DRUMULHAMZABEYLI-ISTANBUL-ANKARA-NEVSEHIR-GOREMEAm intrat in turcia odata cu rasaritul soarelui.
dintr-o data (,sa fi fost doar autosugestie?)intram in alta lume....soseau mai capata o banda pe sens,marcajul este ireprosabil.
Mergem incetisor respectind limitele de viteza pina la edirne....intram pe autostrada fara probleme,luam de la automat bonuletul si ii dam bice spre istanbul
Ce rasfat....mergeam pe autostrada cu 3 benzi pe sens si pustie in plus de asta.Desi peste noi trecuse o noapte calatoria deja era o placere...admiram terenurile cultivate in proportie covirsitoare,rar am vazut teren neingrijit sau in paragina,turcii avind un soi de obsesie fata de vegetatie.
spre surpriza mea pina la istanbul si ankara chiar am vazut o turcie verde ,cu multi copaci ,cu multe constructii noi si elegante...am vazut dealuri pe care se taiasera copacii si pe care se plantasera deja altii care erau udati cu furtunul,am vazut cu ochii nostrii .
pe la prinz intram in istanbul....vazind in ce hal se merge pe acolo,i-am zis prin statie prietenului meu ...tati,ochii cit sarmaua ca astia ne maninca de vii
e greu de descris stilul...se merge extrem de tare,toata lumea se baga,depaseste schimba benzi dar la 120 la ora...si totusi nu am intilnit blocaje ,desi pe sosea era un maraton aL SCHIMBARILOR DE BENZI
trebuie sa ii lasi pe cei care se baga...e cam obligatia ta sa-i ajuti,sau cam asta am inteles eu din haosul ala....cum era un pic de loc se bagau fara a sta pe ginduri ,cei din spate ferindu-i invariabil....un pic riscant stilul mi s-a parut..
am platit autostrada cu banii jos si am continuat spre bosfor
traversarea a decurs in modul urmator...procedat in felul recomandat de toti cu cardul de la cel din spate...eeei....ce bucurie....ala nu vrea desi eram cu banii in mina...ii arat ca nu am cum sa trec el ma ia de ,mina politicos si imi arata sa merg dupa el si ma duce la ultimul ghiseu din dreapta pe sensul de mers...acolo aveau carduri....iau un card,30 de lire parca taxam si trecem mai departe
atentie!daca mergeti mai multe masini e bine sa va luati cardul ...noi am luat cardul am facut traseul istanbul ankara,am platit cu el bosforul ,autostrada istanbul ankara,la inapoiere autostrada de la goluck -istanbul si am ramas fara bani pe el ,cea de-a doua masina nemaitrecind.
am mers din nou la ultimul ghiseu din dreapta ,i-am aratat cardul si i-am zis ca nu mai merge...la scanat si mi-a aratat ca mai aveam 1,4 lire ....la el l-am incarcat iar cu vreo 20 de lire si am platit autostrada pina la istanbul pentru a doua masina si apoi pentru amindoua istanbul edirne
eu zic ca daca sunteti mai multe masini se merita sa luati card...e mai comod ,treci mai rapid.....atentie insa...CARDUL NU POATE FI FOLOSIT PENTRU DOUA TRECERI CONSECUTIVE...adica daca sunteti un grup e bine sa lasati cite o masina straina intre voi altfel nu merge
turcia e o tara frumoasa ...am constatat asta pina la ankara si dupa
desi am condus 1500 de km pina la goreme ,nevsehir drumul m-a obosit mai putin decit un drum bucuresti oradea ....pe care il fac de vreo 4 ori pe an si care invariabil ma rupe in doua
este usor sa conduci printr-o tara fara trafic si cu drumuri care ocolesc localitatile cum e in bulgaria... si intr-o tara prin care am mers vreo 800 de km pe autostrazi ,si apoi pe drumuri cu doua benzi pe sens.....cu sensurile de mers separate......drum care in romania ii zicea cu siguranta autostrada
e usor sa conduci in conditii decente cu un anumit grad de atentie si cu un pericol potential mic.....si cu totul altfel e sa conduci in romania unde ai drumuri cu o banda pe sens cu sensurile lipite(cazul lui E85).......toate astea te obliga sa fii extrem de atent la cei ce dapasesxc din fata si se baga la risc....,la cei din spatele tau care vor sa depaseasca ...si la depasirile tale....practic multe ore stai incordat continuu ,cu atentia conectata la parametrii maximi......
pe cind drumul prin turcia a fost un vis
seara pe la ora 18 ajungeam la goreme cappadocia dupa aproape 1500 de km cu o medie de 100 km/h
am intilnit doua echipaje de politie cu masinile puse de-a latul pe marginea drumului si politisti cu ochelari de soare care priveau alene traficul
drumul spre ankara a fost plin de camioane cu niste prelate uriase duble ca volum cit camioanele ...cred ca tranportau bumbac sau ceva textile ...erau hazlii asa mari
desi am ajuns relativ obositi,totul a fost ok
am avut trei copilasi in masini ...doi plus unul
avind probleme cunoscute de rau de masina la plecare le-am dat cite o pastila de
emetostop iar rezultatele au fost miraculoase
plictiseala le-a fost alungata de un laptop alimentat cu un adaptor de la bricheta masinii si un dvd portabil plus 20 de dvd-uri cu desene.
electronica si-a facut datoria cu brio ,neexistind plictiseala sau binecunoscutele intrebari
ciiiit mmaaaaiiiiii aveeeeemmmm????
citeva informatii despre capadocia ...merita
http://www.crestinortodox.ro/Goreme___Parc...a-24-18284.html
GOREMEodata intrat in valea care gazduieste minunatiile postate in linkul de mai sus parca intri in alta lume
este extrem de cald,un soare torid,ucigator,si atmosfera este extrem de uscata
dupa cum am spus mai sus la goreme am ajuns pe la ora 18 ,si imediat am inceput sa cautam hostelul unde facusem rezervare....prin hostelclub....numele acestuia fiind Nomad cave hotel
dupa intrebari si mersul cu masinile pe niste stradute gen lipscani marginite de constructii de piatra am ajuns in sfirsit
aici am avut o clipa de uluire...desi ni se confirmase prin mail rezervarea si ca totul e ok am intrat intr-o curte betonata si cu multe arcade de piatra in care se repara si se zideau niste pereti
peste tot o multime de puradei si de femei ....initial am zis ca am nimerit intr-o satra....deja cautam coliba unde vom dormi
le-am aratat mailul de rezervare....s-au scuzat ca sunt in reparatii sau ceva de genul si la aceeasi bani(50 de euro doua camere ,cu 4 si respectiv trei paturi ) am stat la bedrock hotel sau ceva de genul....a fost super fain camerele super ok,usi gen ev mediu ,ferestre idem ,camera facuta din piatra aia din zona ,baie super ok.......desi eram rupti unul din patroni un tip de vreo 30 de ani foarte amabil ,ne-a luat de mina si am mers pe stradute in sus pina intr-un punct aflat pe o inaltime de unde vedeam toate valea ,toate constructiile alea fabuloase in stinca,toate formele ciudate si impresionante create de natura
acolo am vazut asfiintitul.....alaturi de chinezi ,nemti ,italieni,americani si alte natii.....eram intr-un un babilon pe o stinca imensa ...a fost fabulos,incredibil si greu de redat in cuvinte...esti practic in alta lume,pe o alta planeta,e un peisaj de science fiction
am coborit apoi sa mincam....am identificat rapid un bancomat care livra euro ,lire,dolari...ce vroiai,numai cardul sa fie alimentat...am scos citeva sute de lire si am plecat la masa ....am ales o terasa ,si am mincat cu 6 lire cel mai bun kebab la farfurie existent pe lumea asta
o combinatie incredibila de carne ,salata si ceapa ,o portie imensa pe o farfurie imensa finalizata cu o efes rece...un vis
apoi am bagat in prize...laptop,camera ,telefoane,aparat foto...daca ma credeti aveam o punga de incarcatoare imbirligate intre ele
am facut o baie fierbinte apoi am adormit bustean...
dimineata colegul meu a fost trezit de muezin....eu am ramas neclintit in pat pina spre ora 9.....
am plecat apoi sa vizitam parcul national goreme unde am petrecut citeva ore...desi cred ca ar trebui citeva zile
este uluitor....inchipuiti-va o vale imensa pina de stinci imense ce rasar din pamintul ala sterp( in turcia am vazut pamint rosu ,verde ,albastru violet....e incredibil,probabil de la mineralele din sol)...si toate sint gaurite de mina omului care a creat locuinte ,locuri de servit masa ,biserici ...este un paienjenis imens de caverne .....in care ,temperatura este cu 20 de grade mai mica decit afara unde erau peste de 40 de grade
practic e senzatia cind intri din zapuseala intr-o camera cu aer conditionat...
toata zona a fost creata de mina crestinilor care acum 2000 de ani cind s-au refugiat de prigoana romanilor in aceste zone si au creat aceste minunatii in stinca (care are un anumit grad de friabilitate modelindu-se mai usor)
goreme...inseamna
acolo unde nu ne puteti vedeape la orele 14 am plecat spre antalya.....ne astepta un drum de 600 de kilometri,prin niste munti nesfirsiti,cu loganul prietenului nostru ramas aprope pe zero la benzina prin mijlocul pustietatii ,cu un gps care ne-a dus prin sate uitate de lume(am vazut turcia la ea acasa

)
in antalya , de fapt in belek am ajuns la miezul noptii,dupa ce am iesit cu greu din muntii aia imensi care nu se mai terminau
=va urma=