normal ca nu folosesc copex din plastic.
instalatia de curenti tari este facuta in tubulatura metalica care la randul ei este pozata pe o banda de tabla de fier astfel incat contactul termic in caz de scurt sa fie redus la minim.
oricum instalatia va fi facuta cu sigurante diferentiale peste tot , totul cu merlin gerin si schneider.
cu amperii nu poti sa te joci. never ever.
si instalatia de curenti slabi va fi facuta prin tubulatura de protectie metalica,chiar daca normele nu previn , dar este mai sanatos asa si din punct de vedere al perturbatiilor si sigurantei mecanice.centura de masa prin toata casa pentru tubulatura si prize.
priza de pamant cu tarusi de fier galvanizati, sudati si ingropati in bentonita la baza burlanului cel mai nordic.
sigurante pe fiecare circuit.10 A pentru luminat,16 si 25 pentru prize.(25 circuit pentru masina spalat).
diferentiale de 25 mA pentru fiecare coloana.
cablarea cu impamantare obligatoriu.cabluri de Cu 1,5 lumina, 2,5 priza.
prize shucko cu protectie mecanica la intrare.
separator (heblu) la intrarea in tabloul principal pentru intreruperea de urgenta a intregii case.
eventual unul afara la racordul de la renel dar este cam riscant ca mai vine un hot sau unul pus pe glume si iti taie curentul cand iti este lumea mai draga.
pe holuri instalatie de iluminat de urgenta (f simplu de facut = nu cu lampi standard ci cu un circuit general , alimentat la 12 V cu acumulator de back-up) - ma gandesc la nevasta/copii in cazul in care apare vreo surpriza de la renel.
pe exterior proiectoare cu senzor de prezenta incorporat.
priza de exterior cu clasa de protectie IP cat mai mare (poate vreau sa alimentez o masina de tuns iarba samd).
in fiecare camera 2 prize universale de semnal mic (TV,tel,RJ45) situate in colturi diametral opuse.toate cablele stranse intr-un singur loc (220,TV,tel,RJ45,alarma) pentru o buna gestionare a lor.
ideea este ca recomand pentru cei care isi vor face casa sau isi fac sa proiecteze de la inceput si inglobarea in constructie a tuturor acestpr retele de cable pentru va facilita ulterior folosirea lor.
din punctul asta de vedere nu imi trebuie meseriasi sa ii platesc ca munca asta o fac eu

cu instalatiile sanitare nu este asa de greu iarasi.
izolare termica pentru fiecare circuit pentru a preveni inghetarea instalatiilor si a pierderii de caldura.
pentru centrala termica cred ca este mai bine de lucrat cu instalatie aparenta din cu (desi aspectul poate lasa de dorit).
acum ca intreb eu ceva pe voi. ce stiti de tamplaria de tip termopan din lemn stratificat. este buna de ceva?sau raman la pvc sau aluminiu sau poate pe tamplaria clasica din lemn.