Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

none

nu uita sa ridici armatura!
Ana_Karr
Azi am turnat radierul pt casa "din polistiren" .

Ana_Karr
[quote name='punktarkitecht' post='1745670' date='Aug 4 2006, 11:35']
Dat fiind ca'i un sistem relativ nou, eu personal nu stiu exact ce norme in proiectare sunt, ce grosimi se folosesc, care's limitele sistemului? ( console maxime admise, modulele folosite, lungimile maxime pe care le poate avea o astfel de casa )...la lungimi, ma refer la un sistem de case insiruite care fac parte din aceeasi structura, dar mai multe apartamente...detalii de genul asta...
[/quote]
Sunt alte norme de proiectare. S-au uitat niste arhitecti / ingineri (prieteni de-ai nostri) pe proiectul fundatiei, si s-au mirat de cat beton a fost bagat. Adica la cat beton s-a bagat ar fi trebuit sa sustina un P+5 clasic, nu P+1.
Firma de proiectare la care ai apelat, a folosit un sistem standard ( caramida, bca, etc )? si proiectul a fost adaptat de catre firma care ti'a furnizat materialele ( cofrajele din polistiren ), sau baietii cu pricina au primit un manual de proiectare, si si'au facut treaba ca la carte...
[/quote]
Firma de proiectare/arhitectura, apartine firmei care furnizeaza si cofrajele. Nu folosesc sisteme standard, ci arhitectura este creata special pt acest sistem . Am mai adus noi niste modificari la planul lor tip dar din pacate acele modificari s-au facut pe bani grei, pt ca au trebuit sa calculeze alte dimensiuni/cote .
1) panseul dintre nivele este clasic din beton sau exista si pt. el niste cofraje speciale?...i'mi aduc aminte ca am vazut niste piese speciale pt. plansee
2) scara dintre nivele este cofrata si realizata din beton simplu, armat clasic ?....daca da...cum se realizeaza legatura intre masa din beton a scarii si peretii perimetrali...spun asta pt. ca la o casa simpla din beton si caramida, scara se reazama atit pe planseul parterului, care are o fundatie sub ea ( am vazut in poze ceva similar si la tine ), se "agata" de planseul etajului, dar, ea (scara) are o prindere si cu peretii perimetrali,printr'o centura inclinata in panta scarii sau cel putin la podestul intermediar unde cu siguranta este bine sa exista o centura intermediara....
[/quote]
La aceste 2 intrebari nu stiu sa-ti raspund, dar peste o saptamana o sa vezi pozele, si o sa ne lamurim. De luni incep sa monteze cofrajele pt parter, si probabil vinerea/sambata urmatoare vor turna parterul .
3) golurile ( usi, ferestre, deschideri la interior ) sunt modulate in functie de modulul cofragului din polistiren?
[/quote]
Golurile sunt stabilite de noi : cat de mari sa fie feresterele / usile si unde vrem sa fie pozitionate. In functie de asta se taie cofrajele (cu conditia ca aceste gauri / arcade / sau ce ne mai trece prin cap sa nu "pice" pe peretii din beton din proiect).
singurele mele retineri fata de sistemul asta sunt legate de simplitatea arhitecturala, doar niste cutii dreptunghiulare cu ferestre si un acoperis simplu...nu e chiar un peisaj frumos si durabil in timp.
[/quote]
Casa noastra, pe dinafara va arata oarecum ca un cub, dar pe dinauntru, avem in plan sa facem din rigips tot felul de arcade si sa rotunjim putin ce e prea drept.
O sa atasez si pozele unei case facuta in sistemul acesta (este in constructie demult - dar din cauza echipei merge f prost si greu). Casa este f frumoasa, si este si mai "rotunjoara". Conteaza ce vrei si de cati bani dispui. Bani sa ai , ca in rest se rezolva orice.
ma rog, daca intrebarile sunt putin greoaie...astept si io fotografii cu planurile si sectunile, atit la disciplina de arhitectura si ce'a de rezistenta...sunt curios....merci...si spor notangel.gif
[/quote]
O sa atasez cate ceva si la capitolul asta, desi habar nu am ce ar fi mai sugestiv pt un profesionist .
Dana_H
@ Evergreen: cu tine m-oi fi certat...replica tipica pt constructori tongue.gif peacefingers.gif
Evergreen
QUOTE(Dana_H @ Aug 4 2006, 22:07) *
@ Evergreen: cu tine m-oi fi certat...replica tipica pt constructori tongue.gif peacefingers.gif

m-ai prins harhar.gif
cata_buty
QUOTE(Evergreen @ Aug 4 2006, 18:37) *
@cata- daca suprafata peste care vrei sa torni sapa e plana nu e neaparat nevoie de sapa (dar e buna totusi) altfel mesteru o sa incarce cu mai mult material sub gresie si daca se apuca intr-o zi proasta cred ca iti dai seama de consecinte; la parchet e musai sa ai suprafata perfect plana, deci e mai bine sa pui o sapa (eu unul asa as face)
daca iese lucrarea prost tu o sa fii de vina ca nu ai vrut sa pui sapa aia biggrin.gif
la intrebarea 2 e bine sa ai bine in cap unde ai traseele conductelor si e bine sa inglobezi in placa piese de trecere (asta ca sa nu mai spargi aiurea placa si sa mai dai de armatura, etc).
Obiectele sanitare le vei monta abia dupa ce ai gresia si faianta pusa
si acu intrebarea mea: de ce cauti documentatie pe net? lucrezi de unu singur si fara proiect sau cum? astea trebuie sa le zica arbeiterii aia si seful lor...
PS. dupa ce torni placa sa dai cu apa pe ea

Multumesc pentru raspunsul promt...
proiect pentru instalatia sanitara nu am. Baietii mi/au zis toate chestiile astea, dar venise un tip cu ideea de a nu mai turna sapa (a lucrat asha in alta parte).
Totodata, am vorbit cu un instalator ca zice ca trebuie puse tevile de acum, iar altul (care pare profesionist - scule meseriase...) zice ca nu e nicio problema - poate sa faca ulterior, sa las doar o gaura pentru coloana.

Pentru udat m-am pregatit...
Multumesc pentru sfaturi.
sorin_
Am nevoie de sfaturi referitoare la restrangerile de constructii fata de vecinatatea puturilor de apa de mare adancime! In speta este putul Ana din zona soselei Bucuresti - Magurele, aproare de centura! Am inteles ca ar mai si alte puturi in zona, care sunt conectate intre ele! Terenul meu este invecinat cu putul Ana, se poate construi in zona? Multumesc!

none
QUOTE(cata_buty @ Aug 4 2006, 22:20) *
Multumesc pentru raspunsul promt...
proiect pentru instalatia sanitara nu am. Baietii mi/au zis toate chestiile astea, dar venise un tip cu ideea de a nu mai turna sapa (a lucrat asha in alta parte).
Totodata, am vorbit cu un instalator ca zice ca trebuie puse tevile de acum, iar altul (care pare profesionist - scule meseriase...) zice ca nu e nicio problema - poate sa faca ulterior, sa las doar o gaura pentru coloana.

Pentru udat m-am pregatit...
Multumesc pentru sfaturi.

si eu spun ca nu e nici o problema in legatura cu racordurile de la sifon, dus si ce mai ai tu prin baie. lasa un gol de vreo 20*20 pentru coloana si ai scapat.
pe canicula asta trebuie s-o uzi macar din 2 in 2 ore timp de cateva zile. poate o sa apara cateva fisuri dar ai grija sa ramana la suprafata.

cat despre ana, mi-e groaza cand vad cate betoane se baga intr-o casa de vreo 200mp. m-am interesat si eu pe la niste producatori de cofraje din polistiren. conductivitatea termica e egala cu cea a unui zid de caramida...unde mai pui ca peste zidul de caramida mai vii cu termosistemul de 10.
soare0
QUOTE(none @ Aug 5 2006, 12:13) *
Pe canicula asta trebuie s-o uzi macar din 2 in 2 ore timp de cateva zile. poate o sa apara cateva fisuri dar ai grija sa ramana la suprafata.

Auzi, dar daca de exemplu, cum e la Ana, betonul ramane in cofraj, mai trebuie udat cu apa sau doar cu bere? biggrin.gif
Era o gluma. Dar nu total deplasata.

Si anume: Inca mai vreau sa torn peretii din beton sau BCU in cofraje din placi de ciment de la Knauf. Sunt cateva avantaje inafara de dezavantajul pretului. Ideea e: daca betonul se matureaza in cofraje, ar putea sa apara probleme de vreun fel? Ma gandesc ca ritmul lui de uscare nu e chiar asa cretin ca la soare dar... caldura se transmite saraca, totusi. Hmm?

Evident ca respectivele cofraje nu se mai scot. Apropo, pretul placilor respective ciment e de vreo 13 euro pe mp, adica tot cat cofrajele de polistiren (26 pe ambele parti), asa ca nu ar fi mare diferenta.

cat despre ana, mi-e groaza cand vad cate betoane se baga intr-o casa de vreo 200mp.

Mai, ce sa zic, sa stii ca am facut si eu o socoteala a la shoimii patriei, si la o casa de 200mp mi-a iesit tot pe acolo. Evident, eu nefiind structurist, e posibil ca am aplicat metoda ruseasca si oi fi incarcat la greu. Ei, o sa ma sperie el arhitectul la DDE si pe mine... sa vezi ce capace ii trag daca imi baga materiale in plus...

m-am interesat si eu pe la niste producatori de cofraje din polistiren. conductivitatea termica e egala cu cea a unui zid de caramida...unde mai pui ca peste zidul de caramida mai vii cu termosistemul de 10.

Aici cred ca te inseli, sau ca erau aia la furat. Parca m-am uitat si eu la Amvic pe site, si parametrii erau mult mai buni, termic vorbind. Si e normal, sa stii ca am vazut si eu cofrajele si sa stii ca sunt grosutze. De vazut, oricum.
Dana_H

@ Soare: si cand ziceai ca vrei sa termini casa...? laugh.gif rolleyes.gif
Evergreen
QUOTE(sorin_ @ Aug 5 2006, 11:31) *
Am nevoie de sfaturi referitoare la restrangerile de constructii fata de vecinatatea puturilor de apa de mare adancime! In speta este putul Ana din zona soselei Bucuresti - Magurele, aproare de centura! Am inteles ca ar mai si alte puturi in zona, care sunt conectate intre ele! Terenul meu este invecinat cu putul Ana, se poate construi in zona? Multumesc!

Proprietarul captarii iti va spune care e distanta deoarece ai sa poti construi in afara zonei de protectie sanitara

QUOTE(soare0 @ Aug 5 2006, 15:26) *
Evident, eu nefiind structurist, e posibil ca am aplicat metoda ruseasca si oi fi incarcat la greu.

sa nu incarci prea mult si sa cada totul sub greutatea proprie:)
none
QUOTE(soare0 @ Aug 5 2006, 15:26) *
Auzi, dar daca de exemplu, cum e la Ana, betonul ramane in cofraj, mai trebuie udat cu apa sau doar cu bere? biggrin.gif
Era o gluma. Dar nu total deplasata.

cine a calcat pe santier stie ca asta nu e gluma ci e chiar litera de lege. dupa fiecare turnare aveti obligatia de a-l uda cu bere, vin si alte lichide slab alcoolizate. nu in exces!

pai hai sa facem un calcul asa...in mare

presupunem ca are macar vreo 70 de metri liniari de pereti(am scos ceva goluri pentru usi si ferestre). inaltimea ar trebui sa fie de vreo 2.7 metri(zic si eu un minim acolo). grosimea zidului e de 0.2 m.
70*2.7*0.2*2(niveluri)= aproximativ 80 de mc de beton turnat cu pompa si adus cu cifa. mai adaugam fierul si pana la urma ajungem...unde ajungem?

legat de conductivitatea termica, am luat de bune datele de pe site-ul amvic.

am timp sa ma documentez in ceea ce priveste aveste sisteme dar pana atunci, caramida-i sfanta! zidaria are 1000 de kg/mc iar la beton mai inmultim cu 2.5 ca sa vedem cam ce apasa pe talpa.
fiecare e cu banii lui si isi construieste ceea ce vrea insa eu nu voi face reclama pentru sistemele astea.
soare0
QUOTE(Dana_H @ Aug 5 2006, 15:42) *
@ Soare: si cand ziceai ca vrei sa termini casa...? laugh.gif rolleyes.gif

De ce? Pot sa ma mut la tine, in casa ta cea noua, pana o termin pe asta? notangel.gif
Tinand cont ca raspunsul are mici sanse de "pozitivitate" (nu cata in dex), te rog draga, fii o lady si nu mai insuruba si tu knaifu-n rana. Dar BTW, ai fost ironica, sarcastica, sau compasiva? Ca nu m-am prins. tongue.gif

Ca sa iti rapund totusi la intrebare, vreau sa pun acoperisul si geamurile pana prin la sfarsitul lui decembrie. La inceput. Greu, dar se poate. Sigur. Acu... Dumnezeu cu mila pana la urma. worthy.gif
Dana_H
Daca dai o mana de ajutor, te poti muta...intr-o camera la demisol tongue.gif

Raspunsul la sarcastic / diverse alte dispozitii este "da" laugh.gif Tin minte ca spuneai ca vrei s-o dai gata pana in decembrie. Tinand cont ca suntem in august, la ora asta ar trebui sa fii deja la fundatie, nu la intrebari existentiale...da' probabil ca-s eu mai repezita biggrin.gif

Acum lasand gluma la o parte, sunt o multime de factori care pot contribui la "desincronizarea" santierului - un utilaj stricat, un furnizor care nu raspunde la telefon, etc = timp pierdut. De aia ziceam ca poate ar fi cazul sa te apuci totusi...
soare0
QUOTE(none @ Aug 5 2006, 18:56) *
pai hai sa facem un calcul asa...in mare

presupunem ca are macar vreo 70 de metri liniari de pereti(am scos ceva goluri pentru usi si ferestre). inaltimea ar trebui sa fie de vreo 2.7 metri(zic si eu un minim acolo). grosimea zidului e de 0.2 m.
70*2.7*0.2*2(niveluri)= aproximativ 80 de mc de beton turnat cu pompa si adus cu cifa. mai adaugam fierul si pana la urma ajungem...unde ajungem?

Paaaiii... ajungem ca daca mai pui fundatia, mai pui 2 plansee, mai pui niste grinzi si coloane, iese cam dublu si ceva decat ai zis tu.

Pe bune, ma bate gandul sa imi fac o betoniera de 3mc si niste shnek-uri de transport ca sa nu omor oamenii.

Ies undeva la vreo 4000 de euroi cheltuieli si economisesc cat? Ia sa vedem, la cei 8000 de euro cat ma costa transportul si stationarile la aia cu betonul, scot vreo 4000 economie. Hmmm, nu merita. Dar daca mai pun si un 60 la suta pret de beton, facut ca la carte, dupa retete, la vreo 400 mc cat se pare ca am eu, mai ies vreo 15000 economie. Mama, ce bine-i sa fii inginer (???) si ce deshtept ma simt.

Iaca bani de bere. Si de mobila. Si de electrocasnice. Si de lumanari dupa cutremur. w00t.gif
Evergreen
QUOTE(soare0 @ Aug 5 2006, 22:42) *
Pe bune, ma bate gandul sa imi fac o betoniera de 3mc si niste shnek-uri de transport ca sa nu omor oamenii.

si cit costa investitia asta??? w00t.gif
crezi ca amortizezi dupa finalizarea casei?
ai asigurata aprovizionarea cu ciment si agregate?

Cred ca unora nu le ajunge bataile de cap care sint la o casa.............

@none- mai verifica calculele alea inca o data
Dana_H
la cei 8000 de euro cat ma costa transportul si stationarile la aia cu betonul
w00t.gif caaat?! E drept ca la jumate de cantitate, dar mie-mi iese cam 1000 EUR transportul. Pot tine o cifa mai mult de 24 h/zi, astfel incat sa ajung la 4000?! laugh.gif Acum e drept ca se pune problema si de distanta de transport, taxa de zona X etc...dar oricum mi se pare umflat cu pompa biggrin.gif

Spunea cineva la un moment dat ca te poti adresa la producatori ca sa obtii retetarul exact pentru un anumit tip de beton. Daca tu esti in stare sa urmaresti toate sarjele din betoniera din curte, ca sa te asiguri ca n-au scapat mai mult apa, go for it peacefingers.gif
soare0
QUOTE(Dana_H @ Aug 5 2006, 22:35) *
Daca dai o mana de ajutor, te poti muta...intr-o camera la demisol tongue.gif

Raspunsul la sarcastic / diverse alte dispozitii este "da" laugh.gif Tin minte ca spuneai ca vrei s-o dai gata pana in decembrie. Tinand cont ca suntem in august, la ora asta ar trebui sa fii deja la fundatie, nu la intrebari existentiale...da' probabil ca-s eu mai repezita biggrin.gif

Acum lasand gluma la o parte, sunt o multime de factori care pot contribui la "desincronizarea" santierului - un utilaj stricat, un furnizor care nu raspunde la telefon, etc = timp pierdut. De aia ziceam ca poate ar fi cazul sa te apuci totusi...

Mai, nickname-ul tau ar trebui sa fie Dana Gonzales, ca m-ai terminat cu asa o viteza de raspuns. La mine in meserie se cheama ca esti ca o "bucla de reactie supracompensata".

Da, de 1000 de ori aferim. Adica ai dreptate. Intrebarile existentiale sunt doar ca sa imi omor plictisul, pana se aduna trupa de proprietari sa se puna de acord cu ce vor, de aia ma apuc abia la inceputul lui septembrie, ca altfel... Cica maine se pun nas in nas.

Cu alte cuvinte, casa nu o fac pentru mine, desi e posibil ca voi locui si eu in ea (just dont ask further). Si sper ca nu la demisol, desi propunerea dvs. simpatica doamna, ma onoreaza. BTW, la demisol e crescatoria de pesti dupa ploaia de azi? naughty.gif
Evergreen
ca sa faci un beton pt stilpi grinzi sau plansee trebuie asa:
50kg ciment
nisip 0-7 10,5 galeti
pietris 7-16 4 galeti
pietris 16-31 5 galeti
apa 2,5 galeti
se amesteca pina la omogenizare si obtii un beton de Clasa c12/15 (B200)

1 galeata = 10 litri
0,173 mc
Dana_H
La demisol momentan e pamant uscat. S-a mers au face du loc, s-a verificat, degeaba. Pentru peste incercati lacul alaturat santierului laugh.gif

Bafta... huh.gif

@ Evergreen: si daca am nevoie de B250 ? Si daca mesteru ala, tampit de caldura, toarna 4 galeti de apa sau inverseaza numarul de galeti de nisip cu ala de ciment? Intrebari retorice desigur, dar... huh.gif
Evergreen
QUOTE(Dana_H @ Aug 5 2006, 22:51) *
Spunea cineva la un moment dat ca te poti adresa la producatori ca sa obtii retetarul exact pentru un anumit tip de beton. Daca tu esti in stare sa urmaresti toate sarjele din betoniera din curte, ca sa te asiguri ca n-au scapat mai mult apa, go for it peacefingers.gif

Sa inteleg ca sint cineva?? tongue.gif

Ar trebui, teoretic, ca furnizorul de betoane sa ia la fiecare sarja probe (niste cuburi nenorocite) care vor fi supuse la teste dupa 28 zile

QUOTE(Dana_H @ Aug 5 2006, 22:55) *
La demisol momentan e pamant uscat. S-a mers au face du loc, s-a verificat, degeaba. Pentru peste incercati lacul alaturat santierului laugh.gif

Bafta... huh.gif

@ Evergreen: si daca am nevoie de B250 ? Si daca mesteru ala, tampit de caldura, toarna 4 galeti de apa sau inverseaza numarul de galeti de nisip cu ala de ciment? Intrebari retorice desigur, dar... huh.gif

50kg ciment
nisip 0-7 6,5 galeti
pietris 7-16 3,5 galeti
pietris 16-31 5,5 galeti
apa 2,5 galeti

v=0,139mc
stai si numeri galetile tongue.gif
soare0
QUOTE(Dana_H @ Aug 5 2006, 22:51) *
w00t.gif caaat?! E drept ca la jumate de cantitate, dar mie-mi iese cam 1000 EUR transportul. Pot tine o cifa mai mult de 24 h/zi, astfel incat sa ajung la 4000?! laugh.gif Acum e drept ca se pune problema si de distanta de transport, taxa de zona X etc...dar oricum mi se pare umflat cu pompa biggrin.gif

Pai hai sa iti fac o socoata, ca vad ca le pricepi.

1 cifa de 9mc se toarna intr-o ora. Transportul e 1500000, tre sa vad exact. Stationarea ei e 600000. Pompa mica e 1800000 pe ora. Asta inseamna ca ma costa 9mc 3900000. Adica 110 euro, minim, doar ce e pe langa beton. Un calcul aproximativ la cat vor aia sa construiasca mi-a iesit pe la 700mc de constructie (de la cap la coada, presupunand ca o torn toata din beton). Acum fa socoteala.

Oricum, pana nu imi iese DDE-ul, socot eu ca olteanu acasa, ca in targ...

Ca sa iti raspund si la cealalta nepusa intrebare, da, pot, dar norocul meu e ca daca o sa socot de cuviinta, chiar pot sa imi trag o betoniera de cativa mc repede, si ca sunt meticulos de felul meu, ca altfel, nu recomand nimanui sa faca chestii din astea.
Dana_H
@ Evergreen laugh.gif Merci de reteta, prefer CIFA . Iar cu probele, as prefera sa le iau eu, nu furnizorul...devil.gif

@ Soare:
Transport: 2 milioane / cursa de 9 km, dus intors. Daca ai norocul sa fie in Bucuresti si anume intr-una din zonele A sau B, ai pus-o (mai putin la B, dramatic la A). Plus taxa aia de drum, vreo 3 milioane/transport.... deadtongue.gif
Stationare: 400.000 / ora dupa primele 30 min, care-s gratuite
Chirie pompa: cam asa, PLUS calare / pompare / spalare. naughty.gif

Observatii:
- exista si CIFE de 10 mc wink.gif
- transportul se face la numar de kilometri parcursi
soare0
QUOTE(Evergreen @ Aug 5 2006, 23:00) *
Sa inteleg ca sint cineva?? tongue.gif
Ar trebui, teoretic, ca furnizorul de betoane sa ia la fiecare sarja probe (niste cuburi nenorocite) care vor fi supuse la teste dupa 28 zile
50kg ciment
nisip 0-7 6,5 galeti
pietris 7-16 3,5 galeti
pietris 16-31 5,5 galeti
apa 2,5 galeti

v=0,139mc
stai si numeri galetile tongue.gif

Corect, vezi retetarul producatorului de ciment, ca toata lumea dupa el face.

A, dar sa nu uit, intarzietor de unde se poate face rost? Ca si fluidifiant, etc...

Iar la faza cu incurcatul, hai sa ii explicam si Danei:
-mesterul Vasile, galeata roshie, langa gramada de pietris, cu numarul de galeti pe o pancarta in piept.
-mesterul Ilie, cu galeata verde, langa nisip, tot la fel
..... Si mai sunt culori. Acuma doar nu iti inchipui ca o sa incarce o betoniera de 3mc un om sau doi. Totusi, Kunta Kinte a murit saracul de mult.

A, iar la apa, pe furtun se pune un debitmetru. Zenner, e ok pentru toata lumea?
Evergreen
QUOTE(Dana_H @ Aug 5 2006, 23:03) *
@ Evergreen laugh.gif Merci de reteta, prefer CIFA . Iar cu probele, as prefera sa le iau eu, nu furnizorul...devil.gif

ma leshi? pun pariu ca nu ai matrite in ce sa iei probele biggrin.gif (cuburi sau cilindri)

QUOTE(soare0 @ Aug 5 2006, 23:08) *
A, dar sa nu uit, intarzietor de unde se poate face rost? Ca si fluidifiant, etc...
A, iar la apa, pe furtun se pune un debitmetru. Zenner, e ok pentru toata lumea?

intirzietor pun astia cu transportul, asta daca nu pun mai multa apa
ce contor? la ochi, cu galeata, se face sa fie lucrabil sa il poti pune in opera
de multe ori teoria ia bataie de la practica...
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.