Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...
 Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 

Sa ne hranim sanatos

- - - - -
  • Please log in to reply
266 replies to this topic

#235
teo4teos

teo4teos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 878
  • Înscris: 16.09.2007

'horia said:

Eu n-as prea face asa, pariu ... pe burtica micutului eschimos. Stii ca mai exista si mecanismele acelea ... de aclimatizare si adaptare ... care la inceput cam decimeaza indivizii - cel putin o parte din ei. Eu m-as cam indoi ca un copil eschimos ar fi in stare sa digere cantitatea aia fenomenala de fructe si legume proaspete si fermentescibile ... poate daca il tii o saptamana in Africa si inapoi o luna in Groenlanda sau Canada si iar in Africa ... si tot asa.

In primul rand te rog frumos, citeaza si tu ca lumea mesajele astea (pune textul citat intre (quote) text(/quote) dar cu paranteze drepte , ca e foarte greu sa raspund asa. Si mai scrii si cu rosu... :D

Apoi, stiu ce vrei sa spui dar eu nu am zis sa il ducem pe copil in Africa, ca acolo nu ar rezista probabil nici o saptamana :D . Am zis sa il hranim cu glucide... ;) Oricum de cand s-a inventat elicopterul se pare ca hrana eschimosilor s-a mai schimbat, si nu mai mananca doar grasimi ci mai primesc si legume si fructe din lumea astalalta. Plus ca nu prea mai gasesc atata vanat si plus ca nu prea mai au voie sa vaneze atata animale care sunt pe cale de disparitie sau monitorizate.

Eschimosii au si ei niste adaptari specifice (de exemplu statura si constitutia, ca sa ii protejeze de frig) si au o adaptare la frig chiar interesanta prin care daca sunt afara la -50 grade celsius lor nu le ingheata extremitatile ca restului lumii, sangele si caldura centrandu-se la torace ca sa tina inima in functiune, ci se intensifica tocmai la extremitati, ca sa ii protejeze de degeraturi si chiar de moarte (daca nu te mai poti misca fiindca ti-au inghetat picioarele, esti ca si mort in zapada si frigul ala)

Insa metabolismul nu e prost si stie ca daca are glucide la dispozitie, consumul lor furnizeaza energie mult mai repede si mai usor. Un eschimos devenit vegetarian, va supravietui, cu toate ca va fi tot mic de statura si grasut.

Quote

Dragul meu Teos4teos, le-ai zis ca din carte ! Nici eu nu le nimeream asa de bine. Stii, dupa vreo 20 de ani de practica, mai uiti din teorie (cu toate ca tii minte principiile). Nici eu nu vroiam sa ne "bagam" in cai catabolice, nu de alta, dar plictisim toti userii. Eu ma exprimam asa .... "organismul se repede sa arda ...etc" ca sa inteleaga asa intr-un mod mod imagistic, toata lumea.

Ceea ce vroiam sa spun - si tu m-ai inteles, este ca degeaba faci un efort foarte intens o jumatate de ora pe zi - daca vrei sa arzi lipide. Mult mai indicat este sa faci eforturi moderate, pe o durata mai mare de timp. Cum ar fi de ex. mers pe munte un weekend intreg ...


Draga Horia, defect profesional. Sunt biochimist :D
Am inteles ce ai vrut sa zici, corectam doar o nuanta. Asa cum si tu ai inteles ce am vrut sa zic cu "muschii vegetativi"  :P

#236
adybmw

adybmw

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,288
  • Înscris: 22.03.2007

 teo4teos, on Mar 3 2009, 15:04, said:

Pai daca nu arati ca Swartzy in Terminatorul sau eu stiu ce culturist celebru probabil ca am dreptate :D
Nu stiu daca ve ajunge la greutatea normala, nu stiu daca poti, daca ai alte afectiuni ce pot contraindica totusi un efort prea mare, daca metabolismul o sa iti dea voie pana la urma (dupa ce a fost obisnuit intr-un anume fel..), dar important este sa stii cum ar trebui sa fii si sa iti stabilesti un target acceptabil si pentru tine si din punct de vedere al sanatatii. Nu trebuie nici sa te arunci in cap ca nu ai 85 sau de ce nu, 75 de kg  :lol: si sa fii nemultumit for ever ca nu ai greutatea ideala, nici sa te culci pe o ureche ca tu esti ma "greu", mai "altfel" si la tine asa e perfect. Trebuie sa stii ce si cum si in cunostinta de cauza, date fiind circumstantele propriei constitutii, greutati, propriului stil de viata, posibilitatilor financiare, de timp (familie, serviciu, etc...ca presupun ca daca ai fi single, multimilionar in dolari si cu tot timpul din lume la dispozitie altfel ar fi lucrurile pentru tine acum, nu?) etc. sa iti stabilesti un target cu care sa fii multumit, tu personal, si sa te tii de el. Am observat ca o mare problema la cei care slabesc este sa mentina o anumita greutate cativa ani. E relativ usor sa slabesti intr-un efort concertat de cativa ani (3-5 sa zicem) dar apoi cand o lasi mai moale si spui ca acum esti ok e foarte greu sa te mentii exact asa, chiar cu suisurile si coborasurile specifie, de anotimp, de concediu, etc.

Stabileste o greutate ideala pentru tine, 100 sau chiar 90 daca poti, daca nu si mai jos, ajungi la ea si incearca sa te mentii exact asa 2-3 ani. Astfel obisnuiesti organismul, metabolismul cu un nou standard de alimentatie, efort, stil de viata iar el incepe sa isi stabileasca foarte clar caile metabolice, obiceiurile, ritmicitatile. Dupa asta abia, daca mai poti si mai vrei, poti sa reiei o noua runda de slabire, urmarind un nou target. Dincate stiu eu este cea mai buna modalitate de a slabi inteligent, incet si in care si organismul sa fie in concordanta cu dorintele tale. Altfel, un efort de 7 ani de slabit continuu (slabit inseamna tras mereu de organism, existand mereu un dezechilibru intre alimentatie si efort) poate duce la un moment dat la o saturare si psihica, dar si fizica  si sa nu mai poti slabi nici macar 100 de grame, ba dimpotriva sa incepi sa iei in greutate, cu toate ca faci efort la fel de  mult. Asta pentru ca organismul invata sa compenseze niste neajunsuri si nu o face neaparat in sensul in care vrei tu.


Parerea mea...

P.S. Da, si de asta, dar nu numai. Daca digestia e in toi in timp ce alergi tu, energia se imparte intre efortul muscular si efortul digestiv. Si atunci si benzina din muschi se termina mai repede, si nici digestia nu e facuta cum trebuie, existand posibilitatea si sa stagneze o perioada iar asta nu e bine pentru stomac. Plus ca adrenalina  poate inhiba de tot digestia...

Ok, am sa imi continui drumul. Sa vedem cat mai dau jos si cand ajung in punctul de care ai spus cand e stop masini. Oricum, raman la parerea ca daca faci miscare toata viata si mananci echilibrat, iti poti mentine greutatea.
Oricum, ceva in alimentatie am sa schimb, pt ca am ajuns la un punct in care simt ca trebuie o schimbare. Am inceput cu cereale dimineata, alternate cu fructe. O sa intru si pe ceva cartofi fierti, care se mananca cu coaja, cum ati cam spus voi pe aici.
Ca sa revin la obiceiurile alimentare de dinainte nu se mai poate acum. De cate ori am mai incercat cate vreo bomba, am vomat. Pur si simplu am obisnuit organismul cu sanatatea si nu ma mai lasa sa-l dereglez :) .
Si nu, nu ma arunc in cap, atat timp cat eu acum sunt multumit de forma fizica. Probabil ca se va imbunatati pe viitor, daca merg in ritmul asta. Om vedea, pana atunci am proba cu cantarul minune :P Sa vedem cum stau cu grasimea. Cu tinta ai dreptate, mi-am stabilit-o cu mai multi ani in urma si sunt ferm pe pozitii. Sa vedem cat ma tin motoarele. Ele trebuiesc alimentate cu combustibil de calitate. Aici as mai vrea sa umblu, la combustibil, d-aia am si deschis discutiile. Ca despre sport si odihna, oricine stie ce are de facut in mare.
Sanatate...ca-i cea mai buna din toate ;)

#237
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 adybmw, on Mar 3 2009, 10:39, said:

Horia explica si tu mai pe intelesul nostru, cum a explicat teos, ca nu toata lumea sta cu dictionarul de medicina sa traduca miofibrilele si corpii cetonici. :lol:
Scuza-ma Adi, dar ma luai cu vorba cu Teos si uitai ... Miofibrilele sunt unitatile structurale ale muschilor - mai simplu - fibrele musculare.

Teos, te rog ! Aici explic ca la "familia De Ce" ! Daca vrei, ne contrazicem dupa aia noi doi ...

Asa, deci Adi ... in miofibrilele astea se petrece cosumul de energie. Cand se contracta ele, se contracta intregul muschi.

Corpii cetonici sunt niste molecule - ca niste reziduuri - care se formeaza atunci cand organismul utilizeaza numai lipide pentru a produce energie. Lipidele astea nu au o "ardere" completa si mai ramane oaresce "funingine". Acesti corpi cetonici au nevoie de ceva glucide pentru a fi si ei "arsi" definitiv - adica transformati in energie. Asadar, daca vrei sa slabesti brusc, si nu pui in gura neam de glucid, este posibil ca sa apara in scurt timp corpi cetonici in sange .... Sunt, cat de cat, inteligibil ...?

 teo4teos, on Mar 3 2009, 19:07, said:

In primul rand te rog frumos, citeaza si tu ca lumea mesajele astea (pune textul citat intre (quote) text(/quote) dar cu paranteze drepte , ca e foarte greu sa raspund asa. Si mai scrii si cu rosu... :D
Cand scriu cu rosu direct in "quote", textul bleu e al tau, iar cel rosu al meu. Scuza-ma daca am creat confuzie. De lene, cred ...

 teo4teos, on Mar 3 2009, 19:07, said:

Am zis sa il hranim cu glucide...
Da, dar ar fi un risc foarte mare de diabet ....
;) Oricum de cand s-a inventat elicopterul se pare ca hrana eschimosilor s-a mai schimbat, si nu mai mananca doar grasimi ci mai primesc si legume si fructe din lumea astalalta.
Si o gramada de bere ... Stii ca eschimosii sunt printre putinele populatii umane care nu au dezvoltat productia nici unei bauturi alcoolice, fermentate sau distilate ?... Din cauza asta sunt extrem de sensibili la consumul de alcool. Ficatul lor produce foarte greu alcool-dehidrogenaza, cu toate ca pe de alta parte, este foarte rezistent la steatoza si la o concentratie foarte mare a trigliceridelor in sange ...

Eschimosii au si ei niste adaptari specifice (de exemplu statura si constitutia, ca sa ii protejeze de frig) si au o adaptare la frig chiar interesanta prin care daca sunt afara la -50 grade celsius lor nu le ingheata extremitatile ca restului lumii, sangele si caldura centrandu-se la torace ca sa tina inima in functiune, ci se intensifica tocmai la extremitati, ca sa ii protejeze de degeraturi si chiar de moarte (daca nu te mai poti misca fiindca ti-au inghetat picioarele, esti ca si mort in zapada si frigul ala)

Acum vreo douazecisicinci de ani a aparut o carte - "vraja marelui nord" - cu un francez care ajunge prin Groenlanda. Chestia interesanta era ca si albii - daca mancau alimente moderne (pui cu cartofi prajiti si salata) - in loc de carne de foca si de balena, simteau foarte pregnant senzatia de frig ...


#238
Kdefthog

Kdefthog

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 16.09.2008

 horia66, on Mar 3 2009, 00:01, said:

Daca citesti mai pe indelete, iata ce zice nenea (citat din sursa ta): if a mixed meal is consumed, FAT oxidation will be lowered because FAT is last place in the oxidative hierarchy.

Mai departe: Just as physical health is determined by long term exercise and nutrition habits, the body's daily oxidative withdrawal from its energy bank is determined by the amounts of endogenous macronutrients available for oxidation.

"Training Causes Important Changes In Muscle:

   1. Increased Capillary Density. This enhanced blood flow increases the ability of muscle to oxidize FAT (and transport nutrients, etc.). As muscle fiber area increases, capillary density increases proportionally.

   2. Increased fatty acid entry into mitochondria. This increases respiratory capacity; in untrained subjects, fatty acid uptake by mitochondria is limited by the lactate threshold, thus a ceiling for FAT oxidation is hit. But after heavy training the body adapts and the raises the lactate threshold.

   3. Increased size and number of mitochondria (2). Again, this increases the ability of muscle to burn FAT at a higher % of VO2 MAX, which allows maximal FAT oxidation and preserves glycogen stores (this saves more glycogen for high intensity bursts, which is a very beneficial evolutionary adaptation, obviously).

These scientific findings explain why, during exercise of the same intensity, fat oxidation is higher in endurance-trained versus sedentary subjects.
"

Eu de aici am tras concluzia ca atletii ard mult mai multe grasimi decat cei fara antrenament si astfel rezervele de carbohidrati din corp tin mai mult.

#239
blue_wings

blue_wings

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 24.05.2007
Cam greu sa mananci ecologic, cand toata planeta "tuseste" de poluare.

Insa a manca sanatos e alta problema. Pentru asta eu unul incerc sa mananc cat mai multe fructe si legume (din gradina, din piata), sa mananc mai rar prajeli, si sa evit fast-food-urile, chips-urile si sucurile acidulate. Incerc sa evit toate mancarurile nesanatoase, pline de E-uri, coloranti, conservanti, etc.

#240
teo4teos

teo4teos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 878
  • Înscris: 16.09.2007

 horia66, on Mar 3 2009, 20:44, said:

Cand scriu cu rosu direct in "quote", textul bleu e al tau, iar cel rosu al meu. Scuza-ma daca am creat confuzie. De lene, cred ...


Bine ca mi-ai spus ca altfel nu ma prindeam.... :D
Hai ma ca asta am inteles, nu asta ziceam, ci sa citezi si tu corect ca asa nu ai mai fi nevoit sa scrii nici cu rosu si si cei care iti raspund ar putea sa o faca simplu si usor, nu sa dea copy-paste toata ziua....Cat de mare poate sa fie lenea aia sa nu poti sa scrii de cateva ori quote??? :P

Quote

Da, dar ar fi un risc foarte mare de diabet ....

Pai ce am zis sa il hranim numai cu glucide??? Apoi, si grasimea excesiva e un risc de diabet pentru rasele astea mai putin eschimoashe... :P

Quote

Si o gramada de bere ... Stii ca eschimosii sunt printre putinele populatii umane care nu au dezvoltat productia nici unei bauturi alcoolice, fermentate sau distilate ?... Din cauza asta sunt extrem de sensibili la consumul de alcool. Ficatul lor produce foarte greu alcool-dehidrogenaza, cu toate ca pe de alta parte, este foarte rezistent la steatoza si la o concentratie foarte mare a trigliceridelor in sange ...

Pai saracii ce sa puna la fermentat?? Grasimea de foca ? Carnea de ren?? :P Si eu sunt sensibil la alcool pentru ca nu sunt obisnuit sa beau, e firesc. Dintr-un pahar ma imbat, probabil ca din doua intru in coma alcoolica (nu am incercat si nici nu am de gand...). Si eu am mai baut cate o bere pe ici pe colo. Ma gandesc ca unul care nu a pus alcool in gura intra in coma alcoolica de la primul pahar... :P

Quote

Acum vreo douazecisicinci de ani a aparut o carte - "vraja marelui nord" - cu un francez care ajunge prin Groenlanda. Chestia interesanta era ca si albii - daca mancau alimente moderne (pui cu cartofi prajiti si salata) - in loc de carne de foca si de balena, simteau foarte pregnant senzatia de frig ...

pai, 1. albii oricum simt senzatia de frig la pol, si daca le dai samanance numai grasime de foca, si daca le torni alcool in sange direct. Pentru ca nu sunt adaptati la frig de crapa pietrele..
si, 2. Ca sa rezisti cat de cat e firesc sa ai un strat d egrasime care sa te protejeze. Asta fac si balenele, si ursii, si focile si toate animalele care traiesc in frig excesiv. De ce nu ar intra si omul in categoria asta?

#241
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 teo4teos, on Mar 5 2009, 11:47, said:

1. Pai saracii ce sa puna la fermentat?? Grasimea de foca ? Carnea de ren?? :P

2. Si eu sunt sensibil la alcool pentru ca nu sunt obisnuit sa beau, e firesc. Dintr-un pahar ma imbat, probabil ca din doua intru in coma alcoolica (nu am incercat si nici nu am de gand...). Si eu am mai baut cate o bere pe ici pe colo. Ma gandesc ca unul care nu a pus alcool in gura intra in coma alcoolica de la primul pahar... :P

1. da, dar ca sa facem o corelatie putin off topic, mongolii - care nu prea au nici ei ce sa puna la fermentat - au inventat kuma^sul - un produs fermentat din lapte de iapa, dar cu un tip de fermentatie combinata, alcoolica.

2. Toata treaba sta in capacitatea si antrenamentul ficatului de a sintetiza alcool-dehidrogenaza. Eu, unul, consum bauturi alcoolice in fiecare zi. Doamne, daca as spune asta in SUA, ar veni probabil multi voluntari la mine la usa, sa ma roage sa merg cu ei la alcoolicii anonimi, unde sa pasesc in fata si sa spun: salutare, sunt Horia si beau. Si ei sa zica, salutare Horia, stim, si noi am baut ... :D
Dar, de fapt,  eu am ales un regim de viata mai apropiat de cel mediteraneean - adica cu un pahar de vin rosu in fiecare seara. Si din cand in cand, cate o palinca sau alta tarie (numai din surse proprii) inainte de masa. Cat despre imbatat, pot spune ca numar pe degetele de la o singura mana de cate ori m-am imbatat in viata mea. Asa ca, stilul de viata Sud-European nu este chiar asa de combatut ... Iar chestia cu coma alcoolica nu e chiar asa de simpla - e nevoie de o concentratie minima, de prag, a alcoolului per litru de sange.

 teo4teos, on Mar 5 2009, 11:47, said:

pai, 1. albii oricum simt senzatia de frig la pol, si daca le dai samanance numai grasime de foca, si daca le torni alcool in sange direct. Pentru ca nu sunt adaptati la frig de crapa pietrele..
si, 2. Ca sa rezisti cat de cat e firesc sa ai un strat d egrasime care sa te protejeze. Asta fac si balenele, si ursii, si focile si toate animalele care traiesc in frig excesiv. De ce nu ar intra si omul in categoria asta?

De fapt, chestia interesanta era ca acest francez incepuse sa consume, la fel ca eschimosii, carne si grasime de foca, balena si peste. Iar senzatia de caldura nu era data de grasimea formata sub piele, ci de cantitatea de energie data de arderea grasimilor consumate. In carte este descrisa o alta chestie interesanta: cautand o solutie pentru a castiga ceva bani, li se ofera posibilitatea sa  faca niste aprovizionari pentru o baza militara americana - cu vaporasele proprii. Ajungand acolo sunt "omeniti" de catre americani, cu o masa gratuita - la modul US Army: pui cu piure de cartofi, salata verde, omleta, inghetata. In momentul in care au parasit baza, toti au simtit brusc ca le e frig. Si erau mai multi eschimosi, impreuna cu francezul nostru, si toti simteau la fel.

#242
teo4teos

teo4teos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 878
  • Înscris: 16.09.2007

 horia66, on Mar 8 2009, 23:18, said:

1. da, dar ca sa facem o corelatie putin off topic, mongolii - care nu prea au nici ei ce sa puna la fermentat - au inventat kuma^sul - un produs fermentat din lapte de iapa, dar cu un tip de fermentatie combinata, alcoolica.

..mai betivi mongolii astia..simtisera gustul de la sake-ul japonez pesemne... :lol:

Quote

2. Toata treaba sta in capacitatea si antrenamentul ficatului de a sintetiza alcool-dehidrogenaza. Eu, unul, consum bauturi alcoolice in fiecare zi. Doamne, daca as spune asta in SUA, ar veni probabil multi voluntari la mine la usa, sa ma roage sa merg cu ei la alcoolicii anonimi, unde sa pasesc in fata si sa spun: salutare, sunt Horia si beau. Si ei sa zica, salutare Horia, stim, si noi am baut ... :D
Dar, de fapt,  eu am ales un regim de viata mai apropiat de cel mediteraneean - adica cu un pahar de vin rosu in fiecare seara. Si din cand in cand, cate o palinca sau alta tarie (numai din surse proprii) inainte de masa. Cat despre imbatat, pot spune ca numar pe degetele de la o singura mana de cate ori m-am imbatat in viata mea. Asa ca, stilul de viata Sud-European nu este chiar asa de combatut ... Iar chestia cu coma alcoolica nu e chiar asa de simpla - e nevoie de o concentratie minima, de prag, a alcoolului per litru de sange.

Pai diferenta intre unul care bea in fiecare zi de placere, dar nu e (inca) alcoolic si unul care bea tot in fiecare zi dar de nevoie (si e alcoolic) sta in cantitate si in durata in timp a acestui obicei. Foarte bine ca nu te-ai imbatat, dar daca pastrezi doza zilnica sub un prag esti ok. Chestia e ca nimeni nu stie pragul, pe zi sau pe timp indelungat pentru a deveni dependent, pentru ca depinde de fiecare. Verificarea este foarte simpla: abtine-te de la baut o saptamana. Daca esti ok, atunci esti ok (inca). Daca simti nevoia sa bei, s-ar putea sa fi devenit dependent. Dependenta nu inseamna neaparat o cantitate mare de alcool...sau starea de ebrietate..ci nevoia constanta. Ma rog, in Ardeal stiu persoane care beau de la varsta de 14 ani cate o palinca si nu dau semne de dependenta ca atare, dar simt nevoia acelui pahar ca cica "nu se simt bine, nu se duce mancarea pe gat". De obicei diagnosticul de dependenta se pune mai tarziu cand exista efecte evidente, sevraj in lipsa, cresterea cantitatii de alcool pentru a ajunge la doza optima plus bineinteles maladiile cu pricina.
Culmea e ca alcoolicii nu se imbata usor, au o rezistenta la alcool uimitoare. Cei care stau beti toata ziua sunt niste betivi nenorociti care nu au limita la turnat alcool in ei, dar cei mai multi alcoolici sunt de fapt cei care beau dar nu se imbata niciodata, pentru ca au rezistenta la alcool data de perioada indelungata de baut si care sunt chiar aproape normali dupa ce beau (de fapt, abia atunci sunt normali...)

In ce priveste coma alcoolica, depinde de rezistenta la alcool si de capacitatea de metabolizare a fiatului. Am vazut o data la o petrecere o faza din asta. Un tip care nu era bautor de fel, cel mult ocazional, destul de tinerel (25 de ani, cam asa) a facut un pariu ca se imbata daca ii ramane nevasta gravida. Minunea s-a intamplat, el s-a imbatat din 2 pahare de gin si dupa o ora chemam salvarea ca lesinase.
Apoi tine si de starea organismului. la un revelion, un tip pe care noi il stiam ca bea de stinge fara sa aiba absolut nimic s-a imbatat dupa 2 pahare de coniac si o bere si a dormit pana dimineata, lat. A zacut aproape inconstient, nu l-au trezit nici artificiile, nici galagia, nici tipetele, nici muzica la maxim. Abia l-au trezit prietenii sa il ia acasa pe la 5...




Quote

De fapt, chestia interesanta era ca acest francez incepuse sa consume, la fel ca eschimosii, carne si grasime de foca, balena si peste. Iar senzatia de caldura nu era data de grasimea formata sub piele, ci de cantitatea de energie data de arderea grasimilor consumate. In carte este descrisa o alta chestie interesanta: cautand o solutie pentru a castiga ceva bani, li se ofera posibilitatea sa  faca niste aprovizionari pentru o baza militara americana - cu vaporasele proprii. Ajungand acolo sunt "omeniti" de catre americani, cu o masa gratuita - la modul US Army: pui cu piure de cartofi, salata verde, omleta, inghetata. In momentul in care au parasit baza, toti au simtit brusc ca le e frig. Si erau mai multi eschimosi, impreuna cu francezul nostru, si toti simteau la fel.


Mie mi se pare foarte suspect sa iti fie frig afara, desi esti obisnuit cu frigul, dupa numai o masa cu salata si piure. caldura nu o faci direct din mancare in tipul digestiei sau imediat dupa. Poate era mai cald in baza americana decat la ei in iglu si cand au iesit afara au simtit diferenta mare de temperatura... :D

Daca mananci inghetata e normal sa iti fie frig, chiar si vara. Daca mananci inghetata iarna, mai ales la pol, inseamna ca esti nebun.

Plus ca energia consumata pentru a digera piure si salata e mai mica decat energia consumata pentru a digera grasime si proteine. Si atunci consumul de energie pentru digestie fiind mai mic, corpul ar fi trebuit sa aiba capacitatea de a forja pentru caldura.

Daca nu ar fi mancat nimic ( la eschimosii plecati la vanat li se intampla des..) le-ar fi fost sau nu frig?

Mie mi se pare ciudat. Daca ziceau ca au mancat o saptamana piure atunci da, exista posibilitatea pentru ca deja intrau in arena grasimile din depozite. Dar asa, tot mai cred ca era prea cald in baza americana... :D

#243
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
In viitorul sper cat mai apropiat vreau sa fug din Bucuresti si sa ma mut la socrii mei la tara, la 100 km de Buc. Vreau sa dezvolt gospodaria lor la un nivel destul de inalt si sper sa pot trai decent din comercializarea produselor de gospodarie taraneasca.Vanzarea vreau sa o fac direct catre consumatorul final, care va fi saptamanal aprovizionat la botul calului cu tot ce doreste.Ii ofer si posibilitatea de a se aproviziona direct din gospodarie , unde vreau sa ii ofer si posibilitatea de cazare in cazul in care vrea sa petreaca cateva zile in stil taranesc intr-o zona rurala linistita.
Obiectiv  :
-300 gaini ouatoare
-300 gaini rasa grea de carne
-200  curcani
-100 rate
-500 prepelite
-500 porumbei rasa grea de carne
-100 fazani
-5 vaci
-100 capre
-200 oi
-300 iepuri
-100 stupi
-2000 mp solarii cu folie dubla
-10 ha disponibil pt legumicultura de camp
-50 ha pt grau, porumb , orz
-o minilivada de 1000 mp

-5 camere amenajate pt oaspeti, foisor, gratar, gradina cu flori

Stiu ca va fi greu, dar pur si simplu m-am saturat de viata de oras si vreau sa evadez! Am 30 de ani si cred ca nu e prea tarziu sa-mi schimb stilul de viata deoarece simt ca am puterea si vointa necesara sa reusesc!
Sunt sigur ca o sa am clienti multi softpedieni care vor sa manance sanatos!

#244
Valy1

Valy1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,206
  • Înscris: 06.01.2007

 kos_funny, on Mar 25 2009, 22:02, said:

Sunt sigur ca o sa am clienti multi softpedieni care vor sa manance sanatos!

Poti sa fii sigur. Mult succes , ca eu o sa iti fiu client  :thumbup:

#245
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,630
  • Înscris: 28.11.2001
Costi - nu vad stupii cu albine in lista ta

#246
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007

 Tarzy, on Mar 25 2009, 22:35, said:

Costi - nu vad stupii cu albine in lista ta
Priveste atent, sunt 100.
Cumnatul meu spera sa atinga numarul asta acest an! Are acum 70!
:D  Repede m-ai gasit! Vb maine acolo, stii tu!  :D

 Valy1, on Mar 25 2009, 22:28, said:

Poti sa fii sigur. Mult succes , ca eu o sa iti fiu client  :thumbup:
Iti multumesc pt incredere! Incep sa fac lista!

Edited by kos_funny, 25 March 2009 - 23:11.


#247
Kakashi-Hatake

Kakashi-Hatake

    I am from New York. I will kill to get what I need!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,703
  • Înscris: 16.09.2008
Ca mancaruri sanatoase, in afara de fructe, mai erau la VelPitar niste legume in punga pe care le incalzeai. Sunt foarte bune.

#248
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 kos_funny, on Mar 25 2009, 22:02, said:

-300 gaini ouatoare
-300 gaini rasa grea de carne
-200  curcani
-100 rate
-500 prepelite
-500 porumbei rasa grea de carne
-100 fazani
-5 vaci
-100 capre
-200 oi
-300 iepuri
-100 stupi
-2000 mp solarii cu folie dubla
-10 ha disponibil pt legumicultura de camp
-50 ha pt grau, porumb , orz
-o minilivada de 1000 mp

-5 camere amenajate pt oaspeti, foisor, gratar, gradina cu flori

Ti-ai facut un calcul cati oameni angajati iti vor trebui ? Pe langa asta, ce si mai ales cate utilaje ? Si de ce vrei sa cultivi grau, porumb si orz ? (Numai pe 50 de hectare ?) O sa te coste mai mult decat daca ai cumpara cerealele ... Ai lucrat pana acum in zootehnie ? Ti-ai facut macar cateva calcule - cam cat o sa te coste adaposturile ? Cati bani ai sa investesti ?

Stii ce inseamna 10 hectare de cultura legumicola ? Ce te faci cand rosiile ti se coc cam in aceeasi saptamana pe toata suprafata ? Sau ardeii ? sau vinetele ? Stii cat costa un rasad ? Daca pui rasadurile de rosii la o distanta de cca 30-35 cm distanta, o sa ai cam 15 rasaduri pe metru patrat. Ori 10.000 de metri patrati (un hectar numai), inseamna 150.000 rasaduri. Daca pui vreo trei hectare (rosii) inseamna 450.000 rasaduri. Ti-ai facut un calcul referitor la forta de munca necesara la plantat ? Care este sezoniera ...

Ai muls vreodata o vaca ? Dar o oaie sau o capra ? Ce o sa faci zilnic cu laptele ? Te-ai gandit cat costa un tanc de racire si un pasteurizator in placi ? Sa presupunem ca faci branza. Ti-ai facut un calcul referitor la spatiul de depozitare ?

Aaaa, si inca ceva: ai ajutat vreodata la fatare o vaca, o oaie sau o capra ?

Pentru gaini, curcani, rate, gaste, fazani etc. o sa ai nevoie de furaje combinate. Ti-ai cautat o moara si un amestecator ? Curent trifazic ai ? Silozurile pentru cereale si pentru furajele combinate le-ai calculat ?

Minilivada de 1000 mp nu e o livada ci 10 pomi. La o livada discutam de la vreo 3000-5000 mp in sus.

Suntem de mult si de departe off topic. Daca nu ne-o furam :unsure:, inseamna ca sunt moderatorii prea cumsecade. Oricum, daca vrei sa continuam, eu iti stau la dispozitie - dar cred ca ne mutam la "money and business".

#249
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Daca ai vointa, curaj si placere pt ce ai de gand sa faci ai deja 50 % reusita!

Si sa-ti raspund si la obiect.
Pt ce mi-am propus eu am nevoie de 3 angajati si in anumite perioade vor fi suplimentati cu oameni angajati cu ziua! Pe langa acestia ii am si pe socrii mei care sunt inca in putere la 50 de ani.
Utilaje am deja la dispozitie. Bunicii nevestei au 10 ha si un U650 cu plug,disc,semanatoare,scarificator, cisterna si remorca.Unul din cumnati are si el peste 250 ha(si este in continua extindere) pe care le lucreaza cu un tractor Ford de 100 cp ,un U650 , o combina Class plus o gramada de utilaje. Alt cumnat , pe langa apicultura si crestere de pasari in regim intensiv cultiva ceapa usturoi si fasole pe 10 ha.Amandoi cumnatii traiesc doar din asta si crede-ma ca jarul din gratar nu prea are timp sa se stinga, isi innoiesc masinile mai des decat multi oraseni, vad marea si muntele mai des ca mine si mai pun si bani deoparte.Plus de asta nu ii vad deloc stresati.Pt asta ii invidiez cel mai mult.Si asta pt ca muncesc cu cap si nu dezorganizat ca cei care se vaita ca nu merge agricultura.
De lucrat in zootehnie nu am lucrat, dar am crescut la tara, am ajutat mult bunicii la muncile agricole, am pascut vaca si oile in vacante.Si asta nu pt ca imi dadeau bunicii 5 lei sa merg la discoteca ci pt ca imi placea.
La fatari am ajutat mereu.Chiar acum 2 ani in noaptea de inviere am ajutat la fatarea unui vitel care avea picioarele din fata incrucisate si nu vroia sa iasa.
De muls vaca, nu am muls-o.Dar mainile nevestei mele, care coafeaza o gramada de vedete si pseudo-vedete ce umplu micul ecran, stiu sa mulga si vaca.De cate ori are ocazia face asta cu placere.Oricum exista mulgatoarea "Banat "care va fi pusa la treaba.
Despre valoarea investitiei sunt constient ca e mare dar la obiectivul prezentat vreau sa ajung pe parcursul a cativa ani.Plus de asta nici nu ma intereseaza pt ca nu vreau sa constientizez ca este o investitie.Vreau sa ii consider bani aruncati .Voi vedea pe parcurs daca au fost aruncati de pomana.
Pt inceput nu vreau sa renunt la serviciul si activitatile de acum.Astept sa mi se aprobe transferul in Alexandria in prima faza pt a nu pierde veniturile de acum, dar sa fiu si la fata locului.
Vreau sa plec cat mai repede din nenorocirea asta de Bucuresti pt ca nu mai suport sa vad cum imi bat joc de mine! Cred ca am fost sortit sa fiu taran si asta e , nu imi e rusine.Prefer sa imi creasca sanatosi copiii  si sa ii pot educa asa cum trebuie, fara influente de Capetala! :D

Scuze pt off dar are oarece  tangenta cu subiectul!

#250
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 kos_funny, on Mar 27 2009, 23:20, said:

Pt ce mi-am propus eu am nevoie de 3 angajati si in anumite perioade vor fi suplimentati cu oameni angajati cu ziua! Pe langa acestia ii am si pe socrii mei care sunt inca in putere la 50 de ani.
Utilaje am deja la dispozitie. Bunicii nevestei au 10 ha si un U650 cu plug,disc,semanatoare,scarificator, cisterna si remorca.Unul din cumnati are si el peste 250 ha(si este in continua extindere) pe care le lucreaza cu un tractor Ford de 100 cp ,un U650 , o combina Class plus o gramada de utilaje.
Aaa, bun, deci nu pornesti de la zero !

Quote

Alt cumnat , pe langa apicultura si crestere de pasari in regim intensiv cultiva ceapa usturoi si fasole pe 10 ha.Amandoi cumnatii traiesc doar din asta si crede-ma ca jarul din gratar nu prea are timp sa se stinga, isi innoiesc masinile mai des decat multi oraseni, vad marea si muntele mai des ca mine si mai pun si bani deoparte.Plus de asta nu ii vad deloc stresati.Pt asta ii invidiez cel mai mult.Si asta pt ca muncesc cu cap si nu dezorganizat ca cei care se vaita ca nu merge agricultura.

Mi se pare normal, este vorba de o activitate economica care, facuta profesional si cu cap, aduce mari satisfactii. Dar se munceste mult mai mult decat 8 ore pe zi ...In medie cam 14-15 ...

Quote

De lucrat in zootehnie nu am lucrat, dar am crescut la tara, am ajutat mult bunicii la muncile agricole, am pascut vaca si oile in vacante.Si asta nu pt ca imi dadeau bunicii 5 lei sa merg la discoteca ci pt ca imi placea.
La fatari am ajutat mereu.Chiar acum 2 ani in noaptea de inviere am ajutat la fatarea unui vitel care avea picioarele din fata incrucisate si nu vroia sa iasa.
De muls vaca, nu am muls-o.Dar mainile nevestei mele, care coafeaza o gramada de vedete si pseudo-vedete ce umplu micul ecran, stiu sa mulga si vaca.De cate ori are ocazia face asta cu placere.Oricum exista mulgatoarea "Banat "care va fi pusa la treaba.
Bravo ! Scuza-ma, dar credeam ca esti unul din acei bucuresteni care vad fermele la televizor si mai ajung cateodata la tara la cate un gratar ... Va trebui sa te bazezi in primul rand pe aparatul de muls. Este metoda cea mai sigura de a pastra igiena si sanatatea glandei mamare.

Quote

....
Vreau sa plec cat mai repede din nenorocirea asta de Bucuresti pt ca nu mai suport sa vad cum imi bat joc de mine! Cred ca am fost sortit sa fiu taran si asta e , nu imi e rusine.Prefer sa imi creasca sanatosi copiii  si sa ii pot educa asa cum trebuie, fara influente de Capetala! :D
Daca stii cu ce se mananca agricultura (zootehnia, pomicultura etc) si are si cine sa-ti dea o mana de ajutor, este alegerea perfecta ! In Europa sunt milioane de familii care se ocupa cu fermieritul si au satisfactii materiale consistente. Este adevarat ca munca la ferma are avantajele si dezavantajele ei, la fel ca si munca de birou, intr-un oras mare. E una sa-ti bei cafeaua dimineata la ora 9 intr-o sala de sedinta, intr-o dimineata mohorata de noiembrie, toti din jurul tau sa miroasa a after-shave sau eau-de-cologne, si altceva sa te scoli pe la 4 dimineata, sa fugi in grajd si sa te trantesti in genunchi in balegar la curu' vacii - dupa care sa te apuci sa tragi de vitel cu franghiutele ... Pentru ca la o ferma se aplica cel mai bine zicala ca "ochiul stapanului ingrasa vita"...
Oricum, eu iti urez din inima, succes !!! Daca ar gandi mai multi ca tine, s-ar schimba mai repede la fata tara asta...

Edited by horia66, 28 March 2009 - 15:30.


#251
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Iti multumesc Horia pentru incurajari!

Stie cineva o sursa de porci vietnamezi? Carnea acestora nu contine colesterol si ma bate gandul sa achizitionez o familie!

Edited by kos_funny, 28 March 2009 - 21:00.


#252
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 kos_funny, on Mar 28 2009, 21:00, said:

Iti multumesc Horia pentru incurajari!

Stie cineva o sursa de porci vietnamezi? Carnea acestora nu contine colesterol si ma bate gandul sa achizitionez o familie!

Ca sa nu mai continuam off topic, m-am gandit sa ne mutam aici.

Scuze celorlalti participanti pentru off topic-ul de pana acum  :) .

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate