Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

marcelb

QUOTE(as xxl @ Aug 23 2006, 20:29) *
in solutia clasica, peretii se tencuiesc cu mortar, se executa stratul de finisaj (tinciul) apoi se vine cu ultimul strat de glet, care poate fi de ipsos sau var.

noile materiale aparute pot elimina tinciul sau chiar tencuiala pe baza de ciment cu totul.
ca exemplu. se poate tecui pe baza de ipsos Rimano Top (in strat de pana la 4 cm) si apoi finisa cu Rimano Ten.
in acest caz se elimina foarte mult din monopera calitatea este superioara si dispare nevoia de a slefui cu hartie abraziva.

sunt de suficient timp prezent pe acest subiect incat sa nu las impresia ca fac reclama anumitor materiale.

Multumesc mult pentru raspuns As xxl. Cred ca voi face o tencuiala clasica, driscuita, fara tinci, si apoi un finisaj cu Goldband (Knauf), FeinPutz(Baumit) sau Rimano Top (Rigips). Sa vad care dintre acestea e mai avantajos la depozitele din Oradea.
Dar tot n-am inteles daca e mai bine glet de ipsos sau de var si ciment...
JWY
Ieri seara s-a turnat primul strat de beton la fundatie dupa cum se vede si in pozele anexate. Nu s-a turnat toata fundatia. Betonul din proiect este C12/15 T3-I32.5/0-16.
Intrebarile la care va rog sa ma ajutati cu un raspuns sunt:
1. O armatura s-a deformat avand o forma putin concava iar alta nu mai este perpendiculara. Mi s-a spus de catre constructor ca nu-i nici o problema ca se va turna beton in cofraj si se rezolva ( foto 7 si 11). Este in regula sau nu?
2. Noul strat la ce interval de timp trebuie turnat ? Nu trebuie sa fie o turnare continua ?
3. Unde s-a oprit turnarea nu mi se pare in regula : vezi foto 12. Solicit o parere.
4. Au aparut si unele fisuri. Este bine sau nu ? vezi foto 21 si 24.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

as xxl
QUOTE(JWY @ Aug 23 2006, 21:13) *
Ieri seara s-a turnat primul strat de beton la fundatie dupa cum se vede si in pozele anexate

s-a lucrat foarte neingrijit.
Evergreen
teoretic era bine sa faca turnare continua, dar si asa se poate face mai departe treaba prin BUCEARDARE (se sparge/ciobeste cu un spitz toata suprafata betonului, astfel incit vor disparea acele fisuri); fisurile au aparut porbabil si din cauzaca nu s-a udat betonul dupa turnare
cum s-a curbat carcasa aia ???? acum cu cca 30-50 cm de beton e cam greu sa mai faci ceva/ o sa ai mai mult beton in unele locuri (unde e burta-cel putin asa mi se pare mie ca e in poza 1)
zen
QUOTE(JWY @ Aug 23 2006, 23:13) *
Ieri seara s-a turnat primul strat de beton la fundatie dupa cum se vede si in pozele anexate. Nu s-a turnat toata fundatia. Betonul din proiect este C12/15 T3-I32.5/0-16.
Intrebarile la care va rog sa ma ajutati cu un raspuns sunt:
1. O armatura s-a deformat avand o forma putin concava iar alta nu mai este perpendiculara. Mi s-a spus de catre constructor ca nu-i nici o problema ca se va turna beton in cofraj si se rezolva ( foto 7 si 11). Este in regula sau nu?
2. Noul strat la ce interval de timp trebuie turnat ? Nu trebuie sa fie o turnare continua ?
3. Unde s-a oprit turnarea nu mi se pare in regula : vezi foto 12. Solicit o parere.
4. Au aparut si unele fisuri. Este bine sau nu ? vezi foto 21 si 24.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

unde se opreste turnarea, ar trebui sa fie in trepte, nu drept pe verticala cum ai tu.
o sa se felieze ca pepenele la efort.
Dana_H
Intrebare, legata de ceea ce am vazut ca otel-beton prin pozele deja existente. Pe mine dirigintele de santier m-a spalat pe creier cu glaspapirul naughty.gif sa nu iau fier ruginit, ca nu mai face priza buna cu betonul. Adevarat sau fals? oricum e cumparat deja...si nu e ruginit wink.gif
as xxl
e o aberatie. otelul se acopera cu un strat subtire de oxid de fier in mai putin de 24 de ore in conditii de depozitare normale si nu are absolut nimic.
in depozite sta asa argintiu si frumos deoarece este tratat cu diferite substante care sa il protejeze.
ai sa vezi ca mustatile si in general tot fierul fasonat si care a fost expus exteriorului se va acoperi de un strat subtire de rugina, care, repet nu implica nicio problema.

Dana_H
Merci. smile.gif O sa vad maine treaba asta si aduc si poze biggrin.gif

Totusi...rugina nu apare de la apa ? Ori cum acum nu ploua, oxidul de fier va aparea din cauza umiditatii din aer ?
antwerp
QUOTE(Iocan @ Aug 22 2006, 16:38) *
Recunosc asanumitul sindrom al foamei de spatiu... Am intilnit foarte multi oameni care, traind in 60-80 mp, la bloc, au vrut sa isi astimpere foamea de spatiu, facindu-si o casa cit mai mare. Numai ca, fiecare metru patrat maninca bani in faza de constructie si apoi, o viata intreaga continua sa manince bani (incalzire, curatenie, renovare etc). Intrebarea este daca ii manica degeaba sau cu folos!
Un aspect subiectiv:
Spre deosebire de bloc, la casa se poate trai in anumite momente ale zilei si in spatiul dinafara zidurilor (in curte, in gradina), fapt care reduce foarte mult senzatia de "casa mica". De exemplu, din punctul de vedere al perceptiei, un apartament de 100 mp la bloc pare mult mai mic decit o casa de 100 mp cu curte si gradina. De aici se desprinde un alt aspect: proiectarea si amenajarea spatiului din jurul casei este un element la fel de important ca si casa propriuzisa si se face odata cu proiectarea casei, nu ulterior acesteia.

stimati domni si doamne,
nu vreau ca prin acest prim pasaj sa fiu off topic, insa as dori in primul rind sa imi scot palaria in fata citorva profesionisti atit de altruisti ( fara sa ii aranjez in vreo ordine anume: zen, as_xxl , punktarhitekt, costin, renderman si inca altor catorva carurora imi scapa numele acum si carora le cer scuze de omiterea numelului lor). am locuit aproape 7 ani in belgia si sincer nu ma asteptam sa intilnesc acest nivel de profesionalism cit si atita altruism in tara rom(deh, cliseele fraierului care vine din occident cu impresia ca rom e in africa worthy.gif ), unde ne aflam ca in vestul salbatic de acum 150 ani, unde goana dupa bani scuza orice mijloace.
desi nu am parcurs cu "sfintenie" intregul topic, afirm cu modestie ca acum 2 zile am inceput de la zero legat de know-how-ul necesar ridicarii unei cosntructii asa cum de construieste aici (in flandra se construieste din 2 rinduri paralele de caramida plina intre care se afla un strat de aer, deh alta clima) si acum am o baza teroretica pe care pot acumula informatii si face conexiuni logice necesare luarii unor decizii financiare ct si privind arhitectura si solutia constructiva a casei pe care mi-o doresc.
desi sint nou pe forum, indraznesc sa postez si eu opiniile mea mult prea putin avizata.
doresc sa ridic o casa in zona cornetu si cu " sfiosenie" va promit sa solicit sfaturi legate de probleme punctuale si nu voi repeta intrebari la care s-a raspuns anterior - asta in ideea eficientizarii folosirii timpului tuturor.
legat de postitul lui Iocan : intradevar unii umplu niste goluri existentiale (frustrari) prin achizitia de bunuri de lux, constructii de palate Taj Mahal sau asemanatoare, care nu au neparat legatura cu bunul gust si uneori find si oarecum out of range-ul bugetului lor actual/viitor, asta in ideea ca prin aceste lucruri vor capata alt statut social si recunoastere sociala.
de asemena sint de acord ca arhitectura casei tale trebuie sa fie intr-o armonie cu gradina si spatiul exterior casei si daca tot dai o caruta de bani pe teren (la preturile actuale), e chiar culmea sa nu iti faci din bucatica ta de teren raiul pe pamint, la un raport pret/calitate adecvat binenteles.
cu stima
razvan
gugutata

QUOTE(antwerp @ Aug 24 2006, 10:49) *
desi nu am parcurs cu "sfintenie" intregul topic, afirm cu modestie ca acum 2 zile am inceput de la zero legat de know-how-ul necesar ridicarii unei cosntructii asa cum de construieste aici (in flandra se construieste din 2 rinduri paralele de caramida plina intre care se afla un strat de aer, deh alta clima) si acum am o baza teroretica pe care pot acumula informatii si face conexiuni logice necesare luarii unor legat

merci pt. aprecieri...dar strict referitor la cele spuse de tine, ma refer la cele 2 rinduri de caramida, cu ceva aer intre ele...spui tu...caramida clasica plina, cred ca are si apelativul (dublu presata)...aici, pe linga cultura tipica zonei...ne mai bucuram si de prietenia unor placi tectonice destul de jucause...in afara de o parte din italia, io nu mai stiu vre'o tara europena care sa aiba cutremure periodice si destul de dese...nu mai stiu exact cine a scris in trecut pe acest "topic"...dar cind e vb de 2 straturi de caramida, cu un gol intre ele, sau chiar polistiren, sau poliuretan sau "orice"...exista un fenomen de "flambaj"...daca vrei sa studiezi exact ce se intimpla...poti folosi 2 cartoane tip "carte de vizita sau carti de joc"....si le asezi paralel una fata de cealalta, la o distanta de 5 mm...si apasa de sus in jos...cartile sau cartoanele se indoaie in oricare directie...concav, convex, ori in tandem, ori opus una fata de cealalta....
si repeta experimentu', folosind aceleasi cartoane...lipite unul de celalat...ai sa vezi ca forta cu care apesi, pina apare fenomenul de flambaj...e mult mai mare...exact e la zidurile portante...

daca folosesti 2 straturi de caramida, paralele, cu un gol de aer intre ele...pe undeva se justifica la "cadre din beton armat"...exact ce spui tu se intimpla la caramizile cu goluri, termoeficiente...e acelasi lucru...dar alta "metoda"...nu cred ca e nevoie sa reinvantam roata...ma rog...atasez un manual de utilizare al caramizii tip "porotherm"...cred ca multa lume'l are....dar poate te ajuta...
Evergreen
QUOTE(antwerp @ Aug 24 2006, 10:49) *
.... asa cum de construieste aici (in flandra se construieste din 2 rinduri paralele de caramida plina intre care se afla un strat de aer, deh alta clima) ....

metoda asta se practica si la noi (zidarie americana parca ii zice), mai ales la tara, la casele facute din blocuri de pamint, din ce imi aduc aminte, iar intre pereti circula fumul produs de un fel de soba din exteriorul casei sau chiar de la cele din camere (aspectul asta nu il mai tin minte bine)

@punkt- sa stii ca se leaga intre ele cele doua ziduri, din loc in loc cu zidarie smile.gif si se face un model sa ii zic, similar cu modul in care se aseaza caramizile in interiorul unei sobe de teracota, ca sa se plimbe cit mai mult fumul, sa aiba viteza mai mica, sa "verse" cit mai mult caldura etc.

PS sistemul asta functioneaza ca un termos
antwerp
QUOTE(punktarkitecht @ Aug 24 2006, 09:10) *
merci pt. aprecieri...dar strict referitor la cele spuse de tine, ma refer la cele 2 rinduri de caramida, cu ceva aer intre ele...spui tu...caramida clasica plina, cred ca are si apelativul (dublu presata)...aici, pe linga cultura tipica zonei...ne mai bucuram si de prietenia unor placi tectonice destul de jucause...in afara de o parte din italia, io nu mai stiu vre'o tara europena care sa aiba cutremure periodice si destul de dese...nu mai stiu exact cine a scris in trecut pe acest "topic"...dar cind e vb de 2 straturi de caramida, cu un gol intre ele, sau chiar polistiren, sau poliuretan sau "orice"...exista un fenomen de "flambaj"...daca vrei sa studiezi exact ce se intimpla...poti folosi 2 cartoane tip "carte de vizita sau carti de joc"....si le asezi paralel una fata de cealalta, la o distanta de 5 mm...si apasa de sus in jos...cartile sau cartoanele se indoaie in oricare directie...concav, convex, ori in tandem, ori opus una fata de cealalta....
si repeta experimentu', folosind aceleasi cartoane...lipite unul de celalat...ai sa vezi ca forta cu care apesi, pina apare fenomenul de flambaj...e mult mai mare...exact e la zidurile portante...

daca folosesti 2 straturi de caramida, paralele, cu un gol de aer intre ele...pe undeva se justifica la "cadre din beton armat"...exact ce spui tu se intimpla la caramizile cu goluri, termoeficiente...e acelasi lucru...dar alta "metoda"...nu cred ca e nevoie sa reinvantam roata...ma rog...atasez un manual de utilizare al caramizii tip "porotherm"...cred ca multa lume'l are....dar poate te ajuta...

smile.gif worthy.gif sint perfect de acord cu tine: in zona asta tectonica si climaterica nu se preteaza sol construnctiva de acolo. doar ca citeodata mi-as dori savad si sa afc lucrurile cum am fost obisnuit in ultimii 7 ani din viata mea.
merci de pdf wink.gif
gugutata
QUOTE(Evergreen @ Aug 24 2006, 11:19) *
metoda asta se practica si la noi (zidarie americana parca ii zice), mai ales la tara, la casele facute din blocuri de pamint, din ce imi aduc aminte, iar intre pereti circula fumul produs de un fel de soba din exteriorul casei sau chiar de la cele din camere (aspectul asta nu il mai tin minte bine)

@punkt- sa stii ca se leaga intre ele cele doua ziduri, din loc in loc cu zidarie smile.gif si se face un model sa ii zic, similar cu modul in care se aseaza caramizile in interiorul unei sobe de teracota, ca sa se plimbe cit mai mult fumul, sa aiba viteza mai mica, sa "verse" cit mai mult caldura etc.

PS sistemul asta functioneaza ca un termos

sunt convins ca uneori cultura populara ne invata lucruri intelepte...dar si limitarile sunt pe masura...e vb. de case mici, doar pe parter, 2-3 "odai" cum se zice smile.gif...io ma refer strict la locuinte moderne, actuale...si nu tot ce ne'au invatat bunicii sunt lucruri bune...te expui la un incendiu f. usor, infiltratiile de fum exista...plaminii inhaleaza pe masura....vara, micile mamifere cu codita circula'n voie...sunt si neajunsuri...spunele asta celor de la sanepid sau PSI....ca sa nu mai zic de expertii verificatori de proiecte(astia's ingineri), care sar ca si arsi cind au de'a face cu propuneri ce ies din normative...iar expertii verificatori de proiecte la foc (astia's arhitecti) sunt al naibii de rigurosi...oricum....pina la urma ideea bunicilor era buna si ingenioasa...dar in momentul de fata....e depasita...strict tehnologic vorbind
zen
nu neaparat ca sunt depasite, dar te costa mai mult decat solutiile folosite.
am incercat sa fac un acoperis din stuf la o lucrare si am descoperit ca, daca poleiam tigla cu aur, tot cam la pretul ala ieseam death.gif

in ceea ce priveste romania, e bine sa tineti minte o chestie, ma refer la beneficiari: suntem "fericitii" posesori ai pamanului de casa intr-o tara cu grad seismic foarte ridicat si cu o excursie termica de 65 grade intre vara si iarna. asta taie din start multe solutii frumoase si adauga f multi bani la cele existente.
mihai_atanasiu
Am si eu o intrebare pt. Dana_H:

unde anume se gaseste terenul ?
blanc
Imi puteti spune cum trebuie sa se intrerupa turnarea (adica suprafata) la un stalp cand ramai fara beton cam la 1/2 din inaltimea lui ?
Dana_H
@ Mihai: Fundeni, vis-a-vis de Institutul de Oncologie.
as xxl
QUOTE(blanc @ Aug 24 2006, 15:46) *
Imi puteti spune cum trebuie sa se intrerupa turnarea (adica suprafata) la un stalp cand ramai fara beton cam la 1/2 din inaltimea lui ?

exact asa cum ramane dupa vibrare.
si nu stiu daca a mai spus cineva pana acum pe aici, dar turnarea se face pe maxim doi metri inaltime in elementele verticale. daca se face turnare de la inaltime mai mare, din cauza caderii, va aparea fenomenul de segregare a betonului.
Evergreen
si inainte de turnarea urmatoare sa faca buceardare
JWY
QUOTE(as xxl @ Aug 23 2006, 23:24) *
s-a lucrat foarte neingrijit.

Asta ma supara si pe mine. Pentru restul intrebarilor exista o solutie?

Multumesc,

QUOTE(Evergreen @ Aug 23 2006, 23:28) *
teoretic era bine sa faca turnare continua, dar si asa se poate face mai departe treaba prin BUCEARDARE (se sparge/ciobeste cu un spitz toata suprafata betonului, astfel incit vor disparea acele fisuri); fisurile au aparut porbabil si din cauzaca nu s-a udat betonul dupa turnare
cum s-a curbat carcasa aia ???? acum cu cca 30-50 cm de beton e cam greu sa mai faci ceva/ o sa ai mai mult beton in unele locuri (unde e burta-cel putin asa mi se pare mie ca e in poza 1)

Multumesc. Sa inteleg ca aceste deficiente se pot remedia cu urmatoarea turnare ?

QUOTE(zen @ Aug 23 2006, 23:41) *
unde se opreste turnarea, ar trebui sa fie in trepte, nu drept pe verticala cum ai tu.
o sa se felieze ca pepenele la efort.

Multumesc. Ce solutie ar fi la continuarea turnarii?
as xxl
QUOTE(punktarkitecht @ Aug 24 2006, 09:10) *
nu mai stiu exact cine a scris in trecut pe acest "topic"...dar cind e vb de 2 straturi de caramida, cu un gol intre ele, sau chiar polistiren, sau poliuretan sau "orice"...exista un fenomen de "flambaj"...daca vrei sa studiezi exact ce se intimpla...poti folosi 2 cartoane tip "carte de vizita sau carti de joc"....si le asezi paralel una fata de cealalta, la o distanta de 5 mm...si apasa de sus in jos...cartile sau cartoanele se indoaie in oricare directie...concav, convex, ori in tandem, ori opus una fata de cealalta....

alo ... domnu' !

JWY:
macar te poti asigura ca in momentul in care se continua turnarea suprafata betonului vechi sa fie bine spalata.
Serbi
'ziua! in primul rand, sunt super nepriceput in ale "constructiilor".
intrebare: vreau sa pun carton bituminat peste acoperisul garajului care e facut din blani de lemn puse una langa alta. se lipeste cartonul ala pe blani?
am inteles ca trebuie sa il incalzesc cu butelia. exista sansa sa ia foc blanile?
pls...
blanc
QUOTE(as xxl @ Aug 24 2006, 22:19) *
exact asa cum ramane dupa vibrare.
si nu stiu daca a mai spus cineva pana acum pe aici, dar turnarea se face pe maxim doi metri inaltime in elementele verticale. daca se face turnare de la inaltime mai mare, din cauza caderii, va aparea fenomenul de segregare a betonului.

Problema este urmatoarea: stalpul are dimensiunile 30cm x 30 cm x 240 cm si a fost intrerupta turnarea pe la 1 metru. S-a asteptat aproape 4 ore pina la reluarea turnarii. Vreau sa stiu cat de grav este si daca trebuie daramat stalpul si turnat altul. Multumesc
none
QUOTE(blanc @ Aug 25 2006, 08:43) *
Problema este urmatoarea: stalpul are dimensiunile 30cm x 30 cm x 240 cm si a fost intrerupta turnarea pe la 1 metru. S-a asteptat aproape 4 ore pina la reluarea turnarii. Vreau sa stiu cat de grav este si daca trebuie daramat stalpul si turnat altul. Multumesc

intai vii sa ne spui cum te-ai gandit sa-l culci si dupa aia noi iti spunem ca n-are nici un rost sa-l darami. presupun ca stalpul ala e ancorat in ceva.

stai linistit!
blanc
QUOTE(none @ Aug 25 2006, 08:58) *
intai vii sa ne spui cum te-ai gandit sa-l culci si dupa aia noi iti spunem ca n-are nici un rost sa-l darami. presupun ca stalpul ala e ancorat in ceva.

stai linistit!

Imi faceam griji pentru a nu se forfeca stalpul in zona de contact dintre cele 2 straturi de beton.
Legat de daramat era simplu sa scot cofrajul si sa folosesc un pick-hammer, dar daca zici sa nu-mi fac griji prea mari ca stat bine prins in cuzinet ....
Multumesc
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.