ale cui sunt filmele romanesti?
Pagini: 1, 2

ciureanuc

am o intrebare: filmele romanesti de dinainte de 1989, facute cu buget de stat, comunist, folosind ca figuratie armata, salariile actorilor fiind platite din "banul public".... ale cui sunt?
Cine are dreptul de autor pentru ele si de ce?
Marius1989
QUOTE (ciureanuc @ Aug 26 2008, 01:13) *
am o intrebare: filmele romanesti de dinainte de 1989, facute cu buget de stat, comunist, folosind ca figuratie armata, salariile actorilor fiind platite din "banul public".... ale cui sunt?

Nu știu răspunsul corect juridic, dar îmi spun părerea cum ar trebui să fie. Se exagerează cu drepturile de autor (nu numai la filme, și la programe de computer etc.). Am văzut că actrița din filmul "Veronica" a dat-o în judecată pe fosta ei regizoare și CNC-ul că de ce exploatează acum filmul fără să-i dea și ei un ban. Regizoarea cumpărase drepturile de difuzare de la CNC.

Tipa cere vreo 20000 de euro, cred că asta egalează toate încasările cu filmul "Veronica" din ultimii 5 ani.

S-a făcut un film cu 100 de actori. Dacă vrei să-l redifuzezi peste 10 sau 20 de ani, sau să scoți DVD-uri cu filmul, trebuie să găsești pe toți ăștia 100 de actori să le ceri acordul și să le plătești drepturile? Atunci devine imposibil să mai exploatezi un film vechi, va rămîne filmul prăfuit în arhivă spre dezavantajul chiar al actorilor care au nu doar interes să încaseze un ban ci și să fie cunoscuți de public, apreciați pentru munca lor. Problema nu e atît suma de bani care ar trebui plătită ci faptul că e imposibil să-i mai găsești pe toți cei 100 de actori ca să le dai cei 5 sau 10 lei care li se cuvin (că mai mult nu cred c-ar reveni fiecăruia după cîți bani se scot din difuzarea filmelor românești). Unii poate au murit între timp, trebuie să cauți moștenitorii.

Părerea mea e că drepturile de autor pentru filme trebuie să aparțină exclusiv casei de producție (firma care a dat banii pentru producția filmului). Actorii au primit salariu pe perioada cît au jucat, să se mulțumească cu asta și cu gloria. Dacă filmul e un succes în viitor vor putea cere salarii mai mari - ăsta e cîștigul lor.

Pollux
eu stiu ca drepturile de autor pentru operele de arta si de cultura sunt valabile o perioada limitata. huh.gif
pai cum ar fi sa ii punem lui Eminesc bani in cont de fiecare data cand reeditam o carte cu poeziile lui? biggrin.gif
Mosotti
e limitata la zeci de ani. ideea este ca daca faci un dvd cu tine recitind poeziile lui eminescu nu inseamna ca oricine il poate avea pe gratis pentru ca eminescu e mort de 100+ ani

e normal ca oricine sa poata da pe oricine in judecata, de-aia exista tribunale. nu inseamna ca o sa si cistige ceva atita timp cit contractul semnat acum jde ani cu comunistii nu prevedea royalties
eddingro
œ Sergiu Nicolaescu: “Covaci, practic, nu e autor de muzica de film“
de Ivana Vlad Realitatea Romaneasca
Joi, 11 august 2005, 0:00

La 15 ani de la revenirea in tara, Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, s-a hotarat sa recupereze datorii vechi de trei decenii. Muzicianul este hotarat sa-si faca dreptate si a intentat mai multe procese.

Liderul trupei Phoenix, veteranul Nicu Covaci, a iesit recent la rampa cu o declaratie belicoasa, in care anunta ca ii va da in judecata pe ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, pe regizorul Sergiu Nicolaescu si Uniunea Compozitorilor pentru a-si recupera drepturile de autor restante pentru perioada in care membrii formatiei nu s-au aflat in Romania.

Declaratia, in care preciza ca in toamna va intenta mai multe actiuni judecatoresti, a fost facuta in week-endul trecut, cand trupa a sustinut un concert caritabil la Focsani, insa Covaci le intentase proces dinainte.

Nu este singura inadvertenta in declaratii, avocatul lui Nicu Covaci, Matei Sovarel, neincluzand pe lista proceselor intentate deja si pe cele cu ministrul Iorgulescu si cu Uniunea Compozitorilor.

Nicu Covaci: “Vor trebui sa plateasca“

Iata cum a argumentat liderul trupei Phoenix revendicarea facuta la mai bine de 15 ani de la revenirea in tara (la 2 ianuarie 1990 era la Timisoara, conform declaratiilor sale): “Si dupa ’75, cand am plecat noi din tara, s-au mai gasit pe piata albumele noastre. Cineva a castigat bani pe chestia asta.

Probabil ca daca s-ar fi respectat drepturile de autor, aveam bani acum sa cumparam o casa de cultura. Acum, cei care nu au respectat aceste drepturi vor trebui sa plateasca. Prima actiune in instanta o vom deschide impotriva lui Sergiu Nicolaescu (care a folosit muzica celor de la Phoenix pe coloana sonora a filmului “Nemuritorii“ - n.r.).

Apoi vom actiona in instanta si Uniunea Compozitorilor din Romania, fiindca nu a facut nimic ca drepturile de autor sa fie respectate aici“, a declarat Nicu Covaci, care luni a plecat la resedinta sa din Spania.

Regizorul Sergiu Nicolaescu nu recunoaste nimic

Rep: Ce parere aveti despre amenintarea cu proces lansata de Nicu Covaci pentru filmul “Nemuritorii“?
Sergiu Nicolaescu: Sa ma dea in judecata! Eu nu i-am comandat lui nici o muzica, eu nu i-am comandat nici un contract. El a fugit peste granita si am avut de-a face cu Securitatea.

Rep: Dar cine a “comandat“ muzica?
Sergiu Nicolaescu: Muzica i-am comandat-o lui Tiberiu Olah, iar inginerul de sunet Anusavan Salamanian a folosit trei-patru melodii care fac 20 de minute din muzica celor de la Phoenix. Am fost de acord sa le folosesc in filmul “Nemuritorii“, iar Covaci a fost fericit ca muzica e folosita in film.

Rep: Dar Covaci va incrimineaza pe dvs.?
Sergiu Nicolaescu: El trebuie sa discute cu RomaniaFilm. Ma surprinde ca foloseste numele meu. Nicu Covaci, practic, nu e autor de muzica de film. Mi-a intentat proces, dar ca regizor eu nu i-am comandat nimic. Producatorul filmului “Nemuritorii“ era Casa de Filme 5, al carei director era Dumitru Fernoaga.

Securitatea a venit la ei sa le spuna sa scoata numele Phoenix de pe genericul filmului, dar eu le-am spus sa nu faca acest lucru. Covaci se face ca nu-si aduce aminte!

Rep: Si totusi sunteti primul pe lista de procese.
Sergiu Nicolaescu: Am avut cu el o discutie amiabila in urma cu doi ani, i-am amintit ce s-a intamplat la vremea aceea, si acum face tambalau. El a cules din folclor trei melodii, le-a prelucrat si le-a cantat cu succes. Nu este autor de muzica de film.

In lege se spune ca autorul muzicii de film e cel care a primit comanda si a compus muzica special pentru film, iar Covaci nu a primit nici o comanda in acest sens si nici nu a compus muzica pentru filmul “Nemuritorii“. Eu nu am nici o treaba cu acest domn.

Din momentul in care am preluat filmul pe casete si DVD-uri (cu firma Transglobal), eu am platit Uniunii Compozitorilor drepturile care i se cuveneau legal. Covaci mi-a zis ca a primit 3 milioane de lei pentru aceste drepturi de autor, dar si eu iau tot sume mici.

Patru procese pentru 60.000 de euro

“Obiectul litigiului e legat de coloana sonora a filmului «Nemuritorii», produs in 1974 si regizat de Sergiu Nicolaescu. Sunt pana in 30 de minute de muzica compusa de Nicu Covaci, iar Tiberiu Olah e coautor al coloanei sonore. Filmul a fost difuzat in tara din 1974 pana incoace. In ’77, formatia Phoenix a plecat din tara, iar Covaci a fost scos de pe afis.

Drepturile de autor cuvenite din compozitia coloanei sonore, potrivit legislatiei, nu au fost incasate deloc pentru filmul «Nemuritorii». Din 2002, CINE TV Film Production Import-Export SRL, firma lui Sergiu Nicolaescu, a fost licentiata de catre CNC, ei la randul lor contractand cu Transglobal Media.

Iar Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMRADA) n-a reusit sa ia de la Transglobal Media decat un milion si ceva de lei. Noi vrem sa vedem ce s-a intamplat cu drepturile de autor cuvenite muzicii. O alta problema este cea a difuzarii la televiziuni. Filmul «Nemuritorii» e vandut in strainatate pe casete si DVD-uri si a fost difuzat si la televiziunile din strainatate.

Acest lucru putea fi facut cu acordul regizorului Sergiu Nicolaescu si al CNC, respectiv RomaniaFilm. Din aceasta forma de exploatare, cei trei implicati - regizorul, scenaristul si Nicu Covaci - ar fi trebuit sa primeasca bani. Au fost dati in judecata firma lui Sergiu Nicolaescu, CINE TV Film Production Import-Export SRL, CNC, RomaniaFilm si UCMRADA.

Urmeaza primul termen de judecata in toamna, la 24 octombrie, la Tribunalul Bucuresti, cu toti paratii. Estimativ, cerem pentru drepturile de autor la filmul «Nemuritorii» 60.000 de euro, in care intra atat drepturile de autor pentru coloana sonora, cat si cele de difuzare a filmului in strainatate“, ne-a precizat Matei Sovarel, avocatul lui Nicu Covaci.œ

http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1215913...muzica-film.htm
Mosotti
bun, e de 3 ani chestia aia, a primit 60.000 de euro?
ciureanuc
Ma gandeam ca actorii au fost platiti (boiereste) de popor, sa toarne niste filme.
Poate sunt comunist astazi, dar ma gandesc: daca noi ti-am dat salariu, si casa de productie a fost a statului, tu ce .... vrei ??? Sa ce? Ce bani sa-ti mai dea? Nu ai fost platit de o casa de productie?
Ma rog, poate nu inteleg eu cum sta treaba

Raspunsul la "Dar pe tine ce te freaca grija?" este: am vrut ieri sa vad "Razbunarea Haiducilor", cu Emanoil Petrut.
Eu sunt un devorator de filme vechi romanesti. Nu conteaza daca sunt cu comunisti, alb-negru, proaste, bune: iubesc actorii romani si filmele romanesti. Daca nu-mi place actiunea, ma uit la cadrele din spate: vad cum erau atunci orasele, casele, usile blocurilor, draperiile de la geam.

So, ieri, 11 noaptea, "Razbunarea haiducilor"... am urmarit o copie mizerabila de pe Tele7abc sau ceva de genul...
Cine editeaza filmele, cine se ocupa de DVD-uri/CD-uri, etc.??
Daca as fi ministrul culturii, as da o lege ca toate filmele de dinainte de 1989 sa fie codate calitate DVD si sa fie moka in biblioteci sau pe serverele ministerului. Sa fie sponsorizate de firme care sa aiba reclame in film, sa fie reclame in loc de "jurnal" (cum era la cinema inainte) dar SA FIE!!!
Am inteles ca in vest, colectiile de pelicule sunt pastratate izoterm si recopiate odata la cativa ani, pe pelicule noi... huh.gif

Mai am o singura vorba despre actorii si poetii romani: "poetul nepereche" (oricare ar fi el) avea un salariu de 10.000+ pe luna, cand un muncitor avea 1000+ . Am auzit pe un post TV ca Arghezi era atat de zgarcit incat atunci cand venea postasul cu salariul, numara in fata lui sa vada daca sunt toti banii, si nu-i lasa nici macar 10 lei...
Despre ce drepturi de autor vorbim aici??? Drepturi de autor dupa ce ai fost platit cu salariu?
(eu mai lucrez freelancer... am contract "pe drepturi de autor": adica fac "creatie" si o cedez celui care ma plateste... la actori cum e??)

P.S.: bine ca mai scot ziarele astea niste DVD-uri! Dar ele nu vor scoate niciodate filme care nu au avut mare audienta la public. Ca daca va spun de filmul "Singuratatea Florilor" cu Toma Caragiu si Radu Beligan, filmat in Bucuresti (atunci cand Colentina era cel mai nou cartier din Bucuresti)... Eu nu ma uit la filmul comunist, la propaganda; ma uit la oras, la cum arata Colentina in '68, la cum era imbracata lumea, cat de aglomerat era pe strazi (a se citi PUSTIU de masini)... am avut noroc ca l-am "piratat" de pe National TV.
Mai, dar nici "piratat" nu e corect, pentru ca filmul ala NU E LA VANZARE! Si nici nu va fi vreodata... si MOARE!!! confusedsmiley.png
De filmele "Duhul Aurului", "Cuibul de viespi" ati auzit? Si nici nu veti auzi, pentru ca nu sunt "comerciale", nu le va lua un ziar sa le codeze pe DVD. sad.gif Tot de la TV sunt "piratate" si astea... B1TV si Tele 7abc au facut treaba buna... ma rog, lumea va spune ca filmele astea erau ieftine, de asta...

Mosotti
in primu rind filmele dinainte de 89 si chiar si cele de dupa 89 sint, cu putine exceptii, proaste rau. la toate capitolele. in al doilea rind, nu poti face din cacat bici si nici din filmele romanesti partial color calitate dvd. daca imi aduc bine aminte lucas a cheltuit ceva de genul 10 milioane de dolari in anii 90 pentru a restaura trilogia star wars, ori de banii ai mai bine s-ar baga curent in citeva sate w00t.gif

tu esti doar nostagic, mie de exemplu imi vine sa borasca daca vad un film cu vreun agronom care se indragosteste de profesoara din satul in care a fost trimis dupa absolvire impotriva dorintei lui puke.gif
ciureanuc
nostalgic la 30 de ani? Nu cred. peacefingers.gif
Agronomul ala il stiu... era Vladimir Gaitan... si e SINGURUL agronom indragostit de profesoara din sat.
In alte filme in care apar agronomi, ingineri -> ei nu au fost trimisi impotriva dorintei lor, ei au ajuns din convingere! wink.gif Unul din ei este si Florin Zamfirescu sau Emil Hossu...

Dar filmul "Asta seara dansam in familie" il stii? Cu Dem Radulescu si Sebastian Papaiani. Mai, MOR DE RAS! E plin de replici faine, gandite subtil.
Sunt multe filme care merita codate si date publicului. Macar in biblioteci!!

Dar nu sa le recoloreze, chestii scumpe... oare la cele care au aparut pe DVD s-a muncit atat de mult? La "Nea Marin", "Liceenii", filmele lui Sergiu Nicolaescu... s-a muncit oare atat de mult?
Am cumparat 90% din DVD-urile facute de Jurnalul, Adevarul... man, arata BETON. Se vede super tare! Da, format 4/3, da, sunet mono... dar macar nu vezi purecii de la TV! (ca eu am multe filme codate de cand era tele 7abc angel.gif )

spui ca filmele sunt proaste si codarea va fi la fel de "buna": daca s-ar scoate DVD-uri cu filme romanesti, la pret de 50.000 DVD-ul (cu sponsor pe DVD, cu reclama in film, etc - sa iasa ieftin) eu as cumpara de cateva milioane bune...
Nu stiu cine spunea de cinema-urile din State: daca vrei sa vezi filmul fara reclama in el platesti un pret, daca vrei mai ieftin, alegi sala unde se mai baga si spotul sponsorului... mi se pare de bun simtz sa se faca asa.

edit: http://www.youtube.com/watch?v=T2gucLKo87w "nu vreti sa bem o bere si sa sacrificam cativa mici?" ha ha ha.
"sunt atat de putini baieti in oras, ca la unele baluri dansam asa... fete cu fete". "Asta e o problema grava, a sesizat-o si ONU"... smile.gif
Ivanitch

Cu cateva exceptii singurul mod in care m-as uita la filmele facute pe vremea lu' ceasca ar fi sa ma plateasca. Exceptiile sunt filmele lui Daneliuc ("Glisando" si altele) si "Concurs" al lui Dan Pita. In rest - no comment.
Sukar
Sunt destule filme bune de pe vreme lui ceasca puse insa inumbra de Sergiu Nicolaescu...ma uitamzilele trecute la "noi cei din Linia intai" sa mor de ris! Merita vazute.
Apoi ce sa mai zic de Liceienii (altul pe care l-am re-vizionat recent sa ma distrez), atit de fals si prefcut, cum dansau ei pe muzica "usoara" roamaneasca si tineau sedinte UTC.

Nu stiu insa cine isi mai aduce aminte de mobilizatoarele piese de teatru de Marti seara! capodopere! M-as tavali de ris sa mai revad macar o piesa.
brigazile_martirilor
QUOTE (Ivanitch @ Aug 26 2008, 13:41) *
Cu cateva exceptii singurul mod in care m-as uita la filmele facute pe vremea lu' ceasca ar fi sa ma plateasca. Exceptiile sunt filmele lui Daneliuc ("Glisando" si altele) si "Concurs" al lui Dan Pita. In rest - no comment.

Pas in doi? sleep.gif

Reconstituirea? dry.gif

QUOTE (ciureanuc @ Aug 26 2008, 01:13) *

ale boborului, bah tongue.gif ..boborului de pe DC++ laugh.gif
Mosotti
QUOTE (ciureanuc @ Aug 26 2008, 12:15) *
nostalgic la 30 de ani? Nu cred.
Agronomul ala il stiu... era Vladimir Gaitan... si e SINGURUL agronom indragostit de profesoara din sat.
In alte filme in care apar agronomi, ingineri -> ei nu au fost trimisi impotriva dorintei lor, ei au ajuns din convingere! wink.gif Unul din ei este si Florin Zamfirescu sau Emil Hossu...

bravo lor, asta nu inseamna ca nu mi-ar veni sa borasc

Dar filmul "Asta seara dansam in familie" il stii? Cu Dem Radulescu si Sebastian Papaiani. Mai, MOR DE RAS! E plin de replici faine, gandite subtil.
Sunt multe filme care merita codate si date publicului. Macar in biblioteci!!

stiu cam toate filmele si nu-mi prea vine sa mor de ris. de exemplu alea cu BD, la care o gramada se sparg de ris mi se pare cit se poate de penibile w00t.gif

Dar nu sa le recoloreze, chestii scumpe... oare la cele care au aparut pe DVD s-a muncit atat de mult? La "Nea Marin", "Liceenii", filmele lui Sergiu Nicolaescu... s-a muncit oare atat de mult?

nu stiu cum arata filmele alea pentru ca nu mi-am luat ziarele, dar pot sa zic fara sa fiu absolvent de regie si alte aberatii ca sint cit se poate de prost regizate, prost montate, iar muzica cu mici exceptii sparlita, mai ales din "war of the worlds", ceea ce este destul de penibil laugh.gif nu mi-a placut niciodata nea marin ala, dimpotriva. si ca sa ma refer tot la filmul ala, in afara de amza pellea TOTI actorii sau ce-o fi aia, sint EXECRABILI w00t.gif

Am cumparat 90% din DVD-urile facute de Jurnalul, Adevarul... man, arata BETON. Se vede super tare! Da, format 4/3, da, sunet mono... dar macar nu vezi purecii de la TV! (ca eu am multe filme codate de cand era tele 7abc angel.gif )

pai misca antena si nu mai ai pureci

spui ca filmele sunt proaste si codarea va fi la fel de "buna": daca s-ar scoate DVD-uri cu filme romanesti, la pret de 50.000 DVD-ul (cu sponsor pe DVD, cu reclama in film, etc - sa iasa ieftin) eu as cumpara de cateva milioane bune...

asta pentru ca 50.000 e fix pix. dar acuma ca sint cu 250.000, cumperi?

Nu stiu cine spunea de cinema-urile din State: daca vrei sa vezi filmul fara reclama in el platesti un pret, daca vrei mai ieftin, alegi sala unde se mai baga si spotul sponsorului... mi se pare de bun simtz sa se faca asa.

nu cred ca e ceva generalizat

edit: http://www.youtube.com/watch?v=T2gucLKo87w "nu vreti sa bem o bere si sa sacrificam cativa mici?" ha ha ha.
"sunt atat de putini baieti in oras, ca la unele baluri dansam asa... fete cu fete". "Asta e o problema grava, a sesizat-o si ONU"... smile.gif

haha crybaby.gif
amonra_71
Filmele acelea vechi românești sunt parfum pe lăngă sitcomurile moderne. Și actorii, ce să mai vorbim.
Părerea mea e că aș arunca la budă chestiile astea noi gen la bloc sau alte mizerii și m-aș uita de o mie de ori la Secretul lui Nemesis și alte asemenea.
ciureanuc
QUOTE (amonra_71 @ Aug 26 2008, 14:45) *
Filmele acelea vechi românești sunt parfum pe lăngă sitcomurile moderne. Și actorii, ce să mai vorbim.
Părerea mea e că aș arunca la budă chestiile astea noi gen la bloc sau alte mizerii și m-aș uita de o mie de ori la Secretul lui Nemesis și alte asemenea.

eu am vrut sa fiu baiat fin si nu am dat exemplu de nici un film de pe Acasa... smile.gif
daca aia dinainte de '90 erau falsi, ma intreb cum joaca "adevaratii" de dupa '90... mai ales astia de pe Acasa & shit.
imi pare rau ca vad unii din fostii actori facand un ban cu mizeriile astea. nene, SUNT FALSI! Mult mai falsi decat inainte de '90!!!
In afara de "Mondenii", eu nu mai vad nici un "joc actoricesc" care sa merite atentie... mai erau cateva din scenetele micute de la fosta "Chestiunea Zilei"... ce alte prestatii (de la TV) de dupa '90 mai merita bagate in seama?

edit: Am vazut review la ultimul film al lui Nicolaescu. daca e review, se presupune ca au ales cele mai bune scene, nu? Doamne! Cat de fals! Exact cum imi spunea mama mea cand eram mic si ma prosteam: "de ce joci teatru!??". Cam asa le-as spune tuturor actorilor.... mai, si ce actori! Actori care candva au fost TARI, foarte tari... sad.gif
kkLM
Am citit topicul cu speranta de a afla si alte lucruri noi legate de drepturile de autor in afara celor pe care le stiu deja dar se pare ca este un topic plin de spam (si moderatorul tine isonul spamerilor).
Ceea ce stiu eu e ca drepturile de autor curg in toata viata creatorului si 50 de ani dupa moartea acestuia (atentie! drepturile de autor si nu dreptul de exploatare - recte proprietatea si nu uzufructul) si de regula se traduc printr-o suma fixa si niste procente din vanzarile produsului de aceea consider ca Nicu Covaci si altii ca el sunt foarte indreptatiti (macar dpdv moral) sa ia si pielea de pe cei care au exploatat aceste drepturi de-a lungul timpului (chiar pana la concurenta tuturor sume castigate de-a lungul timpului).
A venit vremea ca aia care inca mai considera proprietatea ca fiind moft sa ia palmele pe care le merita mintile lor intunecate in negurile comunismului.
E un topic in care se discuta despre drepturile de autor si nu despre calitatea filmelor, pot sa fac un film despre o basina, atat timp cat va produce venituri eu am dreptul sa primesc procente din acele venituri (in functie de implicarea in acel proiect), restul e cancan, materie prima pentru spameri.
ciureanuc
QUOTE (kkLM @ Aug 27 2008, 22:14) *
Am citit topicul cu speranta de a afla si alte lucruri noi legate de drepturile de autor in afara celor pe care le stiu deja dar se pare ca este un topic plin de spam (si moderatorul tine isonul spamerilor).

Vorbesti de parca poiana lui Iocan e sectiunea de juridic... daca vrei informatii legale despre drepturi de autor, du-te la sectiunea juridic.
Am sa dau un citat dintr-un referat: "In poiana lui Iocan se intalneau oamenii duminica, sub diverse pretexte. Acolo se creeau liderii informali ai comunitatii si acolo se luau deciziile reale ale vietii satului, nu in primarie sau la judet?"
Tu vroiai sa-ti faci lucrarea de diploma dupa ce scriu userii pe forumul asta?
Si oricum, daca tu stii atat de multe despre drepturile de autor (asa cum spui), poti sa vii sa ne dai lectii. smile.gif
De asta am si deschis topicul - sa vina unul sa explice ce si cum, sau macar sa-si dea cu parerea.

Tot eu am sa incerc sa comentez ce ai scris, poate intelegi nedumerirea mea: tu spui: drepturile de autor curg in toata viata creatorului si 50 de ani dupa moartea acestuia (atentie! drepturile de autor si nu dreptul de exploatare - recte proprietatea si nu uzufructul) daca esti bun sa explici care e diferenta intre dreptul de exploatare si uzufruct, ar fi si mai clar. wink.gif

Si daca poti sa gandesti iesind putin din sistemul tau de referinta = sa incerci sa raspunzi cu ce crezi la problema: daca statul comunist a platit actorii din banii publici (si i-a platit boiereste pe unii), de ce mai trebuie sa le dam bani acum? care e faza? Ale cui sunt filmele si de ce Ministerul Culturii nu face nimic? Este blocat din cauza acestor drepturi de autor sau chiar il doare la basca?
Cu umila mea parere de dtp-ist, ma gandesc ca actorii au dreptul pe munca lor daca nu si-o vand nimanui... tu ce spui? eu daca iti vand o pictura, mai am vreun drept asupra ei?
De exemplu, actorii care filmeaza telenovele pentru MediaPro... ai idee cum arata un contract? Ca eu nu... so, aia iau salariu si apoi mai iau bani si cand se redifuzeaza filmul, daca se mai redifuzeaza?
kkLM
Ah, atunci te rog sa-mi primesti scuzele, credeam ca vrei sa afli care e situatia filmelor sau a altor creatii intelectuale dpdv legal si nu dpdv gargaricesc. Greseala mea ca m-am bagat!
Inainte de a ma retrage din discutie o sa explic unele lucruri: nu sunt expert in domeniu deci nu prezint adevarurile absolute din textele de lege ci doar o interpretare si o punere cap la cap a ceea ce stiu.
Exploatarea (desi folosesc termenul oarecum fortat) este dreptul unei persoane de a folosi un lucru si de a-i culege fructele (adica chiar uzufructul), proprietatea presupune si dreptul dispozitie (vindere, distrugere, instrainare, etc).
Daca te uiti bine la mesajul meu, tocmai datorita cunostintelor restranse pe care le am in domeniu, am luat o speta, permite-mi sa ma citez: "drepturile de autor [...] de regula se traduc printr-o suma fixa si niste procente din vanzarile produsului" asta in cazul creatiilor care nu pot fi palpate gen muzica, poezie, film; sigur ca o statuie are inglobata in pretul de vanzare, pe langa proprietatea asupra pietrei si proprietatea asupra formei in care se regaseste piatra dar cum topicul este despre un film am vorbit numai despre prima situatie.
De ce sunt de acord cu acei artisti? Pentru ca pe vremea comunismului contractele intre ei si casele de productie erau pline de prevederi abuzive si mi se pare normal ca sa primeasca macar o parte din sumele pe care le-ar fi datorat statul roman.
Si acum, cu speranta ca mi-au fost acceptate scuzele, va las sa vorbiti despre Elodia.
ciureanuc
QUOTE (kkLM @ Aug 27 2008, 22:01) *
Ah, atunci te rog sa-mi primesti scuzele, credeam ca vrei sa afli care e situatia filmelor sau a altor creatii intelectuale dpdv legal si nu dpdv gargaricesc. Greseala mea ca m-am bagat!

Poti sa vii pe forum si sa sustii subiecte cu opinii calificate. Dar sa vii pe un forum si sa incepi cu: "sunteti niste prostani, habar nu aveti despre nu stiu ce, si mai discutati si in gol" mi se pare cam deplasat (si aproape de prost gust). De fapt, ironii si fitze din astea sunt posibile exclusiv pe forumurile romanesti... numai romanii sunt "genii".
Sunt curios ce interese si ce calificari ai... daca nu esti 100% bazat pe orice domeniu, tu cum te-ai simti sa pui o intrebare pe o alta sectiune si sa ti se raspunda: "esti prost". Ma rog, un raspuns "elegant" ca al tau, ar fi: "tipule habar n-ai, nu mai spama aiurea."

Sunt convins ca pe 80% din subiectele discutate pe softpedia esti si tu tot un "spammer". smile.gif Asa ca mai subtire.

stai, ca am un citat: "nu sunt expert in domeniu deci nu prezint adevarurile absolute din textele de lege ci doar o interpretare si o punere cap la cap a ceea ce stiu." So, pana si pe topicul asta esti un spammer obosit. smile.gif

P.S.: tu daca vrei informatii prezentate intr-o maniera juridica de exceptie, de ce nu scrii direct la minister?? :-)
eu vad softpedia ca un forum unde se spune: "eu stiu/cred ca..." si daca vreau mai mult, incep sa ma documentez mai serios. De multe ori postarile incep cu "eu cred ca"... in caz ca nu ai observat. Mai ales in Poiana.
Si cat de ... sa fii incat sa iei de bun ce scrie unul sau altul, oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodata??
Sofpedia este pentru pareri/opinii nu axiome. smile.gif
Mosotti
dincolo de toata aiureala cu drepturile de autori, in momentul in care semnezi un contract si esti de acord cu niste chestii atunci asa trebuie sa ramina, nu ca vinzi o piesa de cacat cu 1000 de lei, vezi ca filmul face incasari de 10 milioane de dolari si atunci te trezesti ca vrei 50.000 de euro pentru piesa de cacat laugh.gif

ca sa nu mai zic ca drepturile de autor n-au nici o legatura cu actorii, regizorii & shit, autorii sint aia care baga banii. actorii, intre noi fie vorba erau platiti nu bine, ci foarte bine. in plus aveau avantaje cacalau, doar nu-si imagineaza cineva ca sergiu nicolaescu statea la coada la unt sau avea probleme cind trebuia sa-si achizitioneze un aragaz sau o butelie w00t.gif

kkLM
ciureanuc, vezi ca e o diferenta intre ceea ce am spus eu si faptul ca tu apreciezi ca am jignit pe cineva; de altfel arata-mi, te rog, paragraful in care am facut-o pentru ca ma feresc cat pot de mult sa nu jignesc oamenii pe care ii cunosc, doar n-o s-o fac cu cei pe care nu-i cunosc. Singurul lucru pe care l-am spus e ca acest topic este despre drepturile de autor si nu despre calitatea creatiilor, or de-a lungul a cateva raspunsuri s-a vorbit doar despre cat de bune/proaste sunt filmele romanesti comuniste. Eu am raspuns la subiect (ala pe care TU l-ai propus) asa ca din punctul meu de vedere asta nu prea ma face spammer, n-am ce-ti face daca tu vei continua sa crezi asta, e parerea ta si ti-o voi respecta.
<<Sunt convins ca pe 80% din subiectele discutate pe softpedia esti si tu tot un "spammer">> adica faci o afirmatie de care nu esti sigur, "So, pana si pe topicul asta esti un spammer obosit" - cine este cel jignit?
Una e sa cunosti anumite situatii care au fost rezolvate intr-un anumit fel de justitia din Romania conform unor legi existente la un moment dat si alta e sa fii specializat in drepturi de autor, de asta am zis ca nu sunt expert in domeniu.
Bafta!
Mosotti, in principiu ai dreptate, insa in practica gandeste-te cati bani a facut un film ca "Mihai Viteazul" si cat de bine au fost platiti actorii (nu compara cu veniturile medii din acea vreme ci compara cu veniturile pe care le aduce un film de gen care are succes - ce procent din incasarile lui Spartacus a luat Kirk Douglas si ce procent a luat Amza Pellea); e ca si cum ai spune ca oamenii care isi cer inapoi pananturile luate abuziv de comunisti ar trebui sa taca din gura pentru ca au primit la schimb 2 lei.
Mosotti
Mosotti, in principiu ai dreptate, insa in practica gandeste-te cati bani a facut un film ca "Mihai Viteazul" si cat de bine au fost platiti actorii (nu compara cu veniturile medii din acea vreme ci compara cu veniturile pe care le aduce un film de gen care are succes - ce procent din incasarile lui Spartacus a luat Kirk Douglas si ce procent a luat Amza Pellea); e ca si cum ai spune ca oamenii care isi cer inapoi pananturile luate abuziv de comunisti ar trebui sa taca din gura pentru ca au primit la schimb 2 lei.

nu e nimic abuziv. e o imbecilitate sa spui ca actorii de film, care erau celebrii, cistigau cacalau si aveau o multime de privilegii au fost abuzati de cineva. au facut-o cu multa placere si de buna voie. faptul ca au spart banii ca niste cretini si au ajuns niste bosorogi care pling de foame (nu toti) nu le da dreptul sa se considere abuzati / violati / whatever. si trebuie sa pricepi ca si in america aia care iau procente din incasari au trecut acest lucru in contract, nu se trezesc dupa jde mii de ani ca au fost abuzati
kkLM
Iti dau o situatie: Gandeste-te la marcile de razboi care erau, daca nu ma insel, rosii. Erai obligat sa-ti vinzi casa pe 1 mld de marci de alea, cumparai aproape tot ce-si dorea muschiul tau dar acele monezi erau egale cu 0 in afara spatiului in care au fost emise, nu se cotau la nicio bursa, nu aveai cum sa le apreciezi valoarea; se termina razboiul si acele hartii mai pot fi folosite doar la stergerea posteriorului. Ramai cu buza umflata sau ceri noului Guvern returnarea casei?
Nu fa paralele cu America, daca nu ma insel aceasta are aceeasi forma de guvernamant de la infiintare.
>ficus
QUOTE (kkLM @ Aug 29 2008, 21:59) *
Nu fa paralele cu America, daca nu ma insel aceasta are aceeasi forma de guvernamant de la infiintare.

te inseli, s-a fondat ca republica si acum e democratie oligarhica biggrin.gif
kkLM
Spune-mi o democratie neoligarhica.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.