Dilemă în alegerea unei plante decorative

marinareasa

Bună.

După zile întregi de "săpături" pe net și câteva vizite prin hypermarketuri și alte magazine de plante, capitulez neputincioasă și vă cer ajutorul, cu mulțumiri anticipate celor care îmi oferă o sugestie. worthy.gif
Sunt în căutarea unui arbust decorativ exotic cu o înălțime de minim un metru, pentru un colț din sufrageria mea.
Nu am reușit însă să găsesc o plantă care să reziste foarte bine în acel colț, din păcate aflat în semi-umbră și direct sub un aparat de aer condiționat.

....Aveți idee ce plăntuță s-ar acomoda bine în aceste condiții?

Mulțumesc încă o dată.smile.gif
marinareasa
up

Valentina30
Notiunea de semiumbra este folosita pentru a cataloga spatii cu diferite iluminari, adica spatii ce primesc cantitati diferite de lumina. Folosirea acestei insusiri a unei locatii, nu lamureste de ce cantitate de lumina beneficiaza spatiul respectiv (cate ore de soare/lumina pe zi ajung acolo si, mai ales, in ce parte a zilei - dimineata sau seara, ce intensitate are lumina, ce tip de lumina este - naturala sau artificiala etc).
Asa ca, tot general vorbind, se gasesc cateva specii de plante decorative, care pot avea dimensiunile dorite (1 m inaltime) si pot creste relativ ok, intr-un spatiu de semiumbra. Nu toate pot fi catalogate drept exotice sau arbustive.
Ex: Heptapleurum arboricola (Shefflera), Dieffenbachia amoena Tropic (desi prefera spatile mai luminoase), Philodendron pertusum (Monstera deliciosa), Fatsia japonica (Aralia japoneza), Dracaena (marginata, deremensis), Neoregelia, Tillandsia, Zamioculcas, Polyscias (Aralia Ming)...
marinareasa
QUOTE (Valentina30 @ Aug 24 2008, 16:17) *
Notiunea de semiumbra este folosita pentru a cataloga spatii cu diferite iluminari, adica spatii ce primesc cantitati diferite de lumina. Folosirea acestei insusiri a unei locatii, nu lamureste de ce cantitate de lumina beneficiaza spatiul respectiv (cate ore de soare/lumina pe zi ajung acolo si mai ales in ce parte a zile - dimineata sau seara, ce intensitate are lumina, ce tip de lumina este - naturala sau artificiala etc).
Asa ca, tot general vorbind, se gasesc cateva specii de plante decorative, care pot avea dimensiunile dorite (1 m inaltime) si pot creste relativ ok, intr-un spatiu de semiumbra. Nu toate pot fi catalogate drept exotice sau arbustive.
Ex: Heptapleurum arboricola (Shefflera), Dieffenbachia amoena Tropic (desi prefera spatile mai luminoase), Philodendron pertusum (Monstera deliciosa), Fatsia japonica (Aralia japoneza), Dracaena (marginata, deremensis), Neoregelia, Tillandsia, Zamioculcas, Polyscias (Aralia Ming)...

Îți mulțumesc pentru promptitudine, Valentina. smile.gif
Într-adevăr, nu am specificat exact ce tip de lumină, la ce oră este spațiul respectiv iluminat etc.
Sincer nu am putut aprecia altfel intensitatea luminii decât cu calificativul "semiumbră", având în vedere că soarele nu bate direct niciodată în acel colț. laugh.gif
Fereastra este orientată spre sud, așadar lumină naturală mai intensă nu ar primi decât după-amiaza.

Îți mulțumesc de asemenea pentru sugestiile oferite, o să mă informez despre ce plante este vorba. smile.gif
Dintre toate speciile mentionate de tine, nu sunt familiară decât cu Dracaena și cu Zamioculcas. Cea din urmă chiar mă atrage ca și estetică foarte mult, așadar ar fi o opțiune.

Cum s-ar comporta totuși plantele recomandate de tine în raza unui aparat de aer condiționat? Știu că multe plante sunt deosebit de sensibile la variații de temperatură și la curenții de aer.
Merci. smile.gif
Valentina30
Cu placere marinareaso. smile.gif
Majoritatea speciilor mentionate de mine, mai inainte, pot fi considerate tolerante in privinta curentilor de aer proveniti de la aparatul de aer conditionat. Daca planta nu este chiar in raza aparatului, adica daca acesta este pozitionat undeva sus la tavan, iar planta jos, la cel mult 50 cm de sol, poti alege oricare din plantele mentionate. Insa atunci cand aparatul de aer bate chiar catre planta, ar fi de preferat sa te orientezi intre Monstera, Dracaena, Heptapleurum si Zamioculcas. smile.gif
marinareasa
QUOTE (Valentina30 @ Aug 24 2008, 23:15) *
Cu placere marinareaso. smile.gif
Majoritatea speciilor mentionate de mine, mai inainte, pot fi considerate tolerante in privinta curentilor de aer proveniti de la aparatul de aer conditionat. Daca planta nu este chiar in raza aparatului, adica daca acesta este pozitionat undeva sus la tavan, iar planta jos, la cel mult 50 cm de sol, poti alege oricare din plantele mentionate. Insa atunci cand aparatul de aer bate chiar catre planta, ar fi de preferat sa te orientezi intre Monstera, Dracaena, Heptapleurum si Zamioculcas. smile.gif

Îți mulțumesc din nou, Valentina; m-am documentat și se pare că Zamioculcas este cea mai rezistentă și mai puțin pretențioasă. Dețin deja o Dracaena micuță, așa că decizia s-a împărțit între restul sugestiilor oferite de tine. smile.gif Chiar mi-ai fost de ajutor. kisstogether.gif
Valentina30
Anytime concitadino. smile.gif
Buna alegere... clapping.gif

Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.