Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

florin d.

QUOTE(Dana_H @ Aug 31 2006, 01:28) *
@ Florin: da, arhitectul are dreptate. Pentru gard pe mine m-a costat vreo 250 EUR (daca imi mai aduc bine aminte, era toamna trecuta confusedsmiley.png ), iar cele de instalatii sanitare / electrice le primesti DACA te intelegi cu arhitectul sa-ti faca proiectul la faza DDE (detalii de executie - complet). Daca discuti doar pentru dosarul de PAC (Proiect Autorizare Constructie), atunci nu intra in proiect. Estimativ, stiu ca proiectul de sanitare + termice + electrice a fost cam 5 EUR / mp, dar preturile variaza smile.gif

mad.gif Asistenta tehnica sunt obligati sa-ti dea, pai cine a facut proiectul, tu sau ei? Insista sa introduci clauza asta.

Taxele pt avize - da, astea-s separat, mai ales daca mai includ si o mica "atentie" la primarie naughty.gif

Restul la fel - separat. Daca Doamne fereste, ai nevoie sa deviezi nu stiu ce traseu de utilitati, mai bine cumperi teren in alta parte... huh.gif

LE: sa fie ultima presupunere ! Niciodata sa nu presupui, intreaba ca sa obtii raspunsuri clare, altfel asta e primul pas catre o gaura zdravana in buzunar confusedsmiley.png E drept ca si forumul asta m-a ajutat enorm... worthy.gif

Iti multumesc pt ajutor.

Sincer sa iti spun nu stiu daca proiectul mi-l face la faza dde sau pac pt ca la momentul cand am semnat contractul nu cunosteam toate detaliile , stiam doar ca vreau sa ma apuc de casa si m-am dus cu o schita la el.Am cazut de acord la pretul proiectului-10 euro /m2, avizele sa le obtina el pt inca 300 euro( cea ce cred ca nu e mult ), iar pe durata constructiei sa asiste la lucrari.Asta a fost tot.
Evergreen
QUOTE(Dana_H @ Aug 30 2006, 22:58) *
mad.gif Asistenta tehnica sunt obligati sa-ti dea, pai cine a facut proiectul, tu sau ei? Insista sa introduci clauza asta.

Fals!! ai platit pt proiect ca pt o marfa! e treaba ta cum, cu cine si in ce fel se executa sau nu ce e in dosar

Nu mai amestecati fazele astea: Proiectare / Executie / Asistenta / Urmarire lucrare - cei care se ocupa de astea pot doar sa colaboreze intre ei ( un executant versat poate sa ii dea sugestii unui proiectant novice, samd)

Dana_H
Prin asistenta tehnica inteleg sa raspunda la intrebarile care li se pun si sa vina la santier cand sunt chemati sau la afze determinante biggrin.gif

Dirigintele de santier e altceva... rolleyes.gif

LE: daca plateam pentru proiect ca pentru o marfa, ma duceam la un student de la arhitectura care avea o cioaca cu un arhitect autorizat, ca sa iasa treaba mai ieftina, nu ? naughty.gif Probabil ca faceam asa daca as fi avut intentia sa vand casa biggrin.gif
zen
QUOTE(Dana_H @ Aug 30 2006, 23:22) *
Prin asistenta tehnica inteleg sa raspunda la intrebarile care li se pun si sa vina la santier cand sunt chemati sau la afze determinante biggrin.gif

Dirigintele de santier e altceva... rolleyes.gif

LE: daca plateam pentru proiect ca pentru o marfa, ma duceam la un student de la arhitectura care avea o cioaca cu un arhitect autorizat, ca sa iasa treaba mai ieftina, nu ? naughty.gif Probabil ca faceam asa daca as fi avut intentia sa vand casa biggrin.gif

urmarirea pe santier e separata.
cea cu care colaborez eu factureaza 100 euro/luna urmarirea, ceea ce e de bun simt, doar benzina e atat
gugutata
QUOTE(florin d. @ Aug 30 2006, 23:13) *
Iti multumesc pt ajutor.

Sincer sa iti spun nu stiu daca proiectul mi-l face la faza dde sau pac pt ca la momentul cand am semnat contractul nu cunosteam toate detaliile , stiam doar ca vreau sa ma apuc de casa si m-am dus cu o schita la el.Am cazut de acord la pretul proiectului-10 euro /m2, avizele sa le obtina el pt inca 300 euro( cea ce cred ca nu e mult ), iar pe durata constructiei sa asiste la lucrari.Asta a fost tot.

un birou de proiectare are urmatoarea obligatie....proiect de arhitectura PAC si PT, proiect de rezistenta PAC si PT, instalatii sanitare PAC si PT, instalatii termice PAC si PT si electrice PAC si PT....

proiectul de arhitectura include si gard si amenajarea curtii...sunt piese obligatorii pt. autorizare....

tot ei sunt obligati sa faca documentatiile pt. avize....cite un dosar pt. fiecare aviz specificat in certificatul de urbanism.....ei nu sunt obligati sa care acele dosare pe la diferiti avizatori, sa stea la coada pe la ghisee si sa le depuna....in mod normal....cel putin in bucuresti au aparut diferiti comisionari (carausi) care'si iau dosarele si cutreiera orasu'n lung si'n lat....in cazul meu, un astfel de serviciu costa cam 100 RON, cel putin cu atit il platesc pe caraus, cu care lucrez de 5 ani...300 de E pare cam mult...e multa ciurucareala la mijloc si multi mirlani, dar sa stii ca si tu esti de vina ca nu mergi pe recomandari si nu belesti ochii mai bine...multi colegi de breasla profita de faptul ca'i un domeniu excesiv de birocratic, multe informatii, peste 20 de stampile si semnaturi, o gramada de ghisee....lumea se sperie....si atunci umfla cit pot...golani.....

nu ma intelege gresit, nu generalizez....sunt si birouri care'si fac serviciile impecabil si onorabil.....dar sunt si multi ciurucari de piata....dar serviciile impecabile, ca si masinile nemtesti, costa...dar in 10 E/mp trebuie sa primesti documentatia completa, atit pt santier cit si pt avize si autorizatii....cine cara cele dosare pe la ghisee se discuta separat....

tot arhitectul cit si inginerul sunt obligati sa participe la fazele determinante....sunt vre'o 4 sau 5 la numar....de cele mai multe ori nu se respecta proiectul si atunci au dreptul sa refuze sa vina...constructorul vine cu tot felu de idei geniale, beneficiarul la fel....se schimba ba una, ba alta...in momentul ala prin lege proiectantul poate refuza participarea la fazele determinante....el e raspunzator doar pe solutia proiectata....

daca simti nevoia unor modificari, atunci ii spui...si se fac niste documente numite "dispozitii de santier"...daca aceste modificari sunt minore nu e problema, daca sunt mai consistente se fac contra cost...timpul si munca costa....

daca doresti sa fii sigur de calitatea proiectului, atunci te duci cu el la un verificator de proiecte....aici sunt niste preturi derizorii...cu 200 de RON verificatoru' de rezistenta si 200 RON un verificator de arhitectura...la locuinte verificarea pe arhitectura nu este obligatorie si la rezistenta doar solutia de fundare este obligatorie....dar daca vrei sa fii sigur de calitatea proiectata poti apela la iei....sunt atestati MLPAT....si daca ceva nu este in regula cu proiectul, au autoritatea sa'l opreasca din executie pina ce se remediaza problema....iar proiectantul sa faca modificarile cerute prin referatul verificatorului.....

la lucrarile mari (hoteluri, blocuri, hale industriale) sunt tot felu de verificatori, mai ales cei pe disciplina PSI...
florin d.
QUOTE(Dana_H @ Aug 31 2006, 01:28) *
@ Florin: da, arhitectul are dreptate. Pentru gard pe mine m-a costat vreo 250 EUR (daca imi mai aduc bine aminte, era toamna trecuta confusedsmiley.png ), iar cele de instalatii sanitare / electrice le primesti DACA te intelegi cu arhitectul sa-ti faca proiectul la faza DDE (detalii de executie - complet). Daca discuti doar pentru dosarul de PAC (Proiect Autorizare Constructie), atunci nu intra in proiect. Estimativ, stiu ca proiectul de sanitare + termice + electrice a fost cam 5 EUR / mp, dar preturile variaza smile.gif

Taxele pt avize - da, astea-s separat, mai ales daca mai includ si o mica "atentie" la primarie naughty.gif

Restul la fel - separat. Daca Doamne fereste, ai nevoie sa deviezi nu stiu ce traseu de utilitati, mai bine cumperi teren in alta parte... huh.gif

LE: sa fie ultima presupunere ! Niciodata sa nu presupui, intreaba ca sa obtii raspunsuri clare, altfel asta e primul pas catre o gaura zdravana in buzunar confusedsmiley.png E drept ca si forumul asta m-a ajutat enorm... worthy.gif

alta problema care o am - cand mi-au eliberat certif de urbanism au mentionat ca trebuie sa imi fac acoperire tip terasa necirculabila-cea ce mi se pare o prostie tinand cont de faptul ca in zona in care imi fac casa toate celelalte case au acoperis normal.Crezi ca ar trebui sa ma duc sa port o discutie cu cei de la primarie sau sa imi fac casa cu acoperis normal , cum l-am facut in proiect?
Evergreen
@Dana - ntz ntz ntz...
cind se face proiectul, acolo exista atit partea desenata cit si partea scrisa unde este tot ce trebuie sa stie executantul: cum sa faca si sa dreaga etc etc etc.

arhitectura iti face casa sa fie frumoasa aratoasa sa fie asa si pe dincolo, nicidecum REZISTENTA

ma indoiesc ca un student la arhitectura ar face asa ceva (or fi si exceptii - genii, nu zic) / si mai mult ca sigur ca un arhitect nu isi risca stampila pt orisicine

(asta o zic ca nu prea mi-a placut betonul in facultate si abia imi faceam temele de la seminarii)

DOAR un diriginte trebuie sa stea cu saua pe ei sa faca EXACT ce e in proiect

Inainte de lucrarile ascunse se fac fotografii explicite cu cota de fundare, armatura care vor fi parte integranta la cartea constructiei

gugutata
QUOTE(florin d. @ Aug 30 2006, 23:32) *
alta problema care o am - cand mi-au eliberat certif de urbanism au mentionat ca trebuie sa imi fac acoperire tip terasa necirculabila-cea ce mi se pare o prostie tinand cont de faptul ca in zona in care imi fac casa toate celelalte case au acoperis normal.Crezi ca ar trebui sa ma duc sa port o discutie cu cei de la primarie sau sa imi fac casa cu acoperis normal , cum l-am facut in proiect?

e o aberatie...primaria nu impune tipul de acoperire, doar inaltimea maxima a cladirii...nu trebuie sa vb cu nimeni in legatura cu asta....

uneori, dosarul pt. certificat de urbansim contine niste planse facute de biroul de proiectare...s'ar putea iei sa fi scris acolo ceva de genu asta, functionarul din primarie a preluat textul....si uite asa te'ai pricopsit cu timpita regula smile.gif....io nu am auzit de asa ceva...e absurd
florin d.
QUOTE(punktarkitecht @ Aug 31 2006, 02:02) *
un birou de proiectare are urmatoarea obligatie....proiect de arhitectura PAC si PT, proiect de rezistenta PAC si PT, instalatii sanitare PAC si PT, instalatii termice PAC si PT si electrice PAC si PT....

proiectul de arhitectura include si gard si amenajarea curtii...sunt piese obligatorii pt. autorizare....

tot ei sunt obligati sa faca documentatiile pt. avize....cite un dosar pt. fiecare aviz specificat in certificatul de urbanism.....ei nu sunt obligati sa care acele dosare pe la diferiti avizatori, sa stea la coada pe la ghisee si sa le depuna....in mod normal....cel putin in bucuresti au aparut diferiti comisionari (carausi) care'si iau dosarele si cutreiera orasu'n lung si'n lat....in cazul meu, un astfel de serviciu costa cam 100 RON, cel putin cu atit il platesc pe caraus, cu care lucrez de 5 ani...300 de E pare cam mult...e multa ciurucareala la mijloc si multi mirlani, dar sa stii ca si tu esti de vina ca nu mergi pe recomandari si nu belesti ochii mai bine...multi colegi de breasla profita de faptul ca'i un domeniu excesiv de birocratic, multe informatii, peste 20 de stampile si semnaturi, o gramada de ghisee....lumea se sperie....si atunci umfla cit pot...golani.....

nu ma intelege gresit, nu generalizez....sunt si birouri care'si fac serviciile impecabil si onorabil.....dar sunt si multi ciurucari de piata....dar serviciile impecabile, ca si masinile nemtesti, costa...dar in 10 E/mp trebuie sa primesti documentatia completa, atit pt santier cit si pt avize si autorizatii....cine cara cele dosare pe la ghisee se discuta separat....

tot arhitectul cit si inginerul sunt obligati sa participe la fazele determinante....sunt vre'o 4 sau 5 la numar....de cele mai multe ori nu se respecta proiectul si atunci au dreptul sa refuze sa vina...constructorul vine cu tot felu de idei geniale, beneficiarul la fel....se schimba ba una, ba alta...in momentul ala prin lege proiectantul poate refuza participarea la fazele determinante....el e raspunzator doar pe solutia proiectata....

daca simti nevoia unor modificari, atunci ii spui...si se fac niste documente numite "dispozitii de santier"...daca aceste modificari sunt minore nu e problema, daca sunt mai consistente se fac contra cost...timpul si munca costa....

Iti multumesc pt raspuns.Maine o sa ma duc la arhitect sa-l ciufulesc un pic.

QUOTE(punktarkitecht @ Aug 31 2006, 02:12) *
e o aberatie...primaria nu impune tipul de acoperire, doar inaltimea maxima a cladirii...nu trebuie sa vb cu nimeni in legatura cu asta....

uneori, dosarul pt. certificat de urbansim contine niste planse facute de biroul de proiectare...s'ar putea iei sa fi scris acolo ceva de genu asta, functionarul din primarie a preluat textul....si uite asa te'ai pricopsit cu timpita regula smile.gif....io nu am auzit de asa ceva...e absurd

Asa am considerat si eu .

Inaltimea obligatorie 3,5 m la atic.
gugutata

QUOTE(florin d. @ Aug 30 2006, 23:42) *
Iti multumesc pt raspuns.Maine o sa ma duc la arhitect sa-l ciufulesc un pic.

100 RON pe aviz smile.gif...de cele mai multe ori sunt 5...poate 6...600 RON smile.gif...pina la 300 E mai e
florin d.
Va doresc o seara buna la toti.

Maine o sa revin cu noi probleme .

QUOTE(punktarkitecht @ Aug 31 2006, 02:18) *
100 RON pe aviz smile.gif...de cele mai multe ori sunt 5...poate 6...600 RON smile.gif...pina la 300 E mai e

Legat de asta , doc care le-au cerut sunt:

-electrica,raja,romtelecom,congaz,scil confort-iluminat public , min culturii si cultelor-muzeu,oficiul cadastru,protectie civila,viza cadastru pmc.

Cele marcate cu rosu , ce inseamna?
ruler
QUOTE(ruler @ Aug 30 2006, 13:44) *
Salut,
As avea nevoie de o opinie legata de un anumit sistem de constructie. Este vorba despre:
"Sistem de constructii care foloseste elemente de cofraj modular încorporat, din polistiren dur - STYROPOR- fabricat în Germania. În cofraje se introduc armaturile si se toarna beton si/sau beton celular usor (BCU). BCU se poate turna numai la peretii neportanti. Cofrajele izolante se folosesc pentru: pereti, tavane, pardoseli si acoperis."

Detalii se pot vedea pe www.austrocasa.ro . Intreb acest lucru pt. ca mi se pare destul de tentant, se pare ca e un sistem mai ieftin decat sistemul clasic si se poate face rapid si destul d eusor in regie proprie.
Merci celor care se vor incumeta sa imi dea niste pareri.

Salut,
Nu are nimeni nici o parere? Fie ea si negativa sad.gif
radu c
QUOTE(punktarkitecht @ Aug 30 2006, 23:32) *

daca doresti sa fii sigur de calitatea proiectului, atunci te duci cu el la un verificator de proiecte....aici sunt niste preturi derizorii...cu 200 de RON verificatoru' de rezistenta si 200 RON un verificator de arhitectura...la locuinte verificarea pe arhitectura nu este obligatorie si la rezistenta doar solutia de fundare este obligatorie....dar daca vrei sa fii sigur de calitatea proiectata poti apela la iei....sunt atestati MLPAT....si daca ceva nu este in regula cu proiectul, au autoritatea sa'l opreasca din executie pina ce se remediaza problema....iar proiectantul sa faca modificarile cerute prin referatul verificatorului.....

la lucrarile mari (hoteluri, blocuri, hale industriale) sunt tot felu de verificatori, mai ales cei pe disciplina PSI...

Salut punktarhitect crezi ca ma poti ajuta cu un contact al unui verificator de rezistenta la pretul de 200 RON?
Multumesc.
gugutata
QUOTE(radu c @ Aug 31 2006, 08:52) *
Salut punktarhitect crezi ca ma poti ajuta cu un contact al unui verificator de rezistenta la pretul de 200 RON?
Multumesc.

in mod normal....numele lor si modul cum ii contactezi este public...de exemplu la inspectoratul de stat in constructii din bucuresti este o lista afisata chiar la intrare

vezi asta: aici

sunt si liste cu verificatori si expeti pt. diferitele discipline....

verificatorii de rezistenta si expertii cu care lucreaza inginerul meu sunt: vierescu, ursachescu si manoiu....sunt din bucuresti....ii gasesti in lista aia...dai un search in PDF si au si nr. de telefon si adresa de acasa....

si tot acolo gasesti legile care reglementeaza domeniul constructiilor

sau: aici , referitor la arhitecti...
kamikz
QUOTE(ruler @ Aug 31 2006, 07:30) *
Salut,
Nu are nimeni nici o parere? Fie ea si negativa sad.gif

referitor la sistemul de constructii din cofraje de polistiren in care se toarna beton, poti vedea posturile de la colega noastra Ana Karr.

pareri au fost pe forum si pro si contra. unele dintre argumentele pro sunt : rigiditatea structurii si rezistenta ei la cutremure si rapiditatea executiei. Alte idei majore nu prea imi amintesc sa se fi postat nici pro nici contra.
mihaicozac
@Anna_Karr: intr-adevar este uimitoare viteza de executie a structurii, dar asta si deoarece casa este relativ mica si fara excentricitati care presupun multa manopera si intirzie finalizarea.
Insa trebuie sa constat cu parere de rau ca, cel putin dupa gustul meu, daca pentru executie se poate acorda nota 10, pt. arhitectura abia ar merge un 5 cu indulgenta...casa arata mai mult a anexa industriala sau asa ceva... in general usile de intrare se aliniaza la nivelul superior cu ferestrele, cum ati proiectat voi aduce intr-un fel cu desenele de case facute de copii... din cauza ca ei sunt mai mici vad usa in fata si geamurile in sus si atunci le deseneaza si ei corespunzator.
Imi cer scuze daca am fost exagerat dar am dorit sa-mi spun parerea sincera. In fond daca voua va place si va veti simti confortabil inauntru, este mai important decit parerea celorlalti, insa poate ca este important pt. altii sa invete din astfel de situatii.
Statistic, din 10 fericiti proprietari mutati in casa noua, 3 ar vinde-o imediat din diferite motive, 5 ar face modificari mai mici sau mai mari la arhitectura, si numai 2 se declara multumiti si nu ar schimba nimic.Poate ca unul din motive este si goana dupa proiecte mediocre si ieftine...
Dana_H
e o aberatie. otelul se acopera cu un strat subtire de oxid de fier in mai putin de 24 de ore in conditii de depozitare normale si nu are absolut nimic.

A venit azi o doamna de la disciplina in constructii (chemata de noi, nu va bucurati dinainte biggrin.gif ) si singurul lucru la care a avut de obiectat a fost stratul usor de rugina care acoperea fierul-beton in urma ploilor... biggrin.gif
Evergreen
si nu i-ai aratat poarta (daca ai) ???????????
CIT a fost amenda ????? biggrin.gif
gugutata
QUOTE(mihaicozac @ Aug 31 2006, 11:13) *
@Anna_Karr: intr-adevar este uimitoare viteza de executie a structurii, dar asta si deoarece casa este relativ mica si fara excentricitati care presupun multa manopera si intirzie finalizarea.
Insa trebuie sa constat cu parere de rau ca, cel putin dupa gustul meu, daca pentru executie se poate acorda nota 10, pt. arhitectura abia ar merge un 5 cu indulgenta...

esti generos smile.gif
Dana_H
De ce sa-i arat, daca eu am chemat-o ? console.gif

Amenda? O sticla de suc tongue.gif

Ete ca se poate... biggrin.gif
Evergreen
credeam ca a venit chemata ...de binevoitori
trebuia sa ii rizi in nas.....cum s-a mai zis....fierataniile astea ruginesc si de la apa din atmosfera
Dana_H
Pai tocmai, am chemat-o noi ca sa n-o cheme altii devil.gif

Arata-i tu poarta unuia d-asta, sa ne zici si noua dupa aia cat e amenda tongue.gif

Pai i-am aratat ce cumparasem ieri si s-a potolit. Oricum, a scapat un detaliu pe care ar fi trebuit sa-l vada, dar asta e, se mai intampla si un lup mancat de-o oaie biggrin.gif
Evergreen
ATENTIE!!

Solicitantii trebuie sa aiba teren in proprietate:
Subventia pentru locuinta, 20% din valoarea constructiei

Pers fiz care constr pt prima data o locuinta prin credit ipotecar pot beneficia de o subventie de 20% din val constr, pt o suprafata de max 81 mp. Subvnetia se acorda in cadrul progr national privind sprijinirea constr de locuinte propr pers.
Procedurile de acordare a subventiei sin prevazute in normele metodologice publicate in MO 730/2006.
Resursele financiare se asigura prin ANL, in limita sumelor alocate anual din bugetul MTCT.

Articolul intreg e in RomLib pag. 27

Precis cel care va merge acolo pt astia 20% i se va spune ca s-au terminat fondurile..........

QUOTE(Dana_H @ Aug 31 2006, 14:00) *
Pai tocmai, am chemat-o noi ca sa n-o cheme altii devil.gif

Arata-i tu poarta unuia d-asta, sa ne zici si noua dupa aia cat e amenda tongue.gif

Pai ce crezi ca nu e tribunal care sa rezolve asa ceva ???? si cit incasez eu de la ea/sau de la jobul ei va fi confidential tongue.gif
Peste ocean asta se cheama hartuire
turbo trabannt
QUOTE(Dana_H @ Aug 31 2006, 23:50) *
A venit azi o doamna de la disciplina in constructii (chemata de noi, nu va bucurati dinainte biggrin.gif ) si singurul lucru la care a avut de obiectat a fost stratul usor de rugina care acoperea fierul-beton in urma ploilor... biggrin.gif

moama, dar "experta" era! nu ti-a zis sa dai cu cif si cu carpa ca se ia biggrin.gif ?
altceva n-a zis cat a baut sucul ala? ce zici ca i-a scapat?
dixy
Întreb şi eu, că văd că sunt o grămadă de oameni pricepuţi pe aici:

Se dă o casă P+1 100mp/nivel. Cum ar ieşi mai ieftin, casa realizată din zidărie portantă din BCA sau casa realizată din cadre de beton şi zidărie din BCU? BCA e cam 250 ron mc iar BCU e 180 ron mc (chiar în jur de 150 ron fără TVA). ?
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.