ionut_bab2007
Jul 23 2008, 16:52
Salutare tuturor.
Am si eu o mica problema si anume vreau sa bobinez un transformator pentru sudura,il am de ceva timp prin pod si m-am gandit sa ma apuc de el dar,problema este ca nu mai are bobinele pentru primar si nu stiu nici cate spire sa dau si cam ce diametru de sarma imi trebuie.
V-as ruga sa-mi da-ti un raspuns cine a mai facut asa ceva si mai concret,sincer nu am bobinat niciodata un traf asa mare.
Va multumesc
ionut_bab2007
Jul 23 2008, 20:01
mister_rf nu stiu daca este un traf mic de sudura dar il stiu de 12 ani transformatorul si stiu ca a sudat ceva la viata lui din cate am vazut eu, oricum multumesc frumos o sa iau in consideratie cele spuse mai sus.
em2006
Jul 23 2008, 22:57
Te sfatuiesc sa procedezi in felul urmator, si nu altfel:
1-Demonteaza cele 2 prezoane si unul din cele 2 juguri de strangere, celalalt lasa-l intact.
2-Demonteaza tolele de pe o singura latura, cele care au fost stranse cu jugul demontat anterior. Ramane nedemontat restul de miez in forma de U, lasa-l asa cum e, se pot extrage bobinele arse, respectiv se pot remonta noile bobine.
3-Scoate penele, apoi da afara cele 2 bobine de la partea superioara, cea la care ai demontat jugul.
4-Pune pe cantar si vezi cat are atat o bobina secundara cat si una primara. Vei sti aproximativ cantitatile necesare in ideea ca mergi pe aceleasi dimensiuni de sarma (bara).
5-Masoara si noteaza dimensiunile fizice ale fiecarei bobine (latime bobinaj, etc)
6-Debobineaza cu grija fiecare din cele 2 bobine demontate si noteaza: numar de spire pe strat, numar de straturi, numar total de spire, diametrul sarmei (barei) de bobinaj, masurate cu micrometrul ori sublerul.
Deocamdata atat.
Celelalte 2 bobine lasa-le deocamdata pe miez.
Daca vrei sa te ajut, posteaza datele de mai sus, si, im plus, dimensiumile fizice ale miezului, la amanunt.
Precizeaza modul de tolare a partii demontate. Precizeaza dimensiunile tipurilor de tole folosite si grosimea tolelor.
Daca n-ai micrometru, masoara grosimea miezului strans si numara tolele, vom aprecia mai corect grosimea tolelor si coeficientul de impachetare.
Calculul, sa stii ca nu se face ca la un transformator obisnuit cu caracteristica rigida, la transformatoare de sudura sunt alte criterii. Geometria miezului si dispunerea bobinelor sunt esentiale, de aia iti cer atatea date. Densitatile de curent atat in primar cat si in secundar sunt mult mai mari decat la trafo obisnuite si au in vedere durata activa a ciclului de lucru, de altfel daca le-ai alege ca la trafuri obisnuite (3-4A/mmp) ai constata ca pur si simplu bobinele nu incap in fereastra miezului.