QUOTE(soare0 @ Jul 19 2006, 08:37)

Mersi mult de informatii.
Pai asa e, pe stil "clasic", ma costa o carutza de bani sa o fac in 3-4 luni, desi oricum eram multumit sa las finisajele interioare pentru iarna. De aia si voiam sa o fac din beton (desi ideea initiala era sa torn BCU, acum sunt ceva mai reticent fata de el). Si chiar si asa e de munca.
Oricum, ideea principala pusa in discutie era modalitatea de cofrare, care sa ma scape de niste chinuri. Pana nu sunt sigur ca nu e o prostie, mai bine nu ma apuc.
In ceea ce priveste pompa, pai frate, la banii astia imi fac o pompa. Nu am facut o socoteala, dar cred ca practic dubleaza pretul betonului, admitand ca sunt gard in gard cu mine respectivii. Intr-adevar, cu 4-6 oameni la carat betonul, si cu un troliu (pentru etaj), ma scot mai ieftin.
Singura problema ramane ca desi din cate am socotit te ajunge mai ieftin, cam la 60 la suta, sa iti faci betonul in curte, pentru o casa de 200mp mi se pare total descurajant sa faci asta, presupunand ca ar iesi betonul la fel ca la statie. O socoteala de doi lei ma duce la circa 200mc de beton, ceea ce nu e putin.
Ia sa vedem: cu o betoniera de 300l si 2 oameni, cred ca se pot face cam 8mc pe zi, 40 de euro la manopera plus diverse, adica 5 euro pe mc minus materialele, hai sa zicem 10 euro pe mc te costa daca ti-l faci tu (la 200mc), ca trebuie sa iti amortizezi si betoniera. Oi fi socotit bine? Parca asa iese, cam 60 la suta... adica 8000 de euro in minus. Nu e mult ce e drept, dar se cunoaste. Insa trebuie sa stau chiar toata ziua acolo, sau sa il angajez pe tata... sau sa imi cumpar cavou din vreme in vederea urmatorului cutremur.
Totusi, metrul cub de BCA e la fel de scump ca si cel de beton, iar caramida Poroterm, mai ales cea buna, chiar ceva mai scumpa. Plus mortar, glet, plus manopera, nu ar ajunge tot pe acolo ca si betonul ca pret? Mie mi se pare descurajanta treaba cu manopera la caramida si BCA...
Uffff. Rethinking. Ramane in discutie problema modului de cofrare.
ai uitat ceva f. important totusi
...fasonatu' si montatu fierului din cel beton
, totusi fierarii sunt cei mai bine platiti meseriasi pe santier...si fasonatu' si montajul fierului e un proces lent care cere timp....betonu' fara fier e simpla comedie....la compresiune (diafragme, stilpi, pile, coloane) nu ar fi nevoie de'o armare atit de consistenta...problema e ca elementele orizontale din beton sunt solicitate la diferite forte in timpul unui cutremur....deci e nevoie totusi de'o armare consistenta...la cele verticale nu mai zic...deci...o casa nu inseamna doar beton....e nevoie si de fier....sa iei si asta in calcul..... 
betoniera de 300 L?...pai doar n'o sa torni in cofraje cu galeata...ca sa nu mai zic ca's anumite faze determinante care necesita turnarea dintr'o bucata...
am gasit un link util acum ceva vreme....articolul cu pricina e interesant...io's deacord cu ce scrie aici
http://www.arhitectultau.ro/fisiere_arhite...elorieftine.htm