Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

blanc

Salutare,
Am ajuns la ridicarea zidurilor din BCA. Avand in vedere ca BCA-ul absoarbe apa repede, ce sfaturi imi dati astfel incat sa nu am probleme cu uscarea prea rapida a mortarului ?
Dar daca incepe sa ploua, trebuie sa-l protejez cu folie sau nu ?
Multumesc mult.
nicolaur
Salut.Citesc de 2 zile post-urile de aici si am invatat cate ceva.Problema mea e urmatoarea si caut solutii. Am cumparat o "casa" din BCA de 20 pe fundatie nearmata ( piatra si beton ) de 60 + 50 elevatie, fara stalpi si grinzi, suprafata construita 70 mp. Vreau sa ii fac:

1. structura de rezistenta in cadre
2. izolatie termica pereti
3. izolatie termica planseu parter ( planseu care lipseste, adica e numai o sapa de 5 cm)
4. etaj mansardat cu sau fara placa
5. compartimentare etaj din BCA, caramida, RIGIPS - cum e mai convenabil?
6. acoperis nou cu tigla sau tabla - solutii pentru executie si tratare lemn ca nu vreau peste 10 ani sa daram etajul ca sa il repar
7. gard pe laterale cu o suprafata de 140 mp cu soclu - solutie executie soclu si materiale pt gard pentru raport echitabil calitate - pret si cu intretinere minima in timp

Va astept cu solutii, dar sa nu imi spuneti sa o demolez si sa fac alta.Casa am luat-o ca era la asfalt si avea utilitati ca altfel puteam sa iau teren fara nimic.
Am discutat deja cu un proiectant dar vreau sa am mai multe solutii - opinii.

Ce este mai usor mc de BCA sau mc de poroterm?

Multumesc

soare0
Hai noroc!

Asta e un post mai lung dar, pentru cate cineva de aici cred ca va merita citit.

Dragilor, rogu-va dati-va si voi cu parerea, care vreti si care puteti, in urmatoarea chestiune:

Voi sa fac o casa repede repejor, si as vrea sa adopt o solutie constructiva mai hazlie pentru pereti. Mai precis i-as face pe toti din beton, adica ceva de genul unui apartament comunist (oi fi nostalgic).

M-am socotit si as spune ca, in modalitatea care urmeaza sa o propun, si care nu este in fapt nushtiu ce scofala, s-ar putea face treaba foarte repede si ieftin. Acuma, daca va fi cazul, o sa fac un calcul mai precis, dar experienta mea nu este prea vasta si, ca atare, pana nu discut clar cu un inginer priceput, nu vreau sa intru prea tare in detalii de genul "ma costa atata" sau "dureaza atata", cu exceptia faptului ca cineva dintre voi poate sa isi dea cu parerea in mod macar relativ competent.

Acu sa revin.

Deci sa zicem ca am structura casei calculata astfel incat toti peretii sunt din beton armat. Cu peretii interiori nu ar fi probleme dar, evident, peretii exteriori trebuie izolati si, ca atare, m-as duce spre structura beton/polistiren/beton. Stiu ca astia implica oareshce dificultati de socoteala, dar sper sa gasesc o firma care sa imi faca asta (adica structura).

Revin iarasi.

Gaselnita ar fi (si in fapt habar n-am, poate se face pe undeva asa deja) sa ma scot cu finisarea de la turnarea peretilor. Mai precis sa fac cofrajele peretilor din placi de finisare din ciment (doar pentru fata exterioara a peretilor exteriori, unde e bai mare), respectiv din placi de gips carton, pentru peretii interiori.
Pentru fetele exterioare ale peretilor exteriori, am gasit la Knauf placi de ciment speciale, o caruta de bani (relativ la cele de rigips), 13eur/mp, dar isi fac treaba.

Va rog nu dati cu pietre pana nu termin.

Imi cer scuze ca nu bag si un desenutz dar trebuie sa imi reinstalez Inventoru si in Arhicad nu stiu sa fac toate bibilurile.

Deci:
- placile se prind de armatura cu profile omega, tipice pentru gips carton, sau chiar din tabla de 0,8-1, care se pot face foarte usor. Avantajul la ultimele e ca se aftuiesc usor de armatura, nefiind zincate.
- protectia la umezeala, ca sa nu se busheasca placile de gipscarton de la apa din beton, se face cu folia de polietilena, care infasoara placa pe ambele parti, ca sa o protejeze in continuare dupa instalare, ca pana la lavabila...
- in momentul asta cofrajul ar fi aproape gata, doar ca probabil nu ar tine nici daca se baga iaurt inauntru. Ca atare, trebuie armat, si asta se face usor, cu un "corset" metalic, mai precis o grila de corniere de 30, cu ochiurile ... nu stiu de cat, trebuie sa calculez sau sa fac o proba, dar cred ca ati inteles ideea: ca si cum as pune cate o "plasa de buzau" din corniere de 30 pe fiecare fata a peretelui
- "corsetele" se prind intre ele cu prezoane de 4-6, care raman in beton dupa ce se desprind si se taie la fata rigipsului. Evident, trebuie sa calculez sau sa testez cate prezoane trebuie pe mp, dar cred ca e fezabil. Sigur, dupa ce peretele se tine pe picioare, "corsetele" pot fi desfacute si folosite la urmatorul perete.

In felul asta avem un cofraj de genul: "corset" metalic - rigips - folie polietilena - profile omega de prindere a rigipsului - beton - armatura - beton - profile omega de prindere a rigipsului - folie polietilena - rigips - "corset" metalic. Desigur, in cazul peretilor exteriori, structura se dubleaza, astfel incat sa contina si polistirenul.

A, sigur, mai e si problema vibrarii. Pe rigips cred ca e o utopie, ca si pe placile alea shmechere de ciment de la Knauf. Asa ca am doua mici intrebari: ar merge turnat in vreun fel incat sa nu fie necesara vibrare? In cazul in care asta nu este posibil, parca am inteles ca aia cu cofraje din polistiren (Amvic si altii) utilizeaza niste gauri de vibrare. Nu de gaurit rigipsul e problema, ca gaurile nu sunt asa mari si merg astupate foarte usor la finisare, dar, cu mentiunea luarii precautiei de izolare a gaurii fata de apa din beton (si aici chiar ca nu stiu cum sa o fac), ar merge betonul vibrat asa?

Mai, mie mi se pare relativ simplu, si pot sa respir linistit cand vad ca imi vine betonul de care vrea muschiul proiectantului cu cifa si mi-l toarna elegant cu pompa (apropo, stie careva cat costa faza cu pompa de beton, ca am vazut ca baietii isteti asa fac, si la cat beton am de turnat...).

Motivele pentru care "flirtez" cu chestia asta sunt ca trebuie sa ridic respectiva casa repede, pana in decembrie mai precis, si n-am nici un chef sa imi bat capul cu zidarie, tencuiala, si tot stuff-ul, nu mai zic de izolatie exterioara cu polistiren, tencuiala si peste aia, adica ce mai, vreau sa se faca casa singura naughty.gif , ce ziceti, nu-i asa ca-s tare?

Deci, credeti ca e posibila modalitatea asta? Daca nu, care ar putea fi problemele? De asemenea, privit global, adica nu mai ai de tencuit, gletuit, lipit polistirene, pus plase, mortare, si alte asemenea, credeti ca ar fi o solutie mai rapida decat solutiile "normale", BCA, etc? Oricum o sa testez o bucata de perete cat de repede, dar pana atunci... Evident ca astept un raspunscomparativ estimativ, eventual si legat de costurile aproximative (ca sigur nu e vorba numai de socotit materialele).

Poate daca aveam un an si/sau bani sa angajez o firma de incredere, mergeam pe o solutie mai "clasica", ceea ce nu este exclus inca.
Prefer insa sa:
-dau proiectul la o firma cat de cat sau chiar mai buna si sa ma scot cu DDE cu tot si eventual cu un inginer care sa stea de capul meu
-sa aduc betonul cu cifa si sa nu ma screm facandu-l si sa ma cert cu vreun maistru ca e B150, ca e B nu stiu de care
-sa am pereti giugiuc repede repejor, bine izolati si de care sa imi pot prinde oglinda din baie fara frica (vezi polistiren pe exterior sau doamne fereste pe interior, Am(v)icii stiu de ce...
-sa ma scot destul de ieftin si rapid. Acu, cu rapidul nu stiu, dar am socotit ca ma scot daca merge treaba de mai sus, la maxim 200eur/mp, cu tot cu finisaje nepretentioase.

A, in cazul in care nu s-a prins lumea, casa o fac in regie proprie. Ma rog, a sort of, ca nu o sa imi sap eu putul de apa si nici nu o sa imi calculez grinzile.

Apropo, la punctul asta chiar astept sa sara vreunul din baietii arhitecti pe aici, si e de apreciat cazul in care au la firma si structurist capabil sa calculeze casa in structura BPB, si daca firma asigura ceea ce ziceam mai sus (DDE, etc) sa dea o vorba pe soare0@yahoo.com. Nu caut poiecte, nu (neaparat) tariful conteaza, vreau doar sa stiu daca exista disponibilitatea, caci casa trebuie sa o incep in septembrie cel mai tarziu, si trebuie sa ma misc repede, adica-i bai. E deasemenea foarte posibil sa o fac "normala", cadre, poroterm, etc., deci e de discutat.

Astept un raspuns, multumesc.
Dana_H
Betonul B250 se invarte undeva la 250 RON/mc (inclusiv TVA), automalaxor (Cifa) de 10 mc cam la 15-20 RON/km (si tine cont ca unii furnizori de betoane impun o distanta minima de tarifare, chiar daca ei sunt gard in gard cu tine death.gif ) plus taxe de drum (daca esti in oras), iar pompa undeva intre 215 si 232 RON / ora, PLUS transport, PLUS tubulatura suplimentara daca e cazul, PLUS taxe de stationare...do the math.

Pe scurt: din beton complet e prohibitiva dpdv pret, iar pe stil clasic, nu stiu cine - si mai ales la ce pret - ti-ar face-o in 3 luni (admitand ca in august - care e luna de vara si deci de concedii) ai si proiectul si actele gata. Eu zic sa-ti revizuiesti asteptarile.
nicolaur
Click pentru a vizualiza atașamentul Am gasit asta. Sa inteleg ca s-ar putea construi un p+m fara stalpi si grinzi din beton? Ar fi mai convenabil sa demolez ce am si sa construiesc din porotherm 38s (care am vazut ca are cea mai buna rezistenta termica) fara stalpi si izolatie ? Fundatia existenta suporta greutatea?
soare0
QUOTE(Dana_H @ Jul 18 2006, 22:15) *
Betonul B250 se invarte undeva la 250 RON/mc (inclusiv TVA), automalaxor (Cifa) de 10 mc cam la 15-20 RON/km (si tine cont ca unii furnizori de betoane impun o distanta minima de tarifare, chiar daca ei sunt gard in gard cu tine death.gif ) plus taxe de drum (daca esti in oras), iar pompa undeva intre 215 si 232 RON / ora, PLUS transport, PLUS tubulatura suplimentara daca e cazul, PLUS taxe de stationare...do the math.

Pe scurt: din beton complet e prohibitiva dpdv pret, iar pe stil clasic, nu stiu cine - si mai ales la ce pret - ti-ar face-o in 3 luni (admitand ca in august - care e luna de vara si deci de concedii) ai si proiectul si actele gata. Eu zic sa-ti revizuiesti asteptarile.

Mersi mult de informatii.

Pai asa e, pe stil "clasic", ma costa o carutza de bani sa o fac in 3-4 luni, desi oricum eram multumit sa las finisajele interioare pentru iarna. De aia si voiam sa o fac din beton (desi ideea initiala era sa torn BCU, acum sunt ceva mai reticent fata de el). Si chiar si asa e de munca.

Oricum, ideea principala pusa in discutie era modalitatea de cofrare, care sa ma scape de niste chinuri. Pana nu sunt sigur ca nu e o prostie, mai bine nu ma apuc.

In ceea ce priveste pompa, pai frate, la banii astia imi fac o pompa. Nu am facut o socoteala, dar cred ca practic dubleaza pretul betonului, admitand ca sunt gard in gard cu mine respectivii. Intr-adevar, cu 4-6 oameni la carat betonul, si cu un troliu (pentru etaj), ma scot mai ieftin.

Singura problema ramane ca desi din cate am socotit te ajunge mai ieftin, cam la 60 la suta, sa iti faci betonul in curte, pentru o casa de 200mp mi se pare total descurajant sa faci asta, presupunand ca ar iesi betonul la fel ca la statie. O socoteala de doi lei ma duce la circa 200mc de beton, ceea ce nu e putin.

Ia sa vedem: cu o betoniera de 300l si 2 oameni, cred ca se pot face cam 8mc pe zi, 40 de euro la manopera plus diverse, adica 5 euro pe mc minus materialele, hai sa zicem 10 euro pe mc te costa daca ti-l faci tu (la 200mc), ca trebuie sa iti amortizezi si betoniera. Oi fi socotit bine? Parca asa iese, cam 60 la suta... adica 8000 de euro in minus. Nu e mult ce e drept, dar se cunoaste. Insa trebuie sa stau chiar toata ziua acolo, sau sa il angajez pe tata... sau sa imi cumpar cavou din vreme in vederea urmatorului cutremur.

Totusi, metrul cub de BCA e la fel de scump ca si cel de beton, iar caramida Poroterm, mai ales cea buna, chiar ceva mai scumpa. Plus mortar, glet, plus manopera, nu ar ajunge tot pe acolo ca si betonul ca pret? Mie mi se pare descurajanta treaba cu manopera la caramida si BCA...

Uffff. Rethinking. Ramane in discutie problema modului de cofrare.
gugutata
QUOTE(soare0 @ Jul 19 2006, 08:37) *
Mersi mult de informatii.

Pai asa e, pe stil "clasic", ma costa o carutza de bani sa o fac in 3-4 luni, desi oricum eram multumit sa las finisajele interioare pentru iarna. De aia si voiam sa o fac din beton (desi ideea initiala era sa torn BCU, acum sunt ceva mai reticent fata de el). Si chiar si asa e de munca.

Oricum, ideea principala pusa in discutie era modalitatea de cofrare, care sa ma scape de niste chinuri. Pana nu sunt sigur ca nu e o prostie, mai bine nu ma apuc.

In ceea ce priveste pompa, pai frate, la banii astia imi fac o pompa. Nu am facut o socoteala, dar cred ca practic dubleaza pretul betonului, admitand ca sunt gard in gard cu mine respectivii. Intr-adevar, cu 4-6 oameni la carat betonul, si cu un troliu (pentru etaj), ma scot mai ieftin.

Singura problema ramane ca desi din cate am socotit te ajunge mai ieftin, cam la 60 la suta, sa iti faci betonul in curte, pentru o casa de 200mp mi se pare total descurajant sa faci asta, presupunand ca ar iesi betonul la fel ca la statie. O socoteala de doi lei ma duce la circa 200mc de beton, ceea ce nu e putin.

Ia sa vedem: cu o betoniera de 300l si 2 oameni, cred ca se pot face cam 8mc pe zi, 40 de euro la manopera plus diverse, adica 5 euro pe mc minus materialele, hai sa zicem 10 euro pe mc te costa daca ti-l faci tu (la 200mc), ca trebuie sa iti amortizezi si betoniera. Oi fi socotit bine? Parca asa iese, cam 60 la suta... adica 8000 de euro in minus. Nu e mult ce e drept, dar se cunoaste. Insa trebuie sa stau chiar toata ziua acolo, sau sa il angajez pe tata... sau sa imi cumpar cavou din vreme in vederea urmatorului cutremur.

Totusi, metrul cub de BCA e la fel de scump ca si cel de beton, iar caramida Poroterm, mai ales cea buna, chiar ceva mai scumpa. Plus mortar, glet, plus manopera, nu ar ajunge tot pe acolo ca si betonul ca pret? Mie mi se pare descurajanta treaba cu manopera la caramida si BCA...

Uffff. Rethinking. Ramane in discutie problema modului de cofrare.

ai uitat ceva f. important totusi smile.gif...fasonatu' si montatu fierului din cel beton death.gif , totusi fierarii sunt cei mai bine platiti meseriasi pe santier...si fasonatu' si montajul fierului e un proces lent care cere timp....betonu' fara fier e simpla comedie....la compresiune (diafragme, stilpi, pile, coloane) nu ar fi nevoie de'o armare atit de consistenta...problema e ca elementele orizontale din beton sunt solicitate la diferite forte in timpul unui cutremur....deci e nevoie totusi de'o armare consistenta...la cele verticale nu mai zic...deci...o casa nu inseamna doar beton....e nevoie si de fier....sa iei si asta in calcul..... notangel.gif

betoniera de 300 L?...pai doar n'o sa torni in cofraje cu galeata...ca sa nu mai zic ca's anumite faze determinante care necesita turnarea dintr'o bucata...

am gasit un link util acum ceva vreme....articolul cu pricina e interesant...io's deacord cu ce scrie aici

http://www.arhitectultau.ro/fisiere_arhite...elorieftine.htm

soare0
QUOTE(punktarkitecht @ Jul 19 2006, 09:08) *
ai uitat ceva f. important totusi smile.gif...fasonatu' si montatu fierului din cel beton death.gif , totusi fierarii sunt cei mai bine platiti meseriasi pe santier...si fasonatu' si montajul fierului e un proces lent care cere timp....betonu' fara fier e simpla comedie....la compresiune (diafragme, stilpi, pile, coloane) nu ar fi nevoie de'o armare atit de consistenta...problema e ca elementele orizontale din beton sunt solicitate la diferite forte in timpul unui cutremur....deci e nevoie totusi de'o armare consistenta...la cele verticale nu mai zic...deci...o casa nu inseamna doar beton....e nevoie si de fier....sa iei si asta in calcul..... notangel.gif

betoniera de 300 L?...pai doar n'o sa torni in cofraje cu galeata...ca sa nu mai zic ca's anumite faze determinante care necesita turnarea dintr'o bucata...

am gasit un link util acum ceva vreme....articolul cu pricina e interesant...io's deacord cu ce scrie aici

http://www.arhitectultau.ro/fisiere_arhite...elorieftine.htm

Ehe, mersi mult, ce sa zic, ai si tu dreptate. Articolul cu pricina l-am citit de mult si in cea mai mare parte sunt de acord cu tipul, ca oi mai fi imbatranit si eu dar inca mai stau bine cu IQ-ul. Sau cu bunul simt, ia-o cum vrei.

Sigur, nu am uitat de armatura, e de fapt lucrul cu care imi fac cele mai mari probleme intr-un fel. In sensul ca e mult de munca. Insa aici nu ai ce derogari sa faci, ori o faci ca in proiect, ori mori, ori intri in puscarie la o problema. Insa am oamenii si sunt platiti convenabil si pentru ei si pentru mine. Doar de timpul de executie imi fac probleme si eu, intr-adevar.

Apropo de asta, acu vreo cativa ani, la un Expoconstruct, am vazut pe unul cu niste cleme elastice de prindere a elementelor de armatura in locul sarmelor pe care le stie toata lumea. Mergea montajul de ziceai ca se face singur si se pare ca avea si omologari pentru chestia asta. Daca stii cumva despre ce firma e vorba, sau daca stie cineva pe aici, mi-ar prinde bine, ca nu stiu daca mai am prospectele, tre sa le caut.

De asta nu am bagat in intrebare decat ce ma interesa, adica treaba cu cofrarea cu rigips/placi de ciment, asa cum am descris in post, ca sa ma scot cu timpii de manopera la decofrat, finisat, etc. Asa ca inca sunt curios daca sunt si altii de parere ca ar putea sa mearga turnarea asa.

In cel mai rau caz as putea sa torn BCU, ca are greutatea specifica mult mai mica si pot sa il fac usor, dar nu prea as fi vrut sa folosesc BCU. Altminteri e foarte economic si nici nu trebuie vibrat. Dar asta inseamna sa fac structura in cadre, corect?

Apropo de BCU, betoniera era de 500l, dar ma gandeam aiurea. Oricum, sa stii ca am turnat beton cu galeata in cofraje (sau cu roaba in elevatie), dar nu inseamna ca e una din amintirile mele preferate.

Inca o data mersi mult si sa stii ca apreciez sugestii suplimentare.

Si sa nu uit, punkt, faci un proiect complet daca reusim sa ne intelegem si nu imi devii antipatic? Adica eu cu voi ca firma, desigur. Inca o data adresa de mail: soare0@yahoo.com.

Sper ca asta nu se considera reclama...
Dana_H
Oarecum off-topic: domnul care a scris articolul acela scrie nemaipomenit, pacat ca intre scris si modul de a trata potentialii clienti se casca o prapastie de netrecut... death.gif
as xxl

soare0:
iti promit ca dupa ce vei face o analiza in detaliu impreuna cu cineva cu experienta in executie, te vei lasa pagubas.
nu am sufiecient timp acum ca sa iti descriu multele probleme pe care le vei intampina.
insa, eu zic sa cauti informatii despre solutia cofrarii cu polistiren expandat. nu am facut niciodata, dar am vazut atat pe discovery, cat si prin niste reviste romanesti.
http://www.andami.ro/dn_pe.htm
soare0
QUOTE(as xxl @ Jul 19 2006, 17:41) *
soare0:
iti promit ca dupa ce vei face o analiza in detaliu impreuna cu cineva cu experienta in executie, te vei lasa pagubas.
nu am sufiecient timp acum ca sa iti descriu multele probleme pe care le vei intampina.
insa, eu zic sa cauti informatii despre solutia cofrarii cu polistiren expandat. nu am facut niciodata, dar am vazut atat pe discovery, cat si prin niste reviste romanesti.
http://www.andami.ro/dn_pe.htm

Mutumesc, totusi stiu ca e posibil sa ma las pagubash, asa cum spui, dar doar in ce priveste turnatul peretilor din beton armat. Nu m-am lasat insa niciodata pagubas pana cand nu am fost absolut sigur ca nu exista vreo solutie la vreo problema. Cel putin una de bun simt. Si oricum ce am de pierdut cautand solutii? In cel mai rau caz imi cumpar 200mc de porotherm si m-am scos biggrin.gif .

In ceea ce priveste cofrajele cu polistiren, cam 10 secunde am fost si eu incantat de idee prima oara cand am aflat de ele, dar pretul mare si problemele colaterale ale chestiunii m-au facut sa imi treaca.

Daca prin a ma lasa pagubash pentru ca voi intampina multe probleme imi spui sa dau casa la altul (firma) sa o faca, atunci chiar nu e cazul. Din multe motive. Dar multumesc inca o data.

QUOTE(Dana_H @ Jul 19 2006, 16:55) *
Oarecum off-topic: domnul care a scris articolul acela scrie nemaipomenit, pacat ca intre scris si modul de a trata potentialii clienti se casca o prapastie de netrecut... death.gif

Mde, nu il stiu pe tip, dar am simtit aceeasi aroma din articol. Asta e, nimeni nu e perfect. Si stii cum e, se zice ca nu sexul e pacatul originar ci orgoliul...eh!

Daca nu sunt indiscret, tu ai fost potentialul client?
Dana_H
biggrin.gif Esti indiscret, dar raspunsul era subinteles...probabil ce ceream eu era prea marunt pentru viziunile dumnealui grandioase. naughty.gif

Chestia cu cofrajele cu polistiren, Amvic si alte exotisme...mi-a trecut si mie prin cap, teoretic scutea o gramada de bataie de cap. Practic, nu sunt ieftine, cer alte accesorii (care nu-s ieftine nici ele) si cel mai important...n-a trecut nimeni o iarna intr-o astfel de casa, sa ne zica si noua ce si cum dpdv termic... smile.gif
nicolaur
Nici o idee pentru mine? Zen? worthy.gif
gugutata
QUOTE(as xxl @ Jul 19 2006, 17:41) *

sunt niste costuri cam piperate p'acolo...terenurile la fel...dar aici ma abtin!...ma refer strict la ansamblul rezidential prezentat acolo.

referitor la articlolul cu pricina smile.gif...tipu' e destul de arogant...dar nu asta ma intereseaza...doar principiile...
none
soare, eu inca nu am inteles cum de iesi mai ieftin si mai repede cu diafragmele de 25.
mutz
apropo de modalitati de constructie neconventionale

http://www.sueddeutsche.de/immobilien/kauf...4468/print.html

a mai vazut cineva asa ceva? Se pare ca a luat si un premiu de arihtectura. e din policarbonat toata, lateral dublu de iese ca o fatada ventilata.
bine stiu ca un acoperis din asa ceva face un efect de sera de nu se poate.
Dar, ca idee, se poate spala cu furtunul....
soare0
QUOTE(none @ Jul 20 2006, 11:09) *
soare, eu inca nu am inteles cum de iesi mai ieftin si mai repede cu diafragmele de 25.

Pai daca imi permiti o gluma, nici eu nu am inteles inca in totalitate.

Mai serios o tzara, ideea de baza e sa am cofratu, tencuitu si finisatu dintr-o bucata. De aia vreau (inca) sa fac cofrajele in maniera descrisa. Poate nu se poate... mai vedem. Vezi tu, mai ieftin e o chestie, dar mai rapid, chiar daca materialele in sine pot sa ma coste inca zece suta in plus pe anumite portiuni, poate sa se traduca in mult mai ieftin. Si mai rapid imi este foarte important in momentul de fata.

Concret, am stat alta data dupa mesterii cu reparatiile, tencuiala, gletul si, uite, chiar te rog, daca ai experienta (eu nu am suficienta si un sfat imi prinde bine acum), spune-mi (aproximativ) cat ma costa, separat, manopera si materialele, pentru ca sa acopar un perete de BCA sau BCU, whatever, la gata. Adica (reparatii sa zicem ca nu sunt multe) amorsa (in caz de BCA), tencuiala, glet, doar la interior. A, iar daca esti de meserie, soare0@yahoo.com, poate colaboram.

Si gandeste-te ca nu mai scot cofrajele de acolo. Raman pereti gata finisati, chiar dupa turnare. Daca merge.

In plus, nu tin neaparat sa fac peretii din beton armat. Sunt dispus, in momentul de fata, sa fac structura in cadre si sa ma scot, iar peretii sa ii torn din BCU. In felul asta scap de vibrare si, la o densitate de 800kg/mc, pot sa fac asta si la peretii exteriori si ma scot cu coeficient termic de vreo 6, daca aia de la Foton2000, cu BCU-ul, nu au scris tampenii in datasheet-ul lor.

Oricum o sa fac un perete de proba in cofrajul asta si daca nu merge nu ma costa mare lucru sa merg normal mai departe.

Am fost suficient de explicit? Astept prouri sau contre, multumesc pentru ambele anticipat.

QUOTE(mutz @ Jul 20 2006, 15:37) *
apropo de modalitati de constructie neconventionale

http://www.sueddeutsche.de/immobilien/kauf...4468/print.html

a mai vazut cineva asa ceva? Se pare ca a luat si un premiu de arihtectura. e din policarbonat toata, lateral dublu de iese ca o fatada ventilata.
bine stiu ca un acoperis din asa ceva face un efect de sera de nu se poate.
Dar, ca idee, se poate spala cu furtunul....

Da, dar nu cred ca si iarna biggrin.gif se spala, si pe acolo nu stiu daca se faca si vara. Oricum, e misto. Am intrat intr-o constructie cu fete din policarbonat, o piramda mai precis. Si mai precis, am intrat vara. Sa vezi ce e acolo frate, cuptor. Dar ce e drept nu avea pereti dubli. Si eu cred ca chiar si peretii dubli din policarbonat, fara ventilatie oarecum fortata, te omoara vara. Dar iarna sunt probabil un paradis energetic vorbind.
mutz
da, stiu. am stat doua zile intr-un hotelash care avea la ultimul etaj peste coridor o cupola lunguiata (nu stiu cum sa zic mai bine, ca un cilindru taiat in doua pe lung). Era in luna mai, si era SUFOCANT. De asta ziceam, ca pt acoperis NU. Oricum, tot de acolo mai sint linkuri si la alte kase nemtesti. nu pricep nimic din limba aia, da' aveau aspect. (Ideea care era: sa gasesc o tara cu o clima asemanatoare cu Ro, si sa vad ce se poarta pe acolo. )

de exemplu:

http://www.sueddeutsche.de/immobilien/kauf...ke/349/8341/p0/

daca ei le scot pe la 900 -1000 euroi pe metru, teoretic la noi ar trebui sa fie mai ieftin... Oare?
Gek
Salutare tuturor.

In primul rand vreau sa imi exprim respectul si admiratia fata de un astfel de forum si in special fata de profesionistii care gasesc rabdarea si placerea de a raspunde diversilor profani in materie, ca si mine de altfel...Dupa ce am citit in mare parte tot ce s-a scris, m-am hotarat sa va cer sfaturile in ceea ce priveste renovarea si extinderea unei case.

Intrebarile mele principale ar fi:

1- ce tip de termoizolatie (ce materiale - polistiren, vata minerala) ar trebui sa folosesc pt. a nu ma rupe factura la energie termica la iarna - pt. o suprafata utila de 60-70 mp - Centrala termica - ce capacitate ar trebui sa folosesc ?

2- cum se reface fatada casei si ce materiale trebuie sa folosesc ? lavabil, var, vopsea silicatica ?

3- pt. finisaj interior - ce tip de gips-carton e cel mai recomandat ?

4- pentru refacerea pardoselii - ce tip de polistiren si alte materiale am nevoie ?

5- cam care ar fi costurile lucrarii - in conditiile in care voi extinde supr. actuala de 47 mp cu inca aprox. 15 mp pe fundatia deja existenta?

6- ce timp de executie estimati ?

7- daca nu vreau decat renovare si extindere de ce cereri/aprobari am nevoie?

P.S. Deja l-am abordat pe "maestro" ZEN, care mi-a recomandat urmatoarele:

- de spart peretii interiori va fi mai greu, fiindca de regula toate zidurile sunt portante la casele astea. in schimb, se poate face o deschidere in el inclusiv si pe drept, dar tb bagat un profil metalic ca si sprijin

- pardoseala se schimba total, adica se scoate pamantul , se pune balast, se toarna beton cu plasa de buzau, peste el polistiren si sapa; dupa care parchet sau gresie

- daca vrei mansarda, dai jos acoperisul, faci tavanul de grinzi de lemn, faci o zidarie pe centura care va tine peretii casei, in partea de sus, mai torni o centura, si peste ea viivu acoperisul

-ca izolatie iti recomand polistiren expandat de 10 in cazul caramizii de 25 sau de 5/deloc la caramida de 37

- pt. refacere perete exterior - camasuire.

Precizez ca bugetul meu nu depaseste 15.000 euro.
Intentionez sa locuiesc acolo si ca in cativa ani sa ii ridic inca un nivel asa ca nu vreau sa imi bat joc de mine. Pt. asta am nevoie de sfaturi cat mai pertinente de la cunoscatori in domeniu.
As dori sa demarez lucrarile luna viitoare, asa ca as aprecia foarte mult un raspuns prompt si sincer.
Multumesc anticipat !
zen
QUOTE(nicolaur @ Jul 18 2006, 15:34) *
Salut.Citesc de 2 zile post-urile de aici si am invatat cate ceva.Problema mea e urmatoarea si caut solutii. Am cumparat o "casa" din BCA de 20 pe fundatie nearmata ( piatra si beton ) de 60 + 50 elevatie, fara stalpi si grinzi, suprafata construita 70 mp. Vreau sa ii fac:

1. structura de rezistenta in cadre
2. izolatie termica pereti
3. izolatie termica planseu parter ( planseu care lipseste, adica e numai o sapa de 5 cm)
4. etaj mansardat cu sau fara placa
5. compartimentare etaj din BCA, caramida, RIGIPS - cum e mai convenabil?
6. acoperis nou cu tigla sau tabla - solutii pentru executie si tratare lemn ca nu vreau peste 10 ani sa daram etajul ca sa il repar
7. gard pe laterale cu o suprafata de 140 mp cu soclu - solutie executie soclu si materiale pt gard pentru raport echitabil calitate - pret si cu intretinere minima in timp

Va astept cu solutii, dar sa nu imi spuneti sa o demolez si sa fac alta.Casa am luat-o ca era la asfalt si avea utilitati ca altfel puteam sa iau teren fara nimic.
Am discutat deja cu un proiectant dar vreau sa am mai multe solutii - opinii.

Ce este mai usor mc de BCA sau mc de poroterm?

Multumesc

1.structura pe cadre va imbraca casa veche, ca o manusa exterioara, nu de alta, dar fara grinzi si centuri nu stiu ce casa e..
2.izolatia termica la peret poate fi polistiren sau nimic, daca zidaria ext e de porotherm de 38.
3.izolatia termica a planseului se face tot c polistiren, de 3.
4.etajul se poate face mansardat pe grinzi de lemn, nu e nevoie de placa.
5. compartimentarea etaj cu rigips, daca ai grinzi de lemn. in plus, merge mai repede
6.ca sa nu incarci fundatia , acoperis de tabla. dar nu din aia de galati, ci ondulata.
7.la gard e o problema deseori tratata superficial. un gard adevarat se face cu fundatie de 60, fundatii de stalpi de 80 si grinda continua. la noi, se fac pahare la stalpi si dzeu cu mila. dupa 2 ani, cand se inclina stalpii, o ia romanul nostru cu injuraturile si sapa iar..
8. nu te sfatuiesc sa lucrezi cu bca, costa cam ca porothermul , dar e de tot rahatul. sau poate vrei sa vinzi casa si nu spui w00t.gif
gugutata
QUOTE(Gek @ Jul 20 2006, 17:02) *
Salutare tuturor.

7- daca nu vreau decat renovare si extindere de ce cereri/aprobari am nevoie?
P.S. Deja l-am abordat pe "maestro" ZEN, care mi-a recomandat urmatoarele:

- de spart peretii interiori va fi mai greu, fiindca de regula toate zidurile sunt portante la casele astea. in schimb, se poate face o deschidere in el inclusiv si pe drept, dar tb bagat un profil metalic ca si sprijin

- pardoseala se schimba total, adica se scoate pamantul , se pune balast, se toarna beton cu plasa de buzau, peste el polistiren si sapa; dupa care parchet sau gresie

- daca vrei mansarda, dai jos acoperisul, faci tavanul de grinzi de lemn, faci o zidarie pe centura care va tine peretii casei, in partea de sus, mai torni o centura, si peste ea viivu acoperisul

-ca izolatie iti recomand polistiren expandat de 10 in cazul caramizii de 25 sau de 5/deloc la caramida de 37

- pt. refacere perete exterior - camasuire.

pai

daca faci si extindere si recompartimentari...atunci ai dat de draq smile.gif...

1) expertiza taehnica...expert MLPAT...e bine sa ai si propunerea de arhitectura cind faci expertiza...expertul poate fi mai explicit cu recomandarile pe care le face in expertiza

2) avizu' inspectoratului in constructii...este cel mai greu de obtinut...are la baza o documentatie tehnica bine pusa la punct la toate specialitatile....arhitectura, rezistenta si instalatii....tot aici ai nevoie si de un calcul G....adica solutiile de reabilitare termica au la baza acest calcul pe care'l face un ing. termist sau arhitect (care stie sa faca asta smile.gif ) ..... si expertiza....

prin documentatia depusa trebuie sa demonstrezi clar ca respecti prevederile din certificatul de urbanism (deci ai nevoie si de asta) si ca prin interventia dorita de tine nu afectezi in nici un fel (negativ) vecinii si integritatea structurala a actualei constructii....daca casa'i veche...tot in certificat vei avea si avizul celor de la monumente istorice....ma rog...aici depinde si de zona....

tot ce a spus ZEN e corect....dar pt. asta ai nevoie de documentatii tehnice (cele mai sus mentionate)....mai ales cele de arhitectura si rezistenta care trebuiesc foarte realist facute....ce'i de la inspectorat sunt tare al draqu' death.gif .... ca sa nu mai zic ca toate constructiile avizate de ei sunt atent monitorizate....si's o armata de ingineri fixisti death.gif si birocrati antrenati....daca o stampila lipseste pe vre'un document...documentatia este respinsa....

ideea e ca astfel de interventii sunt destul de "pretentioase" si pot aparea tot felu de accidente....si se delega responsabilitatea la fiecare specialist implicat....arhitect, ing. structurist, expert, instalator....ma rog....cu siguranta cind te vei apuca de treaba o sa'ti dai seama....nu incerc sa te sperii notangel.gif , dar din experienta spun ca's cele mai timpite interventii...atit pe santier cit si birocratic....oricum....succes confusedsmiley.png

dar depinde si de locatia lucrarii...sunt multe de spus pe tema asta...

se pot indeparta niste pereti interiori....dar vor fi luate tot felu' de masuri de protectie...monatrea unor popi metalici, montarea unor reazame inclinate care vor spijini zidaria....oricum...inginerul structurist care v'a elabora documentatia de rezistenta v'a lua toate masurile ( in scris si desenate) pe care constructorul le va respecta....iar accidentele in timpul executiei se lasa cu amenda....

pt. fundatii se fac subzidiri....se sapa la baza fundatiei actuale....care de cele mai multe ori e din caramida si se baga beton....e un proces tare greoi....

de foarte multe ori loturile inguste din orase nu permit realizarea unor constructii noi...pe aceste loturi se afla tot felu' de case vechi si inguste....se merge mereu pe consolidare si extinedere....cel putin in documentatii....constructorul demoleaza totu' si face o casa noua....nu prea mai tine cu shmenuri de genu asta....e un exemplu doar...vezi atasamentul....o casa veche...si solutia noua....din pacate nu am fotografii cu solutia noua...dar crede'ma ca s'a realizat exact ca in randarile respective....
nicolaur
Multumesc mult Zen.
Am vazut postul tau 725 si e ca una din solutiile pe care mi le-a spus un proiectant: stalpi pe interiorul casei - avantaj ca nu stric zidurile, dar cum se consolideaza zidurile in acest caz?Alta solutie e sa decupez zidurile in zona stalpilor. Care crezi ca e mai indicata? Cand vin apoi cu centurile - sau grinzile acestea nu apasa suplimentar pe ziduri? Proiectantul mi-a zis ceva si de o posibila subzidire, dar in acest caz mai bine demolez. Problema e bugetul. Treaba e ca nu vreau neaparat mansardare, dar nici cu casa asa nu vreau sa stau, si daca tot ii fac stalpi si centuri - sau grinzi...
Sunt cumva si alte solutii de consolidare in cazul in care o las doar parter? Ca nu vreau sa cada la primul cutremur
Daca fac planseu de lemn apare problema tratarii si a rezistentei in timp. Merita oare?
Porotherm? Ce e ala m-a intrebat un proiectant din localitatea respectiva, linga Constanta
Porotherm! Se lucreaza greu mi-a spus un arhitect de la o firma mare din Constanta
De aceea caut, intreb si ma documentez ca sa pot lua singur o decizie.
Se poate izola casa pe exterior cu extrudat de 5 in loc de expandat de 10, in cazul meu?
Cam la cat ajunge mp de perete din rigips si cat din BCA 15? La faza de glet , adica pregatit pentru lavabil?
zen
QUOTE(nicolaur @ Jul 20 2006, 18:18) *
Multumesc mult Zen.
Am vazut postul tau 725 si e ca una din solutiile pe care mi le-a spus un proiectant: stalpi pe interiorul casei - avantaj ca nu stric zidurile, dar cum se consolideaza zidurile in acest caz?Alta solutie e sa decupez zidurile in zona stalpilor. Care crezi ca e mai indicata? Cand vin apoi cu centurile - sau grinzile acestea nu apasa suplimentar pe ziduri? Proiectantul mi-a zis ceva si de o posibila subzidire, dar in acest caz mai bine demolez. Problema e bugetul. Treaba e ca nu vreau neaparat mansardare, dar nici cu casa asa nu vreau sa stau, si daca tot ii fac stalpi si centuri - sau grinzi...
Sunt cumva si alte solutii de consolidare in cazul in care o las doar parter? Ca nu vreau sa cada la primul cutremur
Daca fac planseu de lemn apare problema tratarii si a rezistentei in timp. Merita oare?
Porotherm? Ce e ala m-a intrebat un proiectant din localitatea respectiva, linga Constanta
Porotherm! Se lucreaza greu mi-a spus un arhitect de la o firma mare din Constanta
De aceea caut, intreb si ma documentez ca sa pot lua singur o decizie.
Se poate izola casa pe exterior cu extrudat de 5 in loc de expandat de 10, in cazul meu?
Cam la cat ajunge mp de perete din rigips si cat din BCA 15? La faza de glet , adica pregatit pentru lavabil?

1.stalpii pe interior iti mananca mult spatiu
2.subzidiri se justifica la alte locatii, nu la o casa
3.nu iti fa probleme de grinzi la planseul de la mansarda, alea o sa reziste 100 de ani
4. cred ca ai vorbit cu ceva retardati, daca nu stiu ce e porotherm. sau poate in sud inca nu a ajuns.
5.te sfatuiesc calduros sa nu bagi bca in casa.
nicolaur
Mai intreba cineva, cand mai ai timp sa ne si raspunzi si inca prompt?

Lemnul folosit la mansarda ar trebui tratat? Cat de des? Cam cat ar fi diferenta in bani intre planseu beton si lemn - la gata plafonul si pregatit pentru parchet sus? Se poate face baie pa planseu lemn?

Poate ca pe aici nu e porotherm unguresc, asa cum recomanzi tu.O sa ma interesez maine. Faptul ca se taie zidurile si se sparge si bruma de fundatie pe care o are casa nu ar afecta zidurile? Ca se ia din spatiu nu ar fi o problema, dar nu inteleg cum leg stalpii din interior de ziduri. Ce solutie as avea daca o las pe parter doar? Aceeasi?

Cam la cat ajunge mp de perete din rigips si cat din BCA 15? La faza de glet , adica pregatit pentru lavabil?Te refereai sa nu fol BCA nici la zidurile interioare? Caramida sau rigips?

Multumesc din nou.

Daca vii pe Litoral fac cinste cheers.gif
zen
QUOTE(nicolaur @ Jul 20 2006, 22:28) *
Lemnul folosit la mansarda ar trebui tratat? Cat de des? Cam cat ar fi diferenta in bani intre planseu beton si lemn - la gata plafonul si pregatit pentru parchet sus? Se poate face baie pa planseu lemn?

Poate ca pe aici nu e porotherm unguresc, asa cum recomanzi tu.O sa ma interesez maine. Faptul ca se taie zidurile si se sparge si bruma de fundatie pe care o are casa nu ar afecta zidurile? Ca se ia din spatiu nu ar fi o problema, dar nu inteleg cum leg stalpii din interior de ziduri. Ce solutie as avea daca o las pe parter doar? Aceeasi?

Cam la cat ajunge mp de perete din rigips si cat din BCA 15? La faza de glet , adica pregatit pentru lavabil?Te refereai sa nu fol BCA nici la zidurile interioare? Caramida sau rigips?

Multumesc din nou.

Daca vii pe Litoral fac cinste cheers.gif

1.lemnul folosit la mansarda se da cu grund antifungicid, antimucegai si anti de toate, dupa care cu solutie de ignifugare. cred ca ar fi de ajuns pt minim 5 ani o tura.la o casa normala, cred ca te costa cam 10 mil, manopera inclusa. se da cu bidineaua.
2. planseul de lemn clar e mai ieftin, nu stiu cu cat.
3.se poate face baie pe lemn, fara probleme, trebuie doar ssa torni sapa pe suprafata baii.
4.io inca nu reusesc sa imi aduc aminte care e polistirenul verde si care alb. ideea e ca plachezi cu dinala alb, care e mai ieftin. 5 de ala verde sunt mai scumpi ca 10 de normal, cred.
5.la zidurile interioare de jos as folosi porotherm de 12, la cele de sus musai rigips.
6. pot sa iti zic ca un perete de rigips dublu placat, cu vata minerala de 10 inauntru , e cam 28 euro/mp, cu toate incluse.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.