gabicen
30th July 2008, 23:54
Buna,
Plec in concediu si nu stiu cum sa asigur apa la plantele mele.
Nu...nu am vecini si nici rude care sa intre in casa si sa ude plantele.
Am multe varietati... cum sa le asigur umiditatea pe timp de minim 7 zile?
Cineva imi recomanda sa pun plantele mai doritoare de apa in cada din baie (locuiesc in apartament) cu apa cam de 100mm adancime - isi trag ele singure apa necesara.
Cu multumiri,
Gabriel
LoveDemon
31st July 2008, 01:33
Infige o sticla plina cu apa (de preferat de sticla, nu de plastic, da' merge si de plastic) cu gura in jos in fiecare ghiveci. Apa se va scurge treptat si pamantul va fi in permanenta ud. Testat in fiecare concediu
.
Mai era o varianta cu o oala lasata pe jos si o carpa intinsa - cu un capat inmuiata in oala respectiva si cu celalalt capat in ghiveci (si cu subvarianta cu furtun in loc de carpa, si atunci oala e plasata mai sus decat ghiveciul). N-am testat, da' merge si asa (e acelasi principiu hidrodinamic). Eu prefer sticla, nu m-a tradat niciodata
.
LE: VACANTA PLACUTA!
gabicen
31st July 2008, 20:31
QUOTE (LoveDemon @ Jul 31 2008, 02:33)

Infige o sticla plina cu apa (de preferat de sticla, nu de plastic, da' merge si de plastic) cu gura in jos in fiecare ghiveci. Apa se va scurge treptat si pamantul va fi in permanenta ud. Testat in fiecare concediu

.
Mai era o varianta cu o oala lasata pe jos si o carpa intinsa - cu un capat inmuiata in oala respectiva si cu celalalt capat in ghiveci (si cu subvarianta cu furtun in loc de carpa, si atunci oala e plasata mai sus decat ghiveciul). N-am testat, da' merge si asa (e acelasi principiu hidrodinamic). Eu prefer sticla, nu m-a tradat niciodata

.
LE: VACANTA PLACUTA!
Multumesc pentu idea cu sticlele o sa o aplic...
Cu stima,
Gabi
alexys83
8th September 2009, 10:05
Salutare
Am un lamai de aproape 2 ani care l-am taiat si au dat 2 ramuri tinere. Voi pleca de acasa timp de 10 zile si nu stiu cum sa fac cu udatul, pentru ca nu am la cine sa il las. Anul trecut am tinut florile intr-un lighean cu apa cat am fost plecat si a fost ok. Insa nu si lamaiul ( am avut la cine sa il las). Si nu stiu daca ar fi potrivit sa fac si cu lamaiul la fel. mi-e teama sanu putrezeasca radacinile.
Astept un raspuns cat mai urgent. Multumesc frumos !
kerkyra
8th September 2009, 10:22
Nu stiu daca se potriveste la tine, iti spun cum fac eu la ghivecele mai marisoare: umplu o sticla de 0.5-1-1.5 l cu apa (functie de marimea ghiveciului, perioada cat lipsesti) si o rastorn infingandu-i gura in pamantul din ghiveci. Ii gasesc o pozitie stabila, sa nu se rastoarne sticla, o infingi suficient. Astfel, planta are parte de o udare continua, in timp.
gomez99
8th September 2009, 10:23
merge si cu lighenul, 10 zile nu e mult. nu il uzi citeva zile inainte si timp de 10 zile va avea vreme sa isi refaca rezerva de apa.
a doua solutie e sa iei un pet de 2L sa il umpli cu apa si sa il infigi la baza plantei cu gura in jos. poti face o gaura fina cu un ac in fundul petului, in ideea ca pamintul e mai tasat si nu absoarbe suficient. singura cerinta la sistemul asta e sa nu bata soarele in pet, ca incinge apa.
mai exista un fel de dop cu micropori care se vinde pe la brico si prkatiker, un set de 4 costa parca 50ron, tot pentru pus la pet, da mie nu imi pare util.
roshured
9th September 2009, 18:55
O planta nu moare in 10 zile daca este udata bine cu 1 saptamana inainte si daca este ferita de actiunea directa a soarelui
diorama
9th September 2009, 20:34
Poti incerca metoda cu sfoara. Mai ales daca ghiveciul e mare, dar merge si la cele mai mici. Pui langa ghiveci un vas cu apa mai inalt decat ghiveciul, bagi in el un capat al sforii, iar celalalt capat il pui in ghiveci. Ii va asigura apa plantei fara probleme. Poti face niste incercari pana pleci, sa vezi cu ce metoda se intelege cel mai bine solul lamaiului si, pana la urma, chiar lamaiul.
diorama
14th September 2009, 23:42
Pentru ca mai si plecam in concediu din cand in cand, m-am gandit sa expun aici cateva metode de udare. Nu luati totul ca pe o regula, mai intai testati florile cat inca sunteti acasa pentru ca e mai bine sa preveniti decat sa reparati stricaciunile. Asadar testati floarea, testati pamantul.
1. Wick-watering. Sistem de udare prin capilaritate. Floarea isi trage exact cata apa are nevoie prin sfoara sintetica care trece prin gaura ghiveciului si atarna intr-un rezervor plin cu apa. Substratul trebuie sa fie foarte usor, pamant amestecat cu perlit in proportii de 50%, altfel planta putrezeste. Pentru violete este recomandat pamant Florimo tip A amestecat cu perlit in proportiile de mai sus.

2. Laveta. Ghivecele stau pe o laveta, iar o parte din laveta intra in contact cu apa din rezervor. La fel, substratul trebuie amestecat cu perlit 50%.
3. Sfoara la suprafata ghiveciului. Asezati ghivecele in jurul unui rezervor mai mare de apa. Scufundati capetele sforilor in rezervor, iar celelalte capee lw asezati pe pamant, la suprafata ghivecelor. Substratul trebuie sa fie aerat, in functie de grosimea si absorbtia sforii.
4. Sticla de plastic. Toata lumea o stie, e descrisa mai sus de LoveDemon.
gomez99
15th September 2009, 21:24
poate ar merge un sticky numa cu metodele astea?
diorama
15th September 2009, 22:47
M-am gandit si eu sa-l fac stichi. Inca mai lucrez la cateva idei, in sensul ca am mai gasit niste metode si o sa le expun aici. Dupa ce atasez si pozele de rigoare, il atarn sus.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.