Sa construim o casa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120

fastcojo

QUOTE(Trinity @ Jun 11 2006, 16:17) *
A facut cineva casa pe firma?

daca da, cum ati recuperat TVA-ul?

pana la aderare poate fi si asta o solutie.... notangel.gif

Daca este declarata sediul firmei ( deci investitie) atunci TVA se recupereaza integral. Dar a rambursa TVA de la stat inseamna a primi niste controale la singe de la fisc, cu riscul unor amenzi mai mari decit suma recuperata ( asta daca nu va cheama RAFO........).
Daca insa rulati lunar TVA de valori comparabile cu cel dorit a se recupera, atunci merge.Insa asta inseamna ca firma care va lucreaza casa sa faca toate actele la zi, cu toate cheltuielile aferente si cu INCHIDEREA DE DEVIZ la total, adica minim 40% in plus la valoarea facturata. Deci 19% - 40%= iesiti in pierdere intr-un stat ce favorizeaza munca la negru.

Tot ce puteti face este sa bagati unele materiale ( in mod special finisajele fara pret unitar si mobilierul) pe firma dvs, daca are cifra mare de afaceri.
drumaru
O intrebare: cum se calculeaza manopera la o casa la rosu? Sunt intr-o disputa cu un potential executant.
La inceput, mi-a spus ca ia 33 de euro pe mp construit, iar apoi mi-a zis ca imi ia 33 de euro per mp la prima placa, 33 de euro pe mp la a doua, 33 de euro pe mp la a treia si 33 de euro la mansarda (am P+1+ etaj mansardat). Adica daca faceai calculul la 333 de mp construiti x 33 de euro ieseau 11.000 de euro, daca faceai la placi veneau vreo 16.500 (mai ales ca aici intrau si terase, balcoane etc.).

ravms
QUOTE(drumaru @ Jun 12 2006, 10:56) *
O intrebare: cum se calculeaza manopera la o casa la rosu? Sunt intr-o disputa cu un potential executant.
La inceput, mi-a spus ca ia 33 de euro pe mp construit, iar apoi mi-a zis ca imi ia 33 de euro per mp la prima placa, 33 de euro pe mp la a doua, 33 de euro pe mp la a treia si 33 de euro la mansarda (am P+1+ etaj mansardat). Adica daca faceai calculul la 333 de mp construiti x 33 de euro ieseau 11.000 de euro, daca faceai la placi veneau vreo 16.500 (mai ales ca aici intrau si terase, balcoane etc.).

33x333=10989 (placile incluse)
X-plane

Manopera se calculeaza in functie de materialul care intra, adica in functie de antemasuratori.

In mod normal orice executant serios face pretul manoperei pentru fiecare m3 beton, pentru fiecare gk de fier, etc.
Calculul propus este cam empiric.
Ca idee, nu este mult, daca se respecta si lucreaza bine.
ravms
QUOTE(fastcojo @ Jun 12 2006, 09:20) *
In mod normal se iese cu caramida in afara stilpilor.
dar asta se prevede din proiect, pt ca trebuie sa aiba si sprijin acele caramizi ( adica sa nu ramina suspendate 10 cm in aer!).
se practica deseori placarea cu polistiren direct a cofrajului de stilpi/ grinzi, in asa fel incit la decofrare polistirenul ramine direct "lipit" de suprafata in cauza. Insa nu sint de acord cu aceasta metoda deorece se creaza exact acele punti termice de care vorbeam.
Concluzia?

In mod normal zidul este la acelasi nivel cu stilpii/ grinzile/ buiandrugii , si se placheaza INTREAGA suprafata ( inclusiv laterala planseului!) cu postiren. Este mai scump, dar se cistiga la izolatia termica.

PS. Exista niste aparate cu infrarosii ( cred ca termografe se numesc) care "pozeaza" pierderile de caldura pe timpul iernii. Aplicatia lor cea mai buna este de a vedea zonele cu pierderi termice ( de culoare rosie).
Cred ca cei de la amvic au asa ceva, si nu sint singurii.

o sa te contrazic nitel cojo... in momentul in care pui polistirenul direct in cofraj nu se creeaza punte termica, beleaua e ca nu-ti mai iese stilpul la grosimea din proiectul de structura (daca pui polistiren de 5 de ex. stilpul iese cu 10cm mai subtire.. daca ai stilpii de 40 cm.. e de rau nono.gif ).
Intr-adevar, sanatos e sa lipesti polistirenul dupa ce ai terminat casa la rosu pe intreaga suprafata a casei (cum ai zis si tu, si pe stilpi si pe centura)
ciuc
Eu is cu problema cu podul. Si vreau sa inteleg ce sa fac si cum. Care e inclinarea minima (grade) a pantei, la un pod facut clasic, intr-o singura "apa", din astereala si tabla galvanizata, ca sa nu ma apropii de aceasta minima si sa nu am scurgeri, caci am inteles ca o acoperire cu tabla in acest fel nu este perfect etansa. (Stiu, depinde de calitatea executiei, dar, totusi, dati-mi niste repere ale minimului). Pentru ca am in intentie sa-l fac stil mansarda, deci candva "semi-locuibil", deci o sa trebuiasca o izolatie atunci, pe care nu as vrea s-o ud datorita neetanseitatilor.
Multumesc.
zfcristian
cautam urgent ingineri constructori civili pentru un proiect in norvegia. unde ii putem gasi?
daca cei de pe forum ma pot ajuta...
zfcristian@yahoo.com

gugutata
QUOTE(ravms @ Jun 12 2006, 15:42) *
o sa te contrazic nitel cojo... in momentul in care pui polistirenul direct in cofraj nu se creeaza punte termica, beleaua e ca nu-ti mai iese stilpul la grosimea din proiectul de structura (daca pui polistiren de 5 de ex. stilpul iese cu 10cm mai subtire.. daca ai stilpii de 40 cm.. e de rau nono.gif ).
Intr-adevar, sanatos e sa lipesti polistirenul dupa ce ai terminat casa la rosu pe intreaga suprafata a casei (cum ai zis si tu, si pe stilpi si pe centura)

si io te contrazic la rindul meu smile.gif...la constructiile din zidarie portanta cu simburi si centuri din beton armat, zidaria este mai groasa decit un simbure din b.a....atunci se lasa in cofrag, pe partile exterioare, polistiren de 5 cm pt. o zidarie de 30, astfel incit, simburele de 25 X 25 + 5 cm polistiren => 30, aceeasi grosime ca si caramida....acelasi lucru este valabil si la centuri....stilpii de 40 X 40 sau chiar mai mult, sunt veritabile cadre din beton....mai rarut la case obisnuite, parter + 1 etaj, eventual ceva mansarda....rezolvarea cu polistiren in cofrag ( cofrag pierdut ) este des folosita atit la simburi si centuri cit si la planseele din beton armat.....n'am acum fotografii, dar peste ceva zile o sa aduc un exemplu concret in sensul asta....dar...pe undeva ai si dreptate....la constructiile in cadre nu se foloseste solutia "polistiren cofrag pierdut"...sau cel putin nu stiu io death.gif

QUOTE(dorust @ Jun 9 2006, 10:02) *
Multam de sfaturi.
Pentru puntile termice (de la zonele de beton- stalpi grinzi etc) ma gandeam sa folosesc (in locul polistirenului) un porotherm de 10, asta insemnand ca trebuie sa ma retrag cu stalpul in interior fata de zidaria de 38 ca sa ramana spatiul de 10 necesar izolarii (sau sa avansez cu zidaria in exterior fata de stalpi- in acelasi scop).
Am insa o nelamurile daca si la izolarea grinzilor se procedeaza la fel... adica trebuie sa ma retrag cu grinda ? (sau sa ies in afara cu zidaria)
Ce parere aveti ?

(mentionez ca nu fac casa de capul meu, am arhitect si structurist dar vreau sa stiu si eu cum e mai bine din surse serioase inainte de a discuta problemele astea cu ei)

cred ca structuristu' si arhitectul tau au dreptate...am vazut destul de des cazul in care se folosea zidarie de 38 porotherm, la simburi si la centuri se utiliza caramida de 10 tot porotherm....io cred ca'i corect si suficient intr'o oarecare masura....oricum...polistirenul ramine sfint dpdv termic....cit despre grinzi...parerea mea e ca se respecta acealsi detaliu'....

dar....nu te retragi cu simburele sau cu centura....porothermul de 10 este cofrag....zidesti cu el dupa care torni betonul la intersectii....
zen
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&sh...ndpost&p=826503

pt treaba cu stalpii izolati cu porotherm de 10
gugutata

QUOTE(zen @ Jun 12 2006, 20:55) *
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&sh...ndpost&p=826503

pt treaba cu stalpii izolati cu porotherm de 10

si calareti?! smile.gif...treaba profi... photo.gif
fastcojo
QUOTE(ravms @ Jun 12 2006, 15:42) *

Ma refer strict doar la spatiul dintre bucatile de polistiren, loc pe unde betonul ajunge la exterior. Acelea se numesc punti termice, indiferent ca au 5, 50 sau 500 de mm deschiderea.
fastcojo

Cel mai corect mod de calcul este cel bazat pe proiectul de executie, mai exact pe antemasuratorile incluse in el!
Este singurul mod in care poti departaja corect doua sau mai multe oferte, d.p.d.v. financiar!
Toate preturile ce se dau la mp, fie ca este vorba de rosu sau la gata, incep fie sa se ajusteze ( evident in sus), fie ramin constante dar in detrimentul calitatii executiei. Intr-un fel il platesti pe un fierar betonist bun, care asta face de ani multi( si il platesti si pe timpul iernii, ca sa-ti ramina "fidel"!!!), si altfel il platesti pe un neica -nimeni, ce n-are de lucru nici in timpul verii, zice ca face de toate dar nu stie nimic( iar la finalul lucrarii ii zici pa', asta daca sta pina la final, de nu gaseste alta lucrare mai banoasa si te lasa cu fundul in balta!!!).
Iar atunci cind lucrezi cu d'astia, obtii ceva asemanator cu stilpii pozati si postati de mine pe forum ceva mai devreme. Aia este sigur lucrare platita la mp!!!
history
Salutari la toata lumea si spor la construit!Am si eu niste intrebari,daca vreti sa ma ajutati.Parintii mei si-au facut o casa cu mansarda(amprenta la sol e de 104 mp)si eu vreau sa stric mansarda sa construiesc un etaj si o mansarda cu intrare separata(ei au o intrare,iar eu fac o sacra exterioara pt. o intrare separata).
1.pot ridica stalpii si apoi sa umplu cu bca?Cum prind bca de stalp?Asta ca sa punem mai repede acoperisul sa nu-i ploua in cap,pentru ca nu au pus peste parter decat lemn si lut si acum finiseaza parterul.
2.placa lor de pe parter fiind din lemn,cum pot face sa izolez fonic mai bine si sa nu scartaie?Pun polistiren si apoi torn sapa?Daca nu m-am exprimat corect sa ma scuzati,dar nu am legatura cu constructiile.Multumesc anticipat pt. intelegere.
fastcojo
QUOTE(history @ Jun 13 2006, 11:08) *
Salutari la toata lumea si spor la construit!Am si eu niste intrebari,daca vreti sa ma ajutati.Parintii mei si-au facut o casa cu mansarda(amprenta la sol e de 104 mp)si eu vreau sa stric mansarda sa construiesc un etaj si o mansarda cu intrare separata(ei au o intrare,iar eu fac o sacra exterioara pt. o intrare separata).
1.pot ridica stalpii si apoi sa umplu cu bca?Cum prind bca de stalp?Asta ca sa punem mai repede acoperisul sa nu-i ploua in cap,pentru ca nu au pus peste parter decat lemn si lut si acum finiseaza parterul.
2.placa lor de pe parter fiind din lemn,cum pot face sa izolez fonic mai bine si sa nu scartaie?Pun polistiren si apoi torn sapa?Daca nu m-am exprimat corect sa ma scuzati,dar nu am legatura cu constructiile.Multumesc anticipat pt. intelegere.

Din ce sint peretii existenti?
Planseul cum este prins de ei?
Fundatia cum este facuta?

Desi poate ca este inutil, precizez ca inainte de a se incepe modificarea trebuie facuta o expertiza, apoi proiect si dupa aceea AUTORIZATIE!

In privinta intrebarilor puse, nu prea exista raspuns standard, ci numai de la caz la caz. Un singur exemplu: daca "placa" este de lemn, daca mai torni si o sapa peste ea s-ar putea sa nu mai fie etaj, nici parter. Un calcul simplu arata ca 100 mp de sapa de 3 cm grosime ( adica mai putin decit minimul acceptabil) inseamna 3 metri cubi de sapa, adica vreo 6 tone!!!!!!
Asa ca mai degraba merge pus polistiren ( insa neaparat extrudat!) si apoi OSB de minim 12 mm grosime peste el. Dar si ala are vreo 15-20 kg/ mp.
dcorneliu
Am cateva intrebari:
1. ce tip de elemente de fixare pot sa folosesc pentru montare pe perete obiecte de mobilier (bucatarie) pentru casa paianta (lemn + mortar pe baza de var) ?
2. ce se recomanda peste pardoseala de pamant : carton (Matizol) + pietris + nisip (fin) + dusumea cherestea sau carton + vata de sticla + dusumea cherestea ?
3. drenajul pe langa fundatie din piatra de rau se poate face prin sant + hidroizolatie + agregat (nisip si pietris - nu se gaseste pietris curat in zona si transportul costa tare) sau e absolut necesara si teava plastic gaurita la baza fundatiei pe exterior care sa colecteze apa ? Pentru o pivnita situata 50% sub pamant se poate face un drenaj pe interiorul fundatiei (in beci) cu teava de plastic gaurita + agregat ? Casa este situata intr-o zona in panta (se poate asigura o panta naturala de scurgere a apei prin teava de plastic)
4. pentru vopsire pereti interiori cu var, se gaseste var stins gata preparat ?
5. daca la o fundatie din piatra de rau se placheaza exteriorul tot cu piatra de rau cu un liant pe baza de ciment, poate avea loc fenomenul de capilaritate (absorbtia apei din teren si transferul catre partea superioara a fundatiei - se realizeaza astfel o punte continua din ciment intre pamant si structura de lemn a casei) ?
Multumesc anticipat pentru opiniile si observatiile voastre.
history
QUOTE(fastcojo @ Jun 13 2006, 18:40) *
Din ce sint peretii existenti?
Planseul cum este prins de ei?
Fundatia cum este facuta?

Desi poate ca este inutil, precizez ca inainte de a se incepe modificarea trebuie facuta o expertiza, apoi proiect si dupa aceea AUTORIZATIE!

In privinta intrebarilor puse, nu prea exista raspuns standard, ci numai de la caz la caz. Un singur exemplu: daca "placa" este de lemn, daca mai torni si o sapa peste ea s-ar putea sa nu mai fie etaj, nici parter. Un calcul simplu arata ca 100 mp de sapa de 3 cm grosime ( adica mai putin decit minimul acceptabil) inseamna 3 metri cubi de sapa, adica vreo 6 tone!!!!!!
Asa ca mai degraba merge pus polistiren ( insa neaparat extrudat!) si apoi OSB de minim 12 mm grosime peste el. Dar si ala are vreo 15-20 kg/ mp.

Peretii actuali sunt din caramida,fundatia e pentru parter,etaj si mansarda iar structura e din beton cu centura de rezistenta.Nu vrem sa facem dup aureche,dar intrebam ca idee.Ma intereseaz f. mult cum pot prinde bca-ul de stalpi,dupa ce sunt turnati stalpii.
fastcojo
QUOTE(dcorneliu @ Jun 13 2006, 21:04) *
Am cateva intrebari:
1. ce tip de elemente de fixare pot sa folosesc pentru montare pe perete obiecte de mobilier (bucatarie) pentru casa paianta (lemn + mortar pe baza de var) ?
2. ce se recomanda peste pardoseala de pamant : carton (Matizol) + pietris + nisip (fin) + dusumea cherestea sau carton + vata de sticla + dusumea cherestea ?
3. drenajul pe langa fundatie din piatra de rau se poate face prin sant + hidroizolatie + agregat (nisip si pietris - nu se gaseste pietris curat in zona si transportul costa tare) sau e absolut necesara si teava plastic gaurita la baza fundatiei pe exterior care sa colecteze apa ? Pentru o pivnita situata 50% sub pamant se poate face un drenaj pe interiorul fundatiei (in beci) cu teava de plastic gaurita + agregat ? Casa este situata intr-o zona in panta (se poate asigura o panta naturala de scurgere a apei prin teava de plastic)
4. pentru vopsire pereti interiori cu var, se gaseste var stins gata preparat ?
5. daca la o fundatie din piatra de rau se placheaza exteriorul tot cu piatra de rau cu un liant pe baza de ciment, poate avea loc fenomenul de capilaritate (absorbtia apei din teren si transferul catre partea superioara a fundatiei - se realizeaza astfel o punte continua din ciment intre pamant si structura de lemn a casei) ?
Multumesc anticipat pentru opiniile si observatiile voastre.

1.Daca este doar paianta ( caramizi de pamint nears amestecat cu paie), merita incercat cu niste dibluri ca pt gips carton, dar nu din cele ce expandeaza ci acelea care au un filet exterior conic.Daca este si lemn masiv, atunci se poate prinde direct cu holzsuruburi de el.
2.Merge si cu zgura. Vata de sticla si zgura izoleaza si termic. La fel si polistirenul. Iar in loc de dusumea prefer OSB-ul. Este si mult mai plan.
3.fara nisip. Drenajul functioneaza ca si un paratrasnet pt curentul electric: daca nu are legatura la pamint, nu este paratrasnet. Daca apa strinsa nu are unde sa se duca repede si usor, ajunge in fundatie pina la urma.Deci tubul este bun, daca se si varsa undeva apa strinsa in el.Atunci se comporta ca un "paratrasnet" pentru apa care altfel si-ar cauta alte "portite" prin hidroizolatia care nu poate fi refacuta perfect.
4.nu stiu daca se mai gaseste.
5. se poate intimpla asa. Recomand un latex de adaugat in mortarul de ciment, pt a-l face si mai aderent, crescindu-i totodata si impermeabilitatea ( mortarului).
ar_arthur
zen:
"da jos tencuiala si vino cu poze.
ideea e ca, daca ai o structura de lemn umpluta cu pamant, e o chestie.
daca e din vaiuga, casa,(adica din caramizi de pamant)e o alta chestie.

in ultimul caz, pui plasa rabitz si tencuiesti normal, dupa care faci ce vrei:polistiren sau culoare."

casa e SIGUR structura de lemn "umplut" (acoperit) cu pamint.
nu e din vaiuga.
astept sugestii in aceasta varianta.
mersi

PS poze nu am cum sa fac pentru ca e la 110 km de arad si cind ma duc acolo ma si apuc de lucru si o si termin.
dcorneliu
QUOTE(fastcojo @ Jun 13 2006, 22:18) *
1.Daca este doar paianta ( caramizi de pamint nears amestecat cu paie), merita incercat cu niste dibluri ca pt gips carton, dar nu din cele ce expandeaza ci acelea care au un filet exterior conic.Daca este si lemn masiv, atunci se poate prinde direct cu holzsuruburi de el.
2.Merge si cu zgura. Vata de sticla si zgura izoleaza si termic. La fel si polistirenul. Iar in loc de dusumea prefer OSB-ul. Este si mult mai plan.
3.fara nisip. Drenajul functioneaza ca si un paratrasnet pt curentul electric: daca nu are legatura la pamint, nu este paratrasnet. Daca apa strinsa nu are unde sa se duca repede si usor, ajunge in fundatie pina la urma.Deci tubul este bun, daca se si varsa undeva apa strinsa in el.Atunci se comporta ca un "paratrasnet" pentru apa care altfel si-ar cauta alte "portite" prin hidroizolatia care nu poate fi refacuta perfect.
4.nu stiu daca se mai gaseste.
5. se poate intimpla asa. Recomand un latex de adaugat in mortarul de ciment, pt a-l face si mai aderent, crescindu-i totodata si impermeabilitatea ( mortarului).

Multumesc fastcojo.
1.Peretii sandwich sunt formati din: scanduri de lemn pe care s-au fixat la distante de cca 10 cm nuiele (bete subtiri) in cuie si legate cu sarma subtire (0,4 mm). Peste chestia asta s-a dat cu mortar - fata curata peste care s-a aplicat var. Mie mi se pare ca tencuiela de var (cca 2 cm) nu poate sustine prin sistemele clasice mobilierul de bucatarie - ma gandeam poate exista ceva special pentru astfel de situatii. Pe de alta parte pot ajunge la lemn, dar pana la el sunt cca 5 cm (tencuiala + tencuiala dintre nuiele).
2. Zgura de unde se cumpara si cam cum arata ? Polistiren nu merge - fiind la tara, este posibil sa pape soriceii (vin prin pamant) La OSB m-am gandit si eu, dar nu am vazut la magazinele de materiale de constructii din zona si sa-l car din Bucuresti ma ususca transportul (3 RON/Km x 250 Km). Cheresteaua o iau local.
3. Deci sa inteleg ca trebuie pusa teava in canal peste care pun numai pietrisul. Teava va avea iesire in panta (cca 10 grd) , mai jos (unde nu mai afecteaza cladirea).
5. Multumesc de sfat.
Daca mai ai alte comentarii/observatii le astept cu interes.
fastcojo
QUOTE(dcorneliu @ Jun 14 2006, 08:27) *
Multumesc fastcojo.
1.Peretii sandwich sunt formati din: scanduri de lemn pe care s-au fixat la distante de cca 10 cm nuiele (bete subtiri) in cuie si legate cu sarma subtire (0,4 mm). Peste chestia asta s-a dat cu mortar - fata curata peste care s-a aplicat var. Mie mi se pare ca tencuiela de var (cca 2 cm) nu poate sustine prin sistemele clasice mobilierul de bucatarie - ma gandeam poate exista ceva special pentru astfel de situatii. Pe de alta parte pot ajunge la lemn, dar pana la el sunt cca 5 cm (tencuiala + tencuiala dintre nuiele).
2. Zgura de unde se cumpara si cam cum arata ? Polistiren nu merge - fiind la tara, este posibil sa pape soriceii (vin prin pamant) La OSB m-am gandit si eu, dar nu am vazut la magazinele de materiale de constructii din zona si sa-l car din Bucuresti ma ususca transportul (3 RON/Km x 250 Km). Cheresteaua o iau local.
3. Deci sa inteleg ca trebuie pusa teava in canal peste care pun numai pietrisul. Teava va avea iesire in panta (cca 10 grd) , mai jos (unde nu mai afecteaza cladirea).
5. Multumesc de sfat.
Daca mai ai alte comentarii/observatii le astept cu interes.

1. 5 cm este o distanta rezonabila. daca scindurile de care vorbesti au macar 2-3 cm " carne" te poti prinde cu niste holzsuruburi de 4x80 mm direct de ele. Daca nu , cauta sisteme de la Fischer sau Rocast si te prinzi si de tencuiala.
2. zgura poti sa mai gasesti pe la vreo centala termoelectrica pe carbune . Iar daca vin musafiri nepoftiti, ce faci cu hidroizolatia?
OSB-ul este peste tot in tara. La depozite mai mici se aduce poate pe comanda, dar se aduce sigur. In ce zona este lucrarea?
3.Exact. Poti inlocui teava cu o geotextila ( iei de la drumuri in constructie citiva mp!) in care pui acel pietris, apoi faci ca o clatita cu el si ai scapat de teava. Geotextila are rolul de nu lasa sa se colmateze spatiile dintre pietricele cu nisip fin.
5. Cu placere.
dcorneliu
QUOTE(fastcojo @ Jun 14 2006, 09:04) *
1. 5 cm este o distanta rezonabila. daca scindurile de care vorbesti au macar 2-3 cm " carne" te poti prinde cu niste holzsuruburi de 4x80 mm direct de ele. Daca nu , cauta sisteme de la Fischer sau Rocast si te prinzi si de tencuiala.
2. zgura poti sa mai gasesti pe la vreo centala termoelectrica pe carbune . Iar daca vin musafiri nepoftiti, ce faci cu hidroizolatia?
OSB-ul este peste tot in tara. La depozite mai mici se aduce poate pe comanda, dar se aduce sigur. In ce zona este lucrarea?
3.Exact. Poti inlocui teava cu o geotextila ( iei de la drumuri in constructie citiva mp!) in care pui acel pietris, apoi faci ca o clatita cu el si ai scapat de teava. Geotextila are rolul de nu lasa sa se colmateze spatiile dintre pietricele cu nisip fin.
5. Cu placere.

Multumesc pt 1 si 3
2 Am sa caut zgura prin zona.
Multumesc pentru ajutor
ghducu
Saluatre tuturor,

Sunt placut surprins ca am gasit in sfarsit un forum serios si diversificat despre constructii (l-am parcurs in intregime de cel putin doua ori) si asta pt. ca in foarte scurt timp am sa incep ,,sapaturile,, pt. fundatia casei.
Sincer nu sunt in domeniu si am intradevar o teama ca meseriasii nu o sa-mi faca treaba buna.Spun asta pt. ca dupa ce am totol in materie de acte, meseriasul spune ca de Ex.la executarea fundatiei( vorbesc de betonul turnat pana la nivelul solului) nu am nevoie de armatura sau alte legaturu ale acesteia cu elevatia, pe cad in dataliul din proiect am prevazuta armatura cu beton B75. Credeti ca as putea renunta la armatura in favoarea uni beton B150?
Am omis sa va spun ca supr. 130mp parter+garajul si 86mp mansarda

Va rog sa ma luminati. Am vazut fotografiile postate si sunt ambele variante.

worthy.gif
X-plane
QUOTE(ghducu @ Jun 16 2006, 14:03) *
Saluatre tuturor,

Sunt placut surprins ca am gasit in sfarsit un forum serios si diversificat despre constructii (l-am parcurs in intregime de cel putin doua ori) si asta pt. ca in foarte scurt timp am sa incep ,,sapaturile,, pt. fundatia casei.
Sincer nu sunt in domeniu si am intradevar o teama ca meseriasii nu o sa-mi faca treaba buna.Spun asta pt. ca dupa ce am totol in materie de acte, meseriasul spune ca de Ex.la executarea fundatiei( vorbesc de betonul turnat pana la nivelul solului) nu am nevoie de armatura sau alte legaturu ale acesteia cu elevatia, pe cad in dataliul din proiect am prevazuta armatura cu beton B75. Credeti ca as putea renunta la armatura in favoarea uni beton B150?

worthy.gif

Se executa intocmai proiectul. Nici o schimbare la structura de rezistenta fara acordul scris al proiectantului.
zen
QUOTE(ghducu @ Jun 16 2006, 14:03) *
Saluatre tuturor,

worthy.gif

cred ca trebuie sa va mai lamuresc odata cum e treaba asta cu constructiile.
in momentul in care sa fac niste planuri de rezistenta si se construieste o cladire, in caz ca ea pica, raspuns solidar proiectantul, constructorul si dirigintele de santier.
-proiectantul face un proiect de rezistenta, calculat in baza tipului de sol, de cladire, de incarcari ale acesteia, de zona seismica in care se afla.
-dirigintele de santier verifica constructorul sa respecte INTOCMAI proiectul pentru care un om sau o firma isi asuma o RESPONSABILITATE.
-constructorul executa INTOCMAI proiectul.

cam asa se face cand construiesti serios.
acu, vrei sa faci o casa cu muncitorul care, pana mai ieri, cara galetile de ciment la meseriasi, da-i bataie. dar, daca simti un tremur al pamantului, fugi repede din casa, sa nu te prinda in cadere.
cdan
OK, gata, am trecut la next level, adica PARTERUL cu stalpii, si inchiderile cu BCU.
AICI la ce sa CASC ochii?
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.