inaltime casa scarii si a forta ventilarea naturala corecta. Problema e: o sa am condens la greu pe acel horn/burlan, fiind spre nord si circuland pe acolo aburii de la baie..asa ca am o problema: la baza "hornului", se va aduna apa! Poate fi evitat acest lucru? Cineva spunea ca hornul din zidarie nu face condens, dar nu stiu cum sa urc un horn de zidarie de la vreo 4 metri pana sus la 9 metri, de aceea spuneam de varianta unei tevi. Alte solutii nu sunt? Sau sa fac gaura in perete, jos, catre "horn" undeva, si pe acolo sa se scurga apele din condens de pe acel "horn"? Si sa-mi stric la baie flisele si ce mai e, plus ca probabil va curge cu mizerie...
Voi cum ati face? Si, in plus, practic, eu pana acum nu aveam probleme, iar cu constructia casei vecinului, iata am de lucru. Normal cine ar suporta cheltuielile astea, sau "cine e vinovatul"?
Multumesc.
Evergreen
Dupa mine, vecinul e baiat finut ca iti ocoleste fereastra de la baie, deoarece stiu ca ESTE INTERZIS sa se faca ferestre pe un perete aflat pe hotar (numai pe la tara in unele zone au oamenii o fereastra mica sa vada ce face vecinul prin curte - nu e cazul tau)
Incearca sa pui un ventilator care sa suplineasca lipsa tirajului (nu inteleg de ce crezi ca e insuficient), iar unde i se termina acoperisul vecinului sa faci o caciula pt protectie (sa nu intre diverse mizerii - frunze si mai stiu eu ce poate aduce vintul, ori ploaie/zapada)

QUOTE(kikina @ Sep 4 2006, 22:44) *
Nu,e aerian bransamentul si eu ma inalt!Electrica mi-a dat avizul deci pot sa-l tai dac.ajung la el si ma incurca!Hala e din zidarie are Bramac invelitoarea!Dospit nenea si ii place doar sa primeasca!

Poti plati o firma autorizata sa il taie (asta ca sa nu te curentezi)
Atunci posibil ca nenea sa fi facut ceva fundatii....dar iar nu imi vine sa cred ca a facut subzidiri..
gugutata
QUOTE(ciuc @ Sep 5 2006, 09:39) *
punktarkitecht, merci.

pai...sunt deacord cu evergreen, incearca sa suplimentezi mecanic problema cu cel ventilator...in mod normal poti contrui o ghena din gips carton de 20X30 (golul ghenei) in interiorul casei, deci in baie, care urca pina in pod si perforeaza invelitoarea....pt. invelitoare sunt tot felu de accesorii specifice ghenelor...ideal ar fi la nivelul podului sa faci ghena din zidarie....nu stiu daca ai planseu din lemn la pod sau placa din beton...si in baie, in partea de sus a ghenei se monteaza un ventilator...in caz de umezeala excesiva ii dai drumu.....

zidesti fereastra....c'est la vie....sau te rogi de vecin sa faca o curte de lumina in dreptul ferestrei tale....ca si el tot calcan are....poate la rindul lui are si el nevoie de ventilatie naturala la anumite incaperi in zona respectiva...ma rog...cam atit...
sirpet2001
none si JWY, multumesc mult pentru raspunsuri

mihaicozac
@ciuc: alta solutie ar fi sa tragi un tub patrat de ventilatie din tabla pina sus si acoperit contra intemperiilor, ca un cos de soba, inainte ca vecinul sa construiasca ceva, ulterior el va fi cel care trebuie sa ocoleasca cu zidaria. Daca lasi curte de lumina cu timpul se aduna tot felul de mizerii in spatiul de jos si va mirosi mai rau decit dejectiile voastre. Stiu un caz in care a cazut o pisica intr-o astfel de nisa si nu a mai putut iesi, dupa ce a mieunat vreo saptamina zi si noapte a murit, si luni dupa aceea aruncau inca tot felul de detergenti si nisip doar va mai reduce din duhoarea de cadavru.
kikina
QUOTE(Evergreen @ Sep 5 2006, 09:56) *
Poti plati o firma autorizata sa il taie (asta ca sa nu te curentezi)
Atunci posibil ca nenea sa fi facut ceva fundatii....dar iar nu imi vine sa cred ca a facut subzidiri..

Doamne,doar nu crezi ca-l tai eu!In concluzie,sa aduc o firma sa foreze in garaj sa vad daca am subzidiri sau asta face expertul in cei 300 Euroi?
Studiul geo l-am facut si cred ca aia trebuiau sa foreze!?S-au nu?
Am alta intrebare intrebatoare!Am depus documentatie pt.schimbare de destinatie a unui spatiu din garaj vreau sa-l fac spatiu comercial!(asta nu are leg. cu ce am scris mai sus) si mi-au respins dosaul aia de la urbanism,ce pot sa fac(asta daca nu gasesc o pila)!
gugutata

QUOTE(mihaicozac @ Sep 5 2006, 12:58) *
@ciuc: Stiu un caz in care a cazut o pisica intr-o astfel de nisa si nu a mai putut iesi, dupa ce a mieunat vreo saptamina zi si noapte a murit, si luni dupa aceea aruncau inca tot felul de detergenti si nisip doar va mai reduce din duhoarea de cadavru.

bai frate...da macabru' mai esti!....si presupun ca fica proprietarului...mica de 3 ani, a plins cu lacrimi si s'a rugat la doamne doamne sa ajute saracuta pisicuta infometata si insetata...o curte de lumina are ferestre...se accede acolo prin acele ferestre smile.gif...ce rost ar mai avea o curte de lumina fara ferestre?....e absurd...oricum...povestea e macabra rau....smile.gif

si pisica a facut viermi crying.gif care s'au extins pe zidarie, s'au infiltrat printre caramizi si au devorat toti locatarii...smile.gif...ma ia cu frisoane

curtea de lumina nu este ceva elegant...dar e un lucru necesar...se fac compromisuri...
turbo trabannt
QUOTE(kikina @ Sep 5 2006, 23:05) *
Doamne,doar nu crezi ca-l tai eu!In concluzie,sa aduc o firma sa foreze in garaj sa vad daca am subzidiri sau asta face expertul in cei 300 Euroi?
Studiul geo l-am facut si cred ca aia trebuiau sa foreze!?S-au nu?

ia studiul geo si citeste-l daca au forat si mai ales unde. daca nu au forat , ia un mester te duci la garaj sa dea doua gauri cu rotopercutoru. dupa aia mai vezi daca e cazul de expert.

@pisica moarta: geniala poveste, horror de inalta clasa ! daca putea in halul ala si nu avea ferestre eu as fi spart zidul sa scot mortaciunea naughty.gif
ar_arthur
zen: multumesc pt ajutor ... mai sunt multe "probleme" pe care incerc sa le mai rezolv si singur cursing.gif sa nu va tot bat la cap ...

Dar daca, vorba romanilor, aia a fost "pisica aruncata in curtea vecinului" si a nimerit din greseala in alta parte ? bash.gif Normal ca s-a impu*** ... ca si "treaba" la romani.

Apropo's ... aveti careva dintre voi probleme cu "reticentele" romanilor vis a vis de "ce nu au mai vazut" ? scratchchin.gif
De exemplu, cind am zis ca as incerca sa imi fac singur casa din "lemn", tot satul (ca iar zic: asa e la romani, toate babele sunt medici comunali: TM melodia "Viata la tzara") a sarit de 2 metri: "Da ce esti tu ? .... constructor, zidar, etc ?", sau "Daca vine o furtuna, tornada, taifun sau uragan?" (ca tot sunt la moda mai nou).surprise.gif
PS io is calculatorist ... sau din ala ce sta cu capu' in "televizor"
gugutata
pai nici furtuna nu a venit inca...mai asteptam tongue.gif ....cine stie!...poate se naste o poveste cu vrajitoru' din oz, una cu iz mioritic smile.gif...faptul ca te'ai documentat si ai facut o casa singur...e un lucru bun...era ceva rau daca o faceai dupa capu' tau confusedsmiley.png ....ca e din lemn, iar e bine, mereu am fost deacord cu tehnologia caselor pt. o generatie...pina atunci, felicitari pt. reusita, vreme buna cu soare smile.gif si bravo tie....citeva solutii tipice pt. acest material...

primele poze...o casa din piatra si lemn...si e chiar in romania...dupa cum se vede, undeva la munte
ar_arthur
punkt: inca nu mi-am facut-o ... biggrin.gif

si oricum nu ma pot "baga" la casele ce ai postat tu ... pentru inceput vreau sa imi incerc puterile cu o bucatarie+anexe (eventual mansardabila ulterior) ... suprafata 7.5(+2)x4 ... inca nu mi-am terminat documentarea, iar eu sunt genul care as vrea sa stiu totul (inclusiv costurile) pina inclusiv la ultimul surub autofiletant (apropos ... pentru prinderea placilor OSB am calculat un necesar de 3890 de suruburi autofiletante) coolspeak.gif ...

deci nu ma apuc pina nu am toate datele ... subscriu multora dintre voi ca daca vrei sa faci ceva in regie proprie atunci trebuie sa te pregatesti bine in domeniu (informare) si sa ceri ajutor ... altfel mai bine chemi o firma ... mie mila de cei care construiesc ceva si se "blocheaza" pe parcurs, sau mai rau fac ceva gresit si se iau cu mainile de cap dupa ...

concluzia mea: indiferent cum vrei sa iti faci casa (sau bucataria) sau din ce materiale, va iesi bine atita timp cit respecti modul de lucru cu materialele respective, iei in considerare toate sfaturile (faci o sinteza), si construiesti atunci cind consideri ca indiferent ce decizie iei nu vei regreta ulterior. Din aceasta cauza nu ma grabesc cu constructia. Cel mai probabil mai astept pina in primavara pentru decizie: zidarie contra lemn.
Si intr-o situatie si in alta, sunt hotarit sa lucrez singur tot ce pot (bani mai putini + satisfactie personala).
none
QUOTE(mufă @ Sep 5 2006, 15:42) *
- NU va inregistrati folosind drept nick denumirea paginii WEB personale sau a firmei d-voastra. Acesti useri vor fi BANATI!

mi se pare penibil faptul ca l-ati banat pe punkt. cica are pagina web la username.
florin d.
Cine poate sa ma ajute????

Am atasat o poza cu planul etajului.

Etajul este mai retras decat parterul ( parterul este repr prin linia punctata).In pc unde am incercuit este problema - la parter nu exista stalpi pe care sa se sprijine , iar proiectantul mi-a spus ca pune grinda intoarsa si ca oricum inginerul de rezistenta va da solutia.

vi se pare in regula?
Evergreen
care poza??
proiectantul tau cred ca nu stie nimic...ori poate ca e doar un desenator tehnic wink.gif
florin d.
QUOTE(Evergreen @ Sep 5 2006, 19:48) *
care poza??
proiectantul tau cred ca nu stie nimic...ori poate ca e doar un desenator tehnic wink.gif

cum pune poza?

Nu reusesc sa atasaez poza , dar poate ati inteles despre ce e vorba.E in regula sa puna grinda intoarsa pt a sprijini coltul etajului?
ruginel
[quote name='Dana_H' date='Sep 4 2006, 20:04' post='1850969']
@ Ruginel: ceea ce vrei tu nu se poate. Mai mult, daca ceri oferte de la firme (eu am cerut vreo 6 oferte), pregateste-te sufleteste sa vezi costuri si de 800 EUR / mp la rosu naughty.gif Daca ai un proiect mai pretentios, imediat 'se arunca' la pret; daca ai terenul in oras, iar se arunca; daca li se pare ca ai construi casa pentru vanzare, iar se arunca. Mie una mi s-a luat de firme ...culmea e ca pana la urma tot cu o firma lucrez, doar ca e mica si fara smecherii de genul venit cu laptopul la client ca sa dea aparenta profi. death.gif

O sa-ti dau primul exemplu care-mi vine in minte - excavarea gropii pentru fundatie. In "regie proprie" (adica vorbit cu un nene care s-a ocupat de excavator+basculante+carat pamantul) m-a costat vreo 140 milioane ROL ; ofertele de la firme variau intre 9000 si 12000 EUR pentru aceleasi operatii. Do the math... mad.gif

Multumesc Dana_H
Ideea e ca nu stiu "de unde s-o apuc", din ce-am vazut eu pana acum piata e haotica, nu exista un instrument clar de control al societatilor de constructii.Nu stii daca omul se pricepe ohmy.gif , am auzit de zeci de firme care au obiectul de activitate "constructii" dar si panificatie, confectii si alte chestii fara nici o legatura.Istoricul firmei e un instrument de control dar oare ajunge ?Ma gandesc sa angajez o firma pentru "la rosu" si una pentru finisaje.Ce zici ?
gugutata
ba da...exista...

1) inspectia in constructii...trebuie doar sa'i chemi

2) diriginte de santier....normal....costa bani

3) un proiect atent facut...

! rezolvi in limtele bunului simt daca: 1) cumperi tu materiale
2) contractezi doar manopera

ar mai ramine o problema...paza materialelor...care are si asta o rezolvare....imprejmuire si paznic...nu e asa de greu cum ai tu impresia....

probleme des intilnite:
- proiectantii (arhitecti, ingineri) profita de lipsa de cunostinte in domeniu si nu ofera serviciile complete
- constructorii dintr'un motiv sau altu' nu respecta proiectul, fraternizeaza cu beneficiarul si'l duc cu zaharelu'
- nu se respecta legislatia...te grabesti....si dai spaga...

cu astea 3 sunt familiarizat, chiar daca lovesc in propria mea breasla....

! daca ramii strict in limitele proiectului si ale calculelor, fara sa modifici, fara sa schimbi...nu ai probleme...te incadrezi in buget si chiar si in termen

iar cu haosul din constructii....se rezolva tot atit de simplu....cere recomandari, fa vizite pe la case deja construite, cere informatii...

intr'un capitalism ca al nostru, unul needucat...ce'a mai buna solutie este recomandarea directa, nu pagini aurii sau internetul....din vorba in vorba....fii consecvent!
ruginel
QUOTE(punkt @ Sep 5 2006, 18:07) *
ba da...exista...

1) inspectia in constructii...trebuie doar sa'i chemi

2) diriginte de santier....normal....costa bani

3) un proiect atent facut...

! rezolvi in limtele bunului simt daca: 1) cumperi tu materiale
2) contractezi doar manopera

ar mai ramine o problema...paza materialelor...care are si asta o rezolvare....imprejmuire si paznic...nu e asa de greu cum ai tu impresia....

probleme des intilnite:
- proiectantii (arhitecti, ingineri) profita de lipsa de cunostinte in domeniu si nu ofera serviciile complete
- constructorii dintr'un motiv sau altu' nu respecta proiectul, fraternizeaza cu beneficiarul si'l duc cu zaharelu'
- nu se respecta legislatia...te grabesti....si dai spaga...

cu astea 3 sunt familiarizat, chiar daca lovesc in propria mea breasla....

! daca ramii strict in limitele proiectului si ale calculelor, fara sa modifici, fara sa schimbi...nu ai probleme...te incadrezi in buget si chiar si in termen

iar cu haosul din constructii....se rezolva tot atit de simplu....cere recomandari, fa vizite pe la case deja construite, cere informatii...

intr'un capitalism ca al nostru, unul needucat...ce'a mai buna solutie este recomandarea directa, nu pagini aurii sau internetul....din vorba in vorba....fii consecvent!

Multumes pentru raspuns
O sa studiez atent aceste aspecte.
M-am tot uitat pe internet si n-am gasit preturi constante, fiecare cere pe mp cat crede, parca o fac dupa ureche.Cred ca un pret de 500 de euro pe mp este un pret realist pentru o constructie cu un proiect absolut normal, cu tot cu finisaje.O intrebare :care e cel mai bun material pentru a construi o casa de locuit dupa parerea ta ?
radu c
Mai am si eu o intrebare.

Conform AC Trebuie sa construiesc pe limita de proprietate(calcan).Am fost la respectivul vecin si i-am cerut o declaratie notariala in acest sens motivand ca i-mi cer de la primarie.Initial a fost de acord dar numai sa nu construiesc pe limita de proprietate.I-am spus ca nu horarasc eu unde voi construi ci primaria va face asta. In acest caz ce se poate face in cazul in care nu i-mi da acordul ?

Multumesc.

QUOTE(ar_arthur @ Sep 5 2006, 15:51) *
punkt: inca nu mi-am facut-o ... biggrin.gif

si oricum nu ma pot "baga" la casele ce ai postat tu ... pentru inceput vreau sa imi incerc puterile cu o bucatarie+anexe (eventual mansardabila ulterior) ... suprafata 7.5(+2)x4 ... inca nu mi-am terminat documentarea, iar eu sunt genul care as vrea sa stiu totul (inclusiv costurile) pina inclusiv la ultimul surub autofiletant (apropos ... pentru prinderea placilor OSB am calculat un necesar de 3890 de suruburi autofiletante) coolspeak.gif ...

deci nu ma apuc pina nu am toate datele ... subscriu multora dintre voi ca daca vrei sa faci ceva in regie proprie atunci trebuie sa te pregatesti bine in domeniu (informare) si sa ceri ajutor ... altfel mai bine chemi o firma ... mie mila de cei care construiesc ceva si se "blocheaza" pe parcurs, sau mai rau fac ceva gresit si se iau cu mainile de cap dupa ...

concluzia mea: indiferent cum vrei sa iti faci casa (sau bucataria) sau din ce materiale, va iesi bine atita timp cit respecti modul de lucru cu materialele respective, iei in considerare toate sfaturile (faci o sinteza), si construiesti atunci cind consideri ca indiferent ce decizie iei nu vei regreta ulterior. Din aceasta cauza nu ma grabesc cu constructia. Cel mai probabil mai astept pina in primavara pentru decizie: zidarie contra lemn.
Si intr-o situatie si in alta, sunt hotarit sa lucrez singur tot ce pot (bani mai putini + satisfactie personala).

Daca mai astepti mult trebuie sa-ti faci firma de constructii.Cam asa se zvoneste dupa 1.01.2007.
Evergreen
banuiesc ca ar trebui sa il bagi intr-o sedinta ca sa va imprieteniti si sa ii explici cum se va face fundatia (ca asta il sperie pe el in mod sigur) si sa ii mai zici ca o sa aiba avantaje iarna deoarece o sa aiba spatele incalzit - economie la incalzire-

LE: eu astept pe noul meu vecin de vreo 5 ani sa construiasca in spatele casei mele...se simte lipsa casei demolate inainte de '89...vara mai cald..iarna mai frig....
radu c
QUOTE(Evergreen @ Sep 5 2006, 20:02) *
banuiesc ca ar trebui sa il bagi intr-o sedinta ca sa va imprieteniti si sa ii explici cum se va face fundatia (ca asta il sperie pe el in mod sigur) si sa ii mai zici ca o sa aiba avantaje iarna deoarece o sa aiba spatele incalzit - economie la incalzire-

Scuze nu am fost prea explicit. El nu are casa pe acea limita,o are vis a vis.
Evergreen
inseamna ca e jegos.....si daca o faci cu 0,5- 1 m mai departe de hotar, tot la spatele tau se va uita...
asa ca probabil nu vrea sa intre meseriasii in curtea lui (schela pentru tencuiala o sa fie clar la el in curte)
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.