rudolf992
Jul 24 2008, 10:35
Buna ziua!
Am un turometru care se leaga doar la bornele masini(indiferent daca este diesel sau pe benzina functioneaza),cred ca masoara impulsurile alternatorului.
Eu as vrea sa fac un asemenea montaj cu care sa pot face acel lucru pe care imi face alternatorul.
Rpm-ul ar trebui sa fie intre 600-7000 (ma gandesc de la 9 pana la 200hz) numai nu stiu durata unui impuls fiindca cea ce am facut eu nu merge asa cum trebuie.
Schema este aceasta iar valorile sunt R1=1.5K fix, R2=22K pot, C1=4.7uF
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555Astable.GIF
Iar ca calculator am folosit aceasta: http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555.html#3
Va rog ajutati-ma ca am nevoie de ei cat mai repede.
Multumesc mult!
bit 61
Jul 24 2008, 10:48
Vrei cumva sa il atasezi unui tester de noxe (folosite in statiile ITP)?
Si acceleratia de la turatia minima la maxima sa se produca in ~2 secunde?
mister_rf
Jul 24 2008, 10:53
De ce spui ca se masoara impulsurile de la alternator?
Care este legatura intre turatia acestuia, frecventa tensiunii obtinute si turatia masinii? ...ca doar nu ai acces la un punct de AC, in mod normal ai acces doar la iesirea de curent continuu care se leaga la baterie.
Daca la motoarele cu benzina se pot citi impulsurile de aprindere si apoi rezultatul se divide in functie de numarul de cilindri, la disel presupun ca se citesc impulsurile de pe un ax cuplat la motor cu un senzor Hall si acolo in functie de cum este implementat sistemul vei avea un coeficient de transformare: numar pulsuri/ rotatii pe minut.
http://www.mcselec.com/index.php?option=co...6&Itemid=57
rudolf992
Jul 24 2008, 11:10
Deci masoara impulsurile este legat doar la baterie n-are niciun senzor,alternarul da DC dar nu este filtrat ca curentul dintr-o baterie si cred ca asta masoara.
Pe mine m-ar interesa in ce interval de timp trebuie sa lucreze, si eventual ce valori ar trebui sa schimb
p.s nu stiu ce sens ar avea la itp chestie asta
mister_rf
Jul 24 2008, 11:16
Alternatorul furnizeaza o tensiune pulsatorie si cum redresarea este trifazata vei obtine 6 pulsuri pentru o rotatie completa.
Problema este data de raportul de cuplare ax alternator- ax motor, care nu stiu daca este universal...
din ceea ce gasim pe net exista deja un raport de aproximativ 1:2 intre turatia motorului si turatia alternatorului.
De aceea impulsurile electrice citite de la alternator pot sa fie de 10-12 ori mai mari ca frecventa reala.
http://www.powermastermotorsports.com/power_pulleys.html
http://www.fss.org/techtip3.htm
rudolf992
Jul 24 2008, 11:18
QUOTE (mister_rf @ Jul 24 2008, 12:16)

Alternatorul furnizeaza o tensiune pulsatorie si cum redresarea este trifazata vei obtine 6 pulsuri pentru o rotatie completa.
Problema este data de raportul de cuplare ax alternator- ax motor, care nu stiu daca este universal...
Asta nici eu nu stiu daca este universal dar daca instrumentul este facut asa alta solutie nu prea vad,sau masoara doar aproximativ?
mister_rf
Jul 24 2008, 11:36
Rezulta in practica un circuit cu frecventa de 10 ori mai mare.
La 7000 RPM sunt 116 pulsuri/sec
Circuitul cu 555 trebuie sa ajunga sa fie in gama 100-1200Hz
R1=1K
R2=22K plus serie una rezistenta de 1K
C=0.33uF
bit 61
Jul 24 2008, 12:21
QUOTE (rudolf992 @ Jul 24 2008, 12:18)

Asta nici eu nu stiu daca este universal dar daca instrumentul este facut asa alta solutie nu prea vad,sau masoara doar aproximativ?
Este universal ( aprindere prin compresie si prin scanteie) si masoara foarte bine turatia.
Nu cred ca "numara" alternantele.
Imediat dupa explozie are loc o mica crestere a vitezei unghiulare a arborelui cotit.
La o turatie completa au loc 4 asemenea mici "accelerari".
Aceste "accelerari" se regasesc ,sub o forma sau alta, la iesirea alternatorului.
Este o parere personala.Foarte posibil sa fie gresita.
In legatura cu montajul postat:
incearca sa cuplezi iesirea 555-ului la turometru printr-un condensator de 100nF (de exemplu).
rudolf992
Jul 24 2008, 16:51
Deci motorul in patru timpi cu 4 cilindru face 180 grade cu o explozie deci 360 grade cu 2 doua explozii adica 2 impulsuri/rotatie, in cazul asta nu cred ca sunt corecte calculele,si nu prea stiu cum sa calculez??
bit 61
Jul 24 2008, 17:36
Facem urmatoarea analogie:consideram ca fiecarei "mici accelerarii" amintite ii corespunde un impuls.
Relatia dintre turatia n a arborelui cotit (rot/minut) si frecventa impulsurilor f (Hz) este :
f=n/30
Caz concret:
la o frecventa a impulsurilor de 200Hz vom avea o turatie de 6000 rot/min
la 233,33 Hz o sa avem cele 7000rot/min cerute.
Pentru 600rot/min f=20Hz.
mister_rf
Jul 24 2008, 18:07
Si totusi la motoarele pe motorina pulsurile necesare tachometrului se iau dintr-o borna speciala a alternatorului.
W terminal
http://www.tpub.com/content/constructionbi...-373-20_660.htm
Note: For those who are curious, I stuck an oscilloscope on the "W-terminal" and found that it delivers a fairly decent square wave signal, 0-12V or so, at about 25 pulses/revolution
http://www.4crawler.com/Diesel/CheapTricks...ter/index.shtml
Si posibile explicatii aici
In a diesel there are 4 common ways to source a signal for the tacho.
1) Transducer on one of the injector pipes on manual injector systems. Often a piezo crystal that creates a voltage when distorted so the injecton pressure pulses cause the crystal to give out spikes. Signal ratio is pulses=half number of cylinders per revolution
2) Direct connection to electric injector driving wire on electronic type injector systems. Signal ratio is pulses=half number of cylinders per revolution.
3) Directly from the ECU on computerised engine management systems. Signal could be any ratio.
(for the above ifthe diesel was 2 stroke then ratios are doubled.)
4) When all else fails. Connected to one phase of the alternator. Often called W terminal (other phases can be called X and Y). Alternators generate alternating current (AC) internally and then is rectified by a diode network to output direct current (DC) or voltage around 14volts. the W terminal is the out put of one of the phases producing AC voltage so it is a signal rising and falling as each pole of the rotor passes the coils of that phase. Most alternators have 3 phases but it really is not important. Many alternators do not have W terminals but most fitted to diesels do and if not can be modded by a skilled auto electrician. The ratio is pulses = number of poles on the rotor per revolution of the ALTERNATOR. So for ENGINE RPM you need to know the ratio of the crankshaft revolutions to alternator revolutions.
rudolf992
Jul 24 2008, 18:14
Multumesc acum m-ati lamurit ma mai uit pe site-ul unde se calculeaza frecventa si formulele pentru 555.
bit 61
Jul 24 2008, 18:28
Sīnt si motoare Diesel (si nu numai) care culeg impulsurile pentru turometru de pe coroana dintata aflata pe arborele cotit (pe care actioneaza demarorul).
Ce-i drept nu era VW ,era Rover.
mister_rf
Jul 24 2008, 20:40
Am verificat si e pe bune! La job.ro se dau super premii: 8 Sony Vaio, 8 HTC-uri cu Windows si GPS si 16 iPod-uri Nano de 8Gb.
Si culmea, daca le spui si prietenilor tai ai sanse mai mari de castig
|
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.