Hawkeye1103
Jul 23 2008, 16:00
As vrea sa fac un led fader pentru 4 leduri care sa faca fade in, fade out in acelashi timp si continuu folosind un integrat 555...avand in vedere k tot mi-am cumparat vreo 2. cine ma poate ajuta cu o schema? sursa la care vreau sa o leg este de 12v....aaa da si as vrea sa aiba si un potentiometru cu care sa reglez daca se poate cat de repede face fade in/fade out
circuitul de la filmuletz .... ar fi excelent:) http://www.youtube.com/watch?v=w32axqSBBFQ
em2006
Jul 23 2008, 17:01
Hawkeye1103
Jul 23 2008, 17:24
pe 555 nu prea se gasesc.... am gasit ceva dar era gen dimmer...... l-am facut si doar micsora intensitatea cand dadeai de potentiometru
mister_rf
Jul 23 2008, 18:38
Poti sa obtii acest efect din montajul de circuit basculant astabil, la care se va face citirea tensiunii la bornele condensatorului.
Pentru a nu influenta prea mult circuitul trebuie sa folosim un tranzistor darlington sau sa simulam unul din doua tranzistoare.
daca montam mai multe LED-uri, acestea se vor monta in paralel, fiecare cu rezistenta proprie de limitare.
Calculul frecventei de oscilatie se va face folosind calculatorul online de aici
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555.html
De exemplu pentru perioada de 3 secunde
R1=10K
R2=22K
C=100uF
Click to view attachment
daniel's
Jul 23 2008, 21:32
http://www.cpemma.co.uk/555_throbber.html
acest montaj cred ca ar fi mai bun... dar e frecventa cam mica( se poate modifica)
O sa incer sa simulez montajul, sa vad cum merge
mister_rf
Jul 23 2008, 21:37
Montajul este practic identic.
Hawkeye1103
Jul 23 2008, 21:44
un tranzistor bc547 cred k ar merge in locul la bc517??? in rest cred ca il pot pune asta seara ..... multzumesc mister rf si daniel's....
apropo daniel's dak simulezi si functioneaza cam ca cel din filmuletz te rog anuntza-ma
multzumesc
mister_rf
Jul 23 2008, 21:46
Nu.
Ai nevoie sa simulezi un tranzistor darlington.
Foloseste doua tranzistoare conectate in modul aratat anterior.
Hawkeye1103
Jul 23 2008, 22:01
bc-urile mele sunt bune? si inca ceva .... in loc de rezistentza kre zici tu sa aiba intre 100-470k pot pune un potentiometru? de 47k? conform calculelor dak pun un condensator de 470 uF si R1 de 1k .... pot varia din potentiometru frecventza oscilatiei....
am facut eu prost...... dak pun in loc de R2 potentiometru pot varia oscilatia:-? sper
mister_rf
Jul 23 2008, 22:48
Cele doua tranzistoare pot sa fie orice tip de BC-uri dar numai NPN-uri.
Modificarea lui R2 duce la modificarea frecventei. Poti deci sa folosesti un semireglabil/potentiometru.
Incearca sa folosesti R1 cat mai mic, aproape de 1k pentru ca durata de incarcare si cea de descarcare sa fie cat mai egale.
PS: incearca sa scrii si fara: k, tz,
Hawkeye1103
Jul 23 2008, 22:59
am incercat, i-am facut proba... ramane aprins led-ul, nu face nimic:| ce-i adevarat rezistenta de jos de pe minus am pus-o de 1k si cea de dinainte de tranzistori n-am mai pus-o .... s-ar putea asta sa fie problema?
aaaa.... problema am observat ca s-a incins f tare integratul. s-ar putea sa se fi prajit?
mister_rf
Jul 23 2008, 23:48
Ambele scheme functioneaza corect.
Hawkeye1103
Jul 24 2008, 00:01
nici eu nu stiu ce are.... am conectat totul cum spune la schema.... am fost atent sa nu faca scurt pe nicaieri.....o sa incerc si schema celalta ..... crezi ca functioneaza cu R1 1k si VR1 47k??? adica raportul e mai mult decat ok... si maresc si condensatoru la 470uF..... cumpar un bc517 maine .... ca sa nu mai trebuiasca sa fac manaria cu tranzistorii. Mai ii fac o proba circuitului de la tine cu un bd 677
em2006
Jul 24 2008, 00:17
QUOTE (mister_rf @ Jul 23 2008, 22:37)

Montajul este practic identic...
Montajul este practic identic, in ce priveste faptul ca tensiunea se ia de pe condensatorul de temporizare, o idee intr-adevar salutara. La fel ca ideea preluarii acestei tensiuni printr-un grup Darlington, asigurandu-se astfel o impedanta mare, pe care sa n-o simta condensatorul, deci forma de unda nu va fi deformata prea tare.
Cele 2 montaje propuse difera insa, esential in ce priveste modul cum se incarca si se descarca condensatorul.
Din acest punct de vedere schema propusa la postul #5 e mai convenabila, forma de unda e simetrica, atat incarcarea cat si descarcarea condensatorului se fac prin aceeasi rezistenta, cea vazuta intre iesire (pin 3) si condensator (pini 2,6),pinul 7 folosit la descarcare la astabilul clasic nici nu e folosit.
La schema propusa initial, in functie de valorile celor 2 rezistente se obtin teoretic factori de umplere intre 0.5 si 1. Forma de unda simetrica (FU=0.5) apare numai in cazul ideal cand rezistenta dintre pin 7 si plus ar fi zero, insa practic aceasta rezistenta nu poate fi mai mica de 1K in cazul de fata (pentru a nu supraincalzi ori defecta tranzistorul intern de la pin 7 - DESC).
Sigur, se poate obtine forma convenabila aplicatiei alegand corect cele 2 rezistente, dar la varinta cealalta treaba e mai simpla, nu e nimic de bibilit si e mai greu sa defecteze integratul si un incepator.
Schema propusa la postul #5 e asta:

Hawkeye1103
Jul 24 2008, 00:23
aha .... merci pai o sa raman pe aia.... iau maine tranzistorul, ce-mi recomanzi sa iau rezistenta, potentiometrul si condensatorul propuse sau le pot inlocui cu ce am scris in 13???
em2006
Jul 24 2008, 00:43
Ambele scheme sunt bune, dar trebuie sa citesti mai atent si sa le aplici corect, adica sa le executi intocmai.
Si mai ales, sa intelegi cum functioneaza. E plin netul de tutoriale cu 555.
mister_rf
Jul 24 2008, 00:50
Stiti povestea aia cu ''dupa razboi multi...''
Ambele scheme vor functiona practic la fel deoarece constanta de timp se va alege ca variatie a rezistentei R2 cu pastrarea lui R1 la minim=1K. De aici valori de 22-47K pentru R2 si in aceasta situatie se poate considera si R2+R1~R2...
Adevarata problema in practica este data de modul cum folosim variatia de tensiune 1/3Vcc la 2/3Vcc adaptata la tensiunea de deschiderea a LED-ului si la curentul parcurs prin acesta pentru o variatie liniara a intensitatii luminoase percepute.
PS: eu sunt impotriva conectarii unui tranzistor direct fara rezistenta de limitare in baza.
Hawkeye1103
Jul 24 2008, 00:51
da stiu le-am citit mai ales pe cele care zic ce face fiecare pin care iese din integrat....dar nu am prea inteles..... infine iau toate piesele maine.... pentru cel recomandat de tine si sper sa duca 4 leduri albastre:)
mister_rf
Jul 24 2008, 01:07
Probail ca merg si puse in paralel, dar daca nu, incearca fiecare cu rezistenta proprie...
Si un test in 5 minute :
Click to view attachment
daniel's
Jul 24 2008, 07:54
QUOTE (mister_rf @ Jul 24 2008, 02:07)

Probail ca merg si puse in paralel, dar daca nu, incearca fiecare cu rezistenta proprie...
Si un test in 5 minute :
Click to view attachment
U pe care montaj l'ai realizat?
Am reusit sa fac si simulare...
-primul semnal e in baza tranzistorului ( am folosit 2 BC547-se pare ca proteus nu are darlington)
-al doilea semnal e in emitator
Hawkeye1103
Jul 24 2008, 10:38
pai asa si vreau sa pun fiekre cu rezistenta proprie si in paralel... dar problema e ca nu a mers cu un singur led.... nu stiu cred ca era 555-u meu prajit.... ma duc sa ma incarc cu rezistentza condensatori si de toate:P
Hawkeye1103
Jul 24 2008, 22:51
asaaa am schimbat integratul i-am bagat alt 555.... le-am cablat pe toate.... conform schemei .... l-am pus pe un alimentator de 12v... mi s-a incins f tare integratul .... si am facut-o cu un led cu tot conform schemei nik n-am modifikt:| ..... e normal sa se incinga 555-ul f tare.... ceva de genu nu potzi tine mana pe el:|
mister_rf
Jul 24 2008, 23:20
PS: incearca sa scrii si fara: k, tz,
Se poate?
Hawkeye1103
Jul 25 2008, 00:01
IT'S ALIVEEE... dupa ce v-am dat voua mesaj i-am mai facut o proba si merge logic:D
mister_rf: da, scuze obisnuinta
mister_rf
Jul 25 2008, 01:10
In general la un montaj la care vrei sa-l testezi prima data se poate incerca protejarea componentelor prin limitarea curentului. Daca nu se poate face acest lucru cu o sursa la care ai limitare de curent, atunci empiric se poate inseria o rezistenta pe tensiunea de alimentare.
Desi se poate ca functionarea pe ansamblu sa fie afectata, in acest mod se poate verifica daca sunt greseli majore sau inversari, conexiuni in scurt, etc.
Rezistenta se alege astfel ca la un posibil scurtcircuit sa limitam curentul la maximul admis de circuit sau la o valoare decenta. Astfel la un montaj de acest tip, la un 12V tensiune de alimentare se poate aprecia ca 250-300 mA sunt suficienti. De aici 12V/0.25A=48, asa ca un 51 ohmi serie pe Vcc poate sa previna distrugerea circuitului. Dupa ce verificam/masuram ca tensiunea pe circuit se apropie de 70-90% din valoarea maxima, deci circuitul nu este defect, in scurt sau nu sunt alte probleme, se poate renunta la rezistenta.
Campers
Jul 25 2008, 23:56
l-am facut si eu , dar n-am avut la idemana decat un condensator de 2.2uF si 2 rezistente de 3k (sau 3.3 , nu mai retin si mi-e lene sa masor iarasi
) si sta ledul aprins.
daca pun un condensator mai mare , va "pulsa" si la mine ? sau trebuie sa pun si niste rezistente mai mari ?
un condensator de 100uF e ok ?
PS: daca nu ma insel , am inca un condensator de 10 uF si am impresia ca mai am inca unul de 25uF parca sau de 15.
are rost sa le incerc si pe astea?
mister_rf
Jul 26 2008, 00:40
Probabil ca daca pana acum nu ai gasit pentru un 555 formula de calcul, citeste interventiile anterioare si vei descoperi si link-uri care explica in detaliu acest lucru.
...recomandarea este de 100uF/1k/22K si tu vrei sa obtii efectul cu doar 2.2uF ?
Campers
Jul 26 2008, 11:33
pai sunt doar 23897142 calculatoare pe pagina care ai dat linkul 
ma asteptam sa nu mearga cu asta de 2.2 , dar intrebam daca cu 10 ar merge cat de cat..
in fine , oricum ma duc si iau acuma de 100 si rezistente de 10k si 22k ...
Campers
Jul 26 2008, 18:35
l-am mai facut de vreo 2 ori (data in aer si odata pe PCB) si tot nu merge.
o fi din cauza ca eu am NE555 iar in schema scrie LM555?
bit 61
Jul 26 2008, 19:35
Sint identice.
Alta este cauza nefunctionarii.
Incearca si pune un condensator electrolitic (de la 10MicroF/16v ----------> 100microf /16V)
intre pinii de alimentare ai CI-ului (1 si 8).
mister_rf
Jul 27 2008, 03:24
QUOTE (Campers @ Jul 26 2008, 12:33)

pai sunt doar 23897142 calculatoare pe pagina care ai dat linkul
Or fi, dar si tu cauta cel referitor la montajul respectiv. Scrie si pe desen ''LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram''. Ai formula de calcul si in desen, rezistenta se da in ohmi si capacitatea in microfarazi.
In pagina respectiva este al treilea calculator. ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR
Se introduce valoarea rezistentelor si frecventa dorita si rezulta capacitatea in microfarazi.
Frecventa in acest caz este de 0.2-0.3 Hz
Campers
Jul 28 2008, 12:37
Pentru schema propusa de em2006
Am fost la magazin sa iau cele necesare , si mi-a dat ..niste chestii ..
E bun asta la VR1 ?
sau trebuia potentiometru ? (eu mai intai de aici am inteles potentiometru ..dar ..)
Click to view attachment
Click to view attachment
em2006
Jul 28 2008, 17:24
QUOTE (Campers @ Jul 28 2008, 13:37)

Pentru schema propusa de em2006 ...
Schema care apare la post#14 este propusa de catre daniel's , eu doar am extras-o de la adresa pe care a dat-o in linkul de la post#5 si am postat-o ca imagine, sa fie la indemana si sa fie mai clar ce discutam.
Ceea ce as vrea sa fie clar, este faptul ca cele 2 scheme in discutie se preteaza amandoua la aceasta aplicatie, sunt de fapt schemele tipice, de catalog, care ilustreaza 2 moduri posibile in care 555-ul lucreaza in regim de astabil:
-una special destinata semnalelor simetrice, continand o singura rezistenta de temporizare,
-alta, avand 2 rezistente in reteaua de temporizare, in care semnal simetric se obtine numai intr-un caz particular, acela in care se respecta un raport intre valorile celor 2 rezistente.
Eu am considerat mai potrivita prima varianta, fiind mai simpla, deci mai usor de abordat de incepatori.
De fapt ambele scheme sunt simple si n-am prea inteles de ce au aparut probleme la cei 2 useri care au abordat-o.
Eu ma gandesc ca poate n-ati realizat inca faptul ca valoarea tensiunii de alimentare e foarte importanta, pe acest aspect nu s-a insistat in discutiile anterioare, ci, mai mult pe formulele de calcul a frecventei, si acestea fiind, desigur, importante.
Am probat si eu la repezeala cu ce am avut la indemana, o schema simpla in genul celei propuse de daniel's dar n-am avut tranz Darlington si am pus 2 BC-uri 171B de pe vremea IPRS-ului si un LED rosu cam din aceleasi vremuri.
Incearc-o si tu, sunt doar 2 rezistente si cativa condensatori. Iata schema:

Cred ca se intelege, daca alimentam cu 12V rezistenta serie cu LED rosu de 5mm este de 1Kiloohm, iar la alimentarea cu 6V am schimbat rezistenta cu una de 510 Ohmi. N-am incercat alte valori, asta am avut la indemana si le-am pus la bunul simt. Sigur ca se poate optimiza.
Eu recomand sa alimentezi de la o sursa stabilizata reglabila, aplicand de la 5V la 12V (nu mai mult) si vezi unde efectul e mai pregnant, apoi tragi concluziile.
Semireglabilul de care intrebi e de 500 kiloohmi , il poti folosi, iar in acest caz condensatorul de temporizare va fi mai mic zeci de microfarazi).
em2006
Jul 28 2008, 18:11
Campers, postez mai jos si o poza cu montajul insirat pe placa de test, poate te ajuta.
Scuze pt calitate, e facuta cu telefonul, n-am aparat foto, dar cu atentie se vad destule detalii.
Este varianta cu alimentare la 6V.
Click to view attachment
em2006
Jul 28 2008, 20:07
Am gasit si un LED albastru prin cutia cu maimute. E mult mai tanar ca cel rosu, e contemporan.
Cu acelasi montaj, am dublat rezistenta de temporizare, am inseriat inca una de 100K, deci acum e 200K. Restul a ramas la fel.
Am aplicat tensiune reglabila la alimentare, de la 0 la 12V. Cel mai bine e la 9V, cu valorile din schema.
Acum schema e asta:

Atasez si poza cu cablarea.
Click to view attachment
Campers
Jul 29 2008, 00:21
m-am scrantit cu totul ..
e din cauza ca eu am folosit leduri portocalii oare ?
pt leduri portocalii ce rezistente trebuie sa pun la schema care ai dat o tu ?
PS : n-am sursa d-aia sa reglez io tensiunea , eu le incerc pe o sursa de calculator ..
mister_rf
Jul 29 2008, 01:30
Nu.
Functioneaza corect cu orice tip de LED.
Nu stiu unde gresesti dar sigur nu ai citit metoda recomandata de mine pentru a proteja circuitul la prima conectare.
Este necesar sa limitezi curentul, tocmai pentru a verifica ca nu sunt greseli la implementarea practica...
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=4953458
lord_dizzy
Jul 29 2008, 02:40
Salut!
Interesant montajul...
M-ar interesa totusi sa fac un fel de "bistabil" cu acest efect de fade (cum sunt clasicile bistabile de la masini, numai sa aiba aceasta tranzitie de la un LED catre altul, apoi invers etc...). Aici ar fi 2 situatii:
1. Primul LED: fade IN, fade OUT, acum incepe al 2-lea: fade IN, fade OUT [rep]
2. Primul LED: fade IN, fade OUT sincron cu fade IN la al 2-lea, fade OUT al 2-lea sincron cu fade IN-ul primului [rep]
Va trebui sa folosesc x2 555-uri? Care schema ar fi mai "simpla" pentru cele 2 situatii de mai sus?
daniel's
Jul 29 2008, 18:00
ai putea sa "inversezi" semnalul de pe baza tranzistorului, cu un alt tranzistor...
mister_rf
Jul 29 2008, 18:06
Pentru prima situatie se pot folosi doua circuite similare celor prezentate anterior, care sa fie validate de catre un circuit astabil clasic.
In al doilea caz trebuie alimentat LED-ul cu o tensiune ''in antifaza''.
Uneori este mai simplu sa schimbam schema si sa folosim circuite amplificatoare operationale. Un circuit AO inversor poate sa alimenteze al doilea LED care sa aiba variatia curentului in antifaza cu primul LED.
Empiric se poate folosi un tranzistor darlington PNP care sa preia tensiunea de pe condensator si sa obtinem o comanda in antifaza.
Uite si o schita cu doua tranzistoare in locul unui singur tranzistor.
Click to view attachment
em2006
Jul 29 2008, 20:20
QUOTE (Campers @ Jul 29 2008, 01:21)

...eu le incerc pe o sursa de calculator ..
Sa nu fie defecta sursa, i-ai masurat tensiunile?
Fa intai o proba cu 5V, apoi cu 12V.
Schema e totusi simpla, mai simplu nu prea vad cum s-ar putea face, nu vad ce ai putut gresi, verifica polaritatile condensatoarelor electrolitice, si vezi sa nu fi legat gresit tranzistorii aia.
A... sa-ti mai dau o schema, mai putin performanta, care e totusi mai simpla, e doar 555-ul, fara alte componente active in plus, deci scapi de tranzistoare, insa, necesita un electrolitic de mare capacitate. Efectul de fade il rezolva chiar acel condensator, e pus in paralel direct pe LED. Fa o proba de curiozitate. E nevoie de cel putin 4700 - 6800 microfarazi, poti rezolva prin punerea in paralel a mai multor cond recuperate de pe placi de baza de computer.
Uite, schema, mai incearca, nu te da batut.
Am probat-o la 12V, poti incerca sa folosesti sursa de calculator de care ziceai.

em2006
Jul 30 2008, 21:23
QUOTE (lord_dizzy @ Jul 29 2008, 03:40)

...M-ar interesa totusi sa fac un fel de "bistabil" cu acest efect de fade (cum sunt clasicile bistabile de la masini, numai sa aiba aceasta tranzitie de la un LED catre altul, apoi invers etc...).
Clasicile bistabile sunt de fapt
A S T A B I L E.
Nu inteleg de ce se face atat de frecvent aceasta confuzie.
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...t&p=4981881
bit 61
Jul 31 2008, 05:31
Circuitul basculant bistabil (CBB) trece dintr-o stare in alta numai cu ajutorul unei comenzi externe
circuitului.
Circuitul basculant astabil (CBA) trece dintr-o stare in alta fara "ajutor" extern.
Campers
Jul 31 2008, 13:15
@mister_rf
tu ce piese ai folosit exact?
R1=10K
R2=22K
C=100uF
BD677
rezistenta aia de 150-330 ohmi de cat ai pus-o ?
cea de 100-470 de cat ai pus-o ?
incep sa-mi pierd sperantele ca o sa imi iasa vreodata..deja azi cand m-am dus sa mai iau o serie de piese jumatate dintre ele mi le-a dat baiatul din amintiri de zilele trecute..
)
LE : si care dintre scheme le-ai facut ? cea care ai dat-o tu ? sau cealalta?
mister_rf
Jul 31 2008, 16:03
Eu am testat pe o placa de tip ''solderless-breadboard'' ambele situatii. Din comoditate am folosit 2 BC-uri.
Am coborat R1 la 1K pentru ca durata de incarcare si cea de descarcare sa fie apropiate.
Singura diferenta este ca eu am pus rezistenta intre baza tranzistorului si iesirea circuitului, am si specificat ca este o masura de precautie legata de protejarea tranzistorului sau a circuitului in cazul unui scurtcircuit in emitor sau la iesire.
Daca nu se aplica tensiunea invers, nu se depaseste valoarea maxim admisa sau nu se face scurt pe iesire, nu o sa poti sa strici 555-ul. Incearca sa-l protejezi la testare limitand curentul cu o rezistenta pe bara de alimentare asa cum am mentionat anterior.
em2006
Jul 31 2008, 17:30
QUOTE (Campers @ Jul 31 2008, 14:15)

...
BD677
...
incep sa-mi pierd sperantele ca o sa imi iasa vreodata...
Draga Campers
Schema interna a Darlington-ului folosit de tine este urmatoarea:

Nu ai prin casa niste BC-uri obisnuite sa incerci totusi si variantele testate de noi?
BC171, BC172, BC173, BC174, BC107, BC108, BC109, etc. etc. etc.
Daca tot am avut bunavointa sa testam pe placa de test si sa-ti postam niste poze sa ai un model.
Care ar fi incovenientul sa reproduci testele noastre intocmai si abia apoi sa faci alte inovatii?
Chiar daca n-ai decat sursa de calculator, nu gasesti o baterie de 9V cat sa faci un test?
Campers
Jul 31 2008, 22:02
@em2006 : am baterie de 9 volti , de la multimetru ..
am si BC-uri , in prima seara am incercat cu BC-uri si nu mergea.
acuma la mine ledul face in felul urmator : sta aprins ~2-3 secunde dupa care se stinge (brusc, fara fade-out) la aproximativ 50-60% , apoi dupa o secunda se aprinde tot brusc (fara fade in) ..
am folosit calculatorul care l-a dat mister_rf , am schimbat condensatoare ..potentiometre ..rezistente ..pe degeaba .
@mister_rf : ok ..
em2006
Jul 31 2008, 23:07
Eu insist totusi sa reproduci intocmai montajele dupa schemele postate.
Dezarhiveaza fisierul urmator sa vezi cum face unul din ele, cel de la postul 35.
Click to view attachment
Click to view attachment
Hawkeye1103
Aug 1 2008, 01:06
bun eu l-am facut merge.... f bine, bravo mie:)
dar am o problema, nedumerire, cum vretzi sa-i spunetzi ledurile mele se duc cam la 30% cand sunt la putere minima (nu se sting) de la ce poate fi problema? am folosit in felul urmator R1=1k VR1=500k si C=10uF
si am folosit aceasta schema http://www.cpemma.co.uk/555_throbber.html
f buna doar ca nu se stinge.... apropo si cu componentele de acolo condensator de 22uF si R1 de 4.7k la fel....daca se poate modifica din circuit (sa schimb o rezistenta o piesa ceva... f bine daca nu... asta e:|
multumesc anticipat si pentru ajutorul dat acum o sapt:)
mister_rf
Aug 1 2008, 01:27
Probabil ca ai folosit LED-uri rosii/verzi/galbene.
Tensiunea la iesire variaza intre 2.8V si 6.8V daca se alimenteaza la 12V
Solutia este sa inseriezi doua LED-uri sau sa micsorezi tensiunea de alimentare la 7-9V.
the 555 timing capacitor always cycles between 1/3 and 2/3 supply voltage, 4V and 8V on a 12V supply, and the darlington emitter-follower then loses 1.2V between base and emitter, leaving the LED and its resistor cycling over a 2.8V–6.8V range, so blue and white LEDs throb nicely.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.