maslin

feli_vfm

mi-as dori sa am un maslin un curte. prima varianta care mi-a venit in minte e sa iau niste masline giants de la kaufland si sa le pun samburii in ghivece, sa le ud zilnic si sa astept sa vad daca mi se vor face copacei si apoi sa-i scot in curte. care e probabilitatea sa se intample asa ceva?
dringo
QUOTE (feli_vfm @ Aug 14 2008, 13:07) *
mi-as dori sa am un maslin un curte. prima varianta care mi-a venit in minte e sa iau niste masline giants de la kaufland si sa le pun samburii in ghivece, sa le ud zilnic si sa astept sa vad daca mi se vor face copacei si apoi sa-i scot in curte. care e probabilitatea sa se intample asa ceva?

de ce ai vrea sa ai un maslin in curte?

Valentina30
@feli, mai bine cumperi un copacel mic de maslin decat sa te chinui cu samburi. Ajungi sa imbatranesti pana reusesti sa formezi un copacel de maslin din sambure.
@dringo, nu e nevoie sa citezi un mesaj anterior, atunci cand postare ta apare imediat dupa acela... E absolut evident ca nu raspunzi altcuiva, mai ales ca acela era si singurul mesaj din topic.
gomez99
sansa ca o simburele unei masline conservate in ulei [de saramura nu discutam, nu?] sa incolteasca e f. mica pt ca:
- de regula fructele/legumele pt consum sint tratate termic si/sau chimic, pentru a le conserva si a le proteja de mucegaiuri si/sau insecte. tratamentul afecteaza mai intotdeauna capacitatea de germinare a semintei.
- semintele de maslin germineaza lent. germinarea dureaza cam 2 luni, dar in conditii naturale procentul de germinare e de cca 2-3%
- aplicind proceduri profesionale [scarificare si stratificare, tratamente cu stimulatori], procentul creste, dar procedura implica si folosirea unei cantitati mari de seminte si cheltuielile de rigoare.
Asa ca eu zic:
- daca ai chef de experiente, ia citi simburi de masline vrei, de la mai multe branduri/soiuri, spala-i bine, usuca-i, tine-i 2 luni in frigider pe raftul de sus, apoi in aprilie pune-le in pamint si vezi prin iunie-iulie daca iese ceva.
- daca chiar vrei un maslin, vezi pe la firmele mari, am vazut anula asta unul in timisoara cred cu 30 ron. da ma indoiesc ca o sa creasca in curte, pt ca din cite stiu eu nu rezista la inghet.
alphred
un proverb grecesc spune ca cel care planteaza o livada de maslini nu o sa se bucure de ea, nici el nici copii lui. abia nepotii. dupa circa 60 de ani ajung sa rodeasca. durata de viata cam 2000 de ani.
almeu
Nu ai sanse din samburi.
Maslinele sunt foarte amare in copac, pentru a le scoate amareala se trateaza cu soda caustica, sunt si alte solutii radicale care majoritatea distrug puterea de germinare a samburelui.Ai 2-3% sanse. Poti sa obtii planta din crenguta de maslin, cu hormoni de radacini si pusa in turba.
lache
Din ce am aflat si eu folosind cunostiintele amicului nostru comun "gogu" wink.gif : Maslinul se inmulteste prin:
1. Butasi - usurinta cu care maslinul se înmulteste pe cale vegetativa a fost si unul din motivele pentru care a atras atentia omului. Peste tot, aceasta metoda este cea mai des folosita. De exemplu, în Spania, se pun la înradacinat butasi destul de mari: maslinii se taie destul de mult, pe timpul iernii radacina se acopera bine cu o movila de pamânt si frunzis, iar butasii se taie vara. La cele mai multe soiuri, butasii se taie de pe ramuri de 3-4 ani.
2. Lastarii tineri - sunt pur si simplu puieti de maslin care cresc în mod natural în jurul pomului. (ca si la gutui si altii...) Ei pot fi scosi din locul respectiv, cu tot cu radacina si mutati oriunde în alta parte.
Stie cineva daca exista soiuri mai rezistente, aclimatizate sub -10, -15 grade Celsius ?.... Mai multe am aflat si eu de aici...

eiffel
Mai bine vezi prin magazine ca se gasesc la ghiveci. Acum vre-o 2 saptamani am vazut si eu in Orhideea. pe la 30-40 Ron.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.