Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

teculici

Buna ziua tuturor.

Am cumparat recent un teren linga Timisoara. Doresc sa costruiesc o casuta, dar peste citiva ani, cind voi avea si banutii, ca deocamdata platesc ratele pentru teren. Pe de alta parte, cu putinul cu care mai ramin, as vrea totusi sa mai fac una alta, astfel incit sa imi fie mai usor la momentul demararii constructiei. Intrebarile mele ar fi:

Proiectul de casa si studiul geo ramin valabile daca le fac acum dar construiesc abia peste 3 ani, sa zicem?
Gardul il pot face sau am nevoie de autorizatie separata si de tot iuresul aferent de acte?

Multumesc.
Dana_H
1) Ambele raman valabile. Doar daca ai depune de autorizatie de constructie, aia are un an si mai poate fi prelungita cu unul.

2) Da, ai nevoie de autorizatie separata, teoretic (conform legii). Practic, nefiind in oras, vezi si tu cum te descurci cu autoritatile locale... wink.gif

mecemeu
QUOTE(Ana_Karr @ Aug 10 2006, 22:04) *
1 ) Cosul cica e de-a gata. Nu-i mai trebuie nimic. Decat un adeziv care lipeste segmentele intre ele. Nu ne-a spus dealerul ca ar trebui tencuit. Usita de vizitare are.

Rugaminte pentru Ana_Karr: poti te rog sa imi dai si mie datele de contact ale distribuitorului cosului. Ca sa nu facem reclama pe PM poate e mai bine.
Merci frumos
gugutata
QUOTE(teculici @ Aug 22 2006, 15:42) *
Buna ziua tuturor.

Am cumparat recent un teren linga Timisoara. Doresc sa costruiesc o casuta, dar peste citiva ani, cind voi avea si banutii, ca deocamdata platesc ratele pentru teren. Pe de alta parte, cu putinul cu care mai ramin, as vrea totusi sa mai fac una alta, astfel incit sa imi fie mai usor la momentul demararii constructiei. Intrebarile mele ar fi:

Proiectul de casa si studiul geo ramin valabile daca le fac acum dar construiesc abia peste 3 ani, sa zicem?
Gardul il pot face sau am nevoie de autorizatie separata si de tot iuresul aferent de acte?

Multumesc.

parerea mea e sa faci urmatoarele:
1) imprejmuirea
2) putul forat....asta daca nu ai apa...daca ai pe strada....atunci macar racordeaza'te
3) fosa septica daca nu ai....ramine goala 2-3 ani...nu e nenorocire...daca ai canalizare...atunci stai pe tusa cu fosa....sa verifici totusi pe la primarie....sa nu fie vre'un program de canalizare a zonei...sa nu bagi niste bani degeaba.
4)studiul geo...si aici e cu "dute vino"....daca nu ai pretentii la nu stiu ce "magaoaie" de casoi cu vre'un parcaj de vre'o 5-6 masini...atunci...chiar daca nu's in spiritul profesiei...dar...te orientezi dupa casele facute in jur...si daca ai garantia ca solul e bun....nu mai e nevoie de studiu geo...

de stiut ca studiul geo nu este documentatie obligatorie la obtinerea autorizatiei...doar daca ai nevoie de avizul inspectoratului....si am impresia ca nu e nevoie...

in primul rind...sa obtii un certificat de urbanism....ca sa stii sigur ce poti face pe teren...asta'i usor de obtinut...sa nu te trezesti cu vre'o surpriza tare neplacuta....ca zona respectiva nu e reglementata urbanistic....si atunci sa ai nevoie de'un PUD...asta inseamna inca vre'o 3 luni de avizare si hortogareala....si ceva bani...deci

5) obtine un certificat de urbanism...costa max 2 mil...in func de supr teren...

daca certificatul expira....nu'i nimic...cind te apuci de treaba....ceri altu...

daca terenul e proaspat cumparat...cred ca documentatia de cadastru e pe numele fostului propr...e bine sa faci o noua documentatie pe numele tau...si mai ales masuratorile sa fie reale....si sa le identifici si in teren...nu cu tarusi...ca aia se muta smile.gif

restu'i "meditatie" de la proiectare pin' la executie punk.gif
none
pai dana ingroapa banii in pamant cu lopata. e clar ca ai avut oleaca de ghinion dar iti doresc sa-ti vezi visul implinit. fundatiile pe radier general se preteaza la cladiri cu un numar semnificativ de etaje. despre ce structura e vorba?
daca eram in locul tau, imi bagam picioarele in el de pamant si incercam sa-l pasez. dupa asta cautam sa-mi cumpar in alta parte un teren bun de fundare.
teculici
Multumesc pentru raspunsurile super promte...
Deci proiectul de casa ramine valabil, chiar daca e facut acum si constructia e peste 3 ani, cu toate studiile pe care le contine. Asa am inteles, nu?

Certificatul de urbanism urmeaza sa iasa. Exista si un PUZ.

daca terenul e proaspat cumparat...cred ca documentatia de cadastru e pe numele fostului propr...e bine sa faci o noua documentatie pe numele tau...si mai ales masuratorile sa fie reale....si sa le identifici si in teren...nu cu tarusi...ca aia se muta smile.gif

Scuze, dar chiar sunt un "nepriceput" in domeniu. Daca nu cu tarusi, atunci cu ce (cum)?

Multumiri inca o data. Teculici.
gugutata
QUOTE(teculici @ Aug 22 2006, 16:27) *
Scuze, dar chiar sunt un "nepriceput" in domeniu. Daca nu cu tarusi, atunci cu ce (cum)?

Multumiri inca o data. Teculici.

baga si tu niste tevi pe fundatie locala din beton....ceva sanatos...ca tzarusii se muta cu mina...

Iocan
QUOTE(teculici @ Aug 22 2006, 16:27) *
Deci proiectul de casa ramine valabil...
Proiectul de casa este pasul esential si este foarte bine ca nu te grabesti. Prima data fa-ti o idee despre ce vrei tu de la o casa, rumega bine idea si prezinta-o arhitectului. Acesta iti va da o solutie. Dupa aceea rumega bine solutia, intoarce-o pe toate partile si vezi daca nu cumva ai vrea sa modifici cite ceva. In timp te mai documentezi, iti mai vin idei, te plimbi pe terenul achizitionat si incerci sa vizualizezi proiectul, masori cu ruleta sa iti faci o idee depre dimansiunile reale ale incaperilor etc. Abia dupa ce esti convins ca stii cum vrei sa fie casa, cere-i arhitectului proiectul final (complet).
Mie mi-a luat 2 ani si 4 variante pina am ajuns la proiectul pe care mi l-am dorit. Nici azi, dupa ce e totul gata, nu as schimba nimic din proiectul final.
O casa e mai mult decit niste ziduri si niste solutii tehince de construire.
kamikz
poate sa imi recomande cineva un arhitect mai dezmortit la minte si cu oarescare cunostinte practice in zona Timisoara-Arad? Bineinteles pe PM. (zen heeeeeeelp)
relu_24

QUOTE(Dana_H @ Aug 21 2006, 17:46) *
Serios si profesionist: sa prezinte un portofoliu de lucrari, de exemplu. Sau macar de proiecte, daca zici ca a terminat anul trecut. smile.gif Sa vedem cum pune dormitoarele la nord, bucataria dedesubtul dormitoarelor, etc biggrin.gif

Nu poti sa prezinti un portofoliu pe un forum sau un site poate sa fie vorba de mii de planse la rezolutie mare care ocupa mult loc. Asta se arata la prima discutie si eventual poti sa ceri si recomandari.
Iar despre cea ce spui cu dormitorul la nord & stuff, astea sunt greseli de Ingineri constructori&structuristi care se dau mari ca sunt in stare sa proiecteze.
Dana_H
@ none: merci de sugestie, au mai incercat si altii sa ma convinga, n-a mers biggrin.gif Preferai pilotii ca solutie? wink.gif Sau mai exista si alta solutie ca sa nu o ia o casa "pe ulei" ? biggrin.gif

Din ce stiu eu, in Bucuresti al mai tare pamant de fundare e in Rahova. Prefer patul de balast... naughty.gif

@ relu_24: nu te supara, chiar si un site era mai bun decat nimic. Bunavointa ta e sublima, dar cand e vorba de zecii de mii de euro nu ajuta. smile.gif Iar la treaba cu camerele vad ca te-ai prins biggrin.gif (desi pana la urma greseala poate sa fie si a beneficiarului, ce stie el ce e ala nord... laugh.gif )
teculici
Proiectul de casa este pasul esential si este foarte bine ca nu te grabesti. Prima data fa-ti o idee despre ce vrei tu de la o casa, rumega bine idea si prezinta-o arhitectului. Acesta iti va da o solutie.

Multumesc.
Eu si sotia am cumparat muuulte reviste cu planuri, schite samd. si am gasit o casuta de la care vrem sa plecam in discutiile cu arhitectul. Noi credem ca e bine sa avem o baza de la care sa plecam cu discutiile.
Acum ar mai fi o chestiune, si care (am citit toate cele 57 de pg. ale topicului) nu cred ca a fost abordata aici:

Eu ma gindesc la o casa de maxim 200mp, pe cind sotia insista la 250mp. noi suntem doua persoane, poate mai vine si un copil, poata si o soacra. Deci total: cam 4 bucati biggrin.gif

Revin si astept cu interes o mica discutie despre suprafata vs. nr. de peroane...sau invers biggrin.gif

Mentionez ca noi avem o parcela de 700mp, deci asta nu ar fi o problema... Ci mai degraba pretul de constructie ptr. o casa care ulterior s-ar dovedi (mult) prea mare.
Iocan
QUOTE(none @ Aug 22 2006, 16:22) *
pai dana ingroapa banii in pamant cu lopata.
Fundatia este una dintre cele mai ieftine parti ale unei case. E tare fain cind iti crapa marmura de mii de euroi si nu se mai inchid bine termopanele de alte mii de euroi pentru ca se lasa un colt de casa deoarece te-ai zgircit la fundatie.
gugutata
QUOTE(teculici @ Aug 22 2006, 17:17) *
Eu ma gindesc la o casa de maxim 200mp, pe cind sotia insista la 250mp. noi suntem doua persoane, poate mai vine si un copil, poata si o soacra. Deci total: cam 4 bucati biggrin.gif

Revin si astept cu interes o mica discutie despre suprafata vs. nr. de peroane...sau invers biggrin.gif

Mentionez ca noi avem o parcela de 700mp, deci asta nu ar fi o problema... Ci mai degraba pretul de constructie ptr. o casa care ulterior s-ar dovedi (mult) prea mare.

La 200 mp construiti, rezulta o amprenta la sol de 100 mp...spun din start ca e vb de un P+1E sau mansarda pt. ca doar o casa pe parter e f. scumpa...in 100 mp amprenta, rezulta o suprafata utila de aprox 80-85 mp si cam 80 la etaj deoarece acolo compartimentarile sunt mai dese...deci....rezulta o casa de 165 mp utili...la 4 suflete...3 dormitoare...sau chiar 4 cred...poate nu va opriti la doar un bebe....deci:

3 dormitoare de 16 mp => 48 + 1 dormitor mai mare...18-20 => 68 mp....

scara dintre nivele = 10 mp...deci 68+10 = 78 + 2 mp un f mic holisor....ai ocupat tot etaju 1...fara bai si spatii de depozitare....

parter: living 30 mp (nu'mi spune ca e mult)...bucatarie intre 12-15 mp => 35 mp + scara 10 = 45 mp + baie = 50 mp.....cred ca e bine sa cobori dormitoru' soacrei la parter...ca e loc pt. el...in locu lui la etaj faci 2 bai ( ma refer strict ca si suprafata, nu vb de planimetrie sau modul de organizare)....

parerea mea?....pai in 160 mp intra 4 dormitoare si restul de utilitati necesare....

daca vrei o ergonomie deosebita a planului....te sfatuiesc sa consulti documentatiile tip ANL...acolo au fost impuse niste norme minime in proiectare cu o foarte mare ergonomie...

daca e dupa mine...as alege sa fac o casa de 200 mp....si un pod vizitabil termoizolat luminat prin tabachere(veluxi)...mare lucru nu stiu ce se poate face intr'un pod...dar pina la urma i se gaseste un scop....

oricum intr'un final ai sa te intinzi cu casa....printr'o terasa acoperita (fundatie, beton, gresie, tigla, astereala, stilpi...etc)...deci...mult noroc smile.gif

QUOTE(none @ Aug 22 2006, 16:22) *
pai dana ingroapa banii in pamant cu lopata. e clar ca ai avut oleaca de ghinion dar iti doresc sa-ti vezi visul implinit. fundatiile pe radier general se preteaza la cladiri cu un numar semnificativ de etaje. despre ce structura e vorba?
daca eram in locul tau, imi bagam picioarele in el de pamant si incercam sa-l pasez. dupa asta cautam sa-mi cumpar in alta parte un teren bun de fundare.

la soluri din "umplutura" sau cele "miloase" se preteaza 2 solutii clasice...piloti forati sau pat de balast cu radier general...or mai fi si altele...dar astea 2 sunt clasice...

cind cumperi un teren...si mai si stii din start ca e prost...atunci are un pret mai mic...si diferenta o bagi in fundatie...e ceva aritmetica la mijloc sa gasesti un echilibru...

un teren in bucuresti, in oras....trece de 300 E/mp...cred ca 400 E/mp e mai rezonabil...la 500-600 mp cit ai nevoie sa'ti faci o casa...you do the math photo.gif .... si atunci...daca se iveste un teren pe un sol cu probleme dar la un pret mai mic de 2 sau 3 ori....sa zicem 100 E/mp...cred ca se merita efortu....asta daca tii neaparat sa stai in buricu tirgului....daca nu....!!!!
none
pentru teculici: incearca intai sa faci un studiu geotehnic ca sa nu patesti ca dana. cu 5 milioane poate ca o sa economisesti enorm sau o sa-l ai pregatit in demararea proiectului.

domnilor, n-am zis ca nu-i bine ce face dana. am spus ca a avut ghinion cu terenul. terenurile de acest fel pot fi imbunatatite prin introducerea unor coloane de balast, de var, compactari mecanice si cred ca mai sunt si altele...plus perna de balast pe care a adoptat-o dana.
fundatiile pe piloti se adopta atunci cand terenul bun de fundare se afla la o adancime considerabila si la cladiri inalte.

am mai zis pe aici: fiecare e pe banii sai!
Iocan
QUOTE(teculici @ Aug 22 2006, 17:17) *
Eu ma gindesc la o casa de maxim 200mp, pe cind sotia insista la 250mp.
Recunosc asanumitul sindrom al foamei de spatiu... Am intilnit foarte multi oameni care, traind in 60-80 mp, la bloc, au vrut sa isi astimpere foamea de spatiu, facindu-si o casa cit mai mare. Numai ca, fiecare metru patrat maninca bani in faza de constructie si apoi, o viata intreaga continua sa manince bani (incalzire, curatenie, renovare etc). Intrebarea este daca ii manica degeaba sau cu folos!
Un aspect subiectiv:
Spre deosebire de bloc, la casa se poate trai in anumite momente ale zilei si in spatiul dinafara zidurilor (in curte, in gradina), fapt care reduce foarte mult senzatia de "casa mica". De exemplu, din punctul de vedere al perceptiei, un apartament de 100 mp la bloc pare mult mai mic decit o casa de 100 mp cu curte si gradina. De aici se desprinde un alt aspect: proiectarea si amenajarea spatiului din jurul casei este un element la fel de important ca si casa propriuzisa si se face odata cu proiectarea casei, nu ulterior acesteia.
marcelb
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat: doresc sa tencuiesc interior o casa noua si am constatat variante diferite de lucru la meseriasii cu care am discutat. Unii sustin ca e suficient ca peste tencuiala de grund sa vina direct cu un mortar pe baza de ipsos (Goldband de la Knauf) peste care vine zugraveala, in timp ce altii peste tencuiala vin cu un tinci, apoi cu glet si apoi stratul de zugraveala. Credeti ca mortarul acela Goldband tine loc si de tinci si de glet?
Va multumesc!
gugutata
QUOTE(marcelb @ Aug 22 2006, 21:08) *
Goldband tine loc si de tinci si de glet?
Va multumesc!

vezi aici , astia nu zic mare lucru...
ar_arthur
salut din nou ...

{ ZEN: am facut casa aceea din lemn, tencuita cu pamint. Am pus pina la urma polistiren de 5 prins cu adeziv de pamint si cu dibluri de lemn (asta chiar a fost o grozavie ... am stricat vreo 6-7 burghie vidia de cea mai buna calitate asa de tare a fost lemnul). }

Acum am o alta problema. Vreau sa construiesc o bucatarie in zona Gurahont, jud. Arad cu dimensiunea de 7.5 x 4 m. La 2.5 m o sa impart camera in 2 iar spatiul mai mic il transform in baie si camara.
Din cauza ca materialele in zona (ma refer la caramida, BCA, ciment, etc) sunt foarte scumpe, iar transportul iese din discutie (15 milioane) mi-am propus sa realizez o bucatarie din "lemn", adica:
1. Fundatie (din cauza solului f. umed) de beton
2. Membrana bituminoasa hidroizolatoare (am inteles ca trebuie "lipita" prin incalzire de beton
3. Structura de rezistenta din lemn: talpa din lemn de gorun si stilpii din lemn de brad de 14x14 (ma intreb daca 14x10 nu ajunge). Astfel in colturi cite un stilp, iar pe laturile de 7.5 inca 2 la fiecare 2.5m. Inca unul va fi la interior in mijlocul zidului despartitor.
4. Peretii mi-am propus sa ii realizez din OSB 3 de 18 mm la exterior (inaltimea peretelui sa fie 2440 mm - cat placa de OSB), apoi un strat de vata minerala bazaltica cu folie anticondens (Intrebari: folia se pune spre exterior sau interior ? ... si .... Este de ajuns sa pun vata minerala de 10 cm ? si cu "spatiul de aer" care ramine pina la 14 cit are stalpul ce fac ? In plus cum prind vata minerala de placa ?). Iar la interior sa "inchid" peretele tot cu o placa OSB 3 de 11 sau 12 mm.
5. Plafonul va fi cu barne de brad sau gorun. Peste ele incerc sa plachez cu scandura sau tot placa OSB. Intre barne tot vata minerala ( Mai trebuie tot cu folie anticondens ?). Sub toate astea va veni o placa de rigips RB.
6. Acoperisul va fi in doua ape. Ma gindeam sa pun pe el sindrila bituminoasa. Aici nu stiu daca sub sindrila mai trebuie pus ceva pina la lemn.

Precizez ca este un fel de casa (bucatarie) de vacanta, in sensul ca se locuieste acolo doar cel mult jumatate din an, si nu vreau sa investesc foarte mult.
O alta parte de intrebari:

1. Am inteles ca intre placile de OSB trebuie lasate mici spatii (rosturi) care trebuie umplute cu ceva pentru protejarea canturilor placii (unii pun silicon, altii spuma poli).
2. La exteriorul peretelui o solutie ar fi prinderea de plasa de armare din fibra, peste care se da adeziv de polistiren si apoi vine o tencuiala. Mai sunt si alte solutii ?
3. La interior as vrea sa nu mai dau cu nimic peste OSB sa arate cit de cit a lemn (doar cu grund si bait sau lac). Intrebarea mai e ... ce fac cu "gaurile" de imbinare a placilor in cazul asta ?
4. Am inteles de la ZEN ca pt "tratament" la lemn pentru "daunatori" se poate folosi ulei de in sau de masina. Am mai auzit ca si uleiul ars de motor sau motorina ar fi bune. Mai astept si alte sugestii. Aceste metode sunt valabile si pentru OSB, si daca da trebuie date pe ambele fete ?

Momentan cam atit ... astept cu nerabdare opiniile voastre, sugestiile, etc...
Multumiri aticipate.
arthur console.gif
Dana_H
console.gif None, mi-ai facut umarul fleasca de cat ai plans de mila mea laugh.gif Eu zic ca as fi avut "ghinion" daca nu as fi avut nici cea mai mica idee cu ce se mananca terenul ala. Cam stiam insa ce ma asteapta (recunosc cinstit ca daca s-ar fi pus problema de piloti, cred ca il vindeam), dar au prevalat multe alte criterii, aproape imposibil de indepliniti in Bucuresti confusedsmiley.png Dupa cum vezi, imi asum prostia in intregime biggrin.gif

Oricum, mi-am vazut si unul dintre noii vecini zilele astea. Pe o parcela cu 50% mai mare ca a mea, a dat aproape de 3 ori pretul, comparativ cu anul trecut in iarna...

Zicea cineva mai jos de membrana bituminoasa, se lipeste prin incalzire dar exista un mastic special de lipire (nu stiu daca am inteles eu bine). Si mai ales, grija mare sa fie lipita pe toata suprafata, nu doar unde se suprapune membrana... naughty.gif

@ Iocan: daca ar incepe sa se crape casa, nu de marmura mi-ar fi mie grija... scared.gif laugh.gif
teculici
Multumiri si respect tuturor pentru raspunsuri si pentru forum kisstogether.gif .
Teculici.
COSTIN_mentor
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat: doresc sa tencuiesc interior o casa noua si am constatat variante diferite de lucru la meseriasii cu care am discutat. Unii sustin ca e suficient ca peste tencuiala de grund sa vina direct cu un mortar pe baza de ipsos (Goldband de la Knauf) peste care vine zugraveala, in timp ce altii peste tencuiala vin cu un tinci, apoi cu glet si apoi stratul de zugraveala. Credeti ca mortarul acela Goldband tine loc si de tinci si de glet?
Va multumesc!

Peste tencuiala de grund se da de obicei cu tinci in ideea sa nu-ti intre foarte mult material de zugravit ( adica glet, un exemplu "goldband de la kanuf"). La glet se da dau de obicei 2 maini ( de umplere se spune) , peste care se vine cu glet de finisaj ( Atlas, Satin) care apoi se slefuieste , apoi amorsa inainte de lavabil si in final 2-3 maini de lavabil ca sa iasa ceva uniform.
marcelb
Va multumesc!

va multumesc pentru raspunsurile de pana acum si revin cu inca o intrebare:

Tencuieli si gleturi pe baza de var/ciment sau pe baza de ipsos?
Ana_Karr
S-a turnat placa la etaj !
as xxl
QUOTE(COSTIN_mentor @ Aug 23 2006, 07:44) *
Peste tencuiala de grund se da de obicei cu tinci in ideea sa nu-ti intre foarte mult material de zugravit ( adica glet, un exemplu "goldband de la kanuf"). La glet se da dau de obicei 2 maini ( de umplere se spune) , peste care se vine cu glet de finisaj ( Atlas, Satin) care apoi se slefuieste , apoi amorsa inainte de lavabil si in final 2-3 maini de lavabil ca sa iasa ceva uniform.

in solutia clasica, peretii se tencuiesc cu mortar, se executa stratul de finisaj (tinciul) apoi se vine cu ultimul strat de glet, care poate fi de ipsos sau var.

noile materiale aparute pot elimina tinciul sau chiar tencuiala pe baza de ciment cu totul.
ca exemplu. se poate tecui pe baza de ipsos Rimano Top (in strat de pana la 4 cm) si apoi finisa cu Rimano Ten.
in acest caz se elimina foarte mult din monopera calitatea este superioara si dispare nevoia de a slefui cu hartie abraziva.

sunt de suficient timp prezent pe acest subiect incat sa nu las impresia ca fac reclama anumitor materiale.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.