Razboi in caucaz
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134

Iceblu

QUOTE (szerky @ Aug 12 2008, 03:25) *
Eu nu sunt ungur sunt etnic roman tongue.gif ! chess

De fapt sunt 50 % bulgar si 50 % roman dar asta din stra strabunici smile.gif.

Deci , acum , cine e ungurul?

QUOTE (xdaniel @ Aug 12 2008, 03:05) *
Pot sa-ti fiu cu ceva de folos? smile.gif

Cu aia s-a dat de gol? laugh.gif Si eu care credeam ca "SZ"-ul de la nick il daduse de gol!... rolleyes.gif

eu ii stiu pe astia cum opereaza, pe forumuri toti bozsgorii sunt romani biggrin.gif (szerky daca nu esti bozgor nu te deranjeaza ca-ti zic bozgor...nu ? laugh.gif
xdaniel
QUOTE (szerky @ Aug 12 2008, 03:25) *
sunt etnic roman

Iar eu sunt brunet cu ochi caprui si un pic oaches. Am un nas acvilin, mama e tiganca iar tata e jidan.

szerky
QUOTE (Iceblu @ Aug 12 2008, 03:29) *
eu ii stiu pe astia cum opereaza, pe forumuri toti bozsgorii sunt romani biggrin.gif (szerky daca nu esti bozgor nu te deranjeaza ca-ti zic bozgor...nu ? laugh.gif

smile.gif)) , esti ruda cu agentu gaura gaura coasa aka 007 ? sau de unde stii cum opereaza "ei" ?

Iar pana la urma de ce va doare adevarul ? Faptul ca Transilvania a fost majoritatea timpului sub domnie ungara .. ?
alalaltu
De parca Georgia era subiectul. Interesant ca uneori afli stirile mai rapid de la bulgari decat de la romani. Sursa: Focus News Sofia:

Bucharest. Romania has begun to evacuate its citizens from Georgia "following a deterioration of the security" inside the country, the Romanian foreign ministry said early Tuesday.
"The operation has already begun and a first transport has left towards Armenia," ministry spokesman Cosmin Boiangiu said on Ralitatea TV, without saying how many people had been evacuated.
Some 50 Romanians are believed to be in Georgia, and not all want to leave, he added.
The ministry warned Romanians on Monday not to travel to Georgia, particularly South Ossetia and Abkhazia.

P.S: Bine ca nu s-au trezit dupa terminarea conflictului...
OvidiuD
(Iceblu @ Aug 12 2008, 02:00)
de ce nu si americaniicarnii care au ras 2 orase intregi de pe fata pamantului si le-au radiat pt inca 1500 ani spre exemplu ?

Dupa ce americanii au dat cu bomba la Hiroshima, au somat guvernul japonez sa capituleze. Le-au dat o saptamina de gindire, nici un raspuns.
Au dat cu bomba pe Nagasaki, guvernul japonez militarist tot nu voia sa se predea.

Asta pina cind nu a intervenit imparatul japonez.

Daca americanii nu aveau bomba si trebuiau sa ia cu asalt insulele japoneze, estimarile conservative ale pierderilor de vieti omenesti sint de cel putin 2-3 ori mai mari decit citi civili au murit la Hiroshima si Nagasaki.

Greseala americanilor a fost ca nu au bombardat ceva obiective militare departe de asezari omenesti atit de dense precum cele doua orase. Hiroshima si Nagasaki au fost alese pentru ca nu prea erau protejate antiaerian si erau si centre de productie de armament.

QUOTE (Iceblu @ Aug 11 2008, 16:04) *
chiar acum cateva zile am vazut un documentar in care americanii faceau experimente biologice pe africani, cine dracu crezi ca inventat sida bai pampalaule laugh.gif pe japonezi i-a ajutat cu vreo 2 bombe atomice, cred ca se puteau lipsi de ajutorul lor biggrin.gif

Pampalau conspirationist esti tu cu tactu.

Vrei sa spui ca americanii au inventat SIDA? unde ti-e halatul si compresa?
continua, trebuie sa ne mai si descretim fruntile

xdaniel
Cine zicea ca Evenimentul Zilei e oficios prezidential?
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol...pentru-Romania/
Oricum, surprinde reacția bleagă a președintelui Băsescu la criza din Caucaz. Șeful statului, de obicei un contestatar al influenței rusești în Marea Neagră, este acum extrem de tăcut. Poate că nu era necesar să copieze atitudinea dură a americanilor și nici să se asocieze declarației Poloniei și statelor baltice. Dar până și cehii și suedezii au condamnat invadarea Georgiei. Cel mai probabil, Băsescu s-a temut că, într-un an electoral, ar fi putut deveni ținta mașinii de propagandă a Rusiei. Nu întâmplător, un comentator de la o publicație din trustul lui Patriciu - aceeași care ne asigura că nu avem de ce să ne temem de Moscova - afirma că armata rusă a intrat în Osetia de Sud pentru a respinge „o altă invazie a georgienilor“.
Xabriell
Nu era mai simplu să tragă rușii cu bombe "cârciumoase"? Cu vapori de vodkă, să îl imbete pe "sacacivili" și să-și dea demisia fără să știe?

Apropo, ceva planuri pentru un buncăr ieftin și sigur?

gtk
QUOTE (Pierde_verile @ Aug 12 2008, 00:30) *
Voi nu intelegeti o chestie simpla. Acțiunile practice nu se anunta la TV. La TV se anunta atunci cand nu se preconizeaza nimic practic, doar asa ca sa stie alde Turbo Trabant ca presedintele SUA lucreaza, ca nu i-a parasit.

tu nu esti care nu intelge nimic... probabil ca sugeai din suzeta cand a fost anuntat razboiul din irak la tv...

QUOTE (Pierde_verile @ Aug 12 2008, 00:53) *
Toata NATO, cu SUA cu tot, face cat Turcia.

ce face cat turcia(care oricum e in nato)? sa inteleg ca armata turciei e mai tare decat armata sua + a restul statelor nato la un loc? sa inteleg ca opinia turciei e mai importanta decat a tuturor celorlalte membre nato la un loc? sau ce?

QUOTE (terratec @ Aug 12 2008, 02:21) *
Rusii, daca se supara, ocupa toata europa intr-o saptamana.

rusii sunt niste parliti care nu mai au nici 10% din forta pe care au aveau acum 40-50 de ani... singura chestie care le da un minim de siguranta e arsenalul nuclear ramas... in schimb nu mai au nici un portavion, majoritatea tancurilor pe care au sunt niste vechituri din prin anii 70, avionele cam la fel...
Pierde_verile
QUOTE (gtk @ Aug 12 2008, 06:30) *
tu nu esti care nu intelge nimic... probabil ca sugeai din suzeta cand a fost anuntat razboiul din irak la tv...

S-a dat ceva intervenție americană, "șoc și groază" în Georgia la TV? Pe care canal? Totuși era mult mai bine decă escadrila (Nato) pleca din Turcia decât din România, îi costa mult mai puțin, poate ne ocoleau și pe noi bombardierele rusești... Și se dau ceva lupte navale NATO-Rusia în Marea Neagră? Mai sunt bilete de ziua Marinei, că mă duc și eu.

E foarte interesant ce percepție au unii despre relațiile SUA- Rusia, perfect paralela cu realitatea...
szerky

Război în Caucaz: Georgia cere ajutor internațional, trupele ruse sunt la 20 km de Tbilisi

Oare este adevarat ce spune presa ?

Pai daca ar primii ajutor international nu ar insemna in mod direct un razboi Europa si/sau SUA contra Rusia ?
ego_zenovius
incerc sa-mi inchipui ce o fi fost in capul lui Saakasvili inainte de a declansa atacul? si-a inchipuit ca rusii n-or sa reactioneze? a sperat ca americanii / nato / ue or sa-i sara in ajutor? a crezut ca georgia e in stare sa bata rusia? oricare din aceste presupuneri ii dovedeste imbecilitatea. fara sa fie fortat de imprejurari a intrat intr-un razboi in care sansele tarii sale sunt 0%. nu 0.000001%, ci 0%.
eu il consider responsabil de fiecare concetatean al sau, civil sau militar, care a murit / va muri in acest razboi.

peste 100 de ani micii gruzini vor invata la istorie despre eroismul lui Saakasvili, care a avut curajul sa infrunte colosul rusesc.
gtk
QUOTE (Pierde_verile @ Aug 12 2008, 07:33) *
S-a dat ceva intervenție americană, "șoc și groază" în Georgia la TV? Pe care canal? Totuși era mult mai bine decă escadrila (Nato) pleca din Turcia decât din România, îi costa mult mai puțin, poate ne ocoleau și pe noi bombardierele rusești... Și se dau ceva lupte navale NATO-Rusia în Marea Neagră? Mai sunt bilete de ziua Marinei, că mă duc și eu.

E foarte interesant ce percepție au unii despre relațiile SUA- Rusia, perfect paralela cu realitatea...

eu n-am zis ca incepe un razboi rusia-sua acum, doar ti-am demontat anumite afirmatii eronate...
szerky
ego_zenovius, exista trei posibilitati :

1. Saakasvili a actionat pentru ca invazia rusilor era doar o chestiune de timp . Iar cand stii ca peste 5-10-15 zile te invadeaza rusii .. macar sa incepi tu razboiul , chiar daca pierzi macar lasi in istorie faptul ca ai avut curajul sa ii infrunti smile.gif

2. Le-a fost promis ajutor din partea NATO or China or X , iar acestia i-au tradat sau ajutorul nu a ajuns inca si nici nu as vrea sa ajunga !!!

3. Saakasvili a fost incoltit iar acum este manipulat , deciziile fiind luate de catre alte persoane prin intermediul sau.

Personal tind sa cred ca prima varianta este cea adevarata . Faptul ca rusii au reusit doar in cateva ore sa trimita 1 mie de tancuri ..

Precizez ca afirmatiile de mai sus le-am facut bazandu-ma pe surse din online deci ele pot fi eronate .
Morticia
QUOTE (turbo trabannt @ Aug 12 2008, 02:15) *
gugustiucii anti-americani pot macani . de acum inainte istoria ii ingroapa.

sunt irelevanti, ca niste mosi care se lauda ca au fumat iarba la 20 de ani. sunt plini de emfaza si de istericale.

din pacate , fac pe ei si fac spume la gura cand le spui ca sunt inutili. iubirea lor, europa e din nou cu america. lor nu le mai ramane decat o laba . de urs.

Sincer, ca cetatean roman, nu imi doresc nimic mai mult decat o Rusie slaba. Asta ne-ar acorda noua mai mult spatiu de manevra in zona asta, si fara un "gigant nebun si expansionist (fie si cu picioare de lut) in zona m-as simti mult mai bine.

Ce nu inteleg eu insa este de ce te tot exciti tu si altii in legatura cu us of a. Intre unii si altii nu e mare diferenta. Doar ca americanii vorbesc mai frumos in timp ce ti-o trag si au grija ca mai intai sa isi faca propaganda mai buna.
Dar faptele vorbesc. Si ei eu incalcat suveranitatea unor tari pentru bani sau avantaje politice. Nici ei nu ne-au tratat cu adevarat ca pe niste aliati.
So, de ce m-as bucura pentru o victorie americana? Mai degraba as prefera ca UE sa se trezeasca si sa se puna pe treaba astfel incat sa poata deveni o putere de sine statatoare. Macar in UE Romanii pot ajunge sa aiba un cuvant de spus. In congresul american nu retin sa am reprezentanti. Si nici nu cred ca voi avea vreodata.

Nu stiu de ce va tot place sa va inchinati la unii si la altii. Ei la rusi, tu la americani, dreaq, toti niste slugi, doar ca de culori diferite.
Nu imi plac rusii, dar asta nu inseamna ca vreau sa ma inchin la americani.
Poate nu vreau sa ma inchin la nimeni. Da, acum nu e posibil. Dar pot macar sa tind spre asta, nu?

P.S. Nu pot uita ca america a fost singura tara destul de iresponsabila incat sa foloseasca arsenalul nuclear impotriva altei natiuni. Mi-e frica de ce pot face daca sunt lasati de capul lor.
blackcat
QUOTE (szerky @ Aug 12 2008, 07:57) *

1. Saakasvili a actionat pentru ca invazia rusilor era doar o chestiune de timp . Iar cand stii ca peste 5-10-15 zile te invadeaza rusii .. macar sa incepi tu razboiul , chiar daca pierzi macar lasi in istorie faptul ca ai avut curajul sa ii infrunti smile.gif

2. Le-a fost promis ajutor din partea NATO or China or X , iar acestia i-au tradat sau ajutorul nu a ajuns inca si nici nu as vrea sa ajunga !!!

3. Saakasvili a fost incoltit iar acum este manipulat , deciziile fiind luate de catre alte persoane prin intermediul sau.

Personal tind sa cred ca prima varianta este cea adevarata .

Nu prea cred ca vreuna din variante ar fi adevarata. Daca prima ar fi adevarata atunci Saakasvili e un iresponsabil. Dar ceva a avut in cap atita timp cit si-a programat atacul in prima zi a JO cind Putin se afla la Beijing. Dar la ce s-o fi gindit e greu sa stie cineva. Poate ca s-a gindit ca rusii nu vor reactiona imediat iar georgienii vor fi capabili in 2-3 zile sa curete Ossetia de sud. S-au gindit ca dupa ce vor fi din nou stapini acolo vor putea negocia de pe alte pozitii. Insa rusii cred ca asteptau o greseala ca asta ca sa-si asmuteasca armatele intaritate cu vodka asupra Georgiei. Si erau pregatiti. Stim din istoria noastra ca rusul va opri razboiul doar daca Georgia capituleaza neconditionat. Iar Georgia vrea sa negocieze, insa rusul nu negociaaz cu cei pe care stie ca ii poate strivi.

Ca fapt divers, nu stiu daca s-a mai spus pe aici, Stalin si Beria erau gruzini.
konami
Un link care merita citit si numai pentru faptul ca descrie starea flotelor celor 2 superputeri peacefingers.gif

QUOTE (szerky @ Aug 12 2008, 07:57) *

Personal tind sa cred ca prima varianta este cea adevarata . Faptul ca rusii au reusit doar in cateva ore sa trimita 1 mie de tancuri ..

Precizez ca afirmatiile de mai sus le-am facut bazandu-ma pe surse din online deci ele pot fi eronate .

inclin spre varianta 2
Pollux
QUOTE (ego_zenovius @ Aug 12 2008, 06:50) *
incerc sa-mi inchipui ce o fi fost in capul lui Saakasvili inainte de a declansa atacul? si-a inchipuit ca rusii n-or sa reactioneze? a sperat ca americanii / nato / ue or sa-i sara in ajutor? a crezut ca georgia e in stare sa bata rusia? oricare din aceste presupuneri ii dovedeste imbecilitatea. fara sa fie fortat de imprejurari a intrat intr-un razboi in care sansele tarii sale sunt 0%. nu 0.000001%, ci 0%.
eu il consider responsabil de fiecare concetatean al sau, civil sau militar, care a murit / va muri in acest razboi.

peste 100 de ani micii gruzini vor invata la istorie despre eroismul lui Saakasvili, care a avut curajul sa infrunte colosul rusesc.

uhuh.gif
nu georgia a declansat atacul ci rusia. georgia nu a facut decat sa se apere.
OvidiuD
QUOTE (ego_zenovius @ Aug 11 2008, 21:50) *

Saakasvili a avut initial niste initiative rezonabile, a oferit Osetiei si Abhaziei niste autonomii foarte largi. Relatiile intre gruzini si minoritati s-au otravit la inceputul anilor '90, cind unul din primele guverne independente gruzine au anulat autonomia osetinilor. Cind Saakasvili a ajuns la putere, a incercat sa ajunga la o intelegere si a si reusit cu niste minoritati mai mici decit osetinii sau abhazii.

Problema e ca sint unii mai "viteji" intre gruzini. In Osetia erau niste patrule comune, gruzini + rusi + osetini. Dintre astia, gruzinii erau atacati , de catre "colegii" din "trupele de mentinere a pacii". In afara de asta, erau mereu atacuri rusesti si osetine in interiorul teritoriului gruzin, provocari. Vesticii ii spunea tot timpul lui Saakasvili sa nu raspunda la provocari, dar militarii gruzini erau din ce in ce mai turbati. Saakasvili nu a luat decizia de unul singur, i-a fost fortata mina de cei din armata gruzina.

Cam asta am pescuit de la nemti.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3556146,00.html

Georgia is powerless against the Russian army. Can you explain why the Georgian president nevertheless sent his troops into battle?

It's a case of a Russian policy of well-placed, escalating pinpricks: a Russian plane flies over Georgian territory, individual Georgian soldiers stationed in South Ossetia as peacekeepers are shot at, Georgian villages in South Ossetia are shot at. And the Georgian president naturally is under enormous pressure to respond from his own people, who see these pinpricks as a great insult to their own national identity. He's made several attempts, both in Strasbourg and Tskhinvali, to propose a compromise, to offer great autonomy, also for the other conflict region, Abkhazia. But because of history, namely the independence wars in 1992 in this region, the South Ossetians are very skeptical as far as peace offers are concerned.
valy1965
Georgia a pus botu' aiurea la vrajelile americanilor cu privire la NATO
Rusii vor controla toate conducte de petrol si gaze din acea zona !
Europenii vor suge ... gaze doar de la rusi la preturi astronomice si astfel americanii le platesc politele europenilor ! biggrin.gif

Americanii doteaza acum Israelul cu ultimele modele de radare care pot depista rachete inclusiv cele care sunt lansate de rusi !
Israelul va ataca Iranul pana la sfarsitul anului si le va distruge instalatiile nucleare.
Americanii vor controla apoi tot petrolul si gazele din zona iar europenii iar vor suge ... petrol la preturi incluzand recesiunea cu care se confrunta americanii .

Concluzia e una singura,in timp ce America si Rusia vor prospera,UE va fi in cadere libera !

OvidiuD
QUOTE (szerky @ Aug 11 2008, 21:57) *

Mai este totusi inca o posibilitate.
Dupa ce un numar suficient de tancuri si alte fieratanii rusesti intra in Georgia, tunelul ala care e aproape singurul drum de acces este nimerit de o racheta gruzina, eventual ajutata discret de niste sateliti de la stim noi cine, rezultind in o gramada de trupe rusesti ramase cam fara sursa de aprovizionare. Aproximativ cum au fost blocati egiptenii in Sinai. Apoi rusii devin prinsi intr-un razboi de uzura cu gruzinii, care nu repurteaza nici o victorie dar tin ocupate o buna parte din cele mai bune trupe rusesti. Din cauza lipsei acute de vodka, disciplina rusilor incepe sa aiba de suferit si se dau prizonieri la gruzini, care le promit vinuri din productie autohtona.

Prezizez ca afirmatiile de mai sus le-am facut pe baza ultimului joc de strategie pe computer pe care tocmai l-am terminat, asa ca s-ar putea sa fie eronate.
terratec
QUOTE (xdaniel @ Aug 12 2008, 01:33) *
Conjunctura! Trag de timp. Inca nu se simt suficient de puternici sa copleseasca militar pe TOATA LUMEA. Eu, personal, daca rusii ar disparea cumva ca prin farmec si nemtii ar ramane, as da cu bombe atomice in toate popoarele vorbitoare de germana. Asta ar garanta cu siguranta pacea in Europa, nemtii au fost intotdeauna samanta de scandal...

Nasol. Vezi ca mai e un popor care vorbeste germana, chiar daca se afla la vreo 2500km de Berlin.
Ai grija cu ei ca se supara pe tine daca aud ca le vrei raul. smile.gif
Pierde_verile
QUOTE (gtk @ Aug 12 2008, 07:50) *
eu n-am zis ca incepe un razboi rusia-sua acum, doar ti-am demontat anumite afirmatii eronate...

Care erau acelea ca eu sunt un perfectionist, imi place sa elimin erorile? Rușii sunt fraieiri dacă atacă Tbilisi. Practic rușii controlează accesul Georgiei la Marea Neagră. Vor sta calmi și vor aștepta războiul civil (la care vor lucra desigur). Asta ar fi lecția intervenției din Irak.

QUOTE (valy1965 @ Aug 12 2008, 08:55) *
Georgia a pus botu' aiurea la vrajelile americanilor cu privire la NATO
Rusii vor controla toate conducte de petrol si gaze din acea zona !
Europenii vor suge ... gaze doar de la rusi la preturi astronomice si astfel americanii le platesc politele europenilor ! biggrin.gif

Americanii doteaza acum Israelul cu ultimele modele de radare care pot depista rachete inclusiv cele care sunt lansate de rusi !
Israelul va ataca Iranul pana la sfarsitul anului si le va distruge instalatiile nucleare.
Americanii vor controla apoi tot petrolul si gazele din zona iar europenii iar vor suge ... petrol la preturi incluzand recesiunea cu care se confrunta americanii .

Concluzia e una singura,in timp ce America si Rusia vor prospera,UE va fi in cadere libera !

Felicitări. Nu mai ar fi nimic de adăugat. Resursele vor ajunge la cei mai vânjoși.
Dihorul Razboinic
QUOTE (OvidiuD @ Aug 12 2008, 08:52) *
Saakasvili a avut initial niste initiative rezonabile, a oferit Osetiei si Abhaziei niste autonomii foarte largi. Relatiile intre gruzini si minoritati s-au otravit la inceputul anilor '90, cind unul din primele guverne independente gruzine au anulat autonomia osetinilor. Cind Saakasvili a ajuns la putere, a incercat sa ajunga la o intelegere si a si reusit cu niste minoritati mai mici decit osetinii sau abhazii.

Problema e ca sint unii mai "viteji" intre gruzini. In Osetia erau niste patrule comune, gruzini + rusi + osetini. Dintre astia, gruzinii erau atacati , de catre "colegii" din "trupele de mentinere a pacii". In afara de asta, erau mereu atacuri rusesti si osetine in interiorul teritoriului gruzin, provocari. Vesticii ii spunea tot timpul lui Saakasvili sa nu raspunda la provocari, dar militarii gruzini erau din ce in ce mai turbati. Saakasvili nu a luat decizia de unul singur, i-a fost fortata mina de cei din armata gruzina.

Cam asta am pescuit de la nemti.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3556146,00.html

Inclin sa cred ca asa a fost. Nici un copil nu poate fi atit de imbecil sa atace Rusia. Ma bucur ca noi nu suntem vecini directi cu rusii.
tomaso
Din punct de vedere operațional, este imposibil să masezi trupele cu care s-a înfăptuit atacul rusesc, la graniță, în mai puțin de o lună.

Erau un papagal pe aici, nu-mi aduc aminte numele fraierului respectiv, care se lega de afirmația mea, cum că SU-25 nu aveau ce să caute acolo.
Dacă se informa puțin, realiza că acel avion are o singură destinație. Atacul la sol și suportul ( close range ) ofensivei trupelor de atac.
În primul rând, atunci când te aperi, nu masezi sute de avioane SU-25, pentru că acestea sunt ca niște tancuri cu aripioare.
În al doilea rând, aceste relicve ale războiului rece sunt niște monștri gurmanzi. Ca să le poți ține operaționale, ai nevoie de niște adevărate baze special destinate lor, iar rușii nu au asemena bază, în acea zonă. Mai precis, SU-25 nu staționau pe acolo, de felul lor. Au fost aduse cu cel puțin două luni înainte.

O asemenea ofensivă nu se poate porni peste noapte.
Americanii sunt cei mai tari în logistică. Și ei au nevoie de minim o lună, pentru așa ceva.
Rușii mereu au avut probleme logistice. Apreciez că le-a trebuit minim două luni de pregătire.
În opinia mea, decizia de atacare a Georgiei a fost luată imediat după conferința Nato de la București, iar anunțarea recunoașterii Kosovo fiind factorul declanșator.

Să privim în urmă:

19 Noiembrie 2007
Retragerea fortata a ultimelor ramasite ale Armatei Rosii de pe teritoriul Georgiei, apropierea acesteia de NATO si iminenta pierdere a controlului Moscovei in zona determina autoritatile ruse sa apeleze din ce in ce mai mult la arma mediatica. Astfel, luni, prin intermediul presei moscovite, autoritatile de la Tbilisi au fost acuzate ca au folosit mijloace "inumane" de control a multimii. Mai exact, gaze lacrimogene, gloante de cauciuc si "tunuri acustice".
Prezentata ca "scandal de proportii", informatia difuzata de mass-media rusesti nu face altceva decat sa "intareasca" declaratiile unor oficiali de la Moscova care au sustinut ca instabilitatea politica si sociala de la Tbilisi a fost provocata de SUA sau NATO. S-a incercat astfel sa se distraga atentia de la faptul ca presedintele pro-occidental Mihail Saakasvili a demascat implicarea serviciilor secrete ruse in tentativa de organizare a unei lovituri de stat in Georgia.

21 martie 2008
Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a adoptat o declaratie care solicita administratiei ruse sa isi revada pozitia in ceea ce priveste conflictele din Abhazia si Osetia de Sud, care isi revendica independenta fata de Tsilisi. Deputatii invitau in special la "accelerarea procesului obiectiv care conduce la suveranitatea Abhaziei si Osetiei de Sud, pana la recunoasterea independentei lor, respectand vointa populatiei".

16 aprilie 2008
Autoritatile georgiene au declarat ca masurile luate de Rusia in privinta regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud sunt contrare dreptului international si duc la "o legalizare a anexarii de facto" a celor doua regiuni. "Acest act poate fi privit de partea georgiana doar ca o legalizare a procesului de anexare de facto care are loc in cele doua regiuni georgiene", declara seful diplomatiei georgiene, David Bakradze, conform NewsIn.

25 aprilie 2008
Georgia si Rusia s-au contrat, saptamana aceasta, in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, solicitat de autoritatile de la Tbilisi sa se pronunte in cazul oficializarii prezentei Moscovei in teritoriile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, precum si asupra "agresiunii" comise de vecinul de la Rasarit prin doborarea unei drone deasupra teritoriul fostului satelit sovietic. Germania, SUA, Franta si Marea Britanie au facut apel la Rusia sa revina asupra deciziei sale de a stabili relatii oficiale cu autoritatile separatise din Abhazia si Osetia de Sud, reafirmandu-si sprijinul fata de suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Georgiei. Prezent la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul Rusiei la Natiunile Unite, Vitali Ciurkin, a denuntat drept "inadmisibile" survolarile efectuate de avioanele georgiene deasupra celor doua teritorii separatiste.

05 Mai 2008
"Presedintele" republicii separatiste, Serghei Bagapch, citat de agentiile ruse de presa, a declarat si el ca au fost doborate doua avioane fara pilot deasupra districtelor Gali si Otchamtchiry (in sud-estul teritoriului). Bagapch l-a informat pe comandantul fortelor ruse de mentinere a pacii despre aceste incidente, potrivit ITAR-TASS. Ministerul de Interne de la Tbilisi a dezmintit categoric pierderea unor avioane georgiene, precizand chiar ca "nici un avion georgian nu a survolat regiunea". Moscova a acuzat totusi, duminica, autoritatile de la Tbilisi ca "fac sa creasca tensiunea in mod deliberat" trimitand drone in zona "interzisa" de deasupra Abhaziei. "Partea georgiana va fi responsabila de consecintele unei astfel de politici", a subliniat, intr-un comunicat, Ministerul rus al Afacerilor Externe. Abhazia a afirmat, in 18 martie si 20 aprilie, ca antiaeriana sa a distrus cate o drona georgiana, iar Georgia a acuzat Rusia in 21 aprilie ca a comis un act de agresiune intrucat drona distrusa fusese doborata de un avion rusesc. Trupe rusesti cu un efectiv de 1.000 de militari au suplimentat joi contingentul rus aflat in Abhazia (circa 2.000 de soldati), a anuntat duminica Ministerul rus al Apararii.

Dronele georgiene "vor continua sa survoleze" teritoriul republicii separatiste proruse Abhazia, a precizat duminica Ministerul georgian al Afacerilor Externe, intr-un comunicat in care reia acuzatiile potrivit carora Moscova pregateste o "interventie militara", transmite AFP.

Tbilisi a solicitat luni Organizatiei Natiunilor Unite sa ancheteze sistemul de aparare antiaeriana din teritoriul separatist prorus Abhazia, in contextul in care autoritatile de la Suhumi au anuntat, cu o zi in urma, ca au distrus doua drone georgiene, relateaza France Presse. Ministerul georgian de Externe a cerut ONU "sa deschida imediat o ancheta cu privire la prezenta si utilizarea unor sisteme de aparare antiaeriana in zona de securitate si sa informeze comunitatea internationala despre rezultatele acesteia", se precizeaza intr-un comunicat al diplomatiei georgiene. In acelasi timp, Georgia a dezmintit categoric pierderea unor avioane duminica, calificand afirmatiile abhaze drept "provocari din partea Moscovei, care incearca sa faca propaganda pentru o interventie militara rusa".

Văd tot felul de analiști militari, analisti nemilitari, cum își exprimă mirările.
Apoi, dragă domnilor, ce pana mea de analiști sunt ăștia, dacă ei nu știau că treaba pute în zona respectivă ?
Chiar atât de naivi să fie, sau sunt doar niște papagali ?
Atunci când te duci la tembelizor să îți exprimi opiniile, trebuie să te documentezi. O simplă documentare prin presa ultimelor luni le arăta că georgienii țipă de mai multe luni cum că rușii se pregătesc să-i atace. Atunci nu i-a băgat nimeni în seamă, dar chiar așa, să nu poți face nicio conexiune ? Chiar atât de tâmpiți să fie acești analiști ?

Eu mă îndoiesc că lumea nu știa că rușii masează trupe la graniță. Sunt 100% convins că georgienii erau la curent, iar NATO a fost la curent cu decizia de invadare a Georgiei. În opinia mea, Sakașvili a încercat să forțeze o intervenție a UE și NATO, cu puțin timp înainte ca rușii să atace. Deasemena, a încercat să blocheze accesul rușilor în Osetia.

AMDG
QUOTE (valy1965 @ Aug 12 2008, 08:55) *

As vrea - zau , dar exista n probleme . Nu exista factor de supriza - Iranul se asteapta sa fie atacat cum a fost si Irakul cateva decade inainte , asa ca are programul nuclear dispersat in buncare probabil in preajma centrelor urbane . Ca sa invadezi si sa schimbi regimul cum zicea cineva pe aici e nevoie de trupe mult mai multe decat in cazul Irakului , plus ca un atac ar mobiliza Siria si militiile siite . Mai mult , China ar avea de pierdut in caz ca stramtoarea Hormuz ar fi blocata , plus ca nici Rusia nici China nu vor sa ii vada pe vestici controland cea mai mare parte a campurilor petroliere . Nu in ultimul rand , din Liban si pana in Pakistan situatia e deja tensionata si nu sunt suficiente trupe sa mentii ordinea pe un asemenea areal .

QUOTE (tomaso @ Aug 12 2008, 10:06) *
Sakașvili a încercat să forțeze o intervenție a UE și NATO

Probabil , dar a oferit de fapt rusilor un casus belli si o posibilitate de a incepe sa-si refaca imperiul . Plus ca presedintele in cauza risca acum sa fie judecat ca si Milosevici sau Sadam . Iar dupa declaratiile anti-SUA ale lui Putin nu ar fi exclus sa vedem Rusia sprijinind si mai mult Iranul mai ales prin livrari de armament .
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.