rockybyt
18th August 2008, 17:44
Am nevoie de putin ajutor in realizarea unui sistem (nu foarte complex) de protectie a PC-ului in cazul unei fluctuatii de tensiune pe retea sau in cazul aparitiei altor tensiuni. Din cate am mai citit, atat pe forumul acesta cat si pe alte forumuri, in cazul unor intemperii gen fulgere s.a. nu se pot realiza cine stie ce montaje spectaculoase care sa te fereasca de probleme. Dar ce as putea face pentru a-mi asigura cat de cat siguranta calculatorului? Daca are cineva sugestii il rog sa ma ajute putin
Daca e vorba de montaje ceva mai complexe o explicatie mai detaliata ar fi foarte indicata
In principiu eu nu am facut altceva decat sa conectez atat unitatea cat si monitorul la un prelungitor cu impamantare, pe care ulterior sa il intind pana la priza cea mai apropiata (cu impamantare desigur - cea de la intrarea din baie). Nu stiu cat e de utila (am citit ca impamantarea la bloc nu e facuta chiar cu simt de raspundere) dar sper ca ajuta.
Ce pot face mai mult? As monta ceva ca in momentul in care exista o tensiune prea mare prelungitorul sa fie deconectat automat?
Am vazut niste indicatii foarte interesante ale lui mister_rf in legatura cu un montaj similar pentru protectia unui cablu de retea.
Astept sfatul electronistilor
netul
18th August 2008, 17:52
Cumperi un UPS in care bagi unitatea si monitorul.
ieseanul
18th August 2008, 23:55
QUOTE (netul @ Aug 18 2008, 18:52)

Ai dreptate.
P.S. Oricum, o protectia fidela, impotriva supratensiunilor, nu este un lucru asa de simplu (usor) de realizat !
bit 61
19th August 2008, 05:57
QUOTE (rockybyt @ Aug 18 2008, 18:44)

As monta ceva ca in momentul in care exista o tensiune prea mare prelungitorul sa fie deconectat automat?
Poti realiza schema din atasament.
Am realizat-o cu ceva ani in urma si functioneaza foarte bine.
Click pentru a vizualiza atașamentul
FolderBulk
19th August 2008, 06:15
UPS sau stabilizator de tensiune...
Paul_l
19th August 2008, 08:05
interesanta schema lui Bit61 dar pentru protectia la supratensiune as pune si un varistor + fuzibil care reactioneaza mai repede decit schema data alese pentru a avea si o selectivitate.
FolderBulk
19th August 2008, 08:41
QUOTE (FolderBulk @ Aug 19 2008, 07:15)

UPS sau stabilizator de tensiune...
sorry . nu am vrut sa fac reclama .ii trimit link pe pm .
mister_rf
19th August 2008, 09:06
Precizare OFF TOPIC
Reclama apare din moment ce se indica o anumita sursa: magazin/pagina web pentru achizitia unui produs. Discutia este despre o anumita clasa de produse, care trebuiesc exemplificate cu model/caracteristici dar pentru care pot sa fie o multime de distribuitori/magazine.
Stiu ca este mai simplu de pus un link la un site de vanzari fata de copierea datelor semnificative pentru un produs dar
in plus un link de acest gen poate sa fie modificat in timp pe site-ul magzinului si atunci dpdv al arhivei, referinta data initial dispare si devine falsa, deci se distruge exemplu respectiv.
bit 61
19th August 2008, 10:35
QUOTE (Paul_l @ Aug 19 2008, 09:05)

as pune si un varistor + fuzibil care reactioneaza mai repede decit schema data
Singurele intarzieri ale schemei (pe partea de supratensiune) sint date de timpul de
basculare al lui 393 si comutarea mecanica a releului.Deci adunate sint cateva ms.
Pentru a fi si mai rapid se poate inlocui releul mecanic cu un SSR.
Am testat si cu un varistor.Am renuntat la el.Nu se justifica "efortul" de a tot schimba sigurante.
La schema data in momentul revenirii tensiunii la "normal" sarcina este cuplata automat.
mister_rf
19th August 2008, 10:43
Ca observatie, acest gen de protectie nu se poate aplica direct unui PC.
Inchiderea brusca a tensiunii de alimentare poate produce defectarea unor componente si coruperea datelor pe HDD-uri.
Banuiesc ca solutia trebuie completata si cu un mic UPS dupa etajul de protectie.
bit 61
19th August 2008, 11:14
Ca sa fie solutia completa sint de acord.
Varianta propusa de mine este o protectie minimala.
Decat sa "sara in aer" PC-ul mai bine decuplat in regim de avarie.Mai rar se intampla sa cedeze
partea electronica. De obicei windows-ul este afectat .Se repara singur cu un "scandisk".
O protectie adevarata la PC-uri (si nu numai)o constituie adevaratele UPS-uri care asigura la iesire o tensiune stabilizata (amplitudine+forma+frecventa).
Cei care lucreaza cu date "gingase" opteaza pentru astfel de device-uri.
90% din asa zisele UPS-uri nu pot fi numite "surse neintreruptibile" atata timp cat tensiunea de
iesire este comutata de un releu mecanic.Nu aduc in discutie termenul de "sin wave modificat".
rockybyt
19th August 2008, 12:32
Multumesc pentru sugestii. Eu in principiu nu ma orientasem initial spre un UPS deoarece (in opinia mea) principala lor functie ar fi fost sa imi asigure un oarece timp de backup, functie oarecum inutila pentru mine, dar afland si de protectia la supratensiune pe care o ofera ma voi gandi serios si la aceasta varianta. QUOTE
Decat sa "sara in aer" PC-ul mai bine decuplat in regim de avarie.
Eu pe principiul acesta am mers initial. Multumiri lui bit61, foarte utila schema atasata.
orlandobarbulescu
14th January 2009, 08:20
Sunt de acord cu schema propusa plus un UPS. Acum doua zile pe retea a fost o avarie ciudata. Nu s-a luat curentul ci aveam 80 de volti. Sa ars frigiderul si, culmea, UPS-ul pt calculator. Atunci cand am venit am masurat pagubele si tens da retea. Daca avem montajul poate alta era situatiia. Deci multumesc mult bit 61 pt schema. Ma apuc de ea. Tu ai facut-o si merge?
cool_io85
19th November 2009, 15:21
CITAT (bit 61 @ 19th August 2008, 06:57)

Poti realiza schema din atasament.
Am realizat-o cu ceva ani in urma si functioneaza foarte bine.
Click pentru a vizualiza atașamentul
Imi spune va rog si mie cineva ce este "7812"? Ce rol au condensatoarele si diodele 1N4001?
La tranzistorul BC 547 de ce nu trebuie sa aplic o tensiune directa emitor-baza si una inversa colector-baza?
Mii de scuze ca m-am bagat printre profesionisti, dar ma intereseaza circuitele acestea si as vrea sa stiu cu ce se mananca.
Mii de multumiri anticipate.
mister_rf
19th November 2009, 17:54
Cand nu gasesti un lucru, incearca o simpla cautare. Exemplu cu 7812
http://www.google.ro/search?hl=ro&sour...mp;aq=f&oq=
bit 61
19th November 2009, 17:55
7812 este un stabilizator de +12V.
Poate fi orice marcat cu xx 7812.
Condensatorii de dupa puntile redresoare sint pentru filtraj ,bineinteles.
Diodele 1N4001 asigura blocarea tranzistorului in cazul aparitiei pe retea aunei sub sau supratensiuni.
In cazul parametrilor OK ai retelei tranzistorul este polarizat de la =12V prin rezistenta de 10K +
cea de 1K,alimentind astfel bobina releului.
mister_rf
19th November 2009, 17:57
Daca faci referire la diodele antiparalel montate la bornele releelor, acestea taie din tensiunea ce apare la inchiderea releului ca urmare a fenomenului de autoinductie din bobina. Se protejeaza astfel tranzistorul de comanda.
cspot
20th November 2009, 15:02
Intrebare :
La ce tensiune maxima rezista LM7812 ? In caz ca apare o supratensiune de 400V cred ca se arde primul.
Ce se intampla in cazul in care tensiunea are variatii rapide in jurul valorii de 195V ? Este necesar un circuit minimal de temporizare in asa fel incat sa nu se produca o conectare la retea decat dupa un anumit interval de timp de la ultima cadere sub limita a tensiunii.
bit 61
21st November 2009, 12:47
Nu cred ca aparitia "trifazicului" la priza monofazica se intimpla des. 
In astfel de situatii se poate monta un varistor dupa cum amintea @Paul_l.
Cred ca banuiesti ce sarcina are LM-ul.
Alimenteaza ,din curiozitate, un xx7812 la 40-50V.
Se poate mari valoarea c-ului de 2,2micro daca vrei neaparat dar nu o sa mai vie asa "vigilnta".
SuperDuper
21st November 2009, 16:16
QUOTE (bit 61 @ 21st November 2009, 05:47)

Nu cred ca aparitia "trifazicului" la priza monofazica se intimpla des.
La bloc niciodata. La tara... cand se imbata echipa de elctricieni si uita sa lege neutrul la transformator dupa verificarea anuala, sau il leaga prost. Intr-un judet anume (nu dau nume) a existat parca si o campanie de dublare a legaturilor la neutrele trafo de pe stalpi dupa ce au prajit frigiderele si TV-urile la 1/2 din abonantii unui sat in urma deconectarii "accidentale" a neutrului.
chispas
21st November 2009, 18:40
la supratensiune poti folosi descarcatori,relee de supratensiune care asigura protectia instalatiei locuintei.nu prea cred faza cu uitatul neutrului nelegat.nu face pramul asa greseli.posibila aparitia unor tensiuni datorita unui defect intern al transformatorului sau datorita arderii unei sigurante pe partea de 20 kv.dublarea neutrului nu e cumva o dublare in sectiune a conductorului sistemul nefiind echilibrat?
SuperDuper
21st November 2009, 19:12
Oficial era un defect de constructie al bornei de nul in anumite trafo si s-a dublat legatura spre impamanatre preventiv (din motive mecanice). Arderea unei sigurante pe 20kV nu duce la supravoltare ci numai subvoltare pe 2 din fazele de 0.4kV (sisteme delta-star).
Dublarea conductorului neutrului se face in cazul prezentei armonicelor.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.